ONLINE CHAT
Dobrý den, slyšela jsem o léčbě alergie pomocí injekčního podání alergenu do těla. Od kolika let dítěte je tato léčba možná? Pro koho je vhodná? A jaký je průběh léčby? Děkuji (Markéta)
Foto
Dobrý den, hyposenzibilizační léčba pomocí injekčně podávaných alergenů existuje mnoho let. U dětí však většinou volíme podávání alergenu pod jazyk. Na každém léčebném preparátu je doporučení, od kolika let je možno s touto léčbou začít. Řídí se to výsledky klinických studií. Z důvodu etických a bolestivosti léčby u dětí tuto formu nepreferujeme.
Dobrý den. Syn má od 3 měsíců alergii na kravskou bílkovinu. Dáke kojím a dodržuji přísnou dietu. Teď je mu deset měsíců a začal mi občas ublinkávat. Snažila jsem se sledovat, jestli je to po konkrétní potravině, ale nepřijde mi. Také trpí občasnou plynatostí a z počátečního váhového a výškového nadprůměru mi spadl do dolních čísel podle percentilových tabulek. Vcelku je to ale veselé mimiko. Měla bych ublinkávání a to, že moc nepřibírá nějak více řešit a mohu mu od roku zkusit podávat alespoň trochu bílého jodurtu nebo jinou formu zpracovaného mléka? A jak by měl vypadat vhodný jídelníček až přestanu kojit, bojím se totiž reakce i na hypoalergenní mléka. Děkuji za odpověď.(Ema)
Foto
Vážená paní, u prokázané alergie na bílkovinu kravského mléka je možné dítě přikrmovat tzv. hypoalergenními mléčnými výrobky. Některé z nich jsou částečně hrazeny ze zdravotního pojištění. Doporučuji konzultaci s vaším praktickým dětským lékařem, event. alergologem.
Dobrý den,je mi 45 a již 20 let trpím alergií:prach,pyl,peří,rotoči...Dříve bylo pro mě nejhorší období na jaře..Dnes mám serozní rýmu a kýchání celoročně/cca 3 roky/.Léky/nosní spraye/ užívám,na kontroly chodím.Muže to souviset s nosními recediv.polypy?Asi tento stav již zůstane trvalý...??Pomohla by mi injekce,slyšela jsem o nějaké novinceděkuji za odpověĎ.Martina Carvová Mladá Boleslav.(Martina Carvová)
Foto
Vaše problémy nejspíš opravdu souvisí s výskytem nosních polypů. Stav nemusí být trvale špatný. Doporučuji konzultaci odborným ORL lékařem, eventuelně operační odstranění polypů.
Paní doktorko, dá se nějak změřit (vyšetřit) imunita? Jsem často nemocný, rychle se unavím, atd. Prakt. doktor mi řekl, že mám asi oslabenou imunitu. (Jaroslav)
Foto
Dobrý den, stav imunitního systému se vyšetřit dá. Dokonce před tím, než by vám kdokoliv z lékařů nasadil léčbu na podporu imunitního systému, bych toto vyšetření doporučovala, protože se nemusí jednat jen o oslabení, ale může se jednat i o přehnanou reakci imunitního systému. V takovém případě nejsou léky podporující imunitu na místě.
Může být dítě dvou tezkych alergiku a astmatiku usetreno alergií i astmatu? Díky (Ivanka)
Foto
Ano, může být ušetřeno, protože ve vašem případě je riziko okolo 40 procent.
Dobrý den, zacala jsem dceri davat umelou vyzivu, ale vzdy se mi po jahodách osype. Kdy je cas jit k alergologovi? Jak vyloucit alergie a jak postupovat?(Eva)
Foto
Dobrý den, nedávejte dceři jahody ani další produkty, které jahody obsahují. U jahod se nemusí jednat o alergii ale o vyšší dávku histaminu, kterou vaše dítě neumí zpracovat. Alergologické vyšetření doporučuji u dětí v případě zjevného alergického onemocnění, např. ekzému, kopřivky, alergické rýmy nebo astmatu.
Paní doktorko, mám dotaz. Jsem alergická na mléčnou bílkovinu. Nyní jsem těhotná. Je možné, že mé dítě bude mít také stejnou alergii a já ho nebudu moct kojit? Jak rychle po porodu se dají dělat alergologické testy? (Jeanetta)
Foto
Vážená paní, vaše dítě nemusí trpět stejným typem alergického onemocnění. Domnívám se, že z největší pravděpodobností budete moci kojit. Alergologické testy jsou možné provádět po šestém měsíci věku dítěte.
má 5-ti letá dcera je alergická na veškeré traviny,pyly. na prach nebo peří alergii nemá. pravidelně bere Aerius, castispir,při potížích foukáme ventolin a seretide. je ještě něco silnějšího co by jí pomohlo? tyhle léky jí moc nepomáhají.skoro neustále má kašel a končíme v nemocnici.děkuji za odpověď(michaela)
Foto
Dobrý den, v případě polyvalentního alergika s astma bronchiale se opravdu používá kombinovaná léčba, kterou uvádíte ve svém dotazu. Je třeba se zamyslet nad volbou preparátů a jejich skladbou, protože léků s těmito účinky existuje na trhu poměrně dost a jejich skladba se může různě kombinovat.
