ONLINE CHAT
Dobrý den, dovedu pochopit proč někdo prchá ze země, kde je válka. Proč, ale neprchat do nejbližší země? Proč nejít do Saudské Arábie a v případě šítů do Iránu? Inu v Evropě se asi budu mít jako uprchlík lépe. Ale raději jen do Německa nebo Anglie, kde dostanu nejvvyšší sociální dávky a podporu. Nezdá se vám to zvláštní? Navíc jaká je šance, že "uprchlík" najde práci v prostředí kdy neumí jazyk. Jak vrátí své hostitelské zemi co od ní dostal? Proč vůbec někdo kdo pohrdá západní dekadencí a způsobem života hledá pomoc u nenáviděné kultury? Tohle mi na tom celém vadí. Já bych rád pomohl každému kdo je válkou ohrožen na životě, ale tahle vypočítavost a pokrytectví mi silně připomíná jedno etnikum, které se do společnosti také léta né a né zařadit. Podívejte se do Francie, Švédska, atd... Co migrace přináší. Tohle není o rasismu nebo xenofobii, to je o teritoriální ochraně. Ta je zakódována v genech a je to normální.(David)
Foto
Dobrý den. Na některé vaše otázky jsem již odpověděl výše. Nevím, kde jste se dozvěděl, že uprchlíci do Evropy pohrdají západní kulturou. Nemohu mluvit za všechny, ale ti, které znám, jsou vděční za to, že byli přijati a západní kulturu respektují. Co se týká jazykové bariéry a hledání práce, tak součástí každého integračního programu je výuka daného jazyka. Znám několik lidí, kteří se dostali do Německa, aniž by německy uměli. Během jednoho roku si tam našli zaměstnání. Nemyslím si proto, že je to nepřekonatelná bariéra.
Zdravím, myslíte si, že by nám křesťanům bylo povoleno u vás v Sýrii nebo v jiné muslimské zemi vystavět si chrámy se znamením kříže? Jak by nás muslimové v Sýrii nebo v jiné muslimské zemi přivítali, kdybychom se v počtu několika desítek a stovek tisíc, bez dokladů, nacpali ilegálně přes hranice těchto zemí? Proč si neuděláte doma pořádek, namísto toho abyste čekali za hranicemi v některé bohaté zemi, až jak to u vás dopadne? Mladí, zdraví chlapy, na co tady budou čekat? Není jim hanba? Nebo mají poslání "spících vojáků?"Nevěříme pohádce o mírumilovnosti islámu a muslimů, nechceme tady vás ani vaše mešity.V množství statisíců jste pro Evropu hrozba. Dovezete sem válku a nesnášenlivost.(Jaris)
Foto
Dobrý den, vaše otázky jsem zodpověděl výše.
Dobrý den, zajímá mě Váš názor na sílu IS. Myslíte si, že je schopný ovládnout celé území Sýrie? Myslím si, že slovo "život " nemá pro tyto lidi vůbec žádný význam. Když vidí lidé, čeho jsou tito muslimové schopni ve jménu Aláha nemůžete se divit, že našinci mají velké obavy o své živobytí.(Karlos)
Foto
Dobrý den. IS tvoří jen velmi malou část muslimů po celém světě. Jejich počet je kolem 100 tisíc, kdežto počet muslimů je okolo 1,6 miliardy lidí. Proto nelze soudit všechny muslimy podle takto malé skupiny. Bohužel IS existuje, protože některým regionálním a světovým velmocím jejich současná existence vyhovuje. Důkazem byl rok 2013, kdy IS byla vyhnána z mnoha území v Sýrii opozičními jednotkami, že dokonce žádali zastavení bojů. Jen pár dní poté jim irácká vláda předala celé město Mosul spolu s desítkami miliard dolarů v bankách a základny plné zbraní. Do dneška toto nikdo neprošetřil a nikdo za to nebyl potrestán. Západní země včetně ČR stále dodávají zbraně irácké armádě, aniž by měly jistotu, že se nedostanou do rukou IS.
Vždycky mě zajímalo, kde vezme průměrný uprchlík desítky až stovky tisíc na zaplacení převaděčům. Já bych na to asi musel celkem dlouho šetřit. Připadá mi to jako dvě sorty uprchlíků. Ti opravdový chudáci zůstavjí v táborech okolo Sýrie a ta uprchlická smetánka si jede do Evropy pro sociální dávky. (Pavel)
Foto
Dobrý den. Částečně máte pravdu. Do Evropy míří převážně lidé, kteří alespoň nějaké peníze mají. To ale neznamená, že tito lidé nepotřebují pomoc. Často jde o lidi, kteří ztratili veškerou naději a prodali veškerý svůj majetek, aby se sem dostali.
Dobry den, Proc nepomuzou s migranty bohate arabske svety.??? dekuji(Kubas)
Foto
Dobrý den, podobně jsem odpovídal výše.
