ONLINE CHAT
S manželem máme dlouhodobé neshody. Žijeme společně v jednom bytě, platí pouze polovinu nákladů na bydlení (půlku nájmu a energií), ale nedává mi nic na jídlo a ani na naši dceru. Horko těžko všechno zvládnu ze svého platu utáhnout. Když si řeknu o peníze, zeptá se mě, jestli bych nechtěla pár facek. Nevím, co mám dělat. (Karolina)
Foto
Obraťte se na soud s návrhem na stanovení výživného na dítě pro dobu před rozvodem a zahajte rozvodové řízení.
Dobrý den, už před rozvodem manžel protežoval syna - dovolené, auto peníze. já s dcerou musela být doma, pak mě nechal i bez peněz. toto pokračuje. Co můžeme dělat? (Eva)
Foto
Musíte se vy nebo dcera domáhat toho, aby na ní manžel platit přiměřené výživné, pokud samozřejmě nárok na výživného ještě má, to ale z vašeho dotazu nevyplývá.
Dobrý den, exmanželka nezaplatila splátky hypotéky na náš dům v SJM a já jsem tak spadl do registru dlužníků. Exmanželka žije v našem společném domě a já jsem byl nucen si pronajmout byt, protože mi teď žádná banka nepůjčí na novou nemovitost, když jsem ne vlastní vinou v registru dlužníků. Existuje nějaká obrana či způsob, jak exmanželku přinutit, aby nadále řádně splátky hypotéky splácela do té doby, než bude dohoda o ukončení SJM?(Julián)
Foto
Velmi těžko. Proto je potřeba co nejrychleji dohodu uzavřít a nepodaří-li se to obrátit se co nejrychleji na soud se žalobou o vypořádání SJM. Mohl by jste i zkusit podat žádost o předběžné opatření, kterým by manželce byla uložena povinnost hradit dál splátky, ale úspěšnost této žaloby nelze zaručit.
Jsem podnikatel (společník ve fimě), odešel jsem od manželky z obecního bytu, mame nezletilého syna (10). Manželka vyhrožuje, že mi nebude dávat syna neustále mne před niím pomlouvá. Platím manželce 5 tis. měsíčně a synovi kupuji kde co. Prý na to žena nemá (vydělává cc 25 tis.) Co mám udělat, abych dosáhl při rozvodu spravedlivé alimenty a hlavně styk se synem ? děkuji(Hynek)
Foto
Nemusíte dělat zásadně nic mimořádného. Stačí když požádate o určení výživného a soud již bude chtít doložit příjmy jak vaše tak i manželky. Posoudí kdo co nyní platí (uschovávejte si co nejvíce všechny účty, ať dokážete vaše výdaje) a zároveň posoudí potřeby dítěte i právo dítěte podílet se na životní úrovni svých rodičů.
Dobrý den, dcera se rozvádí, děti jí soud přiškl do výhradní péče, rozvod proběhl 9.10.Během manželství společně nehospodařili, manžel jí nedával peníze, vše dával na účty o kterých dcera nic neví, neví nic o stavebním spoření, ani o jiných účtech. Jak postupovat dál? Děkuji(Libuše)
Foto
Dcera musí soudu navrhnout, aby učinil dotaz na jednotlivé banky ohledně prokázání stavu na účtech. Je však otázkou, zda účty jsou vedeny na jméno jejího manžela a ne třeba jeho známých či rodičů.
Dobrý den,manželka začala v době našeho manželství podnikat a pořídili jsme ze společných peněz dílnu. Část peněz si vypůjčila od jeho otce,ale tu již dávno splatila. Nyní se budeme rozvádět a já jsem zjistil,že dílna je vedena v listu vlastnictví na katastru na její jméno. Ke všemu ji chce ještě před rozvodem převést na svého otce,který mimo jiné účelové tvrdí,ze manželka půjčené peníze ještě nesplatila. Co bych měl udělat,abych nepřišel po rozvodu o svou část dílny? Patří dílna do SJM i přesto,ze si jí manželka napsala jen na sebe?(Michal)
Foto
V prvé řadě se musíte snažit dokázat, že dluh byl splacen. Dílna je v SJM a samozřejmě Váš díl bude při vypořádání SJM, pokud se obrátíte na soud, zohledněn.
Dobrý den, mám dotaz týkající se výživného na manželku. Pokud s manželem spolu nezijeme,máme spolu 2 děti, on ma novou pritelkyni se kterou ma další dítě. Mam nárok žádat si o výživné na sebe,pokud jeho životní úroveň je nesrovnatelně lepší nez moje? Dekuji(Kouskova)
Foto
Ano, můžete požádat o výživné na nerozvedeného manžela a to podáním návrhu na soud.
