ONLINE CHAT
DObrý den. Zdravě jím, zelenina, maso, dopoledne ovoce. Žádné pečivo, mouka, těstoviny, sladké, nic takového. Občas sklenička dobrého vína. Denně cvičím hot yogu. Jsem 178 cm vysoká, vážím 60 kg. Ale celý život mám břicho. Nikdy ho neshodím. Doporučila byste liposukci? Už si fakt nevím rady. Děkuji a fandím Vám. Monika (33)(Monyka)
Foto
Dobrý den, podle toho, co píšete, je Váš BMI 18,9kg/m2, tedy v pásmu podvýživy. Je možné, že adaptací na nedostatečný energetický příjem je zvýšení tukové vrstvy v oblasti břicha (tepelná izolace důležitých orgánů - játra, ledviny, slezina, trávicí trakt). Vaše hmotnost by se měla pohybovat v rozmezí 63-73kg , pokud máte výšku 178cm. Problém liposukce jen odsune, vrstva izolačního tuku se vytvoří nad a pod oblastmi, kde byla provedena, pokud trpíte podvýživou... Všem děkuji za dotazy a přeji úspěšný rok 2016 plný radosti, spokojenosti a zdravbí! Loučím se. Kateřina Cajthamlová
Dobrý den, jak se nejefektivněji zbavit vypouklého břicha, nikdy jsem ho neměla, ale ještě před vánoci mi náhle "vyskočilo" dost velké, jako bych měla v břiše napůl nafouknutý balónek. Dost se s tím peru a i pár vyslechla jsem si i pár ošklivých urážek. Jinak měřím necelých 155 cm a vážím asi 50 kdy, BMI mám v normě. Přesto jsem najedou podivně oplácaná,, i cvičit se pokouším. Prostě bych se toho ráda zbavila. Děkuji předem za odpověď(EvaK)
Foto
Tady bych doporučila nejprve zjistit, co v břiše probíhá. Pokud se stav projevil náhle, může jít o příčiny banálnější (plynatost, změna bakteriálního osídlení střeva), ale i o závažnější (změny napjetí střevní stěny, zvětšení orgánů v břiše - vaječníky, děloha, játra). Než se pustíte do nějakých experimentů či cvičení, doporučuji navštívit gynekologa, případně alespoň obvodního lékaře či internistu, nechat si vyšetřit páteř a břišní dutinu.
Dobrý den, je mi 62 let. měřím 158 cm, vážím 70 kg. Jsem zdravá, bez nějakých potíží. Nedaří se mi shodit alespoň 5 kg. Poradíte mi? Jinak přeji úspěšný rok a hodně zdraví.(Benešová)
Foto
Nepíšete, jak dlouho Vás nadbytečná hmotnost trápí. Je možné, že se jedná o hormonální příčinu, zkuste zapátrat tady. Endokrinolog je tím odborníkem, kterého byste měla navštívit.
Dobrý den, co dělat po onemocnění ŠZ. Hashimoto, na počátku TSH téměř 300. Po roce braní léků odcházejí svaly, únava zůstává, navíc bolí malé klouby. Pravidělně plavu - 5x týdně 2 km. Poradíte ? (Olga)
Foto
Poradila jste se s endokrinologem? Je zvláštní, že přes léčbu zřejmě přetrvávají příznaky onemocnění. Je možné, že za situaci už "nemůže" Hashimotova struma, ale jiná příčina. Zkuste se poradit s obvodním lékařem a zaměřit diagnostiku šířeji, nejen na štítnou žlázu. Možná je třeba úprava léčby nebo úprava stravy. Každopádně to nevzdávejte.
Hezky den. Mam opacny problem, chtel bych rychle pribrat cca 5-10kg. Reknete mi prosim jmenovite par produktu, ktere jsou nejvice na tloustku a nejsou vyrazne nezdrave. Dekuji. :)(Daniel )
Foto
Nevím, z jakého důvodu potřebujete přibrat a co. Pokud svalovou hmotu, jsou těmi potravinami tvaroh, vejce, libové maso a potřebujete i dostatek vlákniny a čisté vody i minerálů k optimální tvorbě svalů - nu a samozřejmě posilovací cvičení vhodně zvolená tak, abyste se příliš nezatížil a neporanil. Pokud potřebujete přibrat tuk, vhodné jsou tučnější ryby, oříšky, semínka, nu a dostatek odpočinku a psychické relaxace.
