ONLINE CHAT
Dobrý den. Cca měsíc jsem používala nikotinové náplasti, měla jsem ale na nohách, kam jsem náplasti aplikovala rudé, jakoby lehce popálené stopy ohraničené přesně velikostí náplasti. Přestala jsem tedy náplasti používat a cca 3 týdny pokračovala bez problémů s nekouřením . Poté mi z ničeho nic otekly nohy, začala jsem mít bolesti na hrudi a bušení srdce. Lékařka mi bohužel sdělila, že je to z "psychických nervů ", z důvodu velké bolesti jsem tedy ač nerada a nelogicky sáhla opět po cigaretách. Po týdnu na nemocenské bolesti neustupovaly. U jiného lékaře mi byl zjištěn zánět mezižeberních chrupavek. Chystám se tedy opět s kouřením zatočit a chci se zeptat. Je možné, že by můj stav mohl mít souvislost a) s nekouřením a tedy jakýmsi možná podvědomým stresem, nebo za b) s nějakou reakcí na nikotinové náplasti? Nebo je pravděpodobnější, že jde o schodu náhod. V průběhu odvykání jsem tedy ani neevidovala žádné čištění plic, naopak přestalo vykašlávání hlenů, které bylo běžné při kouření. Děkuji (Tereza)
Foto
Vaše nemoc velice pravděpodobně nesouvisela s výlukou kouření. Kožní reakce na nikotinovou náplast se může vyskytovat, ale otoky nohou a bolesti na hrudi by náplast neměla způsobovat. Byla to tedy pravděpodobně shoda náhod, To, že jste přestala po výluce kouření kašlat, je naopak dobře, průdušky přestaly být drážděny.
Přestal jsem kouřit nedávno po operaci srdce. Mohu užívat Champix?(Eliška)
Foto
Ano, můžete. Neměl by Vám nijak uškodit.
Paní doktorko, mám 13 letou dceru a ta kouří a docela dost. My doma jsme nekuřáci. Mám jí dát na léčení nebo co mi poradíte?(XYxx)
Foto
Pokud Vaše dcera nechce, nebo se jí nedaří přestat kouřit po domluvě, pak samozřejmě je dobré jí vzít ke specialistovi do ambulance pro odvykání kouření. Jste jako rodiče nezletilé zodpovědni za její zdraví a život.
Jsem z venkova a pracuji v malé firmě. Sedím v kanceláři s majitelem firmy a ten hulí celý den jak komín. Mě to hodně vadí, tak mu naznačuju, že by měl chodit ven. Ale je to holt majitel. Můžu se nějak bránit? Ale bojím se, že přijdu o práci a tady je to s prací špatný.(Václav V.)
Foto
Máte právo se ohradit proti kouření ve společném prostoru. Nicméně, jak píšete, pokud je kouřící majitelem firmy, bude to velmi obtížné.
Dobrý den, je možné stříhat nikotinové náplasti a snížit si tak vstřebávané množství nikotinu? Druhý dotaz, na kolik je běžné, že po aplikaci náplasti pokožka velmi zarudne a svědí, následuje tupá cca hodinová bolest celé končetiny. Děkuji mnohokrát (Tereza)
Foto
Je možné si koupit náplasti s menší koncentrací nikotinu, stříhání je méně výhodnou alternativou. Místní podráždění pod náplastí se bohužel může objevit, pokud jsou tyto obtíže výrazné, je nejlepší přejít na jinou formu nikotinové substituce (poradí Vám i v lékárně).
Moje těhotná přítelkyně si tajně občas dá cigáro. Co tím způsobuje plodu? Už sem jí za to vynadal, ale říká, že ty tři cigarety denně neškodí.(Janek)
Foto
Plodu škodí každá cigareta. Poškozenmí plodu jsem vyjmenovala výše.
Dobry den, mam problém, ze nemohu pit alkohol, po imunologickem vysetreni mi pani doktorka sdelila, ze mam alergii na alkohol. Prosim, je to mozne? Drive jsem tento problém nemela. Je mi 40 let. Dekuji Vam.(Jana)
Foto
Můžete mít tzv. defekt enzymu DAO, který způsobuje nealargickou histaminoliberační reakci na alkohol. Pak je opravdu lepší se alkoholu vyvarovat, toto totiž nelze nijak léčit.
Je mi 50 let a seznámil jsem se po dlouhé době s báječnou ženou. Já jsem zapřísáhlý nekuřát a ona kuřák. To je jediné, co mi na novém vztahu vadí. nechci o ni přijít, ale kouření mi je odporné. Jak ji motivovat, aby přestala? (Zdeněk Novotný)
Foto
To je velmi obtížné, nejlepší motivací pro ni může být její vlastní profit z ukončení kouření, uvědomí-li si jej. Vztah bohužel u lidí závislých na kouření často nebývá důvodem k jeho ukončení.