Dobrý den, manžel nepracuje, resp. pouze na černo. Jak se v takovém případě vypočítá výše výživného na 14leté dítě. Děkuji Monika Sirůčková(Monika)
Foto
V takovém případě se výživné stanovuje podle hypotetického příjmu, který stanoví zákon.
Dobrý den, rozvádíme se, manžel mi nechce nic platit na děti, já nemám žádný příjem a on vydělává přes 70tis. Je šance,že i při střídavé péči budu mít nárok na alimenty a v jaké výši? děkuji Lada(Lada)
Foto
Doporučuji Vám obrátit se co nejdříve na soud o určení alimentů pro dobu před rozvodem a ujišťuji Vás, že soud stanoví odpovídající výživné na děti.
Dobrý den, s manželem přes rok nežijeme, odstěhoval se z bytu který jsme zprivatizovali a je v SVJ, tímto bytem ručíme dospělé dceři na hypotéku na její byt, v bytě bydlím dál s dospělým synem. Obě děti jsou dospělé, takže rozvod nebude problém, ale nevím jak vyřešit SJM, když byt nemůžeme prodat, manžel si mezitím pořídil další dvě děti s jinou ženou. SJM musíme sepsat před notářem? Manžel zdědil po rodičích nějaké pozemky, dále podniká a obě auta má na firmu, takže prý nárok na nic nemám. Jen jsem chtěla vědět na co mám nárok a jak ošetřit, aby si nenadělal dluhy, které bych musela splácet i já? Děkuji za radu(Hanka)
Foto
Váš dotaz je poměrně široký a asi se nevejdeme s odpovědí do rozsahu, který umožňuje tento chat. Doporučiji vám proto vyhledat právníka a vaší věc s ním řešit konkrétně. Poté co se rozvedete, je potřeba se dohodnout o vypořádání SJM, tato dohoda nemusí být u notáře, pokud by jste se nedohodli můžete se obrátit na soud se žádostí o vypořádání SJM. To co manžel zdělil po rodičích, není součástí SJM ale jeho výhradním vlastnictvím, protože obecně dědictví je vždy výlučným vlastnictvím dědice a nevstupuje do SJM ani v době, kdy dědic žil v manželství.
Dobry den, mam ctyrleteho syna ve vyhradni peci.Nynu jsem si dva roky po rozvodu nasla pritele Byvaly manzel mi vyhrozuje stridavou peci pokud se s oritelem nerozejdu.Pritel je slusny vzdelany clovek,meho syna ma rad.Strasne se bojim byvaleho manzela;ze bude chtit tu stridavoupeci abych zustala sama.(Jana)
Foto
Změna stávající situaci je možná pouze tím, že by se manžel obrátil na soud se žádostí o střídavou péči. Soudu by musel doložit, že nastaly zásadní změny oproti stavu, kdy soud rozhodoval o svěření dítěte do vaší péče. Argument nového partnera sám o sobě není dostatečný. Pokud by soud změnu provedl, pak by to bylo spíše s ohledem na to, že dítě je starší a samo by projevilo zájem, aby mohlo žít u Vás i u otce. To ale s ohledem na jeho věk zatím defacto možné není. Je tedy málo pravděpodobné, že soud změnu provedl
Existuje nějaká tabulka alimentů podle výše platu a počtu dětí? Nebo záleží čistě na rozhodnutí soudce?(Vašek)
Foto
Ano, existuje pomocná tabulka, najdete ji na stránkách ministerstva spravedlnosti. Tato tabulka není dogma, soud může rozhodnout i jinak, ale určitě je jistým vodítkem.
Dobrý den, máme dům na hypotéku a manžel si našel milenku. Pokud bychom se rozvádětli, jakým způsobem se bude dům dělit? Na doplacení hypotéky, ani vyplacení partnera z domu nemá ani jeden z nás.(Jana L.)
Foto
S největší pravděpodobností by dům zůstal ve vašem podílovém vlastnictví ideálních polovin a dál by trvala vaše povinnost splácet hypotéku, která je založena dohodou o hypotečních úvěru, kterou jste uzavřeli s bankou.
