ONLINE CHAT
trápí mě zlatý streptokok. Porád trpím na angíny, smrkám, dusím se. Od dětí všechno chytím a ony odemě. Byla mi doporučená chirurgická operace a vxyjmutí mandlí, ale bojím se. Každé dva týdny musím mít doovlenou, nebo neschopenku, nebo delat z domova, porad jsem nemocna. Malá piju (jeden hrnek čaje denne), zivotospráva nic moc, hodne jim sladke, ale obed teplý vzdy) veceri mame vetsinou to, co detem zbylo ze skolky. Co delat? Mam jit na operaci? Bojim se, ze nepomuze Diky(Zuzana)
Foto
Před odnětím mandlí bych se skutečně nechala vyšetřit specialistou alergologem/imunologem, zda není postižen Váš imunitní systém. Taktéž neléčené alergie se projevují opakovaným infekcemi dýchacích cest. Nález alergikého terénu může být někdy i nečekaný.
Dobrý den pí. primářko, Vítám možnost Vás alespon takto oslovit. Jsem alergikem již 15 let. Pyly, roztoče. Vzskoušel jsem všechna dostupná antihistaminika +vakcinace. Uleva jen částečně, často nepredikovatelné ataky, i nábeh na anafilaxi, aro. nakonec změna lékaře i ten navrhuje septoplastiku nosní přepážky, problém se ale neřeší. Není podle Vás čas se zamyslet na imunitu y celostního hlediska, Znám příp, uplného vymizení alergie po detoxikačních preparátech, nebo posílení imunity a léčby tenkého střeva. Co si o tom myslíte Vy? Moc děkuji Honza(Honza)
Foto
Milý Honzo, jsou to spíše alternativní přístupy, na které já příliš nevěřím. Ale nechat se vyšetřit kompletně imunologicky je vhodné, zda u Vás není nějaký další faktor, který zhoršuje alergické příznaky.
Dobrý den, je mi 53 let. Nejdřív jsem měla alergii na hmyzí žihadlo, pak se přidala alergie na nějaké drogistické zboží, konkrétně jsme vymalovali pokoj a já měla silný alergický záchvat a nemohla jsem tam spát. Pak se přidal prach při úklidu sklepa zase silný alergický záchvat. Nyní se přidávají potravinové a pylové alergie. Jde to nějak léčit najednou. Mám předepsaný Xados. Děkuji(Eva1)
Foto
Pravidelné a dlouhodobé užívání antihistaminik může snížit Vaše alergické příznaky, součástí přístupu je vyhýbání se alergenům, což ve Vašem případě je asi obtížné.Často vidíme u alergiků spojení více chorob najednou - alergická rýma, alergické astma, anafylaktické příznaky. Každá choroba má své vlastní medikamenty dle druhu a tíže choroby.
Dobrý den, žijeme v domku a máme psy a kočky. Dcerce zjistili alergii na kočky, ale my bychom se jich neradi zbavovali. Myslíte, že pomůže, když kočky nebudeme tolik pouštět domů. Prý také pomůže časté vysávání prachu? Děkuji Matouš (Matouš)
Foto
Alergická vazba na kočky je vysoce riziková ke vzniku průduškového astmatu. Častý kontakt s tímto domácím miláčkem zhoršuje alergické projevy, i prognózu choroby. Jediným možným řešením je skutečně z kočky domácí udělat kočku zcela venkovní a zamezit ji vstup do domu. Nás však nealergizují chlupy, hlavní alergeny se vyskytují v pokožce a odloupaných epiteliích (lupech), v mazových sekretech, slinách a v moči. Je zajímavé, že v ČR je odhadováno, že chováme v domácnostech cca 1 milion koček a 1,5 milionu psů. V počtu chovaných zvířat na počet obyvatel se v Evropě řadíme k vrcholu. Domácí miláček může být významnou psychologickou podporou pro alergického pacienta, přesto je důležité si uvědomit, že přetrvávající alergická rinitida a průduškové astma může být udržováno kontaktem s živočišnými alergeny.
