ONLINE CHAT
Vážený pane doktore, kolik stojí operace laserem? A bude jí někdy proplácet nebo přispívat na ni pojišťovna? (Karel Lomník)
Foto
Cena operace laserem se pohybuje - dle regionu - mezi 13000 - 25000,- korun. I přes opakovaná jedná se ale pojišťovna nekloní k jakékoli úhradě tohoto výkonu.
Zdravím pane doktore, slyšela sem o operaci nějakou netepelnou metodou. Co to je a kolik to koštuje :-) ??? Jo a taky mě zajímá ta bezbolestná metoda, o který sem se dočetla dnes v příloze Blesku. Tu děláte jen vy? Nebo i jinde? Jsem z Olomouce. (XXXXX)
Foto
Dobrý den, netepelná metoda je prováděna takzvanou mechanochemickou ablací, při tom je žíla ošetřena speciálnm vláknem, které nejprve odstraní vnitřní vrstvu žilní stěny a současně je podávána sklerotizační látka, která vede k definitivnímu uzavření poškozené žíly. Vše je kontrolováno ultrazvukem. Výkon je prakticky neboelstivý a provádí se zcela ambulantně, bez jakékoli anestezie a omezení pacienta. Na našem pracovišti provádíme pravidelné certifikované školící akce a proškolili jsme již poměrně hodně lékařů z celé republiky, ve Vašem regionu jsme určitě školili lékaře z Prostějova.
Zdravím, pane doktore. Jak poznám, že bych mohla mít vrozenou dispozici ke křečovým žilám? Lze to vůbec poznat?(Gábina, Praha)
Foto
Vrozená dispozice je dána výskytem varixů v rodině, častěji ze strany matky. POkud tedy příbuzní varixy nemají, nemělo by být ani u vás vyšší riziko jejich vzniku.
Dobrý den, ráda bych podstoupila operaci křečových žil, která by byla nejšetrnější. Která to prosím je a v jaké anestezi? Děkuji (Slunečková)
Foto
Dobrý den, šetrnější metody znamenají, že není poškozená žíla odstraněna z končetiny, ale jen uzavřena. Vzhledem k anestezii je pak nejšetrnější metoda mechanochemické ablace ( MOCA ) při které je žíla uzavřena "za studena" tedy bez vysoké teploty. Výkon je prakticky nebolestivý a provádí se tedy zcela bez anestezie.
Dobrý den. Jak moc škodí křečovým žilám jízda na koni v sedle? Děkuji za odpověď. J.K(Ina)
Foto
Dobrý den, Vlastní sport nemá na vznik křečových žil vliv, pokud byste už křečové žíly měla, pak může tento pohyb působit problém v oblasti kolen, kde jsou varixy často větší nebo mohou díky mechanickému dráždění více bolet.
Dobrý den, pracuji jako řidič a po dlouhých hodinách za volantem u mě dochází k otokům v oblasti kotníků. Při běžném pohybu nebo při sportu otoky nemívám.Děkuji. Petr.(Petr Slavík)
Foto
DObrý den, problém je jistě ovlivněn druhem zaměstnání. Řešením jsou pak buď častější pauzy a pohyb, nebo nosit preventivní kompresní podkolenky, které otoku zabrání
Dobrý den,manžel je 16 let po CMP,na pravou stranu ochrnutý.Asi tři roky mu natéká postižená noha,na které mu brali žílu na trojitý baypass.Byli jsme na cévním,,výsledek v pořádku.Kardioložka řekla,že je to proto,že manželovi do nohy neproudí krev,jak by měla,radí STAHOVAT.Nepomohly ani prášky,nic.Masíruji manželovi nohu OCTANOVOU MASTÍ.Kdyby prý otékaly obě nohy,bylo by to od srdce,takhle se vlastně nic neděje.Co vlastně OPRAVDU pomůže?Masírování?Horší je to ve vedru a kdy sedí.Po chůzi ani ne,ale otok kotníku je pořád.Děkuji za odpověď(Renata)
Foto
DObrý den, problém může skutečně souviset s odebranou žilou na postižené končetině. Řešením otoku pak bude nejspíš jen pravidelné nošení vhodné kompresní podkolenky. DOporučuji konzultovat s internistou, nebo angiologem.