Manžel má prosperující firmu, já v ní pracuju jako účetní. Jsme před rozvodem. Mám právo na polovinu z ceny firmy? (Alena)
Foto
Podíl manžela ve firmě je součástí SJM (pokud jste se nedohodli v průběhu manželství jinak) pak samozřejmě v průběhu vypořádání SJM, soud posoudí hodnotu podílu ve firmě a zohlední tento fakt v celkovém vypořádání, tedy pokud by jste se shodli, že si manžel firmu ponechá vznikl by vám nárok na vyplacení z poloviny hodnoty jeho podílu.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak stará může být dohoda o majetkovém vyrovnání. Vadí, že jsme ji podepsali už před rokem, když žádost o rozvod podávám až nyní? Děkuji za odpověď(Romana)
Foto
To záleží na tom, jestli jste do ní napsali, že nabyde účinnosti poté, co nabyde právní moci rozsudek o rozvodu. Pokud jste tak učinili, dohoda budete platit tak jak jste ji uzavřeli. Pokud ne, pak by bylo účelné tuto dohodu obnovit po rozvodu manželství, i když samozřejmě pokud by již nebyla vůle, můžete se pokusit prosadit u soudu, že tento úmysl jste v té době, kdy jste podepisovali dohodu měli.
DOBRÝ DEN, MUSÍ MANŽEL PO ROZVODU OPUSTIT MŮJ DŮM, I KDYŽ NEDOŠLO K MAJETKOVÉMU VYPOŘÁDÁNÍ? DĚKUJI. (PAVLA)
Foto
V zásadě nemusí, protože je potřeba se dohodnout o bydlení pro dobu po rozvodu. Pokud by jste se nedohodli, pak by tuto věc by vyřešil svým rozhodnutím soud, na který se může kterýkoliv z Vás obrátit.
dobrý den, jsem rozvedený, ale nemám dohodu o ukončení SJM, s exmanželkou tak stále vlastním nemovitosti, které pronajímáme. Má exmanželka nárok po rozvodu, než bude dohoda o ukončení SJM, na polovinu zisku z těcho pronajatých nemovitostí (na které ale já platím hypotéku)? Děkuji za odpověď.(Ruprecht)
Foto
Dohoda o ukončení SJM neexistuje. SJM samo zaniká dnem,kdy nabyde právní moci rozsudek o rozvodu. Bývalí manželé mohou pouze uzavřít dohodu O VYPOŘÁDÁNÍ ZANIKLÉHO SJM. Tuto dohodu asi máte na mysli. Tím, že zaniklo SJM se dá předpokládat, že buď manželku vyplatíte a budete jediným vlastníkem nebo nikoliv a poté budete spoluvlastníci. Do doby než vypořádání SJM provedete, nelze obecně říci, zda manželka nárok má nebo nemá na podíl na nájemném, protože bude záležet na tom, co všechno v dohodě dohodnete, tedy i to, jak se naloží s nájmem, který vyinkasujete za dobu od zániku SJM do doby uzavření dohody. Pokud by jste se nedokázali dohodnout, pak samozřejmě by jste se stali spoluvlastníky a v takovém případě má samozřejmě manželka nárok na polovinu nájemného.
Dobrý den, s manželem chceme podat žádost o rozvod. Máme 4 letého syna. Nejdříve to vypadalo na rozvod dohodou a střídavou péči. Manžel ale odmítá komunikovat, dělá naschvály atd. Z tohoto důvodu chci požádat o svěření do své péče. Jaké mám možnosti získat syna do své péče. Bydlíme v bytě, kteerý jsem nabyla před manželstvím, manžel se ze společné domácnosti odstěhoval a bydlí u kamaráda v podnájmu. Děkuji a přeji hezký den.(Jana)
Foto
Věštit jak dopadne takový spor opravdu nemůžeme, záleží na posouzení soudu, který má k dispozici všechny konkrétní informaci a bude posuzovat vaší konkrétní situaci.
odstěhoval jsem se z bytu ve vlastnictví manželky protože jsi našla jiného, já ji teď neplatím nic na náklady bytu a hypotéku asi 2 měsíce. teď jsem si to rozmyslel a chci se vrátit do bytu. může mě manželka vyhodit?(jirka p)
Foto
V zásadě Vás vyhodit nemůže, pokud jste se neodstěhoval s úmyslem se do společné domácnosti nikdy nevrátit.
Dobry den manzel ma dluhy ze si neplati zdravotni a socialni pojisteni tak se chci zeptat jestli mi pomuze rozvod abych se nejak ubranila dekuji(Romana)
Foto
V zásadě Vám rozvod příliš nepomůže, ale věc by bylo potřeba posoudit konkrétně.