Moje setra není poživačkou alkoholu. Nikdy jí nevadil. Nyní podruhé při malém požití /malém doušku i vína/ ihned otekla, nemohla dýchat, slzely oči a museli jsme volat první pomoc. Alkoholu se vyhýbá. Ale co třeba nějaké kapky? Stane se totéž a nebo je možná odezva? (Božena)
Foto
Ano, alergie na alergeny vína či piva je možná a lze to vyšetřit. Při menších příznacích je vhodné před očekávaným kontaktem s alkoholem si vzít jednu tabl. antihistaminika ke zmírnění příznaků, při těžších příznacích je nezbytné se alergenům vyhnout.Vaše sestra má naději, někdy intenzita příznaků se snižuje nebo plně mizí. Více jsou tolerována archivní vína než mladá vína.
Dobrý den, synovi (5,5 let) zjistili na alergologii alergii na roztoče, stupeň 3.Alergolog říká, že je to ještě nízký stupeň, ale pediatr říká, že je to už celkem vysoký stupeň.Můžete mi prosím říci, jak to tedy ve skutečnosti se stupni je?děkuji moc za odpověď. P.(Petra)
Foto
Některé laboratoře uvádějí stupně v koncentraci alergických protilátek dle užitých laboratorních metod ( mají škálu až do 5). Taky považuji tento stupeň senzibilizace spíše za počínající, ale režimová protiroztočová opatření jsou vždy vítána.
Přeji hezký den. Chtěla bych vědět, zda je vhodné polykat pilulky na zmírnění alergií celý rok, nebo jen v případě přechodných potíží. Stejná otázka se týká i léků na astma. Je pravdou, že starší medikamenty na alergie mají vedlejší účinky ? Případně prosím o doporučení takovýchto léků z řady nových preparátů. Děkuji. (Alena Šnýdlová)
Foto
Léky na alergii celý rok - to zde nerozhodnu, záleží na alergické vazbě - zda je celoroční či sezónní a na tíží onemocnění. Starší antihistaminika tzv. první generace mají tlumivé účinky na psychiku, se současnými můžete i řídit letadlo.. ( z léků se jedná např. chemicky o desloratadin, levocetirizin - v lékarně již budou vědět.
Dobrý den vážená paní doktorko,trpím již několik let sluneční alergií.Vyzkoušela jsem již mnoho lékařů ,léčebných postupů, rad ale nic mi nepomáhá. Po několika málo minutách na slunci i v zimě, se mi objeví vyrážka, která dost svědí. Nyní používám opalovací mléko 50 , ale ani to mi nepomůže. Byla bych moc ráda, kdybych se z vašeho chatu něco dozvěděla. Děkuji předem.(Miroslava Hollanová)
Foto
To je obtížně řešitelné, dermatologové doporučují plnou ochranu oděvem a vysoko ochranné krémy,občas k tomu jsou přidávána antihistaminika brzdící svědění. Ale na solární alergii je medicina téměř krátká. Jste asi velmi citlivý fototyp.
Paní primářko, začala jsem chodit k novému zubaři a ten používá při ošetření takovou zelenou fólii do úst. Jmenuje se to snad kofferdam. Hned po prvním i po druhém ošetření jsem měla 10 dnů boláky uvnitř úst, natržené koutky a udělaly se mi opary a vyrážka u úst. Asi jsem na ten materiál alergická. Jenže pan doktor tvrdí, že to není možné, že jde o antialergický materiál a nemůže ho jiným nahradit a bez této "gumy" neošetřuje. Co poradíte? (Jiřina A)
Foto
Radím otestovat tento materiál pomocí epikutánních náplasťových testů, toto s přineseným materiálem může provést dermatolog.
můj muž je astmatik a přesto kouří. Může kouření způsobovvat menší účinnost léků, které manžel bere? (Irena M.)
Foto
Naprosto jednoznačně, kouření omezuje plný účinek vdechovaných léků, podporuje přetrvávání zánětu v dýchacích cestách, mění povahu astmatu směrem k těžším variantám. Měl by návštívit poradnu pro odvykání kouření.
