ONLINE CHAT
Dobrý den Kláro.Venku potkavam spoustu veřejných sbírek,občas někomu také přispějí,máte i Vy veřejnou sbírku?(Jaroslav)
Foto
Dobrý den Jaroslave, Pestrá společnost má také svou veřejnou sbírku, ale nepodniká venkovní prodej. Máme svou kasičku umístěnou na několika místech, máme zařízené DMS ve tvaru: DMS ROK PESTRA nebo ve tvaru DMS PESTRA , která se odesílá na číslo 87777. Nebo nám v rámci veřejné sbírky můžete přispět na transparetní účet s číslem 107-4650730257/0100. Sbírku každoročně vyúčtováváme na magistrátě hl. města Prahy, který vše kontroluje. Veškeré možnosti veřejné sbírky i další formy podpory máme zveřejněné na stránkách www.pestraspolecnost.cz . Všem, kteří se rozhodli přispět jakoukoli částkou moc děkujeme! Finanční prostředky použijeme na výcvik asistenčního psa Jesse, asistenčního psa Jacka, asistenční fenku Hely a další budoucí psí pomocníky v předvýchově :)
Dobrý den, jak jste spokojena se spolupráci s Mija -Help a s kolika psi už tento projekt pomohl děkuji Pavel.(Pavel)
Foto
Dobrý den, Mija-help má dvou organizaci, svou veřejnou sbírku a podporuje více organizací. V případě naší organizace přispěla vždy určitou částkou na vytipované asistenční psy. Naše organizace zveřejňuje jednotlivé dárce přímo pod fotkami psů, takže snadno můžete dohledat, kolika psům tento projekt pomohl. Všechny informace naleznete na www.pestraspolecnost.cz v sekci Předaní psi
Pokud se stanu predvychovatelkou mohu se stat i trenerkou psa z predvychovy?(Alca)
Foto
Dobrý den Alčo, pokud byste se jako předvychovatelka osvědčila, měla byste dovednosti,které musí trenér splnit, pak se můžete stát trenérkou. Pokud máte zájem, neváhejte se ozvat naší koordinátorce dobrovolníků, kontakt najdete na stránkách www.pestraspolecnost.cz
Dobrý den, Jak je to s předáním pejska. Není problém v tom, že si zvykne na cvičitele?(Hana U.)
Foto
Dobrý den, jak jsem již odpovídala na dotaz výše, jakmile jde pes do výcviku, potkává se se svým budoucím pánem, aby se seznámili. Po celou dobu výcviku se pravidelně pes s novou rodinou schází, učí se společně pracovat. Pes ví a pozná,že je u trenéra ve škole a domů se těší. Systém výcviku je postaven tak, aby to byl co nejmenší stres pro psa, klienta i trenéra, který si uržuje profesionální odstup od psa, ale přitom je empaticky cvičí.
Byla jsem to ja kdo se ptal na zkousky s vlastnim psem. U nas je to tak,ze mam fenku,ktera v podstate asistencni je. Dost s ni chodiim ke kamaradovi -vozickarovi zvlada svlekani,podavani predmetu, vytahovani pradla. Slo mi o ty zkousky ev spojene s canisterapeutickymi aby mohla pomahat i v beznem provozu a Lukas si to na ni mohl vyzkouset nez se rozhodne pro vlastniho asistaka. Porad vzhledem ke sve nemoci a tomu ze je dam vaha.(debri)
Foto
Dobrý den, canisterapeutické zkoušky jsou možné složit v několika organizacích a každá má jiné podmínky. Pokud chce někdo složit canisterapeutické zkoušky (a to není to stejné co asistenční) přímo v naší organizaci, musí pak pro nás vykonávat canisterapeutickou činnost. V tomto případě navhuji, abyste mi napsal na můj email, který najdete na našich webových stránkách www.pestraposlecnost.cz a můžeme si domluvit nezávaznou individuální schůzku.
Zdravím, jak dlouho trvá výcvik a lze ho někdy zkrátit nebo případně se musí prodlužovat?(Iva I.)
