ONLINE CHAT
Dobrý den, Potřebovala bych poradit pro mamku. Pracuje ve fabrice, 12 hodinové směny, nepřetržitý provoz. Pracuje tam již 10 let jako obsluha sáčkového stroje. Její hrubá mzda na hodinu je od r. 2015 71,9. Opravdu je toto reálná částka? Jaké je její platové zařazení? Děkuji za odpověď a přeji hezký den, Petra U. (Petra U)
Foto
Dobrý den, obsluha sáčkového stroje je v souladu s nařízením vlády o minimální mzdě a nejnižší úrovni zaručené mzdy ve druhé skupině prací. Této skupině náleží mzda 72.90,-Kč/hodinu nebo měsíční mzda 12.200,-Kč.
Vysvětlete mi prosím pojem stabilizační odměna.(Alena)
Foto
Dobrý den, stabilizační odměna nespadá do oblasti odměňování.
Dobrý den. Šéf mi po nástupu oznámil, že dohodnutý plat 14.500,- je paušální částka za celý měsíc bez ohledu na počet hodin. Minulý měsíc jsem od pracoval 440 hodin. Myslím si, ze to je proti Zákoníku práce i proti normálu. Díky za odpověď i na stínění možného řešení . Hezký den.(Roman Mikulka)
Foto
Ze zákona vyplývá, že mzdu s přihlédnutím k případné práce přesčas je možné jsednat pouze v případě, že je současně sjednán rozsah takto konané práce přesčas, a to maximálně 150 hodin v kalendářním roce. Vámi uváděný počet odpracovaných hodin za jeden měsíc je v rozporu nejn s tímto ustanovením, ale i s dalšími ustanoveními zákoníku práce. Vzhledem k tomuto rozsahu doporučujeme konzultaci v rámci poradenství poskytovaného inspektoráty práce.
Pracuji na výrobní lince pro výrobu mražených jídel v mrazírnách v třísměnném provozu. Jsem schopnáná být nasazena na všechna místa při výrobě od míchárny až po odběr jídel na konci linky. Kolik m,á činit má hodinová mzda?Děkuji(Hana T)
Foto
Nejnižší úroveň zaručené mzdy se stanoví podle náročnosti, odpovědnosti a složitosti vykonávaných prací. Manipulační práce u výrobní linky lze obecně zařadit do 1. skupiny prací, kde nejnižší úroveň zaručené mzdy činí 66 Kč za hodinu nebo 11 000 Kč za měsíc.
Dobrý den, do jaké platové kategorie spadají pracovníci ostrahy a bezpečnostní pracovníci? Děkuji za odpověď.(Písecká Marie)
Foto
Dobrý den, na váš dotaz nelze jednoznačně odpovědět, v tomto případě by bylo nutné předložit pracovní náplň na danou pracovní pozici a podle toho bychom mohli určit zařazení.
Dobry den, jsem jediny zamestnanec s.r.o. vlastnene cizinci a zaroven jednatel. Prosim o info, jaka min. mzda mi ma byt priznana. Dekuji moc.(Yvetta)
Foto
Minimální mzda, která je od 1.1.2017 stanovena ve výši 11 000 Kč za měsíc odpovídá 1. skupině nejnižší úrovně zaručené mzdy. Zaručená mzda je odstupňována podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti vykonávaných prací do 8 skupin.
Pracuji jako řidič u PPL,náš vedoucí nám prohlašuje,že žádné nařízení o min.mzdě se nás netýká,protože jsme placení od toho,kolik balíků rozvezeme.Také za sobotní rozvážky nám nejsou proplácemy žádné příplatky,Je to opravdu v pořádku ?(Lumír)
Foto
Dobrý den, nařízením vlády o minimální mzdě a nejnižší úrovni zaručené mzdy, je pracovní pozice řidič zařazena do třetí skupiny prací. Toto nařízení vlády platí pro všechny zaměstnavatele v podnikatelské sféře.
