ONLINE CHAT
Chystám se na dovolenou do Rakouska a chci taky chodit po horách. Bude mi stačit normální cestovko nebo se musím nějak připojišťovat?(Klára)
Foto
Dobré den, Kláro, chození po horách je běžná aktivita - pokud se budete držet do nadmořské výšky 3500 m. Pak určitě není potřeba přemýšlet o připojištění. Ale pohyb ve vyšších polohách už se bere jako riziková činnost, za kterou se při cestovním pojištění obvykle připlácí. je dobré na to myslet při plánování dovolené. Hezky si ji užijte :-)
Zdravím, zajímalo by mě, jestli se dají například rizikové sporty dopojistit až během dovolené. Když se náhle na běžné dovolené s rodinou rozhodnu, že si zkusím freeride nebo skydiving, mohu si tato rizika dopojistit? Díky!(Libor Pavlásek)
Foto
Dobré odpoledne, Libore, dopojistit si rizikové sporty ke smlouvě, kterou jste před odjezdem uzavřel, zpětně není možné. Musel byste sjednat smlouvu novou, která bude krýt i freeride či skydiving. Jen doplním, že v DIRECTu jako jediní v ČR umíme rizikové sportovní činnosti pojistit právě jen na omezenou dobu, kdy je v rámci delší dovolené provozujete. Ideální tak je, když máte představu, kdy takové aktivity budete dělat.
Jaký typ cestovního pojištění byste doporučoval?(Šárka)
Foto
Šárko, Vaše otázka je hodně obecná. Moje odpověď je asi taková: pořiďte si takové cestovní pojištění, které bude řešit přesně Vaše potřeby nebo program, který v zahraničí plánujete. V DIRECTu počítáme s tím, že každý člověk má jiné požadavky, takže umožňujeme si cestovní pojištění nastavit velmi jednoduše. Jako základ doporučuji kromě "povinného" pojištění léčebných výloh ještě pojištění odpovědnosti. S tímto minimem by Vás neměla žádná pojistná událost v zahraničí finančně ohrozit. Další připojištění pak záleží opravdu jen na Vás.
Potřebuju cestovní pojištění i když jedu jenom na Slovensko? Díky.(Petra )
Foto
Dobrý den, Petro, i cesta na Slovensko je cestou do zahraničí. Proto bych Vám cestovní pojištění vřele doporučil. Bohužel nostalgie z dob minulých Vám v případě zdravotních či jiných problémů nepomůže. Cestovní pojištění ano. Faktem je, že úrazy českých turistů právě na Slovensku nejsou ničím výjimečným.
Proč je potřeba pojištění, když na kartě zdravotní pojišťovny je uvedeno že jde o EVROPSKÝ PRŮKAZ ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ? (Jirka Š)
Foto
Dobrý den, Jirko, na tuto otázku jsem dnes již odpovídal. Dovolím se tedy krátkou rekapitulaci: Systém evropského zdravotního pojištění (tzv. kartička EHIC) Vám sice zajišťuje zdravotní péči v rámci zemí Evropské unie, ale s několika podstatnými omezeními. Vztahuje se pouze na státní nemocnice, které nemusí být vždy nablízku poblíža jejich kvalita nemusí odpovídat tomu, na co jsme v Čechách zvyklí. V Evropě je navíc běžné si část nákladů na ošetření platit. S cestovním pojištěním nad tímto přemýšlet nemusíte, pojišťovna náklady proplatí. V DIRECTu jsme se navíc rozhodli, že když jde o zdraví, tak žádné limity nestanovujeme.
Stačí, když mám pojištění k platební kartě? Nebo je v tom nějaký rozdíl, když si sjednám extra cestovní pojištění?(Pavel D.)
Foto
Pavle na tuto otázku jsem v rámci chatu již odpovídal, proto tedy jen telegraficky: klasické cestovní pojištění je propracovaný produkt, který má proti pojištění u bankovních karet vyšší limity i rozsahy pojištěných rizik a kvalitní asistenční služby. To všechno oceníte, když se něco stane.
