ONLINE CHAT
Dobrý den, máme možnost hnojit čerstvým koňským hnojem - můžete nám prosím říci, jaký je rozdíl mezi umělými hnojivy a tímto přírodním "produktem"? Postačí koňský hnůj dodat rostlinám všechny potřebné živiny pro nadcházející sezonu růstu a kvetení? Děkuji.(Katka)
Foto
Dobrý den, Katko, určitě nedoporučujeme hnojit čerstvým koňským hnojem, mohl by rostliny popálit. Je potřeba ho nechat uležet, například přidáním do kompostu, kde nám navíc pomůže mineralizovat hůře rozpustné zbytky (kůru či štěpky).
Dobrý den, ráda bych se zeptala, kde je možné sehnat sazenici rebarbory. Děkuji za odpověď. (Tereza Malá)
Foto
Paní Malá, sazenici rebarbory naleznete v sortimentu v našich projektových marketů Hornbach. Těšíme se na Vaší návštěvu.
Zdravím, máte nějaký zaručený tip, jak si poradit s hlemýždi? máme jich plnou zahradu, ale chemické jedy či sůl na ně nechci používat,. Díky!(jan kachyně)
Foto
Dobrý den, pane Kachyně, slimáci a hlemýždi trápí zahrádkáře každoročně. Vyzkoušejte humánní přípravek, který obsahuje pouze přírodní látku, a to fosforečnan železitý, jenž se přirozeně vyskytuje a není pro ostatní škodlivý.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se nejlépe zbavit mechu v trávníku? Máme s tím opakovaně problém už několik let. Moc děkuji za radu.(Michaela)
Foto
Dobrý den všem, tato otázka se zde často opakuje. Příčinu mechu v trávě můžeme najít v PH půdy. Mechu se nejlépe daří v kyselých a zastíněných plochách. Mech odstraňujeme chemicky a mechanicky, doporučujeme kombinaci obou způsobů. Na jaře posypeme trávník speciálními přípravky, které hubí mech a upravují PH. Poté je důležité trávník provzdušnit, ať už hráběmi či vertikutátorem, a vyhrabaný mech z trávníku odstranit. Podle potřeby dosejeme řídké plochy novým semenem. Nakonec použijeme trávníková hnojiva.
p. Vetenglová, ja len jednu otázku- akú pôdu čo do zloženia a kyslosti si vyžaduje magnólia a s čím je ju možné ako solitér kombinovať(cyklámen, hortenzia)? Ďakujem(soňa)
Foto
Dobré odpoledne, Soňo, magnólia vyžaduje kyselou zem a zimní pokrývku kořenů, které rostou mělce pod zemí, a tak bohužel často namrzají. Jako pokrývku tak na zimu doporučujeme použít rašelinu, která zároveň dodá rostlině potřebné PH. Magnólia je krásná jako samostatná rostlina, díky složení půdy budou vedle ní prosperovat například i hortenzie a cyklámy.
Dobrý den ,mám dotaz jak se zbavit z trávníku sedmikrásek.(Marie)
Foto
Dobrý den, Marie, vyzkoušejte selektivní herbicid, který je k dostání ve specializovaných obchodech. Věnujte dostatečnou pozornost správnému ředění. Postřik opakujte podle potřeby několikrát za rok vždy před sekáním. Doporučujeme také pravidelné hnojení.
Dobrý den, mám na chalupě prudkou stráň a je nesnadné ji udržovat. Mohu ji sekat pouze v sedě srpem. Čím bzch ji mohla osadit, aby byla pokud možno bezúdržbová a netrvalo to moc dlouho, než zaroste. Bude potřeba ji celou přerýt ? Děkuji (Ivana)
Foto
Pěkný den, paní Ivano, vše je možné, záleží na tom, jak prudký svah máte a na jakou světovou stranu je situován. Doporučuji použít půdopokryvné rostliny, například skalník nebo konifery, případně rostliny, které se používají jako náhrada trávníku- břečťan, pachysandra, barvínek a tak podobně. Při opravdu příkrém sklonu můžeme použít zpevňovací rohož, která je k dostání ve specializovaných obchodech. Zrytím se zbavíte plevelu a nežádoucí zeleně, proto bychom ho doporučovali, je-li to technicky možné.
Prosím ešte o odpoveď, či figu treba strihať a kedy. Ďakujem.(Ali321)
Foto
Pokud je fík přes zimu vevnitř, stačí prosvětlit keřík vyřezáním větviček, které rostou do koruny. Jinak řez není nutný. Při pěstování venku, což je v našich podmínkách možné pouze na opravdu chráněných stanovištích, se na jaře zastřihnou namrzlé výhonky a koruna se může opět prosvětlit.
