ONLINE CHAT
Jsem těsně před důchodem a zjistila jsem, že 12 měsíců za mě nikdo neodváděl sociální pojištění. Teď mi nechtějí přiznat důchod. Co mám dělat?(Vlaďka)
Foto
Můžete buď chybějící měsíce odpracovat, nebo za příslušné měsíce sociální pojištění sama doplatit, případně část odpracovat a část doplatit.
Pracovala jsem u firmy dva roky na smlouvu na dobu určitou, zaměstnavatel mi ale už smlouvu neprodloužil. Mám nárok alespoň na nějaké odstupné?(Irena)
Foto
Pokud jste pracovala na dobu určitou, pak ze zákona nemáte nárok na odstupné.
Hledám si jinou práci, protože mě ta současná nebaví a ani není dobře placená. Byla jsem už na několika slibných pohovorech, takže věřím, že bych brzy mohla najít něco lepšího… Je výhodnější dát výpověď dohodou, nebo klasicky s dvouměsíční výpovědní lhůtou?(Eliška P.)
Foto
Pokud se se zaměstnavatelem dohodnete, pak pracovní poměr skončí sjednaným dnem. Jinak vám nezbyde, než podat výpověď s výpovědní dobou, která činí nejméně 2 měsíce.
Pracovala jsem u stejného zaměstnavatele 6,5 roku. Nyní mě propustil z organizačních důvodů (pro nadbytečnost). Na jaké odstupné mám nárok?(Dáša)
Foto
Minimální výše odstupného je stanovena podle počtu odpracovaných let u téhož zaměstnavatele. Ve vašem případě činí trojnásobek vašeho průměrného výdělku.
Jaká je pro letošek minimální mzda a minimální odměna na hodinu? A co když od zaměstnavatele dostanu méně?(Marcel)
Foto
Minimální mzda činí v roce 2017 11 000 Kč měsíčně, hodinová mzda minimálně 66 Kč.
Dobrý den, šéf mi oznámil, že od příštího měsíce budu pracovat na druhé pobočce. Ta je ale úplně v jiném městě, takže budu muset denně dojíždět desítky kilometrů. Má na to právo? Marie(marie)
Foto
Záleží na tom, jaké místo výkonu práce máte uvedeno v pracovní smlouvě.
Chci se poradit, několikrát jsem minulý měsíc musela v práci zůstat dýl než normálně. Jde o práci přesčas a mám nárok na nějaký příplatek? děkuji Váchová(Váchová)
Foto
Ano, ale pouze pokud jste tak činila se souhlasem nebo s vědomím zaměstnavatele a případnou práci přesčas nemáte zahrnutou v dohodnuté mzdě.
Dobrý den.Manžel slušně vydělává, takže jsem žena v domácnosti, a přestože už teď máme na důchod našetřeno, může se stát cokoli... Přemýšlím proto, že bych si začala platit sociální pojištění, abych jednou měla nárok na důchod od státu. Je to rozumné, a jaká je pro letošní rok minimální výše záloh?(Pavla, Jihlava)
Foto
Rozhodně to lze doporučit. Jak píšete, může se stát skutečně cokoliv. Minimální záloha na sociální pojištění pro rok 2017 činí 2061 Kč měsíčně.
Pracuju v jedné strojírenské firmě přes agenturu a zjistil jsem, že dostávám za stejnou práci míň (cca o 25 Kč na hodinu) než kmenoví pracovníci!! Přijde mi to nefér. Můžu se nějak bránit? budu rád za vašií odpověď(kamil L.)
Foto
Ze zákona máte nárok na stejné pracovní podmínky, jako mají stálí kmenoví zaměstnanci firmy. Nápravy se domáhejte přímo u agentury, která má povinnost zajistit pro vás u firmy rovné zacházení.
Dobrý den, jsem ve zkušební době a zjistila jsem, že mi práce nevyhovuje. Jak mohu rozvázat pracovní poměr a co mám uvést za důvod? děkuji za radu(Květoslava Hrnčířová)
Foto
Během zkušení doby můžete ukončit pracovní poměr kdykoliv a to i bez udání důvodu.
Slyšela jsem o pružné pracovní době. V čem je rozdíl oproti „normální“ pracovní době?(Světlana )
Foto
Pružná pracovní doba je rozdělená na pružnou a pohyblivou část. Základní část určuje zaměstnavatel a volitelnou si určuje sám zaměstnanec. Součet oubou částí tvoří stanovenou pracovní dobu zaměstnance.