Chci se na dovolené zúčastnit lekce canyoningu. Jak si mám vybrat vhodné CP?(Kamila)
Foto
Dobrý den, Kamilo, canyoning bude docela určitě spadat do aktivit, které pojišťovny vnímají jako rizikové. Tzn., že bude třeba takovou aktivitu připojistit. Pokud víte, které dny v rámci své dovolené canyoning absolvujete, máte vyhráno - jen u DIRECTu si totiž můžete pojistit právě jen tuto konkrétní dobu. Podstatně tak ušetříte, než kdybyste rizikový příplatek platila za celou dobu dovolené, jak je to na českém trhu bohužel běžné.
Vyplatí se ještě v dnešní době sjednávat cestovní pojištění jinak než online? (Radim)
Foto
Dobrý den, Radime, pokud patříte mezi těch 85 % lidí, kteří mají přístup k internetu, tak je to nejpohodlnější způsob sjednání. Navíc je tam většinou speciální online sleva. Proto počet sjednání přes internet každým rokem roste. Jediné, co se skutečně nevyplácí, je pojištění v ceně zájezdu, kde se platí provize cestovce, která nebývá zrovna nízká.
Dobrý den Ondřeji, potřebuji cestovní pojištění i v případě, že jedu do zahraničí jen na pár dní a nebudu provozovat žádné sportovní aktivity, ale jen za památkami? Děkuji (Alžběta)
Foto
Dobrý den, zranit se dá i při procházce, následky nekalých živlů hrozí kdykoliv. Zkrátka nikdy nevíte, co se Vám může stát. Na rozdíl od Čech, kde si umíte poradit a lékařská péče je zde zadarmo, se i z banalit v zahraničí stává noční můra. Proto je dobré mít cestovní pojištění při každé návštěvě zahraničí.
Proč si na cestovní pojištění vybrat právě Vaší společnost? Plynou z toho nějaké výhody oproti konkurenci? Děkuji.(Daniel Mašek)
Foto
Dobrý den, Danieli, výhod je celá řada: Léčebné výlohy sjednáváme vždy na neomezený limit, abychom měli jistotu, že klienta v tak důležité chvíli, když jde o zdraví, nenecháme na holičkách. Ze stejných důvodů pojištění odpovědnosti sjednáváme na nejvyšší limit na trhu. U všech dalších pojištění máte na výběr, zda je chcete či ne (a mimochodem i u nich máme nejvyšší limity na trhu). Rizikové činnosti umíme připojistit i na část dovolené, abyste neplatili přirážku v době, kdy nic rizikového neděláte. Máme dvě zcela nové pojištění – pojištění spoluúčasti na půjčeném vozidle a pojištění půjčovného za sportovní vybavení. Máme nejlepší poměr cena/výkon a maximálně jsme se snažili, abychom našim klientům vysvětlili, na co pojištěni jsou a na co ne. Díky tomu máme přehledné smlouvy a nejčitelnější podmínky. A hlavně - jsme srozumitelní. To třeba znamená, že když si přečtete naše pojistné podmínky, nezamotá se Vám hlava a budete vědět, o co jde.
Dobrý den Ondřeji, jakým způsobem se dá vyřešit problém v komunikaci v zahraničí s doktorem (existuje nějaká non stop asistence překladatele)? Jak si s tím poradit? Díky(Jana)
Foto
Dobrý den, Jano, pomoc překladatele je součástí cestovní asistence. Při jednání s nemocničním personálem, s policií nebo jinými veřejnými činiteli zavolejte na asistenční službu, která Vám zajistí tlumočení přes telefon. Je ta však služba, kterou užijete v nouzi. Nelze ji tedy využívat například na objednání jídla v restauraci :-)
Dobrý den. Vztahuje se cestovní pojištění i na poškození batožiny na cestě letadlem? Děkuji(Gabina)
Foto
Dobrý den, hradíme pouze poškození způsobené živly, dále při dopravní nehodě nebo při pokusu o jeho odcizení z hotelu či schránky sloužící k úschově. Poškození při cestě letadlem nehradíme, ale je za ně zodpovědný letecký dopravce, který má povinnosti Vám uhradit škodu, pokud mu ji nahlásíte.
