ONLINE CHAT
Dobrý den, chodím do šesté třídy na základní školu,a asi budu mít špatné vysvědčení.Co mám ďelat protože rodiče o tom nevědí.😓(Aneta)
Foto
Aneto, upřímně rodičům vysvětli, jak k tom došlo, s čím máš problém. Pokud máš pocit, že to nepochopí, svěř se třeba prarodičům, oblíbené učitelce, někomu dospělému, kdo ti pomůže situaci rodičům vysvětlit.
Dobrý den, dcera je v kvartě na osmiletém gymnáziu. Vysvědčení mělo být dobré / 5x- dvojka + 1- trojka z matematiky/. Asi před měsícem udělala podvod se známkou z matematiky, nahlásila si lepší než skutečně dostala a nic mi neřekla. Až teď po pedagogické radě mi o tom řekla i o trestu - ředitelská důtka a je neklasifikovaná z matematiky, takže ji v srpnu čeká přezkoušení. Moje první reakce byla, že o prázdninách za trest nikam nepojede. Chtěla bych poradit, jestli moje reakce nebyla příliž přehnaná a zda ji mám ještě trestat, když se vlastně potrestala sama, tím, že se bude muset připravovat na přezkoušení. Děkuji Lada K.(Lada K.)
Foto
Dobrý den Lado, moc se mi líbí, že o celé situaci přemýšlíte a hledáte citlivé řešení. Ideální rozuzlení pravděpodobně neexistuje. Dcera prokázala odvahu tím, že se přiznala. Vy ji prokazujete tím, že jste se nespokojila jen se zákazem, ale ještě o tom přemýšlíte a to se mi zdá klíčové. Netroufla bych si posuzovat, jestli byla Vaše reakce přehnaná, spíše si říkám, že je fajn, že máte v sobě prostor znovu a znovu se rozhodovat jestli dceru někam pustíte.
Dobrý den, jak se díváte jako odbornice na dnešní trend,takzvanou nevýchovu dětí? Děkuji,(Jolana)
Foto
Dobrý den Jolano, záleží, co si pod pojmem nevýchova představujete. Nicméně je pravda, že děti potřebují hranice, aby se mohly ve světě dobře orientovat.
Mám teprve 3 letého syna,ale vím, že až bude chodit do školy tak nebudu apelovat na samé jedničky a dvojky. Myslím, že známky o ničem nevypovídají, děti se látku kvůli zkoušení jen nabiflují a pak to stejně zapomenou. Lepší systém hodnocení je v některých zemích Unie, kde se hodnotí slovně, a to celkovou šikovnost, pozornost, snahu, cílevědomost,chování atd...navíc i dítě se špatnými známkami se může v životě uplatnit lépe než vysokoškolák, který pak dělá v ústavu nebo pedagog, který bere 16 000 čistého. jen říkám svůj názor. Dana(Dana)
Foto
Dobrý den Dano, souhlasím s Vámi - vzdělání je důležité, ale je jen jednou stranou mince. Tou druhou je bezesporu celková připravenost do života. Držím Vám palce!!
Syn ma LM a je nemůžu vysvětlit svým rodí,um, ze za některé své projevy prostě nemůže. Vyčítají mi, že ho vychovavam moc volně. A když ho hlídají, tak na nej otec řve. Nevím, co d tim.(Elen )
Foto
Dobrý den Elen, šlo by vzít Vašeho otce k odborníkům, se kterými by Váš otec mohl mluvit o projevech Vašeho syna? Říkám si, že nejste v jednoduché situaci, proto si zasloužíte, aby Vám odborníci pomohli. Držím moc palce!!
Je opravdu tolik pedofilů? Za nás jich tolik nebylo, neznám nikoho, koho by někdo obtěžoval na táboře.(jaroslav Kaldno)
Foto
Dobrý den Jaroslave, není více pedofilů, než dříve. Ten kdo děti obtěžuje, zpravidla nemá pedofilní sklony. Pedofilů-zneuživatelů je jen malé procento.
