ONLINE CHAT
Dobrý den, započítavá se do příspěvku příjem formou DPP a DPČ? Děkuji (Klára)
Foto
Ano, započítává se veškerý příjem z výdělečné činnosti, tedy i DPP a DPČ.
Dobrý den, energie musí být přehlášeny na žadatele o příspěvky nebo stačí, že jsou rozepsány v nájemní smlouvě? Děkuji za odpověď.(Kamila)
Foto
Smlouvy na energie musí být uzavřeny buď přímo na žadatele o dávku nebo pokud jsou uzavřeny na majitele bytu, tak v nájemní smlouvě musí být uvedeny výše záloh a způsob vyúčtování těchto záloh ze strany majitele vůči nájemci bytu. Případné přeplatky a nedoplatky na energiích jsou totiž zohledňovány v nákladech na bydlení.
Dobrý den,dcera dostala byt ma 27let ale stale studuje nema status studenta,nema staly plat jenom brigady ma nárok na prisoevek na bydlení a prispevek na živobytí k tomu si plati jestě zdravotni pojíštění děkují Šarka(Šarka)
Foto
Pokud dcera bydlí samostatně v bytě, kde má trvalé bydliště a právní titul k užívání tohoto bytu, mohla by splnit nárok na příspěvek na bydlení. Pouze upozorňujeme na skutečnost, že pokud se Vaše dcera stále připravuje na budoucí povolání, máte k ní jako rodiče stále vyživivací povinnost. Proto se bude do příjmu pro příspěvek na bydlení, tak zejména pro příspěvek na živobytí, započítávat vedle jejího příjmu z brigád i příjem přijatý v rámci vyživovací povinnosti. (Pro přípěvek na živobytí bude vyžadováno uplatnění vyživovací povinnosti.)
Dobrý den, jsem vdova s příjmem 8500,-Kč a mám trvalé bydliště ve vlastní chatě, mám nárok na příspěvěk ? (Matiová)
Foto
Pokud je chata zkolaudována jako bytová jednotka, mohla byste splnit nárok pro příspěvek na bydlení. Je-li chata vedena jako rekreační objekt, nárok na příspěvek na bydlení nesplňujete.
Dobrý den, jsem již více jak jeden rok nemocný, bydlím ve svém domě, je možnost žádat o příspěvek na bydlení. Děkuji za odpověď.(Michal)
Foto
Vlastník rodinného domu o příspěvek na bydlení požádat může. Vyhodnoscení nároku a výše vždy záleží na prokázaných příjmech a nákladech na bydlení.
Má při posuzování nároku na příspěvek na bydlení vliv metráž bytu? aby mi neřekli že se mám přestěhovat do menšího. Děkuji za odpověd(Petra)
Foto
Přiměřenost velikosti bytu se projeví ve výši normativních nákladů na bydlení. V konkrétním případě se vždy porovnává výše doložených nákladů a příjmů společně posuzovaných osob. V nepřiměřeně velkém bytě dávka s největší pravděpodobností nepokryje chybějící prostředky na toto bydlení.
Dobrý den, čekáme na rozhodnutí z ÚP ohledně příspěvku na bydlení. Za jak dlouho můžeme očekávat dopis? Může to trvat déle jak 60 dní? (Petra)
Foto
Rozhodnutí o dávce by mělo zpravidla trvat 30 dní, při nedoložení některých podkladů může být doba prodloužena. Pokud Vám během měsíce nebylo doručeno rozhodnutí, doporučuji obrátit se přímo na kontaktní pracoviště ÚP, kde jste žádost o příspěvek na bydlení podávala.
Dobrý den, prosím vysvětlení - syn má inv. důchod 1.stupně na RS a je veden na ÚP-inv.důchod mu byl uznán od 12.7.2016 až na základě odvolání k původnímu zamítnutí- do listopadu 2016 mu nebyla zaslána žádná částka, najednou mu bylo vše doplaceno, žádost o příspěvek na bydlení mu byla zamítnuta neboť měl příjem - příjem byl ale pozdržený ing. důchod. Děkuji(Irena Žáčková)
Foto
Postup vyhodnocení příjmu byl v souladu se zákonem, doporučujeme žádost o příspěvek na bydlení podat následující kalendářní čtvrtletí, kdy by do příjmu měla být započtena již jen praviidelná splátka důchodu.
