ONLINE CHAT
Jsem ve zkušební době a naskytla se mi lepší nabídka. Chci tedy skončit. Musím šéfa uvědomit o ukončení nějakou dobu předem, nebo stačí říct, že další den už nepřijdu?(Max)
Foto
Jako zaměstnanec můžete ve zkušební době skončit pracovní poměr kdykoliv i bez uvedení důvodu. Je potřeba o tom zaměstnavatele informovat písemně.
Dobrý den pane doktore. Jak moc rychlá výpověď může být? Nemyslím výpověď na hodinu. Jak dlouhá je minimální výpovědní lhůta?(Ivana Blahutová)
Foto
Standardní výpovědní doba trvá dva měsíce. Začíná první dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi.
Šéf mě chce vyhodit z důvodu vysoké nemocnosti. Mám na všechny absence normálně neschopenky, kontrola mě vždy zastihla doma, mám prostě jen špatnou imunitu. Může to udělat? Jak se mám bránit.(Vlasta V.)
Foto
Skončit pracovní poměr může zaměstnavatel pouze ze zákonem stanovených důvodů. Například v případě, že zaměstnanec ztratil vzhledem ke svému zdravotnímu stavu dlouhodobě zdravotní způsobilost.
Jaké jsou důvody k výpovědi "na hodinu"? Může to být hádka s šéfem, nebo je potřeba něco více podloženého?(Olda)
Foto
Okamžité skončení pracovního poměru je možné jenom v zákonem stanovených případech - pokud budete pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin nebo porušíte pracovní kázeň zvlášť hrubým způsobem (alkohol, drogy). Jedna hádka k tomu důvodem není.
dal jsem v práci výpověď, protože chování zaměstnavatele bylo neúnosné. mám nárok na odstupné? známý mi tvrdí, že ne... děkuji(martin benek)
Foto
Odstupné se vztahuje pouze na určité typy výpovědi ze strany zaměstnavatele. Pokud jste dal výpověď vy, nárok na odstupné vám nevzniká.
Je nějaké minimální odstupné, nebo to záleží na smlouvě? Jde si ho nějak zajistit? Pracuji ve firmě přes 20 let a jsem těsně před důchodem. Bojím se co se mnou bude, když se všude omlazuje kolektiv.(Jiřina Klofátová)
Foto
Pokud dostanete výpověď z organizačních důvodů, máte ze zákona nárok na odstupné ve výši tří průměrných měsíčních výdělků.
Počítám, že tady budou všichni psát jako podřízení, mě by ale zajímalo, jak mám vyhodit alkoholičku, která se neustále vymlouvá z práce, pokaždé ale přinese papír od doktora a kazí mi pracovní morálku. (T.J. Praha)
Foto
Jako zaměstnavatel můžete zaměstnankyni propustit pouze ze zákonem daných důvodů.
Mám dotaz z druhé strany barikády. Jeden zaměstnance se ve firmě zabydlel před mým příchodem a má smlouvu s neskutečným odstupným. Asi kvůli tomu si dovoluje co jiní ne. Do práce chodí, ale nic moc nedělá, pracuje jako obchodní cestující a v podstatě jediné výsledky jeho práce jsou žádosti o diety. Jak se ho zbavit, když ve smlouvě na něj páky nejsou, nepije apod.?(Bednár Ivo)
Foto
Zaměstnavatel může zaměstnance propustit pouze ze zákonem stanovených důvodů.
V práci se chystá upravování stavu zaměstnanců. Pokud se to stane, jaká výpověď je pro mě, jako pro zaměstnance, nejvýhodnější? (Blanka)
Foto
Nejvhodnější bude ze zákonem stanovených důvodů - např. firma se ruší nebo stěhuje nebo pro nadbytečnost. V těchto případech máte nárok na odstupné.
Jak velké zpoždění s výplatou může mí firma, abych mohl okamžitě zrušit pracovní poměr? Ještě jsem nedostal peníze za únor. Děkuji.(Drda)
Foto
Když vám zaměstnavatel nevyplatí mzdu nejpozději do 15. dne po splatnosti výplaty, jde o oprávněný důvod k okamžitému rozvázání pracovního poměru.
Když dám k poslednímu květnu výpověď, tak od kdy běží ty dva měsíce? Prostě kdy už můžu začít pracovat jinde? (Málek)
Foto
Standardní výpovědní doba činí dva měsíce. Začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi. Pokud máte dvouměsíční výpovědní lhůtu, můžete začít pracovat 1.srpna.
V práci jsem dostala výpověď pro nadbytečnost a asi za tři týdny jsem při lékařské prohlídce zjistila, že jsem těhotná (skoro ve třetím měsíci). Oznámila jsem to zaměstnavateli, ten mi ale řekl, že ho to nezajímá, že na výpovědi trvá. Myslím si, že mě ale v takovém případě propustit nesmí. Kdo z nás má pravdu a je v právu?(Petra, Liberec)
Foto
Pokud dostanete výpověď pro nadbytečnost a během dvouměsíční výpovědní doby zjistíte, že jste těhotná, což potvrdí i váš gynekolog, a lze z toho odvodit, zda jste byla těhotná již k datu doručení výpovědi, vztahuje se na vás ochranná lhůta, takže výpověď je neplatná.
pracoval jsem u firmy dva roky na smlouvu na dobu určitou, zaměstnavatel mi už ale nechce smlouvu prodloužit. Můžu po něm požadovat alespoň nějaké odstupné? děkuji(Petr H., Brněnsko)
Foto
Pokud vám zaměstnavatel nechce smlouvu prodloužit, pak váš pracovní poměr automaticky skončí uplynutím dohodnuté doby a ze zákona nemáte nárok na žádné odstupné.