Dobry den, chtěla bych se zeptat, jak moc je pasivni koureni u deti (domacnost kuraku) skodlive a zda je pravdepodobne, ze deti pak samy zacnou kourit. Dekuji.(Vlasta)
Foto
Bohužel pasivní kouření je stejně škodlivé jako aktivní a zvyšuje zdravotní rizika a snižuje délku a kvalitu života. Děti kuřáků jsou častěji sami kuřáci.
Dobrý den paní doktorko, chci se zeptat: Čekáme s manželem miminko a já ho prosila, aby seknul s kouřením. Máme malý byt a on vyhuluje z okna. No a až se malý narodí, potřebovala bych nějaký rozumný argument, aby nekouřil, že to mimču škodí. Poradíte? Mám ho vzít do nějaké poradny?(Žaneta)
Foto
Rozumným argunment pro ukončení kouření je ochrana Vašeho společného dítěte a zároveň zlepšení životního výhledu a kvality života Vašeho partnera. Možná rizika vyplývající z aktivního i pasivního kouření jsem vyjmenovala výše.
Cigarety lezou do peněž a přesto si je můj nezaměstnaný přítel kupuje. Vykouří dvě krabičky asi za 150 korun denně. Ráno chrchlá. Jak ho přesvědčit, aby přestal? Mám mu koupit nějakou náplast?(Cecilka)
Foto
Milá Cecilko, Váš přítel má zřejmě těžkou závislost na kouření cigaret. Bylo by dobré o tom s ním promluvit a bude-li motivován, poslat jej do ambulance odvykání kouření. Bohužel je faktem, že v řadě případů u těžce závislých kuřáků neplatí žádné rozumené argumenty.
Dobry den.chci se vas zeptat jestli je pro telo dobre naraz prestat kourit nebo omezovat az k nule...je mi 37let a kourim od 18..cca20cig.denne.dekuji preji hezky den.(kamil)
Foto
Viz předchozí odpověď
Dobrý den chci se zeptat - co je lepší - přestat kouřit ze dne na den,nebo snižovat dávky.Moje kamarádka přestala okamžitě a od té doby má všechny možné nemoci . co Vy na to,děkuji za odpověď Roxy(roxy)
Foto
Nejlepší je obvykle přestat ze dne na den, stanovit si den D, pokud jste odhodán. Je i možnost postupného snižování s úplným ukončením ve stanovený den D. Bohužel se u Vaší kamarádky mohly manifestovat nemoci, které již byly založeny před ukončením kouření cigaret (mohly být i kouřením způsobeny) a jejich symptomy možná byly umocněny přechodnými abstinenčními příznaky.
Dobrý den, paní doktorko. S jakými problémy se nejčastěji u kuřáků ve své praxi setkáváte? Děkuji(J. L., 36 let, Praha)
Foto
Ve své praxi plicního lékaře a imunologa se nejčastěji bohužel potkávám s rakovinou plic, a to i u mladých lidí, s chroncikou obstrukční plicní nemocí a plicní fibrózou.
Dobrý den, co říkáte na zákon o zákazu kouření v restauracích? Myslíte, že poslanci zákon schválí? (Karel (60), Ústí nad Labem)
Foto
Bohužel se obávám, že ani tentokrát na to nedojde. Je mi velice líto, že nepatříme mezi civilizovaný svět, kde není většina nekuřáků včetně dětí diskriminována a přímo ohrožována na zdraví menšinou kuřáků.
Dobrý den, jaké nemoci a rizika hrozí kuřákům? Po jaké době se začnou projevovat? (Magda (26), Brno)
Foto
Je to velký výčet nemocí, nejčastěji je to kornatění cév, infarkt, mozková mrtvice, rakovina plic, ledvin, močového měchýře, jazyka, hrtanu, neplodnost, chronická obstrukční plicní nemoc, plicní fibróza a jiné závažné nemoci. Kuřáci mají v průměru zkrácenou délku života o 15 let oproti nekuřákům. Nemlci se mohou objevovat kdykoli, ale samozřejmě čím déle kouříte, tím je riziko vyšší.