Dobry den,mám byt v osobním vl. napul s dcerou+ 3děti a jsou tady hlášeni k trv. pobytu, ale dcera bydlí s přítelem jinde a já mám duchod 8700. Po zaplacení mi zbyde 2500. Pry nemám na nic nárok, kyyž je byt v os. vlastnictví. Líba (Libuše)
Foto
Nárok na příspěvek na bydlení má i vlastník bytu v osobním vlastnictví. Problém ve Vašem případě vidím spíše v započítání příjmů Vaší dcery a případně dalších osob, které jsou v bytě hlášeny k trvalému pobytu. Pokud tyto osoby byt minimálně 3 měsíce s Vámi neužívají, můžete požádat o jejich vyloučení z okruhu společně posuzovaných osob.
Dobrý den, podal jsem si žádost o příspěvek na bydlení, který jsem sice obdržel, ale po měsíci mi byl příspěvek zastaven, z důvodu nedoložení příjmů a nákladů na bydlení. Příjmy a náklady na bydlení jsou stejné, které jsem doložil při žádosti. Můj pobyt je střídavě doma a v nemocnici z důvodu těžkého zdravotního postižení a s tím spojených obtíží. Jelikož jsem prodělal několik mozkových příhod, selhává mi paměť a místy i další životně důležité orgány. Když si vzpomenu, musí mi někdo písemnosti udělat za mě, což když jsem v nemonici nikdo neudělá, jelikož syn již se mnou nebydlí a pouze tu a tam se o mě přijde postarat. Jak mohu tento příspěvek na bydlení znovu nabýt? Děkuji za radu.(Jaroslav)
Foto
Vaše příjmy a náklady na bydlení je skutečně nutné dokládat každé kalendářní čtvrtletí. Pokud Vám byl příspěvek na bydlení zastaven, je nutné neprodleně doložit potřebné informace. Pokud tak neučiníte do konce března, mohl by Vám příspěvek na bydlení být odejmut. Potřebné doklady k nákladům na bydlení a příjmům může za Vás na ÚP doručit i jiná osoba (např. syn), nebo je můžete zastat poštou.
Dobrý den paní Škvorová, Co přesně je prosím nutné k tomu ,abych dostal příspěvek na bydlení? Jak už jsem psal bydlím s dvěmi nezaopatřenými dětmi v nájmu(za předchozí nesprávně uvedený podnájem se omlouvám) 2+1 ,kde nemám trvalé bydliště,jelikož je to prý momentálně pro mě nesmysl kvůli majetkovému vypořádání se ženou. Na zdější pobočce mě bylo sděleno,že pokud tam nemám trvalé bydliště nemám nárok vůbec na nic!!! Děkuji(Láďa)
Foto
Ano, bez přihlášení trvalého bydliště nesplňujete nárok na příspěvek na bydlení.
Příklad: jsem rozvedena,mamka 2 dětí do 6ti let , tč.na MD. Mé příjmy včetně alimentů jsou 11000,- a pronajmu si byt za 10tis. Mám nárok na příspěvek na bydlení? Příspěvek se vyplácí kvartálně zpětně že ano,zajímalo by mě tedy z čeho já mám zaplatit kauci a ty první tři nájmy? (je to hromada penez) dále mezi mé velké výdaje patří 1000,- sunar,1000,-pleny a 1000,- školka / měsíc. Přispěje mi stát i na tyto výdaje? A ještě jeden dotaz. Byt je vybaven poze kuchynskou linkou. Mohu žádat o příspěvek na věci dlouhodobé potřeby ? A co konkrétně to je? Potřebovala bych pračku,lednici,postele a jídelní stul se židlema . Děkuji za odpověd(Jarka)
Foto
Příspěvek se stanovuje na čtvrtletí dopředu, příjmy a náklady se dokládají za předchozí kalendářní čtvrtletní ( pro PnB na leden až březen 2017 se dokládají příjmy a náklady za říjen až prosinec 2016). Na příspěvek na bydlení můžete splnit nárok od data uzavření nájemní smlouvy a přihlášení k trvalému pobytu. V tomto případě nemůžete doložit náklady za předchozí čtvrtletí a proto Vám bude započítáno místo nákladů na bydlení 80 % příslušných normativních nákladů. Kauce se do nákladů na příspěvek na bydlení nezapočítává, speciální dávka na kauci není. Příspěvky na jednorázové výdaje lze hradit pouze z mimořádné okamžité pomoci, což je dávka pomoci v hmotné nouzi. Pokud nejste osobou v hmotné nouzi, na tuto dávku nárok nevznikne. V tomto případě Vám můžeme doporučit obrátit se na některou z charitativních organizcí, která by Vám mohla pomoci se základním vybavením bytu.
