ONLINE CHAT
Dobrý den.Od roku 1970 až do roku 1999 jsem pracoval v druhé důchodové skupině, po dvaceti letech práce v této skupině jsem měl nárok na vyšší důchod. Asi v roce 1992 byly tyto skupiny zrušeny, ale já jsem měl už těch 20 let odpracovaných.A tak se ptám proč mi z toho nebyla vypočítána penze. Děkuji za odpovědi(Ladislav)
Foto
Z dotazu vyplývá, že jste pracoval ve II. pracovní kategorii. Pracovní kategorie byly od 1.1.1993 zrušeny. Na výpočtu důchodu nejste znevýhodněný, neboli podle zákona 100/1988 Sb. byla II. kategorie hodnocena 1,5% výpočtového základu za každý rok doby pojištění, podle nyní platného zákona 155/1995 Sb. je každý získaný rok doby pojištění hodnocený 1,5% výpočtového základu bez ohledu na pracovní kategorii.
Dobrý den, jsem již v důchodu, ale pracuji stále u stejného podniku již rok a půl. Je možné si na ČSSZ zažádat o vyšší důchod? Zda ano jak mám postupovat. Děkuji Marie S. (Maria)
Foto
Požádejte si, prosím, o zvýšení starobního důchodu za výdělečnou činnost zakládající účast na sociálním pojištění u příslušné OSSZ.
Dobrý den, má dohoda o provedení provedení práce vliv na dobu pojištění ? Mám 2 roky do řádného starobního důchodu a pracuji na DPP. Děkuji(Marcela )
Foto
Činnost vykonávaná na základě dohody o provedení práce má vliv na zápočet doby pojištění do důchodu pouze v případě, kdy výše příjmů v kalendářním měsíci přesáhla částku 10.000,- Kč, tzn. kdy bylo odvedeno sociální pojištění.
Dobrý den, na informativním listu důch.pojištění nemá do odpracovaných let započítaného syna, který se narodil v r. 1992 a před nástupen na mateřskou jsem byla OSVČ. Je to tak správně? Děkuji Eva L.(Eva Literáková)
Foto
Doba péče o dítě se prokazuje až při podání žádosti o důchodovou dávku.
Dobrý den, zmatenost referentky při mé žádosti o starobní důchod (i když měla před sebou moje doklady, netušila, že jsem ještě zaměstnaná a současně více jak 20 let pracuji na IČO) mne znejistila, zda bude můj důchod správně vypočten. Je možné si správnost výpočtu nechat přezkoumat a jaké doklady k tomu potřebuji a kam se s touto žádostí obrátit? Děkuji a přeji hezký den(Zdenka Sychrová)
Foto
O přiznání starobního důchodu jste byla informována rozhodnutím ČSSZ, jehož součástí je osobní list důchodového pojištění. Doporučuji Vám, tento osobní list důchodového pojištění důkladně zkontrolovat. Věnujte pozornost příjmům od roku 1986 a době pojištění od ukončení povinné školní docházky do data přiznání důchodu. Pokud máte i nadále pochybnotnosti o správnosti výpočtu, obraťte se, prosím, na příslušnou OSSZ a požádejte o přepočtení důchodu.
Pracovala jsem 10 let na plný úvazek po odchodu do důchodu, které se mi do výpočtu důchodu již nezapočítaly. Mohu požádat o přepočítání důchodu a zohlednění této doby? Co je třeba k žádosti doložit, a kam ji zaslat? Děkuji za odpověď.(Bartoníčková M.- Praha)
Foto
Pokud se jedná o zaměstnání po odchodu do starobního důchodu, které bylo vykonávané po 1.1.2010, máte možnost si požádat o zvýšení důchodu. Žádost je třeba uplatnit prostřednictvím OSSZ.