Dobrý den pane doktore. Mám křečové žíly, křeče mě však berou jenom v noci do chodidel a kotníků. Nám také vybočené palce. Může to mít souvislost? Děkuji. Je mi 64 let.(Lída)
Foto
DObrý den, ano boelsti v oblasti chodidel a prstů jsou častěji způsobeny poruchou došlapu a klenby a řešením je pak vhodná ortopedická vložka.
Mám takové malé metičkové žilky u kotníků. Zatím to nic nedělá, ale moje sestra už to má v podkolení a není to vůbec pěkné. Kdy už to může být nebezpečné? (Karolínka)
Foto
Dobrý den, zde se jedná nejspíš jen o kosmetický problém, který s sebou nenese žádné zdravotní riziko a dokonce nemusí znamenat ani větší pravděpodobnost vzniku křečových žil. POkud byste chtěla problém řešit doporučuji nejprve angiologické vyšetření a dle toho pak nejspíš nějaký způsob sklerotizace.
Pane doktore, chtěla bych se zeptat kdy je lepší si nechat operovat nohy. Teď nebo až v zimě? A jak dlouho budu muset nosit tu punčochu? (smaraková)
Foto
DObrý den, záleží na zvolené metodě. Obecně se klasické operace provádí zejména v chladnějších měsících, právě pro dlouhou dobu bandážování, která je zde 4 - 6 týdnů. Po šetrných operacích se nosí punčocha jen 2 týdny a takové operace se běžně provádí i v létě.
Otékají mi kotníky už 15 let, vyšetření všechna v pořádku. Léky nepomáhají. Je lepší nosit stahovací punčochy (jsou mi nepříjemné) nebo to nechat být? Ráno mám kotníky mnohem splasklejší. Křečové žíly nemám. Díky(Katka)
Foto
DObrý den, jistě lepší, než trvalepoužívat kompresní punčochy je pravidelný pohyb, stačí pravidelná chůze, nebo pohybovat končetinami každou hodinu alespoň 5 - 10 minut. Tím se urychlí žilní tok a často otoky vymizí.
Dobrý den, nohy mi neotékají, nemám ani křečové žíly, přesto mám v poslední době pocit, že jsou při chůzi jakoby dřevěné.....Musím se přinutit jít pomaleji, aby toporná chůze nebyla tak znát.....O co může jít? (Němečková Děčín)
Foto
Dobrý den, zde by se mohlo jednat spíš o postižení tepenného systémua tedy potíže spojené s nedostatečným prokrvením končetin při námaze. Je vhodné vyšetření angiologem, nebo cévním chirurgem, který stav psooudí a eventuelně doporučí vhodný postup.
Dobrý den, maminka je jí 72 leží v nemocnici s trombózou. Má úplně černou nohu. Co to vlastně je za nemoc? (Tamara O. )
Foto
DObrý den, dle popisu behužel nemohu podrobněji vysvětlit o jaký problém se jedná. Tromboza může být jak žilního, tak tepenného řečiště a oba stavy mají zcela odlišný průběh. Žilní tromboza je riziková zejména z důvodu plicní embolie, je dána ucpáním některé z hlubokých žil a projeví se zejména otokem a bolestí končetiny. Tepenná tromboza je pak riziková odumřením neprokrvené končetiny, která je často bledá, nebo později i tmavě modrá, chladná a velmi bolestivá. POkud nedojde rychle k obnovení průtoku krve pak vede tento stav až k amputaci. Dle toho co popisujete se ale nedá stanovit o jaký z těchto stavů se jedná a doporučuji jistě podrobné informace konzultovat s ošetřujícím lékařem.
