ONLINE CHAT
Mám neustále bolesti na hrudníku a v oblasti břicha ale podle testu z krve mi nic není co to může být(Josef 62)
Foto
Dobrý den, pokud Vaše obtíže souvisí se zažíváním (a nejsou například příznaky ischemické choroby srdeční nebo "od páteře"), pak je nejpravděpodobnější příčinou tzv. refluxní choroba jícnu z návratu vysoce kyselých šťáv ze žaludku. V krevních testech se toto onemocnění neprojevuje, diagnostikuje se endoskopickým vyšetřením jícnu a žaludku a léčí podáváním léků účinně snižujících tvorbu kysleiny chlorovodíkové v žaludku.
Dobrý den pane doktore, mamince (76) by poslední dobou dost špatně. Zvracela a měla průjem. Koukli se jí přes nos do žaludku a diagnóza zněla "zánět jícnu a žaludku". Nic moc jí nevysvětlili a ona už taky trochu zapomíná. Je na to nějaká dieta a jak se to léčí?(Hubert )
Foto
Bohužel k zodpovědnému názoru na případ Vaší maminky nemám dostetk informací, obecně zánět jícnu a žaludku zjištěný při endoskopii bývá způsoben nadměrnou kyslostí žaludečního obsahu a jeho návratu do jícnu, někdy i helicobacterovou infekcí. Projevy jsou zejména bolest horní poloviny břicha, pálení žáhy. Může být přítomno i popisované zvracení, ale průjem nebývá zánětem jícnu a žaludku způsoben. Léčba spočívá v podávání léků snižujících kyselost žaludku, při průkazu bakterie Helicobacter plyori pak i v týdenním podávání antibiotik. Ale samozřejmě příčina obtíží Vaší maminky může být i jiná.
Jak staré maso je vhodné použít na tatarský biftek? Bojím se, že maso od řezníka je staré třeba třidny,jak to poznám?? na co dát pozor? Mám moc ráda syrové maso, hovězí nebo lososa...(Eržika)
Foto
Myslím, že nemáte šanci zjistit stáří hovězího od řezníka, tatrskému bifteku bych se v létě vyhnul úplně.
máte nějaký přehled toho, co nám hrozí za žaludeční problémy v různých dovolenkových destinacích? Děkuji(Jan)
Foto
Žaludeční a střevní problémy mívají ve všech oblastech podobný průběh, ale mohou být vyvolané pro danou lokalitu specifickými mikroby nebo situacemi, proto někde fungují jen lokálně produkované léky a ne antimikrobiální léčiva, které si s sebou dovezeme. Mimo to jsou zejména parazitární rizika ve vyloženě exotických destinacích mimo masově navštěvované turistické cíle - v případě cesty do takové lokality je vhodné se předem na infekční rizika informovat na odděleních cestovatelské medicíny, které jsou k dispozici v každém regionu ČR. Obecně jsou vysoce rizikové oblasti Afrika, Latinská Amerika, JV Asie, středně riziková například jižní Evropa, k málo rizikovým oblastem se řadí severní Evropa, severní Amerika, Japonsko, Austrálie a Nový Zéland.
Pane doktore, máš děda na chalupě pořád sbírá houby. Ale už mu neslouží oči a mám strach že sníme něco špatného. Jaké jsou první příznaky otravy? PS: Díky bohu, že zatím moc nerostou :-) Hezké léto(Jaroslava )
Foto
To asi budete muset dědovi před konzumací houby probírat, neexistuje univerzální příznak počátku otravy. Většinou je to zvracení, průjem, někdy jsou však příznaky nenápadně a plíživě se objevující a můžou vyústit až v život ohrožujcíí komplikaci - např. selhání jater.
