ONLINE CHAT
Co když potkám v lese medvěďa, co pak???????(Rýbrcoul)
Foto
Dobrý den, byla by to veliká vzácnost. Medvěd je velice plaché zvíře a "štěstí" na něj nemívají ani lidé snažící se o jeho monitoring. V České republice není potvrzen trvalý výskyt medvědů, občas k nám mohou zbloudit medvědi ze Slovenska či Polska. Pokud se vám to naskytne v zahraničí (medvědi se velice rychle naučí získávat potravu na smetištích a v blízkosti lidí), držte se pokynů vydaných v té dané zemi.
Dobrý den, potkám-li v lese divokou svini, která se zjevně nehodlá dát sama od sebe na ústup, co dělat? Ve filmech vždycky všichni vylezou na strom, ale když takový není po ruce? Díky za odpověď.(Ondřej)
Foto
Dobrý den, divoká prasata jsou plachá zvířata a tak většinou štěstí na setkání mít nebudete. Pokud však potkáte bachyni s mláďaty, mějte se na pozoru. Pokud vás matka nestihla zahlédnout, tiše se co nejrychleji vytraťte. Pokud už o vás ví a domnívá se, že ohrožujete její potomstvo, vydejte se co nejrychleji na ústup, cílem bachyně nebude vás roztrhat, nýbrž zastrašit a věřím, že po chvíli pronásledování vzdá.
Dobrý den, na zahradě máme již delší dobu ježka. Sem tam se objeví dokonce i celá rodinka s mláďaty. Rádi chodí na jídlo našemu psovi, nemůže jim to nijak ublížit? Zároveň pes nemá jejich přítomnost rád a ne jednou se stalo, že na ježka dokonce zaútočil. Může mu i přes jeho bodliny ublížit? Co máme dělat, abychom ježky zachránili? Nevíme, kde přesně bydlí, neviděli jsme je z nikama vylézt. Děkuji za odpověď.(Jana)
Foto
Dobrý den, je hezké číst, že vaše zahrada skýtá příznivé prostředí pro život ježků. V současné módě udržovaných zahrad s anglickým trávníkem (označovaným ochranáři jako "zelený beton") je to téměř zázrak. Určitě ježkům neublíží psí strava. I v záchranných stanicích, kde ročně pečují o stovky ježků je hlavní potravou kočičí či psí krmení (konzervy a granulky). Těžší je odpověď na soužití se psem. Pokud ježky vystěhujete, může k vám přicestovat jiný. Psi jsou chytrá zvířata a i jejich lovecký pud jde výcvikem trochu usměrnit. Pokusila bych se proto pejska pocvičit, např. prostřednictvím odměn za každé "nevšimnutí si/nereagování" na ježky. Dbejte ale na pravidelné podávání přípravků proti vnitřním a vnějším parazitům vašeho psa, neboť ježci bývají častými hostiteli např. blech.
Dobrý den, jak je to s mláďaty ptáčků, které jsou nalezena bez matky? Je pravda, že když na něj sáhnu, matka jej již nechce? Nedávno jsme našli v lese mládě sýkorky a bylo opuštěné, na zemi, nikde v okolí nebylo hnízdo. Toto mládě mělo již peří a pokoušelo se létat na krátké vzdálenosti. Bylo by riziko vzít jej domů, když je mi ptáčka líto a bojím se, že jej něco sežere v lese?(Tereza)
Foto
Dobrý den, ptáci nerozlišují svá mláďata čichem a proto není problém se jich dotknout. Pokud se jednalo o mládě již opeřené, opravdu nevyžadovalo žádnou pomoc. Ptáčata velmi často opouští hnízdo dříve než dokážou létat a rodiče je krmí na zemi. Pomoci jim lze maximálně vysazením na strom, větev či keř, aby byla chráněná před predátory. Někteří ptáci však dovedou svá mláďata účinně bránit. V případě nejasností je vždy dobré raději kontaktovat záchrannou stanici (www.zachranazvirat.cz či tel. 774 155 155).