Dobrý den , jsem ve staronim důchodu. Podepsala jsem s firmou smlouvu Dohoda o provedení práce na 300 hodin za kalendářní rok za 68 Kč / hod. V lednu jsem odpracovala 17 dnů za 8670 Kč, z toho mi strhli srážkovou Dan 1300Kc. Je tento postup správný? Děkuji Marta(marta)
Foto
Problematika daní nespadá do kompetencí inspektorátu práce.
Jak dokázat IP že zaměstnavatel k minimální mzdě doplácí peníze v hotovosti?(mikula)
Foto
Orgány inspekce práce jsou oprávněny kontrolovat plnění zákonných povinností zaměstnavatele, tedy zda poskytnutá mzda je v souladu s platnými zákonnými předpisy. Pokud dochází k dalšímu finančnímu plnění mimo poskytování mzdy, není kontrola této uváděné skutečnosti v kompetenci inspektorátu práce.
Jaká je nejnižší mzda pro administrativní pracovnici-recepční?(Ila)
Foto
Dobrý den, administrativní pracovnice - recepční, je zařazena do druhé skupiny prací a od 1.1.2017 jí náleží mzda ve výši 72.90,-Kč/hodina nebo měsíční mzda ve výši 12.200,-Kč.
dobrý den ,pracuji na rengenu jako asistent se středním vzděláním a to gymnásium,mám praxi v nemocnici-pracovala jsem na biochemii,dětském ,novorozeneckém.sekretatiát,nyní pracuji na rtg jako asistent,ještě objednávám pacienty na sono,ted jsem udělala kurz resuscitace,dala jsem certifikát učetní a zjistila jsem nárust o 700 kč,nyní mám základ 11.500,do ledma 2017 10 let jsem měla základ 10.800.pracuji pod soukromníkem poradíte co mám dělat ,mám nárok na zvýšení mzdy....(sára)
Foto
Dle Vašeho popisu lze usuzovat, že práce, které vykonáváte by měly být zařazeny do 4. skupiny prací. Pro tuto skupinu paltí od 1.1.2017 nejnižší úroveň zaručené mzdy 14 800 Kč měsíčně.
Dobrý den, jsem zaměstnán jako domovník, údržbář, provozář tělovýchovného zařízení. V jaké skupině zaručené mzdy bych měl být zařazen? Pobíral jsem minimální mzdu a zaměstnavatel mi navíc poskytoval prémie, díky nimž se celková mzda dostala do výše zaručené mzdy 2. skupiny. Je to tak správně? Mým zaměstnavatelem je nezisková organizace- tělovýchovná jednota.(Blinka Jan)
Foto
Dobrý den, stanovení vaší mzdy nebylo v souladu s nařízením vlády, pokud vám mzdu dorovnával doplatkem na výši, která je stanovena pro druhý stupeň prací, postupoval v souladu s nařízením vlády. Ve shodě s nařízením vlády by měla být mzda stanovena ve mzdovém výměru.
Pracuji na 6-ti hod.úvazek, měsíčně musím oddělat 2-3směny navíc, jsou mi proplaceny nebo převedeny do příštího měsíce, jedná se sice o přesčas, ale bez příplatku, já tyto hodiny dělat nechci, můžu je odmítnout?(Petra)
Foto
V první řadě musíme říci, že prací přesčas je práce konaná nad stanovenou týdenní pracovní dobu - § 79 zákoníku práce. V uvedeném případě se o práci přesčas jednat nemusí, pokud její rozsah nepřesáhne zákonem stanovenou dobu. V takovém případě Vám příplatek nenáleží. Práci přesčas zaměstnanci s kratší pracovní dobou nemůže zaměstnavatel nařídit.
Dobrý den, kvalifikovaný učitel na SŠ s 10letou praxí má jakou minimální zaručenou mzdu? Děkuji.(Pavel M.)