Vám nevadí že uprchlíci ničí a ohrožují lidi, rodiny a občany zemí, kteří tu žijí, vlastně žili do teď v poklidu? Jak by reagovali země odkud uprchlíci utíkají kdyby to bylo naopak? Myslím že byste s křesťany byli rychle hotoví a od nás požadujete pochopení? Nechceme vás tady...(Jirka)
Foto
Dobrý den. Nejsem si vědom, že by na území ČR někteří uprchlíci něco ničili nebo někomu ubližovali. Co se týká zadržovaných uprchlíků v Bělé, dobře víte, že jsou to uprchlíci, které tu držíme násilím a chováme se k nim jako k vězňům a oni se tak i cítí. Proto se nemůžete divit, že žádají svobodu a volají po ní.
Pane Atassi, roznětka časované bomby byla odjištěna, to víme všichni. Proč ze své pozice v Ústředí muslimských obcí neděláte něco proto, aby se všichni, kteří směřují do Evropy, dozvěděli, že v této atmosféře nejsou vítáni ? Vy sám, kdyby Vám na dvůr domu lezl vetřelec, o kterém si myslíte, že Vás ohrožuje, byste reagoval jak ? Přátelsky ? (Pavel)
Foto
Dobrý den. Měli bychom rozlišovat mezi lidmi, kteří potřebují naši pomoc (ty bych na svém dvoře určitě uvítal) a mezi těmi, kteří chtějí škodit. To už je pak úkol státu a bezpečnostních složek, aby toto hlídaly. Jako Ústředí na to nemáme ani právní, ani jinou moc. Navíc ti, kteří míří do Evropy, mají své důvody a těžké životní situace, nemyslím si, že v takové chvíli hledí na to, co říká Ústředí muslimských obcí či jiná organizace.
Dobrý den, proč mám z vašich odpovědí pocit, že odpovídáte vyhýbavě? (lena)
Foto
Dobrý den. Snažím se odpovídat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Zřejmě chcete slyšet (číst) jiné odpovědi, ale na ty si budete muset najít někoho jiného. :)
Pokud já přijedu na dovolenou do muslimské země,nedostanu vepřové,jelikož ho prostě nejíte a já jsem tam host,moje tradice vás nezajímají.Budete zde vy dodržovat naše tradice a jíst vepřové,proč my bychom měli brát ohledy na váš jídelníček,když vy je neberete.Děkuji.(Pavel)
Foto
Dobrý den. Co vím, ne všichni lidé v ČR jí stejně a někteří nejí vůbec žádné maso či mléčné výrobky. Doufám, že nechcete zavést v ČR stejnou povinnou stravu pro všechny obyvatele.
Nechci v ČR muslimské přistěhovalce z důvodu vyznávání nenávistné totalitní ideologie skloubené s kulturou kmenové společnosti, tedy lidí z úplně jiného sociálního konceptu. Jak je vidět ze západní Evropy, muslimští přistěhovalci se neintegrují, nemění své životní návyky, hodnoty, styl, oblékání. proč se např. ženy stále zahalují, přestože to je v Evropě zbytečné? Proč Neodcházejí Syřané třeba do Saudské Arábie, Jordánska, Kuvajtu, ... proč jdou do nevěřící Evropy? (Pete)
Foto
Dobrý den, na podobné otázky jsem odpověděl výše.
Ste muslim, prosím povedzte čo ste robili počas ramadánu, modlíte sa 5- krát denne ?(Eva)
Foto
Dobrý den. Při Ramadánu držím půst od úsvitu až do západu slunce. Půst pro nás znamená nejíst a nepít během celé té doby. Co se týká denních modliteb, snažím se dodržovat v rámci svých možností.
Pane ATASSI,češi ve 2 světové emigrovali,ale přidali se k Ruským,anglickým nnebo jiným vojskům aby porazili svého nepřítele který okupoval naši i jejich zemi.Proč to neděláte i VY?Studovali zde syřané které jsem měl za dobré kamarády,ale ti zřejmě bojují doma,nebo možnán zahynuli,nemám žádné zprávy!A ještě bych se Vás chtěl zeptat zdali víte o tom že křesťanské kostely byli v islámských zemích společně s křesťany srovnáni a zadupáni do země,proč MYby jsme měli povolit pro Vás mešity,když ŽÁDNÝ EVROPAN při východu a západu slunce není zvyklý vykřikovat do okolí úryvky z bible a to ještě přes tlampače?Proč by jsme měli povolovat rušení klidu v naší zemi a obzvlášť svolit k šárii a jiným Vaším zvykům?Nemyslíte si že VY by jste se měli poddat našemu řádu a dodržovat vše co každý čech v případě že zde chcete žít!(lojzo)
Foto
Dobrý den. Na podobné otázky jsem již odpovídal výše.
Dobrý den:Asi máme všichni o těch muslimákách nesprávné informace , oni jsou to v podstatě lidumilové,jakým přínosem budou pro ČR,nic neumí ,(tedy kromě střílení s kalašnikova) makat ani nebudou a prodavačů šmejdů a bůh ví čeho je tady už dost,tady je nechceme ,mají svou zemi tam at si udělají pořádek a zůstanou tam.Nikdo vás tady nechce je to tak těžké pochopit? (Villiam)
Foto
Dobrý den. Doporučuji vám se seznámit s některými muslimy, abyste se doopravdy dozvěděl, co dělají a co umí.
nechceme žadné mešity u nás...chceme jen svoji kulturu...(Jaroslav Pankeř)
Foto
Dobrý den, již jsem odpovídal výše.