Dobrý den, jaké změny od letošního roku jsou, co se týká výše příspěvku a dokladů potřebných k podání žádosti? Děkuji.(Renata)
Foto
V roce 2017 došlo pouze ke každoroční změně normativních nákladů na bydlení používaných k výpočtu výše dávky. Jiné změny při dokládání příjmů a nákladů nebyly.
Dobrý den, pobírám příspěvek na bydlení. Zajímalo by mne, jak se vypočítá příspěvek na bydlení za 4. čtvrtletí 2016. Výpočet, který jsem obdržela, je nižší než za 3. čtvrtl.2016. Zřejmě tam hrají úlohu nomativní náklady za rok 2017.Děkuji. (Mirka)
Foto
Dokládala-li jste příjmy a náklady za 4. čtvrtletí 2016, šlo o výpočet výše dávky pro leden až březen 2017. Tam skutečně již hrály roli normativní náklady na bydlení platné pro rok 2017.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat ,jak mám postupovat ve své situaci. Jsem na MD s 3mesíční dcerou,starší 3roky chodido školky. S manželem se rozvádíme a já nevím kam půjdu bydlet. RP mám 6100,- 1000,- příspěvky na děti a manžel mi po rozvodu bude platit na každou dceru 2000,- Nějak si jako neumím představit jak velký byt si mohu pronajmout? Jsou na to nějaké podmínky? Jak složím kauci? Pomůže mi uřad prace? Jak drahý byt může být? Jsme město do 10tis obyvatel. Děkuji (Kristýna)
Foto
V obci do 10 000 obyvatel jsou normativní náklady na bydlení (max. uznatelné náklady na bydlení) pro 3 osoby 9 604 Kč měs.Pokud si najdete byt na základě nájemní smlouvy, pravděpodobně byste mohla splnit nárok na příspěvek na bydlení, budete-li mít v tomto bytě trvalé bydliště. Bližší informace řeště s kontaktním pracovštěm ÚP až se rozhodnete pro konkrétní byt.
Dobrý den paní Škvorová, omlouvám se předem, že se nedržím tématu, ale mám zásadní dotaz. Jsem zeť paní Svobodové, která žádala o příspěvek na zvláštní pomůcku - vozidlo. Posudkový lékař zamítl tuto žádost, že prý nejde o osobu, která má těžkou vadu nosného, nebo pohybového ústrojí. Nevím, zda si dostatečně prostudoval materiály od ošetřujících lékařů, ale pochybuji o tom. Paní Svobodová má operace obou kyčelních kloubů, u jednoho dokonce dvakrát, má ZTP průkaz a může chodit pouze s berlemi. Nemůže sama jezdit ani autobusem. Chtěl bych podat stížnost na posudkového lékaře, protože evidentně zanedbal svou práci a neměl by na tomto místě vykonávat svoji činnost. Pokud by jste se chtěla podívat na tento případ, tak číslo jednací 145895/16/AB. Velmi Vám děkuji za Váš čas strávený nad těmito řádky. Kontakt na mne jen pro případ, že bych měl něco doplnit: petr@hledasreklamu.cz tel: 602182915(Petr Vorlíček)
Foto
Dobrý den, pokud nesouhlasíte se zamítnutím žádosti, je nutno podat odvolání v zákonné lhůtě dle pokynů uvedených na rozhodnutí.
Dobrý den, chci se zeptat co všechno musím splnit? A co všechno potřebuji? Děkuji(Kristýna)
Foto
Základní informace včetně formuláře žádosti najdete na www.mpsv.cz. Na konci žádosti jsou uvedeny všechny potřebné dokumenty k jejímu podání.