Hezký den, kouřím jen svátečně, tak pět cigaret denně, a ještě navíc "light". Myslíte, že i tohle škodí? Bydlím v Praze a myslím, že nám spíše škodí ten strašně znečištěný vzduch... Díky za odpověď (Martina)
Foto
5 cigaret denně není rozhodně svátečně a cigarety light mohou být i škodlivější než tzv. tvrdé. Pokud bydlíte v Praze a ještě kouříte, pak si zvyšujete kumulativní riziko postižení z inhalace škodlivin. Bohužel bylo nově prokázáno, že dlouhodobí slabí kuřáci mají též výrazně zvýšené riziko nejen plicních nemocí, ale dokonce i vyšší riziko rakoviny plic než silní kuřáci, kteří přestali.
I když nekouřím, v noci mě často budí ze spánku kašel. Jde o suchý, dávivý kašel, jakoby vykuckávání. Vždy si musím dát polštář do vertikální polohy....Co si o tom myslíte? Může jít o astma? Mám to pravidelně několikrát do týdne, zvláštní ale je, že přes den mě kašel netrápí...Je mi 34 let. (Sandra A. )
Foto
Ano, může jít o asthma, nebo případně o refluxní nemoc jícnu. Určitě navštivte svého lékaře.
Dobrý den, říká se, že víc než kuřák je ohrožen pasivní kuřák, je to pravda? Děkuji.(Stella (19))
Foto
Více ne, ale bohužel téměř stejně. I to je jeden z důvodů, proč by měl být schválen zákon na ochranu nekuřáků.
Dobrý den, kouřím už 40 let minimálně 20 cigaret denně. Slyšela jsem, že když takový kuřák jako já přestane najednou kouřit, je to pro organismus takový šok, že mu to může śpíše uškodit. Co si o tom myslíte? Děkuji (Štefan Vozaj)
Foto
Na následky přerušení kouření ještě nikdo nezemřel. Naopak, přestanete-li jako silný kuřák kouřit, získáte tím šanci na delší a zdravější život
Mohou mít děti chronické problémy s dýchacími cestami, když se v domácnosti kouří?(V.M.)
Foto
Určitě a pravidelně dokonce mají. Navíc si pak nesou do života zvýšené riziko hlavně chronické obstrukční plicní nemoci a rakoviny nejen plic.
Dobrý den, jak by měl správně náruživý kuřák (cca 30-40 cigaret denně) přestávat kouřit? Děkuji.(Honza (49))
Foto
Nejlépe s pomocí poradny pro odvykání kouření, včetně náhrad nikotinu a přípravků pro snížení touhy po cigaretě. Důležitá je opora rodiny a okolí.
Co si myslíte o čínské medicíně, kdy se u ušního lalůčky napíchne bod a člověku tak má potlačit chuť na cigaretu? Děkuji za odpověď(Miloslav)
Foto
Myslím si, že i tato alternativní metoda může fungovat při pomoci s odvykýáním kouření. Nicméně neexistují žádné validní klinické studie, které by toto potvrdily.
Dobrý den, je pravda, ze by zeny v tehotenstvi nemely okamzite seknout s cigaretami? Nektere totiz tvrdi, ze jim to doktor nedoporucil kvuli moznym abstinencnim priznakum. (Marie Č.)
Foto
Měly. Již jsem odpověděla v předchozí otázce. Pokud nechcete škodit svému dítěti ještě před narozením, přestaňte kouřit co nejdříve. Kouření způsobuje nedostatečnost placenty, čili nedokrvení plodu a způsobuje plodu řadu poškození již před narozením, po narození pak dítě může mít těžké abstinenční příznaky včetně kžečí.
Nekouřím cigarety,ale marihuanu. Věřím v její léčebné účinky. babička ale tvrdí, že si ničím zdraví. Já jsem přitom proti kouření nikotinu,to je chemie! Travička je lék z přírody, kouřili ji už Indiáni a byli zdraví...nebo myslíte, že může plicím škodit? (Dominika )
Foto
Kouření marihuany bohužel ohrožuje člověka také všemi riziky inhalace zplodin hoření, tedy rakovinou plic a plicní rozedmou. Navíc nelze opomenout, že u částí jedinců způsobuje marihuana nevratné psychické problémy a dokonce závažné psychické nemoci.
Dobrý den, paní doktorko. Je správné, když lékař-gynekolog radí silné kuřačce, aby v těhotenství nepřestávala kouřit, že by to pro její tělo a miminko byl šok? Děkuji.(David)
Foto
Nevěřím tomu, že by nějaký lékař radil těhotné ženě, kuřačce, aby nepřestábvala kouřit. Kouření totiž významně poškozuje plod. Pro plod je šok každá cigareta, kterou nastávající matka vykouří, navíc čerstvě narozené dítě těžké kuřačky může trpět výraznými abstinenčními příznaky.
