ONLINE CHAT
Babičce je 93 let. je pohyblivá jen s chodítkem. Pobírá příspěvek na péči ve výši 4000 Kč. Jaké podmínky musí splňovat při žádosti o zvýšení.(Isabela)
Foto
Dobrý den, návrh na změnu výše přiznaného příspěvku na péči lze podat v případě, kdy dojde ke zhoršení zdravotního stavu a Vy se domníváte, že přiznaný stupeň závislosti již neodpovídá aktuální situaci.
Dobrý den, v prosinci mi byl diagnostikován zhoubný nádor tlustého střeva. Jsem po operaci, probíhá chemoterapie. Mám nárok na příspěvek na péči, když potřebuji pomoci s dopravou do nemocnice k lékařům (MHD bych to nezvládla), s péčí o děti a domácnost, ve dnech, kdy mi kape infuze i s přípravou stravy, oblékáním, hygienou atd. Chemoterapeutickou léčbu mám zatím naplánovánu do července. Následný postup se bude odvíjet od efektu. Mám již nyní šanci dosáhnout na příspěvek na péči, prosím? (Lada)
Foto
Dobrý den, podle Vašeho popisu zdravotního stavu nelze dopředu říci, zda Vám vznikne nárok na některou z dávek souvisejících se zdravotním stavem. Můžete si podat žádost o příspěvek na péči, o průkaz OZP, případně o příspěvek na mobilitu, a Váš zdravotní stav bude na základě těchto žádostí posuzovat Lékařská posudková služba.
Dobry den, moje maminka jiz potrebuje pomoci se zakladnim vedenim domacnosti a dovozem na lekarska vysetreni, je mozne z tohoto duvodu zadat o prispevek na peci - chce byt jeste stale u sebe doma., ale venku to uz sama nezvlada. Dekuji. Sona(Sona Sinecka)
Foto
Dobrý den, pokud jí zdravotní stav neumožňuje zvládat základní životní potřeby bez pomoci další osoby, lze podat žádost o příspěvek na péči. Podle toho, kolik životních potřeb žadatel nezvládá, se stanovuje stupeń závislosti od I. stupně (lehká závislost) po IV. stupeň (úplná závislost).
manžel byl u technickych praporu v roce 1955 1957:jako prac ovník na šachtě dostal t bc a duchod 5oo Kčs.je mu 80 let.ma narok na bezmocnost je po mozkové mrtvici je jenom doma.děkuji Sabovi. (Marie sabova.)
Foto
Dobrý den, doporučujeme, aby si Váš manžel podal na Úřadu práce ČR žádost o příspěvek na péči, případně o průkaz OZP a příspěvek na mobilitu. Na základě posouzení jeho zdravotního stavu pak Úřad práce rozhodne o případném nároku na tyto dávky (průkaz). K žádosti o příspěvek na péči je nutné přiložit vyplněné Oznámení o poskytovateli pomoci (což jste pravděpodobně Vy jako osoba blízká).
Dobrý den,mám ID 3.stupně,dostávám příspěvek na péči 800,-kč.Můj zdravotní stav se však zhoršil na stupeň 2 (středně těžká závislost),otázka- kde a jak mohu požádat o vyšší příspěvek na péči.Sám chodím těžce jen po bytě,vše mi obstarává paní,které dám plnou moc k vyřizování všeho potřebného.Děkuji za odpověď.(SixtaVladimir@seznam.cz)
Foto
Dobrý den, pokud se zhoršil Váš zdravotní stav, můžete si podat Návrh na změnu výše přiznaného příspěvku na péči. Návrh podejte na kontaktním pracovišti Úřadu práce podle Vašeho bydliště, které Vám vyplácí příspěvek na péči ve výši 800 Kč. Na tomto pracovišti je k dispozici formulář žádosti (případně si jej můžete stáhnout na Integrovaném portále MPSV). K Návrhu přiložte také plnou moc k zastupování v řízení, plná moc nemusí být úředně ověřená.
