ONLINE CHAT
Bude mi 23.3. 61 rokú,nebyla se mnou uzavřena smlouva va další období na dobu určitou.Jak dlouho mohu být na ÚP,PROTOŽE ASI VE SVÉM VĚKU DNES JIŽ MĚ NIKDO PRÁCI NEDÁ!Az kolika peněz mi bude vypočítána podpora v nezam.Dekuji-Karel(karel)
Foto
Doba evidence na ÚP není omezena. V současnosti je velká poptávka zaměstnavatelů v oblasti skladovéh hospodářství, obchidě, ostraze.Věřím, že uplatnění najdete.
Dobry den, kolik si muze nejvice vydelat ten kdo je evidovan na UP a pobira podporu?(Jana)
Foto
Uchazeč o zaměstnání může vykonávat tzv. nekolidující zaměstnání a vydělat si až polovinu minimální mzdy - 5 500 Kč hrubého, pokud v tuto dobu má nárok na pobírání podpory v nezaměstnanosti, odsouvá se mu tato lhůta po dobu výkonu nekolidujícího zaměstnání.Nárok nezaniká! Jednoduše řečeno - nelze mít souběh podpory a nekolidujícího zaměstnání.
Budu mít nárok na podporu, když v 60 letech dám výpověď? Už to nemůžu dál ze zdravotních důvodů, práce je náročná fyzicky.(Darina)
Foto
Za předpokladu splnění podmínek nároku na podporu ( 12 měsíců súčast na sociálním pojištění v posledních 24 měsících) budete podporu pobírat. V případě, že by vám byl přiznán starobní důchod na dobu, kdy jste pobírala podporu v nezaměstnanosti, jste povinna ji vrátit.
Potřebuji dceři pomoci s třemi dětmi,zůstala jsem doma,jsem na UP,chtěla bych jít z rod.důvodů do předčasného důchodu,tj za dva a půl roku,jak to udělat,abych už nemusela do práce...jinak jsem celý život pracovala(Marsa)
Foto
S dotazem na předčasný důchod se obraťte na vaši okresní správu sociálního zabezpečení.ÚP potvrzuje dobu evidence pro zápočet pojistných dob za účelem vyměření důchodu.
Úřad práce mě vyměřil částku-podporu za měsíc,ale na účet mě došlo asi o 2500 méně.Doplatí mi to sami,nebo to musím urgovat?Děkuji(Andrea)
Foto
Doporučuji se pbrátit na vaši zprostředkovatelku, výše podpory je odlišná - např.: při podpůrčí době 5 měsíců, se pobírá 2 měsíce 65% ,2 měsíce 50% a 1 měsíc 45 % z vyměřovacího základu. Mohlo se stát, že jste se dostala do dalšího pásma.
Úřed práce vás pouze zaregistruje, práci si musíte sehnat sami ! Když si seženete práci a potřebujete k tomu rekvalifikaci, úřed práce vám to sice umožní, ale musíte si to zafinancovat sami ! (stalo se kamarádovi z Nové Paky) (ivan)
Foto
Neznám přesně vaši situaci a postup ÚP v Nové Pace, nicméně na začátku eidenc na ÚP nebo při nedostatku volných míst ve vaší profesi se požaduje po uchazeči o zaměstnání i prokázání vlastní aktivity. Rekvalifikaci úřad práce uhradí v případě, že žádost projde schvalovacím řízením s kladným výsledkem.\pokud se jedná o tzv. zvolenou rekvalifikaci podle § 109a zákona o zaměstnanosti, hraje zde roli i úspěšné ukončení rekvalifikace a podmínka evidence na ÚP po dobu rekvalifikace.
Dobrý den,dcera je zaměstnaná,ale chce si udělat rekvalifikaci a to při současné práci nejde .Může dát výpověď a přihlásit se na UP a brát na tu dobu podporu?Děkuji za odpověď Iva(Iva)
Foto
Rozhodně bych nedoporučovala ukončit pracovní poměr kvůli rekvalifikaci. V případě, že se cítí být ohrožena nezaměstnaností, může se evidovat jako Zájemce o zaměstnání, kdy tedy nevzniká žádný nárok na podporu v nezaměstnanosti. Příspěvek na rekvalifikaci není nárokový,zpravidla se na začátku evidence uchazeče i zájemce o zaměstnání hledá možnost zprostředkovat volné místo na základě dosavadní kvalifikace a praxe.
