ONLINE CHAT
Dobrý den,nastupuji jako OSVČ, v podtsatě jde o švarcsystém. S přítelem ale plánujeme miminko, můžu pak po zaměstnavateli požadovat,aby mi dával lehčí práci? (Juliana)
Foto
Dobrý den, v případě, že budete pracovat jako OSVČ, nebude se na Vás vztahovat úprava zákoníku práce a nebudete požívat ochrany jako zaměstnanec, tzn. že ani Váš "zaměstnavatel" nebude povinen Vám dávat lehčí práci. Zároveň si dovoluji upozornit na to, že OSVČ nemají automaticky nárok na mateřskou. OSVČ má nárok na mateřskou pouze v případě, pokud je účastna po zákonem stanovenou dobu nemocenského pojištění.
Budu se po tříleté rodičovské vracet do práce. Jenže šéf tvrdí, že moje původní místo je obsazené. Má pro mě jen práci, kde je třeba nižší kvalifikace a je také podstatně hůř placená než moje původní. Má na to šéf právo? (Evelina)
Foto
Dobrý den, po návratu z rodičovské dovolené nemáte sice nárok na své původní místo, ale Vaše zařazení musí odpovídat zařazení sjednanému v pracovní smlouvě.
Nastoupila jsem do nového zaměstnání a po 14 dnech jsem zjistila, že jsem těhotná. Jsem ve zkušební době a bojím se, že když těhotenství oznámím, propustí mě. Co mám dělat?(Daniela)
Foto
Dobrý den, ve zkušební době je možné pracovní poměr ukončit i když jste těhotná. Proto bych se o těhotenství prozatím nezmiňoval. Pokud práce, kterou vykonáváte neohrožuje Vaše těhotenství, nemáte povinnost své těhotenství zaměstnavateli sdělovat.
Budu se po rodičovské vracet do práce. Nadřízený mi nejdřív slíbil, že bubu moct pracovat na částečný úvazek, teď ale řekl, že buď celý nebo nic. Co mám dělat? (Káťa)
Foto
Dobrý den, v případě návratu po rodičovské dovolené nemá zaměstnanec nárok na původní pracovní pozici, nicméně musí být zařazen na pozici, které odpovídá jeho pracovní smlouvě. Záleží tedy na tom, jak je druh a náplň práce vymezen v pracovní smlouvě. Změstnavatel Vás nemůže nutit ke změně pracovní smlouvy. V případě, že jste před nástupem na mateřskou (rodičovskou) dovolenou pracovala na celý pracovní úvazek, nemáte po nástupu do práce po rodičovské dovolené nárok na jeho zkrácení.
Jsem už něco přes rok na rodičovské dovolené. Teď se mi ozval zaměstnavatel, a chce, abych sama ukončila pracovní poměr. Prý jeho firma končí a stejně bych se pak neměla kam vrátit. Když dám sama výpověď, nemůže mi to nějak uškodit? (Karina)
Foto
Dobrý den, v případě, že se zaměstnanvatel ruší, tak byste skutečně neměla kam po rodičovské dovolené nastoupit a zrušení zaměstnavatele je i důvodem pro podání výpovědi ze strany zaměstnavatele v době čerpání rodičovské dovolené. Bez znalosti konkrétních okolností bych spíše doporučoval výpověď nepodávat, a vyčkat, až Vám výpověď dá zaměstnavatel.
Pane Froňku, kdybyste byl těhotný, jak byste si posichroval, aby s vámi zaměstnavatel nevymet. Plánuju dítě a bojím se, po tom co čtu na webu, v práci o tom vůbec říci. Jaký je nejlepší postup a na co nezapomenout?(Jolanda )
Foto
Dobrý den, v tomto případě bych doporučil mít uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou a důsledně plnit své pracovní povinnosti, aby nebyl naplněn žádný zákonný důvod pro výpověď danou zaměstnavatelem. O plánování těhotenství bych se v práci nezmiňoval, neboť není Vaší povinností toto zaměstnavateli sdělovat, a zaměstnavatel nemá právo se Vás na tyto informace dotazovat.
Manželka dala v práci výpověď dohodou. Nové slíbené zaměstnání ale nevyšlo a navíc zjistila, že je těhotná a jde o rizikové těhotenství. Prý ale existuje nějaká ochranná lhůta, která ji chrání. Jak to je? Bude mít nárok na nemocenskou z té ochranné lhůty? (Patrik)
Foto
Dobrý den, v příadě, že pracovní poměr skončil dohodou, nebude mít Vaše manželka velice pravděpodobně žádné nároky vůči zaměstnavateli. V případě, že je v ochranné lhůtě, může uplatnit nárok na nemocenskou vůči příslušné správe sociálního zabezpečení.
Dobrý den, pracuji v truhlářské dílně jako vedoucí směny. Především kontroluji práci cizinců na směně a komunikuji s nimi. Po ruce mám pár čechů, kteří mi kdyžtak pomůžou. Zaměstnavatel mi ale v 1,5 měsíci těhotenství tvrdí, že mě kvůli zdravotnímu stavu musí přeřadit do kanceláře samozřejmě na kratší úvazek a za menší peníze. Musím to přijmout?(Alena G.)