Foto
Dobrý den Ivo, výcvik psa trvá 8 - 10 měsíců a záleží na jednotlivém psu, jak přesně dlouho. Každý pes se učí jinak rychle, přepadne ho jinak puberta. Krátit by se rozhodně neměl. Pes musí vše zvládat s pravidelností, důsledností a přesností - a to chce čas. Naopak prodloužit se dá, když psovi déle trvá nácvik nějakého cviku, když si potřebuje odžít delší pubertu.
Jak moc Vám pomáhá sbírková činnost Mija-help projekt?(Tomáš)
Foto
Dobrý den Tomáši, tato sbírková činnost je samostatným projektem organizace Mija-help. Tato organizace má svou veřejnou sbírku, své vyúčtování a nám dává po domluvě finanční prostředky na určeného asistenčního psa.
jaké předpoklady musí pes mít? Máte nějaká plemena, která upřednostnujete? Musí ten pes být čistá rasa nebo může být i kříženec? Jak je získáváte?(monika)
Foto
Dobrý den Moniko, na tento dotazn jsem odpovídala již, pokud výše odpověď nenajdete, napište mi sem prosím ještě jednou. Díky
Dobrý den, četl jsem, že výcvik stojí asi 200 tisíc. Co je v této položce zahrnuto? Děkuji.(Jana J.)
Foto
Dobrý den Jano, do této částky se počítá pořízení psa, krmivo a pamlsky. Dále veterinární péče a testování psa- Do částky je započítání mzda trenéra, který má psa u sebe doma 24 hodin po dobu 8 - 10 měsíců. Do částky se počítají cestovní náklady a předání psa. Na závěr se do částky počítá základní provozní náklady organizace, bez kterých by celý systém práce nefungoval. Je to částky vysoká, proto se pečlivě a důsledně pracuje s klienty i psy, abychom efektivně a smysluplně finanční prostředky vynaložili. Pokud byste měla Vy i další čtenáři zájem nás finančně podpořit jakoukoli částkou, podívejte se na www.pestraspolecnost.cz , jaké zrovna máme psy ve výcviku.
Je moc hezké, co pro postižené děláte. Moc vám fandím. Věřím, že práce, kterou děláte, je náročná. Potřebujete pro vaše klienty pouze peníze na výcvik, nebo je možné pomoci i jinak?(Karel Malinský)
Foto
Dobrý den Karle, moc děkuji za vaše řádky, pro mě i mé kolegy je to velké potěšení a povzbuzení do další práce. Finanční prostředky jsou pro nás důležité, stejně jako mnoho dalších věcí. Sháníme dobrovolníky, kteří nám pomáhají na prezentačních akcích. Sháníme předvychovatele, kteří u sebe mají štěně do roka a připravují ho na budoucí práci. Sháníme grafika, který by nám dobrovolnickou formou pomohl s přípravou prezentačních materiálů. A v neposlední řadě sháníme AUTO, které se nám teď rozbilo a nemáme jak převážet psy a věci na všechny naše akce a aktivity. Pokud byste měl Vy i ostatní čtenáři nápad, jak se do naší činnosti zapojit a jak nám pomoci, neváhejte se nám ozvat, všechny kontakty najdete na www.pestraspolecnost.cz . Každá pomoc se počítá a my se jako nezisková organizace bez této pomoci neobejdeme!
Dobrý den, stává se, že i vycvičený pes, mám na mysli běžnou poslušnost, který normálně roky v rodině fungoval, zaútočí. Na kolik je spolehlivý pes s asistenčním výcvikem? (Olga)
Foto
Dobrý den Olgo, v prvé řadě je nutné říci, že i asistenční pes je živý tvor a ne robot. Má své nálady a smutky. Může se vzbudit se špatnou náladou, nemusí mít zrovna radost. Takže má naučené žádoucí chování, ale pokud by se třeba stalo, že jeho páníček je v nebezpečí, může se stát, že ho pes bude bránit. Ačkoli to nemá primárně v popisu práce a během výcviku se to neučí, může se to stát. Proto u nás v Pestré společnosti jsme i po předání psa v kontaktu s klienty, pořádáme každý měsíc tréninková setkání a jednou ročně týdenní pobyt, kde vše procvičujeme. Vše naučené musí pravidelně klient se psem opakovat, aby to byla stále pro psa jasná, i když radostná a zodpovědná práce.