Jaký je váš názor na zákaz kouření ve všech hospodách? Nebudeme my kuřáci diskriminovaný?(Jiří)
Foto
Kouřit by se nemělo v žádném veřčejném prostoru. Pasivní kouření totiž bohužel způsobuje také rakovinu plic, plicní rozedmu a další nemoci způsobené kouřením. Není tedy přípustné, aby kuřáci ohrožovali nekuřáky tím, že je nutní vdechovat ve společných prostorách cigaretový kouř. I v zemích EU a dokonce i Turecku, kde je kouření ve veřejných prostorách zakázáno, nemají kuřáci pocit diskriminace a žádná restaurační zařízení ve velkém nekrachují. Kuřáci si chodí zakouřit na vyhražené místo před restauraci. Myslím, že byste také nechtěl, aby Vám heroinový narkoman píchl část své dávky, aniž byste s tím souhlasil.
Dobrý den, je mi 29 let, ve 30 bych chtěla přestat kouřit. Kouřím 10 cigaret denně od 15 let. Za jak dlouho se dají mé průdušky a plíce do pořádku, tedy do stavu, jako bych byla nekuřák?Přeji pěkný den,Ema(Ema Destinová )
Foto
Určitě kouřit přestaňte. Je třeba co nejdříve, čím dříve přestanete, tím více snížite riziko případných nemocí z kouření cigaret. Není třeba čekat na výročí. Plíce se samozřejmě začnou čistit ihned po vyloučení kouření a také postupně klesá riziko vzniku nemocí způsobených tabákovým kouřem.
Paní doktorko, existuje alergie na cigaretový kouř? Jakmile vejdu do zakouřené restaurace, rozkašlu se, přestože nejsem nastydlá. (Zuzka N.)
Foto
To není pravá alergie, ale dráždění sliznic cigaretovým kouřem, který obsahuje řadu chemických i inertních částic, které vdechujete. Ty pak působí podráždění sliznice a vyvolají kašlací reflex. Proto by se v jakýchkoli veřejných prostorách nemělo vůbec kouřit.
Dobrý den, paní doktorko, ráda bych se zeptala, jak je to se škodlivostí e-cigaret. Slyším různé protichůdné názory....škodí méně nebo více než klasické? Děkuji(Anna (33))
Foto
E-cigarety nejsou samozřejmě neškodné. Inhalujete v nich také škodlivé substance, jednak nikotin, který sice neškodí plicím, ale škodí cévám a srdci, a jednak různé přísady, které mohou být i toxické (kupříkladu různé vůně a ochucovadla). Lze připustit, že mohou být ale dobrým přechodným řešením pro osoby s těžkou závislostí na kouření cigaret, nicméně by neměly být trvalým doživotním řešením.
Můj manžel je silný kuřák a zároveň má astma. Před svým lékařem to tají. Stále mu říkám, že si podrývá zdraví, ale nedá na mě. Co si vlastně kouřením astmatik způsobuje?(Nataša)
Foto
U kouřícího astmatika se stávají inhalační léky, které používá, podstatně méně účinnými. Navíc může dojít v důsledku kouření k nevratným změnám v plicní tkáni, tzv. chronické obstrukčnií nemocni (rozedmě) plic a ta již nejde tak dobře léčit jako astma. Pacient pak může ma chronickou obstruknčí plicní nemoc i zemřít, vpodstatě udušením. Samozřejmě hrozí i několikanásobně zvýšené riziko rakoviny plic, která je téměř vždy smrtelná.
dobrý den, již 11 let jsem nekouřila. znovu jsem začala asi před půl rokem. problémy s dcerou mého manžela, pak v práci a teď nemocná vnučka. Mám šanci přestat???? Děkuji Lenka(Lenka K.)
Foto
Určitě máte znovu šanci přestat kouřit. Je vidět, že jste to efektivně dokázala již před 11 lety, tak to půjde jistě i nyní. Pokud byste potřebovala podporu, navštivte naši ambulanci pro odvykání kouření.
Jak můžu nejrychleji a napořád přestat kouřit. Děkuji za odpověď(al77)
Foto
Základem je vždy odhodlání přestat kouřit. Pomoci Vám mohou poradny pro odvykání kouření a pak léky, které omezují abstinenční příznaky a snižují touhu po cigaretě.
Dobrý den nikolik krat jsem skoušel nevyšlo to. Skoušel žvykački.bonbony a nic. Jsou na to nijaki leki? Dekuji Artja.(Artašes Aršakjan)
Foto
Už existují opravdu účinné léky, které pomáhají při odvykání kouření. Jeden z preparátů je přípravek Champix, který snižuje touhu po cigaretě. Základem je ale silná vůle a odhodlání přestat kouřit, případně návštěva ambulance pro odvykání kouření.