ONLINE CHAT
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda si má dítě do 3 let věku čistit zoubky zubní pastou. Naše zubařka se zhrozila, když jsem se zeptala, která zub. pasta je pro dítě nejlepší. Obořila se na praktickou lékařku, ať se neplete do oboru stomatologie, když tomu nerozumí. Že dítě do 3 let žádnou zubní pastu mít nesmí, jinak jeho 2. zuby budou flekaté. Jiní stomatologové pastu doporučují, chci se zeptat na Váš názor. Děkuji!(Veronika)
Foto
Vaše praktická dětská lékařka má pravdu. Zubní pastu s fluoridy děti používají od počátku péče o chrup, rodiče nanášejí pastu na zubní kartáček v minimálním množství, jen potřou povrch štětin a volí zubní pastu pro malé děti (do 500 ppm fluoridu). To, že dítě pastu polyká dobře víme a s tímto vědomím také volíme druh a množství pasty.
Dobrý den paní doktorko, jaký máte názor na Vector(zaroská Vladimíra)
Foto
Je to vhodný přístroj k odstranění zubního kamene pod dásní a k ošetření počínajících chorobných změn na parodontu.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda kazivost zubů není dána i geneticky, vím, že je zubní kaz infekční... Se zuby mám problémy až po prvním těhotenství a zuby se mi začaly rapidně kazit, přestože do nich investuji nemalé peníze /prevence, hygiena, korunky, implantát/. Je možné, že mi dvojnásobné těhotenství zhoršilo stav chrupu? Děkuji(Pavla V.)
Foto
Kazivost zubů není dána geneticky a těhotenství nelze považovat za příčinu zhoršení stavu chrupu.
Dobrý den paní doktorko, mám problém s citlivými zuby. Nemůžu se napít třeba čajem, cítím pak ostrou bolest? Co s tím?(Simona R.)
Foto
Navštivte zubního lékaře, buď máte nejspíš odhalené "zubní krčky" nebo můžete mít eroze zubů.
Je nutná dentální hygiena v 60letech?Platit 1200kčs za kontrolu v důchodu se mě zdá dost peněz.Navštěvuji svou zubní lékařku pravidelně.(Iva)
Foto
Hygiena je důležitá v každém věku.
Dobrý den, paní zubařka nám řekla, že do 3let věku dítětemu nesmíme čistit zuby dětskou pastou, jinak bude mít 2.zoubky flekate. Chci se zeptat na váš názor. Dekuji(Veronika)
Foto
Paní doktorka si to asi plete s fluridovými tabletami. Ve 3 tech věku dítě nejen může ale spíš musí používat zubní pastu s fluoridy.
dobrý den, co říkáte na různé fluoridační gely? je to vhodné jako prevence? (pepa)
Foto
Jak pro koho, a kdy. Všechny lokálně aplikované fluoridové prostředky mají velký preventivní význam (pasty, roztoky, gely, laky). Záleží ale na věku pacienta, stavu chrupu a individální potřebě prevence.
dobry den dcera 2 roky uš začina mit skažene zuby jak se to pak leči či opravuje pořad kojim a vim že je to ma vina dekuji(klara)
Foto
Tak kojit přestaňte, po výživové stránce to Vaší dceři už neprospěje. S opravou je to složité, dítě je malé, spolupráce obtížná. Spíše se snažit fluoridovými prostředky o zastavení progrese těch kazů. Návštěva zubního lékaře je nutná, on by Vám měl poskytnout veškeré informace.
Dobrý den, mohla by jste porzradit přesný postup péče o chrup už od prvních prořezaných zoubků - zvykání si na kartážek? Jaké jsou technicky, čím začít a jak pokračovat? Poprosím o zvolení zubních past - či začít bez nich? Kdy je vhodná první návštěva u zubaře? Děkuji a přeji hezký den.(Katka M.)
Foto
Návyk na zubní kartáček je individuální záležitost, chvíli trvá. Je zapotřebí začít co nejdříve a hlavně důsledně, nenechat se odradit počátečním odporem dítěte, který je zcela přirozený. Technikou jsou šetrné pohyby zubním kartáčkem po všech zubních ploškách, připomínají kroužky. Zubní pastu ano, zubní pastu pro malé děti a pouze potřít povrch štětin. Návštěna dítěte v ordinaci ve 12 měs. věku.