Je nutné vynechat veškerý alkohol při snižování váhy?(Jana )
Foto
Je to lepší. 1g bílkovin či sacharidů má hodnotu spalného tepla cca 4,1kcal, 1g tuku 9,3kcal, 1 gram alkoholu 7kcal. Navíc pokud konzumujete alkohol, dochází k zátěži jater a ledvin, tedy orgánů pro zdravý metabolismus klíčových. Tvrdý alkohol ani pivo se jednoznačně nedoporučuje, mírná konzumace vína (2dldenně max) nemusí být na závadu, pokud jste jinak zdráva.
Kolik kalorií musím spálit,ů abych dosáhl úbytku váhy 1kg. A kolik kalorií na spálení 1kg tukuk.(Machálek Jiří)
Foto
Pokud se ptáte, kolik je kalorická hodnota 1kg tělesného tuku, jde o 9300kcal - tedy cca 39000 kJ. Ale takto jednoduše nelze počítat. Pokud zvýšíte svůj energetický výdej o 2000kJ denně (10 000 kroků), dojde ke "spálení" 1kg tuku cca za tři týdny. Pokud navíc omezíte konzumaci nadbytečných nasycených tuků a jednoduchých cukrů, může k úbytku dojít i dříve.
Dobrý den, je mi 30 jsem relativně štíhlá akorát mám problém, pokaždé když přiberu tak na nohách a zadku. Mám štíhlý pas, ploché břicho ale nohy jak kůly( široké kotníky a silná lýtka takže když přiberu nosím jenom kalhoty). Vím že kdybych hodně cvičila a chodila tak se to zlepší ale chtěla bych poradit něco, aby mi při hubnutí/ zpevňování nenarůstaly svaly. Diety nedržím ani jsem nikdy nedržela spíš potřebuji poradit cviky a vůbec jak zformovat tělo aby bylo souměrné ( nahoře vel. 36 dole 38) a neměla jsem svalnaté nohy.(Miluška)
Foto
Nezmiňujete, zda jste absolvovala vyšetření lymfatického systému, kolik máte dětí ani typ posilovacích cvičení. Může jít i o stavbu geneticky založenou, případně může jít o situaci, kde hormí polovina těla je příliš málo osvalená, zatímco dolní polovina těla je osvalená normálně. Těžko říci takhle na dálku. Představa, že existuje nějaké cvičení na zeštíhlení nohou je , bohužel, naivní. Pohlavní hormony u ženy udržují svalovinu dolní poloviny těla (žena teoreticky může rodit až 15-20 dětí za život, je tedy důležité, aby tělo udržovalo právě dolní končetiny dostatečně osvalené - při případném těhotenství by totiž Vaše hmotnost vzrostla o 10-15kg a musíte se "unést"). Bavíme se o vývoji lidského druhu, který probíhal desetitisíce let. Móda hubenosti a malého počtu dětí je něco, co příroda u lidského druhu nepředpokládala.....
Dobrý den, paní doktorko, nemáte, prosím, nějaký tip, jak zvládat chutě a jak posilovat motivaci k hubnutí? Jsem věčná dietářka s nadváhou.Děkuji(marie)
Foto
Je dobré najít si nějakou podpůrnou skupinu, poradit se s odborníkem, zda děláte vše správně a neaplikoat nárazové a drastické dietní pokusy. Spíš se směřujte na postupnou důslednou a doživotní změnu životního stylu.
nechala jsem si udelat rozbor DNA abych vedela, z ceho pribiram a co mi pomuze zhubnout. Verite teto metode?(Pavla)
Foto
Záleží na pracovišti, kde rozbor dělají. Řadu dispozic (cukrovka, coeliakie, nádorová onemocnění) tato metoda může odhalit, ale má svá omezení tam, kde je tloustnutí vlivem psychogenních faktorů nebo nedostatku pohybu či odpočinku. Navíc je to finančně poměrně náročná diagnostika.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co si myslíte o krabičkové dietě? Děkuji Hezký den(Marie)
Foto
Záleží na tom, jak jsou krabičky značené (suroviny, energetická a živinová hodnota), kdo kontrolujke kuchaře a zda nepodléhají snadno zkáze (chlazení, vakuování atp). Existují společnosti, které nabízejí individualizaci krabičkové stravy dietologem, ale tam se ceny pohybují ve vyšších hladinách. Zkrátka "není krabička jako krabička". Za největší výhodu považuji jednoduchost a nenáročnost přípravy, za největší nevýhodu právě nedostatečné značení, individualizaci a to, že se strávník nenaučí, jak se samostatně vhodně stravovat.