Dobrý den, jsem OSVČ asi 20 let. Platila jsem si na důchodové pojištění kolem 3800 Kč. V roce 2014 jsem byla 4 m na úřadu práce a ani v roce 2015 výdělek nebyl vysoký. Na OSSZ mi bylo sděleno, že si nemohu platit vyšší zálohu než co mi vypočítali dle daňového přiznání. Na jedné straně se hovoří o tom, abychom si platili vyšší dávky, avšak stát nám to neumožňuje. Můžete mi podat informace k tomuto problému? Další otázka je na dobu, ze které se bude vypočítávat můj důchod. Jsem r.1959 se 2 dětmi. Děkuji Jana Valcová jvalcova@seznam.cz(Jana Valcová)
Foto
Možnost placení vyšších záloh je zcela na Vašem zvážení. Pouze připomínám, že důchod se počítá z průměru výdělků od roku 1986 do roku bezprostředně předcházejícího datu přiznání důchodu, každý výdělek se násobí koeficientem nárůstu, který k datu přiznání důchodu postupně klesá. V posledních letech před přiznáním důchodu jsou koeficienty nejnižší. Nárok na starobní důchod máte v 61 letech a 8 měsících.
Zdravím jsem v duchodu od roku 2011 pracovala jsem 2roky na víc a pobírala starobní duchod mužu zažadat o přepočítaní duchodu aby se mi započítaly i ty 2rokyděkuji(Hedvika)
Foto
Pokud se jednalo o pracovní činnost zakládající účast na sociálním pojištění, můžete požádat o zvýšení starobního důchodu. Doporučuji obrátit se na příslušnou OSSZ.
Dobrý den! Ráda bych znala odpověď. Šla jsem do předčasného důchodu nebyla pro mne práce. Za 40 odpracovaných let mi vyměřili do předčasného odchodu 8231,- K3 a za 3 rody které jsem neodpracovala mi sebrali 1481,- Kč. Do důchodu jsem šla v.r. 2009 a od té doby se důchody nijak zvlášť nezvedaly. Výpočet se mi nezdál dobrý. Ale tenkrát jsem si říkala. Nějaké navýšení bude a ono se to srovná. Mýlila jsem se a teď počítám každou korunu. Co byste radila. Jak postupovat? Děkuji za odpověď . Alena(Alena)
Foto
Pokud nevykonáváte výdělečnou činnost zakládající účast na sociálním pojištění a máte k dispozici pouze důchod, který nestačí na úhradu bydlení a ostatních potřeb, doporučuji Vám, abyste se obrátila na kontaktní pracoviště příslušného úřadu práce, kde Vás budou informovat o možných dávkách.
Dobrý den, je mi 62 let a jsem 4 roky v důchodu, který není moc vysoký, pobírám 9.100,-Kč. Jsem držitelem průkazu TP, po 2 operacích páteře, výměny obou kyčlí a diabetička na inzulínu. Jak si mám zvýšit důchod, pokud nemůžu pracovat. To bych už uděla dávno. Děkuji za odpověď. (Hana z Prahy)
Foto
Důchod je možný zvýšit pouze za dobu výkonu výdělečné činnosti, která zakládá účast na sociálním pojištění. Můžu Vám doporučit, abyste se obrátila na místně příslušný úřad práce, kde se můžete informovat na příspěvky pro osoby se zdravotním postižením.
Dobrý den, jak bych si mohla zjistit, zda mám dobře vypočtený důchod? Mohu si zpětně doplatit tři roky sociílního pojištění? Předem děkuji za odpovědi. (Jiřina)
Foto
O kontrolu výpočtu důchodu si můžete písemně požádat u ČSSZ, Křížová 25, Praha 5, 225 08. Předpokládám, že již máte přiznaný důchod, a rozhodnutí o přiznání důchodu je pravomocné. V tomto případě je možné doložit chybějící dobu pojištění, na základě které může být důchod přepočítán. K účasti na dobrovolné důchodové pojištění se již nelze přihlásit, účast na dobrovolném důchodovém pojištění je možná jen do data přiznání důchodu.
