ONLINE CHAT
Jak ochránit dítě ve školce ? Děti chodí ven na písek dopoledne i odpoledne. Paní učitelky děti nemažou, rodiče mají děti namazat ráno před odchodem do školky. Stačí to na celý den ? Děkuji (Loudová)
Foto
Sice dopoučujeme domazávání každé dvě hodiny, ale když použijete vyšší ochranný faktor a děti se přes den moc nezpotí a nekoupou, je namazání ráno lepší než nic. Obvykle to bohatě stačí. Pokud dítě nepřijde domů spálené, máte o tom i zpětnou vazbu.
Co si myslíte o oblečení, která má plnit funkce oaplovacího krému, tedy že chrání proti slunečnímu záření? Nevím, jestli mu důvěřovat. (Marie)
Foto
Pokud má certifikát COLIPA (evropské agentury), důvěřoval bych mu. Také tento typ fotoprotekce používám.
Dobrý den, chci se zeptal. V červnu jedu k moři a dost špatně se opaluju. Kamarádka mi radí, abych před odjezdem na dovolenou zašla párkrát do solárka, že budu mít "základ" a opálím se u moře lépe. Co vy na to?(Taťána K)
Foto
Nedoporučujeme to. Vlastní pigmentace chrání bělocha maximálně jako faktor č. 6, přitom nejlevnější fotoprotekční krémy chrání dnes faktorem 15 a více.
Dobrý den pane profesore, kdy a kde bude letos Stan proti melanomu? (Zdenka)
Foto
V Praze na Václavském náměstí v pondělí 27.4. a v úterý 28.4. od 10 do 18 hod. Dále pak v pondělí 11.5. na náměstí Svobody v Brně a 15.5. v Shopping Park Avion v Ostravě. Také vždy od 10 do 18 hod. Těšíme se na vás.
dobrý den....je mi 38 let a již mi byla odstraněna dvě zhoubná znaménka ( záda, břicho)...bohužel při své práci se nevyhnu pobytu na slunci.....stačí když před sluncem budu chránit pouze tyto partie, nebo se mám chránit celý? (mám namysli krátký rukáv, kraťasy )..děkuji a hezký den(Jaroslav)
Foto
Kůži byste měl chránit celou jako oblečením a tam, kde není, i fotoprotekčními krémy.
Manželovi (44let) vloni v diagnostikovi melanom, který byl pouze na povrchu znaménka, byl odstraněn a pro jistotu odstraněna i jizva po prvním zákroku. Tam již bylo vše čisté, metastázy nikde nebyly prokázany, jelikož se na to přišlo včas. Jak vysoká je možnost, že se melanom může objevit, byť jinde na těle?Děkuji. (Jana)
Foto
Statistika pro konkrétního jedince nemá moc velký význam. S tímto znaménkem mohou metastázy vzniknout mezi 5 a 10 procenty případů do 5 let od diagnózy.
Jak dlouhá doba je nyní "bezpečná" bez jakýchkoliv ochranných krémů? Někde jsem četla, že pro "výrobu" vitamínu D stačí v létě vystavit nahé tělo slunci na cca 10min, v ostatních měsících by to mělo být tak hodinu. Nejsem zastánkyní opalování, krémy s UV faktory nepoužívám, jenže minulý týden jsem si šla tzv. dobýt baterky na sluníčko a už po půl hodince mě celkem svěděl obličej a byl i druhý den citlivý a červený, proto mě to zajímá. Děkuji za odpověď.(Kamila)
Foto
Záleží na denní době, tloušťce ozonové vrstvy, nadmořské výšce, odrazu světla od okolí, znečištění ovzduší atd. Dermatolog vám ale i řekne, že aktivní forma vitaminu D se dostatečně vytvoří i při přiměřené aplikaci krémů s ochrannými faktory.
Dobrý den,mám malé znamenko je treba jit k lékaři? Sluníčko snasim velmi dobre byt jsem rusovlasa.dekuji.(marie)
Foto
Pokuzd se znaménko nemění a jako rusovláska se přiměřeně chráníte před sluncem, je vhodné si znaménko nechat jednou posoudit dermatologem a pak většinou už nemsíte projev kontrolovat, pokud tak dermatolog rozhodne.
