ONLINE CHAT
Jsou mentolky škodlivější, než běžné cigarety?(Barbie)
Foto
Cigarety s obsahem mentolu snižují dráždivý pocit v hrdle, a tak kuřák vdechuje kouř hlouběji do plic. Proto je tomu přesně tak, jak píšete - "mentolky" jsou škodlivější.
Dobrý den, mojí mamínce těžké kuřačce pomohla hypnóza, známý byl zase u psychologa, před kterým vykouřil cigaretu, další zmačkal a zahodil. A nekouří. Co si o těchto trochu kouzelných metodách myslíte? (Marie Turková)
Foto
Dobrý den. Hypnóza je účinná u určité, spíše malé části populace. V uvedeném stavu je možné prohloubit odhodlání k zanechání kouření. Pokud však člověk nechce přestat kouřit, hypnóza mu nepomůže, resp. pomůže pouze přechodně. Popsaná praktika u "psychologa" je pak pouze jakýmsi rituálem, jehož účinnost na léčbu závislosti se bude pohybovat na úrovni placeba, tedy cca 5 %. Pokud bychom se však bavili o skutečné psychoterapii, zejména v kombinaci s medikací (nikotinové pastilky, náplasti, spreje, léky na předpis,...), pak je možné dosáhnout velmi vysoké účinnosti - některé studie uvádí i přes 50 %.
Co říkáte na metodu odvykání pomocí biozezonance? Lidé, co to propagují, tvrdí, že úspěšnost je 80 %? Stačí přijít na jedno sezen í, max na 2. Co vy na to? (Závislák )
Foto
Biorezonance není vědecky ověřená metoda (uvedené číslo zatím nikdo z provozovatelů nedokázal potvrdit nezávislým výzkumem, byť jsem je o to osobně již před několika lety žádal). Podle výzkumů se jedná o placebo s účinností kolem 5 %. Nikomu nelze bránit v tom, za co utrácí své prostředky, ale jsou zde prokazatelně účinnější a bezplatné metody, jako je Národní linka pro odvykání kouření 800 350 000, Centra léčby závislosti na tabáku či vybrané lékárny. Samozřejmě pak může dojít k tomu, že pro odvykání budete potřebovat i nějaké pomůcky či léky (náplati, pastilky, spreje tad.), ale šance na odvyknutí se zvýší až k 50 %.
Dobrý den, co považujete v současné době za nejefektivnější prostředek (lék) na odvykání kouření? Děkuji.(Béda V.)
Foto
Dobrý den. Na Vaši otázku nelze jednoznačně odpovědět. Každý odvykající má jiné potřeby. Někomu lépe zafungují nikotinové pastilky, jinému sprej, dalšímu náplast či léky na předpis. Vždy záleží na míře závislosti a na tom, jak klient léčbu snáší. Rozhodně však doporučuji odvykání konzultovat se specialisty, ať už na Národní lince pro odvykání kouření 800 350 000, síti Center léčby závislosti na tabáku či ve vybraných lékárnách.
Co si myslíte o náhražce - ecigaretě? Je to zdravější alternativa ke kouření?(YXYXYX)
Foto
E-cigareta je velmi široký pojem. Zahrnuje celou řadu výrobků (v Česku kolem 200 druhů) a může i nemusí obsahovat nikotin. Nikdy však nemůžeme hovořit o zdravější alternativě, spíše se jedná o méně škodlivou náhražku. Používat e-cigaretu dává smysl jen u lidí, kteří nedokáží či nechtějí přestat kouřit. Nekuřákovi bych nedoporučoval s e-cigaretou začínat, ať už kvůli riziku vzniku závisloti, tak kvůli látkám obsaženým v páře (nejedná se totiž o kouř), jako je diacetyl, glycerol atd., které při vdechování zdraví poškozují.
Jaká metoda odvykání je nejúčinnější? Nemám moc peněz, kouření zdražuje, ale ani za odvykačku si nemůžu dovolit moc utratit.(Jarek)
Foto
Nelze říct, která metoda je nejúčinnější. Každý potřebuje trošku odlišný postup. V každém případě šance výrazně zvyšuje odborné doprovázení. Proto je klíčové cestu k odvykání zkonzultovat. To pro Vás mohou udělat konzultanti/ky Národní linky pro odvykání kouření 800 350 000 nebo lékaři v Centrech léčby závislosti na tabáku či lékárníci ve vybraných lékárnách.
