ONLINE CHAT
Nezdá se vám, že zcela nemístně zasahujete do osobního života českých občanů? Zdraví je snad každého osobní vlastnictví a každý by si měl také rozhodovat o tom, zda si ho zničí třeba kouřením.(Kateřina Řezníková)
Foto
Dobrý den paní Kateřino, to je zajímavá myšlenka, u které trochu rozumím apelu na lidskou svobodu, ale nemohu s ní úplně souhlasit. Pokud bychom o tom přemýšleli takto, pak bychom měli nést také veškerou zodpovědnost se vším všudy. Ve chvíli, kdy si tedy zničíme zdraví kouřením a postihne nás (nedej bože) infarkt nebo rakovina plic, měli bychom si také plně hradit léčbu a operace? Pro představu, například transplantace plic vyjde na cca 2 a půl milionu korun. Na takový názor ale nemohu přistoupit, stále platí článek 31 Listiny základních práv a svobod, že každý má právo na zdravotní péči. Stát ale pak musí nastavit takové podmínky, aby nedocházelo k ničení zdraví obyvatel. Stejně jako omezujeme například emise z továren a elektráren nebo omezujeme emisní limity u automobilů, protože zde vnímáme, že máme právo na čistý vzduch, měli bychom to samé uplatňovat u cigaretového kouře. Vážené čtenářky a vážení čtenáři, moc děkuji za vaše zajímavé otázky. Na další už bohužel odpovědět nestihnu, ale snad jsem vám podala dostatek informací. A věřím, že se zde na Blesku budeme tomuto tématu věnovat. Děkuji a přeji krásný zbytek dne. Lenka Teska Arnoštová
Dobrý den, moc Vám fandím, ale je to pravda, že v divadle už si nedám skleničku vína? Děkuji.(Tomáš )
Foto
Dobrý den Tomáši, děkuji za dotaz. Není to pravda, v divadlech jsou většinou bufety, tedy stravovací provozy, kde si lze i podle nového zákona dát skleničku vína.
Dobrý den, umíte si představit, jaké obrovské množství lidí přestane kvůli tomuhle zákonu chodit do hospod? Vždyť to bude mít pro majitele likvidační následky! Děkuji.(Ivana Ohlídalová)
Foto
Dobrý den paní Ivano, jak už jsem uváděla v odpovědích níže, dle celé řady zahraničních studií (více ne 165 v řadě zemí po celém světě) neměl zákaz kouření v restauračních zařízeních žádný negativní dopad na návštěvnost restaurací. Naopak, dle studií lze při zavedení zákona předpokládat nárůst návštěvnosti o 3 až 6 procent, což dle kvalifikovaných odhadů může přinést až 6 miliard korun ročně na tržbách.
Zdravim, domnivam se ze nemit nekuracke restaurace ve 21. stoleti je ostudne- preji si, aby uz CR vstoupila do kultivovaneho sveta -drzim palce ! Mate prosim k dispozici aktualni stav v EU, kde uz "protikuracky" zakon plati? dekuji (Honza Rybka )
Foto
Milý Honzo, moc děkuji za podporu, s Vaším názorem zcela souhlasím. Ze zkušeností v Evropě bych vybrala například Irsko, kde platí více než deset let zákaz kouření. V Irsku klesl počet kuřáků o čtvrtinu, zatímco v ČR se jejich podíl v populaci nemění. A ještě bych uvedla analýzu publikovanou v časopise Americké kardiologické asociace, ze které vyplývá, že v zemích, kde byly zavedeny protikuřácké zákony pro restaurace a bary, došlo k poklesu hospitalizací pro srdeční infarkt o 15 procent, pro mozkovou mrtvici o 16 procent, pro astma a další respirační onemocnění o 24 %.
Prý se počítá s tím, že zákazem kouření se restauratérům zvýší tržby. O kolik? A jak to ale bude s venkovskými hospodami, kde se často ani nevaří?(Lada)
Foto
Dobrý den, dle zahraničních studií a zkušeností by se návštěvnost restaurací mohla zvýšit o 3 až 6 procent. Podle kvalifikovaných odhadů pro celý trh by zákaz kouření mohl na tržbách přinést až 6 miliard korun ročně. Co se týká hospod na vesnicích, vycházíme z toho, že nelze rozlišovat mezi zdravím člověka žijícího ve městě a člověka žijícího na vesnici. Nelze tedy v zákoně dělat výjimky například pro vesnice do určitého počtu obyvatel, jak také už dříve zaznívalo. Bylo by to podobné, jako bychom řekli, že na malých vesnicích se nemusí dodržovat povolená rychlost, protože tam žije méně lidí. Zdraví člověka má stejnou hodnotu v Praze, jako na malých vesničkách.