Dobrý den...Kdy se budou vracet ekonomičtí emigranti?Nikde se o tom nemluví...(jana)
Foto
Dobrý den. Nejsem odborník na tuto otázku.
Dobrý den, co si myslíte o současné situaci, kdy se statisíce obyvatel z Afriky, Sýrie, Afghanistánu a dalších zemí, snaží přestěhovat do západní Evropy ? Dle mého názoru je to dlouhodobě neudržitelné a pokud evropské vlády nenajdou nějaké řešení, dojde k sociálnímu kolapsu. Díky za odpověď(Martin)
Foto
Dobrý den, na podobné otázky jsem odpovídal výše.
Dobrý den, již mnoho generací se na uzemí Sýrie válčí. Umějí tito lidé žít vůbec v míru? Opravdu muslimské náboženství schvaluje zabíjení nevěřících? Křesťanství totiž přikazuje "nezabiješ" a to nikoho bez ohledu na víru,vzdělání barvu pleti apod.(hanka)
Foto
Dobrý den. V Sýrii se válčí od roku 2012, nikoliv po mnoho generací, jak tvrdíte. Muslimské náboženství neschvaluje zabíjení nevěřících. Důkazem je existence početných menšin jiného vyznání po celém muslimském světě. I křesťanství mělo své temné období, kdy se ve jménu Boha zabíjelo.
Skuste postaviť kostol v Saudi, Kuvajte , Bahrajne, Emirátoch, Jmene atď. Klamete a budete klamať dovtedy kým nedokončite to čo je v Koráne.Islam je vojnové náboženstvo plné nenávisti k inému vyznaniu a neveriacim(Jozef)
Foto
Dobrý den. V Kuvajtu stojí několik kostelů a v Emirátech také. Dokonce před několika dny Emiráty věnovaly zdarma pozemek na stavbu budhistického chrámu. Doporučuji si informace ověřovat. Ke druhé námitce... kdyby byl islám skutečně plný nenávisti vůči ostatním vyznáním a nevěřícím, tak by už 1400 let neexistovaly křesťanské či jiné nemuslimské menšiny v muslimských zemích.
Jak pohlížíte na právo šaría v evropském prostoru?(Marielle Larimal)
Foto
Dobrý den, již jsem zodpověděl výše.
Hezký den. Ráda bych se Vás optala proč dochází k tak masivní migraci a stále se stupňuje. Kdo jí dává podnět a kdo migranty přesvědčuje aby opustili svoji zem? Děkuji za odpověď.(Eva Nováková)
Foto
Dobrý den. Když se vrátíme o pár let dozadu, tak i přes probíhající konflikt v Sýrii se mnoho uprchlíků zdržovalo v bezpečných oblastech Sýrie nebo v okolních státech. Bohužel trvající konflikt způsobil to, že plno lidí propadlo beznaději a nevěří, že konflikt bude mít brzký konec. Proto určitá část z nich hledá nový život jinde.
Byla jsem v nemocnici Teshren v Damašku jako sestra.Sýrie se mi moc líbila a věřila jsem ,že se tam ještě podívám.Moc mě mrzí co se tam teď děje a jak země nyní vypadá.Vzpomínám co je asi s těmi velmi milými a pohostinnými lidmi.(Renata)
Foto
Dobrý den. Děkuji vám. Doufejme, že se situace co nejdříve uklidní a budete moci zase Damašek navštívit.
ziji v canade a mel jsem kolegu ze syrie a mohu rict ze byl lepsi nez nejaky cech. i na vanoce byl u nas na stedre veceri a je dosud dobry kamarad. je krestan. (zorba canada)
Foto
Dobrý den. Děkuji vám. Když už mluvíte o Vánocích, Vánoce v Sýrii slaví i některé muslimské rodiny včetně té naší.
Prečo v koráne nezmeníte povinnosť vraždiť tkz.. neveriacich, povinnosť neveriacich sa vám podrobiť a platiť vám za život džidžu daň za život a diskrimináciu žien- Sýrie je škoda, strávil som tam dva mesiace a čo ste z nej urobili. Len kôli alahovi. (Albin)
Foto
Dobrý den. Co se stalo v Sýrii, je primárně vinou vládnoucího režimu a mezinárodního společenství, které to dění toleruje. Nemá to nic společného s vírou či s Alláhem. Vše začalo touhou lidí po svobodě. Doporučuji si přečíst o historii Sýrie a o tom, jak tamní konflikt začal.
Jaké navrhujete řešení v extrémní migraci uprchlíků z války do Evropy. Děkuji.(HaB)
Foto
Dobrý den. Toto je otázka na odborníka, každopádně bychom mohli minimalizovat migraci tím, že se budeme více snažit řešit konflikty a problémy včas a nenechat je narůst, jak se stalo například v Sýrii.
