ONLINE CHAT
Jste známý jako odpůrce Kristellera. Nemá s tím problémy s ostatními porodníky? Většina českých porodníků s tlačením na břicho souhlasí, nebo ne?(Maminka Alka)
Foto
Kristellerova exprese je odmítána všeobecně v rozvinutém světě. Tam, kde není možné použít moderní operační postupy je situace jiná.
ublíží tato metoda miminku a včem?(jarmila)
Foto
Jeste jsem chtela dodat geneticke vysetreni nam za celych 8 let neprokazala Co je to za postizeni kdyz tehotenstvi bylo bez komlikaci a mame tezce postizenou dceru. Nedokazu si to vysvetlit jen to ze pri porodu neco zpackali. Diky za odpoved.(Petra Scherrer )
Foto
Dobry den. Chtela jsem se zeptat jestli Kristellerova exprese mohla ublizit memu diteti. Protoze me tehotenstvi a vse bylo v poradku a narodila se me tezce postizena dcera. Ma polykaci problemy je vyzivovana sondou spatne vydi nechodi a je toho vice. Mohu zalovat nemocnici porodnika. (Petra Scherrer )
Foto
Doporučuji se poradit se soudním znalcem, který posoudí objektivně situaci na základě prostudování zdravotnické dokumentace.
Dobry den pane doktore, kdyz se pise, ze tlaceni na bricho je spatne, jak lze tedy alternativne postupovat v pripade, kdy je miminko jiz castecne v porodnich cestach a uvizne napr. kvuli kratke ci obtocene pupecni snure, nebo kdyz rodicka vlivem epiduralu prijde o kontrakce?(Tomas. V.)
Foto
Použít VEX nebo forceps podle podmínek a indikací.
V Česku máme vyšší úmrtnost matek při porodu (V ČR je 5,3 úmrtí matky na 100.000 živě narozených, v Rakousku mají 3,9). Není to dáno i masivním užívání KE (přidržením děložního fundu)? Sledují se poranění po KE, když se tento zákrok nepíše ani do zdravotnické dokumentace? (Soňa Kolmanová)
Foto
Bohužel posledních cca 7 let není možné analyzovat příčiny mateřské úmrtnosti v ČR (nedostatek legislativy), proto neumím odpovědět.
Dobrý den, měla bych na Vás dotaz, zda-li Kristellerovu expresi mohou provádět i porodní asistentky? A další dotaz zní, zda-li následkem této metody může vzniknout pupeční kýla? Je povinnost zapsat tento postup do propouštěcí zprávy (formuláře)? Mám osobní zkušenost z porodnice v Hořovicích z roku 2006, kdy porodní asistentka spojila ruce a od hlavy směrem k noham mi tlačila na břicho. Když to laicky popíšu, tak jako by dítě ze mne "vyrazila" svými spojenými předloktími. Při tomto "úkonu" jsem na chvíli omdlela, takže ani nevím,jak se dítě narodilo a museli mi dávat kyslík. Když jsem se dívala do mého propouštěcího formuláře a i do formuláře dítěte, tak tam nic o této metodě nemám zapsáno. Děkuji za odpověď.(Majda)
Foto
Kristellerova exprese může být zneužíván zejména starším personálem a v místech, kde není dobré vedení. Dříve také nebyl pohled na Kristellrovu expresi tak negativní.
Dobrý den pane doktore, diskutuje se o zakázanosti Kristelerovy exprese. U mého porodu byla také použita dvěma PA, dítě protrahovaný porod s touto metodou odneslo pouze jen s hypotonií. Jak je možné, že lékařská komora neshledala tento zákrok jako non lege artist a lékaře nepotrestala? Vypadá to, že ačkoliv je tento zákrok zakázaný, děje se běžně a odvolání u ČLK k ničemu. Děkuji Jana(Jana K.)
Foto
Dobry den, proc se Kristellerova exprese nezapisuje do zdravotnicke dokumentace? Například ve Francii musí byt jakekoliv zatlaceni na bricho (napr. při zaseknuti raminek) uvedeno v porodopise. Jinak rodila jsem rijen 2013 Praha Apolinar, během porodu mi porodni asistentka za souhlasu dvou lekaru tlacila vsi silou (celou vahou tela) predloktim do bricha, byla to Kristellerova exprese? Porod skončil rupturou vaginy a nastrihem, který se dále roztrhl, podle dvou lekaru, kteří byli u porodu bezna věc. Pro urychleni porodu nebyl zadny důvod, dite mělo Apgar 10-10-10 i monitor byl celou dobu v poradku. Duvod, proc mi tlacili na bricho mi nikdo nerekl, je mozne, ze jsem narazila na porodni asistentku a lekare, kteří to takhle proste delaji vsem? Podle porodnice byl porod po odborne strance v poradku, co si myslite vy? (Jarka )
Foto
Dotaz na Gyn.por.kliniku U Apolináře.