ktera pojistovna je neivyhodnejsi na cestu do USA na 135 dni. Je mne 73 let. dekuji(jirka)
Foto
Dobrý den, Jiří, bohužel nemám v hlavě sazebníky jednotlivých pojišťoven, protože se ceny neustále mění. Doporučuji si udělat porovnání celoročních pojištění DIRECT pojišťovny, České pojišťovny a VZP. Nezohledňujte ale pouze cenu, ale zaměřte se i na další důležité parametry: výši limitů a rozsah pojištěných rizik. Cena by u pojištění nikdy neměla být jediným rozhodujícím parametrem, to je velmi krátkozraký přístup.
Člověk vetšinou nemá ponětí, kolik jednotlivé zákroky doopravdy stojí v Čechách, nataož pak v cizině. Podle čeho mám tedy vyhodnotit, zda je krytí v rámci jednotlivých položek dostatečné či nikoliv?(Kateřina Králová)
Foto
Dobrý den, Kateřino, v zahraničí strop nákladů na léčbu a ošetření prakticky neexistuje. Nejlepší je to neřešit. Proto také v DIRECTU nabízíme ve všech balíčcích neomezený limit, abychom vždy věděli, že vždy uhradíme vše a klienta nenecháme na holičkách.
Dobrý den, jedeme s rodinou na dovolenou do Slovinska, první část plánujeme náročnější, s tím, že chceme vyzkoušet někkterou z tamních cest - Via Ferrata a rafting, druhá část bude již odpočinková u moře. Jak je to s pojištěním rizikových sportů? Je pro tento druh činností nezbytné? Předem děkuji za odpověď Petr Čech (Petr Čech)
Foto
Dobrý den, bohužel Vám nemůžu přímo odpovědět, protože jak via ferrata, tak rafting mají určité stupně obtížnosti a z toho pouze některé se musí připojistit. Za běžné považujeme ferraty stupně A a B. Rafting běžně pojistíme do stupně 1WW. Vyšší stupně je nutné rizikově připojistit. Na rozdíl od konkurence Vás v DIRECTu umíme rizikově připojistit jen na tu část dovolené, kterou budete trávit těmito rizikovými aktivitami. Ve výsledku tak můžete výrazně ušetřit.
Absolvujeme 3-4x do roka týdenní dovolenou po Evropě a Turecku. Existuje roční pojištění? Přes CK je to drahé.(Marie Soldátová)
Foto
Dobrý den, cestovní kanceláře mají na pojištění vysoké marže 20 – 100%, takže vždy doporučuji si sjednat pojištění zvlášť. Roční pojištění nabízí DIRECT (ale i jiné pojišťovny) ve dvou typech. Pojištění na celý rok pro ty, kteří vyrážejí do zahraničí na delší dobu. Dále pojištění opakovaných výjezdů, kdy v zahraničí můžete strávit v kuse až 90 dní, ale může vycestovat, kolikrát chcete. Tuto variantu Vám doporučuji, velice na ní ušetříte.
Zdravím, na konci léta se chystám odjet na víkend do německého městečka, které je vzdálené pár kilometrů od hranic. Je důležité si platit cestovní pojištění(BorSl)
Foto
Dobrý den, pokud budete mít jednoduchý způsob, jak se odvézt do české nemocnice, tak to teoreticky není potřeba. Pokud ale budete v bezvědomí a převezou Vás do německé nemocnice nebo Vám ukradnou zavazadla či někoho zraníte nebo někomu způsobíte jinou škodu, tak budete nejspíš čelit nepříjemným problémům. Základní pojištění na den stojí od 30 korun, což podle mě stojí za to, že nic neriskujete.