Měl jsem v minulosti již několikráte problémy a to, že kaz byl hluboký a musela se nechat uměle odumřít dřeň, aby bylo možno vyčistit kanálky. Bohužel ani při opakovaném použití přípravku Depulpin dřeň neodumřela a já bohužel cítil při čištění kanálků tak veliké bolesti, které i v mém věku 60 let vedly k bojácnosti jakékoliv návštěvy zubního lékaře. Dotaz je, zdali existuje jiná látka, než Depulpin, byť příplatková, která by vše vyřešila. Děkuji za odpověď. (Jiří Novotný)
Foto
Existuje, ale se stejným mechanismemn účinku. Problém je spíše v lokálním umrtvení při ošetření, zda je či není a jaké.
Dobrý den, syn - 3 a půl roku - má v mléčném zoubku kaz a byl odeslán na ošetření na dětstkou stomatologii. Ošetření by bylo v narkóze, čemuž nejsem příliš nakloněna. Prosím o Váš názor. Děkuji (Lenka K.)
Foto
Jsou i jiné možnosti zklidnění dítěte a určitého útlumu než hned celková anestézie. Na ošetření jednoho kazu to není obvyklé řešení.
Byla lepší péče o chrup před revolucí než je ted ,.,.,. ? A proto že vím odpověd ,řekněte ,proč je ted takový problém s preventivními návštěvami zubaře formou jak se praktikovalo kdysi ,,, To je po celých třídách ..,,. Není to třeba tím,že to mají zubaři z jejich dnešního pohledu na věc ,, špatně placené ,,. ?(Merta Josef)
Foto
A kdo se bude starat o děti od 1 do 3 let, které nechodí ani do školky ani do školy. Vám by nevadilo, že nevíte, co lékař s dítětem, dělá? Důležitá preventivní opatření a informace přece nemůže lékař předat pouze dítěti, které za svůj zdravotní stav neodpovídá. Před revolucí byly podstatně jiné stravovací návyky. Zubní kazy byly před revolucí také, to není systémem školních prohlídek, ale především individuáln í péčí doma.
Dobrý den, jaký je Váš názor na celkovou anestezii při opravě zubů u 2,5 letého dítěte, kterému se objevil zubní kaz na dvou horních pětkách a začínají dle lékařského vyšetření kazit i sousední čtyřky. Podotýkám, že dítě si na bolest nestěžuje. Není v tomto případě celková anestezie konfort pro ošetřujícího a risk pro malého pacienta? (Rolincová)
Foto
Celková anestézie je vždy zdravotní riziko. Otázka není o komfortu a ale o tom, jak je možné, že 2,5 leté dítě má zubní kazy.
Dobrý den paní doktorko, na preventivní prohlídce u mého 2 a půl letého syna paní doktorka zjistila, že má 4 kazy (pravděpodobně z důvodu dlouhodobého kojení - skoro 2 a půl roku). Jakým způsobem doporučujete kazy opravit (dítě se samozřejmě nechce nechat ošetřit), v tuto chvíli jsme rozhodnuti pro premedikaci bez nutnosti narkózy. Na zákrok se chystáme příští týden. Moc děkuji. (Hajkova )
Foto
Ošetřit zubní kaz u takto malého dítěte je vždy problém. Zda a jak kazy ošetřit závisí na jejich rozsahu, jsou i jiné možnosti, než do zubů ihned vrtat.