Pane doktore. Je pravda, že už se křečové žíly skoro chirurgicky neoperují a prováděj se jen zákroky, které si musí pacient platit? (Zlatníková)
Foto
Dobrý de, z vlastní praxe musím říct, že to rozhodně pravda není a zejména není pravda, že by stav, který lze operovat některou hrazenoumetodou nešel řešit chirurgicky!!! NAopak, pokud je nález možné operovat šetrnou metodou, pak je vždy možné provést i klasickou operaci, kterou hradí zdravotní pojišťovna. Rozdíle není ani ve spolehlivosti metod. Při operaci, ať už klasické, nebo šetrné je vždy nutné vyřešit příčinu vzniku onemocnění, která je jasně stanovena podrobným ultrazvukovým vyšetřením. A to, zda je to provedeno klasicky, chirurgicky, nebo šetrně, díky možnostem nových metod, je již jen otázkou komfortu vlastního výkonu a zejména následné rekonvalescence. To, co by tedy pro paceinta mělo být rozhodující je jeho volba dle rychlosti a příjemnosti rekonvalescence po daném výkonu. Varixy by s eneměly vrátit po žádné z operací, protože operace vždy musí řešit stejnou příčinu, jen různě šetrně!
Dobrý den, pane doktore, možná se vám můj dotaz bude zdát nepatřičný, ale jaký je váš názor na lidové rčení, že kouření a pití alkoholu žilám a cévám prospívá? Při kouření se prý stahují, při pití zase roztahují, takže nám "krásně cvičí" a nemají čas kornatět. Může na tom být zrnko pravdy? Děkuji za odpověď(Jiří Veselka)
Foto
Dobrý den, ohledně kouření, zde bych určitě nedoporučoval se na toto rčení příliš spoléhat, protože kouření nevede příliš ke stahování cévní stěny, ale spíš k jejímu poškození ukládáním sklerotických plátů a tím k jejich "ucpávání". U Alkoholu se dá pak skutečně potvrdit, že střídmé množství vede k pozitivnímu ovlivnění oběhového systému, nejen vzhledem k rozšíření cév, ale i k lepšímu toku krve. JEdná se zde o vliv zejména na tepenný systém.
Pane doktore, je mi 45 a zatím problémy s žílami nemám. Ale maminka i babička měly velké křečáky, máma i bércáky. Je možné, že se mi toto onemocnění také při přechodu objeví? A existuje nějaká účinná prevence? (Hanka)
Foto
DObrý den, určitý vliv dědičnosti zde skutečně je, jednoznačně se ale dá riziko stanovit ultrazvukovým vyšetřením žilního systému, které posoudí stav a funkci žil. Prevencí je pak především pravidelný pohyb.
Dobrý den, lze tvorbě křečových žil nějak předejít? Mám sedavé zaměstnání a zlozvyky při sezení na židli, má to také nějaký vliv? (Irena, Mladá Boleslav)
Foto
Dobrý den, základní prevencí je pravidelný pohyb, v zaměstnání tedy myslet na to, že byste se měla alespoň každou hodinu 5 - 10 minut projít, nebo alespoň cvičit nohama. K tomu se prodávají různé pomůcky, jako jsou nafukovací podložky, nebo různé houpačky, na kterých se dá cvičit i pod stolem v kanceláři. Další prevencí jsou pak preventivní kompresní podkolenky, nebo punčochy, které se dají také běžně sehnat ve zdravotnických potřebách.
Proč se pořád říká, že křečové žíly jsou rizikové? Chápu, že ty vystouplé asi bolí, ale jaké s nimi můžou být další problémy?(Kamil)
Foto
Dobrý den. Bolesti, otoky a pocity těžkých a unavených končetin jsou jen subjektivním, nepříjemným pocitem. Riziko křečových žil je ale v tom, že krev v nich teče velmi pomalu a často tak může dojít ke vzniku zánětu v místě varixu. To už je velmi bolestivá a často omezující komplikace, která navíc, pokud se neléčí může vést až k nárůstu krevní sraženiny do hlubokého žilního systému a tak vzniku žilní trombozy. A to už je stav skutečně ohrožující paceinta vznikem plicní embolie a tedy ohrožení jeho života. Další velmi závažnou a nepříjemnou komplikací je pak bércový vřed, jehož hojení znamená pro pacenta často i několik měsíů a někdy i let velmi nepříjemné péče.