Dobry den, prispevok na bydleni je podmieneny trvalym pobytom? Nestaci prechodny? Dakujem(Lenka)
Foto
Ano, příspěvek na bydlení je podmíněnhlášením k trvalému pobytu v daném bytě u občanů ČR. U cizinců záleží na tom, z jakého titulu se zdržují na území ČR, pokud jste cizinkou, doporučuji obrátit se na nejbližší kontaktní pracoviště ÚP.
Dobrý den, za poslední čtvrtletí 2016 jsem si zažádala o příspěvek na bydlení, protože jsem za podzim, vč. září měla jen velmi malý příjem. Dostala jsem dopis z Prahy, dávky byly vyčísleny na půl roku do června 2017. Za první čtvrtletí 2017 musím dle dopisu opět poslat žádost, dle které posoudí, jestli mi dávka do června, případně déle zůstane, nebo nezůstane. Chci si ověřit, jestli tomu správně rozumím, že se žádost podává do té doby, dokud úřad kvůli dostatečnému příjmu dávku nezruší. Mám ještě další dotaz, za celý rok 2016 jsem měla jen velmi malé příjmy - několik prací na dohodu, teď už mám stálé zaměstnání, ale zatím jen na dobu určitou. Mám možnost zažádat si za rok 2016 o příspěvek zpětně, např. dle daňového přiznání, kde budu mít všechny příjmy za 2016 uvedeny? Odpověď mi můžete poslat na e-mail: infozold@seznam.cz. Děkuji(Kürschnerová Monika)
Foto
Příspěvek na bydlení je přiznáván od 1.7.daného roku do 30.6. následujícího roku. Každé čtvrtletí je však nutno dokládat příjny a uhrazené náklady na bydlení všech společně posuzovaných osob. Příjmy a nákladyse vždy dokládají za předcházející kalendářní čtvrtletí, tzn. např. při žádosti o příspěvek na měsíc únor 2017 budete dokládat příjmy a náklady za říjen, listopad a prosinec 2016. O příspěvek na bydlení lze žádat max. 3 měsíce zpětně.
Dobrý den,lze získat nárok na bydlení ve vlastním domku,když cena za energie plyn+elektřina činí 4700kč a můj důchod 10964kč?(Jaromír)
Foto
Žádost o příspěvek na bydlení jako majitel RD podat můžete, přiznání dávky a její výše bude záviset na Vašem doloženém příjmu a nákladěch na bydlení.
Mám důchod 8.599,- Kč a náklady na bydlení 7.330,- Kč. O jakou částku by se jednalo ?(Alena)
Foto
Konkrétní výše příspěvku na bydlení lze stanovit až po podání žádosti o tuto dávku, kdy jsou doloženy všechny započitatelné příjmy a náklady na bydlení všech společně posuzovaných osob. Doporučujeme obrátit se na kontatkní pracoviště ÚP dle Vašeho trvalého bydliště a žádost o příspěvek na bydlení podat.
Dobrý den, mám hypotéku na byt v OV - měsíčně platím 9tis, zálohy mám 3tis Kč. Mám nárok na příspěvek na bydlení, když můj plat je 26tis čistého? Žiji v bytě sama s nezletilou dcerou. Děkuji.(Jana Nováková, Počátky)
Foto
Jako majitelka bytu byste teoreticky nárok na příspěvek na bydlení mohla splnit, ale splátka hypotéky se do nákladů na bydlení nezapočítává. Zálohy ve výši 3000 Kč však nepřevyšují 30% Vašeho čistého příjmu, proto s největší pravděpodobností nárok na příspěvek na bydlení nesplníte.
Co všechno se do příjmů kvůli nároku na příspěvek započítává? Přítel má vyměřené alimenty ale nic mi nedává. (Naďa)
Foto
Do příjmů se započítává zejména příjem ze závislé výdělečné činnosti (plat), příjem z podnikání (OSVČ), důchody a nemocenské dávky. Výživné patří do rozhodného příjmu, prokazuje se však skutečně přijaté výživné.
Jsem důchodkyně a beru důchod 11 tisíc korun. Bydlím na malé vesnici ve starém rodinném domku, kde je špatná izolace, ale na opravu nemám. Topím elektrikou a měsíčně za ni zaplatím 5800 korun. K tomu samozřejmě platím i za vodu a odpady. Mám si zkusit požádat o příspěvek na bydlení? Bojím se, aby mi úřednice neporadily, ať barák prodám a jdu do domova důchodců.(Hedvika)
Foto
O příspěvek na bydlení samozřejmě požádat můžete. Do nákladů na bydlení se Vám započtou platby za elektřinu, vodu i odpady. Pokud by Vám Váš důchod i s příspěvekem na bydlení dlouhodobě nestačil k úhradě nákladů na bydlení, bylo by dobré zvážit jiný typ vytápění nebo výměnu domku za levnější bydlení.
