ONLINE CHAT
Dobrý den, je dobré využít spotřebitelský úvěr na koupi nábytku do bytu a do jaké výše je to optimální, když čistý měsíční příjem činí 26 tis. korun, náklady na bydlení 6 tis. korun. Děkuji.(René D.)
Foto
Dobrý den, René, při tomto příjmu a nákladech na bydlení bychom Vám uměli půjčit i půl milionu. Ale na nový nábytek, předpokládám, budete potřebovat mnohem méně - řekněme třeba 150 tisíc. Pokud byste chtěl 150 000 Kč, doporučujeme Vám vzít si půjčku na 60 měsíců (5 let) se splátkou okolo 3500 Kč měsícně, tak aby Vám zbývaly peníze na pokrytí dalších nákladů. Samozřejmě pokud byste chtěl půjčku splatit rychleji a méně přeplatit, bylo by možné a ušetřil byste na úrocích za zbývající období.
Dobrý den, prosím Vás můžu si k mBank převést úvěr z jiné banky a kreditní kartu ke konsolidaci nebo refinancování i když momentálně nejsem zaměstnaný a pečuji o osobu blízkou, tudíž od ní dostávám příspěvek na péči. Děkuji Jirka (Jirka S.)
Foto
Dobrý den, Jirko, obecně to možné je, ale vždy se to posuzuje individuálně
Zdravím Vás, zvažuju půjčku na novou kuchyň, ale bojím se, aby mě v bankce „nepodfoukli“. Na co si mám dát největší pozor?(Žaneta)
Foto
Dobrý den, Žaneto - opět stejně: podívejte se hlavně na RPSN, tedy roční procentní sazbu nákladů.
Jak poznam ze jsou podminy pro pujcku u bany vyhodne? (P. Tošecký)
Foto
Dobrý den, pane Tošecký, návod už jsem dával, podívejte se na jednu z předcházejících odpovědí. Stručně - je to o RPSN, o poplatku za případné předčasné splácení a o sankcích v případě nesplácení.
Dobrý den, jsme oba zaměstnaní a před pár měsíci jsme si vzali hypotéku na první společné bydlení. Rádi bychom si byt hezky vybavili, ale trochu se bojíme dalšího úvěru. Doporučujete půjčku v naší situaci? Moc děkujeme(Hanka + Radim, Úvaly u Prahy)
Foto
Dobrý den, Hanko a Radime, záleží na tom, jak si nastavíte výši jednotlivých splátek, abyste byli schopni v pohodě splácet řádně. V případě, že se rozhodnete pro půjčku, raději si splátky rozložte na delší dobu a splácejte nižší částku. Pokud to vidíte jako uvážlivé, z mého pohledu je to v pořádku a přeji Vám hodně štěstí pro společnou cestu životem.
Na co vsechno vubec dostanu uver? (Jindřiška M. Jihlava)
Foto
Bezúčelový na cokoli :)
Zaměstnavatel mi neuhradil již druhý plat. Aktuálně čerpám z kreditky než mi výplata dorazí. Mám si raději vzít půjčku než bejt zavislý na kreditce? (Petr J.)
Foto
Dobrý den, Petře, to zvažte sám. U kreditky náte obvykle sazbu kome 20%, kdežto u naší půjčky jste na polovině. V tomto případě by byla asi lepší půjčka, ale záleží přesné situaci.
Když bych chtěla půjčku v mBank, jaké podmínky musím splňovat?(Lenka Novotná, 57 let)
Foto
Dobrý den, Lenko, musíme mít stálý příjem a dobrou historii splácení možných dřívějších úvěrů.