Dobrý den. Už 10let se starám o manžela se 4 st.postižení. Teoreticky jsem bez výdělku.Příspěvek dostává on.Jak se mi bude započítávat těch 10let do důchodu.Průměrem nebo budu mít 10let bez výdělku? Děkuji (Eva Spurná)
Foto
Dobrý den, doba péče o manžela, který má přiznaný příspěvek ve IV. stupni závislosti, se Vám započítá jako náhradní doba pojištění podle zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění. Úřad práce ČR Vám pro tyto účely na požádání vydá písemné potvrzení o době poskytování péče. Podmínkou však je, abyste byla řádně ohlášena na ÚP ČR jako pečující osoba (tedy uvedena na tiskopise Oznámení o poskytovateli pomoci). Bližší informace o důchodovém pojištění Vám podá příslušná okresní správa sociálního zabezpečení.
Dobrý den,mám syna,který se od mala léčí na narkolepsií s kataplexií,je mu 13 let,jezdíme s ním až do Prahy,jediná klinika,kde se narkolepsie léčí,mám pro něj celodenní péči,všude musím s ním,kdekoliv bez upozornění usne,ve škole prospí většinu času,přiznali mi jen invalidku pro něj první stupen a tak se chci zeptat,jestli má nárok na vyšší stupen invalidity,nemohu se ani zaměstnat,stále jsem jen ze svým synem děkuji za odpověd(zdena)
Foto
Dobrý den, pokud jde o invaliditu, je třeba se obrátit na přísplušnou okresní správu sociálního zabezpečení. Na ÚP ČR můžete podat žádost o příspěvek na péči, příspěvek na mobilitu, průkaz OZP či o příspěvek na zvláštní pomůcku.
Začátkem ledna jsem si zažádal o příspěvek na péči. Jak dlouho trvá vyřizování a kdy bych mohl dostat peníze? (Bedřich)
Foto
Dobrý den, správní řízení o žádosti o příspěvek na Úřadu práce ČR má trvat 60 dní. Po provedení sociálního šetření v přirozeném prostředí žadatele ÚP ČR požádá lékařskou posudkovou službu o posouzení zdravotního stavu a přeruší správní řízení po dobu, než bude vypracován posudek (Vám dojde doporučený dopis - Usnesení o přerušení řízení - tento dopis Vám bude říkat, že ÚP ČR požádal o posouzení Vašeho zdravotního stavu). Lékařská posudková služba okresní správy sociálního zabezpečení by měla tento posudek vypracovat do 45 dní a zaslat ho ÚP ČR. ÚP ČR vyzve žadatele, aby se s posudkem a podlady před vydáním rozhodnutí přišel seznámit, po uplynutí stanovené lhůty je vydáno rozhodnutí. Pokud je PnP přiznán, je vyplacen od měsíce podání žádosti.
Má člověk na invalidním vozíku automaticky nárok na parkovací kartu?(Bláha)
Foto
Dobrý den, nárok na parkovací průkaz mají pouze ti, kteří jsou držiteli průkazu ZTP či ZTP/P. Držitelé těchto typů průkazů si musí o parkovací kartu požádat na městském či obecním úřadu.
Babička bydlí v jiném městě, než naše rodina. Na dálku se o ní moc starat nemůžu, a tak bych ráda, aby jí někdo nakoupil, dovezl oběd, vyzvedl léky, uklidil, ale i pomohl s osobní hygienou. Kde najdu nějaké kontakty nebo pomoc? (Milena)
Foto
Dobrý den, doporučujeme Vám obrátit se na sociální odbor obecního úřadu v městě, kde babička bydlí. Zde by Vám měli poskytnout informace a kontakty na možnosti pomoci pro babičku (např. pečovatelská služba, osobní asistence apod.).