Můj otec kouřil celý život a um řelk v 88. Teta nekouřila a měla v 55 raovinu plic. Nepřehání se to trochu s tím bububu? Kouříte, budete mít rakovinu, mrtvici... Skoro za každou nemoc může kouření. (Hlavička)
Foto
S tímto argumentem se setkáváme často. Vědci tomu říkají "bias výběru", to znamená, že si všímáme jen některých lidí a uniká nám celek. Váš otec měl štěstí a představuje naprostou menšinu osudu kuřáků. Statisticky (průměrně) žijí kuřáci o 15 let méně než nekuřáci. Vaší tety je mi líto, ta neopak představuje naprostou menšinu lidí, kteří zemřeli na rakovinu plic. Drtivá většina rokoviny plic je totiž způsobena právě kouřením. S Vaší poslední větou však musím souhlasit. Kouření může přispět ke vzniku prakticky jakékoli nemoci a výrazně zhoršit její průběh i snížit naději na uzdravení.
Dobrý den, kouřím 20 let necelou krabičku denně. Chtěla bych s tím přestat, ale nemám vůli. Jaký postup byste mi doporučil? Zase se mi nechce utrácet za nejrůznější léky apod., když to pak třeba nevydržím. Děkuji.(Valerie, Praha)
Foto
Dobrý den, jelikož píšete, že CHCETE přestat, určitě vůli máte. Možná však nevolíte správné cesty. Proto bych Vám doporučil obrátit se na některou ze služeb pomáhající s odvykáním - Národní linku pro odvykání kouření 800 350 000, síť Center léčby závislosti na tabáku a vybrané lékárny. Zda součástí odvykání budou i léky, nelze v tuto chvíli předjímat. Nakonec vždy záleží na Vaší situaci a osobním rozhodnutí.
Kouřím je pět denně, když přestanu, budu mít nějaké fyzické příznaky? Absťák(Ondra K.)
Foto
Dobrý den. Na Vaši otázku nedokážu odpovědět. Jsou lidé, kteří mají abstinenční příznaky i po jedné cigaretě denně, jiní, kteří je nemají ani po celé krabičce. Musíte to tedy vyzkoušet. Ať však abstinenční příznaky mít budete, nebo ne, kouření Vám rozhodně škodí a bylo by dobré přestat.
Jaká je průměrná úspěšnost v odvykání kouření? Kolik procent lidí dokáže opravdu přestat natrvalo?(Ida)
Foto
Závislost na tabáku patří k jedněm z nejúpornějších. Pokud člověk odvyká sám, má šanci kolem 3 %, že se mu to povede. Pokud k tomu připojí ještě medikaci (pastilky, náplasti, sprej s nikotinem), jeho šance vzrostou cca na 15 %. Pokud využije léky na předpis (ty jsou však vhodné jen pro někoho), pak se šance zvyšují na cca 25 %. Nejlepší je však kombinace s vlastní motivace, vhodně nastavené léčby a terapeutického přístupu, kdy šance vzrůstají ke 40 - 50 %. Takovou komplexní pomoc může nabídnout např. Národní linka pro odvykání kouření 800 350 000, síť Center léčby závislosti na tabáku a vybrané lékárny.
Nikde se nemluví o metodě, kterou používají v BIONCE, tj. "vymazání závislosti na tabaku z hardu" teda z mozku, podstoupil jsem před 5 lety, trvalo to 1 hodinu a od té doby jsem si nezapálil, doporučil jsem několika lidem, dokonce přijel i kamarád ze Slovenska, protože Bionce je pouze v Praze a taky nekouří. Celá procedura stála 1.400, českých a netrpěl jsem žádným komplexem. Předtím jsem zkoušel nicorete náplasti a bylo to jen zbytečné tahání peněz, doporučuji všem BIONCE Praha na internetu a budete zírat Milan(Milan)
Foto
Biorezonance je z odborného hlediska placebo, které má účinnost kolem 5 %. Je skvělé, že Vám pomohla, stejně tak Vašemu kamarádovi. Obecně ji však doporučit nelze. Naopak lze doporučit kombinaci individuální terapie (po telefonu na Národní lince pro odvykání kouření 800 350 000, nebo osobně ve vybraných lékárnách či Centrech léčby závislosti na tabáku) a vhodné medikace (náplasti, spreje, pastilky,..., případně léků na předpis).