Dobrý den paní doktorko, pracuji jako strojvedoucí a dělám i noční směny a potřeboval bych zhubnout deset kilo. V práci mám málokdy čas se najíst a nevím, jak se mám stravovat při nočních směnách a pri směnách, které začínají ve 2 ráno. Z pohybových aktivit provozuji turistiku, ale nejvíc jednou týdně. Jídelníček jsem změnil, zařazuji do něj více ovoce a zeleniny, celozrnné pečivo. Chutnají mi ryby, ale nejvíc sardinky a pečenáče, ale nevím, jestli zrovna tyto jsou vhodné pro hubnutí. Děkuji a přeji hezký den.(Pavel 76)
Foto
Milý pane Pavle, nejíst během noční služby, navíc, pokud pracujete jako strojvůdce-tedy je třeba, abyste si udržoval pozornost po delší dobu - není vhodné. Rozdělte si směnu na období po 3-4 hodinách a snažte se i během služby sníst malou svačinku, která může obsahovat zmiňované ryby, chléb, nějakou zeleninu, případně ovoce a třeba tvarohovou pomazánklu na chlebě. Vhodnou variantou jsou i těstovinové saláty, luštěninové saláty a podobně. Strava v den, kdy máte noční službu, by neměla obsahovat nasycené živočišné tuky (tučné maso, klobásy, vejce, tučný tvaroh či sýry), protože to by mohlo tlumit Vaši pozornost. Celozrnné sušenky, zmiňované typy jídel nebo přesnídávkové polévky jsou lepší varianta.
Dobrý den paní doktorko.Samozřejmě jsem taky přibrala asi 2kg,ale nevím jestli je to vánočním mlsání.Právě u mně probíhá menopauza,tak se spíše přikláním k této variantě..Poradíte mi,co při tomto stavu dělat,abych nekynula!!!!(Nada 50let)
Foto
Dobrý den, pohlavní hormony mají termogenní efekt (zvyšují během menstruačního cyklu tvorbu tepla), dále dochází při menstruaci ke ztrátám krve, což se rovněž podílí na zvýšení energetického výdeje. Další efekt pohlavních hormonů je na ochranu aktivní hmoty (svaly, kostra, orgány). Po menopause tyto všechny pozitivní vlivy ustávají, proto může docházet k přibývání na váze. Spolupodílí se i psychický stav (v klimakteriu jsme vlivem nevyrovnaných hormonálních hladin citlivější na různé podněty, míváme emoční výkyvy atd) Pokud poněkud uberete z povinností, najdete víc času na odpočinek a přiměřenou fyzickou aktivitu (procházky, mírné cvičení - strečing, joga, posilování specifických svalových skupin) a omezíte nasycené živočišné tuky a alkohol, měla by se váha postupně zase upravit. Poraďte se s gynekologem, zda není vhodná mírná substituce hormonální.
Dobrý den, pomůže mi na hubnutí každodenní pití vody s rozpuštěným Psylliem? Přijde mi, že mám po tom menší hlad. Děkuji:-)(Katka)
Foto
Záleží na tom, co dalšího budete dělat. Samotné hladovění není dlouhodobě dobrý nápad.
Mojí matce je pouhých 43 let,ale vypadá na 60. Je tlustá, oteklá,dodržuje příšernou životosprávu - každý den má na oběd řízek nebo čínu, snídá májku s bílým rohlíkem, k večeři sekaná nebo smetanové brambory.Obden chodí nakupovat do masny. Nehýbe se. Můžou její časté zdravotní problémy být podmíněné tímto typem stravování?(Věrka)
Foto
Zcela jistě ano. Ale pokud sama nebude chtít, asi jí nemůžete pomoci ani radit. Určitě ví, co její tloušťku způsobuje.