Foto
Dobrý den, v případě, že Váš zdravotní stav skutečně neumožňuje výkonávat dosavadní práci, je ve Vašem zájmu přeřazení na jinou práci. Pokud dojde přeřazením ke snížení Vaší mzdy, můžete požádat o vypovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství.
Může mi dát zaměstnavatel výpověď, když jsem na rodičovské dovolené? (Martina)
Foto
Dobrý den, po dobu rodičovské dovolené je zaměstnanec chráněn před výpovědí, případně před okamžitým zrušením pracovního poměru. Z tohoto však existují výjimky, např. zrušení zaměstnanvatele.
Naši firmu převzal nový majitel. Všem nám chce dát místo dosavadních smluv na doby neurčité, smlouvy nové, na doby určité. Jsem těhotná a mám strach to podepsat, aby mě pak nevyhodil a já nezůstala bez mateřské. Musím tu novou smlouvu podepsat? (Pavlína)
Foto
Dobrý den, novou smlouvu na dobu určitou podepsat nemusíte, i když by na Vás zaměstnavatel činil nátlak.
Dobrý den, je možné, aby otec (žijící v jedné domácnosti s manželkou) pobíral rodičovský příspěvek na první dítě a matka začala pobírat mateřskou a rodičovský příspěvek na druhé dítě narozené rok po prvním dítěti? Děkuji za odpověď.(Denisa)
Foto
Dobrý den, v tomto případě není možné, aby každý z rodičů pobíral rodičovský příspěvek. Oba rodiče mohou být na rodičovské dovolené, ale příspěvvek bude pouze jeden.
Dobrý den, ráda bych se zeptala: Mám smlouvu na dobu určitou, a v případě že bych otěhotněla, jsem v nějaké ochranné lhůtě nebo mi prostě skončí pracovní smlouva tak jak je v ní psáno? Děkuji (Hana Práchynská)
Foto
Dobrý den, v případě pracovní smlouvy na dobu určitou skonční pracovní poměr k datu ve smlouvě uvedenému a těhotenství nemá vliv na skončení pracovního poměru.
Dobrŷ den jsem ŕidičem kamionu u jedné nejmenované fyrmy. Stal se mi pracovni úraz při némž jsem si zlomil kůstku v zápĕsti, Chci se zeptat na co vše mám nárok, A jestli mám nárok na náhradu diet. Dėkuji předem za radu(Bodnár)
Foto
Dobrý den, v případě pracovního úrazu máte nárok na náhradu za ztrátu na výdělku, náhradu za bolest a ztížení společenského uplatnění, náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s léčením a náhradu věcné škody. Nárok na "diety" Vám přísluší pouze v případě pracovní cesty. Na náhradu "diet" v době léčení není nárok.
Dobry den.pokud mam smlouvu na urcito a otehotnim a pujdu na rizikove teh.mam narok na materskou??,(Zuzana)
Foto
Dobrý den, ano, v tomto případě k žádným změnám nedochází. Jste-li na rizikovém těhotenství, jste vlastně na nemocenské. Peněžitá pomoc v mateřství (mateřská) se začně vyplácet standardně šest až osm týdnů před porodem.
Dobrý den,chci se zeptat za jakých okolností mohu podat jako zaměstnanec okamžitou výpověď? Pod nátlakem zaměstnavatele na pracovní nároky jsem se psychicky složila a jsem momentálně na marodní.Mohu dát okamžitou výpověď ze zdtavotních důvodů po skončení marodního? Děkuji(Winterová K.)
Foto
Dobrý den, zaměstnanec může okamžitě zrušit pracovní poměr v případě, že podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumá, nemůže dále konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví a zaměstnanvatel mu neumožnil v době 15 dnů ode dne předložení tohoto posudku výkon jiné pro něho vhodné práce. Pokud Váš zdravotní stav dosahuje této intenzity, je možné pracovní poměr skončit okamžitě. Další možností je podání výpovědi, kdy zaměstnanec může podat výpověď i bez uvedení důvodu, a po dobu výpovědní doby zůstat na marodní. Případně je možné se se zaměstnavatelem dohodnout na okamžitém ukončení pracovního poměru.
Dobry den.Pracuji v nejmenované společnosti a nedávno jsem zjistila,ze jsem těhotná.Problem je,ze mam smlouvu na urcito.Mohou me propustit?Po mateřské bych se tam chtěla vrátit.Co mam dělat?Dekuji za odpoved(Ilona)
Foto
Dobrý den, v případě uzavření pracovní smlouvy na dobu určitou, nemá těhotenství vliv na úkončení pracovního poměru uplynutím doby na kterou byla pracovní smlouva sjednána. Pracovní poměr tak skončí bez ohledu na těhotenství. Jediným řešením je v tomto případě uzavření nové pracovní smlouvy po mateřské (rodičovské) dovolené.