ONLINE CHAT
Dobrý den, v jak teplé vodě mám koupat psa v normálních dnech a jak ve vedrech. Když přijdu z venku se psem, vždy ji opláchnu tlapky, otřu navlhčenou rukou hrudník a bříško a tlamku. Dělám to dobře a jak teplou vodou? Můžu něco chytit, když pes se mnou spí v posteli? Děkuji.(Mila)
Foto
Dobrý den, pokud je hodně velké horko něměla by voda být úplně ledová, aby nenastydl, ale zase ne moc teplá,aby ochladila - zálěží na teplotě. Když je velké vedro, jemně vlažná voda je určitě lepší než úplně ledová. Neexistují studie, kteréby stanovopvaly jak přesně teplá voda má být, aby to psovi bylo příjemné. Při dodržování základních hygienických pravidel je velmi nepravděpdoobné, že od psa něco chytíte, když s ním spíte v posteli. Pokud jste nemocná tak pes spíše chytí něco od Vás než vy od něho.
Jedeme s naší dvouletou dogou k moři. Je dost choulostivá, jak to u dog bývá. Na co si máme dát největší pozor? Má alergii na komáří štípnutí, co na to nejlépe používat? Dost jí to otéká a tvrdé boule má dlouhou dobu.(Karin)
Foto
Dobrý den, je řeba si dávat velký pozor na to,aby se Vám napřejhřála, naplánovat si cestu tak,aby se mohla každé 2 hodiny protáhnout/napít. Psi se nepotí celým tělem jako my lidé, je velmi snadné je "uvařit" ve vedru, takže je dobré mít po ruce mokrýž ručník, ale zároveň to nepřehánět s klimatizací - rozdíl teplot by neměl být více než 5 stupňů ( např. pokud je venku 30, neměla by klimatizace chladit víc než na 25). Pokud jedete k moři, kde se vysklytují paraztité jako srdeční červi či leishmanie, je třeba opatřit si účinnou preventivní ochranu před bodavým hmyzem, ketrý tato onemocnění přenáší. Jako ochranu před komáry lze poiužít pipetky s repelentním účinkem,aby jkí komáři vůbec něštípli a když už se tak stae, lze použít např. clarithine,ale nemusí zabrat. Poraďte se se svým veterinárním lékařm o vhodném dávkování.
Jak správně odblešit a ošetřit silně zablešeného psa nebo kočku? Když se vykoupe v protibleším šamponu, nelze mu pak dát spot on za krk, když se mu setře koupelí ten kožní maz, pudr Bolfo, kterým se pes odblešil na sucho, už se nedělá. Jak tedy postupovat u psa a u kočky?(Ivana J.)
Foto
Dobrý den, v první řadě je třeba ošetřit prostředí! Kde žijí larvy blech, pouhou likvidací dospělců na zvířatech se blech nikdy nezbavíte, jestliže už problém trvá delší dobu. Šampony jsou v boji s blechamy tíměř neúčinné - zbavíte se jen blech alutálně přítomných na zvířeti. Pokud je problém doluhotrvající a blech je hodně doporučuji k odblešení použít spíše tabletky a účinně ošetřit porstředí přípravky netoxickýi por kočky a provést důkladnou mechanickou očistu - úklid/vyorat/vyluxovat - a ihned vyhodit pytlík z vysavače.
Dobrý den, mám skoro tříletého bišona, jak správně reagovat po štípnutí vosou, popř. sršněm, děkuji (Michal)
Foto
Dobrý den, záleží na tom, jestli má alergickou reakci nebo ne. Pokud má jen mírné začervenání v místě kousnutí a jic dalšího se neděje, pes neotéká, nemá potíže s dýcháním, stačí mu ulevit jen tím, že budete místo kousnutí chladit. Pokud by začal otékat, kousat si tlapky,mnout oči, drbat se, můžete jako první pomoc podat Clarithine - ale je třeba ho dávkovat dle váhy pejska, dávka pro člověka je pro něj příliš vysoká. Poraďte se s veterinářem jaká dávka je vhodná dle Váhy vašeho pejska. Pokud by se rychle zhoršoval je třeba ihned vyhledat veterinárního lékaře, anafylaktický šok nejde antihistaminiky zastavit, nestačí na tak silnou reakci imunitního systému a pak je třeba okamžitá rychlá pomoc veterinárního lékaře.