Dobrý den, mám zahradu rozrytou od krtků. Jak je vyhnat?. Děkuji.(Běla)
Foto
Dobrý den, krtci jsou odedávna našimi společníky. Osvědčily se různé plašiče ať mechanické (plastové lahve otáčející se ve větru na tyči), tak elektrické. Je však nutné je střídat a měnit. Krtky také loví kočky.
Dobry den, nasli jsme v nasi ulici (na vesnici) zmiji. Skrys ma pod plachtou, kde jsou stare tasky a kolem vysoka trava. 20 metru od toho je detske hriste. Hraje si tu dost deti, takze se obavam, aby se neco neprihodilo.(Silvie)
Foto
Dobrý den, zmije sama od sebe na člověka neútočí, ale jejímu střetu s dítětem není lehké zabránit. Ideální je zlikvidovat místo, kde bydlí. Zmije je zvláště chráněný druh a tak by se k ní mělo také přistupovat. S odchytem vám může pomoci záchranná stanice (kontatky na www.zachranazvirat.cz), ale není to její povinnost, případně provede odchyt za úplatu. Každopádně, pokud bude jedna zmije odchycena a vhodné podmínky na místě zůstanou, může se vám tam ubytovat jiná.
Přímo pod oknem naší ložnice si postavili hnízdo sršni. Chceme je zlikvidovat, ale jsou prý chránění. Je to pravda? A pokud ano, co tedy s nimi?(Karel)
Foto
Dobrý den, máte pravdu, sršni jsou opravdu chráněni. Samotní sršni na člověka neútočí, ale lze chápat obavy v případě přítomnosti malých dětí či alergiků. V takovém případě lze doporučit zakoupejí speciálních přípravků (k sehnání v zahradnických potřebách či drogeriích), kterými se hmyz odpuzuje. Dále lze využít služeb firem zabývajících se dezinsekcí.
Jak a kam v rozpálených dnech můžeme dát ptákům nějakou vodu? (Jana)
Foto
Dobrý den, děkuji za váš dotaz. Voda je v těchto dnech pro zvířata opravdu nedostatkovým zbožím. Ideální je proto jim ji nabídnout např. na nízkých miskách či podkvětnících umístěných na oknech a na zemi. Je důležité vodu doplňovat a vyměňovat.
Dobrý den. Odmala mám kladný vztah k přírodě. Chtěla bych se také stát ochránkyni přírody. Kde se mám hlásit? Jsou někde nějaká volná místa? Děkuji. (Martina)
Foto
Dobrý den, ochráncem přírody může být každý. POkud máte zájem stát se členem Českého svazu ochránců přírody, rádi vás mezi sebou uvítáme. KOntakty naleznete na stránce www.csop.cz. Co se týče "ochranařiny" jakožto povolání, většina členů ČSOP jsou dobrovolníci. Ochranou přírody jakožto profesí se můžete zabývat např. jako státní zaměstnanec na některé ze Správ CHKO či NP nebo na Agentuře ochrany přírody ČR.
Dobrý den paní Nezmeškalová, chtěl bych si do rybníčku u statku nachytat žáby. Jak nejlépe je chytit a přenést (jako vajíčka, pulce, dospělé) a jsou nějaké druhy, které přenést nemůžu?(Honza Herinek)
Foto
Dobrý den, děkuji za dotaz. Žáby jsou zákonem chráněné a tudíž není možné je bez povolení přenášet či jinak zasahovat do jejich populací či míst výskytu. Pokud vlastníte rybníček a jsou v něm vhodné podmínky pro výskyt obojživelníků, jistě si k vám cestu najdou. Obecně platí, že žáby, resp. jejich vajíčka a pulci jsou ohrožováni rybí obsádkou. Zamyslete se proto nad tím, zda v rybníce nejsou ryby, které vás o "žabí koncerty" připravují.
