ONLINE CHAT
Dobrý den, absolvovala jsem operaci, před ní jsem měla potíže po zakašlání při zvedání břemene a v noci jsem často chodila na záchod. Dnes po operaci jsem zjistila, že operované partie mám necitlivé, mám pocit že se potřebuji ještě vyprázdnit a musím se soustředit, abych ze sebe něco dostala. Při nutkání musím si ihned na toaletu, jinak ukápnu, po té zjistím, že při vykonání potřeby jsem toho tolik zase nevydala. Při cestování a před spaním to řeším, že méně piju. Nyní se mi stane, že v noci nejdu na toaletu vůbec nebo jednou za noc. Děkuji za Váš názor.(Jana)
Foto
Poraďte se s urogynekologem, může jít o slabost močového měchýře, zúžení močové zrubice nebo "selhání " pásky.
Je pravda ,že inkontinenci pomáhá léčit erotická pomůcka "venušiny kuličky". A dají se koupit jako zdravotní potřeba v lékárnách?(Milena)
Foto
Lze je použít pro cvišení na posílení pánevního dna. Dají se koupit myslím v obchodech s erotickými potřebami.
dobrý den, stává se mi při kýchání, kašlání nebo i když se rozběhnu, že neudržím moč. Zatím v malém množství, ale mám strach aby se to nezhoršovalo. Zkoušela jsem i nějaké cviky z internetu, ale moc dlouho jsem u toho nevydržela. Vždycky začnu a nemám trpělivost. Lze to řešit i nějakým jednoduchým ambulantním zákrokem?(Svata)
Foto
Ano, již jsme zmiňovali možnost pásky, ale zatím jsme nemluvili o cvičení. Určitě je vhodné i cvičení na posílení svaloviny pánevního dna zvláště u lehckých forem stresové inkontinence může stačit. Vhodné je začít pod vedením fyzioterapeuta, ale můžete najít popis cviků a cvičení i na internetu, existuje i DVD kazeta.
Dobrý den, paní doktorko, myslíte, že na inkontinenci je dobrý lék Vesicare a nemá moc vedlejších účinků?(Monika )
Foto
Vesicare je jeden z léků tlumících dráždivost močového měchyře,má relativně málo vedlejších účinků (sucho v ústech, zácpa jsou nejčastější)
Dobrý den, chodím na toaletu často, i v noci, a musím hned, někdy mám pocit, že ani nestihnu doběhnout...dá se s tím něco dělat? Děkuji(nika)
Foto
Ano, již jsme zmiňovali léky tlumící dráždivost měchýře.
Dobrý den. Může mít sexuální praktika při které se zavádí dilatátor do urethry ženy nebo muže nějaký vliv na inkontinenci? Děkuji za odpověd(Jana)
Foto
Ano - může docházet k poranění - sliznice - častější záněty močových cest, které mohou zhoršit kontinenci, nebo inkontimnenci i vyvola (obvykle jen krátkodobou), ale i poškození zevního svěrače močové trubice.
Dobry den pani doktorko, je mi 68 let a bohuzel inkontinence mne velmi trapi. Mam problem pri behu, pri kychnuti, pro zakaslani a nahle musim na toaletu a je to akutni musim to stihnout hned, pokud neni v bliizkosti toaleta tak je katastrofa. Deluji za odpoved Milla(Milla)
Foto
Velmi pravděpodobně máte kombinaci obou dříve zmíněných typů inkontinence. Léčba je obvykle dvoufázová - nejprve řešení jednoho a pak druhého problému (tedy ve Vašem případě asi kombinace pásky a léků)
Dobrý den, je mi 33 let. Neustále chodím na malou stačí jít jen do supermarketu a už se poohlížím po toaletě. Dá se to nějak léčit. Když jsem byla u lékaře řekl mi že to nemůže být hyperaktivita měchýře a tak jsem odešla znechucena. Hodně se tím trápím, jezdíme každý rok na dovolenou autobusem a to je pro mě peklo. Co mám dělat. (Adriana )
Foto
Najděte si vstřícnějšího urogynekologa. Nejpíše se opravdu jedná o citlivější měchýř (hyperaktivní, dráždivý), který reaguje nucením i na slabé podněty. Stahněte si z internetu "mikční deník", kde zaznamenáte 2-3 dny každé močení, každé nucení popřípadě každý únik a vezmete ho k urogynekologovi. Existují léky, které vyrazně tuto hyperaktivitu tlumí.