Bydlím u své matky, v jejím bytě, který má v osobním vlastnictví. Jsem samoživitelka, OSVČ a mám čtyřletého syna. Bývalý partner na něj nic neplatí. Živnost mi téměř nic nevydělá. Mám šanci získat i já příspěvek na bydlení? (Denisa)
Foto
Pokud je majitelem bytu matka, o příspěvek na bydlení by si mohla požádat pouze ona. Vy nemáte právní titul k užívání bytu, který by zakládat nárok na příspěvek na bydlení.
Dobrý den , důchod mám 11455 Kč, nájem 9952 Kč, služby 315 Kč,elektřina 1550 Kč,plyn 1400 Kč,rozhlas 45 Kč, televize 135 Kč, léky 350 Kč ( vše měsíčně ). Tak mně poraďte , jak s tím vyjít. Děkuji za odpověď(Z.Sedláček)
Foto
Doporučujeme požádat si o příspěvek na bydlení, nebo se pokusit najít levnější bydlení, případně se obraťe na sociální odbor městského úřadu nebo úřadu městské části v obci, kde máte trvalé bydliště, zda tato obec nemá podpůrná opatření nebo sociální byty pro seniory.
Dobrý den, jsem od ledna na ÚP. Od května do listopadu mi měsíční podpora bude činit 8853Kč. (do řádného důchodu nastupuji 11.11.). Náklady na bydlení se SIPEM děla 5500Kč. V trvalém bydlišti jsem sama. Budu mít nárok na příspěvek na bydlení? Děkuji. (Palánová Marta)
Foto
Překračují-li Vaše náklady na bydlení 30%Vašeho příjmu (v Praze 35 % Vašeho příjmu), můžete splnit nárok na příspěvek na bydlení, pokud bydlíte v nájemním nebo vlastním bytě. Doporučujeme obrátit se na kontaktní pracoviště ÚP v místě Vašeho trvalého bydliště, kde byste případně podávala i žádost.
DOBRÝ DEN .NEPOCHOPÍ JSEM,KDE SE MOHU A JAK NA VAŠE TÉMA K PŘÍSPĚVKU NA BYDLENÍ DOZVĚDĚT. S POZDRAVEM DÍKY Ch.(JAROSLAV)
Foto
Základní informace k příspěvku na bydlení naleznete na www.mpsv.cz, v záložce státní sociální podpora.
Dobrý den paní inženýrko, Nastíním Vám lehce situaci. Jsem momentálně s ženou v rozvodovém řízení, mám děti 9 a 15 let ve své péči. Z našeho domu ,kde mám stále trvalé bydliště(jelikož nejsme majetkově vypořádaní) jsme se s dětmi byli vzhledem k situaci nuceni odstěhovat. Nyní společně s dětmi bydlíme v podnájmu 2+1. Není úplně jednoduché tuto situaci finančně zvládat a proto jsem chtěl zažádat o příspěvek na bydlení. Bylo mě však sděleno ,že nemohu o tento žádat pokud nebydlím v místě trvalého bydliště. Poraďte prosím zda je nějaká varianta popřípadě žádat o jiný druh příspěvku. Děkuji Hezký den (Láďa)
Foto
Na příspěvek na bydlení byste mohl splnit nárok, pokud se s dětmi přestěhujete do bytu s platnou nájemní smlouvou (nikoli podnájem) a v tomto bytě si s dětmi přihlásíte k trvalému pobytu. V podnájemním bydlení může obecně vzniknout nárok pouze na dávky pomoci v hmotné nouzi (doplatek na bydlení) při splěnní dalších zákonem daných poodmínek.
Dobrý den, bydlím na ubytovně, mám inv. důchod 1. stupně 4800, mám nárok na příspěvek na bydlení. Ubytovnu platím 6 900 . (Standa )
Foto
Ubytování na ubytovně nárok na příspěvek na bydlení nezakládá. Příspěvek je poskytován pouze do zkolaudovaných bytů. Pokud budete osobou v hmotné nouzi, mohl byste splnit nárok na doplatek na bydlení. Doporučujeme kontaktovat kontaktní pracoviště ÚP.