Vážený pane Kopecký, půjčili jsme si s manželkou na rekonstrukci zahrady s bazénem. Půjčka, kterou nám naše banka nabídla, byla vyhovující. Nicméně doba se změnila a je mi jasné, že jinde mohu dostat lepší podmínky. Je možné půjčku převést do jiné banky? Velmi Vám děkuji za informaci(Filip Dražil)
Foto
Dobrý den, pane Dražile, určitě je to možné - tento postup se nazývá refinancování. U mBank Vám nabízíme transparentní úrokovou sazbu 9,9% p.a. (RPSN 10,36%) a v případě, že v průběhu splácení byste dostal nabídku na levnější půjčku, my to dorovnáme. :)
Můžu splatit úvěr předčasně bez dodatečných poplatků?(Markéta)
Foto
Dobrý den, Markéto, u mBank určitě ano ;)
Zdravim, za poslední dobu se nam nahromadilo vic pujcek. Za poplatky za vsechny ty uvery platime dost penez. Jde to nejak resit, abychom platili min? Diky!(MV, sokolov)
Foto
Pěkný den, existuje jak refinancování každé půjčky zvlášť, tak také konsolidace vícero půjček do jedné. V případě konsolidace platíte pak jeden úvěr, u refinancování pak máte stejný počet úvěrů jako před tím, ale levnějších. Výběr je na Vás na konkrétních podmínkách.
Dobrý den, s manželem si chceme pořídit nové auto. Existuje nějaká speciální půjčka na koupi auta? Děkuji!(Barbora, 30 let, Chrudim)
Foto
Dobrý den, Barboro, obecně ano, existuje. Doporučujeme neúčelový spotřebitelský úvěr, protože auto Vaše bez jakýchkoli omezení a můžete ho kdykoli prodat, půjčku tím splatit atd.
Chtěli bychom předělat byt, aby měly obě naše děti vlastní pokoj. Nejedná se o levnou záležitost, proto přemýšlíme o úvěru. Kolik si můžeme na toto půjčit peněz?(Líba D.)
Foto
Dobrá den, Líbo, u mBank si můžete vzít půjčku až do výše 500 000 Kč, samozřejmě ale záleží na výši Vašeho příjmu a dalších parametrech. V tomto případě by možná stálo za to zvážit hypotéku. Ale takto "od klávesnice" nedokáži posoudit přesně, co potřebujete a co pro Vás bude výhodnější - záleží na tom, kolik si chcete půjčit.
JSem u vaší banky už pár měsícům příjem mám už několik let a je stálý. Potřebovala bych si půjčit cca 150 000 na zařízení bytu v os. vlastnictví. Zajímá mě tedy, jak dlouho trvá vyřízení půjčky. Děkuji a přejiv ám hezký den(Gabriela)
Foto
Dobrý den, pokud k nám chodí Váš plat nejméně 3 měsíce, pak vidíte ve Vašem internetovém bankovnictví, jakou máte předschválenou výši úvěru. Pokud příjem k nám nechodí, pak stačí příjem doložit a zažádat o zmíněnou částku. V prvním případě bude bude vyřízení trvat několik minut, v tom druhém pak do jednoho dne od obdžení potřebných dokumentů.
Dobrý den pane kopecký, je možné převést stávající fin, závazky k vám? Jde o účet, spořicí účet a půjčku. Díky Hanz(Hanz)
Foto
Dobrý den, Hanzi, samozřejmě, budete u nás v mBank vítán. Vše vyřídíte z domova, aniž byste musel někam chodit. Podívejte se na www.mBank.cz, jsem přesvědčen, že u nás budete spokojený.
Jaký je hlavní rozdíl mezi kontokorentem a půjčkou ?(ffff)
Foto
Dobrý den, u obou se jedná o úvěrové produkty. Půjčka vypadá obvykle tak, že je známá částka, kterou si půjčujete, pak měsíční splátka a délka splácení. Kontokorent se jmenuje také "povolené přečerpání" - v podstatě to znamená, že klient může jít do mínusu a nehrozí mu za to (při dodržení podmínek) sankce. Těmi podmínkami jsou úroky, které za ty půjčené peníze bude splácet a někde i povinnost dorovnat běžný účet na nulu během nějakého časového období, třeba jednoho roku. A samozřejmě klient nesmí překročit schválený limit přečerpání - ostatně proto se to nazývá "povolené přečerpání"
Dobrý den, jsem na mateřské dovolené, můžu si i přesto vzít půjčku?(Jana K.)
