ONLINE CHAT
Kamarádka čeká dvojčata. S manželem si plánují, že s jedním dítětem zůstane na rodičovské doma ona a s druhým její manžel Je to možné? Nikdy jsem o tom neslyšela. (Františka)
Foto
Dobrý den Františko, dávka RP náleží do rodiny pouze 1x a je vyplácena na nejmladší dítě v rodině. Rodičovskou dovolenou mohou čerpat oba rodiče.
Dobrý den, je pravda, že se od června zvedá výše peněžité pomoci v mateřství z 60 % na 70 %. Z jaké částky se těchto 70 % vypočítává? Děkuji.(Bohdana)
Foto
Dobrý den Bohdano, s dotazem týkajícím se PPM se obraťte na příslušnou OSSZ.
Když beru rodičovský příspěvek a chodím do práce, znamená to pro mě nějaká omezení? (Patricie)
Foto
Dobrý den Patricie, po dobu čerpání dávky rodičovský příspěvek sledujeme pouze celodenní a řádnou péči o dítě a návštěvnost předškolního zařízení nesmí u dětí do 2let přesáhnout 46 hod/měsíc.
V únoru si mi narodil syn. Nemám nárok na PPM tak jsem si šla vyřídit rodičovský příspěvek na ÚP. Tam mi bylo řečeno, že když manžel pracuje v Anglii mám si požádat v Anglii. Nikdo mi nedokáže vysvětli o co si mám v Anglii požádat. Já s dětmi bydlím v ČR mám tu trvalé bydliště manžel za prací dojíždí. Poradíte mi? Kde a co máme žádat? A z jakého důvodu nemám nárok na rodičovský příspěvek tady v republice?(Zdenka)
Foto
Dobrý den Zdenko, v případě, kdy je výdělečná činnost jednoho z rodičů v jiném členském státě EU, podléhá výplata rodinných dávek Nařízením Evropského Parlamentu a Rady (ES) 883/2004 a 987/2009. Pokud je jediná výdělečná činnost rodičů v Británii a v ČR je pouze bydliště dětí, pak je primárním státem k výplatě rodinných dávek Británie a ČR státem sekundárním. O rodinné dávky však můžete požádat i v ČR, Vaše žádost však bude z důvodu primární příslušnosti postoupena do Británie. Británie by Vám měla rodinné dávky vyplácet. Pokud se v Británii dávka odpovídající české dávce rodičovský příspěvek nevyskytuje, pak Vám bude tato dávka vyplácena z ČR. Pro urychlení řízení o dávku Vám doporučujeme, aby Váš manžel podal žádost o rodinné dávky v Británii.
Dobrý den, mám čtyřletou rodičovskou dovolenou na dceru, které budou čtyři roky v lednu 2018. V dubnu čekám druhé dítě. Mohu požádat o doplacení nevyčerpaného příspěvku na první dítě nebo budu pobírat nově příspěvek jen na druhé dítě. Děkuji za odpověď. (Dana)
Foto
Dobrý den Dano, v případě, že jste při podání žádosti o dávku RP doložila DVZ na jehož základě si můžete dávku RP navýšit, doporučujeme Vám si dávku RP navýšit. Po narození nového, nejmladšího dítěte v rodině, dávka RP na starší dítě zanikne a bude Vám, po podání žádosti, náležet dávka RP na nejmladší dítě v rodině. Dovyplacení nevyčerpaného rodičovského příspěvku současná právní úprava neumožňuje.
Dobrý den, dcera je studentka VŠ na denním studiu. V květnu porodí své první dítě. Je ji 23 let, ještě nikde nepracovala a není provdaná. Má nárok na nějaký příspěvek?(Herciková Gabriela)
Foto
Dobrý den Gabrielo, při splnění zákonem daných podmínek vznikne po narození dítěte matce nárok na rodičovský příspěvek, přídavek na dítě a porodné. Bližší informace se dozvíte na stránkách MPSV, na integrovaném portálu ÚP, v sekci státní sociálnípodpory.