Pokud budu muset během dovolené v zahraničí k doktorovi, jak to bude probíhat? Nechci platit ze svého.(L. Dita)
Foto
Dobrý den, postup by byl u naší cestovní asistence následující: zavoláte na asistenční službu, která Vám sdělí, kde je nejbližší smluvní nemocnice a zjistí, zda Váš stav vyžaduje zavolání sanitky. Pokud ne, tak Vás tam navede. Jestliže je nemocnice smluvní, tak stačí předložit asistenční kartičku pojištění a zbytek obstará asistence. Může nastat situace, kdy v blízkosti smluvní nemocnice není. Pak nezbude nic jiného, abyste za ošetření zaplatil z vlastního, a pojišťovna Vám to následně proplatí.
zdravím, docela by mě zajímalo, jak funguje asistence non-stop? Před pár lety se mi stalo, že jsem se nedovolala. (jana hrušínská)
Foto
Dobrý den, Jano, non-stop asistence funguje 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, takže by to u dobré pojišťovny nastat nemělo.Je důležité volat na asistenční službu a ne na linku pojišťovny, což bývá rozdíl. Ale hlavně i Vaše zkušenost je důkazem, že kvalitní asistence je velmi rozumný důvod, podle kterého se o cestovním pojištění rozhodovat.
Dobrý den, slyšela jsem, že když se mi něco stane na dovolené a změří mi alkohol, pojišťovna nic nezaplatí. Je to pravda?(martina Slav)
Foto
Dobrý den, Martino, všechny pojišťovny mají uvedeno, že nehradí škody vzniklé následkem požití alkoholu či jiné omamné nebo psychotropní látky. Alkohol ale musí být důvodem vzniku škody. Pokud tedy vypijete lahev rumu a při pádu si zlomíte nohu, tak s penězi těžko můžete počítat. Pokud ale vypijete půl lahve vína a spadne Vám na hlavu cestou z vinárny květináč, tak například my v DIRECTu Vaše ošetření samozřejmě uhradíme.
Potřebuju cestovní pojištění, když mám kartičku zdravotního pojištění a jedu stejně jen po Evropě?(krista)
Foto
Dobrý den, Kristo, vždy doporučuji si sjednat cestovní pojištění. Systém evropského zdravotního pojištění (tzv. kartička EHIC) Vám sice zajišťuje zdravotní péči v rámci zemí Evropské unie, ale s několika omezeními. Vztahuje se pouze na státní nemocnice, které nemusí být poblíž, můžou být přetížené a jejich kvalita nemusí odpovídat tomu, na co jsme v Čechách zvyklí. Dále je v Evropě běžné si část nákladů na ošetření platit. Buď je zahrnuta určitá spoluúčast (část nákladů nesete vy) nebo se nehradí léky, určitá vyšetření či operace. S cestovním pojištěním nad tímto přemýšlet nemusíte, pojišťovna náklady proplatí. V DIRECTu jsme se navíc rozhodli, že když jde o zdraví, tak žádné limity nestanovujeme.
Mám otázku - můžu si zařídit pojištění jen na část dovolené?(hana hr.)
Foto
Dobrý den, Hano, pojištění si můžete sjednat na libovolnou dobu, záleží čistě na Vás. Pozor ale na pana Murphyho a jeho zákony...
Zajímalo by mě, zda si můžu pojištění měnit i v průběhu dovolené, když se třeba až na místě rozhodnu, že se budu věnovat sportu nebo něčemu odvážnějšímu? (Ondřej Novák)
Foto
Dobrý den, Ondřeji, cestovní pojištění nelze v průběhu trvání měnit. Tak, jak jste si jej sjednal, tak bude platit. Pokud byste se chtěl pojistit až na místě, musíte si sjednat druhé pojištění, které bude zahrnovat danou činnost.
Zdravím, pane Mašku, rád se věnuji sportu a proto se chci zeptat, zda se dá pojištění nějak přizpůsobovat podle toho, co na dovolené dělám?(lukáš hlavinka)
Foto
Dobrý den, Lukáši, u sportování na dovolené je podstatné vědět, zda jde o běžně pojistitelnou činnosti, nebo si konkrétní aktivity musíte zvlášť připojistit. Pokud budete dělat sport pouze rekreačně, tak se mrkněte do tabulky rizikových činností dané pojišťovny, zda ten Váš považují za rizikový. Pokud ano, budete si muset připojistit rizikové sporty. Pojištění se dá přizpůsobit před odjezdem na cestu (při sjednání). V průběhu trvání pojištění už to možné u stejné smlouvy není.
