ONLINE CHAT
Dobry den, rad bych se Vas zeptal podle ceho se mam orientovat pri vyberu bankovniho partnera pro planovanou rekonstrukci meho domu. Nemam s tim zatim zadne skusenosti. dekuji(Petr Dohnal)
Foto
Odpověď bude velmi podobná, jako u předchozí otázky. Určitě bych doporučil úvěr od některé ze stavebních spořitelen, které se na financování bydlení přímo specializují a díky tomu jsou schopné nabídnout lepší podmínky, než mají univerzální spotřebitelské úvěry.
Zdravim, planuju rekonstrukci za +- 500 000, co by jste mi poradil dekuji Vlado (Vlado)
Foto
Vyberte si seriózní banku, seriózního poradce a nechte si udělat několik nabídek. Nebojte se ptát a nedělejte ukvapená rozhodnutí. Dobré je zeptat se i na zkušenosti vašich známých. Doufám, že do vašeho užšího výběru se dostane i RSTS :).
DObrý den, máte nějaké humorné historky ze své praxe?(klos57)
Foto
Momentálně se bavím našimi novými televizními spoty, které jsme připravili pro jarní úvěrovou kampaň. V případě zájmu je můžete vidět na našem webu.
Dobrý den, nabízí vaše spořitelna i tkz půjčky pro mladé?(milan a jitka)
Foto
V současné době žádný speciální úvěrový produkt pro mladší klienty nemáme. Osobně se domnívám, že naše standardní úvěrová nabídka je zajímavá i pro tento klientský segment, což si pravidelně ověřujeme analýzou nových úvěrových obchodů.
Lze peníze ze stavebního spoření použít při nákupu nového bytu? Předem děkuji za odpověd(Tepličancová K.)
Foto
Ano, a to jak v případě nákupu bytu do osobního vlastnictví, tak i v případě pořízení družstevního bytu.
Můžete mi, prosím, laicky vysvětlit, co znamená úvěr bez zajištění?(Libor)
Foto
Jde o úvěr, který banka klientovi poskytne, aniž by po něm požadovala dát do zástavy nějakou nemovitost (vlastní nebo cizí), nebo do úvěru zapojit ručitele.
Zdravím, zajímá mě, jaké výhody nabízí stavební spořitelny a v čem se liší od bankovních služeb?(Josef P.)
Foto
Stavební spořitelny jsou specializované banky, které jsou založeny na principu kolektivního spoření, kdy na jedné straně shromažďují prostředky od klientů – střadatelů a na straně druhé z těchto prostředků poskytují úvěry na bydlení. Oproti tomu klasické banky nabízejí široké spektrum ostatních bankovních produktů (běžný účet, kreditní karty, kontokorent, investiční produkty apod.).
Dobrý den, rád bych se zeptal, na co všechno si můžu půjčit a jak se prokazuje účelovost půjčky ? děkuji moc(L.Kafkova)
Foto
Obecně lze říci, že úvěrem od stavební spořitelny lze financovat prakticky vše, co souvisí s bydlením – od pořízení vlastní nemovitosti, přes nejrůznější rekonstrukce a modernizace menšího nebo většího rozsahu. V současné době jsou tyto úvěry využívány nejčastěji pro financování nové kuchyně, koupelny či střechy. Trendem posledních let je i investice do úprav, které mohou pomoci snížit energetickou náročnost bydlení (zateplení, výměna oken a kotlů). Prokazování účelovosti standardně probíhá formou faktur, účtenek, smluv o dílo…
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli je lepší si peníze na rekonstrukci půjčit nebo ji financovat z vlastních prostředků a počkat až je budu mít. Nevím, jestli bych kvůli půjčce moc nepřeplatil. děkuji, Vrána(Jakub Vrána)
Foto
Zajímavá otázka. Vždy je potřeba porovnat, s jakým výnosem zhodnocuji svoje vklady a za jakým podmínek si můžu půjčit. Když si můžu výhodně půjčit, není důvod používat vlastní úspory. Navíc ti, co odmítají úvěry, stejně svým spořením většinou cenu požadované rekonstrukce „nedohoní“ a rozsah rekonstrukce je tím i omezen. A sny o lepším bydlení se nemají odkládat. Hezky bydlet můžete hned a dobře provedená rekonstrukce přináší i úspory do budoucna.
Dobrý den. Jaké podmínky musím splnit, abych dostal úvěr na financování zateplení a fasády rodinného domu? Představoval bych si úvěr do výše 500.000,- Kč.(Petr)
Foto
Musíte splnit standardní podmínky pro posouzení dostatečné výše vašeho příjmu (bonita) a počítat s doložením účelu, na který si úvěr berete. Jelikož nepředpokládám, že by výše úvěru vyžadovala zajištění, nebude potřeba prokazovat nic dalšího. V případě naší stavební spořitelny můžete navíc na tento typ rekonstrukce využít speciálních podmínek EKOprogramu, v rámci kterých podobný typ úvěru poskytujeme bez úhrady za jeho uzavření a se zvýhodněnou úrokovou sazbou.