Dobrý den, rostou někde u nás nějaké vzácné květiny, které když pokosím, dostanu pokutu? Mám nově chalupu s pozemkem v chráněné oblasti a bojím se abych nenarazil na podobný problém.(Tomáš Hejl)
Foto
Dobrý den, určitě existuje spousta zvláště chráněných druhů vyžadujících ochranu. Pokud víte, že se vaše chalupa nalézá v chráněné oblasti, není nic jednoduššího, než kontaktovat příslušnou Správu chráněné krajinné oblasti a zeptat se přímo tam. Určitě vám však nezakážou kosení vašeho pozemku, maximálně vám mohou dát nějaká doporučení, jak se chovat, aby jste danému druhu neublížil.
Dobrý den, před dvěma lety jsem našla na zahrádce ptáče vypadlé z hnízda. Donesla jsem ho myslivcům do hospody a ti že ho nechtějí, že na pekáč se nehodí. Nevěděla co s ním, dala jsem ho do krabičky a krmila piškoty máčenými v mléce a zanedlouho chcíplo. Co jsem s ním měla dělat?(Miluše Hronková)
Foto
Dobrý den, pokud se jednalo o ptáče již opeřené, není třeba vůbec zasahovat - rodiče jej krmí i mimo hnízdo, než bude schopné letu. Pokud by se jednalo o holátko a nešlo vrátit do hnízda (nebo už bylo podchlazené), existuje pro tyto případy síť záchranných stanic pro volně žijící živočichy. Na území ČR je součástí sítě 30 záchranných stanic a vy tak můžete z jakéhokoli místa kontaktovat příslušnou stanici a požádat o pomoc. Kontakty na jednotlivé stanice naleznete na stránce www.zachranazvirat.cz případně můžete zavolat na cetrální dispečink na čísle 774 155 155.
Dobrý den, chtěl bych si udělat na chatě terasu, ale pod zemí mají vyvrtanou noru vosy nebo čmeláci. Když tam kopnu krumpáčem, začnou létat ven a už mizím. Mám zavolat hasiče, nebo je můžu nějak obkopat, dát do pytle a odnést do lesa?(Jonáš M.)
Foto
Dobrý den, čmeláci i vosy jsou chráněným druhem. Čmeláčí hnízdo mohou na základě povolení přenášet odborníci (důležité je ale načasování, aby se neponičilo hnízdo s mladými). V případě žádosti o přenos hnízda lze kontaktovat orgán ochrany přírody na vašem městě nebo příslušnu Správu Národního parku či Chráněné krajinné oblasti. Tam by měli mít kontakty na odborníky, kteří se čmeláky zabívají. Nemyslím si, že by jste byl úspěšný při volání hasičů, zasahují většinou v případech ohrožení veřejných prostor či budov. Určitě bych vám nedoporučila ani hnízdo vlastními silami přenášet. Pokud se jedná o vosy, existují speciální spreje, které lze získat např. v zahradnických potřebách či drogeriích, kterými lze hmyz odpudit.
V našem sklípku na chalupě žije velká žába, nejspíš ropucha. Nikdy jsem ji neviděla vylézt ven, tak netuším, co žere. Můžu jí nějak přikrmovat? (Sabina)
Foto
Dobrý den, stává se, že obojživelníci využívají vlhké sklepy jako zimoviště. Pokud je žába u vás již déle, patrně se živí lezoucím hmyzem. Určitě však nemá podmínky vhodné pro reprodukci. Pokud však má možnost místo někudy opustit a nečiní tak, zřejmě jí místo vyhovuje a není nutné nijak zasahovat.