V kolika letech začínají u mužů problémy s prostatou? Je možné, že už je má můj čtyřicetiletý přítel? A mají volně prodejné léky na tyto problémy nějaký účinek? (Kristýna)
Foto
obvykle až kolem 50 let,volně prodejné léky mohou mírně ovlivnit příznaky (zlepšit proud moči). V tomto věku by bylo dobré navštívit urologa - jednoduchým ultrazvujovým vyšetřením je možné snadno změřit velikost prostaty a také, zda nezůstává v měchýři po vymočení zbytková moč.
Babička (70 let) má problém s nočním močením. Nucení k močení ji budí několikrát za noc, ale vždy si jen "ucvrnkne". Přes den je pak velmi unavená a usíná, protože se nevyspí v noci. Stydí se ale se svým problémem jít k lékaři. Ráda bych jí pomohla, ale nevím jak. (Lenka)
Foto
Poraďte se s praktickým lékařem a přemluvte babičku, aby se nechala vyšetřit. Byly by pro ni asi vhodné léky s tlumivým vlivem na stahy močového měchýře. Zřejmě by postačovaly jen na noc.
Dobrý den paní doktorko, je mi padesát a gynekolog mi doporučuje nějakou pásku, aby bránila inkontinenci. Co to je a platí tu operaci pojišťovna?(Hradecká)
Foto
Ano, je to nový moderní typ léčby stresové inkontinence. Nevyžaduje větší operaci, je to tzv. mini-invazivní zákrok, kdy se zavádí páska, která zabrání uniku moči. Výkon je plně hrazen pojišťovnou.
Čeká mě operace kvůli inkontinenci. Kdy budu zdravotně v pořádku a kdy mohu mít sex?(renata)
Foto
Nepíšete, o jakou operaci se jedná - obvykle trvají pooperační omezení 6-8 týdnů.
Můžu se zeptat, jestli platí pojišťovny plenky pro staré lidi? A kolik peněz měsíčně?(xyxyxyxy)
Foto
Ano, ale pouze pokud jsou indikovány (tj předepsány praktickým lékařem). Jinak si je musíte platit sami. Typ pomůcky se řídí závažností inkontinence. Váš praktický lékař Vám také tyto pomůcky předepíše a bude Vás informovat o výši částky hrazené ze zdravotního pojištění.Obvykle je třeba i doplatek pacienta.
Je možné, že únik moči postuhuje i muže? A v jakém případě? Můj manžel je po mrtvici a pomočuje se. Je to ono?(čtenářka z Turnova)
Foto
Ano, inkontinence se objevuje i u mužů, ale méně často než u žen. Po postižení mozku mozkovou mrtvicí je častá porucha funkce dolních močových cest, kdy selhává centrální kontrola řízení (tlumivý vliv mozku na stahy svaloviny v měchýři). V tomto případě je léčba obtížná, neobejdete se bez inkontinenčních pomůcek, vhodné je (podobně jako u dětí) dbát na častější vymočení v pravidelných intervalech, tak aby nedošlo k velké náplni měchýře, která vyvolá vůlí nekontrolovatelný únik.
Paní doktorko: Slyšela sem, že sou dva druhy inkontinence. Jak se liší a léčí se každá jinak? (Marta Pokorná)
Foto
Ano, existuje více druhů, ale máte na mysli zřejmě inkontinenci stresovou (při "stresových manévrech jako je smích, kašel,zatlačení jako na stolici) a inkontinenci urgentní, doprovázenou častým a silným nucením,kdy může dojít až k pomočení. Diagnóza je klinická, obvykle se informace o charakteru úniku musí doplnit dalším vyšetřením. Pro každý typ inkontinence je jiná léčba
Jak poznám, že rodiče trpí Alzheimerem? Je nějaký test nebo speciální vyšetření?(Tamarka)
Foto
Ano, existují projevy, které by vás měly upozornit na možnost tohoto onemocnění, pro více informací se podívejte na webové stránky České alzheimerovské společnosti, kde tyto testy můžete najít. V případě, že bude podezření potvrzeno, objednejte se na vyšetření specialistou - do poradny pro poruchy paměti(obvykle neurolog, psychiatr, geriatr)
Můj otec je dementní. Velice často si sahá do rozkroku a zřejmě masturbuje klidně i když je mezi lidmi. Existují prášky které by ho utlumili? Nebo co s tím?(Novotný)
Foto
U demence chybí volní kontrola chování a objevuje se celá řada poruch chování. Pacient si ale nevhodnost chování neuvědomuje a nedokáže reagovat na vysvětlení ani si ho nepamatuje. Protože masturbace není zdravotně ohrožující pouze společensky nevhodná porucha, nedoporučuje se žádná léčba. Všechny tlumivé léky navíc zvyšují riziko upadnutí a zvyšují ve velkých vědeckých studiích i riziko úmrtí. Pokuste se vystihnout, kdy k takto nevhodné činnosti dochází, a předejít jí (nabídnout jinou činnost, procházku nebo jinou oblíbenou činnost).
