ONLINE CHAT
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli je Vaše linka nějak zpoplatněná. Jsem v důchodu, peněz nemám nazbyt a nerad bych volal někam, kde stojí minuta 60 korun a více. Mějte hezký den, čtenář z Břeclavi.(Josef)
Foto
Dobrý den, viz předchozí dotazy, Linka seniorů 800 200 007 je zdarma, ať už voláte odkudkoliv. I my Vám přejeme hezký den :)
Jak často lidem rozmlouváte sebevraždu?(985)
Foto
Dobrý den, sebevražedná tematika představuje asi 200 hovorů ročně.
Dobry den, zachranili jste doslova uz nekoho pres linku?(Petr)
Foto
Dobrý den, ano, v minulém roce jsme řešili 3% akutních sebevražedných hovorů z celkového počtu 6 tisíc. Pro tyto situace je opravdu dobře, že existuje linka, která je anonymní a rychle a zdarma dostupná. Stává se, že lidé opětovně zavolají a poděkují za poskytnutou pomoc.
Četl jsem v chatu, že se setkáváte i s problémem jménem alkohol. Pijí více ženy, nebo muži, a proč? (Křeček )
Foto
Konkrétní statistiku vám v tuto chvíli bohužel nejsme schopni sdělit. Závislosti může propadnout kdokoliv i příčiny se různí.
Proč by neměl stát přidat spíš seniorům na důchodech, než za drahé peníze živit nějaký další nadační fond?(sněhulák)
Foto
Dobrý den. Předně nejsme nadační fond, ale obecně prospěšná společnost a stát nás neživí - přispívá jen na jeden ze 4 projektů, které provozujeme - Linku seniorů. Její smysluplnost a potřebnost dokazují čísla volajích, kterých je od roku 2002 téměř 200 tisíc. Otázka důchodů není otázka pro nás, ale pro politickou reprezentaci.
Dobré dopoledne! Dokážete si představit, že i Vy jednou budete seiorem?(Vydrísek)
Foto
Ano, dokážeme. Je to jediný způsob, jak se dožít vysokého věku :)
Volají Vám na linku i cizinci? například muslimky? či třeba vietnamky?(Brokolice)
Foto
Dobrý den, jsme anonymní linka a fungujeme jen v češtině/slovenštině. Etnicitu volajících a jejich náboženské vyznání nesledujeme.
Jaký je ideální vztah se staršími členy rodiny? Jak často je navštěvovat, aby neměli pocit, že jsou odstrčení, zase chodíme do práce a věnovat jim všechen svůj volný čas není reálné....(Pavel S.)
Foto
Dobrý den, Pavle, ideální vztah je takový, aby vyhovoval oběma stranám. Samozřejmě je nutný nějaký kompromis, určení hranic. Žádné tabulky na to neexistují :).
Reaguji na vaši radu: V práci máme podezření, že naší starší kolegyni někdo ubližuje. Může se na vás obrátit?(Hana) Dobrý den, určitě zavolejte. Děkujeme za Vaši starost o kolegyni. ... Jenže on je probém, že ona to nikomu nechce řící, jen chodí do práce zmlácená a říká, že upadla... Nesvěří se ani nejbližším spolupracovníkům...Co pak s tím? (Hana pokračování)
Foto
Dobrý den, máte pravdu, že v situaci domácího násilí, což je nejspíš případ, který popisujete, oběti často nechtějí svou situaci řešit, stydí se, bojí se. Pro radu, jak konkrétně kolegyni pomoci, jak postupovat citlivě bude nejlepší, když na Linku seniorů zavoláte Vy. Poradíme Vám.
Přemýšlím, že bych si na stará kolena pořídit ten táblet ipád. Na pc funguji už, ale tohle neumím a moc se v tom nákupu nevyznám.(Karel)
Foto
Dobrý den, dokážeme Vám poradit při výběru a i Vás s tabletem naučit. Zavolejte do Centra Elpida na tel. 272 701 335, domluvíte se konkrétně.
Oběma dobrý den, moc nechápu z vašich stránek, kolik by stálo pro maminku kdybych chtěla aby umela s pocitacem, zaklady plus internet a to same s mobile... kolik je to hodin a za kolik odhadem(Verka)
Foto
Dobrý den, základní kurzy práce s počítačem stojí 990 Kč/10 hodin včetně učebnice. Práce s mobilem se řeší individuálně, obecně vychází hodina jakéhokoliv kurzu v rozmezí 77-99 Kč. Přesné informace dostanete na recepci Centra Elpida na tel. 272 701 335.