Pane doktore, i kyž nejsem alergická, chci přejít na bezlepkovou dietu. Mám šanci zhubnout a detoxikovat si organismus? (Renča)
Foto
U pacienta s normální tolerancí lepku není medicínského důvodu bezlepkovou dietu doporučovat.Nicméně je pravda, že někteří jedinci s vyloučenou celiakií i alergií na lepek se při dodržování bezlepkové diety cítí výkonnější fyzicky i psychicky a mají pocit lepšího trávení. V současné době je bezlepková dieta součástí stylových módních trendů propagovaných některými celebritami nebo sportovci. Váhový úbytek se dá vysvětlit obecně menší kalorickou hodnotou bezlepkové stravy - vyhnete se tak automaticky mnohým energeticky bohatým potravinám a pochutinám. Pokud se rozhodne bezlepkovou dietu držet (a má z ní subjektivně vnímaný prospěch) zdravý člověk, nehrozí mu žádné význmané zdravotní riziko a nelze proti tomu asi nic namítat.
Trpím silnou plynatostí,mám již druhý lék (Degasin2Go),užívám v předeps.dávce, ale nepomáhá. Je to velmi obtěžující.Nemáte nějakou radu. matak.j@seznam.cz(Jaroslav Maťák)
Foto
Dobrý den, zkusil bych probiotika - organismu prospěšné bakterie, čaj s mátou event. fenyklem, pokud by to nepomoholo, tak volně prodejné trávicí pankreatické enzymy (přitozeně tvořené naší slinivkou břišní). Kromě obecně známých plynotvorných potravin bych se vyhnul sycenům nápojům a pivu.
Co vše může způsobit špatně tepelně zpracované kuřecí maso? Jak se tomu vyvarovat? Co je to Kampylobakterióza?(Danny)
Foto
Nedostatečně tepelně zpracované kuřecí maso může být zdrojem zejména bakteriálních zažívacích infekcí způsobených např. bakterií Campylobacter, Salmonela nebo E. Colli. Tyto infekce se projevují průjmem , bolestí břicha , někdy zvracením a horečkou. V některých případech bývá průběh dosti dramatický, s bolestmi břicha, dehydratací a celkovým vyčerpáním organismu, tito pacienti musí být nezřídka hospitalizováni. Nejlepší prevencí je dostatečná tepelná úprava, nakrájení masa na menší kousky, aby bylo lépe prohřáté i uvnitř, kuřecí maso při konzumaci nesmí být krvavé a musí jít dobře od kosti.
Pane doktore, můj muž miluje grilovačky a jí hlavně takový ty přižehnutý masa. Říkám mu, že je to nezdravý, ale on nedbá. Griluje skoro pořád. Co mu může hrozit?(Alena Svobodová)
Foto
Dobrý den, při grilování a spalování tuků (zejmána masa s množstvím tuku, přímo na dřevěném uhlí, přespříliš tepelně upravené) se mohou uvolňovat pro lidský organismus škodlivé látky, některté dokonce patří mezi karcinogeny a mohou zvyšovat riziko vzniku nádorových onemocnění. Snížit riziko se dá grilováním libových mas, vyhnutím se zbytečného přepalování a volbou bezpečnějšího typu grilu (jak již bylo uvedeno v předchozích odpovědích).
Mame se na dovolene v Egypte bat vody? Nebo pit ůpouze balenou a nejist potraviny vodou omyte? A mame sbalit pro jistotu cerne uhli?(Růženka)
Foto
Dobrý den, v Egyptě (ale i v jiných destinacích v tropech a subtropech) vždy pít jen balenou vodu, omývat ovoce a zeleninu (i před oloupáním) též balenou vodou. Úplně se vyhnout ledu do nápojů, nejíst nebalené zmrzliny. S sebou si jistě vezměte protiprůjmové léky, černé uhlí a střevní desinfekcia dostupné běžně v lékárnách. Stejně tak je dobré užívat před odjezdema během celého pobytu probiotika - např. lactobacily.
Na jakém grilu je nejlepší grilovat, abychom neměli zdravotní potíže? (Ola)
Foto
Nejzdravější grilování je na grilech kontaktních, plynových s plátem a na lávových kamenech. Naopak přímým grilováním a spalováním na dřevěném uhlí bez použití aluminiové misky vzniká nejvíce zdraví škodlivých látek.
pane doktore, jak grilovat, abychom se vyhnuli střevním potížím? Na co dát pozor?(Zdeněk L.)