Dobrý den, můžete mi vysvětlit, jak je to s odměnami za práci přesčas a jak poznám, jestli jde skutečně o práci přesčas? děkuji(Lenka, Milevsko)
Foto
Za práci přesčas vám náleží příplatek ve výši 25% průměrného výdělku nebo náhradní volno odpovídající rozsahu práce konané přesčas. To vše ovšem jen v případě, že dle pracovní smlouvy nemáte případnou práci přesčas již zahrnutou v dohodnuté mzdě.
Dobrý den, chci se zeptat, pracuji jako OSVČ (jsem floristka) a v některých sezonách mám velice malé výdělky. Proto se chci zeptat, co to pro mě bude znamenat, když za sebe nebudu platit sociální pojištění? Jsem vdaná a mám jedno dítě.(JANA K.)
Foto
Dobu, po kterou za sebe jako osvč nebudete odvádět sociální pojištění, nebudete mít započítávánu do nároku na starobní důchod. Takže jeho placení lze jednoznačně doporučit.
Zaměstnavatel chce, abych u něho pracovala na dohodu o provedení práce s odměnou do 10 000 Kč, a zbytek mi chce platit na ruku. Říká, že je to pro mě výhodnější, protože z odměny na ruku nebudu odvádět žádnou daň. Opravdu to tak je?(Antonín, Vimperk)
Foto
Při práci na DPP a výdělku do 10 000 Kč se odvádí jenom 15% srážková daň. Navíc zaměstnavatel nemusí v takovém případě za vás odvádět sociální ani zdravotní pojištění. Nicméně platba zdravotního pojištění je povinná, takže byste ho musel za sebe platit sám v minimální výši 1485 Kč.
Dobrý den, můžete mi jednoduše vysvětlit, jaký je rozdíl mezi pracovní smlouvou na dobu určitou a dobu neurčitou a která z nich je pro mě výhodnější a proč? děkuji(Helena, Chrudim)
Foto
Pracovní smlouvu na dobu určitou lze uzavřít nejdéle na 3 roky a zaměstnavatel vám ji může prodloužit maximálně dvakrát. U jednoho zaměstnavatele můžete na tento druh smlouvy pracovat nejdéle devět let.
Dokdy nejpozději mi musí zaměstnavatel sdělit výši mzdy? děkuji(P. M., Humpolec)
Foto
Mzda by ideálně měla být obsažena přímo v pracovní smlouvě. Pokud tomu tak není, je zaměstnavatel povinnen o výši mzdy zaměstnance písemně informovat nejpozději do 1 měsíce od uzavření pracovního poměru.
Dobrý den, potřeboval bych poradit: zaměstnavatel mi slíbil, že dostanu od příštího měsíce přidáno. Tvrdí, že není potřeba nic sepisovat, že stačí jeho čestné slovo. Nemám raději trvat na nějaké písemné formě? Přece jen, co je psáno, to je dáno. Na druhé straně nechci, aby si myslel, že mu nedůvěřuji… předem děkuji(Milan, Louny)
Foto
Rozhodně trvejte na písemné formě. Není potřeba uzavírat novou smlouvu, postačí dodatek.
Dobrý den, Chtěla bych si pořídit živnostenský list. Jaká je pro OSVČ v letošním roce minimální výše zálohy na zdravotní pojištění?(P. Sýkorová)
Foto
Minimální výše zálohy na zdravotní pojištění pro osvč činí pro rok 2017 1906 Kč.
Prosím Vás, kdy je pro mě výhodnější pracovat na DPP? děkuji(Karolina Š.)
Foto
Dohodu o provedení práce se pro vás jako zaměstnance vyplatí uzavřít v případě jednorázových úkolů nebo brigád. Počítejte ovšem s omezením na max. 300 odpracovaných hodin za kalendářní rok.
Můžete mi poradit? Během zkušební doby jsem onemocněla a musela jít na nemocenskou. Šéf mi domů zavolal, že už do práce nemusím chodit, že si za mě našel zdravou náhradu. Má na to právo? děkuji(Jaroslava Planá)
Foto
Zaměstnavatel může zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéholiv důvodu nebo i bez uvedení důvodu. Nesmí ho ovšem zrušit během prvních 14 dnů dočasné pracovní neschopnosti.
Můžete mi vysvětlit, jak je to s konkurenční doložkou? Musím ji podepsat? Co z ní pro mě vyplývá? předem děkuji(Alexandra P.)
