ONLINE CHAT
Jak je možné že v rodině kde je muž a žena takto nemocný mohl být legálně zbrojní pas povolen a střelné zbraně.Nebýt toho nemuselo dojít k takové hrozné tragédii. Ptám se proč s tím nikdo nic neudělal.(Alena)
Foto
Držitel zbraní je zodpovědný za jejich zabezpečení a zacházení s nimi, ani psychicky nemocná manželka s tím nesouvisí. Těžko se na to v této chvíli odpovídá, počkejme na závěry vyšetřování. Děkuji za vaše dotazy a těším se na setkání příště při méně smutné události. Jiří Hynek
Takovému masakru způsobeném psychopatem s momemtem překvapení na své straně policie nemohla (a nikdy nebude moci) zabránit, přesto ji řada lidí obviňuje ze selhání. Je odpovědí utažení zákonů o držení palných zbraní nebo naopak povolení legislativy na jejich držení a na to, kdy mohou použít k sebeobraně? Neb ti lidé v restauraci neměli nejmenší šanci, stejně jako ti v kancelářích časopisu Charlie Hebdo.(Dušan, Brno)
Foto
Vím, že lidé nemají rádi srovnávání Evropy s USA. Nicméně, porovnám-li legislativu na držení zbraní ve dvou sousedních oblastech, Virginie a Washington D.C., je to ve prospěch větší liberalizace držení zbraní. Ve Virginii není téměř žádná kriminalita a zbraň tam může vlastnit každý, ve Washingtonu D.C. zbraň vlastnit nemůžete a na sever od Capitolu si netroufne ve dne jezdit ani policie, jak je tam nebezpečno.
Jenže frajere, když más kvéry v trezoru a někdo vás doma přepadne, na co ti tam budou?(Rázlová, Šumava)
Foto
Chcete mě v noci přepadnout, že se snažíte zjistit, jak to mám vymyšlené? :-) Nezlobte se, ale opravdu to neprozradím.
Dobrý den. Nevím jaké máte zkušenosti se zahraničím, ale mě by zajímalo, zda to v okolních státech funguje obdobně jako u nás? Existují v okolí státy, kde je vlastnictví zbraně nějak přísně regulováno? A mají tam pokles trestných činů páchaných se zbraní v ruce?(Milda)
Foto
Neexistuje vazba mezi počtem držených zbraní a počtem spáchaným trestných činů s nimi... Pravda je, že v zemích, kde je mezi lidmi více zbraní, se potencionální pachatelé více bojí. Nejvíce tr. činů je stejně pácháno nelegálně drženými zbraněmi, to platí pro celý svět.
Zdravím, není celej ten humbuk zbytečnej? Vždyť v takových skladech soukromých obchodníků s vojenským materiálem, který te´d policie vyklízí ve Slatině , ležely v bývalých kravínech nezabzpečeny stovky zbraní, včetně granátometů...Vzít si moh prakticky každej, co chtěl!(Robert V. Krchleby)
Foto
Humbuk je to určitě zbytečný, ale co se týká skladu ve Slatině, váš názor nesdílím, aby to nebyl další humbuk. Nicméně jsem přesvědčen, že v této zemi je hodně nelegálně držených zbraní, nakonec prošla tudy druhá sv. válka, a po odchodu sovětských vojsk zde mohlo zůstat také velké množství kalašnikovů a dalších zbraní. Každé zpřísnění legálně držených zbraní okamžitě vede k nárůstu černého trhu.
Dobrý den, četl jsem, že ten střelec vypálil asi 25 ran. Stačily mu na to náboje v těch dvou pistolích? To nemusel nabíjet?(Karlos)
Foto
Domnívám se, že musel u pistole měnit zásobník.