Netrpí pes tím, že ho nejprve někdo vychovává, pak někdo jiný cvičí a nakonec si ho odvede další osoba? Jak snáší tyto změny?(Jiřina)
Foto
Dobrý den Jiřino, děkuji za podnětný dotaz. Pes v předvýchově je každý měsíc na tréninku s budoucím trenérem a dobře ho zná. Když jde od předvychovatele k trenérovi, nejde tedy o cizí osobu. Stejně tak to funguje od trenéra ke klientovi. Ve chvíli, kdy jde pes do výcviku, potkává se se svým budoucím páníčkem a celou jeho rodinou. Po dobu výcviku se "dvojice" pravidelně schází, seznamují se a učí se spolu pracovat. U předvychovatele i trenéra je pes ve škole, to on vycítí a ve chvíli, kdy jde domů, také to vycítí. Stresu se tedy primárně snažíme spoluprací se všemi stranami vyhnout a myslím, že se to dobře daří. Opět připomínám na vysvětlenou, popisi postup, jakým se řídíme my v Pestré společnosti. U jiných organizacím to může fungovat jinak.
Dobrý den,ráda bych se také věnovala nebo podílela na výcviku asistenčních pejsků,co mohu proto udělat:-)?(Hanka Křínková,Klášterec)
Foto
Dobrý den Hanko, těší mě Váš zájem. Podívejte se prosím na naše webové stránky www.pestraspolecnost.cz a tak najdete kontakt na mě nebo koordinátorku dobrovolníků. Neváhejte se nám ozvat. V současné době hledáme dobrovolníky, předvychovatele asistenčních psů, za nové členy týmu budeme rádi. Tímto apeluji i na ostatní čtenáře, pokud se chcete k nám přidat, zajímá Vás naše práce a víte, jak nám pomoci, neváhejte se k nám přijít podívat, bez dobrých lidí nejde naše práce dělat :)
Záleží na rase psa? Jsou vhodná i tzv. bojová plemena?(Jan)
Foto
Dobrý den Jane, záleží především na povaze jednotlivého psa, ne na plemeni. Naprosto nevhodná plemena jsou jezevčíci a molosové. Dáváme přednost plemenům přirozeně vyhledávajícím kontakt s člověk - labrador, retrívr, pudl, border kolie, kříženci. V současné době máme ve výcviku portugalského vodního psa či tollera. V předvýchově má ridgebacka, což je vlastní pes klientky. Pokud splní veškeré podmínky pro výcvik, může jít také do výcviku. Primárně se tzn. bojovým plemenům (tento výraz si vymysleli lidé, kynologicky je nekorektní) vyhýbáme.
Hodí se k výcviku jakýkoliv pes? Podle čeho se vybírá?(Alena)
Foto
Dobrý den Aleno, již jsem na tento dotaz odpovídala výše. Pokud odpověď nenajdete, napište mi sem ještě jednou. Děkuji
Zdravím, lze nějak vyčíslit, kolika zájemcům o psa vyhovíte a kolik jich je odmítnuto (případně proč)?(Honza R.)
