ONLINE CHAT
Dobrý den, každý mi říká, že mám projít odpuštěním a a že se mi bude žít lépe...jenže já to nedokážu.Byla jsem nechtěné dítě, matka mi to zdůraznovala stále, pak jsem byla sexuálně obtěžovaná otcem otčíma, matka mě týrala psychicky i fyzicky, bratr, co se narodil z manželství byl privilegován......nyní jsou všichni mrtví...a já jim stále nedokážu odpustit....žije se mi se vzpomínkami moc špatně...hlavně po smrti manžela a babičky, která byla vlastně mou mámou...i když jsem u ní bydlela jsem do 5let, pak se narodil bratr a mě si odvezli......co mám dělat......(Javega)
Foto
Dobrý den Javego, jak jsem již psala u ostatních, nezůstávejte s tím sama a vyhledejte odbornou pomoc. Téma odpuštění je velké a dlouhodobá psychoterapie by Vám měla určitě pomoci. Mnoho sil.
Manžel přišel o práci a od té doby se úplně uzavřel. S nikým nemluví. Jen zíra na bednu. Trvá to 4 měsíce. Co s tim? (Tereza )
Foto
Dobrý den, ztráta zaměstnání je velká zátěž na psychiku. 4 měsíce jsou dlouhá doba. Zkusila bych manžela přesvědčit, aby vyhledal odbornou pomoc, nebo mu sama někoho najděte a odveďte ho někam, ať začne co nejdříve svůj stav řešit. Mnoho sil.
Dobry den.je mi neco po 40tce mam 3 deti 15,13,8,letjsem doma jiz 15 let,staram se vicemene o deti a domacnost.bydlim v byte partnera ktery tu nebydli,jen obcas prijede.vsechny naklady plati on,penize mi dava take.chci se odstehovat,ale nic nemam ,nemam kam j7t,krome pronajmu,,praci nemohu vhodnou sehnat do tedka.tato starost neboli neustala depka me trapi stale.s partnrem si nerozumime.takto negativne jiz uvazuji nekolik let,myslim tim ze chcise osamostatnit.nevim jak dal co delat ,kam jit dal,...dekuji za odpoved (Mysicka malicka)
Foto
Dobrý den, jak jsem již psala, zkuste vyhledat odbornou pomoc, někoho, kdo Vám pomůže se na situaci podívat s jiným náhledem a nadhledem, zmapuje s Váma celou situaci a pomůže Vám najít nějaké řešení. Mnoho sil.
dobrý den jak se dostat ze stavu kdy vás vůbec nic nebaví a máte pocit že nemáte žádné koníčky? kde hledat smysl života? ..ještě bych se chtěla zeptat jaké je podle vás nejlepší antidepresivum bez předpisu?(marie)
Foto
Dobrý den, jak jsem již několikrát opakovala, nezůstávejte s tím sama. Vyhledejte odbornou pomoc. Odborník Vám pomůže se v situaci zorientovat a najít možné cesty ven. Je to sice běh na delší trať, ale jistě to má smysl. Mnoho sil.
Mám problém v práci. Přijde mi, že šéf nedokáže ocenit mou snahu a píli, přitom lidem, kteří dělají mnohem méně, přidává. možná je to tím, že jsem žena, nevím. už jsem s ním o tom i mluvila a prý momentálně nejsou prostředky na zvýšení platu. z toho pramení problémy doma, zadlužení atd. Co byste mi poradila? mám takovou práci opustit nebo si ještě jednou zkusit s šéfem promluvit?(Linda )
Foto
Dobrý den, já jsem pro otevřenou komunikaci se šéfem a podle toho bych zvážila své další možnosti s ohledem na Vaší situaci. Hezký den.
Opustil me po 10 letech partner. Jsem úplně na dně. Nekdy ani nemohu vstát z postele a jít do práce. Furt brecim, nejim, nemůžu spát. Poradite? (Xxxxx)
Foto
Dobrý den, je to velmi náročná a zátěžová situace, nemám pro Vás kouzelnou radu, ale rozhodně v tom nezůstávejte sama, nebojte se vyhledat odbornou pomoc a s někým si o tom popovídat. Zpravcovat tuto těžkou životní situaci a krůček po krůčku se vrátit zpět do života. Mnoho sil.
