ONLINE CHAT
Dobrý den, jaký je Váš názor na "uspání" starého a nemocného pejska? Nepřijímá potravu, nemůže chodit, jen leží, pije, je apatický. Léky už nepomáhají. Není pro pejska jen trápením, když takto dožívá? A má člověk právo rozhodnout? Děkuji a pěkný den. (Nina)
Foto
Dobrý den. V prípadoch kedy sa jedná o starého a velmi nemocného pejska může být eutanázie důstojným odchodem a vyslobodením pred pomalým umíraním. Je to jedno z nejtažších rozhodnutí pro majitele a veterinárneho lékaře. Veterinární lékař vždy pečlivě zhodnotí celkový zdravotný stav pacienta a ak by mal eutanáziou zabránit trápeniu a dožívaniu v bolesti.
Je nutné pejskům zastřihovat drápky? Ten můj je má přerostlé,ale doma si na to netroufám a na veterinu se mi jen kvůli tomu nechce.Prý si psi brosí drápy o chodník...(Yorkshirka)
Foto
Ak má váš pejsek dlouhé drápy je nutné mu ich zastrihnout. Pri dlouhých a neupravených drápoch může postupně docházet až k deformitám prstov. Nekterí psy si brousí drápy venku počas procházky, ale u malých plemien žijúcich v byte může napriek tomu docházet k prerastaniu drápů. Ak máte pocit, že má Váš pejsek naozaj prorostlé drápky netreba to odkládat a treba sa poradit s veterinárom, ktorý vám poradí tipy a triky ako zvládnout úpravu aj doma pomocí špeciálnych kleší na drápky.
Dobrý den, kocour - 3 roky, nekastrovaný, žijící v bytě. Kupuji mu kuřecí maso a srdíčka. Může jíst toto maso i syrové, nebo musí být povařené? Z kapsiček vycucá šťávu a ostatní nechá. Na granule ho neučím. Děkuji(Nečesaný Pavel)
Foto
Pri krmení surového masa je lepší podávat hlboce premrazené, nem,usíte podávat vyslovene uvarené maso. Osobne som neni zástncom krmenia len surovej stravy, pretože je mnoho negatívnych uskalí které prináší, napr. parazity, bakterie (salmonela), vnitřnosti jsou bohaté na vit. A z ktorého sa může rozvinout onemocnění hypervitaminóza A, dále může dojít k dysbalanci vapniku a fosforu kedže maso je bohaté na obsah fosforu. Dnešní psy a kočky už dávno nežijí život jak ich divocí předkové, preto aj stravu by sme mali přispůsobit potřebám našich mazlíčků. život v městkém prostředí vyžaduje suplementáciu antioxidantov, ktoré si poradia v boji proti volným radikálom. Verím že kvalitné kompletné granule su najlepšou volbou vo výžive psov a koček.
Pekny den, jak je to s obezitou u psu a kocek? Tloustnou z lidskeho jidla?(Anna)
Foto
Obezita u psů a koček je narůstajíci problém, pre predstavu všeobecne na základe posledných studií sa uvádza, že cca. až 50% koček a psů 23-45% trpí nadváhou, alebo obezitou, hlavne teda vo velkých mestách. K obezite prispieva nesprávne krmenie, prekrmovanie, podávanie pamlskov. Principiálne, krmenie akehokovlek kmiva, ktoré nasobne prekračuje denné energetické požadavky pre daného jedinca. K tomu sa pridáva fyzická inaktivita, kastrácia a pak dochádza k rozvoju nadváhy a obezity, ktorá vedie z vzniku roznych metabolických ochorení a nepriaznivo vplýva na celkovú kvalitu a dlžku života u malých zvierat.
Mám dva psi a jeden se běsněj ze silvestrovských ohňostrojů. Můžu mu dát nějaký lidský prášek na spaní nebo na uklidnění? nebo jak ho uklidnit?(Libor N.)