Jak často bych měla chodit na zubní hygienu? Dcera chodí 4 x za rok. To mi připadá hodně a taky to dost stojí. (Věra)
Foto
Ano stojí, to je v pořádku. Dcera je velmi svědomitá a do budoucna se jí vložené finanční prostředky vyplatí.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jak se řeší,když má dítě (5,5r.) problém s tím,že mu roste pomalu čelist a lezou už druhé zuby.Naše zubařka synovi ty první trhá,aby se tam vešly,ale každá taková to akce vyžaduje injekci a z těch má syn strach.Děkuji Králová(Lída)
Foto
Asi by bylo vhodné navštívit ortodontistu.
mam brzy dostat inplantat. Zub mi vytrhli v zari 2015. Ta tycinkabude ted v breznu a v cervnu uz zub na to? Je to v poradku nebo to jde moc rychle zasebou? muj zubar rika, ze kdyz na rentgenu bude vse ok, tak to bude brzy hotove. Mi to pripada moc rychle... co vy na to pani zubarko? zdravim z Ostaravy(Pavla73)
Foto
Na to se nedá tak jednoduše odpovědět. To je velmi individuální záležitost a dobu im plantace ovlivňuje celá řada faktorů.
Dobrý den, prosím o radu, kterým volně dostupným prostředkem se dá doma léčit zánět dásní, samozřejmě kromě důsledné hygieny. Přestože ji mám - důslednou hygienu - mám záněty dásní, jinak zuby zdravé, silné. Užívat např. koenzym Q10?Jaký máte názor na přístroj Vector? Děkuji za odpověď a přeji hezké dny. M.(markéta)
Foto
Pokud máte zánět dásní, nemáte důslednou hygienu.
Zdravím, na kolik procent ovlivňuje vznik paradentózy dědičnost a na kolik špatná péče o zuby? Může se stát, že i když si potomek svědomitě čistí zuby, přesto dostane paradentózu? (Petr Zamyslický)
Foto
Pokud je celkově zdravý, tak nemůže. U zdravých lidí je paradentóza způsobena v naprosté většině případů nedostatečnou péčí o chrup.
Dobrý den, může mít na zdraví dásní případně na vznik zubního kazu vliv bělení zubů? Jakou proceduru si nejlépe vybrat? Děkuji, (Jiřina Junková)
Foto
Obecně nemůže. Záleží na tom, jakým způsobem a jakými prostředky se bělení provádí. Pokud to děláte sama doma, zubní kaz si nevyrobíte.
Dobrý den, máme malé mimiko, kterému se brzo začnou prořezávat zoubky, již nyní se snažíme ho zvykat na kartáček, pomocí hraček a pomůcek. Nicméně můj dotaz je jak zabránit infekci zubního kazu např. od jeho bratrance, může být nebezpečné např. cucání společných hraček, sami mu dáváme jídlo jen jeho lžičkou, v žádném případě nelíbáme na ústa, nepoužíváme společné příbory či jídlo.(Karel Karas)
Foto
Vaše miminko má již v ústech podobné mikrobiální osídlení jako Vy, bratranec ho nenakazí. Co zatím děláte, děláte nasprosto správně. Jakmile se zuby prořežou začněte je šistit malým měkkým zubním kartáčkem s malým množstvím dětské zubníi pasty (jen potřít povrch štětin). Naučte dítě pít pouze obyčejnou vodu.
Dobrý den paní doktorko, jak nejlépe můžu naučit dítě čistit si zuby? Sama s tím mám problémy, čas od času se mi něco také zkazí. Jsou nějaké správné návody třeba na internetu? Občas se mi zdá, že kartáček a pasta nestačí.(Milena L.)
Foto
Především musíte dítěti zuby čistit sama a to alespoň do 6 let věku. Na internetu návody nehledejte. Jistě, že kartáček a pasta nestačí. O možnostech prevence zubního kazu by Vás měl informovat registrující zubní lékař.
Prý existuje něco jako vrtání zubu bez použití vrtačky, za použití nějakého dlátka. O co se jedná?(Maxík)
Foto
Existují postupy, kdy se kazivé hmoty odstraňují ručními nástroji a ne pouze vrtačkou. To má ale svá pravidla a omezení, není to žádný obecný postup.
Co v zubům nejvíc škodí? Slyšela jsem, že víc než sladkosti jim škodí antibiotika. Prý poškozují hlavně dětské zoubky. Je to pravda?(Benešová)
Foto
To by bylo možné pouze tehdy, kdy ta antibiotika bralo dítě ještě před narozením. Antibiotika nemají dluhodobě negativní vliv na mineralizované a již prořezané zuuby.