Jak je mozne ze pracivnici čssz vyuzivaji moznosti pracovat na procenta a potom si nechaji vyplatit duchod zpetne za nekolik let. Neni to podvod? Muzu to udelat i ja?(lenka beranova)
Foto
Zákon o důchodovém pojištění umožňuje požádat o přiznání starobního důchodu od data, které si zvolí sám účastník řízení.
Dobrý den,chci se zeptat jak si zvýšit důchod.V březnu 2015 jsem šla do předčasného důchodu,ten je 5 680Kč.Můžu mít někdy vyšší?Můžu si přivydělat?Děkuji(Olga)
Foto
V prvé řadě doporučuji, abyste si zkontrolovala osobní list důchodového pojištění, který byl přílohou rozhodnutí o přiznání předčasného starobního důchodu, zda máte započtenou veškerou dobu pojištění. Pokud byste zjistila, že některá doba pojištění chybí, můžete jí kdykoliv doložit. Současnou finanční situaci můžete řešit přivýdělkem - do dosažení důchodového věku můžete pracovat na Dohodu o provedení práce do výdělku 10.000 Kč hrubého měsíčně nebo na Dohodu o pracovní činnosti do výdělku 2.500 Kč měsíčně, tzv. zaměstnání malého rozsahu. Po dosažení důchodového věku můžete pracovat bez omezení.
Dobrý den,jsem OSVČ a platím nejnižší soc.pojištění. Mám 6let do důchodu. Mohu si platit sám od sebe víc? Vyplatí se mi to?(Jitka)
Foto
Podle svého uvážení je možné, aby si OSVČ svůj vyměřovací základ navýšila. Je potřeba vzít v úvahu, že pro výpočet důchodu se hodnotí výdělky od roku 1986 do roku, který bezprostředně předchází datu přiznání důchodu.
Dobry den, maminka prisla o praci a zbyvaji ji 4 roky do duchodu. Co ji ceka, kdyz si nenajde praci a tyto roky ji budou chybet? O kolik prijde na duchodu?(pepa)
Foto
Mamince určitě doporučuji, aby se zaevidovala na úřadu práce, kde mohou pomoci při hledání nového zaměstnání nebo rekvalifikaci. Současně i evidence úřadu práce se pro účely důchodového pojištění hodnotí jako náhradní doba pojištění. Pokud by se maminka rozhodla požádat o předčasný starobní důchod, musí počítat s krácením tohoto důchodu. Krácení je trvalé a jeho výše závisí na délce doby, o kterou by šla do důchodu dřív. Orientační výpočet důchodu lze provést pomocí důchodové kalkulačky na webových stránkách ČSSZ, kde je k dispozici i návod na použití kalkulačky.
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda jako pracující důchodce mohu požádat o zvýšení důchodu o 0,4% z výp. základu až po uplynutí 360ti kalend. dnů a dále, jestli se práce u jednotlivých firem sčítají. Předem děkuji za odpověď.(Olda)
Foto
O zvýšení důchodu lze požádat vždy po odpracovaných 360 kalendářních dnech. Těchto 360 dní nemusí být získáno v kuse, doba jednotlivých zaměstnání se sčítá. Pokud ve stejném období bylo zaměstnání vykonáváno u 2 zaměstnavatelů, doba se tzv. překrývá, dobu pojištění lze hodnotit pouze jednou.
Zdravím, jestliže jsem do pěti let zjistil, že mi nebyly započítány všechny doby pojištění, stačí je doložit u OSSZ? U některých již neexistujících podniků to ale asi půjde těžko doložit. Díky za vysvětlení.(Olda)
Foto
Doklady o chybějících dobách pojištění, které nebyly předloženy při žádosti o důchodovou dávku, je možné doložit kdykoliv. Doklady můžete zaslat přímo ČSSZ, Křížová 25, Praha 5, 225 08 nebo je můžete osobně předložit na OSSZ dle místa bydliště a žádat o dodatečný zápočet. Pracovníci OSSZ Vám poradí, jakým způsobem a kde dohledat chybějící doby pojištění.
