ONLINE CHAT
Dobrý den, mám zablokované asižebro, bolí mě to mezi lopatkami a v předu na hrudnéí kosti, hůř se mi dýchá, mám za sebou napravování, rehabilitaci a nic, prosím jaksi sama mohu pomoci třeba viky účinné? Děkuji.(Pája)
Foto
Dobrý den, zkuste si vyhledat cvičení dle Kaltenborna a/nebo automobilizační cvičení hrudní páteře nebo navšivte odborníka.
Dobrý den, mám bolesti bederní páteře, málo vitamínu D a začínající osteoporózu. Kvůli nemocnému srdci nesmím cvičit. Ja mám problém řešit? Děkuji předem za odpověď.(Daniela)
Foto
Dobrý den, doporučuji váš stav konzultovat s fyzioterapeutem nebo lékařem. Určitě najdete vhodné cvičení i pro vás a vaše srdce.
Hezké dopoledne, jsem alergická na náplastě, po kterých mne zčervená a svědí pokožka, trvá celkem dlouho než tyto problémy zmizí. Mohu tedy používat tejpování na bederní páteř? Mám problémy s bederní páteří hlavně poránu, při prudkém předklonu, nebo i nevhodném stání. Děkuji za odpověď. Eva(Eva A, )
Foto
Dobrý den, naprostá většina tejpovacích pásek je hypoalergenní, můžete je tedy použít bez obav i vy. Nicméne buďte opatrná pri odstraňování tejpu.
Bolí mně už delší dobu záda hlavně mezi lopatkami. Měla jsem před 5 lety zlomenou pravou ruku, a od té doby myslím, že mě bolí záda více, jak jsem ji nepoužívala a pak mám také sedavé zaměstnání u počítače. Můžete mi prosím poradit nějaké cviky a pod. Děkuji.(Hanka)
Foto
Dobrý den, cvičení viz výše, není v mých silách a časových možnostech radit zde konkréítní cviky pro každého.
Dobrý den, poslední dobou mne hodně bolí zád - spíše v dolní části. Kamarádka mi doporučovala náplast Bodyfix,která jí pomohla. Beru ale poměrně dost léků, mohu takovou náplast používat? Nebude se s léky tlouct? (Simona)
Foto
Dobrý den, náplast neobsahuje žádné léčivé látky, může se tedy používat i v kombinaci s vaší medikací.
Dobrý den, mám vyhřezlou plotýnku v obl. L4/5. Jaké cvičení by pro mě bylo nejvhodnější, jak často chodit preventivně na rehabilitaci (a jaký typ RHB je v tomto případě nejlepší) a je dobrá i lázeňská léčba? A mám na ni nárok? Děkuji Zuzana z Českého Krumlova(Zuzana)
Foto
Dobrý den, neznám váš přesný nález, proto mohu radit spíše obecně, zaměřtě se na střed těla, tzv hluboký stabilizační systém, nebo core. Doporučuji vyhledat fyzioterapeuta v místě vašeho bydliště, který vás naučí správné cviky. Co se lázní týče, zda máte nárok, určí po předchozím doporučení vaším lékařem revizní lékař po posouzení vašeho stavu.
Mám chronické bolesti bederní páteře s nálezem vychýleného obratle o cca 9mm dovnitř. 4asto sportuji a bohužel u sportů, které provozuji (stolní tenis, kuželky) se mi bolest často vracela až jsem nemohl normálně fungovat. Zkoušel jsem všechno možné, teplé náplastě, masti, speciální cviky, masáže Dornovu metodu, prášky, kapačky atd. Nejúčinnější prevence se pro mne ukázala normální chůze ale s oporou holí = nordic walking. Hole pomáhají od zátěže a narovnávají přirozený sklon a narovnání páteře. Po každém sportu chodím cca 1/2 hodiny a snažím se také denně nebo ob den chodit a záda i když je cítím, nebolí (bolest nevystřeluje do kyčle a nohy)(Ivan H.)
Foto
Dobrý den, to je skvělé, že jste našel vhodné řešení vašich potíží. Bez aktivního pohybu to opravdu nejde.