Dobrý den, mám problémy s kazy. I když si zuby čistím pravidelně a podle správných postupů. používám zubní nitě a mezizubní kartáčky, stále se mi zuby kazí a cca každý rok mi zubař najde kaz. Co to může způsobovat? Mám změnit stravu, brát doplńky? Díky Jirka(Jiří Hromada)
Foto
Nevím, co myslíte správným postupem. Prevence zubního kazu rozhodně nespočívá pouze v čištění zubů. Zamyslete se nad svými stravovacími návyky a pitným režimem, tedy hlavně co pijete a jak časti pijete cukrem slazené nápoje. Využíváte maximálně lokálního účinku fluoridů - pasty, výplachy, gely a pod?
Opravdu jsou kolové nápoje takovou hrozbou pro zuby, jak se říká? Nejsou sladkosti horší? (Mirek)
Foto
Colové nápoje jsou nejen hrozbou pro vaše zuby, ale jsou hrozbou i pro Vaše zdraví. Bohuže potravinářská lobby je zatím silnější.
Všude se píše o důležitosti prevence, ale co mám dělat, když jsem se přestěhovala a žádný zubař v našem městě už nové pacienty nebere.(Diana)
Foto
K preventivní péči o svůj chrup nepotřebujete zubaře. Se získáním zubního lékaře by Vám měla pomoci Oblastí stomatologická komora ve vašem regionu.
Jak často by měl člověk chodit k zubnímu lékaři? Podle manžela stačí jedna návštěva cca za 5 let, nebo při bolesti. Směje si mi, že já chodím dvakrát ročně. (Hedvika)
Foto
Tak choďte dál 2x ročně. Váš manžel pravdu nemá, uvidíte, kdo se bude smát naposledy.
Dobrý den, můj stomatolog mi říká, že musím 2 x do roka chodit na dentální hygienu(1 návštěva stojí 1000 kč), protože on mi prý nedokáže vyčistit zubní kámen. Přijde mi to jako zbytečné vyhazování peněz, přeci si zuby umím vyčistit sama doma...myslím, že doktor je jen s hygienistkou domluvený že jí bude posílat klienty. Co si o tom myslíte? (Jasmína Anna )
Foto
No asi neumíte, když máte zubní kámen. Od toho je dentální hygienistka, aby vám jej odstranila a tím vytvořila podmínky Vám pro správnou péči o chrup a zubnímu lékaři pro případné ošetření. Ošetření u dentální hygienistky by měl platit pacient, prevence není zadarmo.
Kdy by se mělo jít s dítětem poprvé k zubaři? A jsou nějaký speciální dětský zubaři? (M.K.)
Foto
V prvním roce života, je to uvedené v Zubním průkazu dítěte, který je součásní zdravotního a čkovacího průkazu. Dětští zubní lékaři bohužel nejsou, péči o děti zajišťují registrující praktičtí zubní lékaři, tedy ti, kam chodí rodiče.
Zdravím, moje dcera - 3 roky - odmítá si čistit zuby. Je to děs jí k tomu donutit. Neznáte nějaký trik? (Zuzka L. )
Foto
Asi na to není zvyklá od malička, návyk ny čištění zubů je nutné cvičit od doby, kdy se zuby začnou prořezávat d úst. pak je to už pouze o důslednosti. Čištění zubů je stejný hygienický návyk jaky mytí rukou a toho jste u dcery určitě docílila.
Dobrý den pan í doktorko, dřív se doporučovalo čistit si zuby tvrdým nebo polotvrdým kartáčkem, nyní měkkým. Mám ale pocit, že ten mi plak moc nevyčistí. Proč se nyní používají ty měkké? (Rudolf)
Foto
Dnes nepoužívají pouze měkké zubní kartáčky, to je pouze vědecky nepodložené tvrzení, které nemá v obecném měřítku žádné opodstatnění. Volbu zubního kartáčku ovlivňuje stav chrupu, stav parodontu, celková zdravotní stav pacienta, věk pacienta atd a zejnéma je individuální.