Dobrý den víte co, děláte určitě dobrou práci ale jen pro Pražáky, zase pro Pražáky, u nás v karlovarském kraji nic takového není neděláte takhle levné kurzy i mimo Prahu? (JIndra)
Foto
DObrý den, Jindro, sídlíme v Praze, takže kurzy jsou bohužel jen pro ty, kteří dorazí sem (jezdila k nám ale i jedna paní z Ústí nad Labem, která vždy účast na kurzu spojila s celodenním výletem). Pokud chcete pomoci najít vhodné kurzy v Karlovarském kraji, zkuste zavolat zdarma na Linku seniorů, pokusíme se Vás nasměrovat.
nepřipadá vám zvláštní učit důchodce sprejovat? to je takové pseudomoderní divné... (yyy)
Foto
DObrý den, neučíme je pouze sprejovat, tohle byl jen jeden projekt, který je samozřejmě "divný" či chcete-li "zvláštní" a taky proto dostal prostor v médiích. Tak to prostě funguje. Máme za sebou ale také 40 tisíc seniorů, které jsme naučili používat počítač, což bylo ve své době také "divné" spojení :)
zaměstnáváte seniory, bylo by možné u vás najít místo? jaké a jak?(Petra Jandová z Prahy)
Foto
Dobrý den. Několik seniorů u nás učí v kurzech v Centru Elpida (trénování paměti, angličtinu nebo třeba cvičení). Takže to je jedna možnost. A pokud umíte plést, zkuste se zapojit do našeho projektu Ponožky od babičky, pletařek už máme více než 50 po celé ČR, něco si přivydělají a navíc jde výtěžek z prodeje zpět na dobrou věc, podporu seniorů.
S jakými problémy lidi volají nejčastěji? Jsou sami? chtěji pomoci? poradit? můžete být víc konkrétní?(Lambáda)
Foto
Dobrý den, je to velmi pestré, modelové situace najdete na www.elpida.cz, odkaz Linka seniorů. Samozřejmě jde o samotu, stárnutí, ztrátu někoho blízkého, ale i o téma smrti a umírání, urovnání rodinných vztahů před smrtí atd.
Máte v Elpidě i nějaký kurz, či setkání, milovníků pejsků? Pejsci jsou můj život,miluju je více než lidi, děkuji. Dorazila bych ráda.(Saša)
Foto
Dobrý den, zatím ne, ale díky za nápad. Sledujete naše webovky www.elpida.cz, možná na podzim nějaké takové setkání zorganizujeme.
Dobrý den, takových organizací jako jste vy je určitě v Česku víc, jste přeci jen komerční když vybíráte peníze za kurzy, neměli by dostat prostor i ostatní?(xxx)
Foto
Dobrý den. Komerční nejsme, protože to bychom museli vytvářet zisk, ale Elpida je nezisková organizace. Peníze na kurzy vybíráme proto, že není reálné ufinancovat pronájmy prostor, lektory a ostatní bez toho, aby senioři na kurzy alespoň něco přispěli - díky podpoře našich partnerů je to cca 50% reálné ceny kurzu. Přijde k nám ročně přes 4000 seniorů, kteří oceňují zejména kvalitu výuky a výborné lektory. A ostatní nechť prostor klidně dostanou, konkurence se nebojíme a navíc - jde přeci jen o stejnou věc - pomoct seniorům.
Neplánujete třeba výlety do zahraničí se seniory? Nebo třeba dovolené někam?(dovolenkar)
Foto
Dobrý den, zahraničí zatím ne, ale pravidelně pořádáme letní pobyty po ČR, letos to bylo v Klatovech. Součástí pobytu jsou i různé kurzy, třeba výuka tabletu, zpěvu nebo cvičení. Vždy se utvoří bezvadná parta a lidé jezdí opakovaně. Pak také přes Vánoce pořádáme pobyty - přes Štědrý den až do 1. ledna - aby lidé, kteří jsou osamnělí, měli možnost trávit svátky v příjemné společnosti.
dobré dopoledne, překvapilo mě, že jsem četl v Blesku, že nepředáváte případy z Linky na policii, když se chce někdo zabít, to není přeci správné ne? a to je jen u sebevražd vyhrožování, nebo i u jiných věcí, vždyť se vám lidé musí svěřovat třeba s tím ,že je někdo týrá? to by měla vědět policie!!!(Karel K. Hradec)
Foto
Dobrý den, princip služby je anonymní, záleží jen a jen na volajícím, jaké informace nám o sobě řekne. V situacích ohrožení se samozřejmě volajícího snažíme podpořit v tom, aby využil naší pomoci a situaci řešil třeba i s policií.