Foto
Dobrý den, učitel na střední škole může být odměňován následovně: učitelé zařazení na školách, kde je zřizovatelem stát, jsou odměňováni podle Nařízení vlády č.564/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a učitelé na soukromých školách jsou odměňováni podle Nařízení vlády č.567/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
Jsem invalidní důchodce a pracuji jako vrátný. Šéf mi nedává na hodinu ani minimální mzdu, protože pro invalidy prý platí jiná pravidla. Má pravdu?(Mates)
Foto
Od 1.1.2017 platí ustanovení o minimální a zaručené mzdě pro všechny zaměstnance, tedy i pro zaměstnance, kteří jsou poživateli invalidního důchodu.
Dobrý den, může se šéf vyvlíknout z příplatků za noční práci tím že mi řekne, že už jsou zahrnuté v základní mzdě? (pKrál)
Foto
Příplatek za noční práci je nárokovým příplatkem, jehož výše je určena zákonem (§ 116 zákoníku práce).
Pracuji jako pokladní aquacentra, vedoucí tuto funkci zkumuloval o funkci plavčíka, ze zdravotních důvodů jsem zkoušky nedokázala udělat, budu propuštěna z org.důvodů. Lék. zprávy jsem měla. Může toto zaměstnavatel udělat?(Sára)
Foto
Dobrý den, v případě kumulované funkce, pokud zaměstnanec nesplní část kritérií pro danou funkci, může zaměstnavatel se zaměstnancem ukončit pracovní poměr z důvodů uvedených v § 52 zákoníku práce.
Dobrý den, budu nastupovat do státní správy a chtěl bych vědět, jak a podle čeho se započítává praxe pro správné zařazení zaměstnance do platové třídy Děkuji Josef P. Příbram(Ing. Josef Pokorný)
Foto
Zaměstnavatel zařadí zaměstnance do platové třídy podle nejnáročnějších vykonávaných prací (katalog prací). Podle doby dosažené praxe zařadí zaměstnance do platového stupně. Podmínky pro určení započitatelné praxe jsou stanoveny v ust. §4 nařízení vlády č. 564/2006 Sb.
Dobrý den, múj vnuk pracoval na DPP v restauraci jako kuchař na DPP cca 14 dní potom podepsal smlouvu na HPP..Smlouvu podepsal 1.12.2016, 2.12. onemocněl,ani jednu smlouvu nedostal s odůvodněním, že ji má paní účetní. Neschopenku doručil, pan provozní ji převzal, ale nepřihlásil ho na pojištovnu ani na sociálku a tvrdí, že žádný pracovní pomě neexistoval. Před tím pracoval dp 17.listopadu u jiné firmy, která skončila čnnost a měl nárok na podporu v nezaměstnanosti.Ted je psychicky na dně a bez peněz. Prosím o radu. Děkuji(Bantjuková)
Foto
Dobrý den, na váš dotaz nelze jednoznačně odpovědět. Doporučujeme vám obrátit se na příslušný oblastní inspektorát práce dle vašeho místa výkonu práce, kde získáte podrobnější informace na základě vámi předaných podrobnějších informací v dané věci.
V plat.výměru nemám stanovenou skupiny pro zaručenou mzdu. Podle hod.mzdy 90,-Kč v roce 2016 a rovněž v lednu 2017 bych měl spadat do 5.skupiny.Musí mi zaměstnavatel od ledna 2017 zvýšit úroveň zaručené mzdy na 98,30Kč/hod. Děkuji!(Hejduk Václav)
Foto
Dobrý den, ve mzdovém výměru od 1.1.2017, pokud jste byl zařazen do 5. skupiny prací, vám náleží výše mzdy 98.10,-Kč/hodina.