Foto
Dobrý den, Jano, v tomto případě je potřeba doložit nějaký další stálý příjem.
Zdravím, jsem Vaší klientkou už několik let. Jsem též několik let řádně zaměstnaná, tudíž příjem mám. Poskytuje vaše bnka ai rxyhlé pujčky? jako jsou pak podmínky.(Martina B.)
Foto
Dobrý den, Martino, v takovém případě, pokud naše služby využíváte aktivně a Vaše mzda chodí na účet u mBank, pak pro Vás pravděpodobně máme předschválenou nabídku a pokud požádáte o půjčku, budete mít peníze na účtě za pár minut. Ale samozřejmě schvalovací proces posuzuje i další parametry jako je dřívejší "platební morálka" apod...
Zajímá mě Váš názor na půjčování peněz přes internet. Myslíte, že je lepší vše řešit osobně?(Olga)
Foto
Dobrý den, Olgo, já si jednoznačně myslím, že půjčkování přes internet je mnohem rychlejší a pohodlnější. Jsme internetová banka a na tomto principu fungujeme - žádné zbytečné poplatky, žádné zbytečné cesty na pobočku... Za nás můžeme on-line žádosti o půjčky jen doporučit, ostatně čím dál víc klientů jde touto cestou a vidí stejné výhody.
Dobrý den, dostanu u Vás půjčku, když jsem vedený v Solusu kvůli pozdní splatností úvěrů?(JP895)
Foto
Dobrý den, obecně, pokud někdo nesplácí své závazky, pak má mnohem nižší šanci, že mu někdo další půjčí. To platí jak mezi známými, tak mezi bankami.
Chtěla jsem se Vás zeptat momentálně se nacházím ve výpovědní lhůtě. Mám šanci dostat půjčku?(Pavlína)
Foto
Dobrý den, Pavlíno, jak u které banky, ale obecná praxe je, že pokud je žadatel ve výpovědní lhůtě, obvykle mu banka žádost nechválí.
Jsem matka samoživitelka a potřebovala bych zrekonstruovat dětský pokoj, ale nemám na to peníze. Můžu si vzít půjčku a za jakých podmínek? Díky za radu.(Nina P.)
Foto
Dobrý den, Nino, půjčku si vzít můžete, pokud máte zdroj příjmů, ze kterého můžete platit splátky.
dobrý den, když si u vás půjčim peníze, jaké výhody získám?(annamym)
Foto
Dobrý den, jasně a stručně: transparentní sazbu a garanci, že když najdete levnější nabídku neúčelového spotřebitelského úvěru, my ji dorovnáme.
Dobrý den, jaké jsou hlavní rozdíly mezi bankovní a nebankovní půjčkou? A proč bych měla zvolit právě vaší nabídku? Milena(Milena)
Foto
Dobrý den, Mileno, podívejte se, prosím, na jednu z předchozích odpovědí, tam jsem to celkem podrobně vysvětlil. Hezký den přeji...
