ONLINE CHAT
Dobrý den , s manželkou se chystáme na první IVF, jaký je vliv hormonu na ženu , nemuže mít pak s toho dlouhodobé zdravotní problémy? Děkuji za odpověď (honza)
Foto
Vážený Honzo, pro zdravou ženu nepředstavuje užití hormonů zvýšené zdravotní riziko. Všem zúčastněným v diskuzi děkuji za zaslané dotazy, bohužel náš vypršel a musím se s Vámi rozloučit. Všem, kdo se snažíte o úplnou rodinu, přeji mnoho štěstí. Těm z Vás, kterým jsem nestačila odpovědět a kdo má o mou odpověď vážný zájem, může dotaz položit na webu našeho centra.
Dobry den pani doktorko,moc vas zdravim a tez chci moc poděkovat...diky vám i ja se svou rodinou mohu kazdy den se radovat ze dvou krásných děti a jsme kazdy den s nema šťastní.Deti jsou to nejkrásnější,co nas mohlo potkat.preji i všem,co se nevede otěhotnět,at neztrácí naději .jeste jednou dekuji a hodne zdravi i vám.Lucie😀(Lucie)
Foto
Vážená Lucie, mnookrát děkuji za milá slova a přeji Vaší rodině vše nejlepší.
Dobrý den, paní doktorko. Díky Vám a Vašim kolegům se nám s manželem má za 14 dní narodit syn. Moc děkujeme za pomoc a přejeme spoustu dalších úspěchů. (Pavla)
Foto
Vážená Pavlo, mnohokrát Vám děkuji a přeji bezproblémový porod. Těším se na případné osobní setkání s Vámi v našich nových prostorách, kde budeme od 23.5. Informace najdete na našem webu. Ještě jednou děkuji.
Dobrý den paní doktorko, chci vás jenom pozdravit a ještě jednou ze srdce poděkovat za naše dvě úžasné holčičky, které díky vám a vašim kolegům máme. Ať se vám nadále daří a jste pořád tak milá a empatická ke svým pacientkám. Děkujeme za všechno!!!(Eva)
Foto
Vážená Evo, moc Vám děkuji a přeji vše nejlepší.
Dobry den, A manzelem jsme podstoupili 2x ivf,bohuzel o nedopadlo ani v jednom pripade,podstiupili jsme vsechny testy,odbery krve,genetiku,imunilogii a vse je v poradku,nikdo mi nebyl schopny rict,co je spatne.Dle meho patrani si myslim,ze mam pco(nepravidelna menstruace,obezita),myslite si,ze zeny s pco maji mensi moznost otehotner po ivf nez zeny bez pco?a jake jsou prosim cekaci doby do vase centra?dekuji vam moc za odpoved(lenka k.)
Foto
Vážená Lenko, děkuji Vám za zájem o objednání na naši kliniku. Čekací doba na první konzultaci je v řádu dnů. Se všemi výsledky vyšetření a dokumentací z předchozí léčby, kterou vlastníte, můžeme společně stanovit další vhodný postup. Domnívám se, že PCOS těhotenství nevylučuje.
Dobrý den, je při umělém oplodnění metodou IVF zvýšená pravděpodobnost výskytu genetické poruchy novorozence oproti pravděpodobnosti při přirozené cestě početí? Konkrétně mám na mysli onemocnění HLH, primární formu. Jaké jsou možnosti genetického vyšetření embryí v tomto směru? Je možnost jej provést u již zamražených embryí? Děkuji.(J. Mezerová)
Foto
Po umělém oplození není podíl dětí s vrozenou vadu oproti běžné populaci navýšen. Může být naopak snížen tehdy, pokud je IVF doplněno metou genetického vyšetření embryí. Každou dědičnou nemoc, jejíž gentický podklad je znám, je možno u embryí vyšetřit, samozřejmě i u těch již zmrazených, a do dělohy pak přenést embryo bez této konkrétní nemoci. Stejně tak je možno u embryí detekovat počet chromozomů a vyloučit tak z procesu transferu embryo s chybnou genetickou výbavou.
Dobrý den, už skoro rok to nejde, má význam si nechat udělat test na spermie? pro klid duše? nebo až po domluvě s doktorkou? gynekoložka přítelkyně nad tím mávla rukou, ale pro můj klid by to bylo lepší... nebo je to zbytečná panika? Ale dost se toho bojím díky Petr(petr)
Foto
Vážený Petře, po roce neúspěšného snažení se o potomka by měla být páru provedena alespoň základní vyšetření. Spermiogram patří mezi ně.
Dobrý den paní doktorko, prosím vás, ovlivňuje nějak plodnost mužů jejich fyzická zátěž? Přítel tráví hodiny v posilovně a tři měsíce se snažíme o miminko a nic. Tak mně tak napadlo, zda to nemůže nějak souviset. Já mám pravidelnou menstruaci a je mi 25 let, přítel je o dva roky starší…(veronika)
Foto
Dobrý den, muž pravidelně sportující by měl být v tomto ohledu zdravý. Pokud tedy pro zvýšení svalové hmoty a zlepšení výkonnosti neužívá anabolika. V tomto případě by mohl být problém.