Dobry den, pracuji jako prodavačka pokladní v malé večerce, která je otevřena každý den od 7.00-20.00.Ve smlouvě mame uvedeno, že pracujem 40 hod tydně.Skutečnost je jiná. Pracujeme zde 2 prodavačky,směny mame rozdělene na ranni 7-15 hod a odpoledni 15-20 hod střidame se jednou za 14 dnů na so 7-20 a ne 8-20 tedy 12 a13 hodin, za měsic mame oddělano 196 hod + - hodina . Žádné přesčasy ani svátky nám nezaplatí. Pokud chceme volno musíme si mezi sebou vyměnit směny, v reále děláme třeba 4x po sobě 13ti hodinové směny. S vyplatni páskou se nesejdem nikdy je to uděláno tak aby to bylo výhodné pro šéfa, nám dá 70 kč na hodinu a tím nám zavře pusu, jak se máme domoci toho aby vše bylo v pořádku. (Lenka)
Foto
Z Vašeho popisu vyplývá, že zaměstnavatel neplní zákonné povinnosti. Vzhledem k rozsahu předpokládaných porušení Vám můžeme doporučit podat podnět ke kontrole na místně příslušný inspektorát práce.
Nemám v plat.výměru napsanou skupinu pro určení zaručené mzdy. Podle stanovené hod.mzdy 90,-Kč v r.2016 a též v lednu 2017 bych měl spadat do 5.skupiny.Má zaměstnavatel povinnost mi změnit od ledna 2017 výši nejnižší zaručené mzdy na 98,30. Děkuji(Hejduk Václav)
Foto
Pro zařazení do skupin je rozhodující posouzení složitosti, odpovědnosti a namáhavosti vykonávaných prací. Nelze se tedy z uvedených údajů v mzdovém výměru domnívat, že Vaši práci zaměstnavatel zařadil do 5. skupiny. A tedy ani nelze nárokovat zvýšení mzdy při změně zákona.
Pěkný den,prosím o sdělení co je stabilizační odměna. Podepsala jsem smlouvu na jednosměnný provoz, ale pracovala jsem ranní, odpolední směny i v soboty a neděle bez příplatku. Byla jsem přijata na 6-ti hod. úvazek, ale směny byly 7,5-12hod.(Alena)
Foto
Dobrý den, stabilizační odměna není součástí stanovené mzdy. I při sníženém pracovním úvazku máte nárok za práci v sobotu a v neděli na příplatky dle platné právní úpravy.
Nechala jsem si přepočítat plat pro ÚP na výši podpory v nezaměstnanosti u tří nezávislých účetní a každá ho spočetla jinak, jak je toto možné? Patří odměny do výši čistého měsíčního příjmu?Jedna je propočetla, druhá je odňala. Byly mi odpočteny, protože to jsou prý stabilizační odměny, ale ty mi tedy snižovaly ten příjem, protože plat byl zdaněn z vyššího příjmu, není to férovka od zaměstnavatele.(Alena)
Foto
Výpočet průměrného výdělku se řídí ustanovením § 351 a násl. zákoníku práce. Jiný postup nelze použít.
Dobrý den, chci se zeptat zda náš měsíční plat odpovídá naší odvedené práci.Jedná se o práci ve skladu na třísměnný provoz jako skladový operátor,48h/ týdne volné víkendy. Základní mzda 17550kč + měsíční nenárokový bonus,který se krátí bud´chybovostí nebo vybíráním dovolené,k tomu benefit stravenky ve výši 70kč za odpracovanou směnu ,které jsou plně hrazené zaměstnavatelem. Sklad se nachází za Prahou, a je to velká firma se zaměřením na Lego distrubující hračky do zahraničí. Zajímá mě zda tento plat je je dostačující,nebot nám firma nechce nic přidávat ,růst platů není žádný a nebo jen o inflaci.V jiných lokalitách na dvousměnný provoz,ne-li na jednu směnu berou víc ,nebo stejně. Podotýkám,že měsíční nenárokový bonus je 2000kč a je nenárokový,takže se krátí podle dané situace. Budu ráda,když mi odepíšete na danou situaci,kterou hodně ve firmě řešíme a chceme řešit s novými odbory( zatím jen 60členů) neboť odchází z firmy hodně lidí a nebo je za blbosti vyhodí a nechají si tam UK a jiné ... Děkuji(Marie)
Foto
Pro třísměnný provoz je stanovená týdenní pracovní doba 37,5 hodiny. Hodiny odpracované nad stanovenou týdenní pracovní dobu jsou prací přesčas. Dle Vašeho popisu práce nelze jednoznačně určit, do jaké skupiny prací by měla být práce skladového operátora zařazena. Pokud by byla zařazena podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti práce např. do 3. skupiny, náležela by zaměstnancům nejnižší úroveň zaručené mzdy ve výši 13 400 Kč měsíčně při odpracování stanovené pracovní doby.