Milá paní Ivanko, je mi 62 let, mám jedno dítě a jsem stále v invalidním důchodu,protože je vyšší než můj starobní.Mám tedy cca 9750 Kč.No zaplať"přírodo",že tady tahle možnost byla.Jaký je můj skutečný star.důchod,to si netroufám ani pomyslet :-(. Mám prestižní vysokou školu,umím 4 jazyky a odborné zkoušky mám snad z každého zaměstnání kde jsem byla.Kromě práce jsem si vždy přivydělávala různými brigádami (většinou tlumočení),které byly vždy za socialismu daněné,tak nemůže být řeč o tom,že bych měla nějaké daňové úniky nebo si neplatila pojistné.Ovšem do mého součtu výdělků se to nepočítá.Problém je hlavně v tom,že jsem léta pracovala v ČT,kde bylo hodně druhů pracovních poměrů,tedy i externí nebo termínované.Tohle pracovní zařazení,spolu s nějakými těmi nemocemi a pozdější invaliditou to mi zadělalo na takovýhle důchod. Když přijedou nějací kolegové z ciziny.... a dozví se, z čeho žiji, tak je z toho pěkná ostuda :-( Ale čeští kolegové smutně dodávají,že mohu být ráda, že mám vůbec toto,jsou na tom i hůř.(Anežka Hejtmánková)
Foto
Pro účely důchodového pojištění se hodnotí příjmy z výdělečné činnosti, které zakládají účast na sociálním pojištění, tzn. ty příjmy, ze kterých byly odvedeny nejen daně, ale i sociální pojištění. Při současném nároku na starobní důchod i invalidní důchod, náleží ten důchod, který je vyšší. Předpokládám, že jste řádně uplatnila žádost o starobní důchod a vyplácený invalidní důchod je pro Vás výhodnější než by byl starobní důchod.
Dobrý den. Manželka již 8 let pobírá starobní důchod a zároveň pracuje na plný úvazek. Platí si sociální pojištění a zaměstnavatel za ní dvojnásobně připlácí. Je možné v takovém případě požádat o přepočítání důchodu. Podle mne by měla mít nárok na navýšení důchodu, podobně, jako je tomu například u OSVČ. Miroslav Vaic Hornoměcholupská 663/141 Praha 10 (miroslav.vaic@iex.cz)
Foto
Ano, pokud manželka vykonává výdělečnou činnost zakládající účast na sociálním pojištění od 1.1.2010, náleží jí zvýšení za dobu této výdělečné činnosti. Doporučuji uplatnit žádost o úpravu důchodu prostřednictvím PSSZ.
Dobrý den, jsem v důchodu od září 2003. Od r. 2006 do konce roku 2009 jsem opět nastoupila do práce. Ze svého platu jsem odváděla sociální i zdravotní pojištění, tak jako daně. Když jsem jsi zažádala o dopočet důchodu, tak mi bylo řečeno, že nemám nárok. Je to skutečně pravda, nebo mně pouze ČSSZ zavádí. Nejsem jediná v této situaci. Můj známý dělal 15 let a taky ho odbili. Děkuji.(Jitka Novotná)
Foto
Na zvýšení důchodu za další výdělečnou činnost vykonávanou při pobírání starobního důchodu má vliv zaměstnání až od 1.1.2010. Zvýšení důchodu neprovádí ČSSZ automaticky, ale o zvýšení důchodu je třeba požádat ČSSZ. K dotazu Vašeho známého doporučuji, aby se obrátil na OSSZ dle místa bydliště, kde mu pracovnice poskytnou informace k jeho výdělečné činnosti a možnosti zvýšení důchodu.