U pětileté dcery diagnostikovali celiakii. Kamarádka mi říkala, že má nárok na příspěvek na péči, protože není schopná se sama stravovat bezlepkově. Je to pravda? A záleží na tom, jaké máme s manželem příjmy?(Hedvika)
Foto
Dobrý den, nárok na příspěvek na péči lze stanovit až poté, co si podáte žádost o tuto dávku na ÚP ČR. Příspěvek na péči se nepřiznává podle diagnozy, ale podle schopnosti zvládat základní životní potřeby. Posuzování nároku na PnP nijak nesouvisí s Vaší ekonomickou situací a s Vašimi příjmy. Pouze v případech, kdy má rodina nižší příjmy než je dvojnásobek životního minima, lze požádat o zvýšení příspěvku na péči o 2 000 Kč měsíčně.
Pokud má dítě přiznán příspěvek na péči ( 3000 měsíčně s diagnozou cukrovka 1. typu), tak to znamená , že má automaticky nárok i na průkaz OZP ? Děkuji.(Dagmar)
Foto
Dobrtý den, stupeň závislosti přiznaného příspěvku na péči ani diagnóza neznamenají automatický nárok na průkaz OZP. O průkaz OZP si musíte podat samostatnou žádost. Posudková kritéria přiznání průkazu jsou odlišná od kritérií přiznání příspěvku na péči - nárok na průkaz OZP má osoba starší jednoho roku s tělesným, smyslovým nebo duševním postižením charakteru dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu, které podstatně omezuje její schopnost pohyblivosti nebo orientace, včetně osob s poruchou autistického spektra.
Dobrý den, která kritéria rozhodují o výši příspěvku na péči? Mám trvale ZTP/P + 3 stupen invalid. a težce chodím o dvou berlích jen malou vzdalenost cca 10m, ochable svaly a pobírám 4tis. coz nepokryva moje potřeby v zivotě ohledně péče. Kdo rozhoduje o této částce?? Děkuji Bořivoj(Borivoj Šok)
Foto
Dobrý den, při posuzování stupně záležitosti pro příspěvek na péči se hodnotí schopnost zvládat tyto základní životní potřeby - mobilita, orientace, komunikace, stravování, oblékání a obouvání, tělesná hygiena, výkon fyziologické potřeby, péče o zdraví, osobní aktivity a péče o domácnost. Podle počtu těchto nezvládaných potřeb se následně stanovuje stupeň závislosti I. - IV.
Dobrý den, maminka věk /69let/ přišla po velkých komplikacích s cévami o nohu. Ta je amputována až nahoře. Požádala jsem o příspěvek o péči, na úřadě mi bylo řečeno, že jej nedostane, neboť se musí čekat na ustálení zdravotního stavu. Pokud by to byla pravda, pak bychom se chtěli odvolat pro tvrdost zákona, noha jí zřejmě znovu nedoroste. A právě v období po amputaci vyžaduje neustálou pomoc a péči. Můžete mi poradit, jak postupovat. Děkuji.(JanaK)
Foto
Dobrý den, jednou z podmínek nároku na příspěvek na péči je dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav - to je takový stav, který trvá nebo má trvat dle poznatků lékařské vědy minimálně jeden rok. Je to jedno z kritérií, které posuzuje lékařská posudková služba v rámci žádosti o příspěvek na péči. Z Vašeho dotazu není zcela jasná situace - pokud jste podala žádost o příspěvek, vyčkejte vydání rozhodnutí (je možné se proti rozhodnutí v případě nespokojenosti odvolat), pakliže jste zatím dostala pouze ústní informaci, doporučujeme podat žádost o PnP.