Dobrý den, mám zkříženou alergii - pyly a peckoviny, rovněž i některou kořenovou zeleninu např. mrkev. Zajímalo by mne, jak je možné, že si někdy koupím dvě např. dvě hrušky (stejné) a po jedné mám alergickou reakci a po druhé ne. Někdy po strouhané syrové mrkvi ano a po jednom kolečku syrové mrkve ano... Děkuji V.Filipová(V.Filipová)
Foto
Já tyto situace znám z našich ordinací, je tomu často tak. Obsah alergenů není v ovoci či zelenině vždy stejný. Někteří pacienti nesnáší čerstvá jablka a uskladněná až do jara již mohou...Tady Vám neporadím, někdy záleží i na přídatných faktorech - více se alergeny vstřebávají po po fyzické zátěži, při dehydrataci, po požití alkoholu apod.
Dobrý den, každý rok na jaře, mám problémy s ústa a rty. Rty mám popraskané a bolestivé , koutky do krve rozežrané. Kožní lékař už si neví rady. Tak každý rok trpím a čekám až to přejde. Na shledanou Evík(Evík)
Foto
POkud je pravidelná sezónní vazba, tak si nechte provést testy u alergologa. Měla jsem jednou takto pacienta, který mě alergii na propolis a přesto užíval ochranný krém na rty s obsahem propolisu. Nevěděl o tom, po rozluštění senzibilizace nález na rteh odezněl.Berto to jen jako příklad.
Trpím alergií, tzv.Quieckeho edén.ani po 30letech jsem sama nepřišla naco jsem alergická.dle tesú uvadeli lékaři stafylokoka, roztoče, potíže přicházejí zcela nečekané Dékuji Božena(Božena Petřeková)
Foto
To je zvláštní, pokud jsou takto výrazné celoživotní otoky. POkud jsou bělavé, nesvědivé a vznikají na různých částech těla, nechte se vyšetřit na diagnózu hereditárního angioedému. Jedná se o vzácné onemocnění, v ČR tím trpí cca 200 pacientů, ale přesto.
Dobry den, mam od narozeni alergii pylovou a v posledni dobe...po 45 letech mi pribyva i alergie na orisky, ovoce a nyni i na brambory-syrove, kde pri loupani mi vznika po rukou pobestivy exem, ktery po par hodinach zmizi, ale na palci pretrvava. Patri toto do krizene alergie na brizu? Je treba se zcela bramboram vyhybat? Dekuji Sejkovova(Sejkovova)
Foto
Alergeny pod bramborovou slupkou jsou strukturně podobné alergenům břízy, tím pádem zde vzniká tzv. zkřížená reaktivita.Brambory by za Vás měl někdo loupat - tato alergie vznikne u Vás již pokaždé. Po povaření brambor se alergen změní a již Vás neohrožuje - není třeba se jim ve stravě vyhýbat.
Popisovala jsem reakci po požití vajec - co dělat dál, aby se člověk vyvaroval případné takové rozsáhlé reakci na vejce a dá se vůbec předcházet, nebo jak postupovat? Bojím se ted cokoliv sníst, vejce bývají údajně i v kosmetice - mám strach, abych si např. nedala někde jídlo, po kterém by mi zase vyskočil tlak, popř. bych se udusila, pokud v něm budou obsaženy vejce. Děkuji(Ljuba)
Foto
Již jsem odpověděla výše - vyšetření u specialisty je zcela nezbytné.
Dobrý den chtěla jsem se zeptat na alergii na vejce. Jsem alergik již 40 let, vím o svých alergiích na pyl, prach, některá antibiotika, která mi způsobují vyrážku, popř. narušení sliznic. Minulý víkend jsem dělala k snídani míchaná vejce. Cca 20 minut po požití mě začaly natékat konečky prstů, ale velmi rychle, následovala vyrážka na krku, obličeji, otok obličeje a krku, otok chodidel, vyrážka v tříslech a za 30 minut jsem byla jako bych měla spálu. Zvýšil se mi tlak na 215/120, bušilo mi srdce, do vyrážky mi začaly naskakovat bílé pupeny, jakoby mě poštípal hmyz, ale velmi velký rozsev. zavolala jsem si RZS, protože jsem se bála otoku krku, abych se neudusila. Odvezli mě do nemocnice, kde mi bylo řečeno, že je možné, že to byla alergie na vejce, popř. mohla mít vejde v sobě ATB. Bojím se ted cokoliv sníst, abych neměla podobnou reakci. Sice jsem mívala otoky očí v době pylové sezony, popř. po lécích jsem měla průjmy a kožní problémy, ale taková to reakce se zvýšením tlaku a velikými otoky mě doslova vyděsila(Ljuba)
Foto
To Vás naprosto chápu , dle Vašeho popisu jste překonala anafylaktické příznaky pravděpodobně na vaječné bílkoviny. Zde je nezbytné provést laboratorní vyšetření s vyšetřením senzibilizace na vaječné bílkoviny, popřípadě na další podezřelé potraviny a pak teprve začít s rozumnou dietou.Každopádně by jste měla být vybavena léky pro I.pomoc při anafylaxi ( antihistaminika, kortikoidy, adrenalinový autoinjektor).Jinak alergie na vaječné bílkoviny je v dospělém věku vzácná.
