ONLINE CHAT
Dobry den, pani doktorko, rada bych se zeptala, zda je lepsi prestat kourit ze dne na den, nebo postupne snižovat davky nikotinu. Dekuji Vam.(Milada)
Foto
Přestat najednou (za současného užívání léků k potlačení abstinenčních příznaků dle doporučení odborníka) je jistě na prvním místě. Pokud se to ale nedaří, někteří naši pacienti s léky kouření redukují a přestanou třeba za několik týdnů. Samotné omezení počtu cigaret (bez léků) ale nelze obecně doporučit: na nikotinu závislý kuřák bude menší počet cigaret kouřit intenzivněji, aby svou dávku nikotinu zkrátka dostal z nich, s tím ale zároveň vdechne mnohem více zplodin v kouři.
Dobrý den jaký je nejlepší způsob přestat kouřit? Manžel vykouří krabičku ( možná i dvě) denně. Mám o něj strach. Je mu 51 let. Je hodně unavený a poslední dobou má divný kašel. Ráda bych,aby přestal. Děkuji (Ivana Trunečková )
Foto
Viz předchozí delší odpověď.
Paní doktorko, chci přestat kouřit. Myslíte, že řešením je elektronická cigareta? nEBO JSOU LEPŠÍ PRÁŠKY? (Janina)
Foto
Jistěže léky - ale spojené s intervencí, tedy komplexní léčba, viz předchozí delší odpověď.
Dobrý den, je elektronická cigareta zdravější než normální cigareta?(Libuše)
Foto
Vapování je nejméně o 95 % méně rizikové než kouření, tedy nikoli zdravější, ale méně toxické nepochybně.
Dobrý den, chci se zeptat, zda jsou různé náplasti a tabletky na odvykání účinné. Děkuji.(Hanka Havířov)
Foto
Ano, viz předchozí delší odpověď.
Dobrý den, zkusila jsem bioresonanci, zafungovala, ale do tří dnů mi začaly "mrtvět" nohy, ztratila jsem nervy a postupně si znovu zapálila. Co s tím, když vím, že to funguje z minuty na minutu, ale rozhasí to systém v těle.?(Eva)
Foto
Nemyslím, že by s tím cokoli (ani kouření, ani brnění) mohlo souviset. Navštivte svého lékaře.
Bydlím hned nad hospodou, kde se nekouří a lidi chodí hulit ven. Mě to čudí přímo do kuchyně. Je to děs. Kde si můžu stěžovat?(Ivona)
Foto
Přehled legislativy týkající se tabáku je na www.slzt.cz nebo přímo navštivte stránky JUDr. Tomáše Kindla www.tabakapravo.cz
Před těhotenstvím jsem byla silná kuřačka. V době gravidity jsem kouřen í hodně snížila. Můj gynekolog mi říkal, že musím přestat, jiný zase, že snížit na minimum, abych neměla absťák. Jak to tedy je?(Kamila)
Foto
Každá cigareta poškozuje. To je zlaté pravidlo, a v těhotenství platí zejména, pro vás i vaše dítě. Případné abstinenční příznaky můžete potlačit nikotinem z lékárny (v cigaretě je nikotin také, ale navíc tisíce dalších látek). To, že se v těhotenství nemá přestávat, je možná žalovatelné doporučení. Není proto opravdu žádný důvod. Nekouřit je podstatná věc, kterou pro své dítě můžete udělat.
Ano chci prestat kourit ale.nemam asi vuli a nevim jak na to (Radek Vrska)
Foto
Tahle otázka se mnohokrát opakuje v různých podobách, odpovím tedy obšírněji, ale zároveň na několik otázek najednou. To, že se na to tak často ptáte, také dokazuje fakt, že naprostá většina kuřáků by raději nekouřila - kdyby to ovšem šlo. Takový kuřák ve středním věku mívá za sebou desítky pokusů přestat. Že se to nepovede napoprvé tedy neznamená, že jste neschopní, ale závislí. Máte nemoc s diagnózou F17 (a vaši blízcí diagnózu Z58.7 - pasivní kouření). Říká se, že je tolik způsobů, jak přestat, kolik je kuřáků. Pokud se to povedlo "jen tak", gratuluji, ale pokud se vám nedaří přestat, je dobré vyhledat odbornou pomoc. Můžete se obrátit na svého lékaře, vyhledat některé ze 40 Center pro závislé na tabáku, některé z asi 150 poradenských center v lékárnách nebo zavolat Linku pro odvykání kouření 800 350 000. Všechny kontakty najdete na webu Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku WWW.SLZT.CZ včetně příspěvků zdravotních pojišťoven na léky (pod mapkou center). V principu má léčba dvě části: změnu životních stereotypů, naučených situací, kdy automaticky kouříte: je třeba se jim vyhnout (nepít kávu, nejít do kuřácké společnosti) nebo se na ně připravit (po jídle si vyčistit zuby, naučit se dechová relaxační cvičení, kávu pít na jiném místě či podobně). To musíte vždy udělat především vy sami, na to léky ani pomoc zvenku nejsou. Druhou a důležitou částí léčby jsou léky, které úspěšnost významně zvyšují: náhradní léčba nikotinem je volně prodejná v lékárnách a dva další léky jsou vázané na recept. Podstatné je ale vědět, že léky NEJSOU a NEBUDOU PROTI KOUŘENÍ, ale PROTI ABSTINENČNÍM PŘÍZNAKŮM. Nezabrání vám tedy kouřit - nesáhnout po cigaretě musíte sami. Budete se s nimi ale cítit podstatně lépe, bude to mnohem snazší. Mezi abstinenční příznaky patří například špatná nálada, úzkost, hlad, nervozita, podrážděnost, nespavost, zácpa a řada dalších nepříjemných souvislostí.