Dobrý den. Je mi 44 let a mám poslední stádium rakoviny Beru Jenom hmotnou nouzi 3410 kč.Zažádal jsem si o inv. důchod kde mě bylo vyhověno a mám důchod 3 stupně ale nemám nárok na peníze protože nemám odpracovaná určená léta. Bydlím u matky v pronájmu ale na černo. Majitel nesouhlasí s dalším nájemníkem. Ted už kvůli důchodu nejsem vedený ani na ÚP.Můžete mi poradit co mám ted dělat a kde o co žádat ? Děkuji(Radek)
Foto
Dobrý den, máte možnost podat si žádost o příspěvek na péči, průkaz OZP, příspěvek na mobilitu. Všechny tato žádosti je třeba podat na kontaktní pracoviště ÚP ČR, které již navštěvujete kvůli dávkám pomoci v hmotné nouzi.
Vážení V roce 2013 mě byl přiznám průkazZTP/P když jsem žádal o prodloužení tohoto průkazů byl mě přiznán jenom průkaz TP s čímž jsem nesouhlasil a podal jsem odvolání k Úřadu práce České republiky Krajské pobočky v Pardubicích a to 7.9.2015 dnes je únor a odpověď žádná i když jsem měl možnost nahlédnou do rozhodnutí které mě opět přiznává průkaz TP.Je toto normální co se týče rozhodnutí i délky trvání vcyřízení?(Miloš)
Foto
Dobrý den, o odvolání rozhoduje odvolací orgán, tedy Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. ÚP ČR tedy neovlivní délku trvání odvolacího řízení a stejně jako Vy čeká na vydání rozhodnutí o odvolání.
Dobrý den, manželovi je 72 let a je držitelem průkazu ZTP/P má amputovanou polovinu chodidla LDK již několik let. Rána se mu nehojí, denně mu ji musím přebalovat a ošetřovat dle rad podologa. Asi před rokem se mu udělal defekt ( otevřená rána ) na palci PDK. Takže má obě nohy otevřené, bolavé a nehojící se . Chodí o dvou fran.holích. Léčí se u podologa, kardiologa, diabetologa,na cévním. K lékařům jej vozím , s nimi též vyřizuji vše potřebné , doma musím také obstarávat vše co je potřeba. Manželovi pomáhám s osob.hygienou, vše mu musím podat, odnést, obstarat celých 24 hod.denně. Prosím o radu, zda bych nemohla dostávat příspěvek na péči. Ještě chci dodat ,že jsme oba starob.důchodci a žijeme ve spol.domácnosti. Děkuji Novotná E. Brandýs nad Labem, tel.607858371 ,evanovot11@seznam.cz(Novotná Eva)
Foto
Dobrý den, manžel má možnost podat si žádost o příspěvek na péči a v Oznámení o poskytovateli pomoci uvede Vás jako pečující osobu. Po podání žádosti Vás navštíví sociální pracovnice a následně bude posouzen zdravotní stav manžela posudkovým lékařem.
Dcera má Aspergerův syndrom s ADHD a pnp I. a kartu ztp/p .Při posuzování jsem dokládali lékařské zprávy. Letos pnp i ztp karta budou končit.( Paní z úřadů říkala že si to budou sami hlídat a pak zavolá,kdy přijde zas na šetření) jen u karty se musíme sami přihlásit alespoň 2 měs.před koncem. Budeme muset zas dokládat nové zprávy od lékařů? Nic novějšího zrovna v tuto chvíli nemám jen se chystáme zrovna na psychiatrii ,tak bych chtěla vědět,jestli si tam mám požádat o novou zprávu(mám ještě jednu loňskou,ale je dost nečitelná p.doktorce došla barva v tu dobu v tiskárně). Abych aspoň něco novějšího měla.Děkuji Iveta(Iveta)
Foto
Dobrý den, pro účely příspěvku na péči i průkazu OZP bude ÚP ČR žádat lékařskou posudkovou službu o posouzení zdravotního stavu. Lékařská posudková služba se za tímto účelem obrací především na praktické ošetřující lékaře, případně odborné lékaře (kteří jsou uvedeni v žádosti). Je tedy vhodné kontaktovat praktického lékaře a spolupracovat s ním na tom, aby měl k dispozici veškeré aktuální lékařské zprávy.
dobrý den, mám 8 letého nevidomého syna a pobírám příspěvek na péči 2. stupně zajímalo by mě zda je to obvyklé a zda by neměl být příspěvek zvýšen alespoň na 3. stupeň, protože syn vyžaduje celodenní péči? děkuji za odpověď(Bartoš)
Foto
Dobrý den, pakliže máte pocit, že stupeň závislosti neodpovídá postižení Vašeho syna, máte možnost podat Návrh na změnu výše přiznaného příspěvku na péči.