Dobrý den, s bývalým partnerem mám dvě děti, nikdy jsme se nevzali a po rozchodu jsme se dohodli na péči o děti i výši alimentů. I přesto, že jsme se na výchově dětí dohodli, musíme dohodu o výchově dětí a výši alimentů mít potvrzenou soudně? Děkuji(Martina)
Foto
Rozhodně je to lepší a být Vámi neváhal bych v tomto směru tento krok učinit. Samozřejmě pokud tak neučiníte a faktický stav bude fungovat možné to je, řada partnerů takto žije.
Jaký máte názor na tzv. společnou péči o dítě. Manžel trvá na této formě, já mám trochu obavy z toho, zda budeme schopni se domlouvat na péči. Nemám s úmyslu manželovi působit potíže ve styku s dětmi, ale mám určité pochybnosti, zda tato forma bude dobře fungovat. Dala bych přednost svěření do mé výhradní péče. Lze v budoucnosti v případě, že zjistím, že společná péče nefunguje, žádat o změnu na výhradní péči. Jaké řešení by jste doporučil? Trvat již nyní na výhradní péči nebo event. v budoucnosti řešit změnu formy péče? Děkuji předem(Jana Novotná)
Foto
Chcete radu pro konkrétní situaci, ale tu já zcela neznám. Obecně lze říci, že společná péče funguje pouze tehdy, jestliže bývalý manželé žijí spolu společně s dětmi ve stejných prostorech. Tam naopak ani jiná forma péče není žádoucí. Ale já nevím, jestli žijete odděleně, či nadále po rozvodu setrváváte ve společném bydlení. I kdyby by nebyla stanovena společná péče, stejně se musíte s manželem o výchově domlouvat, svěření dítěte pouze do péče vaší nezakládá vaše právo svévolně rozhodovat o výchově pouze samostatně, ale vždy je dobré v zásadních věcech kontaktovat i manžela, má na to i ze zákona právo. Samozřejmě je možné společnou péči posléze změnit, pokud se neosvědčí, děje se tak novým návrhem k soudu.
Bývalý muž mě opustil v 60 letech. celý život jsem pracovala v jeho firmě starala se o domácnost. Měli jsme vysokou životní úroveń, když mě vyhodil z domu, přestal mi dávat peníze. Nyní mám důchod 10 000 korun, z toho platím poplatky ve svém bytě 5000 korun. Doslova živořím, zatímco on má vysoké příjmy. Když jsem požádala soud o výživné 15 000 měsíčně nebo 300 000 jednorázově korun do vypořádání SJM, zamítli mi žádost s tím, že máme majetek. Jenže manžel blokuje prodej domu i aut,a než se nemovitost podá, může to trvat celé měsíce. Na co je tedy nový OZ, když soudy zamítají ženám výživné a nahrávají pracháčům?Přeci by měl mít manžel povinnost zajistit mi alespoň slušný život, když mě na stará kolena odkopl jako psa. Děkuji(Dagmar )
Foto
Paní Brymová, ve věci už jsme spolu hovořili, na Blesk jste se obrátila opakovaně. Dokonce jste mi zaslala naskenovaný článek z Blesku na základě kterého jste se údajně odhodlala k podání žaloby o stanovení výživného na Vás. Soud vaší žádosti nevyhověl a odvolání jste vzala zpět sama. Tím je věc právně vyřešena. Problém vašeho sporu byl v tom, že zaměňujete § 760 a 761 s § 762 odstavec 1. Soud vaší žádosti nevyhověl proto, že máte dostatečně velký majetek a není tudíž nároku na vyživovací povinnost, navíc vám již byl přiznán starobní důchod. Chápu, že spravovat majetek stojí nějaké náklady, ale v tomto směru Vám logicky soud odpoví, že nemáte-li na to spravovat majetek, který máte, pak musíte část tohoto majetku prodat.
Dobrý den, mohu se Vás prosím zeptat, pane doktore. Pokud jsem ženatý s manželkou, máte s ní děti, a během tohoto manželství mi zemřou moji rodiče, kteří vlastí svůj rodinný dům a byt. V případě rozvodu, mám na tento dům a byt nárok pouze já, jako jejich syn, nebo na nějaký podíl z tohoto má nárok i moje manželka (děti atd.)? Děkuji Vám velice, s pozdravem, P. Nový(Pavel Nový)
Foto
Dědictví patří vždy do výlučného vlastnictví dědice a to i když dědí v době kdy je ženatý. Je tedy úplně jedno, zda jste ženatý či ne, dům a byt bude patřit pouze Vám ( případně dalším dědicům, pokud budou v dědickém řízení určeni) avšak nikoliv manželce. Manželce by mohl připadnout díl na nemovitostech pouze v případě, že by jí vaše rodiče takový díl odkázali. Pokud závěť nezanechali, rozhodně nemůže dostat nic z majetku vašich rodičů.