Novela přináší naprostý zákaz kouření v restauracích, barech, pivnicích i tanečních zábavách. Zapovězené budou nejen cigarety běžné, ale také ty elektronické. Tabák s alkoholem zmizí i z automatů. Platí to stále? Nebudou ústupky?(Jan Žampach)
Foto
Dobrý den přeji, děkuji za dotaz. Co se týká některých ústupků, už jsou zde popsané v předchozích odpovědích (elektronické cigarety, vodní dýmky...). Pokud se bavíme o automatech, pak u těch, kde nepůjde vyloučit prodej osobám mladším 18 let, bude tento prodej skutečně zakázán. Předpokládám, že to je tedy drtivá většina automatů.
Kolik stát a zdravotní pojišťovny ušetří přijetím tohoto zákona peněz za rok?(MM*)
Foto
Dobrý den, ministerstvo zdravotnictví vyčíslilo celospolečenské náklady na užívání alkoholu, tabáku a nelegálních drog na 56,2 miliardy korun ročně. Z toho 33,1 miliardy připadá na tabák, 16,4 miliardy na alkohol a 6,7 miliardy na drogy. Pokud dojde ke snížení spotřeby tabáku o pět procent, poklesnou sice příjmy státního rozpočtu o 2,1 miliardy korun, ale pro zdravotní a sociální resort by to znamenalo díky poklesu nemocnosti, invalidity a úmrtnosti na následky užívání tabáku úsporuz 5,5 miliardy korun ročně.
Budou nějaké ústupky od původního návrhu zákona?(Milan)
Foto
Dobrý den pane Milane, některé ústupky už jsme v rámci projednávání učinili, patří mezi ně například používání elektronických cigaret, které se budou moct i nadále používat ve vnitřních prostorách stravovacích služeb (ale nikoliv na místech, kde jsou například děti a osoby mladší 18 let - školy, kina, divadla...). Dalším ústupkem jsou vodní dýmky, které budou povolené v čajovnách se stavebně oddělenými prostory. Při třetím čtení zákona ve sněmovně se určitě povede diskuze o návrhu poslance Marka Bendy, který chce umožnit provozovnám stravovacích služeb zcela oddělené kuřácké místnosti, které by zabýraly maximálně čtvrtinu prostoru podniku a které by byly bez podávání pokrmů i nápojů, tedy bez obsluhy, pouze s "vlastní donáškou".
Co se na současné verzi protikuřáckého zákona poslancům nejvíce nelíbí?(Jana Kolářová)
Foto
Dobrý den paní Jano, asi to bude zákaz kouření:-) Ale teď vážně, hodně často slýchám výtky v tom směru, že zasahujeme do svobody jednotlivců, svobody podnikání a práva nakládat si se svým zdravím dle svého uvážení. Ovšem jak víme, v demokracii svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého, a určitě se shodneme, že zdraví je přednější než byznys. Jednou z hlavních priorit státu musí být ochrana veřejného zdraví, o což se právě v tzv. protikuřáckém zákonu chceme zasadit. Plošný zákaz nastaví rovné podmínky pro všechny podnikatele v tomto oboru. Navíc ze zkušeností ze zahraničí jasně vyplývá, že zákaz kouření v restauračních zařízeních nemá negativní dopad na tržby, naopak lze podle zahraničních studií očekávat nárůst návštěv restaurací o 3 až 6 procent.
Jak jsou momentálně naladěni poslanci? Podpoří protikuřácký zákon?(Hana Soukalová)
Foto
Dobrý den paní Hanko, názory a postoje poslanců se upřímně řečeno neustále mění, a to i podle toho, jak čím dál více vysvětlujeme jednotlivé aspekty tzv. protikuřáckého zákona. Věřím ale v to, že poslancům jde především o zdraví občanů a vyslechnutí názoru většinové části obyvatel (dle posledních průzkumů si 78 % české populace si přeje zákaz kouření v restauracích), a že zákonu nakonec dají zelenou.
Kolik procent Čechů si přeje zákaz kouření na veřejnosti? Jsou nějaké průzkumy?(Jiříček)
Foto
Dobrý den, dle posledního průzkumu agentury IPSOS a Fakulty sociálních věd UK z loňského roku si zákaz kouření v restauracích přeje 78 % Čechů.
Jako dlouholetý aktivní kuřák a více jak desetiletý aktivní nekouřící kuřák jsem nabyl přesvědčení, že opravdu normální je nekouřit, čili všichni aktivní kuřáci jsou nenormální lidé a proto by měli svůj zlozvyk vyvíjet mimo vyšší živé organismy. Máte podobný názor na věc a jak usměrňujete a jakými prostředky svého ministra a další spojence v poslanecké sněmovně v získání majority pro všeobecný zákaz kouření na veřejnosti?(Emil Bechner)
Foto
Vážený pane Emile, jednak děkuji za souhlasný názor, kterého si cením. S panem ministrem jsme ve věci protikuřáckého zákona na jedné lodi a společně se snažíme přesvědčit ostatní zúčastněné nejen ve sněmovně o potřebnosti tohoto zákona. Je to sice mravenčí a náročná práce, ale zdraví lidí za to stojí.