Dobrý den, zajímalo by mne, jak je možné, že některé děti s diagnozou cukrovka 1. typu mají přiznán příspěvek na péči až do 18 let věku a jiné pouze např. na 1 rok. Děkuji.(Dagmar)
Foto
Dobrý den, platnost posudku o zdravotním stavu, na jehož základě vzniká nárok na příspěvek na péči či průkaz OZP, stanovuje posudkový lékař. U příspěvku na péči to znamená, že po skončení platnosti posudku bude zdravotní stav opět posouzen (ÚP ČR zahájí správní řízení z moci úřední o přeposouzení nároku). U průkazu OZP si konec platnosti nároku na průkaz musí hlídat klient sám (doporučujeme před koncem platnosti nároku podat žádost o změnu nároku na průkaz OZP).
Dobrý den, kam se obrátit pokud socialní pracovnice na Úřadu práce odmítne přijmout písemnou žádost na příspěvek na péči 70 letému člověku s odůvodněním, že starý človek to už nepotřebuje? Ošetrující lékař se tomu diví protože tento člověk se sám o sebe nedokáže postarat.(Pavel)
Foto
Dobrý den, ÚP ČR je povinen přijmout jakoukoliv žádost o dávku. Žádosti jsou možné podat na podatelně ÚP ČR nebo je zaslat poštou.
Dobrý den,mám ID 3.stupně,pobírám 800,- příspěvek na péči.Můj zdravotní stav se zhoršil a chci požádat o 2.stupeň péče z důvodu středně těžké závislosti,nejsem schopen chodit po úřadech.Jak a kde je možno o toto požádat,osobě,která o mne pečuje dám plnou moc,aby mne v této záležitosti zastupovala.Děkuji,hezký den.(Vladimír Sixta)
Foto
Dobrý den, návrh na změnu výše přiznaného příáspěvku na péči není nutné na ÚP ČR nosit osobně, je možné poslat ji i poštou. Pokud udělíte pečující či jiné osobě plnou moc k zastupování, přiložte tuto plnou moc k žádosti. Plná moc pro tento účel nemusí být úředně ověřená.
Manžel bere ten nejnižší příspěvek na péči. Jeho zdravotní stav se ale zhoršil, tak by si chtěl zažádat o vyšší. Jak má postupovat? (Majda)
Foto
Dobrý den, v tomto případě doporučujeme podat žádost - Návrh na změnu výše přiznaného příspěvku na péči. Formulář žádosti je k dispozici na kontaktním pracovišti Úřadu práce ČR či na Integrovaném portálu MPSV. Po podání návrhu na změnu výše Vás navštíví sociální pracovník ÚP ČR a provede sociální šetření, následně ÚP ĆR požádá o posouzení zdravotního stavu a stanovení stupně závislosti.
Jsem matka tříletého postiženého dítěte. Syn dostal průkaz ZTP. Na P navíc, prý nemá nárok. Nechápu to, přece se nikde tříleté děcko nemůže pohybovat samo? Jak to je?(Pleskavá)
Foto
Dobrý den, při rozhodování o průkazu OZP se Úřad práce ČR musí řídit posudkem o zdravotním stavu. který vypracovává lékařská posudková služba okresní správy sociálního zabezpečení. POkud s rozhodnutím nesouhlasíte, máte možnost podat odvolání.
