ONLINE CHAT
Dobrý den,manželka(rok narození 1958) se starala od roku 1986 o naši invalidní dceru 29 roků.Po smrti dcery se stará o inv. maminku.Z čeho se jí bude vypočítávat důchod. Děkuji.(Karel Huda)
Foto
Dobrý den, pro přiznání starobního důchodu je třeba získat alespoň 1 rok pojištění a dále se doba bude hodnotit jako doba péče o osobu blízkou. Vzhledem k tomu, že péče o osobu blízkou trvala déle než 15 let, zákon o důchodovém pojištění stanovuje specifický výpočet takovýchto důchodů, kde se provádí více výpočtů. Pro podrobnější informace se, prosím, obraťte na pracovníky OSSZ.
Dobrý den, prosím o váš názor - je mi 61 let, nemám děti, tudíž do důchodu cca 2 roky. Necítím se ale zdravotně vůbec dobře a ráda bych odešla na řádný starobní důchod o 1 rok dříve, čímž ale přijdu asi o 1 000,- měsíčně. Můj zaměstnavatel říká, že mi chce vyjít vstříc a nabízí mi ten poslední rok možnost pracovat na zkrácený šestihodinový úvazek. Jaký je váš názor - je to vylejnalej nebo o něco výhodnější pro mě? Děkuji :-).(Karolína Šimíčková)
Foto
Dobrý den, doporučujeme Vám obrátit se na pracovníky OSSZ, kteří mohou provést orientační výpočet Vašeho předčasného starobního důchodu. Zkrácený úvazek výši Vašeho důchodu výrazně neovlivní. Dále je možné využít evidenci na úřadu práce, která je náhradní dobou pojištění a může být v určitém rozsahu hodnocena při výpočtu důchodu.
Dobrý den, mám 55 let, jsem OSVČ. Jakou částku odvádět na sociální pojištění měsíčně, abych docílila zvýšení důchodu? Jak se výši důchodu promítne např. 1 000,- Kč navíc. děkuji za odpověď. (Eva)
Foto
Dobrý den, výpočet důchodu ovlivňuje celá řada faktorů, především celková odpracovaná doba a příjmy dosažené v rozhodném období. Jak částka 1.000 Kč ovlivní výši důchodu, nelze jednoznačně odpovědět.
Dobrý den, jakou částku by si měla OSVČ odvádět na sociální pojištění, aby měla alespoň trošku slušný důchod. Stačí 5 000,- Kč měsíčně? Děkuji za odpověď.(Kateřina)
Foto
Dobrý den, pro bližší informace se, prosím, obraťte na pracovníky OSSZ.
Mám 5let do důchodu, jsem na PÚ, nechci si snižovat procentuálně důchod malými výdělky, je pro mne lepší jít do předčasněho důchodu a pak si můžu přivydělávat na dohodách? Je mi 57 let.(Zdena)
Foto
Dobrý den, pokud se rozhodnete pro přiznání předčasného starobního důchodu, důchod bude trvale krácený. Při pobírání předčasného starobního důchodu můžete pracovat na dohodu o provedení práce /max. 300 hodin ročně a příjem nesmí přesáhnot 10.000 Kč měsíčně/, avšak tato činnost Vám výši důchodu neovlivní.
beru částečný invalidní důchod,do práce chodím na 6 hodin denně jako uklízečka je mi 57 roků,mám odpracováno 40 roků,jak si mám vylepšit finance abych měla pěkný důchod?Myslím,že to ani nejde při mém povolání.Poradíte mi?Janka(Jana Žalková)
Foto
Dobrý den, pro výpočet Vašeho starobního důchodu bude přihlédnuto k výpočtovému základu z již vyměřeného invalidního důchodu vynásobeného příslušným koeficientem nárůstu. Dále bude proveden výpočet ze skutečně dosažených výdělků v rozhodném období. Starobní důchod bude přiznán z vyššího výpočtového základu. Odpracovaná doba při pobírání invalidního důchodu bude započtena za předpokladu, že bylo odváděno sociální pojištění.