Dobrý den, jaký je váš názor na alternativní výrobky, které tabák nespalují, ale pouze zahřívají? Například IQOS.(Daniel Buchert)
Foto
Riziko zahřívaného tabáku (heat-not-burn), heets, je o něco vyšší než riziko vapování, ale každopádně významně nižší než riziko kouření.
Jsou ochucené cigarety škodlivější než normální? Zaznamenala jsem, že se mají zakazovat a já nic jiného než mentolky nekouřím. (Lída)
Foto
Mentol dráždí chaldové receptory v krku, takže máte pocit, že vdechujete chaldný a čistý vzduch, ačkoli pravý opak je pravdou. Proto se takový kouř vdechne hlouběji, snydněji a více, tedy dostanete do sebe větší dávku těch tisíců látek. mentol navíc ovlivňuje metabolismus řady toxických chemikálií. Proto se od mentolek odvyká hůř než od jiných cigaret (vyšší závislost) a proto jsou v EU zakázané, ale až od roku 2020.
Muj děda kouřil do 90 let a umřel na seslost. Není kolem škodlivosti koureni dost hysterie? Já tady kouřím 36 let a jsem v poho.(Jeník )
Foto
Asi polovina kuřáků je na ty tisíce chemikálií v kouři rezistentní, kouření jim život nezkrátí. Ta druhá polovina ztrácí v průměru 15 let života. Jistě, zemřeme všichni, ve stáří je to nevyhnutelné, ale předčasným umrtím se můžeme vyhnout. Přeju vám, abyste byl v té první polovině.
dobry den dnes je to 225 dni co nekourim ale stale mam chut raz za den na cigaretu ,hlavne ked su venku konecne terasky . To budem stale mat take stavy ? dokedy ? René(rené)
Foto
Pokud budete na kouření vzpomínat nostalgicky, jako na něco krásného, o co jste byli ochuzeni, tak ano. Je dobré se zamyslet nad tím, co skutečně chcete: pokud bylo kouření něco, čeho ste se z nějakého důvodu chtěli a dokázali zbavit a jste rádi, že cigareta konečně vypadla z vašeho života, přestane vás to trápit - je důležité mít z toho radost. To není vždy jednoduché, ale tím směrem je třeba uvažovat. Také tohle probíráme s našimi pacienty.
Slyšela jsem o odnaučení kouřen í pomocí biorezonančního přístroje. Jedno až dvě návštěvy a úspěšnost je 80 %. Znáte tuhle metodu?(WWW)
Foto
Ano. Je to jen způsob, jak tahat z kapes vaše peníze. Věty, které metodu popisují, nedávají smysl, je to jen hra. V medicíně je za úspěšnost označena alespoň 6ti měsíční abstinence, navíc biochemicky ověřená. Takto je při intenzivní léčbě maximálně dosažitelný výsledek kolem 40 % z celkového počtu těch, co to zkusí, pokud užívají léky, je to kolem 45 %, pokud je užívají alespoň půl roku, je to kolem 70 %. Když se zepráte na 80% úspěch biorezonance, řeknou něco ve smyslu: no, většina lidí se sem nevrátí.
Depresívna nálada môže byť príznakom vynechania nikotínu. Depresia, vrátane myšlienok na samovraždu a samovražedný pokus boli hlásené u pacientov, ktorí sa pokúšali ukončiť fajčenie. Tieto príznaky boli tiež hlásené u pacientov, ktorí sa pokúšali skončiť s fajčením pomocou Champixu. Lekári si majú byť vedomí možnej naliehavosti signifikantnej depresívnej symptomatológie u pacientov, ktorí sa pokúšajú skončiť s fajčením a pacientov majú vhodne poučiť. (Honza)
Foto
Vhodné poučení je především informace, že deprese a další psychiatrická onemocnění zhoršuje KOUŘENí, nikoli léky nebo odložení cigaret. Naopak, čím významnější příznaky deprese, tím výraznější zlepšení po odložení cigaret, někdy je odložení cigaret dokonce účinnější než antidepresiva. Kouření také zhruba ztrojnásobuje pravděpodobnost sebevraždy, nikoli léky. S konečnou platností vyvrátila tyto mýty velká mezinárodní studie z loňského roku: sledovali 8000 kuřáků, z toho 4000 s psychiatrickými diagnózami ve 140 centrech v 16 zemích (včetně depresí, bipolární afektivní poruchy nebo schizofrenie). Ti byli léčeni všemi třemi léky první linie a nebo dostávali placebo. Ukázalo se, že žádný z léků nezvyšoval neuropsychaitrické problémy, ani u psychiatricky nemocných (Anthenelli at al., 2016 - studie EAGLES). Nenabízet léčbu psychaitricky nemocným kuřákům je tedy neetické, nemoci způsobené kouřením jsou celkem pochopitelně nejčastější příčinou jejich předčasných úmrtí. Navíc KOUŘENÍ ovlivňuje účinnost řady léků, třeba warfarinu, ale hlavně psychofarmak: urychlením jejich metabolismu snižuje jejich účinnost. Tedy snížení dávek (individuálně - je třeba kontrolovat náladu) po odložení cigaret je jistě příjemné.