Foto
Musí být sjednána písemně, trvá nejdéle rok a nemusíte ji podepsat. Pokud ji uzavřete, zavazujete se k tomu, že se po skončení pracovního poměru zdržíte výkonu výdělečné činnost, která je schodná nebo obdobná s činností vašeho současného zaměstnavatele. Za tento závazek vám současný zaměstnavatel je povinnen poskytnout peněžité vyrovnání nejméně ve výši jedné poloviny průměrného měsíčního výdělku, a to za každý měsíc, kdy nebude smět po odchodu od současného zaměstnavatele pracovat v oboru. Příklad: konkureční doložka na 6 měsíců, půl roku nesmíte pracovat u konkurence, náleží vám za to tři průměrné měsíční platy.
Dobrý den, co musím ohlídat v pracovní smlouvě = musí vždycky obsahovat? děkuji(Novotný, Přerovsko)
Foto
Pracovní smlouva musí obsahovat místo výkonu práce (trvejte na uvedení konkrétní obce), druh práce, den nástupu do práce a ideálně i výši mzdy.
Chtěla bych se zeptat: mám malé dítě, takže když mi zaměstnavatel nařídil práci přesčas, odmítla jsem s tím, že by se mi neměl kdo postarat po tu dobu o dítě. Zaměstnavatel mi od té doby vyhrožuje okamžitým vyhazovem. Má na to právo?(Ivana, Bruntál)
Foto
Okamžité zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele je možné jen tehdy, pokud by došlo k porušení pracovních povinností zvlášť hrubým způsobem, anebo v případě pravomocného odsouzení, což není váš případ. Takže zaměstnavatel na to nemá právo.
Mám slíbenou brigádu, na které bych si měl vydělat 6500 korun hrubého? Kolik dostanu čistého po zdanění? děkuji(Marek)
Foto
Pokud pracujete na dohodu o provedení práce, pak váš hrubý příjem bude zdaněn 15% srážkovou daní.
Dobrý den, pane doktore, ukončila jsem pracovní poměr a zjistila, že zaměstnavatel za mě poslední 3 měsíce neplatil zdravotní ani sociální pojištění. Musím je teď doplatit sama? A pokud ano, kolik mě to bude stát?(Jarmila, Vítkov)
Foto
Platba zdravotního pojištění je povinná, takže pokud ho nezaplatil zaměstnavatel, je lépe ho doplatit. Placení sociálního pojištění je dobrovolné, ale doba, po kterou se nehradí, se nezapočítává do důchodového pojištění. Minimální výše platby na zdravotní pojištění je pro rok 2017 je 1485 Kč měsíčně, minimální záloha na dobrovolnou platbu sociálního pojištění pro rok 2017 činí 2061 Kč.
Šéf mi oznámil, že mi od příštího měsíce snižuje hodinovou sazbu z 125 Kč na 100 Kč. Má na to právo, protože já s tím jednoznačně nesouhlasím?! předem děkuji za odpověď (Michal M.)
Foto
Dojde-li ke změně ve mzdovém výměru, musí vám ji zaměstnavatel písemně oznámit a to nejpozději v den, kdy tato změna nabývá účinnosti. Zaměstnavatel vám přitom může změnit výši vaší mzdy (do budoucna), aniž by k tomu potřebovat váš souhlas.
Dobrý den. Kolik hodin celkem mohu u jednoho zaměstnavatele odpracovat na dohodu o provedení práce a můžu mít u jednoho zaměstnavatele uzavřeno více takových dohod? Děkuji(Kamila, Břeclav)
Foto
Ročně můžete odpracovat maximálně 300 hodin a můžete mít uzavřených i více takových dohod.
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jestli máme v práci nárok na pauzu, kterou nám nesmí zaměstnatel odepřít? Jak je dlouhá a kdy nejpozději nám ji musí umožnit? Děkuji(Helena K.)
Foto
Přestávka musí trvat nejméně 30 minut a zaměstnavatel ji musí poskytnout nejpozději po 6 hodinách nepřetržité práce.
Dobrý den, zaměstnavatel mi tvrdí, že pracovní smlouvu není nutné vyhotovovat písemně, že stačí jen naše ústní dohoda. Opravdu tomu tak je?(KARLA)
Foto
Pracovní smlouva musí být uzavřena písemně a každá ze smluvních stran musí obdržet po jednom vyhotovení.
Je mi 57let. Pracovala jsem 35let jako účetní, dosáhla jsem určitého platu dle platových tabulek. Došlo k propouštění, byla jsem rok na PÚ, našla si práci, ale jen za minimální mzdu, ale na pracovní smlouvu! Což je fajn, ale takovýto plat mi bude procentuálně krátit důchod?(Petra)
Foto
Ano, výše příjmu hraje roli při výpočtu výše důchodu.
