ONLINE CHAT
Je mi 67let,jsem 11let po mrtvici,strašně mě boli ochrnutá levá noha i ruka.Když našlapují, je to bolest,jako by šla po skle.Jde něco stím dělat.DĚKUJI(Marie)
Foto
Neurolog Vám jistě může pomoci - existují léky, které léčí nepříjemné bolesti, které mohou následkem mrtvice vzniknout . např. léky na neuropatickou bolest jako je gabapentin a další.
Dobry den pane doktore, je mi 55 let, otec zemrel na embolii a maminka v 85 na mrtvici. Ja mam krecove zily, na ne beru ditralex a slabou tachykardii na kterou beru egilog. Snazim se zit zdrave, chodim cvicit, ale dost se zadychavam...jsem ruda, boli me litka a nekdy me i v noci vzbudi bolest ve stehne, obcas mi brni prsty a toci se mi hlava. Chtela bych poradit jak se zachovat a zda mi mrtvice take hrozi? A jak se proti ni chranit? Dekuji Vera(Vera K.)
Foto
Pokud se zadýcháváte měla byste být vyšetřena svým obvodním lékařem - zvlášťě stran srdce, když už máte i tachykardii je to jistě na místě.
Dobrý den, moje matka mela v 50ti letech těžkou mrtvici. Zhruba rok trvalo aby mohla mluvit a psát. Dnes ji je75 a já jsem stejně stará jako byla matka v době mrtvice. Obavám se že dopadnou stejně. Je možné nějak se nechat vyšetřit. Případně sledovat. Často mi praskají cévy na prstech. Říkám si že mám asi křehké žíly. Jsem stále sama modřina(marie)
Foto
Již jsem odpověděl - klíčové jsou vaše rizikové faktory - poraďte se se svým praktickým lékařem
Dobrý den, často mne bolívá hlava - migrény. Má to vliv na vznik mrtvice? Děkuji.(Dáda)
Foto
Migrenici mají jen nepatrně vyšší riziko mrtvice než ostatní - tedy ti, co mají auru. Spíše než migrénu si musíte ohlídat svoje celkové riziko - kouření, dietu atp.
Dobrý den, v naší rodině se dědí cévní problémy a to z obou stran rodičů. Já sama mám zvýšený celková cholesterol na 6,5, léky neberu. "Hodný" mám pod průměrem, "zlý" nad.Jakým jiným způsobem můžu cholesterol bez léků upravit. Četla jsem, že jsou statiny škodlivé, způsobují např. cukrovku. Viděla jsem to u rodičů. Děkuji za odpověď. (Jarmila)
Foto
Riziko s užívání statinů je mnohonásobně převýšeno jejich preventivními účinky. Máte-li užívat statiny, ale záleží na Vašem konkrétním kardiovaskulárním riziku v příštích 10 letech. To by Vám měl na základě vašeho věku, jestli máte vysoký tlak či jste kuřák vypočíst |Váš praktický lékař. Pak máme jasná doporučení, zda statiny užívat či nikoliv. Rozhodně by jste ale měla změnit dietu a mít více pohybu.
Dobrý den, jsem tři roky po mrtvici.Mám bolesti hlavy-na CT chodím 1x ročně. Jaká je možnost, že prodělám další.(Hynek)
Foto
Každý pacient po mrtvici má cca 5% roční riziko, že se mrtvice vrátí. Toto riziko je vyšší - pokud není správně preventivně léčen. Kontrolní CT mozku tomu moc nepomůže, hlavně si dejte pozor jaké léky užíváte a jakou máte životosprávu.
Pane doktore, mám fibrilaci srdeční síně - trvale warfarizován. Může dlouhodobá - 48 hod./ velice intenzivní bolest / na př. ramene/ vést k mozkové či srdeční příhodě? Kde mohu získat informace o nové metodě léčení mozkové příhody(Pepa Dzef)
Foto
U fibrilace síní je stran prevence mrtvice naprosto nezbytné být léčen antikoagulační léčbou - warfarinem - nebo novými přímými preparáty. To vy jste, tzn. vaše riziko mrtvice je minimalizováno na maximum. Bolest ramene samozřejmě příjemná není, ale k mrtvici nepovede. Musíte si spíše dát pozor na správné nastavení dávky warfarinu.
dobrý den, je souvislost mezi mrtvicí a trombózou dolních končetin? (Radka)
Foto
Souvislost je dvojí - buď to, že máte trombózu znamená, že máte sklon k vyšší srážlivosti krve (tzn. pak i větší riziko mrtvice) - nebo může přímo trombóza vést ke vzniku mrtvice (embolizací žilní sraženiny srdcem - tzv. pravo-levým zkratem přímo do mozkové cévy). Rozhodně platí, že by každý pacient s trombózou měl být adekvátně vyšetřen a léčen.