Pokud mám odpracováno 42 let a v evidenčním listě mám 45dnů neevidované doby, má to na něco vliv? Byla to doba mezi nástupy do zaměstnání a ještě nebyl pracovní úřad, byla jsem prostě pár dnů doma, ale za život mám odpracováno na důchod.(Zdena)
Foto
Dobrý den, 45 dnů neevidované doby pravděpodobně nebude mít vliv na výši důchodu. Není nutné tuto dobu napracovávat.
Proč se svojí výši důchodu dozvím až při nástupu do důchodu ? Kdybych jí znal třeba o tři roky dříve mohu jí nějak ovlivnit aby byla vyšší ?(Michal Luhan)
Foto
Dobrý den, svou výši starobního důchodu se můžete dozvědět i dříve. Na webových stránkách ČSSZ je dostupná kalkulačka pro výpočet důchodu, kde zadáte počet odpracovaných let a své vyměřovací základy od roku 1986. Informativní výpočet lze provést s výhledem do roku 2022.
Dobrý den,můžu si v předčasném důchodu přivydělat?(Alena)
Foto
Ano, k předčasnému starobnímu důchodu si můžete přivydělat. Např. dohodou o provedení práce v rozsahu max. 300 hodin ročně a výdělku nesmí přesáhnout 10.000 Kč hrubého měsíčně nebo na dohodu o pracovní činnosti s příjmem do 2.500 Kč měsíčně. U OSVČ lze podnikat v takovém rozsahu, který nezaloží účast na sociálním pojištění. V roce 2017 nesmí být přesažena rozhodná částka 67.757 Kč.
Od 9.9.2016 jsem ve starobním důchodu, ale dále pracuji Mohu si nechat propočítat s důchod a kdy? Děkuji Dáša.(Dáša)
Foto
Ano, starobní důchod lze přepočítat za předpokladu, že Vaše výdělečná činnost zakládá účast na sociálním pojištění a získáte alespoň 360 dnů. O zvýšení důchodu je třeba si požádat nejlépe prostřednictvím OSSZ.
Slyšel jsem, že lide, kteří v životě nepracovali, se vyměřuje důchod podle průměrného platu? Je to kec nebo pravda? Jak to opravdu je s těmi, co v životě nepracovali, z čeho se jim důchod vyměřuje?(Mates)
Foto
Dobrý den, pro nárok na starobní důchod je třeba vždy získat potřebnou dobu důchodového pojištění a dosáhnout důchodového věku. Tato podmínka platí pro všechny občany. Tomu, kdo nikdy nepracoval, nemůže vzniknout nárok na starobní důchod.
Potřebovala bych poradit. Babička byla v den výplaty důchodů v nemocnici. Doručovatelka nenechala ve schránce žádný lístek, se kterým si babička bude moct na poštu dojít. Jak to co nejjednodušeji vyřešit? (vnučka)
Foto
Dobrý den, důchod by měl být uložený na poště. Doporučujeme obrátit se na poštu. Na poště mohou být uloženy až 3 důchody. Byla-li babička v nemocnici delší dobu a důchody již není možné na poště vyzvednout, je třeba obrátit se na pracovníky ČSSZ/OSSZ, kteří zajistí uvolnění výplaty důchodu a doplacení nevyplacených splátek důchodů.
Jsem v důchodu a přivydělávám si na brigádě. Vydělávám si okolo 16 000 Kč. Šéf mi tvrdí, že se jako starobní důchodce o nějaké odvody na zdravotní a sociální a ani daně starat nemusím. Je to pravda?(Bočanová)
Foto
Jste-li v pracovním poměru, povinnost odvádět pojistné má zaměstnavatel. Pokud při starobním důchodu pracujete alespoň 360 dní, můžete si požádat o navýšení starobního důchodu na příslušné OSSZ.
Zjistila jsem, že v evidenčním listě na spočtené roky na důchod od OSSZ mám napsány 2dny neevidované doby, ale já je mám zaneseny v pracovní smlouvě, jak to mohu nechat opravit, nevím, jak to může být špatně.(Alena)
Foto
Dobrý den, evidenční list Vám vyhotovuje Váš zaměstnavatel za skutečně odpracovanou dobu v zaměstnání. Máte-li pochybnost ve vyhotovení evidenčního listu důchodového pojištění, můžete se obrátit na pracovníky OSSZ.