Dobrý den, Jak rizikovou spatřujete skutečnost, že kdokoliv "z ulice" může v Česku přijít na komerční střelnici si zastřílet, aniž by měl zbrojní průkaz? Ostře nabitou zbraň pak dostanou do ruky feťáci, zločinci, psychicky nemocní. A žádná kontrola není...(Robin Hood, Praha)
Foto
Žádné riziko v tom nespatřuji. Zbraň je používána na uzavřené střelnici a každý takový nedržitel zbrojního průkazu má u sebe zaměstnance střelnice, který je za jeho chování zodpovědný.
Je možné u nás koupit zbraň jen tak z fleku, nebo to chvíli trvá?(Analfabet)
Foto
Závisí to na kategorii zbraně. Mluvíme-li o samonabíjecí pistoli nebo revolveru, tak musíte dopředu získat od policie nákupní povolení. Tam musíme uvést důvod, proč si ji pořizujete.
Dobrý den, dokáže klasický obvodní doktor posoudit, jestli je člověk psychicky způsobilý k tomu, aby měl zbrojní průkaz? Zdá se mi totiž, že ne. Děkuji(Janina)
Foto
Nezpochybňujme kvality praktických lékařů. Věřte mi, znám jich několik a o všech můžu naprotosto zodpovědně prohlásit, že to umí. Ale tím nevylučuju, že mezi nimi mohou být černé ovce, ale to platí u všech profesí.
Jak je možné, že člověk, který měl psychické problémy, v městě velikosti Uherského brodu, to musel vědět jeho obvodní lékař a přesto mu teprve před měsícem dal povolení na zbrojní průkaz? Muze za to byt lekar nejak popotahovan?(Kamil)
Foto
Zatím nemáme prokázáno, že byl psychicky nemocný. Jestli lékař při vydávání zdravotní způsobilosti pochybil, určitě bude brán k zodpovědnosti. Ale zatím jsme stále ve fázi "kdyby..."
Myslíte si, že ta cajtská hlídka udělala dobře, když tam na nějn nevtrhla a čekala až na posily z Brna? To ho nemohli zabít, hajzla??? Co si o tom myslíte, pochybili? (Zbyněk Nekolný)
Foto
Kdyby tam možná vtrhla hned, tak tady možná budeme diskutovat o tom, jestli neudělala chybu s ukvapeným zásahem. Musíme počkat na výsledky vyšetřování.
Zarazilo mne, proč policie zasáhla tak pozdě, když věděla, že tam leží mrtví nebo těžce zranění, co krvácí a že pachatel je jen jeden a navíc psychicky neovladatelný, s kterým lze jen těžko vyjednávat. Možná mohli někoho ještě zachránit, i když pokud střílel dobře, tak asi moc šancí neměli z té blízkosti, ani kdyby k nim přišla zdravotnická pomoc včas. Navíc zásahová jednotka přijela dost pozdě. Co rozhoduje o rychlém zásahu zásahovky? Jak dlouho trvá nabít zbraně, které použil? Bohužel z obou dohromady mohl vystřelit i přes 20 nábojů za sebou, což je hodně na to, aby dost lidí postřílel nebo těžce zranil a pokud byl střelec a v té blízkosti, tak neměli asi moc šancí zareagovat a bránit se. Díky moc za odpověď.(Honza)
Foto
Zatím máme málo informací na to, abychom dělali závěry, musíme počkat na závěrečnou zprávu policie. To může trvat i několik měsíců. Nevíme, jak zdatný byl střelec, jaký měl výcvik. Na tom totiž závisí, jak rychle je schopen zbraň přebít a jak účinná je jeho střelba. Profesionální střelec zásobník přebije za několik sekund.
Jak kontrolovat doktory, kteří rozhodují o stavu toho člověka, jestli je schopný mít pistoli? Kdo by to měl dělat?(777 agentka)
Foto
Nejsem lékař, neznám přesně interní postupy. Ale měl by být zachován princip, který platí při pochybení lékaře při jakékoliv léčbě.