Dobrý den, v televizní reklamě jsem viděl produkt InstaLife - pás po koleno, který tlačí na nějaký bod a má ulevit od bolesti. Myslíte si, že takový produkt může opravdu fungovat? Děkuji za Vaši odpověď.(Pe3na)
Foto
Dobrý den, omlouvám se, bohužel produkt neznám, tak nedokážu objektivně zhodnotit.
Dobrý den, v průběhu dne mívám pocit tzv. rozmazaného vidění a bylo mi řečeno, že to má souvislost s krční páteří. Tento pocit mám také při delším sezení a náhlém postavení se.(Sebastian)
Foto
Dobrý den, ve vašem případě doporučuji co nejdříve vyhledat lékaře, který určí příčinu vašich potíží.
Dobrý den mám skoliózu, lepím náplasti, mažu mastičkama a teď jsem objevila tejpovací pásky, musím říci, že bolest je menší, ale stále se objevuje. Cvičení mně bolí poradíte mi prosím co jiného dělat abych bolest zmírnila? děkuju,Paroubková Linda(Paroubková Linda)
Foto
Dobrý den, doporučuji vyhledat fyzioterapeuta nebo lékaře, který vás vyšetří a zjistí přinu vašich potíží a následně určí další vhodný postup.
Dobrý den, může pomoci metoda tejpování na záda po úrazu bederní páteře? Děkuji.(Marcela)
Foto
Dobrý den, ano může, doporučuji opět před první aplikací vyhledat někoho, kdo má s tejpováním zkušenosti.
dobrý den, chtěl bych se zeptat zda-li existuje nějaký tabulkový výpočet pro tvrdost matrace a váhu člověka nebo jestli si má člověk koupit matraci podle svého pocitu. díky(Roman)
Foto
Dobrý den, na vás dotaz nedokážu zcela přesně odpověděť. Osobně bych dala na vlastní pocit, nicméně ani příliš měkká, ani příliš tvrdá matrace není příliš vhodná.
Dobrý den, je mi 55, stále aktivně sportuji. Kolo, brusle, kánoe, posilovna, plavání. Když jdu plavat, druhý den mě dost bolí záda. A to plavu prsa s brýlemi, potápím hlavu a styl je snad ok. Plavu v pohodě, rychlost nepřeháním a plavu 05, - 1 km. Děkuji. Jana(Jana)
Foto
Dobrý den, bolest zad po plavání je častá, souvisí s nesprávnou plaveckou technikou, doporučuji zkonzultovat a případně upravit plavecký styl.
dobrý den paní magistro, mám dotaz má cenu chodit k fyzioterapeutovi aby člověka s typickými bolavými zády a krční páteře uvolnil nebo to je zbytečné a stačí když člověk sám začne každý den cvičit? a můžete poradit nějaké vychytávky na bolavá záda při kancelářském sezení? děkuji za odpověď(Lucie)
Foto
Dobrý den, určitě to není zbytečné, pokud vaše potíže přetrvávají nebo se vracejí, návštevu fyzioterapeta neodkládejte. Co se týče cvičení, odkazuji opět na www.vimcojim.cz, kde se v jednom ze svých článků věnuji i cvičení v kanceláři.
Občas to přeženu s prací na zahrádce, a pak necítím záda. Co s tím? Pomůže mi třeba horká koupel? Nebo spíš studené obklady? Zajímaly by mě také nějaké babské rady. (Danuše)
Foto
Dobrý den, na akutní potíže se doporučuje spíše suché teplo, klid, dostatek tekutin. Pokud cítíte spíš ztuhlost, je vhodné i zkusit pár cviků na protažení. Nicméně z osobní zkušenosti vím, že na každého zabírá něco jiného a někomu popůže i sauna nebo horká koupel.
Dobrý den, po ránu mi brní pravá lopatka a odkrvuje se mi ruka, když se maluju. Mohla byste mi poradit, co s tím? Děkuji moc.(Bedřiška)
Foto
Dobrý den, doporučuji vyhledat lékaře nebo fyzioterapeuta, který vás vyšetří a navrhne další postup. Poruchy citlivosti je vhodné vždy vyšetřit.