Z jižních destinací občas přijíždějí psi, nakažení leishmaniozou. Může se tato nemoc šířit u nás i na lidi, a to např. přes hmyz? Nebo se šíří jen přes speciálního pakomára a tento způsob nákazy u nás nehrozí a hrozí jen přímým stykem s krví při pokousání?(Honza)
Foto
Dobrý den, leishmanie tu naštěstí svého "vektora" nemají. Ale s oteplováním se tu může začít vyskytovat jako se to stalo právě u dirofilariózy - její přenašeč už žije na jižní moravě a na slovesku. Přenos leishmanií je možný transplacentárně (z feny na štěně) a pak právě např. písečnou blechou, ale ne pokousáním člověka psem, tak se přenáší vzteklina - virus se vyskytuje ve slinách, leishmanie ne. Pokud by Vás např. ve španělsku kousla písečná blecha, která by leishmanie přenášela tak byste se nakazit mohl.
Dobrý den, máme bytovou kočku a když přijedeme na chalupu, nemůžeme ji vůbec dostat z domu, všechno ji děsí a okamžitě se vrací zpátky do přepravky. Nemáte nějaký tip, jak jí přírodu trochu přiblížit.(Terka)
Foto
Dobrý den, kočka je velmi teritorílná zvíře, pokud ji převezete do prostředí, kde to vůbec nezná cítí se hrozně. Navíc vůbec nechápe co a proč se stalo, že jste ji vzali na nepřítelské území cizích koček - velmi dobře cítí značky jiných koček. Když už ji musíte brát na chatu, kde to nezná, nemá tam žádné své "značky" a necítí se tam dobře, je třeba jí trochu pomoci. Nelze automaticky předpokládat, že to nějak zvládne. Také by se Vám nelíbilo, kdyby Vás někdo unesl na území rudých kmérů a tvaříl se, že se s nimi máte automaticky přátelit a vyrazit s nimi na pivo. Kočce můžete v takové situaci pomoci tím, že jí na rohy nábytku a zdí na chatě ve výšce jajího obličeje nastříkáte feliway sprej (syntetické tvářové kočičí feromony), ale je třeba to udělat 10-15 min předtím, než ji vypustíte,aby se stihl odpařit alkohol, který slouží jako nosič feromonů. Stejně tak můžete sprej i předem nastříkat do přepravky. Na to,aby se pak odvážila ven potřebuje čas. Stejně jako není vhodné učit člověka plavat tak, že ho hodíte do hluboké vody, kde nestačí, tak také neníá vhodné zvykat kočku na nbové prostředí ta, že ji vysypete násilím z přepravky. Pokud chcete,aby brzy vyrazila ven a cítila se tam bezpečně, je třeba vytvořit jí "JEJÍ" teritorium okolo chaty a je třeba k tomu využít její "výtvory" ze záchodku,aby ostatní kočky věděly, že se tam objevila jiná kočka a posílá jim "vzkaz". Vaše kočka se tam pak bude cítit mnohem lépe. Bohužel mi lidé vynikáme naprostio perfektně v tom jak svá zvířata dostat do jim nepřijemných situací, protože vůbec nevíme co potřebuhjí a jak se cítí.
Jak chránit tlapky před horkým pískem.? Snažíme se chodit se psem ven až večer, ale přece jen někdy musíme venčit i přes den. Přinejhořším psa přenesu, ale připadá mi, že i večer je zem ještě hodně rozpálená a tlapky vysušuje.(Bárča)
Foto
Dobrý den, pokud je zem stále hodně rozpálená, nechcete peska nosit, a máte starost o tlapky, je vjhodnější ho naučit chodit ven v speciálních psích botičkách - lze sehnat už i kvalitní, které vydrží,ale je třeba hledat. Suché tlapky lze ošetřit krémem na psí tlapky (případně jako první pomoc lze i bílou vazelínou),ale spíše až po návratu-aby mneměl místo nohou písečné koule.