Dobrý den, chtěla bych se dřív pochlubit, jak jsem zvládla závislost na cigaretách. Kouřila jsem 40 let. Až jednoho dne se mi dostavila myšlenka: A přestanu teď. Začala jsem hodně zaměstnávat ruce, hodně pít vodu a hlavně vůle. Bylo to krušné, ale pyšně mohu říct, že 10 let nekouřím. Zvládnout závislost, považuji za můj největší životní úspěch. (Helena Schmidtová)
Foto
Dobrý den, moc Vám gratuluji! Je pouze 3-5 % lidí, kteří dokáží skoncovat s tak silnou závilsostí, jako je ta na tabáku. Použila jste jednu z nejlepších strategií na tzv. psychosociální složku závislosti - zaměstnat ruce, hodně pít (vodu), posilovat své odhodlání. Určitě je možné doporučit ještě pojídání zeleniny, svěřit se blízkým a nechat se od nich podporovat. Pomůže také vhodná medikace, se kterou dokáží poradit např. na Národní lince pro odvykání kouření 800 350 000.
Dobrý den, Jsem kuřačka a chci se odnaučit kouřit. Dozvěděla jsem se o biorezonanční terapii, kde je uvedeno, že má úspěšnost až 95%, tento zákrok trvající 45 min eliminuje potřebu kouření. Jsem objednaná na 1.6.17 a ráda bych se zeptala, zda tato metoda má opravdu takovou úspěšnost? Děkuji Kosová(Alena Kosová)
Foto
Dobrý den, biorezonance není nijak vědecky podložená metoda. Již deklarovaná účinnost 95 % nasvědčuje, že něco není v pořádku, neboť nejlepší postupy při odvykání kouření mají účinnost kolem 50 %. Mezi ty patří individuální terapeutický přístup v kombinaci s vhodnou medikací. Proto bych Vám doporučil využít spíše ověřených metod (Národní linka pro odvykání kouření 800 350 000, Centra léčby závislosti na tabáku, vybrané lékárny). Na druhou stranu, pokud chcete biorezonanci vyzkoušet, nemělo by Vás to nějak ohrozit. Přál bych Vám, aby to vyšlo (účinnost placeba je kolem 5 %), pokud ne, nebojte se využít uvedené služby.
Slyšela jsem, že champix má nelice nepříjemné vedlejší účinky. J e to pravda? (Novotná)
Foto
Jeden z léků na odvykání (Champix) mohou doprovázet nepříjemné vedlejší účinky (divoké sny, nevolnost,...). Je proto dobré neužívat lék těsně před spaním a také zvýšit příjem tekutin (vody) a vlákniny (zelenina). Na druhou stranu tyto nepříjemnosti doprovází jen některé pacienty a v kombinaci s konzultacemi patří tento lék k jedněm z nejúčinnějších.
Kde na zlínsku najdu nějakou poradnu? A kolik to stojí? A jak dlouho tam musím chodit? (Lukáš)
Foto
Síť poraden, resp. lékařů zaměřených na odvykání, naleznete na stránkách www.slzt.cz. Na zlínsku to pak je v Krajské nemocnici Tomáše Bati. Jedná se o součást veřejného zdravotnictví, péče je tedy hrazená ze zdravotního pojištění. Léčba obvykle trvá několik měsíců, ideálně půl roku s kontrolou po dalším půlroce. Frekvence návštěv se liší dle situace jednotlivých pacientů.
Kolik stzojí léky proti kouření? (Zuzka)
Foto
Výrobci pomůcek pro odvykání (náplasti, pastilky, spreje,...), ale i léků (na předpis) se snaží nastavovat cenu tak, aby se vyrovnala cenám cigaretových krabiček (cca 85,- Kč / den). Ovšem tyto pomůcky a léky Vám pouze sníží abstinenční stavy. Pokud chcete výrazně zvýšit šanci na odvyknutí, pak je klíčové kontaktovat odborníky, kteří Vás odvykáním budou provázet a pomohou Vám vybrat a nastavit i vhodné léky (Národní linka pro odvykání kouření 800 350 000, Centra léčby závislosti na tabáku, vybrané lékárny).
Dobrý den, je vhodné používání elektronických cigaret?Spousta lidí v mém okolí se tak zbavila tabákových výrobků.Děkuji(Katka)
Foto
Dobrý den, e-cigarety jsou "dobrý sluha, ale zlý pán". Pokud člověk nedokáže odvyknout úplně, případně nechce, pak je určitě lépe, aby přešel na e-cigarety (pravděpodobně s nikotinem, v lepším případě bez). Přesto však e-cigarety nejsou neškodnou "hračkou" a je lépe využít služeb pro odvykání (Národní linka pro odvykání kouření 800 350 000, Centra léčby závislosti na tabáku, vybrané lékárny).