Dobrý den, podle rodinné anamnézy mi zřejmě geneticky hrozí problémy s cévami i žílami. Existuje něco - doplněk stravy, speciální dieta apod. - co by mě od toho preventivně uchránilo? Děkuji(Jiřina Strnadová)
Foto
Dobrý den, na trhu je dnes celá řada přípravků a doplňků stravy, které pomáhají cévnímu systému. Z praxe ale neexistuje žádný takový lék, nebo doplněk, který by zabránil vzniku varixů, nebo je dokázal vyléčit. Základní prevencí je obecně zdravý způsob života, tedy pestrá strava, pravidelný pohyb, prevence nadváhy. U pacientů, kteří již křečové žíly mají je pak vhodné používat na dobu, kdy se nemohou moc pohybovat - typicky na dlouhé cesty, nebo při sedavém zaměstnání - vhodné preventivní kompresní punčochy. Jednozančný stav žilního systému a zejména riziko vzniku křečových žil stanoví pak podrobné ultrazvukové vyšetření.
Mám křečové žíly, ale nijak mě nebolí ani jinak neobtěžují. Kdy poznám, že je čas kvůli nim navštívit lékaře?(Denisa)
Foto
DObrý den. JAsné potíže jako jsou otoky, bolesti nebo pak i komplikace, jsou dost individuální. Nic méně pokud varixy již skutečně máte, pak toto riziko vždy existuje. Vždy je tedy lepší navštívit lékaře včas k posouzení stavu a zejména stanovení zda se skutečně již jedná o poškozený žilní systém, nebo jd ejen o kosmetický problém. DLe toho se pak dá doporučit vhodný další postup a paceint se již sám rozhodne o tom, zda ho podstoupit, nebo ne. Vždy ale platí, že se lépe řeší problém v začátku, je to tak šetrnější i pro pacienta, než v době, kdy už skutečně máte závažnější problémy, než jen viditelné křečové žíly.
Matka i sestra mají křečové žíly a já se bojím, že to časem čeká i mě. Existuje nějaká prevence, jak křečákům předejít? Děkuji. Markéta(Markéta)
Foto
DObrý den. příliš účinná prevence křečových žil bohužel není, zvlášť u žen, kde je zákaldním obdobím vzniku varixů těhotenství. Vhodná doporučení jsou zejména pravidelný pohyb, pokud možno s omezením sportů, při kterých se běhá, nebo skáče, dále pak vhodná strava, prevence nadváhy a při již vznikajících křečových žilách pak eventuelně podpůrné kompresní punčochy, které brání dalšímu zhoršování stavu. Obecně ale neznamená, že pokud má varixy matka i sestra, že je jednou budete muset mít i Vy.
Dobry den Pane doktore , mam krecove zily a metliceky od svych 25let a dnes mi je 61.Muze se jeste operovat v tomto veku a jakym zpusobem .Dekuji s pozdravem Marta(Marta V)
Foto
Dobrý den, obecně se dá říct, že moderní, šetrné metody operací křečových žil nám dnes umožňují operovat prakticky bez ohledu na věk a jiné zdravotní komplikace. Navíc ve Vašem věku by nemělo být ani moc důvodů proč křečové žíly neřešit. Vhodné řešení a tedy i možnosti a náročnost oeprace se dají stanovit dle ultrazvukového vyšetření žil. Určitě tedy doporučuji provést podrobné vyšetření a del toho se pak rozhodnout pro eventuelní vhodné řešení.