Syn má od narození ekzém a neustálou rýmu, na jaře oteklé oči. Jsou mu 4 roky.Alergie mu na testech nebyla zjištěna. Jak postupovat, aby se projevy hlavně rýmy zmírnily? Máme testy opakovat když nebyla příčina potíží zjištěna ? (Dáša)
Foto
Doporučuji opakovat alergologické vyšetření, protože se nejspíš jedná o projevy pylové alergie. Existují lokálně působící protialergické přípravky (léky na bázi nedocromilu sodného) nebo lokálně působící anthistaminika, která jsou volně prodejná.
Dobrý den, syn nyní 9 měsíců má od 4.měsíce atopický ekzém (suchá popraskaná kůže na zápěstí, kotnících, pod koleny). Podle lékařů přenesená forma manželovy alergie - jde to vyléčit do úplného vymizení, když léčíme od tak nízkého věku?(Iveta)
Foto
Dobrý den, je třeba zjistit na co je váš syn alergický. To se týče potravinových i inhalačních alergenů. Je nezbytně nutná trvalá péče o kůži - používání hypoalergenních přípravků na promašťování. Atopický ekzém u velkého procenta dětí vymizí do třech let věku, u některých může pak přejít do jiné formy alergického onemocnění.
Dobrý den, paní doktorko, máme doma kočku i psa a náš malý má asi zvířecí alergii. Máme čističku vzduchu, nepoužíváme koberce. Jde ještě nějak omezit výskyt těchto algerenů, aniž bychom se museli zvířat zbavovat? (Matyáš)
Foto
Dobrý den, v takovém případě by vám každý alergolog doporučil, abyste se zvířat zbavili. Pokud to z citových důvodů nechcete udělat, je třeba denně stírat prach a nečistoty vlhkým hadrem, prát jednou za 14 dní lůžkoviny, povlečení, vysávat matrace. Zvířata by neměla spát ve stejném pokoji jako vaše dítě. Pomohou i čisticí přípravky, cíleně zaměřené na odstranění alergenů, např. Savo Bez chloru.
Dobrý den paní doktorko, zajímá mne, zda se přenáší některé alergie, v našem případě syn seberoická dermatitida, kterou trpěla babička a otec a dále, zda se mohou alergie na včelí píchnutí, na pyly, břízy, křížené, přenést ze mně na vnoučka nebo vnučku. Vnuk nám začal odmítat jíst některé ovoce, např, teď na jaře jablka, pak mrkev atd. Jinak syn má ještě alergii na peří, kterou já nemám a máme oba evidentně alergii na různé potraviny, protože se nám pak tvoří více hleny atd. Co s tím, oba bereme léky (já xyzal syn fluonidan, já ještě singulair, mám astma, ale řízené, tedy slabší. Existuje nějaká prevence? Děkuji Vám za odpovědi a přeji hodně zdaru. (Zuzana Plevkova)
Foto
Dobrý den, rodinný výskyt alergií opravdu existuje. Veškeré alergie vznikají na souhře genetického podkladu a kontaktu s alergeny. Všechna onemocnění, která jste vyjmenovala jsou opravdu z větší části na alergickém podkladě. Seborhoická dermatitida se z tohoto komplexu částečně vymyká. Pokud dítě cíleně odmítá některé druhy ovoce nebo zeleniny, je třeba opravdu přemýšlet nejen o prostém odmítání, ale i o možnosti alergického projevu (např. pálení ústní sliznice, svědění měkkého patra, otoky rtů). Pokud se takový příznak vyskytne, doporučuji příslušnou potravinu rozhodně vynechat. Jediným preventivním opatřením je zjistit, na co všechno jste alergičtí a příslušné potraviny vynechat. Z vašeho dotazu jsem pochopila, že se u vás jedná o takzvanou polyvalentní alergii. To znamená alergií na inhalační i potravinové alergeny. Nezbývá nic jiného, než používat dále antihistaminika v kombinaci s ostatní léčbou a pokud to lze, vyhýbat se kontaktu s alergeny.
Dobrý den, mám doma dva malé alergiky, snažím se tedy v domácnosti udržet co největší čistotu. Mohu se zeptat, které přípravky na úklid, které jsou vhodné pro alergiky, byste mi doporučila? Děkuji(Kamila)
Foto
Dobrý den, dobrou osobní zkušenost mám se Savem Bez chloru, které je na trhu celkem nedlouho, ale působí cíleně i proti výskytu alergenů na bázi pylu, prachu či zvířecích alergenů a současně nedráždí sliznice.