Dobrý den, Kristellerova exprese- nebo také počeštěný výraz "Přidržení děložního fundu", je zakázanou a velmi nebezpečnou praktikou, která se dle lékařů v ČR už neprovádí. Zkušenosti žen jsou však naprosto opačné. Můžete mi objasnit, co porodníky vede k tomu, že používají takto nebezpečný manévr, který ohrožuje zdraví matky i dítěte? Jak se jako rodící žena mohu spolehnout, že lékaři u porodu budou dbát na mé a dítěte zdraví, když proto, aby mohli používat zajetou praxi nebezpečné metody a vyhli se sankcím pouze pozměnili její název? (Anna Frantíková Procházková)
Foto
K porodu si žena vybere porodnicike které má důvěru.
Z jakého důvodu se KE u nás stále ve velkém počtu porodů používá? Je to třeba z důvodu urychlení porodu, i když na to třeba ještě není žena připravená?(Petra)
Foto
Frekvence Kristell. exprese je velmi nízká až vyjímečná.
Dobrý den, může tlak na břicho při porodu později u ditete vyvolávat febrilni křeče? Děkuji za odpověď.(sassanka)
Foto
Kreistellerova exprese s velkým tlakem na fundus a při porušení dalších podmínek může vyvolat poranění plodu i intrakraniálně (Hlavičku plodu).
Jak je možné, že o tlaku na fundus musí být vedeny debaty? Je celosvětově uznána jako škodlivá i dle WHO a jen v naší zemi naši porodníci tvrdí rodičkám opak? A jak je možné že použití této praktiky se ve zdravotní dokumentaci nedohledá? Jak si takovéto chování můžou porodníci dovolit?? Kde má místo rodící žena, kde je úcta k ní jako k ženě jako k matce?? Porodník má být empatický a nezasahovat, pouze vyčkávat. Vysvětlete mi kam se ztratil respekt k ženě a porodnímu procesu a dějí se v porodnicích takovéto prasárny včetně dalších rutinních zákroků. Žena dostává rozkazy je ponižována místo toho aby měla klid soustředit se na porodní proces.....nechápu, že se o tlaku na fundus vůbec debatuje....(Ilona Suchá)
Foto
Porodníci nikdy neztratily respekt k ženě a porodu.
Lepší císařský řez, nebo normální porod?(Klára)
Foto
Způsob v edení porodu má svá jasná pravidla.Fyziologický porod je spontánní a vaginální cestou Císařský řez musí mít své indikace a podmínky.
Dobrý den, mám před sebou teprv první porod a chtěla jsem se zeptat zda se proti takovému zákroku mohu bránit. a nebo zda může ublížit mně a miminku. děkuji (Gabriela Turková)
Foto
Jako rodička máte svá významná práva a můžete již na začátku porodu své stanovisko jasně sdělit.
Vážený pane doktore, proč se stále vykonává tolik rutinních zákroků a vyšetření i v případě dobře probíhajícího porodu, když je známo, že to naopak může porod dosti pokazit? Např. když rodičce vyhovuje poloha na všech čtyřech, proč je nucena tlačit vleže na koze? Proč se rutinně provádí protržení plodového vaku? Nástřih hráze? Rozhovor při příjmu, který ženu často odvádí od důležitého se ponoření se "do sebe"? O zmíněné KE nemluvě? Proč jsou porody zbytečně urychlovány? Nestačilo by nechat ženy rodit jak potřebují a být jim ku pomoci, pouze když to je opravdu potřeba?Proč téměř nebývá brán v úvahu psychologický aspekt porodu? Děkuji za odpovědi.(Aneta)
Foto
Zbytečné "zásahy" v UPMD nejsou.Fyziologické porody necháváme rodit porodní asistentky a velmi rádi.Každý "zásah" musí mít svůj důvod (indikaci) a podmínky.
Dobrý den, pane doktore, jak se stavíte k provádění Kristellerovy exprese v ÚPMD? Dvakrat byl v tomto ústavu na mě tento zákrok prováděn. Děkuji.(Martina Sáblíková)
Foto
Platí předcházející odpovědi.
Musí se Kristellerova exprese a tlak na fundus zaznamenávat do zdravotnické dokumentace? Spoustě z žen v ní ta to informace chybí. Kde se tato škodlivá technika vyučuje a kdo je za její užívání skutečně zodpovědný? (Nástinová)
Foto
Pokud je Kristellerova exprese použita, měla by být popsána z jaké indikace a za jakých podmínek.Platí, že se používá jen těmi nejzkušenějšími a vyjímečně.