Babička se pohybuje o holi, ale chůze jí jde čím dál hůř. V pondělí upadla na přechodu a zvedla se jen s pomocí ostatních chodců. Rádi bychom jí pořídili chodítko. Je na něj možné čerpat nějakou dávku? Kromě toho, že je stará, si babča zatím nikde o nic nepožádala. To chodítko by jí ale ulehčilo a zjednodušilo život. Neboť, pokud jí neseženu chodítko, tak asi někde fakt zůstane ležet a buďto ji přejede auto, nebo zmrzne....~d~~8~(Denisa)
Foto
Dobrý den, v dané situaci Vám doporučujeme hlavně obrátit se na praktického ošetřujícího lékaře a konzultovat s ním možnost poskytnutí zdravotnických pomůcek pro babičku. Úřad práce ČR neposkytuje příspěvek na ty pomůcky, které jsou částečně či plně hrazeny ze zdravotního pojištění.
Vyřizuji pro tchyni průkaz ZTP. Žádost ale byla zamítnutá. Přišlo „vyjádření k podkladům", kde je na konci uvedeno: Máte právo vyjádřit se k podkladům rozhodnutí. Své vyjádření můžete zaslat písemně nebo podat ústně do protokolu na ÚP a to nejpozději do 8 dnů od doručení této výzvy. Nerozumím tomu, zda když se vyjádřím písemně nebo ústně, jestli se to pokládá za odvolání a nebo jestli musím počkat až na konečné rozhodnutí a pak se teprve odvolat?(Františka)
Foto
Dobrý den, před vydáním rozhodnutí je Úřad práce povinen podle správního řádu Vám umožnit seznámit se s podklady před vydáním tohoto rozhodnutí - je to Vaše právo, nikoliv povinnost. Pakliže se s podklady neseznámíte a nevyjádříte se k nim, nemá to žádný vliv na rozhodnutí. Pokud se k podkladům vyjádříte, není to bráno jako odvolání. Odvolání lze podat až poté, co Vám bude doručeno písemné rozhodnutí.
Dcera má průkaz ZTP a tak by mě zajímalo, jestli máme možnost podat žádost o příspěvek na auto. Všude se dozvídám něco jiného. Děkuji za odpověď.(Malá)
Foto
Dobrý den, ano, máte možnost podat si žádost o příspěvek na zvláštní pomůcku na pořízení motorového vozidla. Průkaz ZTP však v tomto není směrodatný, musíte si podat samostatnou žádost o auto.
Je možné příspěvek na péči dostat i kvůli alergii? Slyšela jsem, že to jde kvůli lepku, ale co ostatní alergie? (Máňa)
Foto
dobrý den, nárok na příspěvek na péči se neodvíjí od diagnozy či typu zdravotního postižení. Pro příspěvek se posuzuje schopnost zvládání deseti základních životních potřeb (uvedené v ustanovení § 9 odst. 1 zákona č. 108/2006 Sb.).
Syn má diagnostikované ADHD. Máme na něco nárok? (Jitule)
Foto
Dobrý den, nárok na dávky a průkaz OZP se neodvíjí od diagnózy či typu postižení. Pro průkaz OZP se posuzuje schopnost pohyblivosti a orientace, v rámci příspěvku na zvláštní pomůcku pak zdravotní postižení odůvodňující přiznání tohoto příspěvku určuje příloha k zákonu č. 329/2011 Sb.
Už rok se staráme o nemohoucího dědu (má plíny, musí se krmit). Pobíráme příspěvek na péči, ale teď bychom rádi na 14 dní odjeli na hory a odpočinuli si. V nemocnici nám řekli, že ho tam můžeme na tu dobu nechat. Musíme to někde hlásit, že děda bude v nemocnici a sníží se o to ten příspěvek na péči?(Mikulda)
Foto
Dobrý den, každou hospitalizaci v nemocnici či pobyt v jiném zařízení (např. odlehčovací služba) je nutné ohlásit kontaktnímu pracovišti Úřadu práce ČR. V případě, že hospitalizace nepřesáhne celý kalendářní měsíc, má oprávněná osoba (dědeček) nárok na celou výši příspěvku za daný měsíc (příspěvek na péči se nijak nekrátí ani nerozpočítává na deniny).