Foto
Dobrý den Honzo, moc děkuji za velmi důležitý dotaz. Každý rok máme přibližně 10 vážných zájemců o psa, u kterých vyhodnotíme, že jsou vhodnými adepty na asistenčního psa. Nicméně pouze vodicí pes pro někoho, kdo nevidí, je hrazen státem jako kompenzační pomůcky. Lidé na vozíku, neslyšící klienti nebo děti s kombinovaným postižením také mohou mít asistenčního psa, ale ten hrazení NENÍ. Takovým klientů psa samozřejmě vycvičíme, ale musíme na to sehnat finanční prostředky. Pes vodicí i asistenční stojí 200.000,- Kč a my dopředu musíme vědět, zda to ufinancujeme. Žadatele neodmítáme, jen ročně si teď mužeme dovolit vycvičit psů 6 a ostatní klienti musí v pořadníků počkat na rok následující. Pokud budeme mít dostatek dárců, rádi vycvičíme v jednom roce 10 psů pro všechny zájemce. Pokud Vás i ostatní čtenáře tato odpověď motivovala, podívejte se na www.pestraposlecnost.cz a vyberte si asistenčního psa, který je ve výcviku a na kterého sháníme finanční prostředky. Věřím, že Vás někdo z nich zaujme a pokud darujete jakoukoli částku, moc za celou organizaci děkuji.
Dobrý den, kupujete tzv. papírové psy, nebo lze vzít do výcviku i kříženec z útulku?(Michaela J.)
Foto
Máme psy s PP i bez PP. Do výcviku může jít i kříženec. Pro všechny platí, že musí být zdraví a povahově vyhovující. Pokud se začne pracovat se štěňátkem, které se v útulku narodilo a hned jde k nám, šlo by to. Ale u starších psů to nejde, protože nevíme, čím si prošli a nevíme, jak se mohou v budoucnosti projevit. Máme vycvičeného signálního psa Tazyho, což je kříženec z útulku, ale ihned po příchodu z útulku si ho naše neslyšící klientka vzala domů a začala s ním pracovat pod naším vedením a pak šel k nám do výcviku. Ale to spíše výjimka.
Dobrý den, podle čeho se vybírají pejsci do výcviku?(Martina H.)
Foto
Dobrý den Martino, pes musí zejména pracovat s chutí. Musí mít radost, že je nablízku člověku. Budoucí asistenční pes nesmí lovit, nesmí projevovat agresivitu a bázlivost. Je ochotný se učit novým věcem. Má rád děti a společnost. Když pes pochopí výměnný obchod (něco udělá správně - dostane pochvalu či odměnu), pracuje rád a to nejdůležitější. Ostatní výcvik si pak trenér již zajistí - poslušnost, speciální cviky a žádoucí chování venku. Dále pes musí být zdravý - testuje se oční pozadí, EKG srdce, rentgeny loktů a kyčlí a krevní rozbory. Pokud má pes vše v pořádku, může do výcviku. Tento výčet platí pro naši organizaci, jiné mohou postupovat jinak, není zákonem dáno, co vše se musí otestovat. Ale pokud se pes vše naučí a je asistenční, je samozřejmě žádoucí, aby pomáhal co nejdéle a nejlépe - pro to my dopředu děláme maximum
Chtěla bych pracovat jako cvičitelka asistenčních psů? Jakou musím mít školu?(Dáša)
Foto
Dobrý den Dášo, již jsem odpovídala na tento dotaz, pokud odpověď nenajdete, napište mi sem ještě jednou. Díky
Je pravda, že vaše organizace cůbec nemá psy v kotcích, ale jinde ano? (Karolína Van der Hoeven)
Foto
Dobrý den Karolíno, je pravda, že naše organizace má psy pouze v domácím prostředí předvychovatele a trenéra. V ČR jsme tak jedinou organizací, která má tento přirozený způsob výcviku akreditovaný od mezinárodní organizace ADI. Co se týče jiných výcvikových subjektů, kteří také mají akreditaci, tak ti mají psy v kotcích. V takovém případě je o psa postaráno také, ale nemá možnost celodenních nácviku v běžném prostředí, a to zcela nenásilnou formou. Takový pes nemůže zažít snídani u stolu, vaření, uklízení a běžné činnosti, na které si pak musí zvyknout až v rodině. To je pro psa náročnější a stejně tak pro trenéra, který se nemůže zaručit, jak se pes bude chovat, když to předtím nezažil.