Po 2. porodu mi uniká moč a musím nosit vložky. Dost mě to trápí a žádné doplňky stravy nepomáhají. Poraďte. (Zuzka)
Foto
Doplňky stravy obvykle ke zlepšení nevedou. Vyhledejte odbornou poradu s gynekologem nebo urogynekologem.
Paní profesorko, maminka 86 let trpí poměrně dost inkontinencí a lékař jí dává léky. Myslíte, že v jejím věku je vhodná operace? (ilona)
Foto
Pokud by se jednalo o inkontinenci při "stresových" manévrech (smích, kašel, zdvihnutí břemene), pak by bylo možné také řešit urogynekologicky (páskou). Většinou však v tomto věku je na vině více faktorů současně - slabost svěrače močové trubice, pokles rodidels oslabením svalstva pánevního dna,větší dráždivost močového měchýře, ale i onemocnění mozku (po mozkové mrtvici, u těžších poruch paměti,při ateroskleróze mozkovývh tepen). Léčba jednoho může stav kontinence zlepšit, nemusí ale vést k úplnému vyřešení problému. V každém případě je vhodné používání inkontinenčních pomůcek, vhodného oděvu (tj. který se snadno a rychle svlékne), ale i pomůcek na toaletě (třeba nástavec) nebo blízkost toalety zlášť u seniora s obtížemi pri pohybu a chůzi
Po porodu mám problémy, občas mi unikne trochu moči, když se směju, nebo třeba skáču. Je mi to dost nepříjemné, a nosit vložky na inkontinenci nechci, připadala bych si divně. Existuje nějaký způsob, jak situaci zlepšit?(Janka)
Foto
Velmi pravděpodobně se jedná o tzv. stresovou inkontinenci (únik při zvýšení břišního tlaku). Tam má vynikající výsledky řešení tahuprostou páskou (provádějí urogynekologie). Obvykle se dosáhne úplného vyléčení.
Máte nějaké doporučení pro cestování? Babička má trochu problémy s udržením moči, jede s námi do Itálie autem a neradi bychom, aby došlo k nějaké nehodě. Je to pro ni velice nepříjemné a stresuje ji to.(Milena)
Foto
Jako krátkodobé řešení je vhodné rozdělené pití tekutin (nevypít najednou před cestou celé pivo, ale zvlášť když je horko se nesnažit tekutiny příliš omezovat, to pro staršího člověka může být nebezpečné). Doporučuji dělat časté zastávky v místě, kde jsou dobře dostupné toalety. Pro cestu bych doporučila použít "pro jistotu"i inkontinenční pomůcky (podle mnžství úniku například vložky pro inkontinenci, nebo vložnou plenu). Pokud se jedná u časté obtížně zvládnutelné nucení, kdy dojde k vymočení/úniku jen malého množství (urgentní inkontinence), pak je možné použít i léky tlumící močový měchýř. Třeba jen i jednorázově. Ale jsou jen na předpis a mohou mít i rizika (zhoršovat vymočení ad.) Toto je ale jen řešení pro cestu. Po návratu přemluvte babičku k vyhledání odborné pomoci.
krásné odpoledne, paní Evo, zajímalo by mě, právě, teď mohla by jste (po)radit, jako lékařka, a doktorka, jest-li pak, už ve zdravotnictví lze, nebo nelze (vy)léčit., Inkontinence - pomočování, že, již ve současné době jsou nalezené., Léky - močové inkontinence, mockrát děkuji za odpověď(viki)
Foto
Záleží hodně na příčině a typu inkontinence. Než se tedy začnete léčit, je potřeba vyšetřit příčinu inkontinence a její charakter. Všechny typy inkontinence jsou léčitelné - v mnoha případech lze dosáhnout úplného udržení moči, u některých typů léčba minimálně sníží počet úniků a nebo unikající množství
Bude zase informační stánek na Andělu v Praze v době Světového týdne kontinence a připadně kdy přesně? Děkuji.(Saša)
Foto
Ano, stánek Inkofora bude od příštího týdne (od 22.6.do 26.6.2015) v obchodním centru Nový Smíchov naproti supermarketu Tesco)od 10-17 hodin
Kde se o své nemoci mohu poradit s odborníkem? Jsem z Prahy.(Vera)
Foto
Pokud jste žena, nejlépe s Vaším (uro)gynekologem. Můžete také přijít příští týden do obchodního centra Nový Smíchov, kde bude informační stánek Incofora, kde budou letáčky o inkontinenci a odborníci, kteří Vám mohou nabídnout i osobní poradu a zprostředkovat vyšetření na některém z pražských specializovaných pracovišť.