Beru předdůchod a bude se mi asi půl roku krýt s nárokrem na řádný důchod. Mám se žádostí počkat až doberu předdůchod? pomůže mi to?(Tina)
Foto
Pobírání předdůchodu a pobírání starobního důchodu se nevylučuje, o přiznání starobního důchodu můžete požádat od dosažení důchodového věku. Co se týče výše důchodu, pokud u předdůchodu nepracujete, doba pobírání předdůchodu není dobou pojištění a nemá vliv na výši důchodu.
Dobry den, prosím o sdélení, kolik let musí být odpracováno na nárok na starobní důchod. Počitá se do toho take střední škola, vojna apod. Dékuji Jirsa.(Jirsa)
Foto
Potřebná doba pojištění je závislá na datu dosažení důchodového věku, od roku 2010 se postupně prodlužuje z 25 let až na 35 let. V letošním roce činí potřebná doba pojištění 32 let, pokud dosáhnete důchodového věku po roce 2018, potřebná doba pojištění činí 35 let. Pro účely důchodového pojištění se hodnotí i doba studia po ukončení povinné školní docházky, pokud toto studium bylo do roku 1995. Vojenská služba se hodnotí jako tzv. náhradní doba pojištění.
od roku 1964 -1996 jsem pracovala u MNO platí pro mně Československý zákon o soc. zabezpečení 100- z roku 1988.Pokud áno ,kde se uplatnuje.Děkuji za odpověd.(glogarová)
Foto
Pokud jste byla ve služebním poměru, rozhoduje o nároku na důchod orgán sociálního zabezpečení Ministerstva obrany.
Dobrý den.Můžete mi dát návod,jak si vypočítat důchod.Jsem ročník 1955.(Karel)
Foto
Pro orientační výpočet důchodu můžete použít důchodovou kalkulačku na webových stránkách ČSSZ, v sekci Důchodové pojištění, která umožňuje výpočet předčasného i řádného starobního důchodu a to v horizontu 5 let. Na webových stránkách je k dispozici návod na použití kalkulačky. Zároveň s tím doporučuji, abyste si u ČSSZ vyžádal informativní osobní list důchodového pojištění, který obsahuje údaje, jež jsou důležité pro výpočet.
Jaké jsou nejčastější chyby žadatelů o důchod, které způsobí, že jejich výměra důchodu je nižší, než by mohla být?(Marie Janečková)
Foto
Klienti se včas nezajímají o své doby důchodového pojištění, a může se stát, že v evidenci ČSSZ chybí určitá doba zaměstnání/pojištění a pokud jí žadatel nedoloží, nemůže být pro důchod započtena. Zjistí-li lidé včas, že doba zaměstnání chybí, mají možnost dohledání této doby okamžitě řešit.
Do důchodu jdu za 2roky v 59 a 8měsíců mám 4 děti. (Nar.16.6.1958)známá má 3děti a jde do důchodu stejně jako já(proč?)CO MÁM UDĚLAT ABYCH MĚLA VYŠŠÍ DŮCHOD.Za odpověď předem DĚKUJI (Jarmila Smutná )
Foto
U výchovy 3 a 4 dětí je důchodový věk stejný. Doporučila bych Vám, abyste si u ČSSZ, Křížová 25, Praha 5, 225 08 požádala o výpis doby pojištění, ze kterého zjistíte, zda ČSSZ eviduje veškerou dobu Vašeho zaměstnání/pojištění. Do důchodu se hodnotí doba od ukončení povinné školní docházky až do data přiznání starobního důchodu a výdělky od roku 1986.
Dobry den.V roce 2010 jsem sel do ceskeho starobniho duchodu ale stale pracuji (9 let)jako ridic v Anglii.Pokud skoncim, muzu zazadat o zvyseni starobniho duchodu?Muj vymer cini neuveritelnych 10 tisic!!!Cely zivot jsem jezdil s kamionem.Dekuji(Karel)
Foto
Starobní důchod lze zvýšit pouze za dobu výdělečné činnosti s účastí na sociálním pojištění vykonávané na území ČR.
Dobry den,narodila jsem se 29.2.1960 hned po ZŠ jsem sla pracovat jako operatorka vypocetni techniky,tenkrat to byla jen zavodni skola prace ,mam 3 deti od roku 2006 pobiram ČID ve vysi 6.500 a k tomu vykonavam praci sanitarky na 0,75 uvazku s vydelkem 8.300 zajimalo kdy mohu odejit do duchodu a kolik mi bude vypocitani KČ. Dekuji za odpoved Smolova Lenka(Lenka Smolova)
Foto
Žena narozená v roce 1960, která vychovala 3 děti, má nárok na starobní důchod v 60 letech a 8 měsících, pokud získá 35 let doby pojištění. Při výpočtu důchodu bude přihlédnuto k výdělkům v rozhodném období od roku 1986 do roku bezprostředně předcházejícím datu přiznání důchodu, každý výdělek bude vynásobený koeficientem nárůstu, který bude platný v roce přiznání důchodu. Ve Vašem případě, kdy již pobíráte invalidní důchod, nemůže být nový výpočet proveden z nižšího výpočtového základu (vynásobeného koeficientem nárůstu), z něhož byl vypočten dříve přiznaný důchod. Oba výpočty provádí ČSSZ automaticky a vždy bude přiznán výhodnější důchod.
Dobrý den,maminka pobírá starobní důchod 5000 od 28let,v té době invalidní, který dostala po mrtvici. Chtěla bych vědět je-li možné aby si nějak prilepsila. Děkuji Jana Richterová (Richterová )
Foto
Zákon o důchodovém pojištění neomezuje výdělečné možnosti příjemců invalidních důchodů všech stupňů ani u starobních důchodů. Maminka si může podle svých možností přivydělat. Bude-li při pobírání starobního důchodu vykonávat výdělečnou činnost s účastí na sociálním pojištění alespoň po dobu 360 kalendářních dnů, zvýší se jí důchod o 0,4% výpočtového základu.
Dobrý den. Pobiram starobní důchod a přitom pracují jako OSVČ. Platim okolo 1000 Kč zálohy na soc. pojištění. Chci si nechat přepočítat důchod ale bylo mi řečeno že dostanu přidáno maximálně 26 Kč. Mám jinou možnost vyssiho přidání na důchod.? Děkuji za odpověď. Jana. B.(Beranova Jana)
Foto
Ano, máte možnost se úplně vzdát výplaty důchodu a pracovat tzv. na procenta, kdy za každých 90 dní výdělečné činnosti bez pobírání důchodu Vám bude důchod navýšen o 1,5% výpočtového základu. Je nezbytné, abyste se rozhodla sama.
Dobry den, mam 2 roky do starobniho duchodu. Ted me byla vypocitat a castka 7300,- Kc. Pracuji momentalne v cizine. Muzu si priplacet ty 2 roky a jakou castku a o kolik bych mela vice? Musim si presne za 2 roky zazadat o duchod , nebo muzu pozdeji? Dekuji(lenca.oravcova@seznam.cz )
Foto
Předpokládám, že se jedná o stát Evropské unie nebo stát, se kterým má ČR smlouvu o sociálním zabezpečení, a jde o zaměstnání v zahraničí s odvodem sociálního pojištění, poté není účast na dobrovolném důchodovém pojištění nutná. O přiznání starobního důchodu můžete žádat od data nároku nebo od pozdějšího data kdykoliv, které sama zvolíte.
Můžete mi laskavě vysvětlit, když jako důchodce nadále pracuji na HPP a odvádím plné daně a ostatní odvody, tak se mi po roce zvedne důchod o pouhých 0,4 %, přestože je to podle zákona, tak taková částka je naprosto směšná vzhledem k tomu, že ze superhrubé odevzdám tomuto státu 32 tisíc.(Zdeněk)
Foto
Výši procentního zvýšení za dobu výdělečné činnosti po nároku na starobní důchod při jeho pobírání stanovuje zákon o důchodovém pojištění.