Dobrý den, za uchem se mi udělaly nehezké boláčky, podle kožní ateromy. Je jich asi 12. Je možné, že zmizí? Je potřeba místo s nimi na slunci nějak víc chránit? Děkuji!(Martina)
Foto
Mohou zmizet nebo se musí chrurgicky odstranit. Slunce jim nevadí.
Vazeny pane profesore, nesetkal jste se prosim nekdy se spalenim magnetickou rezonanci? Mam postizeny hl. oblicej a oci - oboji pali a kuze je zarudla, zarudnutim to reaguje hl. na teplo a slunce. Nevim, co s tim. Behem vysetreni me palila kuze nejvic na zadech, nyni jsou to ty oci a oblicej. Nevite pripadne, kam se mohu obratit?(Marie Anna)
Foto
Ne, zatím jsem se s tím nesetkal a ani technicky to není obvyklé.
Dobry den, na strankach LRP jsem si cetla jak kontrolovat znamenka. Mam svetlou plet a na predlokti mam tmave znamenko s lehoulinkym cipem. Podle LRP je to podezrele znamenko. Dermatolog mi po kratkem prohlednuti rucni lupou rekl, ze znamenko je ok. Ze cip by pry musel byt vetsi. Je to prosim tak, ze NE KAZDE hodne tmave a cipate znamenko je nebezpecne?(Andrea)
Foto
Váš dermatolog má pravdu. Při přístrojovém vyšetření je toho vidět více než prostým okem. Pro složité případy máme k dispozici i digitální dermatoskop.
Dobrý den, je mi 37 let, kožní lékařka mi před měsícem zkontrolovala mateřská znaménka ruční lupou. Byla to docela rychlost, musím říct. Jsou naštěstí v pořádku. Četla jsem o možnosti vyšetření digitálním dermatoskopem. Ten moje kožní nemá. Myslíte, že je důležité vyhledat ještě ambulanci s tímto přístrojem? Nebo bohatě stačí ruční lupa? Jsem světlý typ a v dětství jsem si jednou spálila ramena "do masa". Děkuji za doporučení.(Marie)
Foto
V některých případech je vyšetření prostým okem, lupou nebo ručním dermatoskopem dostatečné. Rádi vás ale můžeme zkontrolovat například v našem Stanu proti melanomu. Jsme již příští pondělí a úterý od 10 do 18 hod. na Václavském náměstí v Praze. Více podrobností najdete na webu www.melanom.cz.
Dobrý den Před rokem mému 12-ti letému synovi byl diagnostikován zhoubný melanom. Minulý měsíc mu odstraňovali další podezřelé znamínko. Chodí sice na kontroly,ale žádnou léčbu nepodstoupil. Od začátku slýchám,jak je tato diagnoza vážná,u dětí v tomto věku i vzácná a tak si nejsem moc jistá tímto postupem. Před rokem mě bylo sděleno,že se syn musí začít ihned léčit,odeslali nás do Motola,ale žádná léčba nezačala,jen kontroly. Je tento postup správný ? Dětský lékař mého syna nám řekl,že se mu tento postup nelíbí,že by měla být nasazena chemoterapie,nebo imunoterapie. Děkuji za odpověď. Monika(Monika)
Foto
U melanomu jsou nastaveny jasné předpisy, jak postupovat v konkrétních případech. Rozhoduje tloušťka nádoru a další faktory. Pokud byste chtěla postup zkonzultovat, přijďte.
Vážený pane profesore, jak vyšetření znamének probíhá. Kontroluje lékař znaménka po celém těle nebo jen ty, které se mi nezdají v pořádku? A kde se nechat vyšetřit? Ve FN nebo stačí v okresní nemocnici? Mají na okrese dostatečné zkušenosti a vybavení? Děkuji Eva KÁRNÁ(Eva)
Foto
V dermatologii máme vyšetřovat pacienta celého svlečeného. Každý dermatolog by měl umět bez problému diferenciální diagnostiku kožních projevů. Pro složitější případy je vhodné přístrojové vybavení, které má většina větších pracovišť, ale i řada ambulantních dermatologů.
Je dobré zalepit náplastí velké pihy před sluníčkem u moře nebo je to zcela zbytěčné?Děkuji za info.Iva(Iva)
Foto
Obvykle stačí nanést kadé dvě hodiny krém s faktorem 50 .