Oznámila jsem šéfce, že chci podat výpověď a ona na mě začala křičet, že jsem nesolidární, protože je moc práce, a že mi to nedovolí odejít a moji výpověď prostě nepřijme, že mám smůlu!! Má na to právo? (Ivana H.)
Foto
Jako zaměstnanec můžete dát výpověď z jakéhokoliv důvodu, ale i bez uvedení důvodu. Jen musí být písemně, nejlépe doporučenou poštou s dodejkou. Váš pracovní poměr pak skončí uplynutím výpovědní doby, která činí nejméně dva měsíce a začíná běžet prvním dnem kalendářního měsíce, který následuje po měsíci, v němž byla zaměstnavateli výpověď doručena. Takže není směrodatné, jestli se to vaší šéfce bude nebo nebude líbit.
Jsem ve zkušební době a podařilo se mi sehnat lepší práci, která je navíc i líp placená. Jak mám správně ukončit pracovní poměr a co bych měla uvést do výpovědi za důvod, abych z toho neměla nějaký problém? děkuji(Jaroslava P.)
Foto
Během zkušební doby můžete ukončit pracovní poměr kdykoliv, a to i bez udání důvodu.
Trochu jsem s kamarádem přehnal oslavu svých třicátin… a prostě jsem týden nebyl schopný jít do práce… když jsem po týdnu přišel do práce, šéf mi řekl, že mi dává na hodinu výpověď, takže se už nemusím obtěžovat chodit… může to udělat kvůli pár zameškaným dnům?(P. Sýkora)
Foto
Neomluvené zameškání práce trvající pět dnů lze považovat za porušení pracovní kázně zvlášť hrubým způsobem, což je skutečně důvod k okamžité výpovědi ze strany zaměstnavatele. Takže ano, může.
Můžete mi poradit? Chci odejít z práce, protože jde o fyzicky náročnou a přitom špatně placenou práci, ale žádnou jinou zatím nemám, takže se budu muset nahlásit na pracák. Mám dát klasickou výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou, nebo raději výpověď dohodou? zajímá mě to kvůli výši podpory v nezaměstnanosti… děkuji(L. V., Příbram)
Foto
Pokud ukončíte zaměstnání z vlastní vůle (výpovědí z vaší strany nebo na základě dohody se zaměstnavatelem), a to to bez vážných důvodů, snižuje se sazba podpory v nezaměstnanosti na 45% po celou podpůrčí dobu. Ta je u lidí do 50 let 5 měsíců, pro starší se prodlužuje. Musíte mít ale za poslední dva roky odpracováno alespoň dvanáct měsíců.
Dobrý den, našla jsem si jinou práci, jak mám dát výpověď? Jde mi o to, jestli je pro výhodnější výpověď dohodou, nebo s dvouměsíční výpovědní lhůtou? děkuji(Monika)
Foto
Směrodatné je, zda vás současný zaměstnavatel bude ochoten okamžitě uvolnit, resp. k datu, na němž se spolu dohodnete. Pokud ne, ověřte si, že nový zaměstnavatel na vás s nabízeným místem počká po celou dobu výpovědní lhůty, abyste pak nezůstala bez práce. V obou případech ale musí být výpověď písemná.
Dokdy nejpozději se při výpovědi musím zaregistrovat na pracák?(H. K.)
Foto
Při klasické výpovědi s dvouměsíční výpovědní lhůtou se musíte zaregistrovat do osmi dnů, v případě okamžitého zrušení pracovního poměru se můžete zaevidivat na úřad práce hned následující den po doručení okamžitého zrušení pracovního poměru.
Vím, že lze člověka propustit z důvodu porušení pracovní kázně zvlášť hrubým způsobem. Nikde jsem ale nenašel, co si pod tím můžu konkrétně představit?!(Honza, Bruntálsko)
Foto
K porušení pracovní kázně zvlášť hrubým způsobem dojde např. tehdy, když pracujete v provozu s přísným zákazem přítomnosti alkoholu na pracovišti a zaměstnavatel vám opakovaně při dechové kontrole naměří několik promile alkoholu, opakovaně chodíte do práce pod vlivem drog nebo máte neomluvenou absenci v délce alespoň pěti dnů apod.
Dobrý den, můžete mi poradit? Během zkušební doby jsem měl vážnější úraz na kole, takže jsem musel jít na delší nemocenskou. A hned druhý týden nemocenské mi přišla poštou od zaměstnavatele výpověď. Měl na to právo, když jsem byl na nemocenské? Budu rád za radu. děkuji M.T.(Marek T.)