Dobrý den, mám otázku na Váš osobní názor. V dnešní době nízkých úrokových sazeb, není to šílené brát si hypotéku jen kvůli tomu? Díky za Váš názor.(Honza R.)
Foto
Je pravda, že současné nízké sazby hypoték jsou velmi lákavé a zároveň se v médiích neustále prezentuje, jak je výhodné brát si hypotéku na koupi bytu jako investici. Na druhou stranu, lidé jsou už dneska opatrnější a nehrnou se do velkých úvěrů úplně bezhlavě. Navíc stávající nízké sazby jsou u hypoték garantovány pouze po dobu fixace a nikdo neví, co bude dál. Moje osobní rada tedy je, před velkým úvěrem vše pořádně promyslete, udělejte revizi rodinného rozpočtu a hlavně nezapomínejte na to, že s hypotékou budete žít následujících 20-30 let.
Je vhodné jako financování rekonstrukce bytu zvolit překlenovací úvěr ze stavebního spoření? Je to v současné době ještě výhodné? Děkuji(Alžběta)
Foto
Rozhodně je. Dokonce si myslím, že to v současné době je to nejlepší řešení. Jak jsem již odpovídal, jde o úvěry bez zajištění až do výše 700 tisíc Kč, se zajímavou úrokovou sazbou a širokými možnostmi využití – cokoli související s bydlením.
Co vše je potřeba k využití stavebního spoření na rekonstrukci zařídit nebo dodat?(Ivana)
Foto
Určitě počítejte s tím, že spořitelna si bude chtít ověřit, zda budete schopna úvěr bez problémů splácet, to znamená, že bude chtít nějaký doklad o potvrzení příjmů. Dále budete muset prokázat vztah k rekonstruované nemovitosti (list vlastnictví nebo nájemní smlouva). Je potřeba počítat i s tím, že budete muset spořitelně pomocí faktur a účtenek prokázat účelové použití poskytnutého úvěru. Určitě to ale není nic složitého a administrativně náročného.
Dělám v Rakousku a plat dostávám na ruku nikde mi nechtějí dat úvěr na bydlení je někde šance na úvěr asi 500000 kc(Roman Pivoňka)
Foto
Problém není to, že děláte v Rakousku (uznáváme i příjmy ze zahraničí). Problémem ale může být, že svou výplatu dostáváte "na ruku". I my podobně jako ostatní spořitelny a banky požadujeme, abyste své příjmy měl potvrzené od zaměstnavatele a jejich výše byla dostatečná. Pokud se vám podaří tuto podmínku splnit, v poskytnutí úvěru včetně jeho výše nevidím problém.
Mohu vyuzit na rekonstrukci i stavebni sporeni, ktere platim teprve rok?(Jana)
Foto
Máte-li na mysli samotné úspory ze stavebního spoření, tak takové řešení bych nedoporučil, protože by to znamenalo ztrátu státní podpory . Směřuje-li dotaz k úvěru, tak tam problém není - ve stavební spořitelně si můžete půjčit dokonce i v případě, že v ní dosud nespoříte. Po roce spoření ještě nedosáhnete na řádný úvěr ze stavebního spoření (podmínkou je spoření min. 2 roky), ale jak jsem již odpovídal ve druhé otázce, pro tyto případy slouží úvěr překlenovací.
Dobrý den, uvažuji o zahradních úpravách a zpevňování ploch kolem domu - lze i tyto stavební úpravy financovat pomocí některých vašich produktů? děkuji (pavlína)
Foto
Ano, z úvěru ze stavebního spoření je možné financovat i úpravy v okolí domu.
Dobrý den, máte ze své práce a z práce Vašich kolegů dobrý pocit? I přesto že víte, o kolik peněz své klienty připravujete? Necítíte se (ne Vy osobně) být trochu lichvářem??(Gojko Platič)
Foto
Mám-li být upřímný, tak teď přesně nevím, jak si mám dotaz vyložit. Odpovím tedy, jak to cítím. V sektoru stavebního spoření jsem nějakých 19 let a stále mě to baví. Práci ve finančnictví vnímám jako jakékoliv jiné řemeslo, i když si celá řada lidí může myslet, že za námi (bankéři) není vidět nic konkrétního. Pro mě je důležité, že produkt stavebního spoření dokáže nabídnout výhodné podmínky jak pro klienty, kteří si ho uzavřeli kvůli zhodnocování svých úspor, tak i pro klienty, kteří ho využili pro získání peněz na financování svých potřeb v oblasti bydlení. A to opět za velmi zajímavých podmínek, které nemají s lichvou nic společného. Žádný pocit lichváře tudíž nemám.
Dobrý den, mám hypotéku na byt, můžu si i přesto půjčit peníze na rekonstrukci? (Jitka P.)