Manžel si letos při chytání ryb oškivě spálil jednu stranu obličeje.Může mít z toho v budoucnu nějaké následky?(Lázničková Irena)
Foto
Jsem optimista a myslím, že ne. Platí ale poučka, že každé masivní spálení kůže zvyšuje riziko vzniku melanomu na dvojnásobek. Pozdravujte ho ode mne a ať si radši příště vezme opalovací krém.
Dobrý den pane profesore, můj manžel si pravidelně při sekání trávy spálí krk. Kůži má již stále hnědočervenou (je spíše tmavší typ), ale když je déle na slunci je více do červena. Spálí se do červena, i když si krk namaže opalovacím krémem. Může to být nebezpečné, když se nejedná o spálení světlé pleti ale spíše tmavší pleti? Puchýře nikdy neměl.Děkuji moc za odpověď.(Daniela)
Foto
Každé spálení kůže zvyšuje riziko vzniku melanomu na dvojnásobek, proto se mu co nejvíce bráníme. Ať pan manžel zkusí nanést dostatečné množství opalovacího krému (kolem 2 mg na cm2) s filtrem 50 každé dvě hodiny na nekrytou kůži a spálit si ji nemůže. Pokud i tak ano, chce to vyšetření u kožního lékaře, protože pak má kůži extrémně citlivou - trpí například nějakou fotodermatózou nebo užívá léky, které kůži proti slunci zcitlivují.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co solárko? Taky škodí hodně? Děkuji(Veronika)
Foto
Ultrafialové záření škodí z přirozených i umělých zdrojů. Dermatolog dopoučuje získání bronzového odstínu kůže jiným způsobem než opalováním - třeba používáním samoopalovacích krémů nebo sprch s dihydroxyacetonem.
Dobrý den, po těle se mi dělají malinké červené tečky, až 10 teček na 1 cm, které se časem zvětší na pihu. Mám tedy po těle stovky červených pih. Lékařka mi udělala jaterní testy a ty jsou v pořádku. Poradíte? Děkuji Míra(Míra)
Foto
Jedná se zřejmě o nezhoubné nádorky z krevních cév - hemangiomy. Pokud se v laboratorním vyšetření žádný problém nenašel, je jediným řešením jejich odstraňování z kosmetických důvodů - laserem nebo elektrickou jehlou - diatermokoagulací.
Vyoperovali mi malígny melanóm v štádiu in situ. Zatiaľ mám všetky testy v poriadku. Je i pre mňa slnko škodlivé? A je možnosť že sa mi objaví tento nádor opätovne inde? (Dagmar Krivá)
Foto
Dobrá zpráva je, že se nádor podařilo odstranit v počátečním stádiu. Slunce poškozuje kůži každého, proto ji proti němu chráníme. Riziko vzniku nádoru po již jednou odstraněném kožním nádoru je u vás větší než u běžné populace, proto jsou u vás doporučené pravidelné kontroly, abyste i příště měla štěstí a případný nádor se u vás odstranil zase včas.
Dobrý den pane profesore,zdravím Vás i Vaši manželku z Ćeského ráje.Pozdravuje i Diana -hezký den D.K.(D.K.)
Foto
Diano, děkujeme a zdravíme zpět do ráje.
Dobrý den, pane doktore. Před pěti lety mi byl vyříznut bazaliom na zádech. Od té doby je vše v pořádku,chodím na pravidelné kontroly. Prý se většinou objevuje znovu. Teď se neustále kontroluji a mám strach. Opravdu je tam recidiva tak častá? Děkuji za odpověď.(Marie)
Foto
Bazaliomy se u sluncem zatěžované a již jednou nádorem postižené kůže mohou objevovat častěji než je běžné. Nemějte z toho ale přehnaný strach. S podezřelými útvary vždy zajděte ke kožnímu lékaři. Včasné odstranění nádoru je v každém případě nejlepším řešením.
Dobrý den, ráda se opaluji a sportuji, má pokožka jde hned do hněda. Jak se to mám odnaučit, jsem úplně závislá na slunci, hned jak svítí já se musím jít slunit. (Eva)
Foto
Slunce působí antidepresivně, máme z něj příjemný pocit. Je to ale zrádné. Kůže si takové škádlení pamatuje dlouho a dá nám o tom vědět třeba po nějakých dvacet letech hlubšími vráskami nebo kožními nádory. Zkuste samoopalovací krémy nebo pigmentační sprchy s dihydroxyacetonem.