Dobrý den paní doktorko, syn (4.roky)má alergii na traviny a léčíme se také na astma. Minulý rok na jaře začal mít žlutou rýmu a zhoršilo se i astma. Na ORL nám udělali výtěr-zjištěn streprococcus penumoniae. Léčili jsme se různými ATB (gentamicin,neomycin,augmentin) celé jaro i léto. Měli jsme i zánět středního ucha (stříkali jsme do nosa Mometason). Na podzim a v zimě jsme tyto problémy již neměli. Letos v dubnu se opět tato situace opakuje-žlutá rýma a kašel. Už jsme měli 2krát Pamycon. Můžou tyto problémy souviset s tím, že opět vypukla pylová sezóna? Existuje nějaký postup, jak zabránit stále opakující se žluté rýmě? Moc děkuji za odpověď.(Šárka Brablcová)
Foto
Dobrý den, pokud byl opakovaně zjištěn Streptococcus pneumoniae, doporučovala bych očkovací látku (Prevenar). Přítomnost takto agresivní bakterie může zhoršovat průběh alergické rýmy. Naopak v pylové sezóně může být sliznice dýchacích cest poškozená bojem s alergeny a tím pádem může dojít k opětné infekci pneumokokem nebo např. stafylokokem.
Dobrý den, dceři bude letos 40 let,má čím dále větší astma a mám strach,aby to neodneslo i její srdíčko.Jako matka se špatně smiřuji s tím,že jsem lítala v Karlových Varech od jedné lékařky ke druhé a v té době nebyl nikdo schopen, mé dceři pomoci.Astma nastala ve 12ti letech.Má velice špatnou imunitu.Má za sebou dva porody a oba pod kyslíkem.Její dcera i syn nejsou na tom dnes o moc lépe ,ale přeci jen dnešní lékařství je někde jinde.Chci se zeptat.Je nějaká šance, dceři radikálně pomoci a také jejím dětem.Holčičce je 8 let a synovi 14 let.Prosím, jak radikálně nasadit léčbu,aby dcera nebyla neustále na kortikoidech,jinak nemá šanci?Děkuji za odpověď(Půlpánová Jana)
Foto
Dobrý den, z vašeho dotazu jsem pochopila, že se jedná o závažný průběh nekontrolovaného astma bronchiale. Doporučovala bych v případě vaší dcery vyhledat odborného plicního lékaře, který posoudí stav tíže onemocnění. Kromě kortikoidů se v poslední době objevily některé další způsoby léčby, které jsou ale vázány na odborná nemocniční resp. klinická pracoviště. Co se týče dětí, stejně tak bych doporučovala konzultaci odborným lékařem - alergologem nebo pneumologem.
Dobrý den, jak podpořit zlepšení imun.stavu u dětí? (Hana Nováková)
Foto
Lidský imunitní systém je spokojený v okamžiku, kdy člověk žije v harmonickém prostředí. Nezáleží tedy pouze na prostém podávání přípravků na podporu imunitního systému, ale celkovém životním stylu, na složení stravy, spánku, odpočinku, uspokojování potřeb, sportu či vlivu školy. Přípravků na podporu imunitního systému existuje poměrně dost na bázi potravinových doplňků nebo vitamínů. V případě, že se jedná o prokázaný defekt imunitního systému, pak teprve používáme imunostimulační léky.
Dobrý den, mám sedmiletého syna který má alergii pylovou jarní stromy a trávy, jakou zvolit jinou variantu než užívání léků a kortikoidů do nosu děkuji Klimánková(Martina)
Foto
Dobrý den, je možné zvolit variantu specifické alergenové imunoterapie. Spočívá v navození imunologické tolerance k příslušnému alergenu. Léčba zpravidla trvá tři roky.
Dobrý den, náš 6letý syn má asi rok alergii na včelí propolis, udělá se mu po kontaktu kožní vyrážka. Jinak alergický není na nic. Jsme včelaři. Na alergologii se jím zabývat nechtěli, stačí prý se vyvarovat kontaktu, ale máme obavu, kdyby třeba trochu propolisu snědl (kromě toho může se nacházet stopově v medu, který jí), aby mu sliznice v hrdle nějak neopuchla a taky jestli nejsou nějaké zkřížené alergie právě na propolis (jestli můžeme čekat, že bude alergický i na něco jiného než propolis). Můžeme mu podat nějaké protialergické léky, kdyby třeba ten propolis ochutnal nebo lze nějak trénovat kůži, aby časem přestala být alergická? Rádi bychom, aby nám časem se včelami pomáhal, ale při tom se kontaktu s propolisem asi nevyhne. Děkuji Vám.(Martina)
Foto
V každém případě doporučuji vyšetření u alergologa, protože může hrozit těžká alergická reakce. Zkřížená alergie může být například na včelí bodnutí a následky mnohem horší.