Uvažuju o rozvodu, ale manžel vyhrožuje, že mi na syna bude platit jen tisícovku měsíčně. Syn je lehce zdravotně postižený a ta tisícovka by nepokryla ani náklady na doplatky za jeho léky. Manžel přitom vydělává okolo 22 000 korun měsíčně. Je možné, aby mohl platit tak málo? (Krista)
Foto
Tak malá částka je rozhodně nesmysl, nebojte se obrátit na soud, ten jistě stanoví přiměřené výživné.
Dobrý den, koho mám žádat po rozvodu (soud nebo exekutora) o to, aby mi nebyly dále sráženy ze mzdy manželovy dluhy. Děkuji. (Lenka)
Foto
Obraťte se na exekutora, ale záleží na tom jak bylo vyřešeno SJM a také na tom, jak jste v průběhu vzniku dluhů komunikovala s věřiteli o tom, zda souhlasíte se vznikem dluhů či nikoliv. Samotný rozvod Vás odpovědnosti za dluhy nezbavuje.
S manželkou se rozvádíme. Odešla k jinému pánovi a bydlí u něj. Já jsem zůstal bydlet v našem bytě, který jsem si koupili během manželství. Manželka teď ale chce, abych jí za to, že v našem bytě žiju (a platím všechny poplatky a služby) platil polovinu nájmu obvyklého v místě, kde žijeme. Má na to nárok? Já se rozvádět nechci a nevidím důvod, když se sama odstěhovala, abych jí platil za užívání našeho bytu. (Roman)
Foto
Rozhodně jí nic neplaťte, vaše užívací právo v bytu je úplně stejné jako její a to ve stejném rozsahu. Z vašeho dotazu jsem pochopil, že rozvedení nejste a pokud se to manželce nebude líbit, že jí nic neplatíte, poté ji nezbyde než se rozvést, aby zaniklo SJM a to může být také otázka mnoha let. Záleží na tom, jaký cíl budete sledovat a nakolik dobrého právníka si na pomoc vezmete.
Dobrý den, bydlím s manželem a 4-letým synem v půdní vestavbě rodinného domu, který z 1/2 vlastní jeho matka, z 1/4 manžel a z 1/4 manželova sestra. Já už soužití s ním a jeho matkou nedávám a chci požádat o rozvod....mohu i nadále bydlet v domě dokud si nenajdu podnájem a nebo mě můžou z domu vyhodit? Zatím nemám kam jít a tchýně je schopná mě vyhodit. Dále mi vyhrožuje, že vzhledem k tomu, že nemám bydlení, tak mi můžou sebrat syna, protože manžel s ním zůstane v domě kde je zvyklý. Předem děkuji za odpovědi(Andrea)
Foto
Pokud jde o bydlení nemusíte se až tak obávat, že by Vás bez dalšího mohli vyhodit, zvláště pokud soud svěří dítě do vašeho péče, otázka ale je, jak se Vám tam bude žít a jaké budou vlastně podmínky pro život Váš a vašeho syna.
Dobrý den pane doktore. Měl bych dotaz. Nejsem ženatý, ale s přítelkyní už žijeme několik let a máme spolu dvě malé děti. V poslední době to ale mezi námi skřípe. Chci se proto zeptat jestli můžu požádat o střídavou péči, i když jsme nebyli manželé a nebudeme se tedy rozvádět.(Karel)
Foto
Samozřejmě, že ano, protože vztah k dětem je dán rodičovstím a nikoliv manželstvím.
Žiju s přítelem »na hromádce« a máme spolu dceru. V poslední době spolu ale máme obrovské spory a jako jediné řešení vidíme rozchod. Každý si najdeme vlastní bydlení a já budu dál pečovat o společnou dceru. Jsem teď ale na rodičovské dovolené a můj příjem tak není nic moc. Chtěla bych po partnerovi výživné (na sebe i dítě), on ale tvrdí, že na dceru platit bude, mě prý ale vydržovat nechce. Může mu to soud nařídit? Musí mi přece zajistit dobré podmínky péče o naši dceru. (Martina)
Foto
Bohužel, ve vašem případě Vám nevznikne právo na výživné mezi rozvedenými manželi, protože nemáte statut manželky. V tomto směru asi nebudete úspěšná. Mohla by jste však zkusit získat výživné jako osoba, která je závislá výživou na vašem příteli.