Dobrý den,k jakému krmení psa se přikláníte? Granule vařená strava nebo kombinace?(Robert)
Foto
Dobrý den, neexistuje krmivo vhodné pro 100% psů. Je třeba zjistit, co konkrétně tomu, kterému psovi vyhovuje. Neexistují ani granule vhodné pro všechny psy, některé mohou být super pro jednoho psa a jinému zase dělat zle. Každý člověk také nemůže jíst všechno a nebo nechce. Obecně doporučuji klientům, pokud zkouší,aby změny nedělali rychlé, aby se trávení stihlo přizpůsobit a pokud chtějí kombinovat granule a vařenou stravu, tak aby to nedělali ze dne na den. Navíc, pokud chce majitel doma vařit, měl by si o krmení něco přečít. Nemyslím tím diskuse na internetu,ale skutečnou knihu o výživě (sama jsem si pořídila jednu anglickou napsanou veterinární lékařkou, která se specializuje na výživu),aby pes měl všeho dostatek, nechyběly mu nebo nepřebývaly vitamíny. Ono nejde jen něco hidt do hrnce a uvařit to, krmná dávka musí být vyvážená,aby organismus mohl živiny správně zpracovat, pokud se někdo nechce zabývat studiem výživy doporučuji raději krmit kvalitní granule, kde tu výživu někdo nastudoval za něj. Momentálně je však už možné i koupit vařenou stravu, takže už ani není nutné doma vařit.
Dobrý den, jak poznám, že se mi přiotrávila kočka? Například že snědla otrávenou šunku nebo zkažené jídlo.(Pavel)
Foto
Dobrý den, bohužel to moc dobře poznat nejde. Klinické příznaky otrav jsou nespecifické - často zvracení, průjem či apatie...to mohou být příznaky i infekce. Při otravách antikoagulačníkmi rodenticidy může krvácet a mít podlitiny po těle či krváceniny na sliznicicíh jenže to může mít i jinou příčinu např. poruchu srážlivosti. Ani pro veterináře není snadné otravu na první pohled odhalit - je důležitém, aby majitel uvedl správně anamnézu - např. že kočka mohla sežrat nástrahu pro myši. Akutní otravy nemusí být první den patrné ani při vyšetření krve, může se to projevit až další dny, či později. Několikrát se mi stalo, že jsem řešila, proč má kočka z ničeho nic akutní selhání jater a teprve při odchodu po infusi mi majitel mezi dveřmi zmínil, jestli by to nemohlo být tím, že se možná otrávila, když vlezla sousedovi do kůlny, myslím, že říkal, že tam dával jed na krysy...
Jak se může stát, že má pes v kloubu kus odtržené chrupavky, která se musí odstranit operativně? Žádný úraz neprodělal.(Dana B.)
Foto
Dobrý den, ano. Jsou tzv. predilekční místa v určitých kloubech, kde se právě kousek chrupavky "utrhnout" může. Ono ani nemusí jít o úraz stačí trvalé přetěžování psa, které si ani neuvědomíte, např. pokud denně běhá za míčkem, skáče do výšky a jiné zátěžové sporty na klouby.
Mají sousedé povinnost dát nějak na vědomí, pokud nastraž návnady na krysy? Ve městech se to dělá, co na venkově? BOjím se o naše kočky, když je vezeme na chalupu, aby nesnědly otrávenou myš.(marek)
Foto
Dobrý den, to je otázka spíše pro právníka než pro veterinárního lékaře. Ve své praxi řeším případy, kdy nikdo vědět nedá a zvíře se skutečně otráví. Nejčastěji právě kočky, které sežerou buď návnadu pro krysy nebo přímo otrávenou myš. Ale opět záleží na dávce jedu. Kočky bez klinických příznaků po otravě se do mé ordiance nedostanou, řeším ty, které jsou na tom špatně. Když silnou otravu přežijí, tak jim pak často zůstávají trvalé následky v podobě poškození jater či chronických infekcí žlučových cest. Svým klinetům doporučuji udělat si nejprve průzkum okolí - jestli sousedi návnady dávají a případně kam,aby se k tomu jejich kočky nedostaly.
Dobrý den, můžu domácímu mazlíčkovi dávat lidské prášky? Například na průjem a nevolnost nebo když oteče po štípnutí vosy či olíznutí ropuchy?(Helena N.)