Je přesun třetího světa do evropy v pořádku a patří mešita do slovanské změ kde pro toto vyznání nikdo nemá pochopení ?! Myslíte že to může přinést něco dobrého když to nefungovalo ani v zemích kam tato kultura patří ? (Petra )
Foto
Dobrý den. Na podobnou otázku ohledně mešit v Evropě (a kostelů v muslimských zemích) jsem odpověděl výše.
Proč muslimští muži přistupuji k ženám jako k odpadu? A proč je v TV tolik násilí v muslimských zemích?(Ivan)
Foto
Dobrý den. Nevím, zda máte osobní zkušenost s muslimy, ale já takovou zkušenost (s přístupem k ženám) nemám. Tam, kde jsem vyrůstal, se k ženám chovali uctivě. Je možné, že v některých zemích nemají ženy dobré postavení. Většinou je to ale způsobeno místními tradicemi a zvyklostmi, nikoliv náboženstvím. Co se týká násilí v TV z muslimských zemí, je to bohužel dáno tím, že média ráda hledají senzaci a normální zprávy z muslimských zemí pro ně zřejmě nejsou dostatečně zajímavé.
Dobrý den. Proč muslimové neprchají do muslimských zemí (Pákistán, Saúdská Arábie, Kuvajt, atd.), ale do Evropy, kde jsou kořeny židovskokřesťenské a na Korán vlastně nikdo není zvědavej??(Bouse)
Foto
Dobrý den, již jsem odpověděl výše. Většina uprchlíků ze Sýrie končí v sousedních muslimských zemích. Do Evropy jich míří menší část.
Dobrý den, je mi strašně líto lidí, kteří jsou momentálně na útěku před válkou a přeju jim nalezení klidného domova. Mají ale strašnou smůlu v tom, že většině lidí se vedle slova "muslim" vybaví zločinec z tzv. Islámského státu, který neváhá bestiálně zlikvidovat člověka jiného vyznání, fanatizmus, bezpráví žen a čiré zlo. Jak mají lidé na útěku své "hostitele" přesvědčit o opaku? A jak chtějí v hostitelské zemi žít, když se nedokáží začlenit, ale vymezovat dle svého ?(Reny)
Foto
Dobrý den. Myslím, že lidé na útěku své hostitele mohou přesvědčit o opaku svým vlastním chováním. Ze zkušeností z ČR vím, že většina lidí se dokáže do společnosti pozitivně začlenit a nemá s tím žádné problémy.
Dobrý den! Kolik občanů Syrie žije nyní v České Republice legálně s povolením k pobytu?(Marie)
Foto
Dobrý den. Nejsou žádné přesné statistiky, ale odhaduji počet Syřanů v ČR na přibližně tři tisíce.
Proč se muslimové neucházejí o azyl v bohatých muslimských zemích? Nechci tady ani jednoho muslima. Proč jste se tady usadil vy? Jste muslim. Hodláte se v budoucnu vrátit odkud jste přišel. (Hana)
Foto
Dobrý den. Na první část jsem již odpovídal výše. Jinak já pocházím ze smíšeného manželství a v České republice své kořeny. Proto tady jsem. Určitě bych Sýrii rád navštívil a klidně se tam i vrátil, pokud by se tam uklidnila situace.
Dobrý den, četl jsem, ze arabští muži hodně dbají o své tělo a vyhovují si různé části, včetně pohlaví. Je to z hygienických nebo náboženských důvodu? Děkuji Marek Jánský (Marek Jánský )
Foto
Dobrý den. Určité hygienické návyky jsou součástí muslimského náboženství (jako např. očista před modlitbou, holení v podpaží atd.). Ale samozřejmě starost a péče o vlastní tělo je individuální záležitost každého člověka. Nelze tvrdit, že celý jeden národ se nějak chová.
Pane Atassi, jak vnímáte zkreslující informace médií, že strach z muslimů rozšířila organizace jako islámský stát, drtivá většina lidí byla informována a skutcích muslimů všude po světě již před jejich příchodem. IS je jako maličká kapka v moři a nerozumím tomu, jak se na ní mohou muslimové odkazovat jako "černé ovce" rodiny, když jsou to pouze aktivnější a mediálně známější vyznavači radikálního islámu. Dále jak vnímáte toleranci západních státu vůči těmto skupinám ? Největší armády světa zatím neudělali ani to nejmenší, aby zastavily síly IS (jmenovitě US) a naopak udělali vše v jejich silách, aby podkopali syrský režim. Vnímal jste jako Syřan situaci ve své zemi za tolik neúnosnou, že by byla lepší i konstantní válka islámských skupin, jen aby padl režim ? Situace v ostatních regionech byla naprosto jasnou ukázkou co se stane když lid započne "revoluci" ve stylu arabského jara, takže rebelové museli počítat s tím co bude následovat a já se ptám jen jestli to za to stálo, toť vše.(Pavel Sedlák)
Foto
Dobrý den. Měli byste možná vědět, že revoluce v Sýrii nebyla nikým organizována. Byl to spíše neorganizovaný výbuch společnosti proti útlaku tohoto režimu. Od nástupu Bašára Assada k moci v roce 2000 se situace v Sýrii dost zhoršila. Ze země se stala "velká rodinná firma". To způsobilo dost velké sociální problémy ve společnosti, které byly jedním z hlavních důvodů protestů proti režimu v roce 2011. Proto nelze někoho vinit, že něco neplánoval. Lze vinit režim sám, který nedokázal udělat žádné ústupky lidu.