Jaké místo jsem povinnen vzít jako středoškolák? Je mi přes padesát, zdraví už mi neslouží tak jako dřív, celý život jsem strávil jako projektant. Co mě čeká?(Oldřich)
Foto
V procesu zprostředkování se ÚP snaží nalézt vhodné zaměstnání s přihlédnutím k vašemu požadavku na místo s využitím vaší kvalifikace a praxe. Následně je možno tuto skutečnost opominout a zohledňovat pouze váš zdravotní stav.
Co děláte, abyste podpořili nezaměstnané, kterým je více než 50 let? Existují pro ně nějaké speciální programy?(Martina)
Foto
Pokud se ptáte na možnost některého úřadu práce v republice, doporučuji si prohlédnout jejich webové stránky - záložku ESF, kde bývají umístěny informace o probíhajících regionálních individuálních projektech. Úřad práce v hl.m. Praze nemá v tomto období možnost realizovat tyto "RIPy", nicméně každý uchazeč může požádat o něktrou z možností aktivní politiky zaměstnaosti - např. poradenství ( interní - job kluby, individuální poradenství, externí - psychologické, bilanční diagnostiku, pracovně právní poradenství.) rekvalifikaci, zaměstnavateli lze přispět na vymezení či vytvoření tzv. společensky účelného pracovního místa.Doporučuji se obrátit o radu na Informační a poradenské středisko pro volbu a změnu povolání, které funguje u každého úřadu práce v republice.
Jak je to u osvč? Na co mám nárok, pokud skončím s podnikáním a nemohou najít práci?(Mirek)
Foto
U OSVČ se postupuje obdobně jako u skončení pracovního poměru. Můžete se zaevidovat v místně příslušném úřadu práce a požádat o podporu v nezaměstnanosti.Pokud jste odváděl v posledních 24 měsících alespoň 12 měsíců sociální pojištění, bude se výše podpory odvíjet od posledního vyměřovacího základu.
Dobrý den paní Prokopová. Chtěla bych se zeptat, rodičovský příspěvěk mi končí nyní v dubnu, ovšem syn nastoupí do školky až v září (což plánuji i já najít si práci od září). Na soukromou školku peníze nemám. Smlouva v zaměstnání mi skončila během těhotenství ( byla na dobu určitou), takže mi místo nedrží. Mám se tedy zaregistrovat na úřadu práce ? A kolik a jak dlouho budu pobírat podporu v nezaměstnanosti? Moc Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den, Alena Š.(Alena Š.)
Foto
Na ÚP se zaregistrovat můžete, nicméně základní podmínkou evidence je,že chcete a můžete pracovat.ÚP má povinnost hledat vám práci s přihlédnutím ke skutečnosti, že pečujete o nezletilé dítě.Déla podpůrčí doby, pokud splňujete podmínky, je 5 měsíců.Výši podpory vám nenmohu sdělit, neznám vaši konkrétní situaci.Pokud jste neměla žádný výdělek během rodičovské dovolené, činil by příspěvek pravděpodobně 2 měsíce 4 050 Kč, další 2 měsíce 3 240 Kč a 1 měsíc 2 970 Kč .
Dobrý den, letos mám 58let, od 50ti nemžu najít trvalou práci pouze brygády a pro podnikatele jsem stará, dosud jsem pracovala za min. mzdu. Múžu být na podpoře a jak dlouho prosím?(Olga)
Foto
Vím, že vyšší věk může být překážkou při hledání práce. Pokud nemáte žádný pracovní poměr ani nepodnikáte, můžete se zaevidovat na úřadě práce v místě vašeho bydliště. Pro splnění nároku na podporu v nezaměstnanosti je nutné, abyste byla v posledních 24 měsících alespoň 12 měsíců sociálně pojištěna.Vaše zprostředkovatelka/zprostředkovatel vám vše vysvětlí.Pokud splňujete podmínky, délka podpůrčí doby ve vašem věku činí 11 měsíců.
Prý existuje nějaká možnost získat peníze na kauci při pronájmu bytu. Může si požádat každý nebo je podmínkou jiná barva kůže?(Matěj)
Foto
Tato možnost existuje bez ohledu na barvu pleti,doporučuji se obrátit na oddělení hmotné nouze u vašeho místně příslušného úřadu práce,který vaši žádost posoudí.