Foto
Dobrý den, nikdy nepodávajte lidské léky bez porady s veterinárním lékařem. Ať už je to na cokoliv. Lidské léky jsou počítané na průměrného člověka, což je asi 60-70 kg, takže pokud se budete řídit příbalovou informací, můžete cca 6 kg psa i 10x předávkovat! Oblíbeným lidským lékem na nevolnost je kinedryl - ten nikdy nepodávajte, proti zvracení u psů neúčinkuje, působí na něj spíše jako sedativum, jenže to až v případě, že ho mnohonásobně předávkujete - to znemaná, že podáte dávku jako sobě a můžete mu hodně ublížit. Pokud pes předávkování léky přežije, za léčbu takovéhio "experimentu" na svém zvířeti pak zaplatíte mnohem více než za vhodné léky a poradu s veterinárním lékařem. Pokud má pes průjem můžete jako první pomoc podat probiotika. Ale PSÍ, ne lidská, psi mají jiné bakterie, které do střeva patří, než lidé. Pokud je však příčina průjmu přehřátí probiotika Vám nepomohou, přehřátý pes potřebuje chladit, pokud je apatický tak musí k veterináři. Jako první pomoc při štípnutí lze použít Clarithin, jenže na některé psy nemusí vůbec účinkovat - antihistaminika pro lidi nemusí na psy vůbec působit. Pokud pes velmi oteče, má oteklý jazyk, či se mu špatně dýchá, intenzivně zvrací či je apatický, prosím nedělejte žádné experimenty s lidksými léky,ale navštivte raději urychleně veterinárního lékaře. Rychlá účinná pomoc může Vašemu psovi zachránit život.
Dobry den,zajimalo by me jak je to s ustknutim zmije?pokud psa napadne v prirode treba v divocine,kde neni mesto natoz veterinar?jak se postarat ?dekuji(Teres)
Foto
Dobrý den, bohužel se sami nepostaráte, pokud psa uštkne zmije je třeba co nejdříve vyhledat veterinárního lékaře. Záleží na velikosti psa a dávce jedu, velký pes pravděpdoobně v ohrožení života nebude, ale opravdu také záleží na reakci jeho organismu. Nikdy nelze dopředu předpovědět jak ten Váš konkrétní pes zareaguje.
Dobrý den, co dělat, když si nejsem jistá, zda můj pejsek nesnědl ty modré granule, co působí proti slimákům? Děkuji(Iveta)
Foto
Dobrý den, dávat je tak,aby se k nim nemohl dostat. Tyto granule jsou pro psa velmi jedovaté! Pokud máte psa a nemůžete mu zabránit chodit tam kam dáváte návnady, nemůžete používat jedovaté věci. Nedávno jsem řešila doma problém s mravenci, mám 3 kočky, které jsou ještě citlivější na jedy než psi a když si člověk dá práci najít něco ekologického a nejedovatého tak najde. JEn to stojí trochu víc času a námahy.
Co dávat staršímu vlčákovi na kouby? Zejména v horku a když přelínává má problémy se zadními. Vstává pořád dobře, skáče... ale věk už je prostě vidět.(Mirek)
Foto
Dobrý den, záleží na tom kolik do toho chcete investovat. Momentáloně jsme si oblíbila nový přípravek v podobě pamlsku, který obsahuje i kyselinu hyaluronovou, která je obzvláště vhodná, pokud má už pes bolesti - působí zároveň i protizánětlivě. Dříve se musel takový přípravek píchat do žíly. Pokud je to starší pejsek je vhodné mu podávat na střídačku silnější a slabší přípravky - někteří výrobci to mají rozdělené na fázi 1 a 2 a někteří rozlišují různé dávkování.
Dobrý den, mám třináctiletou fenku křížence. Už asi dva týdny téměř nežere, špatně chodí na zadní nohy a je dýchavičná. Poslední dny si zalézá a jako by jí vadila naše společnost. Nejprve jsem si myslela, že je to spojené s těmi vedry, ale už začínám mít obavu. (Veronika)
Foto
Dobrý den, tajkový problém není možné vyřešit přes internet., Prosím vyzměte jsou fenku co nejdříve k veterináři! Může mít nemocné srdíčko, ale to Vám nikdo přes internet nevyšetří, může to být spousta věcí, diferenciální diagnóza projevů, které jste popsala je příliš široká.