Dobrý den, s přítelkyní chceme rekonstruovat byt. Půjčka by měla být cca 400.000,- Kč s minimem vlastních prostředků. Co doporučujete? Proč právě Vás? Děkuji.(Antonín Petrák)
Foto
Dobrý den, Antoníne, v tomto případě jsou obecně 2 možnosti: 1) hypotéka na rekonstrukci - pokud nemovitost už není zastavená nebo nemáte jinou, kterou můžete zastavit, tak by se určitě jednalo o levnější možnost - úroky se u hypoték aktuálně pohybují kolem 2 - 2,5%, u nás nyní garantovaná sazba začíná u 1,84% s pojištěním. 2) půjčka - nabízíme transparentní sazbu (9,9% p.a.úrok, RPSN 10,36%) a nyní garantujeme, že když byste v průběhu splácení dostali levnější nabídku (podle RPSN), tak my ji dorovnáme. :)
Dobrý den, měla bych dotaz, dají se u půjček odložit splátky? Některé banky toto dělávají, aby nalákali lidi a vzali si od banky půjčku. Je toto možné i u Vás? Děkuji za odpověd. (Doležalová )
Foto
Dobrý den, paní Doležalová, tady je potřeba rozlišit dvě věci: 1) někdy je možné se setkat s marketingovou akcí, že si pořídíte třeba televizi a splácet ji začnete až třeba za 3 měsíce - to v mBank nenabízíme, protože to podporuje takové to "impulsivní chování", kdy si človek kupuje, co vlastně až tak nepotřebuje a může ho "překvapit", že po několika měsících má začít splácet něco, co měl "před čtvrt rokem "jakoby zadarmo". My jsme spíš radši, když si u nás vezme půjčku člověk, který si potřebuje koupit věci delší spotřeby a půjčené peníze vlastně investuje do lepší kvality života po delší dobu. 2) Pak existuje možnost odložených splátek, když klient nemůže na základě nějaké nedále události určitou dobu splácet. To je pak ale na individuálním jednání mezi bankou a tím konkrétním klientem.
Půjčujete i lidem, kteří nejsou zaměstnáni?(Zdeněk Holcman)
Foto
Dobrý den, musíme vidět, že žadatel o půjčku má stálý zdroj příjmu, ze kterého bude moct hradit splátky.
Zdravím pane Kopecký, dáváte půjčky i lidem, kteří jsou v exekuci?(Jiří )
Foto
Dobrý den, Jiří, bohužel v tomto případě u bank nepochodíte - banky nejprve musí prověřovat solventnost klienta a jestli je schopen splácet. Proto před rozhodnutím, jestli půjčku poskytnou, nebo ne, nahlížejí do registrů, ve kterých se dozvědí, jak žadatel přistupoval a přistupuje ke splácení svých závazků. A když už před tím měl problémy se splácením, tak je z pohledu banky mnohem vyšší pravděpodobnost, že nebude dodržovat, na čem se dohodnou.
Dobrý den, co říkáte na půjčky od nebankovních společností? Je to opravdu vždy tak nebezpečné?(Pavel R.)
Foto
Díky za tuto otázku, Pavle. Tady je potřeba rozdělit nebankovní společnosti na 2 skupiny, které spolu nemají skoro nic společného. Jedni jsou firmy, které se snaží chovat podobně jako banky a mají seriózní podmínky - pro lepší představu jsou to třeba Home Credit nebo Cetelem. A pak je druhá skupina, která je i pro klienta o dost rizikovější a má vesměs mnohem dražší půjčky. Do této kategorie spadají vesměs poskytovatelé právě těch "půjček do výplaty" - tam pak dochází k tomu, že jen úrok bez poplatků a může dosahovat astronomických několika set i tisíc procent ročně. Tyto společnosti ovšem cílí na úplně jiný typ klientů než banky a prvně jmenovaná skupina "nebankovek". Každopádně, vždycky se podívejte na RPSN (roční procentní sazba nákladů) a podle toho uvidíte, kolik Vás úvěr reálně bude stát - to je univerzální rada.