Dobrý den, zdravím Vás a prosím Vás o sdělení, zda můj zaměstnavatel, který mi bez důvodu ukončil DPP, musí dát písemné potvrzení o ukončení DPP k určitému dau? Děkuji Vám moc předem za Vaši odpověď. S pozdravem Iva Nováková Praha 9(Iva Nováková, Praha 9)
Foto
Zaměstnavatel je povinen při skončení dohody o provedení práce vydat zaměstnanci potvrzení ozaměstnání v souladu s ustanovením § 313 zákoníku práce.
Dobrý den. Musí mít zaměstnanec v ruce doklad o mzdě kterou pobírá? Pracuji v obchodě s potravinami a žádný platový výměr s hodinovou mzdou nemám a to už 20let. Nyní se mzda zvedala a prostě byla na pásce najednou vyšší, ale žádný doklad k tomu: Znamená to, že můžu dostat další měsíc klidně minimální hodinovou? Kolik to dělá nejmene u prodavačů? Děkuji(Lenka)
Foto
Dobrý den, podle současné právní úpravy se určuje mzda v pracovní smlouvě nebo mzdovým výměrem.Při každé novelizaci nařízení vlády, týkající se minimální mzdy a nejnižší úrovně zaručené mzdy, by měl zaměstnavatel vydat nový mzdový výměr nebo upravit výši stanovené mzdy dodatkem k pracovní smlouvě.
Dobrý den, pracuji jako provozní ředitelka v jedné s.r.o.v Praze. Mám na starosti provoz i personální záležitosti pro 60 lidí, jednání s úřady atd. Můj plat je 30 000 Kč ve zkušební době a potom mám slíbeno 35 000 Kč. Je mi 40 let a mám bohatou praxi v administrativě, mám maturitu na ekonom. škole zahraniční.obchod.Můj nadřízený je jednatel společnosti, kterému dělám i asistentku. Není to málo peněz za tuto práci? Děkuji předem za odpověď(Lenka)
Foto
Nejnižší úroveň zaručené mzdy stanovené nařízením vlády č. 567/2006 Sb., je pro nejnáročnější práce podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti od 1.1.2017 stanovena ve výši 22 000 Kč měsíčně. Vaše mzda tedy není v rozporu s tímto ustanovením.
Dobry den pracuji jako kucharka v materske skole praxi mam 33 let.Byla jsem zarazena v 5 tride stupen 11 .Po nastupu nove reditelky jsem byla temer okamzite shozena o tridu niz.Udajne me tato trida nepatri.Jsem vyucena pripravuji svaciny polevky prilohy moucniky podilim se i na priprave hlavniho jidla.Jak bych mela byt zarazena.Dekuji Jana(Janai)
Foto
Dobrý den, na váš dotaz nelze jednoznačně odpovědět, neboť bychom potřebovali více podrobností v dané věci. Doporučujeme vám vznést dotaz na příslušný oblastní inspektorát práce dle vašeho místa výkonu práce.