Dobrý den, pane doktore, u dcery - nyní 23 let - byla v raném dětství diagnostikovala vysoká hypercholesterolémie (až 8 mmol/l), časem ji toto snížily léky na normální úroveň. Bohužel však má i velice vysokou hodnotu lipoproteinu (a) a to vždy kolem 1350 mg/l. Toto je prý dědičné, neléčitelné. Vím, že je to závažné, ale nevím, jak moc a jaké situace by ji mohly v budoucnu škodit (myslím např. narkoza, cestování letadlem, těhotenství)? Děkuji Sojková(N. Sojková)
Foto
Vidím, že dcera je již v rukou odborníků. Určitě Vám doporučí prevenci, aby byla přesně jí na míru. Pokud je jen o LpA a cholesterol, tak v jejím věku riziko při léčbě je minimální.
Dobrý den moje babička ,matka,bratr , měli mozkovou mrtvici. Obávám se že i mě se to může stát.Je možné vyšetření ikdyž v současné době jsem naprosto zdravá? Všechny to postihlo kolem 55let. Je mi 53 děkuji.(Dana)
Foto
Již jsem odpovídal - věk 55 let u Vašich příbuzných už sebou spíše riziko pro Vás přímo nenese, více bude záležet na Vašem životním stylu.
Dobrý den, při vyšetření na trombofilii zjištěna přítomnost genu PAI I, pravděpodobnost výskytu IM nebo CMP hrozí?? je potřeba nějaké prevence a užívání protisražl.léků??Nekuřák,nejsem obézní,pitný režim dodržován, při cestování aplikace Fraxiparinu..Děkuji a přeji hezký den.(Jana)
Foto
Zdá se žijete zdravě, u této mutace je nepatrně vyšší riziko mrtvice, ale není tak vysoké, aby jste musela užívat léky prevntivně celoživotně. Plně dostatečný je myslím Váš konkrétní postup.
Dobrý deň, pred 4 rokmi som v 40 rokoch prekonala NCMP. Je vhodné odvtedy dlhodobo užívať ginko a omega kyseliny? Ďakujem, (Ľubica, Slovensko)
Foto
Záleží proč jste mrtvici měla - bohužel preventivní léčba po mrtvici se většinou užívá doživotně - ginkgo a omega kyseliny jsou ale spíš potravinovým doplňkem, než preventivní léčbou. Měla by jste užívat zřejmě i nějaké klasické léky - např. na ředění krve atp. Ale strašně záleží na okolnostech a příčinách vzniku konkrétně u Vás.
Dobry den.Ma babicjk mela první mrtvici ve 45 letech, dostala se z ni bez následků.Po druhé v 58 letech bohužel zemřela.Ja, jako její vnučka..mam nejake větší procento pravdepodobnosti, ze budu také postizena mozkovou prihodou? Dekuji(bara)
Foto
Strašně moc záleží na konkrétní příčině mrtvice u vaší babičky. Obecně, ale lze říct, že rizikem s možnou dědičností i pro potomky jsou právě mrtvice prodělané před 50. rokem života. To procento je ale ve většině případů velmi malé a stačí pro Vás dodržovat správnou životosprávu.
Dobrý den. Mám 62 let a nedávno jsem měla menší obtíže se závratěmi. Je to asi půl roku kdy jsem měla ráno, dost siné motání hlavy a nucení na zvracení. Přes den ta motanice ustoupila ale nebyla jsem ve své kůži. K večeru se závratě vrátily i nucení na zvracení ale nezvracela jsem. Dostala jsem silný třes těla a úplně jsem nadskakovala na posteli. Ráno jsem zjistila , že mám na polštáři krev , která mě tekla z ucha. Bylo ulepené. Myslite, že to byl náznak slabé mrtvičky?? Děkuji za odpověď. (Lada)
Foto
Motání a zvracení mohou být příznakem mrtvice. Krev z ucha nikoliv. Pokud by se stav opakoval doporučuji ihned vyšetření lékařem - klidně cestou sanitky urgentně.
Užívám 1x 2 tbl. Detralex. Cítím štípání, pálení na kůži hlavně na stehnech a v oblasti kotníků a nártů ale také i na horní částí paží. Nohy jsou už fialové, tmavé. Oba rodiče zemřeli po 4-té mozkové příhodě. Co mám dělat, bojím se (Ludmila, Praha 5,66 let)
Foto
Tyto příznaky nejsou typické pro mrtvici, ale řekněte to svému praktickému lékaři.