Dobry den mam dotaz manzel ma dluhy a ja mam uz exekuci na plat chci se rozvest abych ochranila sebe a dceru ktere je 10.let nikdy jsem se do takove situace nedostala tak vubec nevim jak mam postupovat a hlavne jestli stim neco vyresim nechci aby na me slo dal neco za co nemuzu. Dekuji moc(lastovkova Romana)
Foto
Obávám se, že samotný rozvod Vám situaci nezmění, je hlavně třeba, aby jste se soustředila na to jak dluhy vznikly a případně se bránila proti těm dluhům podle nové právní úpravy a to vůči jednotlivým věřitelům. Doporučuji Vám zajít za právníkem a konkrétní situaci s ním probrat.
Manžel je číšník. Většinu příjmu má bokem, oficiálně má necelých sedm tisíc korun čistého. Tvrdí, že v případě rozvodu soud stanoví alimenty na naše dvě děti jen z těch oficiálních sedmi tisíc. Je to možné? A můžu nějak dokázat, že jeho skutečné příjmy jsou daleko vyšší?(Simča)
Foto
Je to možné a obvykle se to i děje. Prokázání vedlejších příjmů je velmi obtížné, i když u číšníků obvyklé. Musíte nálehat na soud, aby vyšel ze své zkušenosti a nerozhodoval pouze podle předložených dokumentů.
Dobrý den, manžel má dluhy z podnikání, jsme už nyní rozvedeni. Je v konkurzu. Je možné aby exekutoři i po rozvodu mi stahovali ze mzdy jeho exekuce? Většina se stáhla, ale jeden tam stále zůstává. Již jsem požádala o zastavení těchto exekucí - vedených ještě jako na manželku dlužníka. Všichni mi odpověděli, že se exekuce zastavují. Jeden nereaguje. Děkuji. (Tereza)
Foto
Obraťte se na exekutorskou komoru se žádostí ať prověří nečinnost exekutora.
Dobrý den, Již rok jsem v rozvodovém řízení, kdy jsem musela opustit dům, kde mi patří polovina. Manžel mě fyzicky i psychicky týral , měl pro mne upletenou oprátku, ukradl mi služební telefon, klíče od auta. Stále mě vyháněl, sprostě mi nadával i před synem, kterého získal předběžně do své péče, což trvá rok. Soudkyně mne nenechala ani říci, že mě manžel mlátil, mám doklady od lékařů a bez problémů mu syna dala, v té době mu bylo 10 let. Syn chtěl být s otcem, protože jsem si s ním neměla čas hrát, aspoň tak to říká. Od té doby co je s otcem, ztrácí se mnou kontakt, smím s ním být jednou za 14 dní . Jsem zoufalá, syn používá veškerá otcova slova, kterými mě častoval.Co s tím? (Violetka )
Foto
Toto je otázka spíše na psychologa, který by Vám měl poradit jak navázat znovu kontakt se synem. Po právní stránce těžko budete něco měnit, protože jak se zdá, syn bude chtít být u otce a soud nemá důvod k tomuto přání syna nepřihlédnout, pokud výchova otce nedoznává vad typu, že by ovlivnil mravní výchovu syna.
Dobrý den, musím platit výživné na 19 letého syna, který je po vyučení na pracáku už půl roku, žádná práce mu není dost dobrá? už ho nechci dál živit, když celý den jen prosedí u počítače. měl by se osamostatnit a přispívat naopak on bývalé manželce na živobytí.Děkuju (Prachař)
Foto
Pokud on ukončil přípravu na budoucí povolání získáním výučního listu, v ten moment vaše vyživovací povinnost zanikla tzn. že pokud dál platíte, platíte zbytečně.
Dobrý den, stalo se vám, že jste byl u rozvodu sňatku, který trval třeba jen týden? Jaký byl třeba nejdelší a jaký nejkratší, se kterým jste se ve své praxi setkal?(Bětka, Praha)
Foto
Nezlobte se, ale to si opravdu nepamatuji.
Dobry den,16 let s manzelem nezijeme,ale rozvedeni nejsme.Oba dva jsme majitele bytu,kam si manzel nastehoval svoji pritelkyni s dcerou. Na muj navrh,ze byt prodame a kazdy si koupime svuj byt nereaguje a pro me je to ponizujici.....je mne 62 roku a chci se zeptat,jestli rozvod je rešenim?Dekuji za odpoved.(Eva Hrabynová)
Foto
Pokud chcete dosáhnout prodeje bytu nebo toho, aby vás z bytu vyplatil, a nelze o té věci dohodnout, pak vám skutečně nezbývá jiné řešení než rozvod. Tím SJM zanikne a následně budete moci požádat o zrušení spoluvlastnictví, pokud nedojde k dohodě v rámci vypořádání SJM či soud přímo nestanoví povinnost, že manžel je povinen vás z bytu vyplatit již v rámci vypořádávání SJM.