Dobrý den, jsem absolvent VOŠ SPŠ Písek obor zpracování informací. Studium jsem ukončil v červnu 2016. Od září jsem nastoupil do zaměstnání jako IT technik. Instaluji internet do domácností a firem, což také znamená práci ve výškách (střechy, komíny apod.). Zavádím EET pokladny, opravuji počítače, správa IT apod. Zaměstnavatel mě dal mzdu 12000 Kč hrubého. Pokud v měsíci nemarodím, tak dostávám „na ruku“ 1000Kč a 2000Kč jako výkonnostní prémie. Dočetl jsem se o tzv. zaručené mzdě a myslím, že moje zařazení není správné. Rád bych věděl, do které skupiny mám být zařazený a jak postupovat dále při jednání se zaměstnavatelem. Děkuji za odpověď Lukáš Řánek(Lukáš Řánek)
Foto
Z Vašeho popisu se lze domnívat, že Vámi vykonávaná práce by měla být zařazena do 4. skupiny prací, čemuž od 1.1.2017 odpovídá nejnižší úroveň zaručené mzdy 88,80 Kč za hodinu nebo 14 800 Kč za měsíc.
Dobrý den.Prosím o odpověď kolik činí čistá hodinová minimální mzda?.Jsem důchodce a pracuji na poloviční úvazek jako udržbář.(Josef Stojan pepisto)
Foto
Dobrý den, vaše pracovní pozice je zařazena ve 2. skupině prací, pro kterou je stanovena od 1.1.2017 výše mzdy 72.90,-Kč/hodinu nebo 12.200,-Kč za měsíc, při plném pracovním úvazku, tj. 40 hodin týdně.
Dobrý den, prosím vás, jak je to s cizinci a imigranty? Platí i pro ně minimální a zaručená mzda? Jak se mohou bránit, když ji nemají?(Habich)
Foto
Pokud má cizinec uzavřený pracovněprávní vztah podle českého práva, vztahují se na něj předpisy o minimální i zaručené mzdě. V případě, že zaměstnavatel neplní své povinnosti vůči zaměstnancům, mohou se tito obrátit s podnětem ke kontrole na příslušný inspektorát práce, popř. své nároky vymáhat občanskoprávní cestou.
Týká se zaručená mzda všech zaměstnanců nebo jen těch, kteří pracují pro stát?(Baraba)
Foto
Dobrý den, Nařízení vlády č.567/2006 Sb., týkající se minimální mzdy a nejnižší úrovně zaručené mzdy, ve znění pozdějších předpisů, platí pro podnikatelskou sféru a podnikající fyzické osoby. Pro státní zaměstnance platí Nařízení vlády č.564/2006 Sb. o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů.
Jak moc jsou současné zákony a především pokuty na straně zaměstnanců? Předpokládám, že pokuty jsou v takové výši, že firma s cca 100 zaměstnanci může platit i nižší než minimální mzdu a pokuty ji nevytrhnou. Lidé reálněpracují i za 50 kč na hodinu, stačí jim strhnout nehoráznou částku za ubytování v mizerné ubitovně(Jan Kupka)
Foto
Pokuty uložené zaměstnavateli za porušení zákonných povinností nezbavují zaměstnavatele povinnosti plnit. To znamená, že i po provedené kontrole, případně po uložení pokuty je zaměstnavatel povinen odstranit zjištěné nedostatky. V případě nesplnění mohou zaměstnanci své nároky vymáhat soudní cestou. Dohoda o srážkách ze mzdy, např. za ubytování, je dvoustranný právní akt, kdy se zaměstnanec již při uzavírání dohody má právo rozhodnout, zda s jejím obsahem souhlasí.
Dělám v prodejně rychlého občerstvení. Po zavíračce je nutné všechno umýt, uklidit potraviny a kompletně uklidit. Jenž šéf nám tuhle činnost odmítá započítat do odpracované doby Jak se máme bránit? (Eda)
Foto
Za vykonanou práci pro zaměstnavatele přísluší zaměstnanci mzda. Pracovní dobou je doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat pro zaměstnavatele práci, a doba, v níž je zaměstnanec připraven k výkonu práce podle pokynů zaměstnavatele. POkud vám zaměstnavatel nezaplatí mzdu za odpracovanou dobu, můžete své nároky vymáhat soudní cestou.