Foto
Zaměstnavatel může zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Ale nesmí ho zrušit během prvních 14 kalendářních dnů v případě dočasné pracovní neschopnosti (nemocenské). Takže pokud se jedná o váš případ, pak na to neměl právo a měl byste se takovému jednání bránit.
Kdy mám při výpovědi nárok na odstupné a v jaké výši?(Marek)
Foto
Nárok na odstupné vám automaticky ze zákona vznikne v případě, že jste dostali výpověď nebo skončili pracovní poměr dohodou z tzv. organizačních důvodů. Tedy v případě, že se ruší celá firma nebo její část, zaměstnavatel se stěhuje nebo v případě, že se stanete nadbytečným. Mimimální výše odstupného je stanovena podle počtu odpracovaných let u téhož zaměstnavatele. Pokud váš pracovní poměr trval před dva roky, máte nárok na odstupné ve výši trojnásobku svého průměrného výdělku. Pokud jste u stejného zaměstnavatele pracoval méně než dva roky, máte nárok na dva platy, méně než rok, jeden měsíční výdělek.
Dala jsem výpověď a během dvouměsíční výpovědní doby jsem měla úraz. Bojím se, že se mi o dobu mé nemocenské protáhne skončení pracovního poměru. Jsem už totiž domluvená s jiným zaměstnavatelem, že k němu mám co nejdříve nastoupit... jak to tedy je? (Vorlíčková P.)
Foto
Pokud dáte jako zaměstnanec výpověď, pak se na vás ujednání o ochranné době nevztahuje. Což znamená, že váš pracovní poměr skončí bez prodloužení uplynutím výpovědní doby.
Dostala jsem výpověď z organizačních důvodů, měla jsem nárok na odstupné ve výši trojnásobku mého průměrného měsíčního příjmu, ale odstupné mi zaměstnavatel nevyplatil. Když jsem se nahlásila na pracáku, bylo mi řečeno, že podporu v nezaměstnanosti začnu dostávat nejdříve po třech měsících v evidenci úřadu práce. Jak je to možné? (Radka)
Foto
Pokud máte dle zákona nárok na trojnásobek svého průměrného výdělku, pak začnete dostávat podporu v nezaměstnanosti skutečně nejdříve po třech měsících v evidenci úřadu práce a není přitom rozhodující, zda vám skutečně zaměstnavatel odstupné vyplatil, nebo ne. Podporu v nezaměstnanosti můžete tedy začít čerpat až po uplynutí doby, kterou pokrývá odstupné. Pokud jste ani dodatečně nedostala mzdu, na kterou jste měla nárok, nebo její část vyplacenu, obraťte se na příslušný inspektorát práce.
Dobrý den. Šéf mi už dvakrát vyhrožoval, že mě vyhodí na hodinu. Může to opravdu udělat? děkuji za odpověď (K.M.)
Foto
Okamžité zrušení pracovního poměru (lidově vyhazov na hodinu) je ze strany zaměstnavatele možné jen v zákonem stanovených případech. Zjednodušeně např. pokud byste byl pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin nebo pokud porušíte pracovní kázeň zvlášť hrubým způsobem (např. jako řidič autobusu byste řídil pod vlivem alkoholu nebo drog). Pokud se vás tyto zákonem stanovené případy netýkají, pak vás na hodinu vyhodit nemůže.
Dobrý den, zaměstnavatel se mnou chce rozvázat pracovní poměr dohodou. Není to pro mě nevýhodné? (Hana P.)
Foto
Pokud přistoupíte na skončení pracovního poměru dohodou z důvodu organizační změny, doporučuji abyste trvala na uvedení důvodu rozvázání pracovního poměru. Jednak kvůli nároku na odstupné (jinak byste se o něj připravila), jednak kvůli nároku na podporu v nezaměstnanosti.
Byla jsem dlouho na pracáku, pak jsem si našla svou poslední práci, jenže zaměstnavatel mě propustil ve zkušební době. Budu teď mít nárok na podporu v nezaměstnanosti?(Markéta Jelínková)
Foto
Abyste měla nárok na podporu v nezaměstnanosti, musíte mít za poslední dva roky odpracováno minimálně 12 měsíců, jinak vám nárok nevzniká.
Koncem měsíce mi vyprší v práci smlouva na dobu určitou. Kdy nejpozději bych měla dát šéfovi vědět, že nemám zájem o prodloužení smlouvy? A musí to být písemně, nebo to bude stačit ústně? děkuji(P.M.)
Foto
Vědět mu dávat nemusíte. Pracovní poměr automatickz skončí dnem, který je uveden ve vaší pracovní smlouvě.
Zaměstnavatel nám už druhý měsíc neposlal mzdu, můžeme podat okamžitou výpověď? děkuji(Helena, Karviná)
Foto
Pokud vám zaměstnavatel nevyplatí mzdu nebo její část nejpozději do 15.dne po splatnosti výplaty, jde o oprávněný důvod k okamžitému rozvázání pracovního poměru. V případě, že vám zaměstnavatel ani později mzdu nedoplatí, obraťte se se stížností na příslušný inspektorát práce.