Pane doktore, je mi 50 a občas se mi stává, že se mi zpotí jen pravá část těla, je to nějaký varovný příznak a co s tím případně dělat?(Petr)
Foto
Je to minimálně příznak vhodný k celkovému vyšetření neurologem. Není to ale typický příznak mrtvice.
Dobry den, pracuji jako lekar v jine zemi EU, chci se zeptat zda v CR je po CMP omezeno rizeni mototovych vozidel na dobu 1 mesice jako nap je tomu v UK. Otec nedavno mel CMP a nikdo ho o tomto neinformoval, tak ted nevim zda je to specifikum UK nebo obecne pravidlo. Dekuji za odpoved(Jan Novak)
Foto
V ČR záleží na výsledném funkčním postižení - není automatické omezení jen pro samotnou prodělanou CMP. Záleží na zachování zraku, hybnosti a schopnosti reagovat adekvátně. Tzn. části pacientů samozřejmě řízení nepovolíme, ale není obecná lhůta jako v UK.
Je olivový olej nejoptimálnější ze všech olejů pro prevenci mrtvice?(Pavel)
Foto
Určitě je z těch lepších - klíčová je ale celkově vyvážená strava - spíše středomořského typu - tzn. ne jen olivový olej, ale hlavně zelenina, ryby, ovoce. Takže bůček na olivovém oleji prostě není dobrá volba.
Dobrý den, pane doktore, jaké jsou rizikové faktory cévní mozkové příhody?(Alan, České Budějovice)
Foto
Hlavními riziky mrtvice jsou - věk, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, cukrovka, fibrilace síní i jiné srdeční oenmocnění s rizikem embolizace do mozku - dále pak samořejmě nezdravý životní styl - obezita, neaktivita, kouření, nadmíra alkoholu.
Mojí kamarádku (30let) už měsíce bolí hlava,hlavně vzadu na zátylku. Je dost vytížená a kouří. Říkám jí,ať si zajde na neurologii,přeci jenom by mohlo jít třeba o nádor. Ona stále odmítá, prý takhle mladý člověk nemůže mít rakovinu mozku. Co si o tom myslíte? (Donatella )
Foto
Každý člověk s bolestmi hlavy by měl být alespoň jednou vyšetřen neurologem. |Nejspíše půjde o následky špatné životosprávy, ale měla by být vyšetřena neurologem - který pak může podle svého nálezu event. doplnit zobrazení mozku CT nebo rezonancí. Jinak bohužel i mladý člověk může mít nádor mozku.
Dobrý den,pane primáři,prosím Vás o radu-jaká by měla být další léčba u tohoto nálezu CT mozku nativně-bez známek krvácení,traumatu,tumoru či patologické expanze supra i infratentoriálně. Atrofie mozková subkortikální i periventrikulární. Lehká hypodenzita bílé hmoty mozkové a drobná subkortikální i parenchymatozní postischemická hypodenzní ložiska jako výraz vaskulární encephalopatie Sklerotické změny v oblasti karotických sifonů. Bez známek rozsáhlejší čerstvé ischemie. Paranasalní dutiny volné.Skelet bez destrukce./Tatínkovi je 81 let,v říjnu 2014 měl IM,poté koronární angioplastiku/. Moc Vám děkuji. S pozdravem Ivana Kovářová. (Ivana Kovářová)
Foto
Jde o klasický nález mozku s drobnějšími cévními změnami a atrofií - typický pro věkovou skupinu Vašeho pana otce. Pokud je již po infarktu, tak jistě správnou preventivní léčbu užívá, bude pomáhat i na cévní změny mozku.
Dobrý den, jaké jsou moderní léčby mrtvice?(Bedřich, Slaný)
Foto
Mrtvice ischemická prodělala v posledních letech velkou revoluci stran možností léčby, které máme. Klíčové je včasné otevření mozkové tepny - to můžeme buď podáním léku - trombolýzy - která sraženinu rozpustí - nebo nověji mechanicky - zavedením speciálního zařízení, kterým sraženinu vyjmeme z těla ven katetrizačně. Zásadní je, že v ČR existuje síť specializovaných center, která tyto možnosti mají. Sanitka Vás do nich doveze.