Dobrý den, často mě po běhání na tvrdém povrchu bolí bedra, jako bych si je nějak narazila. Bolest je pak při dalším běhu neúnosná. Vím, že asi nejlepší je přestat běhat na tvrdém povrchu, ale při špatném počasí se tomu nevyhnu. Poradila byste mi nějaké cviky, aby bolest odezněla? Děkuji a hezký den.(Boženka)
Foto
Dobrý den, viz předchozí odpověď.
Sedím v práci celý den u počítače. Existují nějaké jednoduché cviky, jak se protáhnout, aby mě večer nebolela záda?(Kristýna)
Foto
Dobrý den, ano existuje celá škála cviků, některé můžete i s popisem nalézt na www.vimcojim.cz v sekci Pohyb v některém z mých článků.
Slyšela jsem o novém tejpu, který je ve tvaru kříže a pomáhá ulevit od bolesti v oblasti bede. Jak to funguje, mohu si ho nandat sama a je pro mě vůbec bezpečný, když jsem těhotná? (Sára)
Foto
Dobrý den, ano, jedná se o novinku, která je k dostání v lékárnách a na internetu. Jde o kombinaci pevné tejpovací pásky a aktivní technologie, která fixuje tělo ve správné poloze. Napomáhá tak správnému držení těla a zárověň ulevuje od bolesti. Náplast si můžete snadno aplikovat i sama a je pro vás bezpečná i době tehotenství a následně i při kojení, neobsahuje žádné léčivé látky, které by se vstřebávaly do těla, funguje pouze na podkladě fyziologických procesů.
Dobré dopoledne, paní magistro, při běhání a větší námaze mě pobolívá koleno. Vím, že mi pomáhá, když si jej zpevním obinadlem, ale to mi padá. Můžu si koleno sama zatejpovat? Najdu někde na internetu návod? Děkuji.(Blanka)
Foto
Dobrý den, určitě můžete vyzkoušet aplikovat kinesiotejp, před první aplikací bych ale doporučila vyhledat odborníka, který vám pomůže vybrat kinesiotejp vhodný právě pro vás a naučí vás jak tejp správně aplikovat. Pokud vaše potíže neustoupí nebo se budou zhoršovat, doporuči nechat koleno vyšetřit. Bolesti kolen při běhání mohou spuvistet i s nevhodnou obuví nebo s dysfunkcí v oblasti nohy.
Paní doktorko, pravidelně cvičím (2-3 x týdně fitness + kardio),avšak sedavé zaměstnání dělá své. Je mi 30 let,ale často mě bolí záda, především krční páteř. Mí známí navštěvují pravidelně fyzioterapeuta,který je prý "napravuje", tzn. rovná jim zpět vyhozená žebra, usazuje zpět klouby,pracuje s kyčlemi atd. Může se na takové napravování objednat každý? jak často by se to mělo provádět?A na kolik zhruba taková léčebná procedura vyjde (kolik návštěv je třeba absolvovat)? Děkuji!(Antonie )
Foto
Dobrý den, pravděpodobně máte na mysli mobilizační techniky. Jejich účinek je často velmi rychlý a brzy se uleví, nicméně pokud se nevyřeší příčina vzniku potíží, vaše potíže budou brzy zpět. Pokud se jedná o svědomitého fyzioterapeuta, nikdy nebude provádět mobilizace bez předchozího vyšetření a následného doporučení řešení potíží. Mobilizační techniky by měly být pouze součástí celé terapie, nikoliv terapií samotnou. Je skvělé, že pravidleně sportujete, doporučuji se zaměřit i na posilování a práci se středem vašeho těla, abyste bolestem beder předcházela.
