ONLINE CHAT
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda pomůže astmatikovi a alergikovi inhalace Vincentky? Případně, které jiné přípravky můžeme inhalovat? Inhalaci Vincentky provádíme pravidelně v zimě.(Markéta)
Foto
Inhalace Vincentky může být dobrou podpůrnou léčbou v době infektů nebo potíží, nicméně není nutné ji u kompenzovaného astmatika dělat dlouhodobě pravidelně.
Co znamená ta spirometrie? (Klabzuba)
Foto
Jde o měření funkce plic. Fouknutím do přístroje se změří jak objem plic, tak průchodnost dýchacích cest.
Může dobře zaléčený astmatik žít bez obtíží plnohodnotný život? A jaká je nejmodernější léčba, kterou se toho dosáhne? (mudr pudr)
Foto
Ano, může. Současným moderním standardem léčby jsou inhalační kortikosteroidy, event. v kombinaci s dlouhodobě působícími beta agonisty (obvykle ve fixní kombinaci v jednom inhalátoru). Úspěšnost léčby je u velké většiny nemocných velmi vysoká. Ostatně to lze dokumentovat např. na některých vrcholově sportujících astmaticích.
Dobry den prosím vadí túje na astma anebo stříhání děkuji(Maruš)
Foto
Pokud byste měla na túji (zerav) alergii, může kontakt pochopitelně způsobit potíže. Zeravy dělají často i alergické potíže kontaktní.
Pane profesore, moje babička tvrdí, že na astma pomáhá kuřecí vývar. Proboha, kde to vzala? Když přijede k nám, nikdy nezapomene přivézt tento vývar, protože syn je astmatik. A nutí ho to sníst :-)(Patrik Janák)
Foto
Budete se možná divit, ale starověký lékař Moises Maimonides (1135-1204) doporučoval na astma silný slepičí vývar... Je fakt, že sám o sobě asi věc nevyřeší, ale pokud babička dělá vývar dobrý a silný, určitě bych jí ve snaze pomoci nebránil. :-) Nicméně bez moderních léků se astma samotným vývarem bohužel moc úspěšně léčit nedá.
Dobrý den, ráda bych se vás zeptala, zda je možné, že mně bylo zjištěno z příznaků astma, ačkoli spirometrie nemoc neprokázala? Děkuji. Hezký den.(Ina)
Foto
Dobrý den, některé příznaky mohou být vcelku typické pro vyslovení podezření. Spirometrie nemusí být patologická v období mimo akutní potíže. Pak se obvykle dá udělat třeba spirometrie po zátěži nebo inhalaci provokačního roztoku a tím reaktivitu ověřit.
Dobrý den, syn je alergik a astmatik. Užíváme Flixotide a při potížích ventolin. Může se astma zhoršit v období pylové sezóny? Děkuji Brablcová(Šárka Brablcová)
Foto
Ano, může, je pak třeba na to reagovat úpravou dávkování.
Dobrý den, dotaz nemám, nicméně zkušenost z letošního jara. Léčím se na astma dlouhodobě. Po viróze (původně podezření na zápal plic) jsem měla silné astmatické potíže, jdu na plicní a tam se dozvím, že NEJSEM OBJEDNANÁ! že paní doktorka lidi z ulice nebere .... Tento přístup mi přijde přímo odstrašující ...Zdravím a přeji hodně pohody.( Astmatička)
Foto
Také zdravím a děkuji za přání :-) Pokud jste měla akutní potíže, možná Vám mohli aspoň dát nějaké první zajištění a pak doporučit další postup a vyšetření či péči. Většina lékařů, které znám, to takhle dělá. Tak do budoucna přeji lepší zkušenosti.
Dobrý den pane doktore! Trpím astmatem 3 st. a i přestože se mi velmi často špatně dýchá, mám vždy spirometrické vyšetření v pořádku. Jak je to možné? Děkuji!(Pavel)
Foto
Je to spíše divné. V momentě, kdy máte potíže, by to na spirometrii mělo být vidět. POkud je vyšetřena v období mimo jasné potíže, může být spirometrie ale normální.