Dobrý den, když bych při rodičovské dovolené pracovala (z domu nebo využívala hlídání babiček), je nějak omezený příjem, hodinový úvazek nebo typ smlouvy, abych nepřišla o rodičovský příspěvek?(Ela)
Foto
Dobrý den Elo, současná právní úprava nesleduje příjmy rodiče po dobu pobírání dávky rodičovský příspěvek. Sleduje pouze celodenní a řádnou péči o dítě a návštěvnost předškolního zařízení nesmí přesáhnout 46 hod/měs. u dětí do 2 let věku. Pokud bude řádná péče o dítě zajištěna babičkou, pak můžete neomezeně chodit do zaměstnání.
Dobrý den,kdy začnou platit nová pravidla pro rychle čerpáni rodičovského příspěvku? Děkují.(Jiří)
Foto
Dobrý den Jiří, v současné době byla nová právní úprava předložena ke schválení Poslanecké Sněmovně. Předpokládaná účinnost je od 01.01.2018. Legislativní proces však nelze předjímat, proto doporučujeme sledovat stránky MPSV.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se můžeme s partnerem na rodičovské dovolené střídat? Já jako matka bych bylo u dítěte cca do 1 roku života, poté by se o péči o dítě staral partner. Jak to zařídit? Mockrát děkuji za odpověď(Eva88)
Foto
Dobrý den Evo, ano po dobu čerpání dávky RP se můžete s partnerem střídat, maximálně 1x za 3měsíce. Při změně oprávněné osoby je vždy třeba podat novou žádost o dávku na příslušné pobočce ÚP.
Dobry den, pracuji a ziji jiz osmym rokem ve Spanelsku. Mam 21 mesicni dvojcata. Zvazuji navrat do CR. Mela bych v pripade navratu narok na RP? Jaka castka RP by mi nalezela?Co vse bych k tomu potrebovala? Predem dekuji za odpoved.(Linda)
Foto
Dobrý den Lindo, pro správné zodpovězení Vašeho dotazu je nezbytné znát, zda Vám ve Španělsku bude trvat pracovní poměr, v jakém státě je výdělečně činný otec dětí a také, jakou sumu Vám Španělsko vyplatilo na dávce obdobné českému rodičovskému příspěveku. Pro nárok na dávku RP z ČR zde musíte prokázat skutečné bydliště (Vy a děti).
Dobry den, pro podani rodicovskeho prispevku musim jit na UP v miste trvaleho bydliste nebo to lze i podat na jine pobocce v ramci kraje? Dekuji(Misa)
Foto
Dobrý den Míšo, žádost o dávku je nejlepší podat na příslušné pobočce Úřadu práce v místě Vašeho trvalého bydliště. Žádost může být zaslána i poštou nebo prostřednictvím Vaší datové schránky. Žádost o dávku lze podat i na jiné pobočce, řízení o dávku se tímto prodlouží, neboť bude žádost postoupena k vyřízení na příslušné pracoviště ÚP.
Pekny den. Deti se mi narodily 2.12. aa dosud mam vyplaceny jen 1 rodicovsky prispevek. Dlati mi i dalsi naraz?rikaji ze ted zase jen jeden. Co mam delat at mi doplati vsechny?(Jana Bilal)
Foto
Dobrý den Jano, dle současné právní úpravy náleží dávka RP pouze na nejmladší dítě v rodině. Dávka je do rodiny vyplácena pouze jednou, tedy i v případě narození vícerčat.
Dobrý den chci se zeptat jsem OSVČ a mám měsíční výdělek asi 5000kč. Četla jsem na internetu že když bych neměla mateřskou a byla na nemocenské před porodem až do porodu tak bych měla rovnou najet na rodičovský příspěvek. Dá se potom nastavit délka rodičovské na 2 roky nebo jí musím mít na 4roky ?děkuji(Lenka)
Foto
Dobrý den Lenko, v případě, že budete nemocensky pojištěná a vznikne Vám nárok na nemocenskou před porodem, lze Vám stanovit DVZ pro stanovení výše dávky RP. V případě, že by dle výše Vašeho DVZ nešlo zvolit maximální výši dávky RP (11500kč), kterou požadujete, můžete doložit DVZ otce dítěte, tedy pokud by byl vyšší a pokud se nachází v okruhu společně posuzovaných osob.
Dcera porodila 4.dítě. Má nárok na peněžitou pomoc v mateřství? Otec pracuje. Matka v domácnosti s 6letým synem a 2 staršími dětmi..Předtím pracovala a měla nárok na PPM. Jak by měla nyní postupovat?(Olga)
Foto
Dobrý den Olgo, PPM vyplácí OSSZ. Doporučujeme Vám obrátit se s dotzem na ni.
Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené ( 1 dítě -2 roky). Rodičovskou mám na 3 roky. Během pobírání peněžité pomoci v mateřství mi skončil pracovní poměr, který byl na dobu určitou. Plánujeme s manželem 2 dítě. Chci se zeptat, budu mít u druhého dítěte nárok na peněžitou pomoc v mateřství? A jakou variantu - délku rodičovské si budu muset zvolit? Děkuji za odpověď.(Katka)
Foto
Dobrý den Katko, s dotazem, zda Vám vznikne u druhého dítěte nárok na PPM se obraťte na příslušnou OSSZ. V případě, že u Vás nebude možné stanovit DVZ, můžete doložit DVZ otce dítěte pro možnost volby výše RP.
Dobrý den, vzhledem k tomu, že jsem s pětiletým synem v domácnosti, mi u druhého dítěte nevznikne nárok na PPM. Manžel pracuje, takže se mu může určit DVZ, ale nevíme, kde máme vzít formulář a kým ho nechat potvrdit u zaměstnavetele nebo na OSSZ ?(andrea)
Foto
Dobrý den Andreo, formulář pro stanovení denního vyměřovacího základu je volně ke stažení na webu MPSV, na integrovaném portálu Úřadu práce, v sekci státní sociální podpory. Předvyplněný formulář by měl manžel předat svému zaměstnavateli, který požádá příslušnou OSSZ o jeho vyplnění.
Dobrý den, mám dvě děti rozené 1 rok a 5 měsíců po sobě. To znamená, že jsem nevyčerpla "balíček peněz" na prvorozené. Na druhé dítě budu rodičovský příspěvek pobírat do jeho 2 let. Můj dotaz je, jestli mohu dovyčerpat zbytek příspěvku na první dítě po té, co mi skončí rodičovský příspěvek na druhé dítě (prvorozenému budou 3 roky a 5 měsíců). Děkuji.(Šárka)
Foto
Dobrý den Šárko, dle současné právní úpravy tato možnost není.
Dobry den, mam dotaz ohledne pridavku na dite-za jaky rok se posuzuji prijmy rodicu, kdyz se dite narodilo v lednu 2017 a jake jsou podminky pro jeho ziskani? Manzel ma/mel pouze sezonni praci, takze par mesicu mel cca 18000 cisteho a zbytek roku nemel nic. Dekuji(Michaela)
Foto
Dobrý den Michaelo, pro nárok na dávku přídavek na dítě od ledna 2017 je nutno doložit příjmy rodiny za rozhodné období roku 2015.
Dobrý den, zajímalo by mě, kolik si mohu napsat měsíčně na 3 roky mateřskou. Na čssz mi řekli, že si to musím vypočítat sama, ale já tomu vůbec nerozumím. Nastoupila jsem na mateřskou 17.9. Porodila jsem 30.10.2016 a prodloužila jsem si mateřskou s dvojčaty na 37 týdnů, to je do 16.6. 2017. Poté bych si ráda vyčerpala dovolenou (43dnů), pak tedy nastoupím na rodičovskou na 3 roky a nevím jakou měsíční částku vypsat. Některé maminky mají 6100, jiné přes 7tis. Takže tomu vůbec nerozumím. Můžete mi poradit? Děkuji(Jarka)
Foto
Dobrý den Jarko, pro stanovení výše dávky RP, v případě, že jste doložila denní vyměřovací základ, si můžete zvolit měsíční výši dávky dle Vašeho přání (max 11500kč), kterou můžete čerpat až do dovybrání sumy 220000 Kč a maximálně do věku 4 let dětí. V případě, že si chcete tuto měsíční částku vypočíst, musíte si spočítat počet měsíců, po jejichž dobu si přejete čerpat dávku RP a tímto počtem vydělit částku 220 000Kč. Částka nesmí přesáhnout maximální možnou výši dávky 11500kč.