Dobrý den, je mi 71 let, skoro denně jdu rychlou chůzí několik km, mám hodně pohybu, závodně jsem sportovala. Už jako mladá jsem byla v klidu dost zimomřivá, zábly mne nohy. Křečové žíly nemám, jen tenké větvičky a místy tmavší skvrny. Když si sednu, v lýtkách cítím dost nepříjemnu bolest, trochu podobnou brnění, sedám s nohami nahoře, stále se to zhoršuje. I v létě mám doma v klidu teplé ponožky a nohy mě zebou. Děkuji za odpověď. (Marie)
Foto
Dobrý den, potíže, které popisujete nesvědčí moc pro žilní onemocnění, spíš by se mohlo jednat o poruchu tepenného zásobení a nejspíš poruchu spoejnou s přecitlivělostí na chald, kdy dojde k většímu stažení drobnývh tepena tím pak k nedokrvení končetin. Bylo by vhodné angiologické vyšetření, kde lékař stanoví příčinu a dle toho je pak doporučena vhodná léčba.
Dobrý den pane doktore, prosím o radu,otéká mi kotník pouze na pravé noze.Jsem po několika onkologických operacích,plus ozařování-gynekologie.Muže to mít souvislost?Stahování elastickým obinadlem nepomáhá. Děkuji za odpověd.(Sabina)
Foto
DObrý den, asymetrický otok mívá nejčastěji příčinu buď v žilním systému, nebo ve špatné funkci mízního systému. DOporučil bych vyšetření angiologem k posouzení stavu žilního i mízního řečiště. PO onkologické léčbě a ozařování dochází poměrně často právě k omezení mízního toku v oblasti uzlin v tříslech, které může být příčinou zmiňovaných problémů. Řešením jsou pak nejčastěji spíš režimová opatření a lymfodrenáže, které zlepší stav mízních cév.
Dobrý den, před 4 roky jste mi laserem operoval varixy. Nohy jsem měla nejen esteticky hezké, ale přestaly mě i bolet včetně odstranění nočních křečí. Zhruba po 2 letech se mi opět dělají varixy na jedné noze. Při nasazení HA mě nohy bolí dvojnásobně. Co s tím? Děkuji. Jana 33 let(Jana Kl.)
Foto
Dobrý den, určitě by bylo vhodné stav zkontrolovat ultrazvukem a dle toho doporučit vhodné řešení. Nemělo by se jednat o stav, který by byl opět nálezem k operaci, nejčastěji je takový problém již jen otázkou povrchových žil a je řešitelný jen sklerotizací. Záleží ale na na ultrazvkovém nálezu.
Dobry den, pane doktore, maminku trapi krecove zily desítky let. Nyni se ji zacaly tvorit bercove vredy. Existuje ucinny prostredek, ktery by vredy zahojil? Dekuji za odpoved. (Mgr. Petra Dvorackova )
Foto
DObrý den. Bércový vřd je jednou ze nejzávažnějších a jistě nejnepříjemnějších komplikací křečových žil. Jeho hojení je vždy proces dlouhodobý, podmínkou je jednak kvalitní krycí materiál, který by měl doporučit odborně vyškolený zdravotník dle typu rány. Jistě se ale jedná o takzvané vlhké hojení, kdy je ranná plocha udržována ve vlhkém prostředí, které vede k rychlejšímu vyčištění rány a zejména pak k rychlejšímu růstu nové tkáně. Nezbytná je ale také prakticky trvalá elastická bandáž končetiny, která musí být opět správně prováděna. Tím je omezen otok končetiny a je tak zlepšeno prokrvení hojící se tkáně. Samozřejmě je nutné vyloučit i přidruženou příčinu - nejčastěji poruchu tepenného zásobení končetiny, které je často také příčinou nehojící se rány. DAlší komplikací je často cukrovka. POkud je ale defekt skutečně "jen" žilního původu, pak je často k definitivnímu zahoje ní potřeba vyřešit žilní přetlak. Na ultrazvuku se dají určit místa, kterými se krev do žilního systému vrací a stačí pak často takové spojky jen uzavřít - ať už operačně, nebo například cílenou sklerotizací. Tím dojde k výrazmu poklesu žilního tlaku, kterýje příčinou defektu a následně po zhojení vředu již většinou nový nevzniká.