Dobrý den, jsem dentální hygienistka a chtěla bych znát váš názor. VZP začala proplácet jednu ZH svým klientům. Má to vůbec smysl? Chodí mi sem lidi s příšerným chrupem. Přijdou jednou, protože je to zadarmo, ale pak už se neobjeví. Co vy na to? Má to smysl? Podle mě by bylo logičtější, kdyby byla 2. nebo 3. návštěva u ZH zdarma. (Renata T. )
Foto
Podle mě by pacient měl za každou návštěvu dentální hygienistky platit. Prevence není zadarmo nikde.
Často se mi dělají na jazyku afty. Jak se dají léčit a dá se jim nějak předcházet?(Klára)
Foto
příčina vzniku aft není dosud spolehlivě objasněna. Kromě lokálních příčin to mohou být i příčiny celkové, dopor. vyšetření hladiny železa a feritinu, případně vit. B
Můj přítel se o zuby vůbec nestará. Ćistí si je občas, zubní nit a mezizubní kartáčky nezná. A to mu je 32 let. Myslíte, že by pomohlo, kdyby u zubní hygienistky viděl přes kameru či foťák, jak jeho chrup vypadá? Začíná mu totiž paradentóza.(Líba)
Foto
Pokud bude pokračovat tímto způsobem, o své zuby předčasně přijde. Je to ale bohužel na jeho ochotě a vůli , zda se o chrup začně starat nebo ne.
Paní doktorko, zubař i řekl, že mám chobot. Co to je? (tamara)
Foto
Zubní lékař Vám asi chtěl sdělit, že máte problém s dásněmi a někde už doško k poškození kosti čelisti a vznikl chobot - což je defekt mezi kořenem zubu a kostenou částí zubního lůžka.
Dobrý den, uprchlíci a černoši v africe místo zubního kartáčku žvýkají nějaký klacek a mají zuby bílé jako perličky. Co to je a nepomohlo by to i u nás? Znáte to?(Jirka F.)
Foto
Uprchlíci a černoši nepopíjejí celé dny slazené nápoje, soft drinky a tzv. energetické nápoje. Jakmile se k nim dostanou, zuby se kazí také.
Dobrý den, je opravdu největším problémem u dětí bonbon nebo čokoláda? Co třeba jusy, jsou kyselé a cukru je v nich, rozleptávají sklovinu. Neměli bychom si po jejich požití čistit zuby také?(Míla)
Foto
Problémem u dětí jsou nejen sladké potraviny, ale zejména cukrem slazené nápoje včetně džusů. Ty obsahují přírodní cukry nebo cukry dodané při výrobě. A navíc jsou velmi kyselé a poškozují sklovinu. Čištění zubů po konzumaci kyselých potravin (cirtusy) a nápojů je nevhodné, protože poškozený povrch skloviny mechanicky odstraníte právě zubní kartáčkem.
Dobrý den , jsem z Chomutova a marně hledám zubaře. Pojištovna řekne , musíte obvolávat , my Vám nepomůžeme. At volám kamkoliv , nikdo nebere nové pacienty. Takže k zubaři prostě nechodím.(Pavel)
Foto
Za dostupnost zubní péče odpovídá Stomatologická komora. Doporučuji obrátit se na Oblastí stomatologickou komoru ve vašem regionu nebi přímo v Praze. Kontakt jistě naleznete na webu.
Dobry den, chtela bych poradit nebo nejakou radu jak cistit zoubky uplne malickym detem (me dceri je 17mes.). Dcera si je ode me nenecha vycistit porad odklani hlavicku a kdyz ji dam do ruky kartacek, tak ho jen kouse. A to jsme ji koupili snad ten nejdrazsi kartacek a uz jsem vyzkousela i prstovej kartacek a nic.Predem dekuji(Vendula Ulrichova)
Foto
Jestli začínáte čistit zuby dceři až nyní, tak je to velmi pozdě. S nácvikem čištění zubů je třeba zařít po prořezání prvních zubů. Dítě se samozřejmě zpočátku brání, ale nelze jinak, než dítě přidržet a zuby vyčistit nejlépe malým měkkým zubním kartáčkem. Jde o důslednost a nenechat se počátečním odporem dítěte odradit.