Nelíbí se mi, že se dnes zavrhuje normální výchova, tj., že člověk dítěti nemůže dát ani pohlavek, aby neměl problémy s sociálkou. My jsme tak taky vyrostli, podle mě nemůže taková věc uškodit, když mají rodiče dítě rádi. Co je vlastně týrání? Bojím se, že když to takhle půjde dál, dcera mě nakonec udá, protože je to moderní.(Zdeněk)
Foto
Dobrý den Zdeňku, pod pojmem týrání si lze představit jakékoliv systematické chování ze strany dospělého, které vede k odpírání fyzických, emocionálních, ale také materiálních potřeb dítěte. To je pochopitelně velmi obecná a zjednodušující definice. Co se týče Vašeho dotazu na pohlavek dítěti, byla bych opatrná. Byť dobře mířená facka může dítě zejména emocionálně hodně zranit. Zdá se mnohem šetrnější, když se s dítětem mluví o tom, co se děje. Pokud máte dojem, že to bez pohlavku nejde, nikdy by neměl být mířený na hlavu. Držím Vám palce, aby diskuze rozmělnila eskalované napětí a k pohlavkům nemuselo dojít.
Dobrý den. M8me v rodině problém, syn slavil se spolužáky a spolužačkami konec školy (9 třída) a všichni se hrozně opili, dokonce jsme si je museli vyzvednou na policii. Připadá mi, že jsem jako matka selhala, nevím, jak ho potrestat, jak to řešit. Jinak se učí docela slušně, po prázdninách jde na gymnásium. Žijeme na malém městě, je to i ostuda. Děkuji.(Hanula)
Foto
Dobrý den Hanulo, mám dojem, že Váš syn řešil výjimečnou situaci výjimečným způsobem. Tím nechci říct, že schvaluji opíjení se, nicméně to na mě dělá dojem, že se jedná o ojedinělou zkušenost. Ráda bych Vás proto ujistila v tom, že si nemyslím, že byste jako matka selhala. Netroufla bych si radit, jak syna potrestat.
Učitelka si na moje dítě lidově řečeno "zasedla". Ponižuje syna před třídou, nechává děti, aby ho hodnotili, posuzovali, jak správně odpovídá, atd. a syn, i když je poměrně psychicky odolný, si začal stěžovat, že se mu chce ráno zvracet, když má jít do školy. Jak postupovat? S učitelkou jsem mluvila, všechno popřela a jen si stěžovala na moje dítě. Díky.(Vaňkovka)
Foto
Dobrý den, není v pořádku, aby učitelka nechávala ostatní děti, aby hodnotily Vašeho syna. Zamýšlím se nad tím, jestli se to děje jen Vašemu synovi, nebo i jiným dětem. Také přemýšlím, co se za chováním učitelky skrývá. Pokud nejste s jejím chování/postupem spokojená, máte právo obrátit se přímo na ředitele a situaci řešit přímo s ním.
Syn se špatně učí, ne, ze by se nesnažil, ale nejde mu to. Vysvědčení je pro nej vždycky stres a pro NAT taky, protože se všichni kolem chlubí. Jak mu pomoct? Jsme z toho zoufalí. (Alenka hu.)
Foto
Dobrý den Alenko, říkám si, že život není jen škola. Určitě jsou oblasti, ve kterých je Vás syn dobrý. Podpořte ho v tom, aby se pochlubil tím, co umí, v čem je šikovný.
Mojí mladší sestře je 15 let. Oproti loňsku se velmi změnila. Začala kouřit, pít alkohol, matce lže, že spí u kamarádky. Vlezla jsem jí na facebook a tam si přečetla, jak si píše s o mnoho let staršími muži. Jednomu je dokonce 40!!!! Psal jí,ať k němu večer přijde na drink, že jí umíchá koktejl,a že tam může i s kamarádkami přespat...prosil jí i o nějaké sexy fotky. Mám to někam nahlásit? Nebo mu napsat,ať jí nechá na pokoji? A jak sestře domluvit,aby se chovala normálně? Vždyť je to ještě děcko. Děkuji(Sandra)
Foto
Dobrý den Sandro, vidím, že máte o sestru strach a ani se tomu nedivím. Lákání na schůzku pomocí Facebooku může být pro Vaši setru ohržující, profil muže lze nahlásit přímo na Facebooku, nebo například tady: http://ohlaste.horkalinkaczi.cz/. Domluvit sestře může být nelehký úkol. Proto by bylo fajn, kdyby Vám s tím někdo pomohl. Tím někým může být člověk na kterého Vaše sestra dá, kdo je pro ni samotnou důležitý.