Dobrý den, mám už delší dobu problém s pravým okem, zprvu časté záněty spojivek, pak zánět slzného kanálku, dle očního je oko v pořádku, ale oko mi pořád slzí, svědí, škrábe, víčko škube,ráno občas oteklé a s popraskanými žilkami, dá se říci, projevy jako u alergie, ale jen v tom jednom oku, druhéje úplně bez potíží. Na provedeném CT hlavy žádný nález, jen asymetrie v nosních dutinách, výraznější zúžení na pravé straně. Je možné, že by to byly projevy alergie, nevím, jestli se objednat na alergologii, na očním mi žádnou léčbu nenabídnou, oko je zdravé.(Iveta S.)
Foto
Určitě se objednejte k alergologovi k vyloučení alergické složky Vašich obtíží. Máte pravdu, že pro alergii není typické mít obtíže pouze jednostranné, ale za zkoušku při chronických očních obtíží to stojí. I negativní nález je nálezem.
Dobry den,da se nejak zbavit nebo alespon zmirnit alergie na celer.Zodac tableta nepomuze.Mam silnou alergii na pyl pelynku.Dekuji(Hanka)
Foto
Alergie na celer se zbavit nejde a má právě zkříženou reaktivitu s pylem pelyňku. Alergie na celer by měla být řádně vyšetřena pomocí laboratorních odběrů a stanovení přesných komponent/molekul, na které jste v celeru přesně alergická. Senzibilizace na některé komponenty celeru může být závažná až s rozvojem anafylatického šoku. Je třeba Vás tedy vyšetřit pomocí molekulární diagnostiky a vypsat Vám léky pro I.pomoc. Doporučuji Zodac tbl. při vzniku obtíží si vzít nejméně 2 tabl., k tomu 2 tabl. kortikoidu ( MEdrol 32 mg), ev. při těžkých příznacích i tzv. aplikovat injekčně nitrosvlově adrenalinový autoinjektor.
Dobrý den-je prosím vhodné na alergické astma pít byliny-které připraví v obchodě-bylin?-Děkují(Milan)
Foto
Některé podpůrné "plicní čaje" pomáhají našim pacientům v odkašlávání, mají pocit lepšího dechu. Ale nejedná se o léčbu příčinnou.Ta měla být hlavně protizánětlivá inhalační ( vdechovaná). Pokud na tyto byliny nejste alergický, tak jako podpůrný léčebný prvek je pití bylinných čajů možné.
Dobrý den, paní primářko, manželka začala před cca 1 měsícem silně otékat v obličeji kolem očí a úst, vše se rychle přeměnilo v silnou kožní reakci se žlutým výtokem a suchou popraskanou kůží. Pravděpodobně se jedná o alergii, ale dříve měla jen občas sezónní lehkou rýmu a svědění očí, která se zvládla Zyrtecem. Je možné, že jsou léky již slabé a měla by mít něco účinnějšího? Pokud ano, prosím o doporučení. Děkuji.(Waldemar H.)
Foto
Zde bych doporučila konzultaci s kožním lékařem, suchá popraskaná pokožka může být projevem ekzému v obličeji,žlutá sekrce může být již znečištění bakteriální. Vaše paní by taktéž měla být po letech opětně přetestována ohledně zjištění nových senzibilizací. Jinak Zyrtec nadále považuji za kvalitní preparát- spíše se u Vaší paní jedná nyní o zjištění příčiny.