Dobrý den, co je pro záda největší zátěží, je to sedavé zaměstnání nebo celodenní stání? Proč u nás ve firmách není zavedený takzvaný podnikový fyzioterapeut, který by pečoval o zdraví svých zaměstnanců? Slyšela jsem, že na západě je to celkem běžná věc. Školení odborníci prý dokonce chodí mezi zaměstnanci a učí je správně sedět, držet tělo, někdy je dokonce během práce na PC i namasírují a uvolní zatuhlý krk...(Olivera)
Foto
Dobrý den, každá z vámi uvedených pracovních poloh má svá úskalí, ideální je obě polohy - sed i stoj- střídat a prokládat ho pohybem, i kdyby jen po budově. Podnikový fyzioterapeut je napr. v USA opravdu běžná věc, řeší i vhodnou úpravu pracovního prostředí. U nás ho mají k dispozici jen zaměstanci některých velkých zahraničních firem. Některé české firmy nabízí fyzioterapeutickou péči jako benefit. Záleží ale na zaměstanaveteli.
Dobrý den, která masáž je nejúčinnější na bolesti zad? Díky.(Dik)
Foto
Dobrý den, masáž bych volila spíš jako relaxační prostředek, sama o sobě vaše potíže nevyřeší. Jedná se o pasivní procedurum jejíž účinky brzy odezní.
DOBRY DEN BOLI MNĚ ZÁDA HLAVNĚ KRČNÍ PATEŘ MÁM SKOLIOZU CO NA TO POMÁHÁ?DĚKUJI PLÁŠKOVÁ(sarka.plaskova@seznam.cz)
Foto
Dobrý den, doporučila bych vám vyhledat odborníka, který vás vyšetří, stanoví příčinu vašich potíží a navrhne vhodný postup. Bolest krční páteře může pramenit z více zdrojů.
Dobrý den, mám malé děti, které často nosím, bolí mě hlavně spodní část zad, co mám dělat?(Petula)
Foto
Dobrý den, vím, že času asi nemáte nazbyt, ale i tak je vhodné najít si denně pár minut pro sebe a zacvičit si, Co se nošení dětí týče, zkuste některé z egonomických nosítek nebo šátek, zátěž na bedra se rozloží a budete mít volné ruce.
Mám sedavé zaměstnání a poslední dobou mě trápí bolesti okolo beder. Nemám ale čas k pravidelným návštěvám fyzioterapeuta ani nechci polykat žádné prášky. Chtěla bych vyzkoušet takové ty nalepovací barevné pruhy, ale mám strach, že si je nebudu umět sama nandat. (Marie V.)
Foto
Dobrý den, bolest zad při sedavém zaměstnání je bohužel častá a často pramení z nesprávného držení těla, ke kterému máme tendenci. Před první aplikací tejpu doporučuji vyhledat odborníka, který má s tejpováním zkušenosti a naučí vás jak si tejp správně aplikovat. Aplikace tejpu sám na sobě v oblasti beder je bohužel poněkud problematická, doporučuji proto využít vyztuženou tejpovací pásku ve tvaru X, která která zajištuje stabilitu bederní páteře, fixuje tělo ve správné poloze a ulevuje od bolesti. Díky jejímu tvaru si jí snadno nalepíte sama.
Dobrý den, moje bolesti pramení ze skoliozy, mám také těžkou osteoporózu a prodělala jsem kompresivní zlomeninu obratle. Cvičím, analgetika nezabírají. Bolesti ustávají v poloze vleže. Jak mi pomoci? Děkuji Adoltová(Magdalena Adoltová)
Foto
Dobrý den, v první řadě je třeba konzultovat léčbu osteoporozy s vaším lékařem. Pak bych doporučila navštívit fyzioterapeuta, který zvolí vhodné cvičení právě pro vás a naučí vás ho správně provádět. Řešením může být i cvičení ve vodě, kde není na páteř vyvíjen tak velký tlak.
Používám občas bederní pás pro zpevnění zad při bolestech, myslíte, že je to vhodný prostředek?(Tereza)
Foto
Dobrý den, zdravím z online chatu v redakci Blesku, pokusím se odpovědět na vaše dotazy. Bederní pás je spíše podpůrný prostředek při akutních potížích, vaše problémy se zády nevyřeší. Působí jako pasivní opora a nahrazuje tak částečně funkci svalů, které pak můžou "zlenivět". Ideální je vybudovat si dostatečně pevnou oporu z vlastního svalstva a bolestem tak předcházet.