Keď je koze dobre, ide na ľad tancovať. - Škoda, myslím že ste sa mali v Sýrii dobre. A to , že vládla iba jedna rodina nie je dôležité. Možno za 5-6 rokov budú voľby a biť sa o moc budú viaceré strany a každá bude chcieť pre ľudí vraj to najlepšie a výsledok bude, že sa nebudete mať lepšie. Navyše predajú bohatstvo Sýrie nadnárodnému a zahraničnému kapitálu, lebo veď aj strany, ich ľudia potrebujú pre seba peniaze, aby mohli vládnuť.....A že budete proti nim slobodne protestovať- ha, ha, ha... Prajem Sýranom všetko dobré. (aj napriek tomu čo sa deje vo svete )(Eva)
Foto
Dobrý den. To je váš legitimní názor a sám si občas přeji, kdyby současný režim v Sýrii byl chytřejší a lépe zvládal protesty v zemi. Zejména když vezmeme v úvahu, že na začátku protestů nikdo nežádal změnu režimu, ale jen reformy.
Korán má vo svojich súrach priamo napísanú povinnosť islamistov zabíjať neveriacich a ohňom a mečom šíriť pravú vieru ako aj diskriminizáciu žien...Z toho vyplýva , že nie je umiernený a radikálny islamista, ale iba ten čo plní súry koránu a ten čo nie a aj toho potom treba zabiť.Taký je korán a islam. Čo vy na to aký ste vy?(Albin)
Foto
Dobrý den. Už jsem na to odpovídal výše. Každopádně velmi podobné verše a výzvy najdete i ve Starém zákoně a to neznamená, že každý, kdo v to věří, má podle toho doslova konat. Verše Koránu se musí číst v kontextu doby a nevytrhávat jednotlivé verše účelově z celkového kontextu.
Z toho co se děje v Evropě může vzniknou válka. Dost odborníků se právě této vlny uprchlíků bojí a hovoří o válce která může zasáhnout celý svět. Evropa musí začít jednat a tvrdě proti utečencům. Kromě války hrozí nemoci na které není Evropa připravená. Jestli se to nezastaví a utečenci nevrátí kam patří tak je konec s Evropou a s Vámi také. to není výhružka ale skutečnost. Od muslimů nemůže Evropa čekat nic dobrého. Protože muslimové jsou náboženští fanatici. (Lachman)
Foto
Dobrý den. Toto je váš názor plný předsudků a dezinformací. Doporučoval bych číst fakta a nevěřit všemu, co se říká.
Dobrý den , mám tři dotazy : 1. Jak by se tvářili muslimové , kdyby do jejich zemí nakráčeli statisíce křesťanů a chtěli se tam usadit? Samozřejmě by byla nutná výstavba kostelů , finanční podpora... 2. Proč chtějí nevíc utíkat do Velké Britanie a Německa? Proč třeba ne na Sibiř? Na Sibiři skoro nikdo nežije , neválčí se tam , poklidný kout země. Byl jsem tam a vřele doporučuji. Ale asi tam není tak štědrý sociální systém , nejsem si jistý , já si na všechno musím vydělat sám , nezajímal jsem se o to. 3. Jak se takový lidé budou v naší zemi cítit , když je tady 90% občanů nechce a oni se sem pořád snaží vtlačit? Není jim trapně , chodit někam , kde ví , že je lidé nemají rádi , protože jejich víra je mírně řečeno deviantní? (Pavel)
Foto
Dobrý den. 1) Takovou zkušenost má Sýrie z konce 19. století, kdy do země přišla velká část arménských uprchlíků. Tehdy byli velmi kladně přijati a dokonce město Aleppo, ve kterém se velká část usadila, se samo postaralo o uprchlíky a odmítlo pomoc tehdejší centrální vlády. Arméni s sebou přinesli vlastní křesťanskou církev, která se lišila od ostatních křesťanských církví v Sýrii, a přesto neměli problém si stavět kostely a žít svobodně svůj náboženský život. 3) Do České republiky se nikdo netlačí, ČR je tranzitní země. Proto myslím, že vaše otázka není na místě.