Pracuji ve skladu a musím v rámci práce i jezdit s vysokozdvižným vozíkem. Neměla bych brát víc než jen minimální mzdu?(Kamila)
Foto
Dobrý den, vaše pracovní pozice je ve 3. skupině prací, za kterou náleží od 1.1.2017 měsíční mzda ve výši 13.400,-Kč nebo mzda ve výši 80.50.-Kč/hodinu.
Jsme studentka. Když jsem si hledala brigádu, tak mi v jedné firmě řekli, že mi dají méně než minimum, protože nic neumím a stejně mě živí rodiče. Opravdu je možné platit lidem méně z důvodu nedokončeného vzdělání?(Alena)
Foto
Dobrý den. Za vykonanou práci nelze přiznat nižší mzdu, než je zákonem stanovená minimální mzda.
Pracuji jako uklízečka za minimální mzdu. Šéf mi jí ale odmítl od ledna zvýšit a tak beru pořád stejně. Jen mi píše méně odpracovaných hodin. Jak se můžu bránit?(Milada)
Foto
Dobrý den. Zaměstnavatel má zákonnou povinnost vést evidenci odpracované pracovní doby. Za tyto odpracované hodiny Vám musí být přiznána od 1.1.2017 minimální mzda ve výši 66 Kč za hodinu nebo 11 000 Kč za měsíc při odpracování měsíčního fondu pracovní doby. Bránit se lze soudní cestou, popř lze podat podnět ke kontrole na příslušný inspektorát práce (podle místa výkonu práce).
Všude se teď mluví o inkluzi. Já jsem si k důchodu chtěla přivydělat jako asistent pedagoga. Nabídli mi ale 50 Kč na hodinu. Když jsem se ohradila, že to není ani minimální mzda, dozvěděla jsem se, že při práci na dohodu je možné dávat méně. Je to pravda?(Klára)
Foto
Dobrý den, od 1.1.2017 je stanovena minimální mzda a nejnižší úroveň zaručené mzdy týkající se všech zaměstnanců. Důchodce má stejný nárok na výši mzdy dle pracovní pozice jako ostatní zaměstnanci.
Zaměstnavatel nás nutí pracovat i o víkendu, takže mám za celý týden odpracovaných např. 60 hodin. Za hodiny odpracované navíc o víkendu dostávám příplatek 10 Kč na hodinu a nesmím si vzít náhradní volno za všechny víkendové hodiny, ale jen za polovinu. Je to tak v pořádku?(Karel)
Foto
Dobrý den. Práce přesčas je řešena v ustanovení § 93 a násl. zákoníku práce. Zaměstnavatel může nařídit práci přesčas jen z vážných provozních důvodů, v rozsahu max. v průměru 8 hodin v týdnu a 150 hodin za rok. Mzda za práci "přesčas" je řešena v ustanovení § 114 zákoníku práce. Za dobu práce přísluší dosažená mzda a příplatek nejméně ve výši 25% průměrného výdělku, pokud se zaměstnavatel nedohodl se zaměstnancem na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas. Náhradní volno by mělo být čerpáno v době 3 kalendářních měsíců po vykonané práci přesčas (opět lze dohodnout jinou dobu čerpání).
Pěkný den, je nějaké omezení minimální mzdy i u brigád a dpp? Dcera pracuje za 59 kč na hodinu a mě to přijde nějak málo. Musí také dělat 12h směny aby si něco vydělala, jako brigádnice prý nemá nárok na stravenky ani nic jiného, dojíždí, na oběd má jen půl hodiny, takže si musí nosit z domova.(Jitka Lencová)
Foto
Dobrý den, pro dohody konané mimo pracovní poměr platí ustanovení § 74 až § 77. Výše stanovené odměny musí být nejméně ve výši minimální mzdy, tj. 66 Kč/ hodinu nebo 11.000,-Kč za měsíc.