Zdravíme, jaký jste měli nejdelší telefonát? nebo nejzváštnější případ? lidé se asi hodně svěřují a moc neřeší problémy ne?(Petra H.)
Foto
Dobrý den, nejdelší hovor může být do 1 hodiny, poté se z technických důvodů spojení automaticky ukončí. Je ale možné volat opakovaně. Průměrný hovor trvá 20-30 minut a máte pravdu, že lidíé využívají anonymity služby a hodně se svěřují. Tím se dostáváme k jejich problémům a společně hledáme řešení.
Pěkný den. V roce 1983 jsem se znovu vdala, manžel se ke mne přistěhoval, byt jsme po revoluci zprivatizovali a nyní řešíme budoucí dědictví. Bude mít na byt nárok má dcera, nebo i manželův syn z předchozího manželství? (Stanislava)
Foto
Dobrý den, to je na konzultaci s notářem nebo se můžete obrátit na právní poradnu v našem Centru Elpida, kam se můžete objednat na tel. 272 701 335.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co máme dělat v případě mé bývalé tchyně, jsou u ní znaky stařecké demence, má pocit , že u ní v bytě sousedky kradou její věci, minulý měsíc tam mé dítě jezdilo každý den , aby hledalo mouku, krám, prášky , samozřejmě se vše našlo. Dokonce k lednici si nechala tchyně dát zámek. Za měsíc je schopná si třeba 5x nechat přemontovat nové bezpečnostní zamykání, ale stejně jí tam všichni kradou. Za poslední 4 roky bydlí ve čtvrtém bytě, ten předchozí vždy prodá se slevou ,protože chce být rychle pryč . Sousedi z ní nejsou nadšeni, sprostě jim nadává, strká sirky do zámků, ale k doktorovi ji nedostaneme, i my jsme samozřejmě špatní. Děkuji za odpověď(Irena Polačková)
Foto
Dobrý den. Váš problém je bohužel typický u pacientů s různou formou demence. Řešení je třeba hledat individuálně, zavolejte na Linku seniorů 800 200 007.
Slyšela jsem, že pokud se například manželka v důchodu stará o manžela v důchodu (rozvíjejíící se Alz.nemoc), má nárok na nějaký příspěvek. Je to pravda? Jak a kde si o něj zažádat? A kolik činí?(Jana)
Foto
Dobrý den, ptáte se na tzv. příspěvek na péči, který vyřizuje Váš příslušný Úřad práce. Jeho výše se liší podle stupně závislosti od 800 Kč do 12 000 Kč. Pro bližší informace nám můžete zavolat na 800 200 007.
Neuvažujete, že Elpidu budete rozšiřovat? Bud další centrum v Praze, nebo další aktivity? Třeba domov důchodců? Najít v dnešní době dobrý domov důchodců mi přijde jako velký problém....nebo aspon nedoporučujete nějaký?(EtBla)
Foto
Dobrý den, o ubytovacím zařízení typu domova pro seniory neuvažujeme, ale na jaře příštího roku pokud vše dobře dopadne, otevřeme další Centrum Elpida na Praze 2 u Náměstí Míru.
Mám rodiče (přes 70 let), jejichž zdravotní stav se zhoršuje a je potřeba je zhruba 1-2x týdně vozit po doktorech. Jak to ale skloubit s mou prací? Musí mne zaměstnavatel uvolnit? Nebo je potřeba brát si na to dovolenou? (Michal)
Foto
Díky za dotaz. Pouze v případě, když budete pečující. Vždy ale záleží na konkrétní situaci a domluvě se zaměstnavatelem. Zkuste zavolat na Linku seniorů 800 200 007, probereme to. Vážíme si Vaší péče o rodiče!