Dobrý den, ráda bych se zeptala zda můžu hubnout i v těhotenství. Je mi 22 let měřím 174cm a vážím 95kg. Jsem nyní v 10týdnu těhotenství a ráda bych se postupně dostala na zdravější váhu. A co bych měla jíst? Děkuji za odpověď(Katka 2294)
Foto
ROZHODNĚ NIKOLI!!! Pokud Vám gynekolog nebo praktický lékař doporučí sledovat svou hmotnost, ROZHODNĚ tím nemyslí držet nějakou redukční dietu. Těhotná žena se musí stravovat podle svého zdravotního stavu. Jiný postup bude tam, kde hrozí těhotenská cukrovka, jinak tomu bude u ženy, kde se projeví zátěž ledvin, žlučníku nebo jiných orgánů. Rozhodně se nepouštějte do žádných laických pokusů o hubnutí! Pokud chcete své přibírání (v rámci těhotenství je zcela normální přibrat cca 10-15kg) nějak regulovat ROZHODNĚ se poraďte alespoň s dietní sestrou, ale raději s lékaři, kteří znají Váš stav a případná rizika! Ani během kojení není vhodný čas na redukční dietu, kojící matka má potřebu živin a energie VYŠŠÍ než žena, která nekojí. Je třeba neohrozit miminko nyní v těhotenství nějakým nedostatkem živin. V době kojení zas neuváženou laickou dietou můžete přijít o mléko.
Dobrý den paní Dr, tloustne se z jasmínové rýže? Pokud si dám tuto rýži a třeba rybu na páře a zeleninu tomu?(válová)
Foto
U každé potraviny vždy záleží na množství, frekvenci, s jakou tu potravinu konzumujete, na konzumentovi, na jeho zdravotním stavu a aktivitách. Po žádné potravině se jednoznačně netloustne. Tedy ani po jasmínové rýži jako takové.
Pěkný den, paní Kateřino, zajímalo by mě, snad možná mohla by jste prozradit, zda-li pak, začátkem roku dala jste jsi, jako doktorka, že, každoroční se přejicí., Novoroční předsevzetí, roku - 2016, mockrát děkuji za odpověď(víťa)
Foto
novoroční předsevzetí si nedávám a neudělala jsem to ani letos.
Dobré odpoledne, paní Cajthamlová., mile, Rád bych se Vás zeptal, jak pak jste jsi prožila, jako doktorka, a žena, a maminka, před (ne)dávnem, bývalé proběhlé., jako Vánoce, i svátky, i adventy, roku - 2015, předem děkuji za odpověď(víťa)
Foto
Milý Víťo, Vánoce bývaly mé velmi oblíbené svátky, vždy jsem pekla 12-13 druhů cukroví a po celý Advent i Vánoce jsem se zabývala různými výstavami betlémů, procházkami po Praze, případně návštěvami přátel. Mám již dospělé děti, obě jsou nyní z domu, nemám již prarodiče ani rodiče, takže Vánoce jsem se letos rozhodla strávit poprvé v životě úplně jinak a odjela do Thajska. Vyhnula jsem se tak vánočním činnostem A SHONU A V PROSTŘEDÍ KRÁSNÉ PŘÍRODY, MOŘE I ARCHITEKTURY ZAŽILA ZCELA OJEDINĚLÉ 3 TÝDNY KLIDU A POHODY.
Dobrý den Vám přeji , mohu ovlivnit stravou, dietou, cvičením tvorbu tukových lipomů na které trpím? Je opravdu možné se jich zbavit pouze chirurgickým zákrokem- vyříznutím? Nejsem obézní, žiji zdravě a cvičím. Přesto nárůst tukových bulek přibývá. Jsem z toho nešťastná. Moc děkuji za odpověď. Přeji Vám mnoho zdraví a štestí v novém roce. Katka(Kateřina)
Foto
Tvorba lipomů může souviset s některými typy metabolických vad, dietou ovlivnitelná být může i nemusí. Zajděte do metabolické poradny, kde mohou případná vyšetření indikovat. Chirurgická léčba je třeba jen tehdy, pokud lipomy vadí kosmeticky nebo mechanicky nebo je dráždí oděv. Lipom je zcela nezhoubný nádor, strach z něj mít nemusíte.
Dobrý den paní doktorko,Prosím poradte mi je mi 70 let mám 15 kilo nad váhy , Ráda bych schodila alespon něco nějak mi to nejde .Nejím uzeniny vepřové maso knedlíky . Omačky velmi málo. Mám altrozu vkolenou .Snažím se i dost chodit . ale něco dělám špatně. děkuji. Zdenka Václavková(Zdenka Václavková)
Foto
Dobrý den, paní Václavková, prosím , přečtěte si mou odpověď na předchozí dotaz. Zde opravdu nelze radit bez znalosti složení Vašeho těla, stavu laboratorních parametrů, stavu a typu léčby Vaší artrosy, bez analýzy Vašeho jídelníčku a psychické i fyzické zátěže. Zkuste se poradit s lékařem, který Váš zdravotní stav i rodinnou zátěž zná a ví, jaké léky berete. Hodně radosti v novém roce přeji.