Dobrý deň,za 1.prečo muslimovia žiadajú o azyl v dekadentnom západe a nie v bohatých moslimských krajinách ako Saudská Arábia a spol,2 prečo nemajú v moslimských krajinách plné práva kresťania.3 Váš názor na zákony o odpadlictve a trestoch smrti za ne.4 prečo sa majú nemoslimovia dodržiavať šaríu,5 uznávate koncept slobody na západe alebo nie? 5 kto sa má podľa Vás prisôsobiť domáci prisťahovalcom alebo prisťahovalci domácim?(volvovo)
Foto
Dobrý den. 1) V muslimských zemích je většina uprchlíků. Těch, kteří přišli do Evropy, je menšina. V okolních státech Sýrie je až kolem pěti milionů uprchlíků ze Sýrie. V Saúdské Arábii žijí statisíce Syřanů. 2) Ve většině muslimských zemí mají křesťané svá práva. Doporučil bych se podívat na důvěryhodné zdroje o tomto tématu. 3) Trestání odpadlictví vám ve společnosti vychová více pokrytců než věřících. Proto s tím nesouhlasím. 4) Šaría je dost nejasný a diskutabilní téma, na kterém se většina muslimů neshodne. Muslim má určité povinnosti vůči Bohu, jako je např. denní modlitba, půst, pouť do Mekky atd., ale určitě k tomu nepatří šaría. 5) Určitě uznávám západní koncept svobody. 6)Určitě přistěhovalci, ti mají povinnost se přizpůsobit. To ale neznamená, že se z nich musí stát kopie místních.
Proč před válkou do evropy utíkají jen mladi statni chlapi? Kde jsou starší chlapi,zeny a deti? Proč si např.ve Francii nevydelaji třeba uklidem na jízdenku na vlak????? Co si představuju,ze tady budou delat?(Lenka1)
Foto
Dobrý den. Utíkají většinou muži, protože cesta je dost těžká a nebezpečná a těžko by to zvládl někdo s celou rodinou. Většinou to funguje tak, že jeden člen rodiny se snaží dostat azyl v evropské zemi a pak má právo si rodinu oficiálně přivézt. Nevím, jaká je situace ve Francii, ale znám tu dost uprchlíků a všichni, které znám, už pracují, nebo si práci hledají. Lidé tu hledají bezpečí a lepší život, proto jsou ochotni pracovat, aby uživili své rodiny.
Pane Atassi, jak zastavit migrační vlny? Však ti dotyční lidé absolvují strastiplnou a jistě nebezpečnou pouť a převaděčské mafie z toho žijí! Proč nelikvidovat mafiány, kteří inkasují tučné peníze za převod uprchlíků do Evropy? Týká se to asi spíše Libye. Je řešením potápění (samozřejmě prázdných) lodí převaděčů? PS. Hodně štěstí nám všem, ať vám brzy skončí v Sýrii válka.(Slušný Čech)
Foto
Dobrý den. Úplně zastavit migrační vlnu se zřejmě nepodaří. Odjakživa lidé cestují a hledají lepší život jinde. Co můžeme udělat, je minimalizovat jejich počet tím, že budeme se snažit řešit konflikty v daných zemích a nenecháme situaci zhoršit tak, jak se to stalo například v Sýrii. Celý svět už pět let sleduje ten konflikt a reálně se nesnaží najít řešení. Obávám se, že pouze boj s převaděčskou mafií nebude stačit, protože dokud je velká poptávka, vždy bude nabídka. Jen podmínky budou horší a ceny vyšší. PS. Děkuji.
Proč útěky do Evropy? Je Evropa v Sýrii vnímána jako "ekonomický ráj"? Jaké jiné země poblíž Sýrie jsou otevřené uprchlíkům a kam odcházejí ti, co se rozhodnout nejít tak daleko až do Evropy? Hezký den.(Zvědavec)
Foto
Dobrý den. Většina syrských uprchlíků utíká do okolních zemí, jako jsou Turecko, Jordánsko, Libanon či Egypt. Jen malá část z nich utíká do Evropy. Proč Evropa? Je přirozené, že lidé se snaží utíkat do oblastí, které jsou bezpečnější a vnichž mají vidinu lepšího života a budoucnosti. To samozřejmě neplatí pouze pro Syřany.
Je v Sýrii, popř. v zemích na Blízkém východě tolerováno křesťanství? A pokud ano, znamená ta tolerance, že na vás nehážou kamení, nebo je i dovolena stavba kostelů atd.? Jsou v Sýrii nějaké kostely a křesťané?(Petr)
Foto
Dobrý den. Doporučoval bych vám přečíst si něco více o Sýrii. Být křesťanem v Sýrii znamená to samé, jaký být tam muslimem či příslušníkem jiného náboženství. V Sýrii je mnoho kostelů, dokonce tam stojí jeden z nejstarších kostelů na světě.
Zdravím. Prchají ze Sýrie sunité, nebo šíité? Jaké jsou mezi nimi vztahy tam (v Sýrii) a jaké v emigraci? Dokáží spolu žít tato dvě etnika v míru v emigraci v hostitelských zemích? Díky.(Wolfgang Knobloch)
Foto
Dobrý den. V Sýrii žijí většinově sunité, pak tam jsou křesťané, alavité, ismailité, druzové a další. Šíitů je tam jen velmi malý počet. Uprchlíci pocházejí ze všech náboženství a etnik žijících v Sýrii. Ze zkušeností z ČR mohu říct, že Syřané z různých náboženských skupin mohou vedle sebe žít ve velmi dobrých vztazích. Všichni máme přátele a známé z jiných náboženství a etnik.