Ptát se nebudu,zabránit masakru měli policisté,ale ti umí jen odvézt opilé na záchytku a vybírat za blbosti pokuty.Také říkali,že spacifikovali střelce a pak se dozvíme ,že se odrovnal sám.Kde je tedy pravda?(KAREL)
Foto
Musíme dát vyšetřovatelům čas na vyšetření celé záležitosti. Až bude známa vyšetřovací zpráva, budeme chtít, aby byla zveřejněna. Vytváření mediálního tlaku na vyšetřovatele může vést k jejich nekvalitní práci. Je to stejné, jako když se vyšetřuje letecká nehoda.
Máte ze své pozice možnost nějak lobbovat za zpřísnění zákonů?? uděláte to teď?(Honza z Chomutova)
Foto
Mám možnost lobbovat. Osobně se domnívám, že takovým zpřísněním zákonů, které dává smysl, je zavedení povinného kurzu ještě před skládáním zkoušek. Tedy obdobně, jak fungují autoškoly. Ale určitě nebudu podporovat taková administrativní opatření, která budou postihovat ty slušné, a jejichž skutečný přínos bude nulový.
Dokáže vzduchovka zabíjet?(yy888)
Foto
Vzuchovka je konstruovaná tak, že člověka nezabije, ale oko vám vystřelit dokáže. Ale to umí ostatně i prak.
Můj soused střílí na kočky vzduchvkou, myslíte, že ho mám nahlásit na policii, že může být magor?(Dita Eghtová)
Foto
Osobně bych šel hned za ním a řekl mu, ať to nedělá. Samo to, že někdo střílí po kočkách vzduchovkou, hned nemusí znamenat, že je to magor, :-) ale pokud s tím nepřestane, ohlašte to na obecní úřad. Je to přestupek.
Máte vy sám doma zbraň? Jak ji schovávát před dětmi?(Jiří, Břeclav)
Foto
Mám doma několik zbraní. Jsou uloženy přesně podle zákona o zbraních a střelivu. A jak mám ještě zabezpečený trezor, kde jsou uloženy, to pochopitelně veřejně říkat nebudu.
Nepovažujete za chybu, že do teď nemají psychiatři možnost nahlížet do dokumentace o zbrojních průkazech? To je přece fatální selhání!(Milan Barák)
Foto
Nemyslím si, že je to selhání, centrální regitr zbraní funguje od poloviny loňského roku. Osobně považuji nápad, aby psychiatři nahlíželi do databáze zbrojních průkazů, za dobrý. Jen je škoda, že to nikoho dosud nenapadlo.
Kdo a jak kontroluje střelce v Česku? Policie?(Alexandra)
Foto
Primární kontrolu provádí policie, která si může dožádat součinnost dalších úřadů - např. obecní úřad.
Neměla by se podle vás zvýšit cena za zbraně? Vždyť jedna pistole stojí pár tisíc!(Michal Semel)
Foto
Cenu určuje výrobce a trh. Jestli se někde dá kvalitní pistole pořídit za pár tisíc, dejte mi tip, hned si ji půjdu koupit... Cena kvalitní pistole se pohybuje okolo dvaceti tisíc korun. Když nám ročně zemře na silnicích téměř 700 lidí, možná bychom měli navrhnout zvýšit cenu aut. Vždyť auto v rukách některých šílenců je horší než zbraň. Takových každý den potkávám po cestě do práce několik.
Dobrý den, není možné, že si lidé na malých městech, kde se znají, pořídí zbrojní průkaz snadněji - třeba ze známosti?(Zuzana)
Foto
Dobrý den, klientelismus obecně je špatná věc, není možné, aby se ze známosti vyřizovala stavební povolení, řidičáky, natož zbrojní průkazy. Systém je nastaven velmi kvalitně, jen je potřeba ho dodržovat a v případě zjištění, že došlo k vydání podvodně, hnát lidi k zodpovědnosti.