Dobrý den,je mi 51let,na úp se půjdu hlásit 1.3.Mohu si při podpoře přivydělat?Děkiji(Ivka)
Foto
Možnot přivýdělku označujeme jako tzv. nekolidující zaměstnání, jeho výše nesmí přesáhnou polovinu minimální mzdy - tj. 5 500 Kč hrubého. Máte povinnost tuto skutečnost nahlásit své zprostředkovatelce a pravidelně měsíčně dokládat výši vašeho přivýdělku. Skutečnost výkonu tzv. nekolidujícího zaměstnání vám všk nedává právo odmítnout vhodné zaměstnání na plný úvazek.
Ptal jsem se na příspěvek na dojíždění, ale paní říkala, že jsou tam velmi přísné podmínky a málokdo ho získá. Tak se prý o něj nemám ani zajímat, že to nemá cenu. Je to pravda?(Ignác)
Foto
Příspěvek na dojíždění je nový nástroj na zvýšení zaměstnatelnosti a podmínky jeho přiznání jsou přesně dány ( např. místo výkonu práce musí být v jiném místě než máte trvalý pobyt, doba, na kterou je uzavřena pracovní smlouva atd.)Doporučuji vám, abyste se obrátila na pověřeného pracovníka oddělení trhu práce, který by vás měl podrobně seznámit s podmínkami užití tohoto nástroje.
Skončil mi pracovní poměr na dobu určitou. Můžu se jít zaregistrovat na úřad práce? A mám si hlídat nějakou lhůtu, kdy tam dorazit?(Michal)
Foto
Zaevidovat se můžete hned následující den po skonční pracovního poměru nebo přerušení podnikání. Pokud se dostavíte do 3 pracovních dnů, vaše evidence se "předřadí" - tj. jako byste přišel hned 1. den. V případě, že se zaevidujete 4. a kterýkoliv další den, bere se toto datum jajo zažátek evidence.
Kde si můžu stěžovat na nevhodné chování úřednice na úřadu práce? Chová se neskutečně arogantně, je nepříjemná a ani mi neodpoví na pozdrav. (Simona)
Foto
Mrzí mě, pokud máte negativní zkušenost s prací některé z mých kolegyň. V takovém případě doporučuji se obrátit na její nadřízenou/nadřízeného a řešit to neprodleně.
Syn bude v červnu maturovat. Pokud ho nevezmou na vysokou školu, tak kdy by se měl zaregistrovat na úřadu práce?(Miluše)
Foto
Váš sy je po úspěšném složení maturity zdravotně pojištěn do konce srpna. Pokud chce být evidován z důvodu zprostředkování zaměstnání, může přijít následující den.Evidence na ÚP však není povinná.
Dostal jsem výpověď dohodou, ale v textu je napsáno pro nadbytečnost. Je mi 51 let. Jak dlouho budu moct brát podporu v nezaměstnanosti?(Karel)
Foto
Pokud splňujete všechny požadavky ( délka soc. pojištění 12 měsíců v posledních 2 letech a další podmínky evidence), je délka podpůrčí doby 8 měsíců.
Měla bych zájem o rekvalifikaci. Jsem vedená na úřadu práce, ale když jsem projevila zájem, úřednice mi řekla, že už to v mém věku nemá smysl. Je mi 56 let. Je rekvalifikace nějak omezená věkem?(Manka)
Foto
Věk není pro přiznání rekvalifikace rozhodující.Důležité je hledisko, jak zvolená rekvalifikace přispěje ke zvýšení uplatnitelnosti na trhu práce a jestli měl úřad práce dost času, aby prověřil možnosti vašeho uplatnění bez vynaložení dalších finančních prosředků.
Co mám dělat, když se mi nelíbí práce nabídnutá přes úřad práce? Můžu ji nějak odmítnout?(Kamila)
Foto
Pokud nabídnutá pracovní pozice odpovídá zejména vašemu zdravotnímu stavu, vystavujete se reálné hrozbě vyřazení z evidence.Odmítnout můžete pouze z vážných důvodů (upravuje zákon o zaměstnanosti)-např. péče o děti do 15 let, péče o osobu blízkou, zdravotní důvody doložené lékařským vyjádřením.