Musím nějak dokládat, jak příspěvek na péči "utrácím"? Mám si schovávat účty a doklady?(Patricie)
Foto
Dobrý den, příspěvek na péči je nutné používat na úhradu pomoci a péče. která je Vám poskytována (za příspěvek nelze nakupovat oblečení, léky apod.). Úřad práce ČR vykonává kontroly využívání příspěvku na péči (tyto kontroly jsou neohlášené), a může Vás vyzvat, abyste doložila využívání příspěvku na péči až jeden rok zpětně.
Kam a jak mám podat námitku ohledně příspěvku na péči? Existuje na to nějaký formulář nebo vzor? Děkuji, Malá(Malá)
Foto
Dobrý den, pokud Vám již přišlo rozhodnutí Úřadu práce ČR o příspěvku na péči a Vy s tímto rozhodnutím nesouhlasíte, můžete proti rozhodnutí podat odvolání do 15ti dnů od data doručení. Odvolání podejte na tom kontaktním pracovišti Úřadu práce ČR, které rozhodnutí vydalo - a to jej postoupí odvolacímu orgánu MPSV, které o odvolání následně rozhodne.
Bratr má invaliditu 3.stupně. Co má on (nebo já) udělat pro to, aby získal kartu ZTP či ZTP/P? (Monika)
Foto
Dobrý den, je třeba podat žádost o průkaz OZP, formulář žádosti je dostupný nejen na kontaktních pracovištích Úřadu práce ČR, ale také na Integrovaném portálu MPSV. Žádost o průkaz se podává na příslušném kontaktním pracovišti - příslušnost se určuje dle místa trvalého pobytu žadatele.
Když změním trvalé bydliště, musím si požádat o nový průkaz ZTP?(Šimon)
Foto
Dobrý den, nemusíte, je však nutné tuto změnu na příslušné kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR nahlásit.
Je pravda, že pokud si požádám o průkaz ZTP, přijde ke mně sociální pracovnice a proleze mi celý byt? A jestli ano, tak proč? (Matylda)
Foto
Dobrý den, v rámci správního řízení ve věci průkazu OZP se žádné šetření neprovádí (po podání žádosti Úřad práce ČR požádá lékařskou posudkovou službu příslušné okresní správy sociálního zabezpečení a posouzení zdravotního stavu žadatele, na základě vypracovaného posudku pak Úřad práce ČR vydá rozhodnutí).
Tatínek (82 let) má zdravotní problémy. Nedokáže už ani vstát sám z postele. Jak by to u něj bylo s příspěvkem na péči? Teď se o něj starám já (dcera). Jsem v důchodu, ale nemám u něj trvalé bydliště. Bydlí s ním ale můj bratr. Ten tam má trvalé bydliště, ale chodí ještě do práce, takže o tatínka nemůže pečovat denně. Kdo z nás si má o příspěvek požádat? (Milada)
Foto
Dobrý den, o příspěvek na péči si musí požádat tatínek (tatínek je žadatelem), k žádosti o příspěvek na péči je nutné vyplnit Oznámení o poskytovateli pomoci, kde uvede osoby, které se o něj starají - můžete to být zároveň Vy i Váš bratr - jako osoby blízké.
Babička se ze dne na den stala nemohoucí. Sama si ani nikam nedojde a o nic nepožádá. Můžu to za ní vyřídit já, jako vnučka? A co k tomu budu potřebovat? (Pavlína)
Foto
Dobrý den, babička Vám může udělit plnou moc k zastupování v rámci celého správního řízení o žádosti o příspěvek na péči, průkaz osoby se zdravotním postižením, příspěvek na mobilitu či o příspěvek na zvláštní pomůcku.