Může soud 6 let po rozvodu na žádost otce nařídit střídavou péči, když matka nesouhlasí a dosud měla dítě v peci? Syn 9 let(jana)
Foto
Samozřejmě může, záleží zcela na tom, zda je to pro dítě žádoucí nebo není.
Dobrý den, žiji s manželem odděleně už 4 roky, ale zatím nejsme rozvedeni a žádost jsem zatím nepodala. Máme však již z roku 2012 rozhodnutí soudu ohledně našeho dítěte, kdy jsme byli u soudu a máme střídavou péči. Kdybych teď podávala žádost o rozvod, musíme znovu projít soudem ohledně dítěte? Nebo stále platí to rozhodnutí již tři roky staré, když s ním oba dva budeme souhlasit. Děkuji.(Markéta L.)
Foto
Budete muset projít situací znovu, ale pokud budete oba souhlasit, soud pravděpodobně schválí pokračování v tom, co máte stanoveno.
Dobrý den, s manželkou se chci rozvést, ale hrozí mi, že neuvidím svoje děti (a to i přesto, že s dětmi nyní trávím díky své práci více času než manželka). Je nějaké řešení, jakým způsobem vídat svoje děti po odchodu z domu? Přece jen trvá nějakou dobu, než soud rozhodne o dětech a rozvodu, a já se chci po celou dobu o děti starat a být s nimi v pravidelném kontaktu. Slyšel jsem něco o tzv. předběžném opatření, které se vydává do doby, než je soudně rozhodnuto o dětech. Děkuji za odpověď.(Petr K.)
Foto
Ano, předběžné opatření je jedna z forem jak upravit styk s dětmi do doby než soud rozhodne s konečnou platností o tom, komu svěřuje děti do péče a jaký je rozsah styku s druhým rodičem.
Dobrý den, moje matka mi půjčila peníze na koupi osobního automobilu. Nyní se rozvádím a moje manželka tvrdí, že auto patří do společného majetku manželů a má právo na 1/2. Má pravdu nebo bude auto ze společného majetku vyřazeno? Děkuji(Ondřej)
Foto
Má pravdu, auto patří do společného jmění, ale zároveň do společného jmění patří i závazek splatit dluh vůči matce (pokud už nebyl splacen) a poté by platila polovinu.
Jsem rozvedena uz mnoho let,deti jsem mela ve sve peci,na vyzivne jsem dle soudu nemela narok,i kdyz byl byvaly manzel za tento cin odsouzen,tak i ve vezeni za tento cin nesedel .Jak je tohle mozne? (Vitulova Alena)
Foto
Za jaký čin?
Dobrý den S manželem spolu již 4roky nežijeme nemáme společnou domácnost ani finance. Jen se dělíme o nájem státního bytu . Po 33letech manželství je lepší to tak nechat a přežívat a nebo zariskovat a rozvést se a třeba na stará kolena začít znovu a žít ?? Děkuji za odpověď (Lada)
Foto
Obraťte se na nějakou kvalitní partnerskou poradnu nebo psychologa, toto není otázka právní.
Dobry den,jak to byva s vysi alimentu of otce,pokud je matka na materske?moc dekuji(Jana)
Foto
Výše alimentů od otce závisí na potřebách dítěte a nesouvisí tak úplně s mateřskou matky.
Dobrý den,prosím jak se bude postupovat když během tří let se nedohodnou rozvedení manželé na rozdělení majetku,jsou tam dluhy které splácí rozvedený a za ní to splácí rodiče jak to bude dále s dluhama děkuji za odpověd Marcílka(Marcílka)
Foto
Pokud se SJM nevypořádá v průběhu tří let od rozvodu, nastoupí tzv. zákonná fikce, že nemovitosti mají napůl jako podílový spoluvlastníci a movité věci patří tomu z manželů, který je v době uplynutí lhůty tří let drží. Pokud jde o dluhy, budete za dluhy odpovídat společně a bude na věřitelích po kom budou úhradu požadovat. Ten z manželů, který dluhy zaplatí, poté bude mít regresní právo z odpovídající části vůči druhému manželu.
dobrý den, má manžel právo se vrátit do bytu k manželce když není majitelem bytu (byt byl ve vlastnictví manželky před svatbou a jediné co může manžel uplatňovat jsou náklady které platil cca 5 let na hypotéku) a sám a dobrovolně se jednou odstěhoval i když bydliště si nezměnil?(novák milan)
Foto
Pokud jste zůstali manželi, tak toto právo má a bude ho mít, dokud se nerozvedete. Můžete samozřejmě argumentovat trvalým opuštěním domácnosti, v takovém případě opravdu právo bydlení, které vzniklo při uzavření manželství zanikne, ale on se naopak bude odvolávat na to, že hypotéku platil a tím dával najevo, že se jednou chce vrátit. Bude záležet na šikovnosti právníka, kterého si pro případný spor zvolíte a jednalo by se o tzv. určovací spor, zda to právo bydlení manžela trvá nebo netrvá.