Foto
Nejlepší prevencí infekce zažívacího traktu je dostatečná tepelná úprava - udává se, že i vnitřek masa by měl být vystaven teplotě alespoň 72 st. C po dobu nejméně 10 minut. Nejlépe toho dosáhneme pozvolným grilováním tenčích plátků na mírnějším ohni po delší dobu. Obecně bycho s měli vyhnou grilování přespříliš tučného masa, spalováním odkapávajícího tuku se uvolňují zdraví škodlivé látky.
Dobrý den pane doktore, před týdnem po grilovačce jsem musela do nemocnice. Měla jsem hrozné bolesti břicha a tam mi řekli, že mám kampylobakteriózu. Co to je a jak se jí dá předejít? A souvisí to se špatně ugrilovaným masem?(Hanka)
Foto
Campylobacterová bakteriální střevní infekce může skutečně pocházet z nedostatečně teplně opracovaného masa. Léčba je pak antibiotická a probiotická (podávání střevu prospěšných bakterií) společně s dietním režimem a podáváním léků na ovlivnění průjmu. "Agresivita" léčby se volí podle tíže a průběhu onemocnění.
Dobrý den, mám před sebou kolonoskopii. Bolí to? A jak to trvá a jak probíhá? Děkuji za odpověď. Karel(Karel)
Foto
Dobrý den, koloskopické vyšetření v naprosté většině případů proběhne bez výraznějších negativních vjemů ze strany pacienta. Je možno před ním podat zklidňující a protibolestivou nitrožilní injekci, některá pracoviště nabízejí i vyšetření v analgosedaci nebo celkové anestezii. To je vhodné zejména u pacientů s předpokládaným obtížnějším průběhem vyšetření (stav po opakovaných břišních nebo gynekologických operacích, známé srůsty v dutině břišní apod.).
Dobrý den, včera jsem na chalupě dostala střevní chřipku. Je mi 66 let. Zvracím a mám průjem. Kdy bych měla jít k doktorovi? Třeba po třech dnech, kdy obtíže neustupují ne bo dřív?(Vlasta J.)
Foto
Dobrý den, k lékaři bych vyrazil v případě, že průjem bude masivní a bude trvat více než 3 dny, kdyby se v něm objevila krev, měla jste po 2 dnech stále teplotu. Také by bylo vhodné navštívit lékaře při zvracením znemožnujícím doplnit ztracené tekutiny přetrvávajícím více než 1 den.
Pane doktore, muj desetiletý syn , vždy když jedeme na dovolenou mimo domov, má střevní potíže. Mohu ho nějak preventivně na změnu stravy připravit?(Majka)
Foto
Dobrý den, vhodné je podávat probiotika (např. lactobacily) cca 3-5 dní před objezdem na dovolenou, poté po celou dobu pobytu.
Dobry den, byl mi diagnostikovan drazdivy tracnik. Nicmene k tomu vedlo "pouze" kolonoskopicke vysetreni. Bohuzel mam stale problemy s ridkou stolici bez vazby na snedene jidlo a spolecenskou situaci. Je tento postup spravny? Dekuji za odpoved.(Recanek)
Foto
Dobrý den, asi by se mělo doplnit vyšetření (z krve) na céliakii a intoleranci kravského mléka, event. provést bioptické vyšetření sliznice dvanáctníku (při gastroksopii) k zjištění event. nedostatku trávicích enzymů.
Dobrý den, mám otázku. Je možné, aby snědení grilovaných 2 plátků masa při večerním posezení ovlivnilo prudký nárust hladiny cukrovky následující ráno ? (Magda)
Foto
Dobrý den, snědení Vámi uváděného jídla nemůže způsobit vyšší ranní glykémii. Pokud byl odběr na lačno, je třeba výsledek považovat za patologický.