Zaměstnavatel neplatí příplatky za soboty, neděle. Když jsem se po měsíci v práci na to ptala, tak mi bylo řečeno, že prostě neplatí, jen holá základní minimální mzda. Má na to právo? Ze zákona určitě ne. Co dělat? Zaměstnavatelé zaměstnance opravdu hodně obelhávají, ozvete se, jste za dveřma.(Sara)
Foto
Pokud pracujete v sobotu a v neděli se souhlasem nebo s vědomím zaměstnavatele, náleží vám ze zákona příplatek případně náhradní volno.
V pracovní smlouvě mám uvedeno, že týdně pracuji 40 hodin a o víkendové práci tam není ani zmínka. Běžně ale odpracuji o desítky hodin více, především o víkendech. Šéf mi ale hodiny navíc odmítá proplácet. Můžu si za práci o víkendu vzít volno, jenže jen za polovinu hodin. Např. odpracuji během víkendu 20 hodin, ale dostanu jen v pondělí volno místo své 8 hodinové směny. Jak to řešit? (Filip)
Foto
Pokud pracujete přesčas se souhlasem nebo s vědomím zaměstnavatele, máte nárok na příplatek za práci přesčas, případně na náhradní volno. Proti jednání zaměstnavatele se ohraďte.
Chci po rodičovské dovolené nastoupit na 6 hodin denně do práce, ale zkrácený úvazek mi prý nemůžou napsat jako hlavní pracovní poměr. A nabízejí mi buď vedlejší pracovní poměr nebo dohodu. Mám strach, že to pro mě bude nevýhodné. Co mám dělat? (Ivana)
Foto
Zaměstnavatel je povinnen vám vyjít vstříc ohledně zkráceného pracovního úvazku, pokud mu v tom nebrání závažné provozní důvody.
Dobrý den, pracuji od 6.30-18.30, mám pauzu 1h na oběd, kterou v návalu práce nemohu uskutečnit. Navíc mi zaměstnavatel neplatí odpolední příplatky. Mám na příplatky nárok? (Jarka)
Foto
Ze zákona máte nárok přestávku 30 minut. Pokud pracujete přesčas, musí to být se souhlasem nebo s vědomím zaměstnavatele, aby vám na příplatek za přesčasovou práci vznikl nárok.
Pracuji ve firmě, která má řadu poboček po celé republice. Když jsem si kontroloval smlouvu, zjistil jsem, že jako pracoviště mám uvedenou Českou republiku. Nemůžu s tím mít nějaké problémy? A je možné to dodatečně změnit?(Patrik)
Foto
Můžete s tím mít problémy, protože vás zaměstnavatel může vyslat na jakoukoliv z poboček. Doporučujeme upřesnit místo výkonu práce např. na konkrétní obec formou dodatku k pracovní smlouvě.
Dobrý den, kolikrát je ze zákona možné mít pracovní smlouvu na dobu určitou?(Matěj S., Praha)
Foto
Smlouvu na dobu určitou je ze zákona možné prodloužit pouze dvakrát.
Pracovní smlouvu (kopii) mi zaměstnavatel dal. Po roce jsem ale musela podepsat dodatek, ale ten v ruce skoro po měsíci stále nemám. Je to v pořádku?(Marie)
Foto
Není to v pořádku. Požádejte zaměstnavatele o dodatek prokazatelným způsobem - např. písemně, doporučeným dopisem.
Dobrý den, pokud nastoupím do firmy, která nabízí nějaké nefinanční benefity a ta je pak bez náhrady zruší, mám nějakou možnost se jich domáhat?(Vlasta)
Foto
Pokud nárok na benefit není uveden v pracovní smlouvě, není možné se ho domáhat.
Zaměstnavatel trvá na podpisu dodatku ke smlouvě. Nezdá se mi ale její obsah. Je tam například formulace, že musíme pracovat více, než je povinnost. Pokud dodatek podepíšu (šéf na nás dost tlačí) je pro mě závazný a musím pracovat nad rámec pracovní smlouvy?(Honza)
Foto
K podpisu dodatku vás zaměstnavatel nemůže nutit. Ale jakmile ho podepíšete, je pro vás závazný.
Ke konci dubna mi vyprší smlouva na dobu určitou. Jak dlouho předem mám dát vědět šéfovi, že už u něj nechci dál dělat?(Marika)
Foto
Vedět mu dávat nemusíte, pracovní poměr skončí dnem, který je uveden ve smlouvě.