Vnuk má velmi přísného otce, který od něj vyžaduje jen výborné známky. Teď bude ale mít několik dvojek a třese se hrůzou z reakce otce. Můžu jako babička nějak pomoci?(Anna)
Foto
Dobrý den Anno, dvojky jsou dobré známky. Přemýšlím, co se děje, že na ně otec vnuka neslyší. Dalo by se s ním o tom mluvit? Dalo by se pak mluvit společně s vnukem i otcem, aby si mohli vzájemně říct, jak se cítí? Ráda slyším, že má vnuk v někomu oporu!! Držím Vám palce.
Je možné z nějakých reakcí dítěte poznat, že je tak ve stresu a strachu z vysvědčení, že si může něco udělat?(Simča)
Foto
Dobrý den Sinmčo, pokud dítě změnilo chování - například je smutné, plačtivé, straní se kolektivu, nebo se chová jakkoliv jinak oproti svým zvyklostem, je fajn mít se na pozoru. Nejlepší varianta je zeptat se přímo dítěte, co se děje. Odhadnout myšlenky na sebevraždu nemusí být jednoduché. Jakýkoliv signál je signálem, že je něco jinak a zaslouží si to pozornost.
Jsme rozvedení, manžel se o studijní výsledky dětí přes rok moc nezajímá, když je má, blbne s nimi a neučí se, ale pokud jde o vysvědčení, vyžaduje samé jedničky. Obviňuje děti, obviňuje mě, dokonce dětem říká, že jsou po mně hloupé. Pro všechny je to stres a obě dcery brečí, vůbec se netěší na prázdniny, protože je nejdřív čeká "oslava" vysvědčení s otcem. Co s tím.(Veronika KA.)
Foto
Dobrý den Veroniko, rozumím, že je to stres, aby taky ne. Rozumíte tomu, co stojí za nároky bývalého manžela? Říkám si, že odpověď na tuhle otázku by mohla mnohému napovědět. Šlo by o tom s bývalým mužem mluvit, případně přizvat odborníka - mediátora? Držím moc palce!!
Jak vybrat tábor? Dost mě děsí zprávy o zneužívání dětí, nebo o tom, že se vedoucí k dětem chovají nevhodně, hrubě, atd. Dost mě překvapilo, že se to stává i na táborech pořádaných oddíly, kde děti vedoucí znají.(Jáchym M.)
Foto
Dobrý den Jáchyme, bohužel neexistují žádné 100% záruky, i vedoucí jsou jen lidé. To však neznamená, že se k dětem smějí chovat hrubě. To v žádném případě ne. Proto je fajn děti vybavit informacemi o tom, že si nemusí nechat vše líbit a mohou se ozvat. Vzájemná důvěra mezi rodiči a dětmi může během pobytu na táboře hodně pomoci. Jestliže dítě zavolá s tím, že se děje něco, co se mu nezdá a rodič zakročí třeba tím, že se přijede podívat, nebo zavolá zřizovateli tábora, může se mnohému předejít.
Můžu pustit patnáctiletou dceru s kamarádkou k nim na chalupu. Dcera se dobře učí, nevšimla jsem si, že by pila, nebo kouřila, ale přesto mám strach. Je riziko, že se dětem něco stane, větší, než bylo dřív?(Milena)
Foto
Dobrý den Mileno, pustit dceru na chalupu s kamarádkou je otázkou důvěry a vzájemného vztahu (Vy dcera). Riziko je vždy - i když jde dcera přes ulici do školy. Proto je důležitá ta důvěra, jestli si vzájemně můžete říct, že se něco děje. Také mě napadá, že jí o svých obavách můžete říct.
Moje dcera je ke konci prázdnin úplně nepoužitelná. Už od půlky června se nedokáže na nic soustředit, neposlouchá, ve škole odmlouvá učitelkám, neplní zadané úkoly...může to být vlivem blížících se prázdnin? jak dítě přimět k soustředěnosti? netýká se to jen školy,ale i kroužků-paní učitelka na piano si na ní také stěžovala, že si necvičí noty a neumí zadané skladby...děkuji,Vitásková (Vitásková )
Foto
Dobrý den paní Vitásková, může to být vlivem končícího školního roku, ale nedá se to jednoznačně říct. Přemýšlím, jestli jste s dcerou o tom mluvila a jak Vám své chování vysvětlila ona.