Foto
Určitě můžete a je to dokonce dnes velmi častá záležitost. Je třeba jen počítat s tím, že stavební spořitelna nebo banka nejdříve posoudí, zda je poskytnutí dalšího úvěru v pořádku z hlediska jeho návratnosti (registry, celková úvěrová angažovanost, bonita, zajištění) a pokud je vše v pořádku, můžete začít rekonstruovat.
Dobrý den, slyšela jsem, že jsou teď v oblibě revolvingové úvěry, co si o nich myslíte? Díky za odpověď. (Petra)
Foto
Revolvingový úvěr funguje podobně jako kontokorent s předem definovaným rámcem, jen tam nejsou tak drastické sazby. V případě úvěrů na financování bydlení se tento princip příliš nevyužívá, i když teď se něco takového objevilo u hypotéky od Air Bank. Tak uvidíme, jaká bude reakce klientů. Sám na tento typ úvěrů žádný vyhraněný názor nemám. Přesto díky za dotaz – popřemýšlíme, zda vůbec a jak bychom mohli využít v oblasti financování stavebního spoření.
Dobry den.Chci rekonstruovat koupelnu.Potrebuji Si pujcit120 OOO.Je vhodne pujcit si pres stavebni sporeni BURINKA?Dekuji za odpoved.(Zdenka)
Foto
Nechci se pouštět do nějakého detailnějšího porovnávání nad konkrétní nabídkou jednotlivých stavebních spořitelen. Odpovím obecně: úvěr od stavební spořitelny je pro financování rekonstrukce koupelny ideálním řešením, protože u něj dostanete velmi dobré podmínky, mnohem výhodnější než u běžné spotřebitelské půjčky. Jde o jeden z typů rekonstrukcí, na které si u nás klienti půjčují nejčastěji.
Dobrý den pane Pavlíku, jelikož je princip výpočtu úroků a RPSN u překlenovacího úvěru ke stavebnímu spoření zcela jiný než u klasických hypoték, zajímalo by mě, zda je tato forma úvěru výhodnější i u částky vyšší (např. 1,5 mil) na pořízení nemovitosti. Někde jsem četla, že překlenovací úvěr u stav. spořitelny je výhodný jen pro částky na rekonstrukci cca do 500 tis, nad tuto částku je lepší klasická hypotéka s nižším úrokem. Děkuji za odpověď. (Martina Stehlíková)
Foto
To je složitější otázka, na kterou nelze úplně jednoduše odpovědět. Hodně totiž záleží na tom, co ten či onen klient preferuje a jak velkou volnost a variabilitu při splácení úvěru požaduje. Odpovím na vlastním příkladu. Já sám, resp. naše rodina, jsme si dosud využili 2 hypoteční úvěry (oba byly vyšší než 1,5 mil. Kč) a v obou případech jsme se rozhodli pro úvěr ze stavebního spoření a to i v situaci, kdy z pohledu výše úrokové sazby (i RPSN) byla hypotéka výhodnější – alespoň dle předložených nabídek. V případě hypotéky máte nějaké jistoty a garance vždy pouze po dobu fixace a dále nevíte, co s vaším úvěrem bude. V případě překlenovacího úvěru máte garantované podmínky po celou dobu řádného úvěru, a co se týká fáze překlenovacího úvěru, tak tam zase máte možnost díky mimořádným vkladům ovlivňovat celkovou dobu jejího trvání a tím i celkové náklady. Já jsem v tomto směru prostě „stavebkář“, což ale není nic osobního proti klientům preferující klasické hypotéky. Je to o individuálních preferencích.
Dobrý den, může si pro úvěr přijít i klient, který dosud nespoří? A jaké výhody má ten, kdo spoří? Děkuji za odpověď(Slavíčková)
Foto
Ano, může. Stavební spořitelny řeší tyto případy poskytováním tzv. překlenovacího úvěru. A o ten si může klient požádat současně s uzavřením smlouvy o stavebním spoření. V reálu je tato možnost poměrně hodně využívána. Obecně lze však říci, že čím déle klient spoří, tím lepší úvěrové podmínky mu spořitelna nabídne, a to jak v oblasti zajištění, tak i co se týká výše úrokové sazby a požadavku na bonitu (požadovaná výše příjmu). Zákonná podmínka 24 měsíců se týká řádného úvěru ze stavebního spoření. Těch se ale dlouhodobě poskytuje výrazně méně než úvěrů překlenovacích. I když potenciál pro tento typ úvěrů je obrovský a klienti ho můžou získat rovněž za velmi výhodných podmínek.
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda si mohu půjčit i bez ručení nemovitostí? Děkuji za odpověď(Jiří S.)
Foto
Určitě můžete. V případě naší stavební spořitelny dokonce až do výše 700 tis. Kč. Troufám si tvrdit, že v oblasti nezajištěných úvěrů jsou dnes úvěry ze stavebního spoření pro klienty tou nejlepší volbou. Samozřejmě je nutné hlídat účel, kterým musí být financování bydlení.