Jaké jsou možnosti odstranit krecove žily a co platí pojišťovny?(Vladimír Libich )
Foto
POkud je stav již důvodem k operaci, pak je dnes možné operovat křečové žíly buď klasicky a tedy odstranit poškozené žilní kmeny zcela z končetiny. Tuto klasickou operaci hradí plně zdravotní pojišťovna, její nevýhodou je ale poměrně bolestivý průběh a zejména pak delší doba rekonvalescence a tedy omezení pacienta. D8le jsou možné šetrnější metody, jejichž principem je vždy uzavření poškozené žíly, ale již bez nutnosti jejího odstranněí. Výkon je tedy podstatně šetrnější a umožňuje rychlejší rekonvalescenci. Principem je buď uzavření žíly tepelně - laserem, nebo radiofrekvencí ( RFA ), nebo pak v podstatě zalepení žilního kmene, které je nejšetrnější, protože zde není využívána vysoká teplota a výkon je tedy neboelstivý a provádí se zcela bez anestezie. Tyto šetrné metody ale již pojišťovna nehradí a jejich cena se pohybuje podle typu metody a regionu v rozmezí 15000 - 50000,- korun.
Dobrý den, jsem po plicní embolii v těhotenství, důvodem není genetická zátěž. Zároveň se mi v těhotenství udělala křečová žíla. Je možné ji odstranit? Dále bych se chtěla zeptat, když se mi v prvním těh. udělala křeč. žíla, jaká je pravděpodobnost, že se stav ve deuhém těhotenství zhorší výrazně? Děkuji(Anna)
Foto
Dobrý den, těhotenství je typické období, kdy je zvýšená zátěž na žilní systém zvýšena. Příčinou je narůstající děloha, která pak talčí an pánevní žíly a omezuje odtok krve z dolních končetin. PRoto u žen vznikají varixy nejčastěji právě v těhotesntví. Zároveň pokud již varixy máte, je jisté, že se v dalším těhotenství ještě zhorší. Tromboza, pokud nemáte zvýšenou genetickou zátěž a také nezůstalo nějaké trvalé poškození žilního systému - zejména neprůchodnost hlubokých žil, není důvodem k vyloučení operačního řešení křečových žil. Dopručuji tedy odborné vyšetření spolu s podrobným ultrazvukovým vyšetřením žila dle toho pak by měla být doporučena vhodná léčba. Pokud bude již stav znamenat poškozené žilní chlopně atedy indikaci k operačnímu řešení, je vhodné toto provést před dalším těhotenstvím. Pokud bude příčina problému odstraněna, pak by v těhotenství nemělo dojít k dalšímu problému.
otýkají my nohy od kolen po kotníky přitom nemám křešové žily.Můj ošetřovací líkař si mevý rady .Byl jsem na vyšetření jsem bez známek trombozy hlubokých žil. (vojtakoktavy1@seznam.cz)
Foto
Otoky končetin jsou nejčastěji cévního původu, další příčinou ale může být i onemocnění srdcve, nebo ledvin. Doporučil bych tedy kompletní interní vyšetření a dle toho pak zvolit další postup léčby.
Dobrý den,před dvěma lety jsem byla na sklerotizaci žíly v ohybu kolene..Žilka sice zmizela,ale od té doby když nohu ohýbám,nebo chci udělat dřep,velmi silně to bolí,což před zákrokem nebolelo nic.Děkuji za odpověd Kubová(Jana Kubová)
Foto
Dobrý den, sklerotizace vede k zajizvení viditelné žíly. RTAkto vzniklá jizevnatá tkáň pak může v některých případech způsobovat pocit tlaku, nebo tahu vůči okolní tkáni. To bvá právě nejčastěji v místě většího pohybu, typicky v místě velkých kloubů. Takový pocit by ale měl časem vymizet, protože vazivová tkáň se postupně vstřebá. Pokud etdy problém přetrvává může jít o jinou příčinu, například kloubní problém, nebo pak o problém v hlubší tkáni. Ojediněle třeba i o trvající trombozu v některé ze svalových žil. Určitě bych tedy doporučil nejprve podrobné ultrazvukové vyšetření, které posoudí jednznačně stav žilního systému a trombozu vyloučí, pokud by se zde příčina nevysvětlila doporučil bych dále vyšetření ortopedem.