Když vám na výcvim přispěju, jak budu vědět, že moje peníze se správně využily a dostanu smlouvu? (Radek z Rumburka)
Foto
Dobrý den Radku, pokud se rozhodnete přispět na naši činnost, přímo si můžete vybrat, na jakého psa ve výcviku či jiné aktivity chcete přispět. Na našich stránkách www.pestraposlecnost.cz vždy najdete pod pejskem seznam dárců, kteří přispívají na konkrétní věc. O daru dostáváte potvrzení. Výcvik asistenčního psa stojí 200.000,- Kč a někdy ho zaplatí jediný firemní dárce, jindy se na psa sbírá po 200,- Kč od jednotlivých lidí. Pokud se rozhodnete naši organizaci podpořit, moc děkujeme a potvrzení o daru Vám ráda vystaví kolegyně fundraiserka
Je asistenční pes vhodný i pro děti s postižením a popřípadě k čemu? (Kamila)
Foto
Asistenční canisterapeutický pes je velmi vhodný pro děti s postižením. Pomáhá jak samotnému dítěti, tak pečujícím osobám. Podává, otevírá, přináší a odnáší, pomáhá se svlékáním, cvičí se s ním opora při vstávání a mnoho dalšího. Pes také dětem pomáhá při prohřívání svalů před a po rehabilitaci (canisterapie). Pomáhá při logopedii, kdy je potřeba na pejska mluvit, jinak nerozumí. Dítě je nenásilnou formou v roli učitele, kdy vše učí pejska a své nesnadné každodenní úkoly zvládá lépe. Pokud jsem Vám odpověděla stručně a potřebujete více informací, na našich stránkách www.pestraspolecnost.cz na mě najdete kontakt a mohu se Vám dále věnovat.
Predavate pouze vycvicene psy nebo je mozno si pod dohledem vasi organizace vycvicit psa vlastniho a slozit zkousku?(debri)
Foto
Dobrý den, převážně máme své chovatelské stanice zpřízněné, odkud máme prověřená štěňata. Pokud má klient svého pejska a chce ho nechat u nás vycvičit, lze to. Takový pejsek musí splnit stejné povahové i zdravotní testy. Ale výcvik probíhá u trenéra v domácím prostředí, ne doma u klienta. Zkoušku s ním pak také skládá trenér.
Dobrý den, zajímalo by mě jaké vzdělání musí mít člověk, který chce takto cvičit psy. Kde se na to studuje? (monika)
Foto
Dobrý den Moniko, v ČR není dáno zákonem ani žádným jiným pravidlem, jaké vzdělání trenér musí mít. Je to především o dovednostech a předpokladech, jaké ten který člověk má. Musí mít přirozenou autoritu a respekt, trpělivost a chuť každý den přicházet na nové metody práce se psem. Musí umět reagovat na různá chování psa a převážně po dobrém se psem vyjít. Také musí pracovat s klienty s postižením, kterým se pes předává. Klienta učí se se psem sžívat, učí ho povelovou techniku a pracuje s ním stejně intenzivně, jako se psem. Můžete vystudovat na ČZU obor kynologie, ale do praxe nám to moc nedá. Trenér většinou vyroste z dobrovolníka, který se věnuje předvýchově psa. Kdybyste se o tom chtěla více dozvědět, podívejte se na naše stránky www.pestraspolecnost.cz
Může se dát k výcviku i starší pes a jak to v tomto případě dlouho trvá?(lucie)
Foto
Dobrý den Lucie, pes do výcviku může jít do dvou let svého věku, aby byl předán maximálně do tří let. Mezi prvním a druhým rokem má pes pubertu a podle délky a intenzity se řídí výcvik. Zpravidla trvá výcvik 8 - 10 měsíců.
POUŽÍVÁ SE TRADIČNĚ SYSTÉM CUKR A BIČ (JIRKA)
Foto
Dobrý den Jirko, naši psy jsou cvičeni pozitivní metodou, ale samozřejmě musí vědět, jak se mají chovat. Když provedou něco, co se nemá, musí být napomenuti. Cukr a bič je výstižné, jen ten bič musí být takový, aby pes svou práci stále vykonával s láskou a trpělivostí.