Dobrý den paní Mgr.Benešová...chtěla jsem se Vás prosím zeptat..jsem od lonského roku rozvedená...jsem zaměstnaná č.m -8500.-Kč...jedno dítě 9.let...jedno dítě 19.let -pracuje č.m-15000,-.máme samostatný byt a samostatnou domácnost v rodinném domku u rodičů...rodiče důchodci--pobírají dohromady 24200,-\kč důchod...rodičům měsíčně platím5000.-Kč..(elekt.voda,plyn.bomba,nájem,toení a ročně odpydy)....smlouvu s rodiči nemám...Prosím zda mohu dostat příspěvek na bydlení a pokud ano...co k tomu potřebuji Děkuji za ochotu odpovědět...S pozdravem Petra Krejčová(Petra Krejčová)
Foto
U rodinných domů je rozhodující, kolik bytových jednotek je v RD zkolaudováno. Pokud je RD zkolaudován jako jedna bytová jednotka, budou za společně posuzované osoby počítány všechny osoby, které mají v tomto RD trvalý pobyt (bez ohledu, jakou část RD obývají). Pokud je v RD zkolaudováno více bytových jednotek, posuzuje se každá samostatně, ale je nutné k ní mít vlastnický nebo nájemní vztah.
Dobrý den, jsem na ÚP (nepobírám nic). Byl mám družstevní (podíl psaný na mě). Trvalé bydliště má u mě matka (důchodkyně). Ve smlouvě na byt ji mám uvedenou tzv. "na dožití". Lze žádat o příspěvek na bydlení? Děkuji Petra(Petra)
Foto
O příspěvek na bydlení můžete požádat, do příjmů se bude započítávat i příjem matky.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mám nárok na příspěvek na bydlení? Bydlím v nájmu s dcerou. Máme nahlášen i trvalý pobyt v bytě. V bytě je ale trvale hlášen i majitel bytu, ale nebydlí tam. Bydlí se svou rodinou v novém bytě. Stačí jen nějaký doklad, že v bytě nebydlí a bydlím tam jen s dcerou já. Případně co vše potřebuji za dokumenty, abych si mohla zažádat o příspěvek na bydlení? Musím mít i vyřešenou péči o dceru s bývalým partnerem, kvůli alimentům?(Gabina)
Foto
Pro příspěvek na bydlení je rozhodující, zda máte k bytu uzavřenu nájemní smlouvu a kolik osob je v bytě hlášeno k trvalému pobytu. Pokud je v bytě hlášen i jeho majitel a můžete prokázat, že tento byt minimálně tři měsíce neužívá, můžete požádat o jeho vyloučení z okruhu společně posuzovaných osob. Jakými doklady budete tuto skutečnost prokazovat, doporučujeme konzultovat přímo s pracovníky kontaktního pracoviště, kde byste o dávku žádala. Dokumenty potřebné k podání žádosti o příspěvek na bydlení jsou uvedeny na konci žádosti o tuto dávku. Tiskopis žádosti si můžete vyzvednout na ÚP nebo ho neleznete na www.mpsv.cz.
Dobry den, pokud mam jiz schvaleny prispevek na bydleni a jsem na hpp, ale budu nucena prejit na zkraceny uvazek, upravi se mi i vyse prispevku bez ohledu zda jsem ,,dobrovolne,, presla na zkraceny uvazek?(Petra Novakova)
Foto
Rozhodný příjem se pro nárok a výpočet výše příspěvku na bydlení vždy bere za předcházející kalendářní čtvrtletí. Pokud dojde k jeho poklesu, bude přehodnocena výše dávky.Důvod úpravy pracovního úvazku se nezkoumá.
Započítává se do příjmu stravné při zahraničních pracovních cestách, které měsíčně činí i 20000,- Kč? Běžně žádají o dávky na bydlení i dávky v nouzi řidiči MKD a tyto příjmy neuvádějí. Děkuji za odpověď.(Martynková Jana)
Foto
U zaměstnance potvrzuje příjem zaměstnavatel a záleží na tom, jaké položky hrazené zaměstnanci jsou podle zaměstnavatele součástí mzdy. U OSVČ se příjem odvíjí od jeho daňového přiznání.
