ONLINE CHAT
Jsou vlci něčemu užiteční?(Petr N.)
Foto
Jedná se o úhel pohledu. Jsou užiteční ovčákovi, že mu dáví ovce? Jsou užiteční lesníkovi, že snižují množství býložravců v jeho lese? Berme vlky jací jsou. Krásná a divoká zvířata. Nezatracujme je a na druhou stranu je neglorifikujme.
Jaký si myslíte by byl důvod napadení člověka Vlkem??? Dle mého názoru vlci jsou lovci a cití svoji kořist i na 5km daleko což je potvrzeno z runzných studiich.. Pokud vlk ucití člověka tak nevidím důvod proć by ho to mělo zajímat max ze (zvědavosti)... (Anonym z Severní Moravy)
Foto
V minulosti nemoc a hlad (nedostatek jiné kořisti). Zdravý a sytý vlk se člověku obloukem vyhne.
Dobrý den, myslíte ze fotografie z foto pasti je opravdu reálná? Je to důvěryhodný zdroj? Děkuji.(Kamil Novotny)
Foto
Fotografie je reálná. Jde jen o to, zda jde o skutečně migrující divoké zvíře. Možné je, že se někomu zaběhl ze zooparku z Bavorska nebo ho někdo vypustil.
dobry den myslíte si že do budoucna by se vlků mohlo objevit více ? (Jonáš)
Foto
Ano, ale rozhodně nepředstavují riziko pro zdraví člověka.
Dobrý den, pane Králíčku, jsou ve světě známé případy, kdy vlk napadl člověka? A neni mu jedno jestli lútočí na člověka nebo na srnce?(Miki)
Foto
Napadení člověka vlkem lze dohledat v historických dokumentech. Aktuálně jsou známy útoky vlků na člověka z Ruska. Útočí z hladu a nebo jsou infikováni vzteklinou. To u nás nehrozí. Vlk se bojí člověka o moc víc než člověk vlka. Útok na srnce je vztah predátor - kořist. Vlk se útokům na člověka bude vyhýbat. Co by z toho měl?
Co na výskyt vlka říkají myslivci? Nebudou je brát jako škodnou v revíru?(Vladana)
Foto
Řada myslivců návrat vlků vítá. Druhá řada je nevítá. Jako škodnou v revíru je budou brát v okamžiku, kdy jim budou dělat neúnosné škody na zvěři a stát jim nebude dávat žádné kompenzace.
V Německu se nedávno objevili vlci přímo na předměstí nějakého městečka. Jak je to možné, když to má být plachá zvíře?(Martina)
Foto
Zdravého a divokého vlka nemůžete potkat. Je až extrémně plachý. Objevit se můžou, ale do přímého kontaktu s člověkem nejdou.
Jaké jsou šance, že se u nás vlci dlouhodobě usadí a jejich počty se zvýší?(Try)
Foto
Potravy u nás mají dostatek. Na druhou stranu je u nás vysoký civilizační tlak. Vlkům fandí lidé ve městech, kterým nijak nevadí. Na venkově jsou lidé méně vstřícní, protože zde do budoucna může docházek ke konfliktním situacím. Uvidíme.
Dobrý den, predstavce si situaci, ze mate oboru s danky a rysove vam je tam chodí vybijet. Co byste delal? (Tomas)
Foto
Požádal bych orgán státní správy o odchyt problémového jedince. Kdyby mi orgán státní správy nevyšel vstříc a kladl by mi překážky a dělal ze mě hlupáka, určitě bych si nějak poradil. Například bych dotyčného rysa upozornil, že škodu na daňcích mi nikdo nenahradí a požádal ho, aby šel lovit srnce do sousední honitby.
Dobry den, co vede nektere myslivce k tomu, ze chapou vlky ci rysy jako svoji "konkurenci" a jsou schopni selmy odstrelit? Jako predstavitel CMMJ provadite nejake kroky na podporu navratu selem? Napr. skoleni u mistnich sdruzeni myslivcu o vyznamu selem, proc je treba je chranit apod. Nebo alespon chystate se verejne deklarovat podporu navratu velkych selem a informovat o tom alespon obeznikem vsechny sve cleny? Dekuji za odpoved. (Radek)
Foto
ČMMJ svoji podporu velkých šelem opakovaně deklarovala. Hnutí Duha jsme dali 50 000,- Kč do fondu na usvědčení ilegálního lovu. S panem Kutalem z HD jsme v místech výskytu VŠ dělali školení. Ve studijních osnovách o VŠ podáváme pravdivé informace. Neznám myslivce, který by odstřeloval velké šelmy.