Chybí mi 5let do důchodu, byla jsem propuštěna z práce z organizačních důvodů, mám středoškolské vzdělání, měla jsem slušný plat, za minimální mzdu dělat nepůjdu, mám dvě děti, 41let odpracováno. Jak si pomoci těch pět let k výdělku, aby mi nesnížil důchod.(Mija)
Foto
Dobrý den, 41 odpracovaných let Vám stačí pro nárok na starobní důchod. Pokud doba do nároku na důchod zůstane neodpracovaná, může mít negativní dopad na výši důchodu. Proto doporučujeme, obrátit se na úřad práce, který Vám může být nápomocen při zprostředkování dalšího zaměstnání. Doba evidence u úřadu práce je navíc náhradní dobou pojištění, která se Vám v určitém rozsahu započítá do důchodu. Další možností je přihlásit se k dobrovolnému důchodovému pojištění. Bližší informace Vám podají pracovníci na místně příslušné OSSZ.
Nejhorší je propuštění ženy před důchodovým věkem. Je mi 57let, důchod v 62letech, co teď s tím, nějaký plat pro důchod vybudován a teď se mám smířit s čím, že budu dělat za pár korun? Stačí mi odpracovaných 40let a vydržím, když mám něco naspořeno? Pro zaměstnavatele chlapy jsem už stará, bohužel, ale ještě schopná,,s praxi, se znalostmi. Co si mám tedy pohlídat. Můžu už zůstat doma?(Peťa)
Foto
Dobrý den, 40 odpracovaných let Vám stačí pro nárok na starobní důchod. Pokud doba do nároku na důchod zůstane neodpracovaná, může mít negativní dopad na výši důchodu. Proto doporučujeme, obrátit se na úřad práce, který Vám může být nápomocen při zprostředkování dalšího zaměstnání. Doba evidence u úřadu práce je navíc náhradní dobou pojištění, která se Vám v určitém rozsahu započítá do důchodu. Další možností je přihlásit se k dobrovolnému důchodovému pojištění. Bližší informace Vám podají pracovníci na místně příslušné OSSZ.
Prý existuje něco co se jmenuje poměrný důchod a stačí k němu mít odpracováno jen 15 let. Je to pravda a pro koho je určený?(Daniel)
Foto
Poměrný starobní důchod je dávka důchodového pojištění, pro jejíž nárok může být získána i kratší doba pojištění, po roce 2013 je třeba získat 20 let doby pojištění včetně náhradních dob pojištění nebo 15 let tzv. "čisté" doby zaměstnání. Nárok na důchod v tomto případě vznikne o několik let později. O podmínkách nároku na důchod se můžete informovat na příslušné OSSZ.
Musí mi zaměstnavatel skutečně evidenční list dávat každý rok? Pracuji i firmy druhým rokem, ale ještě jsem nic nedostal.(klabeček)
Foto
Dobrý den, zaměstnavetel je povinen již od roku 2004 za každý kalendářní rok předávat stejnopis evidenčního listu důchodového pojištění každému zaměstnanci.
Dělala jsem pořádek v dokumentech a zjistila, že mi za některé roky chybí evidenční list důchodového pojištění. Od kterého roku ho musím mít? A je možné ho nahradit třeba zápočťákem nebo pracovní smlouvou? (Mariana)
Foto
Dobrý den, pro kontrolu Vašich odpracovaných let Vám doporučujeme požádat ČSSZ o vyhotovení a zaslání informativního osobního listu důchodového pojištění, kde uvidíte veškeré Vaše evidované a neevidované doby pojištění. S neevidovanou dobou pojištění Vám poradí pracovníci OSSZ, jakými doklady tuto dobu doložit.
Dobrý den, manželka šla do předčasného starobního důchodu v r.2004. Může si ho nechat znovu přepočítat? Děkuji a přeji hezký den Janečko L.(Janečko L.)
Foto
Pokud Vaše manželka vykonává výdělečnou činnost po 1.1.2010 s účastí na sociálním pojištění, může si požádat o přepočet starobního důchodu. Bližší informace Vaší manželce podají odborníci na příslušné OSSZ dle bydliště.
Jsou lidé s větší delkou odpracovanych let zvýhodneni ve výši důchodu?Černáková V.(ČERNAKOVA V.)
Foto
Ano. Čím více budete mít "odpracovaných" let /let pojištění/, a čím vyšší budete mít vyměřovací základy, tím vyšší bude Váš důchod.