Dají se antidepresiva nahradit nějakými přírodními prostředky? Už jsem je brala a mělo to dost špatný vliv na můj sexuální život, partner z toho byl docela otrávený. NEbo stačí jen psychoterapie? Bojím se, že bez antidepresiv terapii nezvládnu.(Alenka)
Foto
Dobrý den, neznám Váš příběh a proto je těžké určit, pokud stačí pouze psychoterapie. Rozhodně bych se šla s odborníkem poradit a zjistit možnosti, které Vám budou nejlépe vyhovovat. A co se týče antidepresiv a vliv na sexuální život, je pravda, že pokud pacient bere antidepresiva, může to mít za vedlejší účinek ztrátu sexuálního apetitu, poradila bych se s Vaším psychiatrem a zkusila najít lék, který by Vám třeba lépe vyhovoval.
Často se mi stává, že se mi najednou rozbuší srdce, začnu se potit a mám pocit, jako by se mělo stát něco strašného, i když se ve skutečnosti nic hrozného neděje. Stačí, abych doma zapomněla zhasnout, aby mi došel benzín v autě, nebo abych někam založila telefon a zhroutím se. Stydím se za to a partner se mi směje. Čassto si myslím, jestli to třeba není předtucha tragédie, ale doma mi říkají, abych se šla léčit. Co si o tom myslíte?(Jana Kr)
Foto
Dobrý den, já bych určitě vyhledala pomoc odborníka. Tyto úzkostné pocity pro Vám musí být velmi nepříjemné, stresující a vyčerpávající, ale při kvalitní psychoterapii se s tím dá pracovat a zbavit se těchto nepříjemných symptomů. Rozhodně s tím nezůstávejte sama a najděte odvahu někam zajít. Hezký den.
Myslíte, že depku způsobí i stereotyp? poslední dobou mě nic nebaví..ráno do práce, pak vyzvednout děti, uvařit večeři, s manželem se podíváme na film a spát.je to pořád dokola, už mě to ubíjí a představa, že to tak bude ještě dalších 30 let mi připadá šílená.kolikrát mám chuť na všechno se vykašlat, prodat auto, nechat děti manželovi a odletět na druhou půlku světa začít nový, zajímavý život. Co s tím?(Andrea)
Foto
Dobrý den Andreo, to co píšete, není nic neobvyklého a myslím, že tyto pocity má občas každý. Každopádně bych ve Vašem případě nevolila nějaké radikální řešení, ale začala bych malými krůčky, jak si ten stereotyp oživit.. občas si vemte čas jen sama pro sebe, jestli to jde, zkuste se s manželem domluvit, aby třeba jednou za týden uvařil on, nebo spolu běžte do kina, na večeři, běžte si popovídat s kamarádkama, zkuste novou aktivitu....ale opět opakuji, malé krůčky stačí, abyste se cítila lépe. Mnoho zdaru.
Paní doktorko, mám občas špatnou náladu a praktický doktor mi vnucuje antidepresiva. Neměla bych navštívit odborníka, který by mi řekl, jestli vůbec depresi mám? To může praktik antidepresiva jen tak napsat? (Katka)
Foto
Dobrý den, hodně záleží na tom, jak dlouho máte špatnou náladu a jak se to projevuje ve vašem každodenním životě. Určitě bych na Vašem místě navštívila odborníka a zjistila co se schovává za Vaší občasnou špatnou náladou a až pak bych zkusila léky, pokud by to nešlo jinak. Hezký den.
Jak přesvědčit kamarádku, která má neustále patálie s muži,aby navštívila terapeuta? Je klasický případ "oběti" mužů, submisivní, když má nového partnera, vzhlíží k němu a podřizuje se,neváží si sama sebe a když pak muž vztah ukončí, má pocit selhání. K psychologovi ale jít odmítá...Jak ldouho by trvala léčba tohoto problému a jak často by měla lékaře navštěvovat? (Veru )
Foto
Dobrý den, bylo by fajn, aby kamarádka navštívila odborníka a zkusila na sobě trochu zapracovat, musí to být pro ní velmi náročné se pohybovat v tomto začarovaném kruhu. Každopádně je těžké pro psychologa s někým pracovat, kdo si nechce nechat pomoci. Možná by šlo kamarádku přesvědčit, aby jedno, nebo dvě sezení zkusila a pokud nebude spokojená, může vždy přestat, ale třeba to za pokus stojí. Držím palce.