Dobrý den, dostali jsme do nájmu zahrádku cca 200 metrů čtverečních, která však ležela 3 roky ladem. Aktuálně je na povrchu nekvalitní tráva a náletové dřeviny. Rádi bychom ji v co nejkratší době efektivně a na moc draze zrenovovali hlavně jako zónu oddychu, tedy na grilování, a pěstování bylinek a pár rajských. Jaký navrhujete postup? Děkuji za odpověď.(Petr Sýkora)
Foto
Pane Sýkoro, děkujeme za dotaz. Navrhujeme v zásadě dvě řešení - použití chemie, čili totálního herbicidu, kterým nežádoucí zeleň postříkáme. Po 14 dnech můžeme připravit půdu pro vysetí nového trávníku – zrýt a uhrabat. V případě, že nechcete použít chemii, doporučujeme plochu na krátko posekat, poté postupujeme stejně, tedy zryjeme a uhrabeme. Po zasetí trávníku je nutné myslet na pravidelnou zálivku a také na doplňování hnojiv, aby byl trávník vitální a hustý. Do záhonu na zeleninu a bylinky použijeme pro vylepšení půdy speciální substrát a dlouhodobé hnojivo.
Dobrý den, máme na zahrádce lalokonosce, vše je prokousané, občas nějakého zabijeme, ale boj s nimi se nám nedaří. Prosím o radu, co by proti nim mohlo pomoci, případně, na co je nalákat. Děkuji za radu, (Jitka Charvátová)
Foto
Dobré odpoledne, paní Charvátová, zbavit se lalokonosce je velmi obtížné. Chemické prostředky, které se dříve prodávaly, již nejsou pro běžné zahrádkáře dostupné. Kromě mechanické likvidace je tak jedinou možností použití careo koncentrátu.
Dobrý den, má otázka se netýká přímo zahrady, ale spíše domácího pěstování rostlin a bylinek. Opravdu několikrát jsem zkoušela pěstovat různé bylinky a také rajčata na balkoně, řídila jsem se návody, co jsem našla na internetu, ale nikdy! mi nevyrostlo nic :) ani petržel, ani bazalka.. opravdu nic. Můžete mi poradit, čím začít? nějaké jednoduché rostliny, které nejsou tak náročné na údržbu (vyrostla mki jen řeřicha:))(Soňa Kim)
Foto
Dobrý den, paní Kim, je nám líto, že se Vám nedaří pěstovat bylinky. Naše doporučení pro zlepšení pěstitelských úspěchů je v první řadě zakoupení rostlin ve specializovaných prodejnách, které jsou určené pro další pěstování. Vyzkoušejte například mátu nebo oregano. Zkuste si je zakoupit jako sazeničky, přesaďte je do větší nádoby, použijte speciální substrát na bylinky a zalévejte podle potřeby. Myslete na to, že přebytek vody škodí. Co se týká rajčat, tak potřebují opravdu slunné stanoviště a nádobu minimálně 10 litrů. Ven se mohou dát až po „zmrzlých“ (po 15. květnu), protože jsou teplomilné. Přejeme hodně pěstitelských úspěchů!
Dobrý deň, mala by som niekoľko otázok ohľadom pestovania figy v našich podmienkach.Bývame v nadmorskej výške cca 300 m. Mám ju zasadenú v črepníku. Každý rok ju presadím do trochu väčšej nádoby, ale neviem, kedy a či vôbec ju treba zostrihať. Na jar pravidelne nasadí plody, ale tie narastú do max. veľkosti 3 - 4 cm, a potom stvrdnú a nedozrejú. Na internete je veľmi málo informácií o figách. Neviem ani, akým hnojivom ju hnojiť. Za každú radu by som bola veľmi vďačná.(Alena321)
Foto
Dobrý den, paní Aleno, na dálku je obtížné určit, proč se vašim fíkům nedaří. První otázka by směřovala na to, zda je velikost květináče úměrná velikosti rostliny. Častý neúspěch pěstitelů je způsoben chybně zvoleným květináčem, zpravidla moc velkým. Dále je potřeba dostatečně zavlažovat a zajišťovat přísun živin, a to nejlépe docílíme hnojením, doporučujeme organické hnojivo.
Jakým způsobem zasadit a ošetřovat thuje Smaragd?(Sedláčková)
Foto
Dobrý den, paní Sedláčková, doporučuji nejprve se rozhodnout, kde chceme thuje Smaragd pěstovat. Jestliže chceme thuje pěstovat v nádobách, použijeme speciální substrát a startovací a pomalu rozpustné hnojivo - například FloraSelf na konifery. Při pěstování v půdě doporučuji před zasazením zkontrolovat půdní ph, případně část zeminy vyměnit (opět použijeme speciální substrát a startovací a pomalu rozpustné hnojivo). Obecně platí, že bychom měli rostliny zasazovat o něco hlouběji, než byla původně, protože se v prohlubni lépe drží zálivková voda, což je velice důležité.