Dobrý den paní doktorko, chci se zeptat, čekám na výsledky krve, mám problémy s otěhotněním. Krev šla na ověření hladiny prolaktinu. Pokud by se toto potvrdilo, co bude následovat dál? Předpokládám, že nějaké řešení bude, jen se obávám toho, abych nezačala brát nějaké hormony, na srovnání těchto hormonů a v důsledku léčby jsem se nerozhodila tak, že mně už nikdy nikdo hormonálně nesrovná… trochu se bojím, nikdy jsme nebyla nemocná, léky téměř neznám a teď tohle…(Děkuju Hanka)
Foto
Milá Hanko, pokud by se jednalo jen o zvýšenou hladinu prolaktinu, mělo by to velmi jednoduché řešení. Užití léků byste se nejspíš nevyhla, tyto léky jsou však bezpečné a velmi dobře snášené. Úprava hladiny prolaktinu je po nich většinou velmi rychlá a otěhotnění na sebe tak nedá dlouho čekat.
Paní doktorko, jednou v televizi řešili, že dárcem spermií byl člověk, který byl závislý na alkoholu. Může se to stát?(Maruška)
Foto
Nemělo by se. Adepti na dárce pohlavních buněk musí být podle zákona zdraví a pečlivě vyšetření, což by mělo závislost na alkoholu vyloučit.
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat na jednu věc. Jsem sama, a nikdy nebudu žít s mužem, mám možnost mít dítě umělou cestou? Nebo to je protizákonné? děkuju moc (S díky XY)
Foto
Dobrý den, legislativa ČR toto bohužel nedovoluje. Předepisuje, že umělé oplození může být provedeno pouze po společném písemném souhlasu ženy a muže. Je ale možné, že na základě nedávného návrhu ministryně Marksové dojde ke změně.
Paní doktorko, prosím vás, jsou všechny hormonální stimulace stejné a stejně účinné? Je nějaká, na kterou bych si měla dát pozor?(Monika)
Foto
Vážená Moniko, o vhodné hormonální léčbě by měl vždy rozhodnout lékař na základě informací získaných z Vaší anamnézy, z výsledků provedených vyšetření a stanovené diagnózy. Je mnoho možností, jaké hormonální léky ke stimulaci využít, některé z nich však nejsou rozhodně vhodné pro dlouhodobé podání. Informace Vám jistě podá Váš gynekolog nebo v centru reprodukční medicíny.
Kolikrát je u nás možné podstoupit IVF?(DINO)
Foto
Počet podstoupených IVF cyklů vždy záleží jen na páru samotném, pokud je žena zdravá, opakování léčby není problém. Ze zákona je možné absolvovat IVF do věku 49 let ženy. Zdravotní pojišťovny hradí IVF cyklus do 38 let a maximálně 4 IVF cykly v případě, že v prvních dvou bylo do dělohy ženy přeneseno maximálně jedno embryo. Po vyčerpání počtu hrazených cyklů může pár v léčbě pokračovat jako samoplátce.
Paní doktorko, patnáct let užívám hormonální antikoncepci, nyní s přítelem uvažujeme o dítěti, jak dlouho předem mám prášky vysadit? Případně hrozí problémy s otěhotněním vzhledem k dlouhodobému užívání antikoncepce? Děkuju moc(Jana)
Foto
Vážená Jano, hned v dalším menstruačním cyklu po vysazení antikoncepce je možné otěhotnět.
Dobrý den paní doktorko, mám dotaz. Bratr má diagnostikovaný nádor varlete, léčí se, zdá se, že by mohl být v pořádku. Je mu 39 let a plánovali s manželkou ještě jednoho potomka. Je nějaká šance na to, že se jim tento společný sen splní? Je to věc, která ho velmi motivuje, mám obavy, zda nebude zklamaný…(Richard)
Foto
Dobrý den, šanci na zplození dalšího dítěte má. Je možné, že si před započetím léčby nechal kryokonzervovat spermie, to bývá u mužů s touto diagnózou běžná praxe. Pak v rámci IVF není problém tyto spermie využít k oplození vajíček partnerky. Pokud ne, doporučuji po skončení terapie nádoru vyšetřit spermiogram a dále postupovat podle výsledku a způsobu podstoupené léčby. Při nálezu spermií, byť i v malém množství, se tyto opět použijí v rámci IVF. Krajní situací je při úplném chybění spermií možnost užít spermie dárce.
Je neplodnost dědičná?(Jiřinka)
Foto
Za určitých okolností dědičná být může, má-li například muž se sníženou plodností strukturální chybu na chromozu Y, může mít i jeho syn narozený po IVF stejné obtíže. Ovšem neplatí to plošně, vždy záleží na diagnóze, i děti narozené po metodě IVF mají již svoje přirozeně počaté potomky.