Pane Mašku, co byste mi doporučil jako nutný minimum u pojištění na cesty? děkuji za odpověd(Klára S)
Foto
Dobrý den, Kláro, pojištění léčebných výloh a asistenční služby si musíte sjednat vždy, protože to je základ cestovního pojištění. Dále určitě vřele doporučuji mít vždy sjednané pojištění odpovědnosti, jež slouží k uhrazení škod, které způsobíte někomu jinému. Toto je nezbytné minimum, bez kterého se, když se něco stane, můžete zadlužit na celý život. Dále doporučuji zvážit pojištění zavazadel a právní ochranu, které se hodí takřka vždy. Ostatní pojištění již závisí na účelu cesty a ne vždy mají pro konkrétní cestu smysl. V DIRECTu proto nenutíme do přednastavených balíčků, ale klientům doporučujeme základní rozsah, který si mohou upravit podle svých požadavků. Tak nám to dává smysl.
Jak dlouho trvá, než mi pojišťovna proplatí peníze, které jsem dala za doktory v zahraničí? (Jiřina Kovářová)
Foto
Dobrý den, paní Kovářová, toto skutečně závisí případ od případu. Nejdůležitější je zaslat co nejdříve pojišťovně všechny dokumenty, které si vyžádá. Většinou se jedná o lékařské karty a účty z nemocnice. Po zaslání všeho potřebného by se měla pojišťovna do 14 dní ozvat s tím, kolik Vám bude uhrazeno a během dalšího týdne poslat peníze. Můžou to zvládnout za tři dny, ale může to také trvat měsíce. Je dobré připomenout zákon, který ukládá pojišťovnám, že do 3 měsíců od nahlášení škody musí rozhodnout o vyplacení nebo informovat klienta o důvodech, proč ještě nic nezaplatili.
Dobrý den, vztahuje se cestovní pojištění i na návštěvu zubaře?Děkuji za odpověd(Gall H.)
Foto
Dobrý den, naprostá většina pojišťoven zahrnuje ošetření zubařem. Existuje tu několik ALE. Ale platí to do určitého limitu, většinou 5000 – 30 000 Kč. Ale týká se pouze nezbytných zákroků v případě akutních bolestí, takže Vás zbaví bolesti, doléčit se musíte až doma. Ale většinou pojišťovna ošetření proplácí, jen pokud pravidelně chodíte na kontroly a o své zuby pečujete.
Zdravím. jaký je nejlepší postup, když se mi v zahraničí něco stane? Není lepší spolehnout se na delegátku cestovní kanceláře?(viktor)
Foto
Dobrý den, Viktore, nejlepší je zavolat asistenční službě, jakmile je to možné (doporučuji po celou dovolenou mít u sebe asistenční kartičku s telefonním číslem na asistenci). V takovém případě dostanete vždy ty správné informace a rady, co máte dělat. Asistenční služby kontrolují podmínky v nemocnicích, kvalitu služeb a odbornost personálu, takže ručí za kvalitu. Bohužel máme zkušenosti s tím, že někteří delegáti jsou domluveni se soukromou místní nemocnicí a hosty posílají pouze tam, za což dostávají nějakou odměnu. Pak Vám hrozí, že dostanete předraženou nebo zbytečnou léčbu, kterou nebude chtít pojišťovna hradit, nebo v horším případě nedostatečnou nebo zcela špatnou léčbu, která Váš stav ještě zhorší. Samozřejmě to neplatí pro všechny delegáty, ale riziko tu je, především ve větších letoviscích v Turecku nebo Egyptě.
Musím sjednat cestovní pojištění i pro děti nebo jsou nějak zahrnuté v pojištění rodičů?(šárka urbanovská)
Foto
Dobrý den, Šárko, děti je vždy nutné jmenovitě pojistit, protože kdo není přímo napsaný ve smlouvě a nemá asistenční kartičku, ten prostě není pojištěn. Pravdou je, že pojišťovny zvýhodňují děti tím, že za ně zaplatíte mnohem méně, než za dospělého člověka.
Stačí mi u cestovka pojištění, který mám od banky k platební kartě? (Václav K.)