Dobrý den, jakou úlohu podle současných trendů v porodnictví má u porodu matka? Jaké je její právní postavení? Jak validní jsou její názory na péči, která jí má být poskytována kdykoli během pobytu na oddělení? Jak z hlediska etiky lékaři určí, komu v případě ohrožení života obou dát přednost? Je skutečně jediné relevantní kritérium pro úroveň českého porodnictví novorozenecká úmrtnost? Proč se lékaři nechlubí i dalšími statistikami, např. tou, v jakém stavu (fyzickém i psychickém) opouští porodnici matky? Jak je možné, že se Kristellerova exprese, či alespoň česká specialita "přidržení fundu", neobjeví v dokumentaci o porodu? Jak je možné, že kvůli tajenému používání tohoto zákroku neumí čeští porodníci pracovat především s vakuumextraktorem na úrovni porodníků západních? (O tomto přiznání existuje záznam z konference.) Kdo je za toto zodpovědný a jaký postih mu od zaměstnavatele hrozí? Jak se vy osobně díváte na vděčné rodičky, na nichž bylo toto násilí spácháno a ony to neřeší? Děkuji za odpovědi.(Gehenna)
Foto
Matka má při porodu rozhodující úlohu,vždy se na její práva porodníci dívají a respektují.Má ovšem také povinnosti a to především ve vztahu k dítěti a respektu práv dítěte.V případě ohrožení života má matka přednostní právo na záchranu před dítětem. Kvalitu péče v perinatologii zdaleka neurčuje pouze novorozenecká úmrtnost. Porodníci v kvalitních porodnicích zjišťují spokojenost pomocí anonymních dotazníků při odchodu z porodnice.Ve zdravotnické dokumentaci se neobjeví záznam o Kristellerově expresi, protože se používá vyjímečně. V případě použití by měla být popsána.Je pravdou, že v současnosti je frekvence používání operačních způsobů ukončení porodu velmi nízká a z toho vyplývající malá zkušenost v používání těchto metod zejména u mladších lékařů.Nemyslím si, že v současnosti rodičky o nespokojenosti s porodem mlčí.
Můžete odpřísáhnout, že se tato praktika na vašem pracovišti v Podolí nepoužívá?(František)
Foto
Kristellerova exprese by se měla používat ve velmi mírné formě a za zcela specifických podmínek jen zkušeným personálem, který garantuje výsledek.
Dobrý den, jsem otec male Lucie, coz je pripad, ktery to nyni vsechno rozviril. Jak se prosim stavite k myslence povinného porizovani videozaznamu (jako soucasti dokumentace, nikoli ke zveřejnění) aby se takovym praktikam zabranilo? Mam nazor,ze kdyz lze natacet zásahy exekutorů, proc ne tohle. Take jde o ochranu prav. Dekuji.(Vlastimil Blaťák)
Foto
Myslím si, že pořizovat videozáznam porodu není dobrý nápad.Jedná se o vysoce specifickou činnost rodičky i zdravotního personálu, kterou umí posoudit zase pouze znalec oboru. Pro laickou veřejnost to nemusí být pochopitelné.
Som veľká fanynka Kristellerovej expresie. Je to tá najlepšia technika na svete. Po jej použití sa žene (mnohokrát) rovno naskytne príležitosť k sterilizácii. Dieťa, hoci nezrelé, je okamžite delegované von z maternice, čo je skvelé, lebo ho konečne vidíme (v maternici ho nevidíme, nemôžeme si ho ošahať, ani ho poriadne vyšetriť (zrakom, poklepom, posluchom, reflexy...)). Pán doktor, verím, že tlak na fundus robíte rád. Kto by si neošahal vršok maternice rád - naposledy v danom tehotenstve? (Milka)
Foto
Kristelerovu expresi používám velmi zřídka (za určitých podmínek. Raději ukončuji nepostupující porod pomocí kleští
Dobry den, Porodila jsem dite po velmi dlouhe oteviraci dobe (pres 24 hodin), tedy vysilena, ale v 2.dobe porodni jsem byla v podrepu a pote jen na 2 zatlaceni bylo dite venku (bez nastrihu apod.) Zena nebo i jeji telo samo dokaze tlacit vzdy bez pomoci, dite tam proste "nezustane". Mam 2 otazky. Proc radeji porodnici misto zasahu nepodporuji tlaceni v prirozenych pozicich, ktere zvetsuji prostor pro pruchod ditete? A videl jste nekdy vubec opravdu prirozeny porod bez jedineho vnejsiho zasahu? (Jitka)
Foto
Porodníci samozřejmě podporují tlačení za předepsaných podmínek v přirozených polohách. V Ústavu pro péči o matku a dítě rodí značná část rodiček bez nebo s minimálními zásahy do porodního děje. Velkou část porodů vedou porodní asistentky.
Hrozí vůbec něco zdravotnickému personálu, pokud Kristellerovu metodu použijí? Vždyť se ani nezapisuje do chorobopisu. Děláte vy sám něco proti tak častému používání této metody v českých porodnicích? Děkuji za odpověď(Barbora H.)
Foto
Kristellerova exprese v dobře vedeném ústavu se provádět nemá.To učíme již studenty medicíny i na zdravotních školách porodní asistentky.V praxi se vyjímečně s mírnou formou přesto setkáváme. Je však na zkušenostech, znalostech lékaře, který je zodpovědný za vedení porodu,aby tuto metodu používal i ve velmi mírné formě co nejméně.Existují jiné formy ukončení vedení porodu (klešťový porod event. vyakuumextrakce (VEX), které jsou mnohem bezpečnější.