Pane doktore, má dcera 5,5roku je alergik a astmatik.pravidelně na jaře a na podzim končíme v nemocnici buď se zápalem plic nebo průduškama.přitom pravidelně bere sirup Aerius a Castispir.teď je opět po dvou týdnech nemocná(byli jsme na JIP kvůli astmatu).je něco silnějšího na imunitu nebo to musíme prostě protrpět a doufat že z toho 'vyrost'? děkuji za odpověď(Michaela)
Foto
Že z astmatu vyroste je spíše málo pravděpodobné. Problém Vaší dcery není asi v imunitě, ale v nedostatečně kontrolovaném astmatickém zánětu v průduškách. Léčba by měla být posílena o inhalační kortikosteroid, obzvláště pokud byla nutná hospitalizace na JIP.
Syn trpí alergiií, léky bereme cca od 3let, dokonce jsme brali 5 let kapky pod jazyk, připravované dle krevních testů na alergeny. Dnes bude synovi 18...nic nepomáhá, léky bereme stále ...Zyrtec,nyní Zodac,kapky do nosu CromoHexal...ale je to stále jako když nebereme nic.Jakmile přijde období alergií, máme plný nos, nemůžeme dobře dýchat a neustále kýcháme. Existuje něco, co by mu mohlo skutečně pomoct??? Děkuji za poskytnuté informace(Takacova)
Foto
Ano, ve Vašem výčtu léků postrádám lék s protizánětlivým účinkem - bylo by vhodné ověřit účinek nosního lokálně podávaného kortikosteroidu.
Dobrý den, pane profesore. Je mi 73 let, mám astma, léčím se, ale neustále kašlu, i v noci. Spirometrie je prý výborná. Lékařka mi tvrdí, že to je alergie na kočky (mám 2, jinak jsem sama). Na alergologii jsem byla ještě u jiné lékařky před mnoha lety a kočičí alergie byla jen nepatrná. Děkuji za odpověď. J. Zimmerová(Jaroslava Zimmerová)
Foto
Dobrý den, příčin může v tomto věku být více, kromě možné alergie i například jícnový reflux. Je-li to alergie, mohlo by pomoci ověřit účinek antihistaminika (lze na vyzkoušení koupit i volně - obvykle v balení po 7 tbl.)
Dobry den, moje dite zacalo mit problemy s dychanim v dobe, kdy jsem se rozvadela. Bylo mu 6 mesicu, nyni se jeho stav vyrazne zlepsil. Je mozne, ze muj psychicky stav se na nem podepsal? Jak mohu upravit jeho jidelnicek, aby se problemy minimalizovaly? Udajne by se mely omezit mlecne vyrobky, je to tak? Pokud ano, cim se daji nahradit? Synovi jsou ted 4 roky. Dekuji. (Lenizajicova@gmail.com)
Foto
Dobrý den, ta souvislost je velmi nepravděpodobná, obzvláště v tomto věku dítěte. Mléčné výrobky se vyřazují pouze u jednoznačně potvrzené nesnášenlivosti nebo jasné alergii, jinak je to spíše pověra. Pokud má syn dechové potíže, požádejte o vyšetření, v tomto věku se již dá obvykle provést i vyšetření spirometrické.
Dobrý den, léčím se s astmatem a spreye,které mi předepisuje moje plicní lékařka mi způsobují vedlejší účinky,jako špatné polykání, pálení jazyka,afty na jazyku.Vyzkoušela jsem již několik sprayů a bohužel jsem se vedlejších účinků nezbavila. Poradíte? děkuji(jana bergmann)
Foto
Je potřeba především pečlivě dodržovat vyplachování úst po aplikaci a používat léky správnou technikou. Je také možné zvolit lék, který se na účinnou látku přeměňuje až v plicích (účinná látka je ciklesonid)
Dobrý den pane doktore, chtěl jsem se zeptat na toto: 7let trpím astmatem, loni jsem prodělal zápal plic, letos od ledna do března 3krát astmatický záchvat, během roku dvakrát kvůli virovým onemocněním na antibiotikách, po psychické stránce špatně, pojištovna 205, chtěl jsem lázně, prý mám šanci jen tak na křížek. Poradte co dělat a které lázně jsou nej na astma - Moravskoslezský kraj. Děkuji(Martin Novák)
Foto
Indikaci lázní je třeba probrat s ošetřujícím lékařem, který zná indikační seznam a jednotlivá kritéria. Ta jsou vcelku jednoznačná pro jednotlivé typy pobytu. Na Moravě je jistě více míst, kde se léčí respirační nemoci, velkou tradici mají nepochybně Luhačovice, nicméně jistě nejsou jediné.