Foto
Dobrý den, Václave, na cestovní pojištění v rámci karty bych se příliš nespoléhal. Tato pojištění jsou v drtivé většině natolik „osekaná“ a sjednaná na tak malé limity, že Vám při větších komplikacích nebudou stačit. Důvod je prostý. Banky nechtějí za tato pojištění moc platit, což se projeví na kvalitě pojištění a třeba dostupnosti asistenčních služeb. Proto vždy doporučuji sjednat si před výjezdem za hranice standardní cestovní pojištění. Třeba u nás v DIRECTu máme neomezené limity, když jde o nemoc nebo úraz. Nemusíte si tak v takhle důležité věci lámat hlavu, jestli Vám limit stačí, nebo ne.
Můžu si nějak pojistit sportovní vybavení, když si ho sebou beru na dovolenou? (KP.)
Foto
Dobrý den, v rámci pojištění zavazadel máte pojištěno sportovní vybavení na odcizení z hotelu nebo poškození živly nebo při dopravní nehodě. Pokud o sportovní vybavení takto přijdete, pojišťovna Vám po návratu domů uhradí do výše limitu způsobenou škodu. K tomu v DIRECTu nabízíme také pojištění sportovních potřeb (zatím se jedná o lyže, kola a golfové vybavení), kdy navíc proplatíme i náklady na půjčovné za náhradní vybavení, které jste si na místě půjčili. Toto uhradíme, pokud vám sportovní vybavení odcizí z auta nebo z hotelu a dále také pokud se jej poškodíte během sportování.
Jedu do Rakouska na týden. Plánujeme dva dny rafty a kaňoning. V pojišťovně po mně chtěli příplatek za rizikový sport na celý týden. Proč, když něco akčního budu dělat jen dva dny? Je to normální? (Milan B.)
Foto
Dobrý den, Milane, máte pravdu – zdravý rozum si s tím jako s „normálním“ moc poradit neumí. Ale bohužel je tato praxe na našem trhu běžná – rizikové sporty skoro všechny pojišťovny nabízejí pouze na celou dobu trvání dovolené. Dobrá zpráva pro Vás je, že v DIRECT pojišťovně v tuto chvíli jako jediní umíme rizikově připojistit na konkrétní termín v rámci trvání pojištění, abyste neplatili zbytečně přirážku i za ty dny, kdy nehodláte dělat nic rizikového. Podívejte se na náš web www.direct.cz
Chtěla bych si na dovolené ve Španělsku půjčit auto. Potřebuju na to speciální pojištění? (Vlasta)
Foto
Dobrý den, Vlasto, speciální pojištění nepotřebujete, protože každá seriózní autopůjčovna má v ceně půjčovného také základní pojištění, které by mělo zahrnovat povinné ručení a havarijní pojištění vozidla. Chyták je v tom, že tato pojištění mají vysokou spoluúčast ve výši 500 – 1000 euro. To je částka, kterou po Vás autopůjčovna bude chtít zaplatit z Vaší vlastní kapsy. V DIRECT pojišťovně ale máme řešení - pojištění spoluúčasti na zapůjčeném vozidle, které za pár korun na den nahrazuje drahá připojištění autopůjčoven za několik eur na den.
Jak zjistím, které sporty jsou rizikové a potřebuji se na ně speciálně připojistit? (Mates)
Foto
Dobrý den, pojišťovny k rizikovým sportům nemají stejný přístup, takže Vám nemůžu dát konkrétní odpověď. Obecně ale platí, že sporty provozované organizovaně (šampionáty, závody, zápasy, utkání bez ohledu na to, zda jsou profesionální nebo amatérské) jsou považovány za rizikové. Dále má každá pojišťovna výčet nebo tabulku rizikových činností v pojistných podmínkách. Ideální je nahlédnout do této tabulky ještě před uzavřením pojištění, abyste si byl jistý, že jste pojištěn správně. A ještě jedna poznámka – může se stát, že rizikové činnosti si přes internet u některých pojišťoven vůbec nepojistíte. Sjednávají se osobně na pobočce. V DIRECTu si i rizikové činnosti můžete pojistit pohodlně přes počítač nebo mobil.