Je pravda, že když požádám o příspěvek na bydlení, můžu čekat kontrolu ze sociálky, která prověří v jakých podmínkách žiju? Děkuji.(Tamara)
Foto
U příspěvku na bydlení se sociální šetření neprovádí, provádí se pouze u doplatku na bydlení ze systému pomoci v hmotné nouzi.
Dobrý den! Po dragickém úmrtí syna,jsem zůstala sama.Bydlím v Mělníku v nájemním bytě 1+1 a platím celkem 10.000kč.Jsem důchodkyně 73let a mám 11728 důchod.Na jidlo a léky mi moc nezbývá.Měla jsem něco našetřeno ale nyní to nezvládám.Levnější bydlení nemohu sehnat.Mám nárok na příspěvek? A v jaké výši?Stanislava Pavlasová Mělník(Stanislava Pavlasová)
Foto
Pokud máte v nájemním bytě trvalé bydliště, doporučujeme požádat o příspěvek na bydlení na kontatkním pracovišti ÚP. Zároveň doporučujeme obrátit se na sociální odbor městského úřadu, zda nedisponuje město sociálními byty nebo programy na podporu seniorů.
Jsem na rodičovské s roční dcerou. Musela jsem utéct od přítele, který mě bil. Našla jsem si pronájem, kde jsem hlášená a mám i trvalé bydliště. Problém je v tom, že dostávám rodičovskou 5500 korun, ale nájem se všemi poplatky je 8000 korun. Zatím to doplácím z úspor, ale nevím, jak dlouho to zvládnu. (Kristýna)
Foto
Pokud se jedná o nájemní smlouvu, ne podnájemní, mohla byste splnit nárok na příspěvek na bydlení. Doporučujeme podat žádost o příspěvek na bydlení na kontaktním pracovišti ÚP v místě Vašeho trvalého bydliště.
Bydlíme s manželem a třemi dětmi ve vlastním domku v malé vesnici. Z důvodů nízkých příjmů dosáhneme na přídavky na děti a tak mě napadlo, že bysme se mohli vejít i do toho příspěvku na bydleni? (Edita)
Foto
Na www.mpsv.cz je možné nalézt sociálního průvodce, který Vám informativně spočítá, zda by Vám mohl vzniknout nárok na příspěvek na bydlení. Doporučujeme požádat o dávku příspěvek na bydlení na kontaktním pracovišti ÚP v místě Vašeho trvalého bydliště.
Dobrý den paní Škvorová, chci se zeptat ohledně příspěvku na bydlení. RD ve SJM, avšak k trvalému pobytu je přihlášen pouze pán, který tedy bude žádat. Rozpisy úhrad energie a vody, které se prý též musí předložit, jsou ale psány na jeho paní, předpokládám, že by to nemělo vadit, chci se spíše ujistit. Dále se chci zeptat, zda se při této žádosti provádějí i šetření v místě bydliště? Pracovnice ÚP navštíví domácnost? Děkuji Jana (Jana)
Foto
Pro příspěvek na bydlení se do společně posuzovaných osob zahrnují všechny osoby, které jsou v daném bytě hlášeny k trvalému pobytu. Pro nárok a výši dávky se zohledňují náklady na bydlení těchto osob. Doporučujeme energii a vodu převést na některou osobu hlášenou v bytě.
Jsem na rodičovské dovolené a manžel přišel o práci. Máme dům na hypotéku. Můžu si i s hypotékou požádat o příspěvek na bydlení?(Petra)
Foto
V případě splnění zákonných podmínek si o příspěvek na bydlení jako vlastníci bytu požádat můžete. Splátka hypotéky však nebude zohledněna v náklade na bydlení.
Poštu mi přišle papír, že mi byl schválený příspěvek na bydlení. Za jak dlouho dostnau na účet peníze? Děkuji.(Marie)
Foto
S tímto dotazem se obraťte na kontaktní pracoviště Úřadu práce, kde jste si o dávku požádala.
Bydlím v podnájmu bez nájmu, mám nárok ?(Jan)
Foto
Bohužel nárok na příspěvek na bydlení v podnájmu nevznikne. Pokud budete v hmotné nouzi, můžete žádat o doplatek na bydlení.