Dobrý den, na jakém tel. čísle se můžu u vás objednat k vyšetření pih? A kolik to stojí? Děkuji(Zuzana)
Foto
Pihy vám můžeme vyšetřit v ordinaci ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady po objednání na čísle 267162348 nebo můžete bez objednání přijít do Stanu proti melanomu (už jsem podrobnosti, kdy a kde bude, popisoval v jednom z minulých dotazů) nebo je najdete na našem webu www.melanom.cz. Najdete tam také spousty užitečných informaci, jak dělat samovyšetřování kůže, kdy zajít s podezřelým útvarem k dermatologovi a pod.
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat,zda bych mohla znova na dovolenou k moři,když před 5 lety po dovolené u moře ( byla to první dovolená u moře ) jsem si nechala odstranit znaménko, které mě začalo svědit a histologie zněla junkční naevus. Moc děkuji za odpověď S přáním hezkého dne Ida(Ida)
Foto
K moři určitě můžete. Používejte tam přiměřenou fotoprotekci (filtr 30 nebo 50), plážové oblečení, přes poledne na slunce nechoďte a nechte si pravidelně vyšetřovat znaménka u dermatovenerologa.
Dobrý den, pane profesore, bohužel patřím k lidem, že i nenápadné slunečné záření mě dovede spálit obličej což se zjistí až za pár hodin a vyřadí mě to na min. dva dny. Např. toto se mi stalo včera, kdy jsem se pohyboval necelou hodinu dopoledne na přímém slunci a dnes si hojím popáleniny panthenolem a musím si vzít dovolenou, protože mám zrudlou kůži v obličeji. Můj dotaz je, zdali mi můžete doporučit nejvhodnější prostředek na ochranu proti této situaci (opalovací krém) na rychlou regeneraci případných popálenin a doporučit pro mě nejlepší ochranný opalovací krém na období léta vzhledem k typu kůže, kterou mám. Jestli by nebyla vhodná např. návštěva u vás v ordinaci. Děkuji. S pozdravem.(Michal Červinka)
Foto
Máte citlivější pleť s nižším fototypem, která se snadno spálí. Obecné doporučení pro používání fotoprotekčního krému s faktorem asoň patnáct i při každodenních činnostech venku tak pro vás platí dvojnásob. Stejně tak je to i důvodem k doporučení, abyste chodil každoročně na prohlídky ke kožnímu lékaři. Letos můžete začít třeba ve Stanu proti melanomu, který budeme mít na Václavském náměstí v Praze v pondělí 27.4. a v úterý 28.4. od 10 do 18 hod a pokud jste z Moravy, pak 11.5. v Brně na náměstí Svobody nebo 15.5. v Ostravě v Shopping Park Avion.
Dobrý den. Pane doktrore, ráda bych se zeptala, který ochranný krém je pro děti a dospělé nejlepší. Krém nebo mléko? Musí mít dítě a dospělý jiné složení? Používáme všichni dětské.Děkuji za radu. Přeji krásný den(J. Nová)
Foto
Dětskými prostředky určitě nic nezkazíte. Jsou koncipovány tak, aby v nich byly ve velkém procentu zastoupeny fyzikální filtry, které se dobře snášejí. Pro silnější fotoprotekční fekt se ale ani chemické přísady nevyvarujeme.
Dobrý den, mému synovi (21 let) byl diagnostikován melanom. Byla odstraněna kůže v okolí a nyní je prý v pořádku. Jak se prosím účinně bránit, aby se nemoc nevrátila? Kromě nechození na sluníčko, používání krémů SPF 50+, speciálního letního oblečení s UPF atestací. Je již poškozeno DNA buňek natrvalo? Je možné udělat genetický test, zda k tomu je vrozená náchylnost. Děkuji Vám(Slunečková)
Foto
Správně popisujete způsob ochrany proti UV záření jak u Vašeho syna, tak u běžné populace. Váš syn má kvůli již jednomu kožnímu nádoru statisticky vyšší riziko vzniku dalších nádorů. Proto jsou důležité pravidelné kontroly u dermatovenerologa.Speciální genetický test na vyšší riziko vzniku nádoru u běžné populace zatím není k dispozici.
Jak chránit miminka? Stačí nevystavovat přímému slunci?(Eva)
Foto
Ano, děti do 1 roku věku slunci nevystavujeme.