Řešíte na Lince Seniorů i problémy s drogami?(Koňášek)
Foto
Nejsme specializovaní na drogovou problematiku, můžete se ale na nás obrátit, situaci společně probereme a odkážeme Vás na vhodné kontakty/služby. Na LS se z drogové problematiky setkáváme nejčastěji s alkoholismem.
Jak vlastně můžete volajícím pomoci? Přijet? Zavolat policii?(Jana)
Foto
Dobrý den. Situaci společně probereme a můžeme nasměrovat na vhodné kontakty/služby. V případě ohrožení života a po předchozí domluvě s volajícím můžeme zavolat rychlou záchrannou pomoc. Služba funguje na principu anonymity, záleží tedy především na volajícím, zda nám poskytne svolení zavolat záchranku, jinak se snažíme najít v něm najít sílu, aby byl schopen vzít svůj život do vlastních rukou.
Přemýšleli jste někdy, že osamoceně se může cítit i vaše babička/maminka?? Co děláte proto, aby to tak nebylo?(Zvědavec12345)
Foto
Dobrý den, samozřejmě ano. A děláme to, co asi funguje nejlíp - jsme s nimi v kontaktu nejen po telefonu, pomáháme jim a snažíme se o normální hezký rodinný vztah.
Zdravím, chtěl bych se zeptat, co přesně znamená Elpida? S pozdravem(Jan Čimek, Praha)
Foto
Dobrý den. Elpida je slovo z řečtiny a znamená "naděje".
Dobrý den, poskytujete pro seniory i právní pomoc? Díky za odpověď(Linda)
Foto
Dobrý den, ano. Pro základní právní orientaci se můžete obrátit přímo na Linku seniorů, konkrétní případy je lepší řešit s právníkem - i toho máme v Centru Elpida k dispozici. Konzultaci s ním Vám můžeme zajistit po předchozí telefonické domluvě v Centru Elpida na Praze 4, stačí zavolat do Centra na tel. 272 701 335 a domluvit konkrétní termín.
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně vdovského důchodu : ovdověla jsem když mi bylo 21 let, měla jsem dceru. V současné době jsem již ve starobním důchodu a nemám nárok na vdovský důchod, přestože jsem se nikdy nevdala. Myslíte, že bych mohla požádat o zmírnění tvrdosti zákona ?, tak abych mohla pobírat vdovský důchod, sama mám starobní důchod velmi malý, takže každý koruny by mi moc pomohla. Co by jste mi poradili ? Děkuji(Anna)
Foto
Dobrý den, obraťte se na Českou správu sociálního zabezpečení, která Vám bude schopná poskytnout informace přímo pro Vaši konkrétní situaci.
Dobrý den, Musí vás kontaktovat přímo senior nebo i například rodinný příslušník? Děkuji(Jozef)
Foto
Dobrý den, jsme tu i pro rodinné příslušníky.
V práci máme podezření, že naší starší kolegyni někdo ubližuje. Může se na vás obrátit?(Hana)
Foto
Dobrý den, určitě zavolejte. Děkujeme za Vaši starost o kolegyni.
Co na Vaši práci říkají Vaše rodiny? Jak pana Jiřího, tak paní/slečny Lucie?(Dva Davidové)
Foto
Dobrý den, už to děláme poměrně dlouho, takže si zvykli :). Samozřejmě nás podporují a drží nám palce.
Dobrý den, s čím vším se na vaši linku může senior obrátit? Děkuji(František)
Foto
Dobrý den, v podstatě se vším. Nejčastějšími tématy jsou samota, mezilidské vztahy, zdravotní problematika, finanční potíže, "šmejdi", ale také třeba dotazy pečujících o seniory s alzheimerovou chorobou.
Dobrý den! Mě by zajímalo, jak jste se k této práci oba dva dostali a zda je náročná na psychiku? Jak moc jsou příběhy, se kterými se setkáváte smutné? Stává se, že mají smutné konce - tedy smrtí? Děkuji mockrát za upřímnost.(Pipi)
Foto
Dobrý den, já jsem v Elpidě od roku 2003, kdy jsem pro ni společně s kolegy napsal počítačovou učebnici pro seniory. Pak následoval projekt časopisu Vital, který jako šéfredaktor vedu od roku 2007 a poslední dva roky jsem i v čele celé Elpidy. Kolegyně Lucie se stejně jako ostatní pracovníci LS dostávají na Linku tak, že získají odborné vzdělání v telefonické krizové intervenci a mají zájem a zkušenosti se seniorskou problematikou. Linka seniorů je na straně života, vždy se snažíme v příbězích volajících najít něco pozitivního, ale i být s ním v krizové situaci. Společně pak máme šanci najít bod, ze kterého je možné odrazit se zpátky do normálního života.