S exmanželkou jsem rozvedený, ale nemáme dohodu o vypořádání majetku (ukončení SJM). Protože jsme se nedohodli, byl jsem nucen podat žalobu k soudu, kde si exmanželka vyžádala moje výpisy z účtu za poslední tři roky společného soužití do rozvodu. Chce polovinu částky na účtu. Soud prý bude zkoumat, za co jsem peníze utrácel a jestli jsem peníze z účtu tzv. účelově nevyváděl. Jaká je podle vás její šance, že ji skutečně budu muset vyplatit částku, kterou na účtu vůbec nemám a kterou jsem již utratil?(Melichar)
Foto
Nezlobte se, ale nejsme věštírna. Vše záleží na úvaze soudu a do hlavy soudce opravdu nevidíme.
Dobrý den, rozvádíme se kvůli manželovým dluhům. Rozvod je veden jako sporný, takže nám soud určí kolik komu připadne dluhů. Já chci po rozvodu projít osobním bankrotem a mám obavy, že manžel si svou část dluhů platit nebude. Hrozí mi po 5-ti letech insolvence to, že věřitelé budou chtít jeho část vymáhat opět po mě? Mezi dluhy je třeba manželovo zdravotní pojištění. Děkuji za odpověď. (Iva H.)
Foto
Pokud jde o vypořádání SJM toto se nedotkne vaší odpovědnosti za dluhy, které vznikly v průběhu manželství. Tato hrozba tady tedy do jisté míry je.
Mám podezření, že můj exmanžel zfalšoval své příjmy, které si vyžádal soud, aby mohl stanovit alimenty. Jak to já mohu napadnout a případně, jaký trest mému exmanželovi hrozí, pokud se prokáže, že skutečně potvrzení o příjmech spolu s účetní ve firmě zfalšovali? Děkuji.(Marie Magdalena)
Foto
Pokud jde o zfalšování, v podstatě žádný nehrozí. Zákon nezná ,,křivé svědectví" u účastníků řízení, ale pouze u svědků. Pokud máte podezření, nezbývá než se obrátit na sociální a zdravotní pojišťovny aby věc přezkoumaly a zejména pak na ÚP.
Dobrý den, moje exmanželka žije v našem společném domě, nemáme i rok po rozvodu stále dohodu o ukončení SJM (společného jmění manželů). Odhadce stanovil cenu domu a po odečtu hypotéky stanovil i finační částku, kterou mi má exmanželka vyplatit. Exmanželka to odmítla a já jsem byl nucen podat žalobu na vypořádání SJM k soudu. Exmanželka ale chce finanční částku splácet 10 let, s čímž já nesouhlasím a chci celou částku ihned, protože si potřebuji zajistit bydlení pro sebe a svoji novou rodinu. Mám nějakou šanci se toho domoci, nebo je jediná variata prodeje našeho společného domu a rozdělení si částky na půl? Děkuji.(Baltazar)
Foto
Z vašeho dotazu nevyplývá, zda již soud rozhodl o rozdělení SJM, takže není možné Vám říci jak postupovat. Budeme-li spekulovat a vyjdeme z toho, že již soud o rozdělení sjm skončil a soud uložil manželce vás vyplatit, aniž stanovil splátky, pak je pouze na Vás, zda na tyto splátky přistoupíte.
Zdravím, jak to udělat když s manželem vlastníme domek a nemáme jeden i druhý na vyplacení poloviny z domu při rozvodu! Manžel se domu nechce vzdát prodejem a hypotéku už nedostane jelikož je důchodce. Jako rozvedení žít spolu v domě by byla katastrofa. Existuje jiné řešení? Děkuji za odpověď.(Alžběta)
Foto
Pokud vy sama, jste ochotna se domu vzdát, pak můžete podat žalobu na zrušení spoluvlastnictví (které, vzniklo tím, že zaniklo SJM) a pokud se v průběhu řízení ukáže, že nikdo není schopen vyplatit druhého, soud provede dražbu nemovitosti, rozdělí mezi vás peníze a tím bude věc uzavřena.