Prodavačka Chodím okolo obchodu s oblečením ve kterém je inzerát, že hledají na půlúvazek prodavačku za 4600 Kč hrubého. Bude mít hmotnou zodpovědnost, pracovat s penězi a plat. terminálem, přebírat zboží. Mezi požadavky patří maturita a uživatelsky němčina nebo angličtina. Směny odpolední, ob víkend sobota. Je to normální? (Saša)
Foto
Dobrý den, od 1.1.2017 je stanovená pro prodavačku nejnižší úroveň zaručené mzdy pro 3. skupinu prací částka 80.50 Kč/hodinu nebo měsíční mzda v Kč 13.400,-.
Pravidelně (každý třetí týden) musím pracovat i o víkendu. Mám nárok na nějaké příplatky za práci v sobotu a v neděli?(Dalibor)
Foto
Příplatek za práci konanou v sobotu a v neděli je stanoven nejméně ve výši 25% průměrného hodinového výdělku - § 126 zákoníku práce.
Jsem kadeřnice a našla jsem si novou práci. Je v tom ale háček. Pracuji za minimální mzdu s tím, že pokud bude vyšší tržba, dostanu odměnu. Kolegyně, která tam už pracuje rok ale říkala, že odměnu ještě neviděla. Neměla by mi podle zaručené mzdy šéfová platit více než jen minimum? (Táňa)
Foto
Dobrý den.Odborné kadeřnické a holičské práce jsou zařazeny do 3. skupiny prací podle náročnosti a odpovědnosti. Pro tutu skupinu je od 1.ledna 2017 stanovena nejnižší úroveň zaručené mzdy ve výši 80,50 Kč za hodinu nebo 13 400 Kč za měsíc.
Mám platový výměr na 50,–/hod + pohyblivou složku. Měsíčně sice beru plat ve výši minimální mzdy, ale na tu pohyblivou složku mi může kdykoliv zaměstnavatel sáhnout? Je takovýhle postup zaměstnavatele v pořádku? (Cyril)
Foto
Dobrý den. Odměňování formou platu se týká pouze zaměstnanců uvedených v ust. 109 odst. 3 zákoníku práce (např. příspěvkové organizace, rozpočtové organizace,...). Zaměstnanci pracující v soukromém sektoru jsou odměňováni "mzdou". Zaměstnavatel Vám musí přiznat měsíční mzdu nebo plat ve výši, která není nižší než zákonem stanovená zaručená mzda podle vykonávané práce. Plat lze stanovit pouze v té výši, která je stanovena zákonem - v souladu s NV č. 564/2006 Sb.. Pokud zaměstnavatel přizná celkovou výši platu v zákonné výši, je jeho postup správný.
Pracuji jako prodavačka sportovního zboží a textilu. Součástí mé práce je, ale i práce s PC, objednávání a příjem zboží, drobné účetnictví. Přesto beru jen minimální mzdu. Nemám nárok na zaručenou?(Bohdana)
Foto
Dobrý den. Z popisu Vaší práce lze odvodit, že práce má být zaručena do 3. skupiny. Pro tuto skupinu prací je zákonem stanovena nejnižší úroveň zaručené mzdy ve výši 80,50 Kč za hodinu nebo 13 400 Kč měsíčně.
jsem invalidni duchodce.Pracuji na 4h denně.Mám nárok na minimalní mzdu.Děkuji a přeji hezky den.Kalenska(kalenska)
Foto
Dobrý den. Ano, máte nárok na poměrnou část ze zaručené mzdy podle druhu vykonávané práce, která je stanovena jako mzda měsíční, popř. na zaručenou mzdu, která je stanovena jako hodinová. Výše minimální mzdy je rovna 1. stupni zaručené mzdy.