Dobrý den,v říjnu 2016 jsem porodila dvojčata a ráda bych se zeptala na pár věcí. 1) Ráda bych si mezi mateřskou a rodičovskou vybrala dovolenou. Abych na ni měla nárok, musím si požádat zaměstnavatele. Musím to nahlásit i na čssz? Nebo stačí, když si zažádám u zaměstnavatele? Bylo i v zaměstnání řečeno, že nejsou kompetentní k tomu, aby mi sdělili, zda si musím na čssz zažádat. 2) Pokud si budu žádat o rodičovský příspěvek, musím doklad nějaké doklady z práce? Můj či manželův příjem? 3) Můj měsíční příjem je 18tis. Manžel má 20tis. Máme v tom případě nárok na porodné a nějaké přídavky na děti? 4) Vypadá to,že bude pro dvojčata částka 220tis.Kč Pokud by byla schválena částka 330tis., je možné, že se to bude vztahovat i na ty, kteří už budem mateřskou pobírat. Vím, že mám spousty otázek a budu ráda, když mi poradíte, určitě nejsem jediná, kterou něco takového zajímá, mockrát Vám děkuji.(Jarka)
Foto
Dobrý den Jarko, o čerpání dovolené požádejte Vašeho zaměstnavatele. O dávku RP si můžete požádat po dočerpání peněžité pomoci v mateřství. Pro nárok na dávku RP potřebujeme doložit Váš (nebo manželův) denní vyměřovací základ (stanoví OSSZ), pro možnost volby výše dávky. Pro nárok na dávku porodné je nezbytné doložit příjmy za kalendářní čtvrtletí předcházející kalendářnímu čtvrtletí ve kterém se dítě narodilo. Pro nárok na dávku přídavek na dítě doložte příjmy za kalendářní rok přdcházející kalendářnímu roku, do něhož spadá počátek období od 01.10. do 30.09. následujícího kalendářního roku. Po podání žádosti o dávky Porodné a přídavek na dítě a po splnění zákonem daných podmínek Vám budou dávky přiznány. Dle současné právní úpravy je celková suma dávky rodičovský příspěvek na dvojčata 220 000Kč.
Dobrý den, chtěli bychom zažádat o porodné na druhé dítě. K žádosti potřebujeme doložit potvrzení o příjmu za poslední kalendářní čtvrtletí. Manželka, ale v tom období byla doma na rizikovém těhotenství.Co by manželka měla doložit v tomto případě. Děkuji za odpověd! (Jakub Rajsigl)
Foto
Dobrý den, manželka do příjmů pro nárok na porodné, doloží příjmy z nemocenského pojištění.
Je rodičovský příspěvek považovaný za příjem, který může zabavit exekutor? Děkuji(Adéla)
Foto
Dobrý den, ano dávka rodičovský příspěvek je považována za příjem. Exekutor Vám musí ponechat nezabavitelné minimum.
Dceři byly dva roky, já budu brát rodičovský příspěvek do jejích tří let. Teď se už ale chystám se do práce, i když ho stále ještě budu pobírat. Musím nástup do práce nahlásit? A komu? (Martina)
Foto
Dobrý den, nemusíte.
Čekám dvojčata. Budu brát jeden nebo dva rodičovské příspěvky?(Kamila)
Foto
Dobý den Kamilo, dle současné právní úpravy máte nárok na jeden rodičovský příspěvek.
Beru rodičovský příspěvek. Našla jsem si přítele - cizince a chci za ním na rok (po který ještě budu brát příspěvek) i s dítětem odjet do zahraničí. Má to nějaký vliv na výplatu příspěvku? (Viola)
Foto
Dobrý den Violo, záleží na několika skutečnostech. Nejdříve je podstatné, kam pojedete, zda do státu EU nebo jinam a pak také, zda Vám trvá pracovní poměr. Dle Vámi doložených informací nelze jednoznačně odpovědět. Pro odpověď na Váš dotaz se obraťte na příslušnou pobočku ÚPČR v místě Vašeho trvalého pobytu.
Musím si o rodičovský příspěvek požádat? Nebo chodí automaticky? A pokud se žádá tak kam mám jít. Jsem z Prahy 4.(Tereza)
Foto
Dobrý den Terezo, ano o dávku rodičovský příspěvek si musíte požádat, nechodí automaticky. Dostavte se na příslušnou pobočku Úřadu práce ČR v místě Vašeho trvalého bydliště.