Zdravím pane Kopecký, už dlouho uvažuji o půjčce (50 000). Mohl byste mi, prosím poradit, na jaká aspekty mám při jejím výběru hledět? Na finančním poli se nevyznám a nerada bych zbytečnou chybou skončila v exekuci.(Tereza Mašková)
Foto
Zdravím paní Mašková, dobře, že se ptáte dopředu. Rád poradím, ostatně jsem proto tady: 1) zhodnoťte, kolik si reálně můžete dovolit měsíčně splácet - obecně se dá říci, že splátky půjček by neměly být vyšší než cca jedna třetina čistého příjmu. Lepší je výši splátky nastavit o něco níže, než je ta třetina, protože nikdy nevíte, co se v životě může stát. Je jednodušší půjčku splatit dříve, než se s bankou domlouvat o prodloužení délky splácení. (Někde, třeba u nás je předčasné splacení zadarmo, někde se za to platí poplatek - cca 1-2% z předčasně doplacené částky) 2) srovnejte si, kolik Vás ta půjčka bude opravdu stát: hlavně RPSN (roční procentní sazba nákladů) - tam jsou zahrnuty všechny povinné náklady na půjčku od případného poplatku za sjednání (u mBank takový nevedem), poplatek za pojištění, které je někdy povinné, aby žadatel dosáhl na nižší sazbu, a pochopitelně úroky na roční bázi. Dále je užitečné podívat se na poplatky, které v RPSN zahrnuté nejsou, třeba poplatek za předčasné splacení nebo za mimořádnou spláku (u mBank, mimochodem, také takové poplatky u půjčky nevedeme) 3) sankce v případě, žře se byste se dostala do potíží se splácením - kolik zaplatíte za upomínky, za změnu dokumentace (nejčastěji prodloužení doby splácení) To je tak v kostce to hlavní, když se tím budete řídit, vyberete si půjčku, která Vás nepřekvapí a bude pouze "dobrý sluha".
Dobrý den, poskytuje mBank i krátkodobé půjčky - prostě když vám schází pár set do výplaty? Díky, Honza Černý(Jan č.)
Foto
Dobrý den, Honzo, jsme banka, takže takové ty "půjčky před výplatou" nenabízíme - to je doména nebankovních společností a ty to ještě většinou mají tak, že půjčují těsně pod limit daný zákonem o spotřebitelském úvěru, kterým se musí řídit všechny úvěry (kromě hypoték) mezi 5 000 Kč a 1880 000 Kč. Bohužel půjčky v řádu stovek nebo několika tisícovek pak mají obvykle nesmyslné RPSN (roční procentní sazba nákladů), tedy jsou extrémně drahé. My jako banka nabízíme velice férové podmínky - půjčujeme 10 000 - 500 000 Kč. Řídíme se zákonem a nad jeho rámec navíc dáváme jasné/transparentní sazby (úrokové i RPSN) a nemáme žádné zbytečné poplatky za vedení úvěrového účtu, jeho sepsání, předčasné splacení atd... Ale abych odpověděl, na to, na co se ptáte, tak k tomu je velice užitečná kreditní karta. Ta má vždycky nějaké bezúročné období, tzn., že si třeba na 2, 3, 4 týdny půjčujete peníze banky a když v rámci bezúročného období peníze splatíte, nemusí Vás to stát ani korunu. U nás je bezúročné období 54 dní, patří k nejdelším na trhu. Nechci úplně dělat promo, ale kolegové připravili nyní na mKreditce akci, kdy teď dostanete 2% z každé platby nově zřízenou mKreditkou zpět, a to na půl roku. Stačí takto?
A zda u vás musí mít člověk účet a jaké podklady k půjčce potřebujete.(Kateřina Jirásková)
Foto
Viz. předchozí odpověď - tedy potvrzení o příjmu a výpis z banky, kam chodí plat. U podnikatelů daňové přiznání. Pak stačí vyplnit žádost na na našich webových stránkách www.mBank.cz - vyplněno máte během čtvrt hodiny
Dobrý den, zajímalo by mě, jak dlouho trvá vyřízení půjčky od vás(Kateřina Jirásková)
Foto
Dobrý den, Kateřino, pokud u mBank máte účet, který aktivně používáte, tak proces žádosti o půjčku trvá doslova několik minut. Pokud u nás účet nemáte, tak po dodání potřebných dokumentů (potvrzení o příjmu a výpis z banky, kam Vám chodí plat - u OSVČ to může být poslední daňové přiznání)to potom vyřídáme během jednoho dne.