Dobrý den, pane profesore, má dcera (5 let) má rozvinuté astma, alergii kočka, pyly, trávy. nyní bere SERETIDE, VENTOLIN, SINGULAIR, AERIUS. Dotaz-myslíte, že by jí pomohlo se přestěhovat do horské oblasti nebo k moři? Předem velmi děkuji! Jelínková (Jelínková)
Foto
Bohužel takové jednoznačné doporučení nikdy dát nelze. Každý reaguje jinak. Obecně řečeno, horské klima může být příznivé a i expozice pylům trav může být kratší a méně intenzivní. Nicméně spolehnout se na to nedá.
dobrý deň, čo robiť, syn má alergiu na všetko, čo kvitne, od paliny, po obilie, máme nasonex do nosa a aerius 2,5mg. Nie vždy, ale hlavne teraz v jari sa mu nedá dýchať, na krčnom sme boli, mandľa bola ok, že nie je potrebné ju vybrať, trápi nás ten hnusný kašeľ. V noci sa vyskytne spánkové apnoe, na alergol. je čakacia doba tri a viac mesiacov....spiromon sme neznášali....(Zoe)
Foto
Pokud je skutečně spánková apnoe, je třeba to znovu probrat s ORL lékařem. JInak lze na alergii použít i další lokální léky do nosu i očí, případně zvýšit dávku antihistaminika.
Dobrý den, jsem astmatička v posledním stádiu, kapacita kolem 30 %. Léčím se u odborníků, ale léčba není úspěšná. Zmáhá mě jakákoli činnost. Viděla jsem dokument, kde operovali astmatiky. Bylo by to i pro mě řešení? Jsem velmi unavená. Děkujiza odpověď. (Vlasta)
Foto
Existují některé zcela výjimečné postupy, které lze u nejtěžších případů zvolit. To by měl vědět Váš specialista, který Vás případně může doporučit do některého z center pro těžké astma.
Dobrý den, od malička má můj syn (7let) problémy s astmatem. Ráno a večer bere ecobec 100 a při potížích ventolin. Není nějaká jiná metoda jak mu pomoci a netrápit ho léky? Děkuji (Pavla D.)
Foto
To, že je dítě trápeno léky je, bohužel, nesprávné pochopení celého principu péče. Je-li potvrzené astma, obvykle jej bez léků pod kontrolu dostat nelze. Váš syn má standardní nízkou dávku léků, není třeba se jich obávat. Naopak, pokud nejsou léky podávány, hrozí zhoršení stavu a trápení s dušností.
Dobrý den, četl jsem, ze astma vzniká hlavně z alergenů, dědičných dispozici a je možné získat astma i z krátkodobého intenzivního stresu? Dekuji za odpověď.(Jiří K.)
Foto
Sám stres astma nevyvolává, ale může jeho průběh zhoršit nebo vyvolat akutní záchvat.
Dobrý den,dceři bude letos 40 let a trpí velice velkým astmatem a nemá imunitu.Těžko se smiřuji s tím, že jsem létala v té době v Karlových Varech od jednoho lékaře ke druhéu a nikdo jí nikdy neuměl pomoci.Astma nastala v jejích 12 letech a stále se zvětšuje.Mám strach ,aby to neodneslo i srdíčko.Musí být na kortikoidech, jinak nemá prý šanci.Myslím s dechem. Vůbec se mi to nelíbí .Má dvě děti 8 let dcera a 14 let syn.Tam to není také o moc lepší.Chci se zeptat je nějaká radikální léčba, myšleno, aby se vše neposouvalo jen na kortikoidy, ale opravdu, aby byla šance astma opravdu utlumit .Porody měla pod kyslíkem a já jako matka se nemohu dívat na to, jak moje dcera trpí.Děkuji za odpověď.(Půlpánová Jana)
Foto
Je potřeba se poradit s ošetřujícím specialistou a event. se nechat doporučit do některého z center pro těžké astma. Pro vybrané nejtěžší případy existují speciální formy léčby - např. biologická léčba - které mohou někdy pomoci.
Dobry den, je mozne pouzivat ventolin v 1.trimestru tehotenstvi?Moc dekuji(Zlata)
Foto
Ano, základní protiastmatická léčba je bezpečná a naopak je nutno ji v těhotenství nepřerušovat. To platí i pro inhalační kortikosteroidy i pro léčbu úlevovou.