Máme na zahradě u chaty takové červené ještěrky. Našla jsem si na internetu, že jsou nejspíše chráněné. Ráda bych je nějak podpořila v rozmnožování, ale nevím jak. Můžu jim nějak pomoct?(Simča)
Foto
Dobrý den, děkuji za Váš zájem pomoci zvířatům. Plazi obecně mají rádi slunná stanoviště. Velice účinnými se zdají zejména stavby tzv. "ještěrčích zídek" - rovnaných stěn z kamení. Pokud nemáte obavy z jiných plazů, je dobré na své zahradě vytvořit nebo udržovat líhniště, kterými mohou být například komposty. Plazi obecně jsou dobrými hospodáři v blízkosti lidských sídel, zbavují je nepříjemného hmyzu a škůdců. Více informací získáte na stránce www.zivazahrada.cz
Vím, že se na nalezená mláďata nemá sahat, ale jak poznám, kdy je zvíře opravdu osiřelé a kdy jen čeká, až se matka vrátí.(Marek)
Foto
Dobrý den, poučka o zákazu sahání na mláďata z důvodu odvržení matkou není až tak pravdivá. Pokud se jedná o ptáky, nerozlišují mláďata čichem a tudíž je možné na ně sáhnout. Pomáhat bychom jim měli ale pouze v případě, kdy najdeme mimo hnízdo holátko, či zraněného jedince. Mláďata v peří hnízda opuští dobrovolně a rodiče je ještě nějakou dobu krmí mimo hnízdo. Pomoci jim můžeme pouze tak, že je umístíme na větvičku či do keře, nebo vysadíme na římsu, aby se k nim jen tak nedostaly kočky. Záchranu potřebují odrostlá mláďata rorýsů, vlaštovek či jiřiček, která buď vrátíme do hnízda nebo zavoláme příslušnou záchrannou stanici. Pokud se jedná o mláďata savců, naši pomoc potřebují vypadlá mláďata "stromových" savců, jako jsou veverky, lasičky či kuny, případně čerstvá ježčata (např. z vykopaného hnízda). Pokud se jedná o srnčata či zajíčky, se kterými se lidé nejčastěji v přírodě, ale i ve městech setkávají, naprostá většina těchto mláďat pomoc nepotřebuje. Matky k nim chodí velice sporadicky, nakrmí je a místo opustí, aby k mláděti nepřilákaly predátory. Po celou dobu pak mláďata leží nehnutě přitisknuta k zemi. Není ani úplně pravda, že pokud na mládě člověk sáhne, matka jej nepřijme. V současné době, když je prostředí kolem nás silně "zapachované", mnohdy mateřský pud zvítězí nad obavami a mládě neopustí. Opuštěné mládě se pozná podle toho, že zmateně pobíhá, píská nebo je u něj mrtvá matka. Pomoc potřebují také mláďata zraněná. Vždy je lepší kontaktovat v případě nálezu záchrannou stanici a s ní situaci konzultovat. Pro celou Českou republiku funguje centrální telefonní číslo 774 155 155.
Máme na půdě chalupy vosí hnízdo. Jak ho můžu nejjednodušeji zlikvidovat?(Milan)
Foto
Dobrý den, vosy i sršni jsou chráněnými druhy, a proto by nemělo být naší snahou je ihned likvidovat. Samotné vosy nikdy na lidi neútočí. Vosy si každoročně staví hnízdo nové. Pokud tedy o vosy nestojíte, je jediným řešením zamezit na jaře jejich vstupu na půdu.