Dobrý den, jsem vdova, je mi 78 let a na všechno jsem zůstala sama. Jaké konkrétní případy na vaší lince řešíte? Potřebuji se na někoho obrátit ohledně financí a bydlení. Můžu volat vám? Děkuji za odpověď, Anna.(Anna)
Foto
Dobrý den, ano, určitě nám můžete zavolat, jsme tu pro Vás. Na Lince seniorů řešíme ve většině právě takové případy jako je ten Váš. Společně určitě najdeme to správné řešení Vaší situace. Je moc dobře, že situaci chcete řešit.
Zamilovala jsem se do jednoho pána, bydlí ve vedlejším vchodě, pozoruju, že je asi sám, ale bojím se ho oslovit. napadlo mě, že bych ho pozvala do elpidy. co na to říkáte? manžel mi umřel před 10 lety a cítím se hrozne sama....(simona)
Foto
Dobrý nápad! :) Určitě přijďte, v Centru Elpida je i malá kavárna, kde můžete posedět a popovídat. Těšíme se na Vás a držíme palce!
Dobrý den, cítím se hrozne sama, mám sice tři potomky, ale mají vlastní rodiny. Vidíme se na Vánoce, kdy prijedou na jeden den, občas o Velikonocích a ted se už stalo, že zapomínají i na moje narozeniny. Jsem z Kladna a nevím, jak trávit svůj čas, nyní mi je největším společníkem televize...(jana r.)
Foto
Dobrý den. A nemáte třeba ve svém blízkém okolí někoho, třeba sousedku, s kým by bylo možné popovídat či trávit volný čas, nebo nějaký klub pro seniory v Kladně? Je zřejmé, že to rodinu nenahradí, ale pomůže to v samotě. Kdybyste chtěla Vaši situaci více probrat, zavolejte na Linku seniorů 800 200 007. Je to zdarma.
Nejsem z Prahy a moji rodice by si u vas vybrali, delate i neco nekde mimo Prahu?(Jan Petrovský, plzeň)
Foto
Dobrý den, pokud máte na mysli kurzy, tak v tuto chvíli mimo Prahu žádné neprobíhají. Ve větších městech - Ostrava, Brno, České Budějovice - si však lze vybrat z nabídky našich partnerů, kteří učí podle našich skript. Celorepublikové služby, které poskytujeme, je již zmíněná Linka seniorů, kam se můžete obrátit s žádostí o kontakty v okolí Vašich rodičů a devět let vydáváme také časopis Vital, více na www.vitalplus.org
dobry den nevim co uz mam delat dcera me zneuziva z penez nekdy nemam ani pro sebe uz penize a kdyz ji reknu nemam - neozve se i tyden nebo dyl je vdana a ma 2 deti jeji muz pracuje ale muzova rodina jim nic neda tvrdi me ze vsichni rodice pomahaji nekdy premyslim o konci dobrovolnem - co mam delat prosim mam 58 roku jsem po 3 infarktech a pracuji byt me to unavuje jsem po operaci srdce (zuzka)
Foto
Dobrý den, děkujeme za Vaši důvěru a svěření se. Tady na chatu není bohužel prostot rozebrat konkrétně Vaši situaci, obraťte se prosím na naši bezplatnou Linku seniorů, náš operátor se Vám bude věnovat a pomůže Vám najít řešení Vaší situace.
Jak se člověk dostane k téhle práci? To vás vybírá město nebo máte nějakého majitele ktery na tom vydělává, nebo je to naopak mecenáš?(Zvedavec)
Foto
Dobrý den, Linka seniorů má svého zřizovatele, kterým je Elpida o.p.s., nezisková organizace, která připravuje programy a projekty na podporu seniorů a aktivního života ve stáří už od roku 2002. Za tu dobu jsme jen na LS pomohli téměř 200 tisícům volajících. Výběrové řízení na pozice operátorů linky tak podle přísných kritérií vybírá vedoucí Linky seniorů. Takový pracovník musí splňovat kvalifikační kritéria podle zákona o sociálních službách, neboť LS je akreditovanou sociální službou. Z toho titulu na její činnost přispívá MPSV, ale má i soukromé podporovatele, těmi hlavními jsou Nadace O2 a Nadační fond Avast.