Dobrý den, pane doktore, jak poznám, že má někdo mrtvici? Dá se to vůbec poznat dřív, než je pozdě?(Alena, Praha)
Foto
Základní příznaky mrtvice se snažíme veřejnosti představit v kampani "čas je mozek" - viz casjemozek.cz. Hlavní tři příznaky jsou: Náhle vzniklý -1) pokles ústního koutku, 2) slabost, neobratnost paže - testujeme při předpažení po dobu 10s, pokud jedna ruka klesá, pak voláme sanitu a 3) náhle vzniklá porucha řeči. Je-li alespoň jeden příznak pozitivní, ihned volejte sanitku, jde o minuty.
Může mít mrtvici i člověk, kterému je méně než 20 let? Jak se to projevuje. Jsou příznaky stejné nebo mírnější než u starých lidí.Děkuji(Petr)
Foto
Bohužel vyjímečně může - i když většina pacientů je staršího věku. Příznaky jsou stejně těžké jako u starších pacientů, mladý pacient má výhodu jen ve fázi rehabilitace, má větší schopnost se zlepšovat.
Dobrý den pane primáři,dá se léčit škytavka?v 10/07 jsem prodělal 3 mozkovou příhodu a od té doby škytám.Samo od sebe to začne a trvá to 2-3 dny než to samo od sebe skončí a pak mám 2-3 dny klid než to zase začne Dá se to nějak léčit? Za odpověď předem děkuje Milan Vilímek. (Milan Vilímek)
Foto
Škytavka může být bohužel následkem prodělané mrtvice v mozkovém kmeni. Její ovlivnění léčbou může být dost obtížné, ale máme jako neurologové několik léků, které lze vyzkoušet. Doporučuji to hlásit svému sledujícímu neurologovi.
Dobrý den, může při rehabilitaci po cmp pomoci oxygenoterapie, potažmo hyperbalická komora? Děkuji(Josef)
Foto
Hyperbarická komora byla v rámci studií zkoušena - není však součástí uznaných postupů první volby - její efekt není zase tak veliký. Klíčové je včas otevřít ucpanou mozkovou tepnu - pak barokomora nemá význam. Může pomoci v chronické fázi během rehabilitace.
Po ruptuře aneurysmatu ACoP a následném SAH byl u mě proveden coiling a po roce klip díky čemuž již 12 let dále žiju.Jako hodně zcestovalý musím potvrdit, že iktová léčba je u nás na světové úrovni a do rozsahu a komplexnosti zcela neporovnatelná i s tzv.Západem a dík patří všem, kdo se na ní podílí. Zajímalo by mě, jestli se pokročilo ve výzkumu vzniku a dědičnosti mozkových aneurysmat a co soudíte o preventivní angiografii či MR (či CT) u dospělého potomstva k odhalení případné cévní abnormality. Stojí za to vědět a tím se deprimovat, že mám v hlavě náhodně časovanou bombu ? Děkuji a přeji pěkný den.(Lánský)
Foto
Dědičnost mozkových aneuryzmat je již u řady rodin prokázána - byla popsány kandidátní geny, ale neplatí, že každý s aneuryzmatem ho má dědičné. Jinak máme jasná doporučení na preventivní screening magnetickou rezonancí - měl by jí mít určitě každý, kdo má 2 a více příbuzných, kteří subarachnoidální krvácení prodělali. Pak lze aneuryzma ošetřit preventivně, ještě než zakrvácí.
Někde jsem četl, že když se dostaví příznaky mozkové mrtvice, tak pomůže píchnutí jehlou do špiček prstů. Prý se tím povolí kapilární tlak a člověka to může zachránit. Je to pravda nebo je to šarlatánství?(Gary Lou)
Foto
Způsob léčby se špendlíkem je velmi rozšířený internetový hoax - je to úplný nesmysl, který Vás může závažně poškodit - základem pomoci je zavolat, co nejdříve sanitku - nikoli mučit pacienta špendlíkem!
Dobrý den, jsem 10 let po těžké mrtvici, kdy jsem ochrnul na pravou polovinu těla. Celá léta jsem bral Vasocardin, který mi snížil tep až na 47. Dále mám i Aggronex, Zocor a Milurit. Nyní mě byla změněna medikace s Vasocardinu na Prestarium - neo. Rázem mám tep 63. Nemá to nějaký vliv na případný vznik druhé cévní mozkové příhody. Děkuji(Petr Hynek)
Foto
Nedokážu odpovědět přímo pro Vás konkrétně, ale vzhledem k lékům, které užívate budete léčen jistě dobrým odborníkem, takto malé rozdíly v pulzech nejsou podstatné. Klíčový je dobře léčený tlak a prevence mrtvice - ředění krve Aggrenoxem.