Dobrý den, proč ve sněmovně poslancům trvá takovou věčnost schválit protikuřácký zákon, který už platí v celém civilizovaném světě? Všude je to bez problémů, jen u nás poslanci se "nechtějí" dohodnout . To je tabáková loby silnější než čísla odborníků???? Sám jsem kuřák, který je pro zákaz ihned. (Václav- Praha 2)
Foto
Dobrý den pane Václave, nemohu určitě mluvit za jednotlivé poslance, zda se chtějí nebo nechtějí dohodnout. Pravdou ale je, že máme (díky bohu) parlamentní demokracii a veškeré schvalování zákonů a novel prochází legislativním procesem. Každý zákonodárce má právo se vyjádřit či podávat pozměňovací návrhy. Tabáková lobby určitě není a nemůže být silnější než čísla odborníků, ale lhala bych, kdybych řekla, že žádné snahy nevyvíjí. Ostatně sama jsem se o tom přesvědčila, když jsem ve vlastnostech některých dokumentů s pozměňovacími návrhy nalezla v kolonce autora název tabákové firmy. To jsou ale extrémní případy. Za ministerstvo ale mohu slíbit, že děláme a budeme dělat maximum, aby protikuřácký zákon prošel a byl co nejdříve účinný.
Neustupujte kuřákům, jsem bývalý kuřák a vím o čem mluvím, jsou tzv "špeluňky" kde si dáte jedno pivo a musíte celou noc větrat oblečení, ať jsou restaurace a vinárny "voňavé", i kuřávi jsem tam budou cítit lépe, ať si kouří pěkně venku, dnes je opravdu moderní nekouřit(Milan Žigo)
Foto
Milý pane Milane, moc děkuji za Vaši podporu. Souhlasím s Vámi, oblečení načichnuté cigaretovým kouřem po desetiminutové návštěvě kuřácké restaurace známe asi všichni a není to nic příjemného. Primárním cílem ministerstva zdravotnictví a účelem zákona je ochrana veřejného zdraví, zejména dětí a mládeže, kteří jsou nejrizikovější a nejcitlivější skupinou i směrem k vytvoření závislosti na tabáku.
Dobrý den, kdy už bude zákon schválen? Deset lidí (skupina) jde do kuřácké osvěžovny, jeden z nich kouří. Neomezí se. Navrhli jsme mu příště, aby šel s námi do nekuřácké osvěžovny. Nepůjde s námi nikdy! Tolerance nekuřáků a netolerance kuřáků musí skončit. Normální je nekouřit. (Jiří - Praha Řepy)
Foto
Vážený pane Jiří, moc děkuji za Váš názor, kterým jste mě potěšil. Nekouřit je skutečně evropským trendem, za kterým bohužel zatím velmi zaostáváme. Třetí čtení zákona v poslanecké sněmovně by mělo proběhnout na začátku května a budeme se maximálně snažit o to, aby zákon byl účinný co nejdříve.
Dobrý den, jsem nekuřák, ale nechápu, proč je uvažován striktní zákaz kouření plošně, t.j. i pro prostory, ve kterých jejich majitelé investovali nemalé (hodně velké) peníze do vzduchotechnických jednotek, jejichž výkon uvažoval s přítomností kuřáků. Tudíž pro normální provoz jsou předimenzované . Děkuji za odpověď. (H. Prokopová)
Foto
Dobrý den paní Prokopová, děkuji za otázku. Z dostupných studií vyplývá, že neexistuje žádné technické řešení, které by účinně zabránilo pronikání kouře a s ním spojených karcinogenních látek, které negativně působí jak na návštěvníky, tak na personál. Tedy ani vzduchotechnické jednotky. V tomto směru nejsou účinné ani oddělené prostory, které jsou navíc dalším nákladem pro restauratéry. Plošný zákaz naopak problém se škodlivými látkami řeší stoprocentně.
Osobně si myslím, že v současné době už sami Češi kouření začali tak nějak přirozeně regulovat i ve veřejných prostorách. Sami, bez nucení zákonem. Je opravdu třeba dál utrácet hodiny a papíry na něco, co se k lepšímu vyvíjí samo?(Pavel Růžička/Praha)
Foto
Vážený pane Pavle, určitě souhlasím, že určitý přirozený posun posun tu je, i když je myslím spíše marginální a týkající se především hlavního města. Ale například podle posledního průzkumu Univerzity Karlovy (FSV) a agentury IPSOS je v ČR v populaci mezi 18 a 22 lety 53 % kuřáků, a většina z nich začala kouřit už před 16. rokem svého života. Celkem 30 % z těch, kteří začali kouřit před 18. rokem věku uvedlo, že kdyby platil zákaz v restauracích, barech a diskotékách, s kouřením by vůbec nezačali.