Dobrý den, je telefon k vam za peníze? (Jarka)
Foto
Dobrý den. Telefon na číslo 800 200 007 je vždy zdarma.
Dobrý den, to musí být strašně náročné na Lince... Jak dlouho to člověk vydrží? Střídají se u vás hodně a jakou mají kvalifikaci?(Jiri p., brno)
Foto
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Naši pracovníci jsou odborníci v telefonické krizové intervenci a na Lince seniorů máme nastavený systém podpory a dalšího vzdělávání. Výdrž je individuální, ale snažíme se poskytnout co největší podporu, aby pracovníci odváděli co nejkvalitnější práci pro volající a mohli se dále rozvíjet. Nesedí také "na sluchátku" celý den, mají služby, střídají se po 4 hodinách - i to je způsob, jak je "šetřit".
Dobré ráno, proč vaše kurzy nemůžou být zadarmo? To se nedá ufinancovat?(Duchodce)
Foto
Dobrý den, nedá. Kurzy musí někde probíhat (konkrétně Centrum Elpida, Na Strži 40, 140 00 Praha 4), takže musíme platit nájem, lektory a další náklady. Díky podpoře našich partnerů se nám alespoň daří držet ceny kurzů na minimálně polovičních cenách, než jsou ceny komerční.
Zdravím, děláte užitečnou práci, dekuji vám lide, nebo to berou automaticky jako placenou službu?(Zdenka, humpolec)
Foto
Dobrý den, děkujeme. Neberou to jako placenou službu, snažíme se o službě informovat tak, aby bylo zřejmé, že je nízkoprahová, tedy zdarma odkudkuliv z ČR bez ohledu na to, zda voláte z telefonní budky či mobilu. Volající na LS jsou často vděčni za poskytovanou službu a děkují nám za to, co děláme.
Pomáháte i invalidním důchodcům,nejsem však senior,ale po krvácení do mozku, mám problémů více než dost v oblasti rodinného práva,manželka si našla milence a chce se mě zbavit(Vladimír Starý)
Foto
Ano, Linka seniorů 800 200 007 je krizová linka pro dospělou populaci, takže může zavolat kdokoliv, bez ohledu na Váš věk. Na Lince Vás pak dokážeme nasměrovat na organizace, které umí vyřešit Vaši konkrétní situaci.
Dobrý den, bude se nějak řešit navýšení důchodů od ledna 2016? anebo jsme my už staří ODPAD????, jsme méně než ÚPRCHLÍCI???? ještě mě zajímá otázka zda je možnost ve věku po 60 letech jít do dom.pro penzióny , a kolik to stojí, mám malý důchod. díky za odpovědi.(Klára)
Foto
Dobrý den, to je spíš dotaz na politickou reprezentaci. Ohledně umístění v domově pro seniory se obraťte na svůj sociální odbor pro získání více informací pro Vaši konkrétní situaci. Řeší se totiž vždy individuálně, záleží na tom, zda jde o domov státní či soukromý, na zdravotním stavu žadatele atd. Podle toho se také liší i cena.
Dobrý den, máme problém se synem. Bude mu 40 roků, je svobodný a je stále bez peněz, nájem platí jen někdy a proto, aby nepřišel o byt, zaplatíme i inkaso my. Stále si od nás půjčuje, ale nevrací. Práci mívá nejdéle na rok a potom další rok si prý hledá. Víme, že chyba je i naše, měli bychom mu říci ne, ale máme jen jeho a jsme rádi, že občas přijde. I když to většinou končí hádkou a vyčítkami my mu zase půjčíme. Bojíme se, aby se neurazil a už nikdy nepřišel. (Inna)
Foto
Dobrý den, děkujeme za Váš příběh. Vzniklá situace nás mrzí, pokud byste si chtěli o ní promluvit a společně najít řešení, zavolejte bezplatně na Linku seniorů 800 200 007.