Dobrý den, proč se aktivně neúčastníte na osvobozování Vaší země od nepřátelských režimů ? Proč tolik syrských mužů odchází ze země, když by mohli bojovat za svou zemi a pokusit se něco změnit ? Vy nemáte vlastenecké citění k zemi kde jste se narodil a kde máte své kořeny ? Vy si jenom si pořád stěžujete, že Češi jsou xenofobové a rasisti a jak Vám všichni ubližujeteme. Nejprve byste měli začít u sebe a ne pořád osočovat ostatní jak jsou nepřátelští. Protože být občanem státu není jen pobírání výhod když se to hodí, ale pokud je stát v ohrožení má občan také minimálně morální povinnost bránit svou zemi. (Milan Peterka)
Foto
Dobrý den. Současný problém v Sýrii je takový, že neexistují pouze dvě bojující strany, ale mnoho stran, z nichž každá má své vlastní zájmy. Osobním přesvědčením jsem proti celé válce v Sýrii a nechtěl bych mít na rukou krev kohokoliv nevinného. Mnoho syrských mužů ze země odchází, ale většina tam zůstává. Proto s vámi nemohu souhlasit. Tak to bývá ve všech válkách. Co se týká xenofobie, neříkám, že všichni Češi jsou rasisté a xenofobové. Jen říkám, že tato tendence ve společnosti stoupá.
Dobrý den p. Atassi 1.Neporušuje Česká republika mezinárodní dohody tím, že přijímá mužské uprchlíky ze Syrie, na které se vztahuje povinná vojenská služba ? Nyní navíc prezident ASAD těmto "zběhům" v případě návratu poskytne amnestii pokud se vrátí.?? Navíc ASAD uvádí, že pro účinný boj s IS mu chybí i vojáci kteří se útěkem ze Syrie povinné službě vyhýbají.Podotýkám, že Syrie je legitimní stát. 2. Myslím si , že v Syrii( podle zpráv hlavně ze zahraničních zdrojů) je občanská válka kde bojuje každý s každým . Je vůbec reálné aby za této situace ČR ,která poskytuje Syřanům asyl byla vůbec schopná rozlišit zda asyl poskytne tomuto správnému "Syřanovi" a ne osobě která se představě asylanta zcela vymyká ?? Občan Hledač(Hledač Václav)
Foto
Dobrý den. Co se týká první otázky, určitě neporušuje. Polovinu života jsem strávil v Sýrii a vím dobře, že věřit tomu, co říká syrský režim, se nedá. Mnoho lidí z mého města, kteří uvěřili amnestii, nakonec zmizeli. Nikdo o nich nic neví. Asad potřebuje vojáky, aby chránil svůj režim, nikoliv syrský stát. A nikdo nechce umírat, aby nějaký tyran zůstal u moci. Co se týká druhé otázky, azyl bychom měli dát lidem, kteří se cítí v ohrožení života ve svých zemích. A to bez ohledu na to, do kterého tábora patří.
V koránu je moc veršů, které odporují zákonům a ústavě této země. Třeba o odpadnutí od víry, o postavení žen, o chování k jinověrcům. Proč si myslíte, že by zrovna islámu mělo být toto tolerováno. A druhá otázka. Taky je pro vás šarija více než české právo?? A vynechte takýju, prosím....(Honza)
Foto
Dobrý den. V koránu jsou možná verše, které jsou podle vás možná v konfliktu se zákonem, ale to samé můžeme říci o Starém zákoně, jemuž věří velká část společnosti. Každopádně jde o interpretaci, korán je historický text a verše v něm se musí číst v kontextu doby. Co se týká práva šaría, tak sami muslimové nemají jednotnou představu o tom, co všechno to znamená. Proto bych si nedovolil soudit, zda je v souladu, či proti českému právu. Každopádně osobně neznám nikoho, kdo by chtěl v Česku zavádět právo šaría. Pro nás jako lidi žijící v ČR platí české zákony. Nemám žádný důvod používat takýju. Takýja je volba muslima lhát v případě ohrožení života. A já se v ČR v ohrožení života necítím.
Proč bychom Vás měli respektovat, a dovolovat Vám zde stavět mešity, když v muslimských zemích Vy muslimové křesťany pronásledujete, zabíjíte a ničíte křesťanské kostely? Vy byste se měli přizpůsobit nám a žít podle našich pravidel a zákonů. Nechceme Vás tady.(Petr Fiala)
Foto
Dobrý den. Zřejmě máte nesprávné informace. Skoro ve všech muslimských zemích kostely stojí a křesťané žijí s muslimy v poklidném soužití. Problémy, které se například dnes dějí v Sýrii, zasahují všechny její obyvatele všech náboženství, nikoliv pouze vybrané skupiny. Co se týká mešit, muslimové v ČR žijí již dlouhá léta a určitá část z nich má potřebu mít důstojné prostory pro společné bohoslužby. Je lepší zakazovat muslimům mít své oficiální mešity a nechat je se scházet někde v neznámých prostorách? Nebo je lepší, když mají oficiální mešity, za kterými stojí jasně dohledatelné organizace a osoby, které za ně zodpovídají? Ze zkušeností ze západní Evropy, např. z Francie víme, že extremismus se nešířil v hlavním mešitách, ale právě v neznámých a uzavřených prostorách. Proto si myslím, že snaha stavět oficiální mešity je projevem pozitivní integrace a zodpovědnosti vůči danému státu.