Kazdou noc, rano, se budim s obavami z beznych dennich cinnosti a se strachem z budoucnosti... budim se brzy nad ranem, lezim, nemam silu vstat..(Kiki)
Foto
Dobrý den Kiki, já bych Vás chtěla velmi podpořit v tom, abyste vyhledala odbornou pomoc. Musí to být pro Vás velmi náročné takto žít a pokud odbornou pomoc vyhledáte a začnete svůj problém řešit určitě se Vám uleví. Mnoho sil.
Dobrý den, mam špatnou naladu, protoze se mnou nechce trávit cas moje sousedka. Co mi poradíte?(Petr Novitny)
Foto
Dobrý den, na Vaší otázku asi neexistuje jednoznačná odpověď. Nemám dostatek informací o Vašem vztahu i jak byste si představoval to "trávení času". Každopádně doporučuji otevřenou komunikaci, ať víte jak to je. uleví se Vám. Hezký den.
Dá se deprese zvládnout psychohygienou? Procházkami a tak? Co si myslíte o pití třezalkoých a levandulových čajů? Může to stačit? nechci za žádnou cenu brát antidepresiva.(lada)
Foto
Dobrý den, záleží na tom, jak těžká deprese je. V některých případech klinická deprese bez léků léčit nejde. Ráda bych napsala charakteristické projevy deprese: dlouhodobě zhoršená nálada, pocity beznaděje a bezvýchodnosti. Člověk se přestává zajímat o dřívější příjemné aktivity a přestává z nich mít potěšení, změna spánku (jůře usíná, nebo se naopak časně budí a nemůže opět usnout), změna chuti k jídlu (nechutenství, nebo na opak přejídání), porucha koncentrace, ztráta energie, člověk nemá sílu dělat i tu nejméně náročnou činnost, v těžké fázi má pacient potíže i s hygienou (nezvládá si třeba ani umýt ruce), bez příčiny pláče, těžko přijímá negativní informace, nemoc provází negativní myšlení, sebeobviňování....a hlavně tento stav trvá již delší dobu. v jakém stádiu deprese je Vám pomůže rozpoznat odborník (psychiatr, psycholog) a zárověň Vám nabídne možnosti léčby. Zároveň bych ráda upozornila na základní pravidla psychohygieny - pravidelný spánek, správná životospráva, pohybové aktivity....to je opravdu základ...pak bych k tomu přidala: naučit se pozitivně myslet, najít si čas sama na sebe a na aktivity, které Vám dodávají energii, obklopovat se lidmi, kteří jsou pozitivní, naučit se relaxovat a odpočívat a pokud máte problémy, nezůstávat s nima sama. A pokud máte pocit a věříte, že Vám bylinkové čaje pomáhají, tak proč ne? Hezký den.
Dneska bere léky na depresi každý, dřív takové problémy nebyly. Není to prostě tím, že jsou dneska lidi rozmazlení a nejsou zvyklí překonávat překážky.(Vašek)
Foto
Dobrý den, na jednu stranu máte pravdu. Dříve takové problémy nebyly, je jiná doba a řekla bych, že jsou i větší nároky a tlaky na lidi, aby si udrželi práci, uživili rodinu atd. Lidé jsou vyčerpaní, někdy bych řekla i přečerpaní, vystresovaní, nespokojení, nemají na sebe čas atd...Zajít si za praktickým lékařem, nebo psychiatrem a požádat si o antidepresiva, nebo léky na překonání úzkosti je asi opravdu ta jednodušší varianta. Zároveň je ale důležité rozlišovat mezi náročnějším životním období a klinickou depresí, kdy se člověk bez potřebných léků opravdu neobejte. Všichni se občas dostaneme do složitější životní situace a jsem zastánce toho, že by v tom člověk neměl být sám a pokud nemá ve svém okolí někoho, s kým by mohl své starosti a radosti sdílet, proč se neobrátit na psychologa? Srovnat si myšlenky, najít praktickou cestu ven z aktuálních obtíží, začít se opět radovat ze života, najít si čas sám pro sebe, najít svou sebehodnotu, zkusit to prostě nějak jinak a vykročit ze začarovaného kruhu.
Moje máma (67 let) asi trpí demencí. Zapomíná, opakuje jednu informaci několikrát. Kam s ní zajít? K psychologovi nebo k psychiatrovi? A co jí čeká? Testy?(M.L.)