Dobrý den, kdy a v jaké situaci je vlk člověku nebezpečný? Je nebezpečný pouze ve smečce? Je nebezpečný samotář? Jak se zachovat se střetnutí s vlkem (dítě - dospělí) ? Velice Děkuji příjemný den(magdacs)
Foto
Vlk je nebezpečný jen když má vzteklinu, když je zvyklý na člověka a když je v krizové situaci. Například na pokraji smrti hladem (to u nás nehrozí). Není nebezpečný samotář. Zdravého vlka nemůžete NIKDY potkat!!! Když potkáte vlka je buď nemocný, ochočený nebo kříženec. Chovejte se tak,jako když potkáte nebezpečného psa.
Můžou mi vlci vyvraždit stádo ovcí?(Kamil)
Foto
Velice lehce. To ale mohou i toulaví psi. U vlků by Vám měl stát dát náhradu škod - zákon č. 115/2000 Sb.
Dobrý den, pane Králíčku, co způsobila, že se vlci vrací do Česka? Zlepšilo se životní prostředí?(Martin)
Foto
Hlavně mají dostatek potravy. Zvyšuje se rozloha lesů a podobných ekosystémů. Vylidňuje se venkov. Němci a Poláci vlky neloví a na Slovensku je lov stále komplikovanější. Vlci se stěhují za potravou.
Dobrý den, to je úžasná zpráva. Co se dá udělat pro to, aby se k nám do lesů alespoň pár vlčích rodin nastěhovalo. O jídlo nouzi mít nebudou a tak si myslím, že není důvod se obávat útoku na člověka. Děkuji za odpověď. (Iveta)
Foto
Útoků na člověka se u divokých vlků neobávám. Spíš se bojím, že někdo bude vypouštět polokrotká zvířata z odchovů. Potravy mají opravdu dost. Až začnou útočit na hospodářská zvířata, bude nutné bez dlouhých průtahů hradit škody.
Jak velký je takový divoký vlk?(adam)
Foto
Jako opravdu velký vlčák.
V nadpisu pisi jake nebezpeci predstavuje vlk pro cloveka, ale me zajima spis jake nebezpeci muze byt clovek pro vlka, aby jsme o nej zase rychle neprisli. (Radka)
Foto
Vlk je velmi přizpůsobivý druh s obrovským teritoriem. Člověk ho hubí hlava nehlava už od nepaměti a stále přežívá. Teď má v Evropě vysoký stupeň ochrany.O vlky jako druh vážně nemám obavu. V našem prostředím je pro něj největším nebezpečím doprava.
Dobrý den,mám obavy,že se těchto páár vlků brzy stane cennou trofeji myslivců nebo pytláků....(Vladimír Žurek)
Foto
Vlk nemá cenou trofej. Jednalo by se o ilegální věc. Ilegální lebkou nebo kůží se těžko může někdo někde chlubit.
Dobrý den, pro mě je toto téma velice aktuální, jelikož jede mé dítě v polovině dubna do Horní Plané na ŠVP. Je vlk samotářský? Byl by schopen zaútočit ve skupině vlků a tudíž napadnout děti na procházce? Velice děkuji za odpověď. (Šárka Dvořáková)
Foto
Zdravý a divoký vlk se lidí bojí jako čert kříže. Jestli se nejedná o zvíře zvyklé na lidi, nemáte se čeho bát.
Dobrý den, mám otázku zda ho budete hledat a následně hlídat aby ho některý myslivec nezastrelil. Myslivců je mnoho vlků málo, a jsou to krásný zvířata.(ota.krk)
Foto
Vlka hledat nebudu. Nevidím důvod, aby ho v NP Šumava lovil nějaký myslivec.
Vlk, stejně jako hyena, jsou úžasné zvířata se špatnou pověstí. Nemáte pocit, že kdyby se k sobě lidi chovali jako vlci ve smečce, byl by na světě ráj? (Jonah)
Foto
Nerad bych dával zvířatům lidské vlastnosti a naopak. Asi by se Vám nelíbilo, že se může pářit pouze alfa pár. V reálu by to znamenalo, že se páří váš šéf a Vy ne. Ráj na zemi si představuji jinak.
Jaké jsou zkušenosti s vlky (Miloš B.)
Foto
Jednoduchá, ale těžká otázka. V přírodních oblastech je vlk bezproblémový druh. Čím víc civilizace, tím je víc konfliktů.
dobry vecer muže vlk napadnout loveckeho psa v lese když se třeba setkame nepochazim ze Šumavy chodím s dcerou do Beskyd mame sebou bígla ale muže se stat že potkame vlka i medvěda nejakou šelmu a nevim jak se v takove situaci poradit nebo co delat .děkuji(Renáta S.)
Foto
Vlk může psa poranit, to může udělat i divočák. Jednoduše nepouštějte psa na volno. Pokud bude blízko a bude se jednat o divokého, zdravého vlka, vlk vždy uteče.