Manžel má po úraze pánve problémy s neplodností. Pokud se prokáže, že je chyba pouze na jeho straně, a nebude mít dost kvalitních spermií, jaké je řešení?(Jolana)
Foto
Dobý den, v každém případě je třeba se obrátit na centrum reprodukční medicíny, kde se podle přesně stanovené diagnózy určí další postup. S nějvětší pravděpodobností Vám bude navrženo mimotělní oplození (IVF).
Co si myslíte o ZIKA viru? Je u nás nějaké nebezpečí? nebo je to zase jen velká mediální bublina...(Zorka)
Foto
Zatím si myslím, že u nás nebezpečí rozšíření viru Zika nehrozí. Těhotným ženám bych z preventivních důvodů nedoporučila cestovat do oblastí, kde je hlášen jeho výskyt.
Chtěla bych se zeptat, je pravda, že některé polohy během sexu zvýší pravděpodobnost otěhotnění? Případně které… Děkuji(GAARA)
Foto
Dobrý den, z pohledu medicíny je toto mýtus.
Dobrý den, mám syndrom polycystických ovarií, máme jednu dceru po složitém snažení (spontánně). Je mi 36 let, mám šanci na to, že ještě spontánně otěhotním?(Katka)
Foto
Vážená Katko, pokud jste byla úspěšná jednou, není vyloučeno, že se Vám podaří přirozeně otěhotnět i podruhé. S přispěním vhodné terapie by však bylo při syndromu polycystických ovarií bylo otěhotnění poměrně snazší. Je také třeba vědět, že se zvyšujícím se věkem ženy se pravděpodobnost přirozeného početí obecně snižuje, také z tohoto důvodu bych Vám doporučila vyhledat odbornou pomoc v centru reprodukční medicíny.
Jen orientačně, kolik stojí dítě ze zkumavky, když dvojice nemůže normálně?(Roman)
Foto
Vážený Romane, odpověď na Váš dotaz není zcela jednoduchá. Pokud je žena pojištěna u některé ze zdravotních pojišťoven a splňuje limty pro úhradu umělého oplození (věk do 38 let, a počet předchozích absolvovaných IVF cyklů není větší 3), uhradí zdravotní pojišťovna část léčby. Na většinu IVF cyklů pár doplácí, výše doplatku je velmi různá, liší se zejména podle jednotlivých užitých metod a množství užitých léků. V průměru se u jednoho IVF cyklu může jednat o doplatek 25.000-35.000 Kč i více. Pokud není možno čerpat příspěvek zdravotní pojišťovny, cena se zvýší asi o 45.000 Kč.
Zdravím, chci se zeptat, je nutné mít na spermiogram doporučení od praktika?(Vašek)
Foto
Dobrý den, zdravotní pojišťovny hradí klientům spermiogram, pokud disponují doporučením od praktického lékaře, urologa nebo gynekologa partnerky. Pokud takové doporučení muž nemá, hradí si vyšetření sám. V každém případě je však možné spermiogram provést i bez doporučení.
Dobrý den paní doktorko, je pravda, že muži mají stále větší problém s kvalitou spermií, a že za pár let bude většina mužů neplodná?(Zuzana)
Foto
Dobrý den, vážená Zuzano, tohle tvrzení se naštěstí nezakládá na pravdě. Spermiogramy mužů se v průběhu posledních desetiletí nemění, v minulosti došlo k určité nesprávné interpretaci některých výzkumů a vznikla tato fáma. Myslím, že o plodnost mužů jako celku nemusíme mít obavy.
Dobrý den,už je to 8 let a díky Vám pani doktorko se můžu těšit každý den s mým úžasným a hodným chlapečkem Matýskem,který nám dělá radost ve všech směrech)))A asi díky tomu,že jsem se sklidnila a mám Matýska,tak se nám po 7letech narodila normální cestou nádherná princeznička Eliška a to bych přála všem.Děkuji vám.(Zuzana)
Foto
Dobrý den, vážená Zuzano, moc Vám za Váš příspěvek děkuji, udělal mi velkou radost. S potěšením také čtu Vaši informaci o narození druhého děťátka. Přeji Vám všem všechno nejlepší.
Dobrý den.S bývalou ženou jsme měli 4x IVF a nic,po rozvodu jsme téměř ihned s novými protějšky rodiči 2+2 dětí počatých spontálně.Setkáváte se s tím často?Jak je to možné? Díky (Astroid)
Foto
Dobrý den, s takovou situací se občas setkáváme. Bez znalosti bližších podrobností z Vaší anamnézy lze důvod bohužel těžko specifikovat, uvažovat můžeme například o imunologickém či genetickém faktoru a řadě dalších okolností.
Dobry den pani doktorko, setkala jste se se znovuotěhotněním po rupture delohy? Bohužel nikdo neví, proc se to stalo (při prvním těhotenství v 25tt) Děkuji.(Ambi)
Foto
Dobrý den, nemyslím si, že by po předchozí ruptuře dělohy, pokud byla správně chirurgicky ošetřena, nemohlo dojít k dalšímu otěhotnění. Jen je třeba samozřejmě těhotnou po celou dobu gravidity pečlivě sledovat.