Váš dotaz4. červen 2015 NEW YORK, USA Představitel Republiky Kongo u Organizace spojených národů (UN, OSN), Serge Boret Bokwango, svoje odmítání "uprchlické politiky" Evropské unie vyjádřil velmi drasticky: "Afričané, jež nyní vidím v Itálii, jsou doslova vyvrhelové a odpad Afriky. Prodají cokoli a kohokoli a zku.ví i sami sebe. co říkáte na vyjádření pana Bokwanga??(Vendelín Hnipírdo)
Foto
Dobrý den. Za prvé nemohu posoudit, zda je tento výrok skutečně autentický. Za druhé neznám uprchlíky z Afriky, abych je mohl soudit. Házet všechny lidi jen kvůli jejich původu do jednoho pytle není správné. Vyjádření různých představitelů afrických zemí a zemí, kde vládne diktatura, nemůžeme brát vždy moc vážně.
Dobry den, rada bych se Vas zeptala na Vas nazor na to, ze vzhledem k nedostatku prostoru v uprchlickych taborech spi zeny s miminky venku na trave, ale mladi muzi uvnitr na postelich? Je to snad projev jejich povysenemu pristupu k zenam a detem? Jak si myslite, ze se budou Syrane prizpusobovat zivotu v zemich, ktere jim poskytnou azyl? Jsou ochotni pracovat? Budou vdecni za poskytnutou pomoc?(Alena)
Foto
Dobrý den. Nejsem obeznámen s konkrétní situací v uprchlických zařízeních a táborech. A nemohu mluvit za všechny národnosti a etnika, které jsou mezi uprchlíky. Když mám mluvit jako Syřan, pro nás je nepřípustné, aby muž nechal svou rodinu a děti venku. To by byla ostuda jakéhokoliv muže, který by se takto zachoval. Co se týká Syřanů, v ČR je jich několik tisíc a žijí zde již dlouho a bez jakýchkoliv problémů. Pracují, mají tuto zem rádi a jsou rádi, že zde mohou být.
Dobrý den. Jste Sunita? Děkuji, Novák.(Novák)
Foto
Dobrý den. Ano, jsem.
Dobrý den, pane Atassi. Opravte mne, pokud se mýlím - zdá se mi, že vztahy mezi národy a náboženskými konfesemi na Blízkém Východě byly vždy složité /a to i bez "přispění" Evropanů/ a že ani "muslim" není jednoznačný a vyčerpávající popis. Z Německa, Řecka i odjinud nyní přicházejí zprávy o konfliktech mezi migranty, které vznikají na etnicko-náboženském půdorysu. Nemůže se stát, že by se Evropa stala stejně horkou půdou, jako BV, že by si migrující přinesli své konflikty a animozity s sebou? Jakým způsobem se připravujete tyto problémy řešit /předpokládám, že zásahy policie hostitelské země by byly vnímány jako "rasismus", "urážka náboženského cítění" a podobně/? Předpokládám, že uznáváte, že zákony hostitelských zemí je třeba dodržovat - jakým způsobem chcete zajistit, aby zákony hostitelské země platily jako závazná norma v případech, kdy se rozcházejí s Vašimi náboženskými zásadami? /jinak přeji, aby válka ve Vaší zemi brzy skončila a lidé se mohli vrátit ke své půdě/(diskuzní dotaz)
Foto
Dobrý den. Vztahy mezi jednotlivými národy a etniky byly vždy složité bez ohledu na oblast, kde lidé žili. Nyní se to projevuje silněji v oblasti Blízkého východu, ale ještě v nedaleké historii se bojovalo i v Evropě. Vzájemné konflikty mezi migranty jsou zaznamenány, ale je to dané spíše napjatou situací, ve které se nacházejí. Nesouvisí to nakonec ani tak s náboženskými konflikty. Určitě každý, kdo chce žít v jiné zemi, musí dodržovat její zákony. Tyto zákony jsou nadřazené jeho vlastnímu přesvědčení, bez ohledu na to, v co věří. Zásahy policie v hostitelských zemích nevnímám jako rasismus, pokud jsou podle zákona, který má platit pro všechny. A děkuji za přání blízkého konce konfliktu (války) v Sýrii.
Na YouTube není jediné kladné video o chování muslimů v západní Evropě, proč? (Josef Strnad )
Foto
Dobrý den. S tím nesouhlasím, když budete dobře hledat, najdete spoustu pozitivních aktivit a věcí, týkajícíh se muslimů v Evropě.