Dobrý den. Slyšela jsem, že existují keře, které na zahradu přilákají motýly. Jaké to jsou? Děkuji.(Hedvika)
Foto
Dobrý den, děkuji za dotaz, je hezké číst, že lidé mají stále dobrý vztah k přírodě. Ano, je spousta druhů bylin a keřů, které lákají motýly. Ideální je, pokud motýlům dopřejete max. 2x ročně kosenou louku (dají se sehnat i směsi semen vhodných pro výsev). Pokud chcete květiny pouze na části zahrady či záhonu, doporučujeme sáhnout po domácích (českých) druzích. Typy na osetí/osázení naleznete na stránkách Českého svazu ochránců přírody www.zivazahrada.cz
Dobrý den, nedávno se mi přihodilo, že jsem při procházce jedním pražským údolím narazila na sele divokého prasete. Bylo asi 5 metrů od nás, ale bachyni ani další mladé jsme neviděli. Je tato situace nebezpečná? Jakým způsobem se v této situaci zachovat? Bohužel údolí je jediná cesta, jak se dostat k cyklostezce, která vede pod ním, ale abych se přiznala, tak se od té doby trochu bojím tudy chodit.(Věrka)
Foto
Dobrý den, pokud se nejednalo o matku s mláďaty, není setkání pro člověka nebezpečné, prasata jsou plachá zvířata. Pokud se však jednalo o malé mládě (pruhované, velikosti středního psa, cca do 10 kg), mělo by se ještě pohybovat s matkou. Mohlo by se jednat o mládě, které bylo z nějakých příčin odděleno od zbytku rodiny a samostatný pobyt v přírodě je pro něj značně rizikový. V takovém případě je dobré kontaktovat pracovníky záchranné stanice (Stanice Lesů hl.m. Prahy na čísle 773 772 771), Pražskou zvířecí záchranku (tel. 774 155 185), případně myslivce či příslušný orgán ochrany přírody (městskou část).
Dobrý den,dozvěděla jsem se,že v našem lese se vyskytla divoká prasata.Lidem kolem lesa rozryly políčka.A já se tam teď bojím chodit s vnučkou.Poradíte mi?Já sama jsem je tam nikdy neviděla.Bydlíme na okraji Jablonce nad Nisou.Moc vám děkuji za odpověď.(Zdena Stránská)
Foto
Dobrý den, tento dotaz by měl být spíše směřován na myslivce, kteří mají zvěř ve své honitbě na starost. Divoké prase je obecně plaché zvíře, ale v případě, že se jedná o bachyni s mladými, mohou vyhledávat nejsnadnější zdroj potravy (kukuřičná pole, ale i komposty v blízkosti domů) a střet s takovou rodinkou může být opravdu nebezpečný. V této době už by mohla být mláďata vyvedena a riziko střetu s nimi tak minimální. Pokud zvířata i nadále ohrožují obyvatelé města, obraťte se na příslušný orgán ochrany přírody, který má myslivost ve své působnosti - nejspíše příslušný odbor ochrany přírody ve vašem městě. Měl by problém v součinnosti s myslivci řešit.
Dobrý den, jsem z Prahy a celé zimy krmím ptáčky. Teď jsem dala do krmítka zbytek slunečnicových semen a sýkorky se můžou zbláznit, samé nálety, Co to signalizuje?Že to hned našli a můžou se strhat. Díky.(o. hodanová)
Foto
Dobrý den, ptáci si velice dobře pamatují, kde byli v zimě krmeni. Obecně také shání potravu na různých místech a tak mohli na plné krmítko natrefit i proletující ptáci. Podstrojené krmítko je zdroj snadné potravy. Určitě však nedoporučujeme přikromovat ptáky po celý rok. Potrava na krmítku je jednotvárná, nenutí ptáky shánět jiné zdroje potravy a ptáci tak mohou být o určitě prvky potřebné k životu ochuzeni. Navíc je zde riziko přenosných chorob, pro které je celoroční provoz na krmítku ideální prostředí. Doporučujeme tedy přikrmovat pouze v zimních měsících a po té krmítko vydezinfikovat.
Dobrý den, moje kočka chytá ptáky, myši i hryzce. Co s tím?( jirka49)
Foto
Dobrý den, kočka je, stejně jako třeba rys, kuna, lasička,.... šelma, a přesto, že je již zdomáčtělá, své pudy nezapře. Lov je její přirozenost. Není jiné řešení, než mít kočku trvale doma a to už je na Vašem zvážení, zda se tím nebude trápit.