Foto
Dobrý den, já bych v tomto případě volila psychiatra. Psychiatr je lékař a po pohovoru a testech Vám řekne přesnou diagnózu (pokud má opravdu maminka počáteční demenci, řekne Vám i jakém stádiu) a také Vám poradí co dál. Pokud nemáte svého psychiatra, vždy je možnost maminku odvézt do Psychiatrické nemocnice v Bohnicích, kde přijímají pacienty nepřetržitě. ROzhodně bych ale neváhala a odbornou pomoc bych vyhledala co nejrychleji, aby se stav nezačal zhoršovat. Hezký den.
Jsem 13 let ženatý a s ženou se nemůžeme ani cítit. Nebo aspoň já mám ten pocit z nás obou. Nekomunikujeme, jen na sebe vrčíte. Nespíme spolu. nechce se nám vůbec. Máme ale 3 děti. Myslíte, že by mám mohli pomoci v psychologické poradně? Rozvádět se nechci, ale sami situaci asi nezvládneme. A budeme muset za poradnu platit nebo to jde na pojišťovnu?(Karel T.)
Foto
Dobrý den Karle, děkuji za Váš dotaz. A myslím, že se nacházíte v partnerské krizi, kterou někdy prochází každé manželství (partnerský vztah). Komunikace vázne, intimní vztah pokulhává, společných zážitků je málo, už jen když se na sebe podíváte, tak jste naštvaní atd. Zároveň ale máte spolu děti a i mnoho společných sťastných zážitků...Líbí se mi Váš náhled na celou situaci. víte, že situaci nezvládnete, ale chcete jí řešit a pokud to chcete oba, nevidím důvld, proč by to nemělo vyjít. V psychologické poradně Vám jistě pomůžou se v celé situaci zorientovat a najít nějaké společné řešení. Jsou poradny, které fungují na pojišťovnu a také poradny, kde si musíte zaplatit. Na internetu najdete mnoho manželských poraden, kde Vám pomohou. Neznám Vaší situaci, ale zde je pár tipů..Zkuste se společně zamyslet nad tím, co jste na začátku vztahu dělali společně (nějaká aktivita - běh, hraní karet atd.) a zkuste to obnovit. Máte spolu 3 děti, bylo by možné si najít čas, abyste ho trávili jen ve dvou? Zajímejte se o sebe a zkuste na začátek se manželky zeptat jak se měla v práci. Když se loučíte, dejte jí pusu na rozloučenou a na přivítanou. Je to pár základních a jednoduchých tipů, ale proč to nezkusit? Někde se začít musí. Přeji mnoho úspěchů.
Zemřela mi matka, už před pěti lety a mě se po ní pořád zdá, křičím ze spaní, nemůžu se s tím vyrovnat. Všichni mi říkají,a bych se přes to přenesla, ale já to nedokážu. Mám se léčit?(Marcelina)
Foto
Dobrý den Marcelino, smrt blízkého člověka je vždy velmi náročná věc a každý se s ní vypořádává po svém. Není jednoduché se s takovou životní tragédií smířit a akceptovat ji a jak říkáte, nemůžete se s tím i po pěti letech vyrovnat. Já bych určitě vyhledala odbornou pomoc psychologa, který by Vám pomohl s touto situací pracovat. Prošel s Vámi celý proces truchlení a pomohl by Vám se individuálně s touto nelehkou životní situací poprat. Mnoho sil.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak probíhá sezení u psychologa. Děkuji(Veronika)
Foto
Dobrý den Veroniko, děkuji za Váš dotaz. V první fázi sezení dochází k navázání otevřeného dialogu mezi psychologem a klientem. Je to v podstatě navázání vztahu. Při sezení je velmi důležitá vzájemná důvěra, se zkušeným psychologem se budete vždy cítit bezpečně a nikdy neučiníte kroky, na které nejste připravena. Během sezení budete pracovat s problémy, které jsou v této chvíli nejdůležitější a zaměříte se na jejich pozitivní změnu. Na druhé straně se během sezení probírají i nepříjemné zážitky a je důležité, aby se při tom klient cítil bezpečně. Sezení většinou trvá 50-60 minut.Psycholog je v podstatě člověk, který je emocionálně nezaujatý a má na obtíže svých klientů nadhled a profesionální zkušenosti. V této době, ale bohužel stále platí ještě u některých lidí přesvědčeníá, že kdo jde za psychologem, tak je blázen, ale myslím, že někdy je opravdu dobré si utřídit myšlenky a zapracovat na sobě s nezaujatým člověkem a odborníkem. Hezký den.