Dobrý den, jakou částku měsíčně by si měla odvádět na sociální pojištění OSVČ, aby měla důchod alespoň 11 000,- Kč? Projeví se ve výši důchodu pokud si 8 let před nárokem na řádný důchod navýším platbu např. o 1000,- Kč. Pokud ano, tak o kolik asi? Děkuji za odpověď.(Anna)
Foto
Výpočet důchodu závisí na počtu odpracovaných let a dosažených výdělcích v rozhodném období. U zaměstnanců se započítávají roční hrubé výdělky a u OSVČ roční vyměřovací základ, tj. částka, ze které bylo odvedeno pojistné na důchodové pojištění. OSVČ si může podle svých možností a svého uvážení vyměřovací základ navýšit. Předběžný výpočet důchodu je možné spočítat na kalkulačce dostupné na webových stránkách ČSSZ, která umožňuje provést informativní výpočet důchodu s výhledem až do roku 2022.
Dobrý den, příští rok se rozhoduji jít do předčasného důchodu. Zároveń mám nabídku od 2 firem pracovat na dohodu o provedení práce do 300 hod za rok s příjmem u jedné za 8 000 Kč a druhé za 5 000 Kč měsíčně. Tím mně nevznikne povinnost platit sociální pojištění ani u jednoho. Je to tedy tak, že pokud mně výše mzdy u obou zaměstnavatelů nezakládá povinnost odvodu na sociálním pojištění, můžu být v předčasném důchodu? Děkuji za odpovědˇ.(Anna)
Foto
Ano, máte pravdu. Můžete pobírat předčasný starobní důchod a zároveň pracovat na dohodu o provedení práce do 300 hod za rok a příjem u jednoho zaměstnavatele nesmí přesáhnout 10.000 Kč hrubého měsíčně.
Dobry den.V r.2008 jsem dostala id.3st.za rok a pul byl snizen na 2 st.po roce na 1st. a po dalsich 2rokach odebran.Po 2 letech opet 1st.do ted.Chci jit tento rok do predcasneho duchodu.Jsem rocnik 58-3deti a 42let odpracovanych.Otazka:duchod dostanu ve vysi co jsem mela 3 stupne nebo co mam dnes 1 stupne.Dekuji za odpoved.(Jarmila)
Foto
Výpočet Vašeho starobního důchodu závisí na počtu odpracovaných let a výdělcích dosažených v rozhodném období, tj. v letech 1986 - 2016. Vzhledem k dříve přiznanému invalidnímu důchodu se provádí tzv. srovnávací výpočet z výpočtového základu, z něhož byl přiznaný invalidní důchod. Z nejvýhodnějšího výpočtového základu bude přiznaný Váš starobní důchod.
Dobry den.V létě si budu žádat o starobní důchod v normálním termínu,bude mi do něho započítané letošní zvýšení o cca 300 Kč? Děkuji (Sova Lubomir)
Foto
Výše důchodu bude stanovena podle platných podmínek pro rok 2017, tzn. rozhodným obdobím bude rok 1986 až rok 2016. Valorizace důchodu cca 300 Kč nenáleží, neboť pro výpočet důchodu jsou použity výpočtové koeficienty stanovené pro rok 2017, Vás se bude týkat valorizace v roce 2018.
Dobrý den! Mám odpracováno 42 let, mů důchod je 7.246 Kč. V České Republice žije cca 120 000 s důchodem nižším než 8.000 Kč. Nebylo by na místě, stanovit minimální důchod např. 8.000 Kč při splnění podmínky třeba 40-ti odpracovaných let? Když se valorizují důchody v procentech, opět na to lidé s nízkými důchody doplácí. V mém případě nebylo letos avizované zvýšení o 300 Kč, ale jen 212 Kč. Lze to nějak řešit?(Jana Nováková)
Foto
Minimální výše důchodu činí 770 Kč procentní výměra a 2550 Kč základní výměra důchodu. Ostatní podmínky pro výpočet starobního důchodu jsou závislé na počtu odpracovaných let a dosažených výdělcích v rozhodném období. Mechanismus zvýšení důchodu stanoví zákon a parametry jsou stanoveny nařízením vlády a přitom se řídí aktuálním vývojem inflace.