Foto
Dobrý den, používaní lidských prášku určite nedoporučujem. Lze skusit různe alternativy napr. difuzér se psími hormonami adaptil alebo DAP, který zapnene do zásuvky 2 týdny pred silvestrom. Dalšou z možností je použití bylinných a serotonínových prípravkov, ktoré su volne dostupné na internetu. Treba ich používat aspon 3-4 dny pred silvestrom. Učínek jednotlivých utišujícich prípravků je individuálny takže treba vyskoušet čo bude vyhovovat vášmu pejskovi. Podávanie sedativ by som zvolila ako poslednú možnost. Sedatíva su len na veterinární predpis a ich použite treba prekonzultovat s veterinárním lékařom.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Mému psovi vadí posypová sůl. Praskají mu tlapky. Koupila jsem mu psí boty, ale ty nesnese. Jak mu tlapy chránit?(Vendulka)
Foto
Dobrý den, pred prechádzkou treba pacičky namazat napr. vazelínou. Po každej prechádzke treba pacičky umyt, vysušit a znovu premastit. Doporučujem vitamínový krém elastopad, ktorý som používala u svojich pacientov s podobnými problémami.
Dobrý den, jak ošetřovat packy od nasolených chodníků? Děkuji.(Simona)
Foto
Dobrý den, doporučujem používat pred každou prechádzkou obyčajnú kozmetickú vazelínu, a po prechádzke treba vždy packy umyt, vysušit a zase namazat. Můžete použít aj špeciálny vitamínový krem na packy (elastopad), který zakoupíte u veterinárního lekaře alebo na internetu.
Jak mám postupovat, když mám baseta se silnou nadváhou? V zimě mi odmítá chodit, je líná, už starší dáma, většinu dne proleží na kanapi v teple.(Julie )
Foto
Je potřeba začat krmit krmivo určené na úpravu hmotnosti, ideálne po stanovení kondičného skore (nadváha/obezita) vám veterinár určí špeciálnu veterinárnu diétu a výživový plán na pomalé hubnutí. Je otázne či nemá zájem o procházky protože je starší, alebo protože má nadváhu. U vela pacientov sa po úprave hmotnosti zvýši aktivita a zájem o procházky. Určite ako prvé by som vynechala krmenie palmskov, krmenie domácej stravy a nastavit pravidelný krmny režim so správne zvoleným krmením. Poradte sa o dalšom postupe u Vášho veterinára.
musím kočku dávat domu? přes zimu?(Nikola)
Foto
pokud je kočička zvyknutá žít venku, neni potřeba ju cez zimu zatvárat do domu. Je třeba zabezpečit, aby mala teplý pelíšek a ukryt pred mrazom, dostatok kvalitného krmiva a prístup k pitnej vode.
Dobrý den ovlivňuje prochladnutí také strava zvížřete? Co je lepší dávat granule nebo třeba vařené maso? A jaké granule byste doporučila? Díky(Karel)
Foto
Strava - výživa ovlyvnuje celkový zdravotný stav zvířete. Je velmi důležité krmit vyváženou aby obsahovala správny pomer živin (bílkoviny, cukry, tuky, minerálne látky, vitamíny) vzhledem k nárokům plemene a jeho životního stadia (štene, dospelý, senior). Kvalitní granule zohlednují všechny požadavky pre dané životné období a plemeno, alebo hmotnost psa. Je velmi težké zaistit správny pomer výživných látek pri krmení vařenou stravou. Krmení vařenou stravou by som doporučila len po konzultaci s veterinárom, ktorý presne vypočíta hmotnost jednotlivých surovín pred uvarením tak, aby splnovali nutričné a energetické požiadavky pre daného psa/kočku. Z mojich skúseností je velmi málo chovatelov, ktorí naozaj zvládnu dlhodobé krmenie varenou stravou tak, aby pokrývali nutričné potreby a tak zabezpečili pokrytie všetkých živin.
Dávat psovi obleček nebo ne?(Iveta)
Foto
Miniatúrne (čivava, krysařík) a bezsrsté plemená (naháč) znášají chlad hůře narozdíl od dobre osrstených plemen psů (sibírsky husky, malamut atd.) preto by som v chladných mesiacoch obleček určite doporučila
Dobrý den. Od kamaráda mám na půl britskou kočku, má skoro 7 měsíců. V lednu, co nejdřív, bysme ji chtěli nechat vykastrovat, takže bych se chtěla zeptat, jestli to po 7. měsíci už není pozdě, respektive jestli raději nechat na krk talíř, ať si ránu nelíže. (Michaela)
Foto
Dobrý den,kastrovat kočičku v 7 mesiacoch je upne v poriadku určite to nie je pozde. Podle toho jak bude operačná rána vypadat Vám veterinář doporučí či treba použít límec alebo nie.