Jedu do zahraničí se starším francouzským buldočkem. Vím, že si musím dát pozor na přehřátí a tak, ale přece jen. Můžu koupit třeba nějaké léky, které měl mít preventivně s sebou? Může humánní léky(Vlastička)
Foto
Dobrý den, v žádném případě nedoporučuji dávat psovi žádné humánní léky bez porady s veterinárním lékařem, který Vašeho pejska zná a ví s čím se léčí. Pokud se bojíte, že by mohl trpět onemocněním srdce, nechte zkontrolovat srdíčko, pokud plánujete jet někam kde bude velké horko, zatěžuje to nejvíce oběhový systém. Pes, který trpí onemocněním srdce, které není klinicky zjevné, může mít právě v horku problémy. Ale ani zdravého buldočka byste neměla vystavovat velkým vedrům a chodit s ním na procházky v pravé poledne na sluníčku, když je horko - nemůže se ochlazovat tak dobře jako obyčejný pes, má mnohem kratší dýchycví cesty a navíc obvykle trpí i jejich deformacemi, takže zvládá takové počasí mnohem hůř a potřebuje chlůadit např. mokrým ručníkem, dostatek vody a žádnou fyzickou zátěž. Pokud jedete do jižních krajů potřebuje ochranu před srdečními červy (dirofilarie) či hmyzem, který přenáší leishmanie. Takové léky však nejsou humánní, jsou veterinární a předepisuje je veterinární lékař.
Je uštknuní zmije pro psa smrtelné? Od jaké váhy? Existuje nějaká pomoc, pokud by k tomu došlo, tedy samozřejmě kromě séra?(Luboš)
Foto
Dobrý den, nelze říci přesně jestli je uštknutí zmije pro psa smrtelné, velmi zálěží na tom, kolik má zrovna jedu, jak je pes velký a jaký je jeho celkový zdravotní stav. Pokousání od zmije není zrovna častým případem v ordinaci - jsou velmi plaché a samy od sebe se do psa nezakousnou pokud je vyloženě nepoleká, nebo neloví. Pro kočky je zmije mnohem nebezpečnější - její jed způsobuje rozpad červených krvinek /hemolýzu. Za téměř 10 let v praxi jsem řešila pouze jeden případ uštknutí zmije a to byla právě kočka.
Existují nějaké rostliny, které běžně rostou na zahradě a jsou pro psa jedovaté? Díky za odpověď. (Martina X.)
Foto
Dobrý den, ano existují, jsou dobře popsané na stránkách o jedovatých rostlinách pro psy, jednu takovou má i přímo veterinární a farmaceutická univerzita v Brně. Patří sem např. břečťan, rododendrony, konvalinky, narcisy a mmoho dalších.
Máme městskou kočku, která se obvykle pohybuje jen po bytě, ale na chalupě leze na střechu a podobně. Stačí jí instinkty a nebo to prostě neumí a spadne. Jaké je při pádu malého zvířete riziko, že se zabije?(Žaneta)
Foto
Dobrý den, je to rozšířená fáma, že kočky umí dobře "padat" z oken a ze střech a nic se jim nestane. Řešila jsem až příliš mnoho případů zraněných nebo polomrtvých koček, které by "měly umět" padat ze střechy či z oken. Obecně platí, že čím lehčí kočka tím menší zranění obvykle při pádu utrží - gravitace násobí její váhu a zálěží tedy na výšce z jaké padá a kolik váží, na jaký povrch padá - tráva/beton/keře...Obecně nedoporučuji nikomu počítat s tím, že kočky přece umí dobře padat.
Dobrý den, máme 4-letého psa ND, dost velkého vzrůstu. Jeden nám zahynul na srdíčko právě v těchto vedrech (5,5 roku). Ven chodíme minimálně a když hodně funí, dávám přes něj mokrý ručník, aby se ochladil. Nemohu mu tím ublížit? Zdá se, že se mu to líbí. Děkuji za odpověď.(Janka)
Foto
Dobrý den, horka jsou velká zátěž na oběhový systém. Mokrý ručník je dobrý nápad, pokud pes neleží v průvanu bude mu tento způsob chlazení příjemný. Narozdíl od nás se může ochlazovat jen omezeným způsobem - pocením tlapek a dýcháním - odpařováním vody z dýchacích cest a jazyka.