Je kouření marihuany smíchané s tabákem výrazně škodlivější, než kouření tabáku? A jak je to s odvykáním? Je složitější(Mára)
Foto
Jakýkoli kouř je vždy směsí několika tisíc látek. A pokud chcete přestat kouřit, znamená to přestat kouřit, tedy kouřit cokoli. I takové pacienty máme a pravidla léčby jsou prakticky stejná.
Věříte metodá, kdy se dá kouření odnaučit "čarováním" za jedno sezení? Žádné léky, náplasti. Jen čáry máry fuk, vykouřit cígu, další rpzdrtit a je to. Něco takového dělá tady jeden ukrajinský léčitel. A prý to funguje. Co si o tom myslíte?(Paulus)
Foto
Zázraky se bohužel nedějí. Tyto praktiky jsou jen taháním peněz z vašich kapes a využívají tojo, že mnoho kuřáků zkouší přestat a nejde jim to. Fungují jako placebo, tedy stejně, jako kdyby vám někdo řekl třeba: dejte mi pár tisíc, tady se postavte na minutu na levou nohu a přestanete kouřit, jinými slovy, není to nic účinného. Jiná věc je, že tam přijdete připraveni a rozhodnuti přestat, navíc zaplatíte (přece si nezapálím, když to stálo tolik...) a proto občas opravdu někdo takto kouřit přestane, jsou to ale jen zhruba 4-5 ze sta, i když v reklamě se tvrdí něco jiného (většinou 90 %). Mnohem lepší nápad je vyhledat některé z center pro závislé na tabáku, poradenské centrum v lékárně nebo se obrátit na svého lékaře. Kontakty najdete na webu Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku WWW.SLZT.CZ
Je kouření cigaret bez filtru škodlivější? Balím si a filtr tedy mám jen papírový, prostě ruličku. Zvyšuje to riziko?(Ondra)
Foto
V cigaretovém kouři je řádově někoilk TISÍC látek, i když filtr něco zachytí, není to moc a toxický je zcela jistě každý kouř.
Má smysl přestávat kouřit, když mi balíček cigaret vystačí na měsíc, tj. jsem opravdu slabý kuřák? Mělo by přestat kouřit nějaký výrazný zdravotní benefit, nebo je to v podstatě jedno?(Linka)
Foto
Určitě ano, každá cigareta poškozuje. Složení kouře je podobné nebo i někdy toxičtější než výfukové plyny: zkuste si představit, že byste inhaloval z výfuku "jen" dvacetkrát měsíčně a ptal se, zda to vadí....:-)
Dobrý den paní Králíková, je podle Vás správné, že se budou, i když bude platit nový zákon, moci kouřit v restauracích elektronické cigarety? Děkuji za odpověď(Josef Beran)
Foto
Ano.
Dobrý den, s cigaretami se mi podařilo s pomocí přípravku přestat, následoval ovšem při stejných stravovacích návycích obrovský nárust váhy, nekontrolovatelný a nezastavitelný, zřejmě i díky tomuto nárustu došlo k výhřezu ploténky a dost velkým problémům. Takže jsem kouřit začala znovu, váha pomalu jde dolů. Příště bych to ráda udělala lépe, tohle pro mě cesta nebyla. Poradíte? Užívala jsem Champix.(Míla B.)
Foto
Zvýšení hmotnosti lze z velké části zabránit dlouhodobým užíváním léků, například ten, co jste jmenovala, ale nejméně půl roku, asi jste jej užívala krátce. Nyní je dostupný i další lék vázaný na recept, který by měl řešit jak abstinenční příznaky, tak hmotnost. Vždy ale platí, že je třeba zvýšit výdej a snížit příjem energie. Sportování tedy rozhodně doporučuji, i s bolavými klouby lze plavat, užívat rotoped či podobně.
Tři roky kouřím el. cigaretu po přechodu z normálních cigaret jsem týden měla pocit že stále musím kouřit - el. cigaretu , dnes chci skončit i sní ale jen pocit že nemám el. cigaretu u sebe ve mě vyvolává chuť kouřit - prostě jsem závislá .(Marcela )
Foto
Gratuluji, že nekouříte. Závislá na nikotinu zřejmě jste - ovšem z cigaret. Riziko vapování je nejméně o 95% nižší než riziko kouření, ale pokud byste chtěla přestat užívat i tuto formu nikotinu, s našimi pacvienty to řešíme pomocí léků na recept.