CO je zneužíváni? Líbí se mi muj vedoucí z oddílu, je mi 14. Líbala jsem se s nim při libaci hře, a pak jsme spolu byli v noci na bojovce. Vim, ze s nim nesmím do patnácti nic mit, ale ted mam strach, jestli neni divnej. Je mu 25.(Aneta)
Foto
Dobrý den Aneto, díky za otázku a otevřenost. Máte pravdu, že do 15ti se svým vedoucím nesmíte nic mít. Zodpovědnost je ale především na něm, protože je dospělý. Pokud by si k Vám dovoloval cokoliv, co by Vám bylo nepříjemné, máte právo říct NE a jeho povinností je to plně respektovat. V případě, že by to nerespektoval, určitě nezůstávejte se svými zážitky sama. Svěřit se někomu blízkému je úlevné a důležité.
Rozvadim se a děti, syn 15, dcera 10, jako by zesilely. Nechápou, ze je krize a ani já ani jejich otec ted nemáme na drahou dovolenou. Připadá mi, ze o ni ani nestojí. Ze jen zvyšují chaos. Je možné, ze je to jejich reakce na stres?(Makak)
Foto
Dobrý den, ano je to možné. Rozvod není snadný pro nikoho v rodině. Moc Vám držím palce, aby vše dopadlo co nejlépe. Ráda bych Vás také podpořila v tom, abyste na všechno nezůstávali sami. Někdy může ulevit, když do svého procesu přizvete odborníky. Mohou to být dětští psychologové, ale také mediátoři, sociální pracovníci... Zkrátka kdokoliv, kdo by Vám mohl pomoci situaci zpřehlednit.
Jste spis na straně rodičů, nebo dětí? Mam dojem, ze co se dnes kolem děti děje, neni správné, nemají k nikomu respekt.(Ilona)
Foto
Dobrý den Ilono, jsme na straně rodičů i dětí. Fakt, že se děje něco, co by se dít nemělo bývá důsledkem více faktorů. Nelze někoho vinit, snažíme se spíše hledat způsoby, které vedou ke zlepšení situací.
Načapala jsem syna jak kouří marihuanu. Slíbil mi, že to už nikdy neudělá, ale teď bude léto, nebude chodit do školy, nevím, jestli to nemám řešit nějak radikálněji, třeba ho poslat do nějaké poradny, nebo tak. Nevypadá, ež by měl problémy, ale člověk nikdy neví. (Alice Ch.)
Foto
Dobrý den Alice, je moc fajn, že si všímáte, že je u syna něco jinak, než obvykle. Není snadné dát jednoznačnou odpověď. Ale napadá mě, že poradou s odborníkem získáte více informací o tom, jak by se mohla situace vyvíjet. K odborníkům na drogovou problematiku můžete zajít klidně i bez syna. Po návštěvě se vždycky můžete rozhodnout, jak postupovat dál. Držím Vám i synovi palce!!
Vzali mě na střední školu, ale mám strach z vysvědčení. Byla jsem unavená, a vykašlala jsem se na to. Rodiče jsou po přijímačkách nadšení, ale já budu mít možná čtyřku z fyziky. Nevím, jak jim to říct, všem to zkazí prázdniny. Nevím, proč se to stalo, cítím se pořád unaveně.(Markéta)
Foto
Dobrý den Markéto, gratuluji k přijetí na střední školu :). Napadá mě, že máte za sebou nelehké období. Energii jste soustředila směrem k přijímačkám, úplně chápu, že jste teď unavená. Říkám si, jestli by to šlo rodičům popsat situaci podobně, jak tady na chatu.
Dcera je celý měsíc hodně nervozní. Přitom její známky znám, nečekáme žádné překvapení a rozhodně by mě nenapadlo ji za známky trestat. Nemá ale ráda neúspěch, prohru. Jak s tím pracovat?(Lidka)
Foto
Dobrý den Lidko, mám dojem, že se snažíte k dceři přistupovat citlivě, to se mi zdá moc fajn a patří Vám za to můj velký dík. Za faktem, že dcerka nemá ráda neúspěch může stát celé spektrum důvodů. Jednou z možností, jak s tím pracovat může být například pochvala za to co se dařilo. Mám tím na mysli vypichování úspěchů, aby měla možnost vidět, že se spoustu věcí také daří.