Dobrý den,pani doktorko. Je mi 65 let/160 cm. Jsem věčná dietářka-kvůli udržení štihlosti,maximálně do 65 kg. Před 2 lety jsem s úspěchem ukončila léčbu cervical cancer. Ale od te doby pomalu ale jiste přiibírám až do76 kg. Jsem vegetarián,Nejim sladké, nepiju, nekourim a kdyz jsem zjistila, že se zbytečně dřu denně 40 min zumba a 20 min vibrastation, tak jsem to taky vzdala. Teď jen denně vibrastation (profesionální) a cca 40 min chůze tak 3x týdně. Prostudovali jsem snad kdeco, včetně vase programy, zkusila vsechny druhy diet - a houby! Pomalu přiibírám dal. A - štítnou žlázu mam v pořádku.Myslím si, ze dodržují vsechny doporučené zásady zdravého životního stylu,nepřejídam se, jsem zdravá, zádné leky pravidelně neberu, jen občas na zadá,jen už moc nesportuji - a presto přiibírám. Můžete mi i takto na dálku dat nějaké řešení, prosim? Moc vam děkuji a preju hezky den. Eli(Eli Busova)
Foto
Samozřejmě neporadím po internetu do hloubky. Z Vašeho textu mne zaujalo několik klíčových slov: věčná dietářka, diagnoza CA cervixu a pro Váš věk výrazně zátěžové (až přetěžující) sporty - vibračnbí plošina a zumba. Vyjádřím se k těmto třem oblastem postupně: Začnu sporty: pokud budete chtít aerobní typ zátěže, je jím chůze (lépe typu nordic walking - s hůlkami), plavání, případně rekreační cyklistika do rychlosti 17-20km/hod. Ostatní je pro Váš příliš náročné a zřejmě "spalujete jen cukry", nikoli tuky. Co se dg CA týká, je to obrovská psychická zátěž - a vliv stresu na postavu ve vyšším věku je významný. Steroidy, které tělo produkuje ve stresových situacích narušují hospodaření s energií (podobný efekt mají i některé léky, které jste možná brala/berete) - tloustnutí se projevuje hlavně v oblasti břicha, adrenalin s noradrenalinem zase mění prokrvení svalové tkáně i podkoží a hospodaření s vodou a solemi v těle, mohou vést k přibírání i ke zvýšení krevního tlaku. Nu a u lidí, kteří chronicky drží diety může docházet k tzv.proteinovo-sacharidové podvýživě s nárazovým nadbytečným příjmem tuků - a tímto mechanismem lze tloustnutí též vysvětlit. Pokud Váš energetický příjem nedosahuje dlouhodobě hodnotu alespoň 7500kJ, může jít o tento případ. Je každopádně třeba větší diagnostika, toto jsou jen mé aktuální nápady. Řešení musí odpovídat zjištěné příčině. Každopádně držím palce, abyste příčinu spolu s lékaři nalezla a podařilo se Vám získat zase lepší postavu.
dobry den. co si myslite o ucinku probiotik na hubnuti? (myslim v tabletkach). ma to nejaky efekt? neustale mam pocit nafoukleho beicha, uvazovala jsemprave o probiotikacj. dekuji(lucie)
Foto
Probiotika mohou vyřešit mikrobiologické osídlení střeva a pomoci Vám normalizovat plynatost (zbavit Vás jí). Nejde však o hubnutí, protože probiotika nemají vliv na množství tukové tkáně v těle.
Dobry den. Jaky nazor mate na bezlepkovou dietu? Ja vysadil pecivo ,testoviny atd a kila sla dolu, pivo si neodpustim. Pravidelne jezdim na kole cca 4000km rocne,ale vaha sla dolu prave az po najeti na bezlepkovou stravu. Vazim ted 80kg pri 180 cm zmizel mi pupek a citim se dobre. Neskodim zbytecne svemu telu,kdyz mu odpiram vse z mouky?? Mejte se hezky, Jan.(Jan Kotyza)
Foto
Dobrý den všem, vítám Vás na chatu a začínám odpovědí Janovi: je opravdu možné, že bezlepkovou dietu potřebujete. Může jít o intoleranci lepku, o alergii se zřejmě nejedná, to byste měl před nasazením diety potíže veliké a spíš byste hubl, netloustl. Můžete se nechat vyšetřit na gastroenterologii, abyste si ověřil, zda opravdu musíte bezlepkovou dietu držet. Rozhodně není škodlivá, nebojte se.