Potřebuji změnit účet pro zasílání rodičovského příspěvku. Jde to telefonicky? Nebo jak jinak mám postupovat? Děkuji.(Monika)
Foto
Dobrý den, na webových stránkách MPSV, na integrovaném portálu Úřadu práce, naleznete v sekci státní sociální podpory veškeré formuláře. Mezi nimi je také formulář hlášení změn. Vyplněný formulář je možno zaslat poštou nebo osobně donést na příslušnou pobočku ÚPČR v místě Vašeho trvalého pobytu.
Souvisí spolu nějak rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená? Myslím tím, jestli můžu brát příspěvek a nebýt přitom na "dovolené", ale pracovat?(Hedvika)
Foto
Dobrý den, rodičovskou dovolenou poskytuje zaměstnavatel do 3 let věku dítěte. Dávku rodičovský příspěvek vyplácí Úřad práce, po dobu jejího čerpání příjmy žadatele nesledujeme, sledujeme pouze řádnou, osobní a celodenní péči o dítě a návštěvnost předškolního zařízení do 2 let věku dítěte (max 46hod/měs).
Dobry den, syn se mi narodil v Anglii, kde jsem pracovala a nyni pobiram materskou. Budu se vsak stehovat zpet do cr, k rodicum, a zajima me, zda mohu zadat o RP a zda mohu zadat o kratsi variantu po dolozeni prijmu, nebo zda automaticky spadnu do 4lete varianty. Co vse UP pozaduke dolozit? Dekuji. (Barbora)
Foto
Dobrý den, o dávku rodičovský příspěvek si v ČR můžete požádat v případě, že prokážete na území ČR bydliště vy a dítě a doložíte veškeré dokumentace týkající se pobírání rodinných dávek z Británie. Nárok na dávku RP Vám vznikne po dočerpání peněžité pomoci v mateřství z Británie. V případě, že doložíte příjmy za 12měsíců předcházející datu narození dítěte, Vám bude vypočtena DVZ, na jejímž základě si budete moci zvolit výši dávky RP.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když stále pobírám rodičovský příspěvek (asi ještě 2 nebo 3 měsíce budu), ale zároveň nastupuji zpět do zaměstnání na původní místo na hlavní pracovní poměr, musím to někam hlásit? A budu mít přesto nárok na doplacení příspěvku do 220tis. Kč? Hlídání na dítě mám zařízené... Děkuji(Pavla Nová)
Foto
Dobrý den, pro nárok na dávku rodičovský příspěvek sledujeme pouze návštěvnost dítěte do předškolního zařízení a to do 2 let věku dítěte, docházka nesmí přesáhnout 46 hodin/měs. Příjmy žadatele, po dobu čerpání rodičovského příspěvku, nesledujeme.
Dobrý den muze si přítelkyně zvolit délku mateřské když pracuje na zkrácený úvazek a. Bere cca 3000kc dělá tak.jeden rok . Jaká bude mateřská když by šla na 3 roky po celou dobu co.bude doma děkuji za odpověď(Jirka)
Foto
Dobrý den, pro stanovení nároku na peněžitou pomoc v mateřství je nutno kontaktovat příslušnou OSSZ. Pokud by nárok na PPM přítelkyni nevznikl, je možno doložit denní vyměřovací základ ke dni narození dítěte od otce (nárok stanoví příslušná OSSZ). V případě, kdy ani jeden z rodičů nemůže doložit DVZ, náleži rodičovský příspěvek v základní výši, t.j. 7600Kč do 9. měsíce věku dítěte a poté 3800Kč do 4 let věku dítěte nebo do dovyčerpání částky 220 000Kč.
Dobrý den, syn se snachou oba pracují, bydlí v pronajatém bytě spolu, nejsou oddáni a čekají letos v září 1.dítě. Mají nárok na nějaký příspěvek? Děkuji Iveta(Iveta)
Foto
DOBRÝ DEN, PO NAROZENÍ DÍTĚTE SI MOHOU POŽÁDAT O PORODNÉ A O PŘÍDAVEK NA DÍTĚ. OBĚ TYTO DÁVKY PODLÉHAJÍ PŘÍJMOVÉMU TESTU, POKUD SPLNÍ ZÁKONEM DANÉ PODMÍNKY BUDOU JIM DÁVKY PŘIZNÁNY. PO DOČERPÁNÍ PENĚŽITÉ POMOCI V MATEŘSTVÍ (VYPLÁCÍ OSSZ) O DÁVKU RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK.