ONLINE CHAT
Dobrý den, Jsem 3 roky starobní důchodce. V současné době si občas při vydělám na základě dohody o provedení práce. Musím z tohoto výdělku platit zdravotní pojištění ?, a mohu si na základě tohoto výdělku zažádat o zvýšení starobního důchodu ?(Zdeněk Vencl )
Foto
Pokud se jedná o dohodu o provedení práce, která nezakládá účast na sociálním pojištění, není možné uplatnit žádost o zvýšení starobního důchodu.
Dobrý den, existuje nějaká situace, kdy by člověk neměl nárok na žádný důchod? Kdybych neměl potřebnou dobu. Třeba kdybych byl dlouho nezaměstnaný a nebyl na pracovním úřadě? (Martin Blazej)
Foto
Pokud občan nezíská potřebnou dobu pojištění stanovenou zákonem o důchodovém pojištění pro nárok na starobní důchod, nárok na důchod nevznikne. I s těmito situacemi se v praxi setkáváme. V situaci, kde je občanovi zamítnuta žádost o dávku důchodového pojištění a ocitne se bez příjmů, má možnost se obrátit na sociální odbor úřadu práce dle místa bydliště, který je příslušný k rozhodování o dávkách státní sociální podpory a hmotné nouze.
Mám odpracovaných 7 let a 20 let jsem ženou v domácnosti. Mám nějakou šanci na důchod ? Marie(Marie)
Foto
Zákon o důchodovém pojištění stanovuje minimální potřebnou dobu pojištění pro získání nároku na důchod. Ve Vašem případě doporučuji obrátit se na OSSZ, kde Vám pracovnice poradí, jaké případné doby pojištění lze hodnotit a jak získat nárok na důchod.
Dobrý den.Je mi 60 let a chci letos jít do předčasného důchodu. Datum narození 11.12.1955. Mohu si ještě přividělat k předčas.důchodu. Slyšel jsem že si mohu do 10.000,- ale nevím jestli je to hrubého a nebo čistého. Děkuji za odpověď.(Pavel Bobek)
Foto
Přivýdělek při výplatě předčasného starobního důchodu je možný, do dosažení řádného důchodového věku pouze za předpokladu, že jde o činnost, která nezakládá účast na důchodovém pojištění. Jednou z těchto možností je činnost vykonávaná na základě dohody o provedení práce do výše měsíčního příjmu 10000 Kč hrubého. Tato činnost je limitována max. 300 hodin ročně u jedné organizace. Jakmile dosáhnete řádného důchodového věku, můžete pracovat bez omezení.
Chtěla bych se zeptat, jestli se do náhradních dob pojištění k důchodu počítá i doba, kterou jsem strávila s manželem a dětmi jako doprovod při jeho diplomatické službě na Zastupitelském úřadě. (Bela Dvořáková)
Foto
Záleží na době, kdy jste manžela následovala. Pokud se jednalo o dobu do 31.7.1991, hodnotí se doba jako doba zaměstnání a pro výpočet výše důchodu se tato doba vyloučí. Pokud se jedná o dobu do 31.12.1995, hodnotí se pouze jako doba zaměstnání. Od 1.1.1996 lze tuto dobu platit formou dobrovolného důchodového pojištění. Vždy je potřeba doložit, že jste manžela následovala jako doprovod jeho diplomatické služby.
Dobrý den, do důchodu bych měla jít až srpnu 2042 :D ale zajímalo by mne, zda se i mě budou do důchodu počítat příjmy od roku 1986?(Lenka)
Foto
Záleží na právní legislativě, která bude platná v roce 2042.
Dobrý den p.Koubková pár let jsem nepracovala a ani neplatila pojištění je možné to doplatit. V případě že ano budou se mi pak tyto roky počítat do odpracovaných? (Anna Szatmáriová)
Foto
Z Vaší otázky není jasné, zda jste byla evidována na úřadu práce. Bez udání důvodu se lze k dobrovolnému důchodovému pojištění přihlásit 1 rok zpětně od uplatnění žádosti. Přihláška k dobrovolnému důchodovému pojištění se podává prostřednictvím OSSZ.
Dobrý den. Mám do důchodu ještě 2,5 roku a jsem doma s manželkou o kterou pečuji jako o ZTP/P. Jelikož tedy nemám příjem , ale vyloučenou dobu uvažuji o předčasném důchodu. Zajímá mě, zda se i do budoucna bude posunovat započítávání výdělků, jako je to nyní od roku 1986. Jestli se to tedy každý rok posouvá třeba na rok 1987, pak na rok 1988 atd. Měl jsem totiž slušné výdělky v těch letech o které bych tím přišel. Děkuji za odpověď.(lada)
Foto
Podle současné právní úpravy se rozhodné období neposouvá, začíná rokem 1986. Výdělky v rozhodném období jsou pro výpočet důchodu násobeny stanovenými koeficienty, jejichž smyslem je převést minulé příjmy na současnou hladinu.
Dobrý den mám 2 děti jsem narozena 26.12.1957 pokud půjdu do předčasného důchodu o 15 měsíců o kolik přijdu peněz díky Ivana(Ivana)
Foto
Pokud půjdete do předčasného starobního důchodu o 15 měsíců dříve, tj. o pět 90ti denních úseků, krácení bude činit 4,8% z výpočtového základu.
Dobrý den, mám mentálně postiženého syna, narozeného 1982. Do roku 1989 žil se mnou, pak byl 3 roky v ústavu a od roku 1992 žil se svým otcem, se kterým jsem byla rozvedená. Nyní je syn v ústavu. Mám ještě jednoho syna nar. 1997. Mám při výpočtu důchodu počítat 2 děti? Děkuji(Míla)
Foto
Pro stanovení důchodového věku bude doba výchovy staršího syna zohledněna, pokud péče trvala od narození do zletilosti alespoň po dobu 10 let.
Dobrý den, jsem ,,čerstvý" starobní důchodce od 1.1.2016. Mám nárok na jednorázový příspěvek, který je tento měsíc vyplácen k důchodu v částce 1200,- Kč ? Nebo je přiznán pouze k důchodům přiznaným do konce roku 2015? Děkuji(Zdenka Novotná)
Foto
Jednorázový příspěvek k důchodu 1200 Kč náleží k důchodům, které byly přiznány ode dne, který spadá do období před rokem 2016.
Z čeho se vlastně důchod vypočítává? Ze všech odpracovaných let nebo jen z některých? (Radek)
Foto
Důchod se vypočítává ze získané doby pojištění (od ukončení povinné školní docházky do data přiznání důchodu) a výdělky se hodnotí od roku 1986 až do roku bezprostředně předcházejícího datu přiznání důchodu.
Dělala jsem bez papírů (načerno) a když jsem si požádala o důchod, řekli mi, že mi chybí nějaké roky? Co to znamená? A můžu si něco dodatečně doplatit? (Drobná)
Foto
Práce tzv. "na černo" nelze nehodnotit do doby důchodového pojištění. Důsledkem této práce může být skutečnost, že důchod je nižší a nebo nárok na něj nevznikne.
Byl jsem leta na pracáku, ale přivydělával jsem si načerno. Teď jsem se dověděl, že kvůli tomu budu mít nízkej důchod. Proč?(Fanda)
Foto
Práce tzv. "na černo" se nehodnotí pro účely důchodového pojištění a má negativní vliv na výši důchodu.
Bydlím už dvacet let v Praze. Před revolucí jsem ale žil a pracoval na Slovensku. Jak to bude s důchodem? Kde si o něj budu žádat? (Kovár)
Foto
Příslušnost k právním předpisům určí sídlo organizace, u které jste pracoval k datu 31.12.1992. Pokud jste již v této době pracoval v ČR a organizace měla sídlo též v ČR, rozhodne o nároku a výši důchodu Česká správa sociálního zabezpečení.
Dobré poledne, rád bych se zeptal na pozdější odchod do důchodu. Stále ještě platí, že za každých 90 dní se navyšuje procentní část důchodu o 1,5%. Děkuji (Květoslav)
Foto
Ano, procentní výměra důchodu se zvyšuje za každých 90 kalendářních dní výkonu výdělečné činnosti. Do této doby nemůže být započítávána doba nemoci.
Můžu si o ten list, kde vám vypsané odpracované roky, požádat i osobně? Nerad něco píšu a vyplňuju kolonky. Radši bych si někam došel. (Málek)
Foto
Ano, o informativní osobní list důchodového pojištění si můžete zažádat v úřední době osobně na kterékoliv OSSZ nebo v Praze na PSSZ. Pokud máte datovou schránku, můžete nahlédnout na své konto doby pojištění prostřednictvím e-potálu na stránkách ČSSZ.
Pracovala jsem v Česku pět let, pak jsem v roce 1968 emigrovala do Kanady. Můžu si požádat za těch pět odpracovaných let o nějaký důchod?(Klára)
Foto
Ano. Za dobu pojištění, kterou jste získala v České republice, Vám bude přiznaný poměrný starobní důchod.
Dobrý den, předčasný důchod je záležitost vždy finančně ztrátová. Jak moc? Děkuji. Renata(Renata)
Foto
Závisí na délce doby, o kterou půjdete do důchodu dříve. V některých situacích může být přiznání předčasného starobního důchodu východiskem v řešení finanční situace každého jednotlivce.
Za pár týdnů dosáhnu důchodového věku. Chodím do práce a personalistka mi dala najevo, že bych měla skončit. Prý když mám nárok na důchod, neměl abych zabírat místo mladším. Mně se ale ještě do důchodu nechce. Musím opravdu dát kvůli důchodu výpověď?(Jana)
Foto
Požádat o důchod je Vaše právo, nikoli povinnost. Dosažení důchodového věku není důvodem k ukončení výdělečné činnosti.
Dobrý den, manželovi je 60 let a nyní hrozí, že přijde o práci. Prosím o radu, zda je vhodné odejít rovnou do předčasného důchodu, nebo doufat a hledat jinou práci. Šel by dříve cca o 2 roky a 8 měsíců a nevíme o kolik peněz by předčasným důchodem přišel. Děkuji za radu.(Zdenka)
Foto
V této situaci lze doporučit zaevidovat se na úřadu práce, jelikož i tato doba je hodnocena do důchodu jako náhradní doba pojištění. O kolik peněz bude důchod snížení nelze jednoznačně odpovědět, jelikož výpočet důchodu závisí na získané době pojištění a dosažených výdělcích.
dobry den chci se zeptat prosim vas j su narozena 20,7,1957 mam 6 deti zajimalo by mne gdy pujdu do starobnyho duchodu predem dekuji za odpoved dirdova(maria)
Foto
Podle současné právní úpravy je Váš důchodový věk v 58 let.
Pobírám příspěvek na péči, počítám se jako náhradní doba na důchod. Ci mam udělat pro to, aby byla započtena?(Eva )
Foto
Je důležité, nejpozději do 2 let po ukončení péče nebo při podání žádosti o důchod OSSZ požádat o vydání rozhodnutí o rozsahu a době péče o osobu blízkou.
Existuje v Česku něco jako minimální důchod? A jak je vysoký?(Martin)
Foto
Ano, minimální výši důchodu stanoví zákon o důchodovém pojištění. Minimální výše procentní výměry je 770 Kč a k tomu náleží základní výměra, která je pro letošní rok ve výši 2440 Kč.
jak dlouho budu muset trpět strhávání předčasného důchodu ,myslím tím, že mi každým rokem snižují cca 1,800,-Kč za to ,že jsem šel dříve do důchodu o dva roky. Dostávám 7,600,-Kč.(Milan)
Foto
Krácení důchodu je trvalé.
Dobrý den, je mi 59let, mám dvě děti, odchod do důchodu mám stanovený v12/2017. Chci jít do důchodu o 6 měsíců dříve , o kolik budu mít pokrácený důchod při výdělku 30 000Kč čistého. Děkuji(mexita@seznam.cz)
Foto
Pokud půjdete do důchodu o 6 měsíců dříve, důchod bude trvale krácený o 1,8% výpočtového základu.
Dobrý den, můžete prosím popsat podmínky předdůchodu. Děkuji(Renata Nováčková)
Foto
Podmínky předdůchodu Vám vysvětlí pracovníci penzijní společnosti, u které máte uzavřenou smlouvu.
Dobry den ,dá se zpětně zpočítat vyměr důchudu,šla jsem do předčasnýho ,jsem 56 ročník mám čtyři děti, 31 led důchodovyho pojištění a vyměřili mi 4 100 ,zdá se mi to dost málo pobíram ho už rok a pul,děkují(jarmila nová)
Foto
Výše důchodu závisí na získané době pojištění a výdělcích, pokud máte pochybnosti o správnosti výše důchodu, požádajte pracovníky OSSZ o kontrolu výpočtu důchodu, příp. se obraťte písemně na ČSSZ, Křížová 25, Praha 5.
Přeji hezký den. Jak se počítá doba důchodového pojištění? Je to k poslednímu dni před odchodem do důchodu nebo se bere např. nějaká doba před tím, tj. k datumu žádosti o předčasný důchod? Jsem na ÚP, vím, že tato doba se započítává jen 80 %, takže bych se chtěla dopočítat ke dni, ke kterému bych mohla o důchod zažádat, aniž bych se tím připravila např. o rok pojištění, když už budu krácena za předčasnost. Děkuji předem za Vaši odpověď.(Alena)
Foto
Doba důchodového pojištění se počítá od ukončení povinné školní docházky až do data předcházejícího datu přiznání starobního nebo předčasného starobního důchodu. Výdělky pro výpočet důchodu se hodnotí od roku 1986.
Dobrý den, rozhoduji se, zda jít do předčasného důchodu nebo předdůchodu. V současné době jsem evidována na ÚP, do starobního důchodu mohu jít v 61 letech a 2 měsících. Do předčasného důchodu bych mohla jít nejdřív za půl roku, tj. o 3 roky dříve. Je vhodnější počkat na předdůchod, který bych mohla začít pobírat za dalšího půl roku nebo se vyplatí zažádat o předčasný důchod? Děkuji za odpověď.(Jindříška)
Foto
Podmínky čerpání předdůchodu Vám vysvětlí pracovníci penzijní společnosti, podmínky čerpání předčasného starobního důchodu Vám vysvětlí pracovníci OSSZ. Doporučila bych Vám zjistit podrobnější informace a poté zvolíte pro Vás vhodné řešení.
Dobrý den, jsem narozená 21.9.1959, mám 3 děti a do důchodu bych měla jít v 11/2019. Jsem OSVČ a zajímá mne, zda pokud požádám o předčasný důchod, musím ukončit živnost a pokud nastoupím 3 roky před na pracovní úřad , z jaké čásky bude vypočten důchod. děkuji(Zuzana)
Foto
Pokud požádáte o předčasný starobní důchod, v živnosti můžete dále pokračovat, ale je důležité, aby jste nepřesáhla rozhodnou částku, tzn. aby nebyla založena účast na sociálním pojištění. Rozhodné období začíná rokem 1986 a končí rokem bezprostředně předcházejícím datu přiznání důchodu. Zápočet doby evidence na úřadu práce je náhradní dobou pojištění a pro výpočet důchodu se tato doba vylučuje.
Dobrý den, prosím, co všechno potřebuji k žádosti o důchod a jak dlouho před odchodem mám žádat?(Eliška)
Foto
O důchod můžete dle zákona žádat nejdříve 4 měsíce před požadovaným datem přiznání. K žádosti o důchod se předkládají doklady totožnosti, doklady o studiu, výchově dětí a další doklady o dobách pojištění, které ČSSZ neeviduje.
Dobrý den, do starobního dúchodu bych měla odejít 12.1.2017, mám dvě děti a narozena jsem 12.9.1956. Prosím o sdělení, kdy pro mě bude odchod do důchodu výhodný již v roce 2016 a za jakých podmínek (krácení).Děkuji(Marta Zbořilová)
Foto
Optimální datum odchodu do důchodu Vám poskytnou pracovníci OSSZ.
Dobrý den mají povinost na sociálce mě vypočítat výši důchodu chci vědět jak bych na tom byla když půjdu na 5 let do předduchodu bude se to v té době započítávat jako doba volná a nebo na tom budu lépe když si ještě budu platit těch pět let sociálku dobrovolně jak zjistím co je pro mne výhodnější(Zoe)
Foto
Doporučuji Vám obrátit se na příslušnou OSSZ, kde pracovníci poskytnou odborné informace o způsobu výpočtu důchodu.
Dobrý den chtěla bych jít do předduchodu zhruba za rok vím že v té době za mě stát neplatí socialní nebudu mít následný duchod menší když 5 let nebudu platit není lepší platit dobrovolně sociálku mám odpracováno 35let podobný problém má muj manžel který dostal 1stupen invalidity odpracováno 40let kde se dozvím přesné informace bojím se cokoliv řešit ústně dostala jsem už pár chybných informací nechci udělat chybu než pujdem do řádného duchodu děkuji(Alena)
Foto
Výše důchodu záleží na získané době pojištění. Máte pravdu, že doba pobírání předdůchodu není dobou sociálního pojištění. Pokud chcete, aby tato doba byla hodnocena pro výpočet starobního důchodu, máte možnost se přihlásit k účasti dobrovolného pojištění na místně příslušné OSSZ. Tím tato doba bude hodnocena jako doba pojištění.
Dobrý den, je mi 62let. Chtěl bych se zeptat, z čeho se mi bude počítat důchod, když jsem v evidenci UP 6 měsíců a 6 měsíců pracuji (smlouva na dobu určitou). Toto už trvá 6 let. Děkuji za vaši odpověd. (Pavlos)
Foto
Doba evidence na úřadu práce se hodnotí jako náhradní doba pojištění v omezeném rozsahu. Předpokládám, že po dobu 6 měsíců evidence na ÚP pobíráte podporu v nezaměstnanosti, pak by se Vám tato doba hodnotila jako náhradní doba pojištění. Rozhodné období pro výpočet důchodu je dle současné právní úpravy od roku 1986 do roku, který předchází datu přiznání důchodu. Doba evidence na úřadu práce je v tomto případě dobou vyloučenou, tudíž nesníží průměr příjmů pro výpočet důchodu.
Za posledních deset let jsem byl asi pět z toho nezaměstnaný. Jak se to započítává do důchodu? Uznáte mi celých pět let nebo se to nějak krátí.(Jirka)
Foto
Záleží na tom, zda jste byl jako nezaměstnaný vedený v evidenci úřadu práce. Doba evidence úřadu práce je náhradní dobou pojištění a pro důchod se v určitém rozsahu počítá. Doba, po kterou pobíráte podporu v nezaměstnanosti se započítává vždy, doba, kdy nepobíráte podporu v nezaměstnanosti se započítává max. 3 roky s tím, že do 55. roku věku lze započítat pouze 1 rok.
Dobrý den.Vypadáte velmi mladě. Kdy vy sama půjdete do důchodu? Je pravda že vy mladí si už důchod neužijete tak jako mi? Jan Rekl (71)(Rekl)
Foto
Děkuji. Vše záleží na legislativě v oblasti důchodů.
Byla jsem 10 let doma s dětmi (dvě). Jak se mi to započítá do důchodu? Sousedka mi tvrdí, že bude těchhle deset let se mi nikam nezapočítá. Je to pravda?(Magda)
Foto
Doba péče o dítě se hodnotí do 4 let věku dítěte. Neuvedla jste, kdy se Vám děti narodily, nemohu Vám uvést konkrétní dobu péče pro zápočet do důchodu. Více poradí na OSSZ.
Zjistil jsem, že mi chybí pět let, které jsem sice odpracoval, ale vy je neevidujete. Jak mám postupovat, když zaměstnavatel už neexistuje. (Michal)
Foto
Doporučuji obrátit se na OSSZ, kde Vám podají bližší informace ohledně dohledání doby pojištění. Existují archivy, které evidují doklady o zaměstnání, nebo je možné obrátit se nástupnické organizace.
Přišla jsem o práci a mám dva roky do důchodu, Nevím, jestli se mám ztrapňovat žebráním na úřadu práce? Nebyl by pro mě výhodnější předčasný důchod? (Kamila)
Foto
Můžete zažádat o předčasný starobní důchod o 2 roky dříve, ale je potřeba počítat s tím, že důchod bude trvale krácený. I doba evidence úřadu práce je hodnocena jako náhradní doba pojištění do doby důchodového pojištění. Úřad práce může být nápomocný ve zprostředkování nové práce, eventuelně rekvalifikace.
O kolik peněz přijdu, když půjdu do předčasného důchodu?(Šimon)
Foto
Čím delší období dřívějšího odchodu do důchodu, tím je procentní srážka vyšší.
O kolik let dřív můžu jít do předčasného důchodu?(Marika)
Foto
Do předčasného důchodu lze odejít o 3 až 5 let dříve, v závislosti na věku narození. Doporučuji se informovat na webových stránkách MPSV (věková kalkulačka).
Dobrý den. Když si žádám o důchod, jaké doklady potřebuju?(Zdeňků J.)
Foto
K žádosti o důchod je důležité předložit doklad totožnosti, pak se zpravidla předkládají doklady o studiu (výuční list, maturitní vysvědčení, diplom), doklady o vojně, doklady o výchově a péči o děti (zpravidla rodné listy). O potřebě dalších dokladů Vás bude informovat příslušná OSSZ dle místa bydliště.
Kde zjistím, jestli mám do důchodu započítané všechny roky, které jsem si odpracoval? (Karel)
Foto
Máte možnost si požádat o zaslání informativního osobního listu důchodového pojištění. Žádost adresujte na ČSSZ, Křížová 25, Praha 5, 225 08. V žádosti uveďte své jméno, rodné číslo a adresu, na kterou žádáte výpis zaslat.
Kde se dozvím, v kolika letech jdu do důchodu: Jsem ročník 1966.(Marcela)
Foto
Nenapsala jste, kolik jste vychovala dětí. Doporučuji proto, zjistit důchodový věk pomocí důchodové kalkulačky na webových stránkách ČSSZ nebo věkové tabulky na webu MPSV. Případně informaci poskytnou každý úřední den pracovníci na OSSZ dle místa bydliště.