ONLINE CHAT
Dobrý den Pane doktore před 13 lety jsem byla na konizaci.Chodím každý půl rok na kontrolu.Chci se zeptat na čípku mám malé hrbolky.Mám se obávat? Prý má být čípek hladký.Děkuji za odpověď(xxxxx)
Foto
myslím, že se obávat nemusíte. přítomnost nerovností na povrchu čípku neznamená přítomnost nádosru nebo prekancerózy.
Dobrý den, odhalí cytologie všechny druhy rakoviny děložního čípku? Co to znamená přesně přednádorový stav? Dá se chránit proti rakovině dělohy i jinak než pravidelným chozením na preventivní prohlídky?(Alexandra)
Foto
žádné vyšetření není stoprocentně citlivé. jsou proto i případy, kdy cytologie nádor neodhalí. pokud se ale odběr cytologie pravidelně každoročně opakuje, riziko vzniku nádoru u ženy, která chodí na prevenci dle doporučení, dramaticky klesá. přednádorový stav (prekanceróza) je stav, ze kterého, pokud se neošetří, může vzniknout zhoubný nádor. riziko vzniku rakoviny děložního čípku lze výrazně snížit očkováním proti hpv. i u očkovaných je ale prventivní prohlídka nutná, očkování nechrání před všemi typy hpv. pokud jde o prevenci rakoviny děložní sliznice (děložního těla), riziko tohoto onemocnění výrazně snižuje např. dlouhodobé užívání kombinované hormonální antikoncepce.
Dobrý den, je mi 42 a mám 3 myomy ten největší kolem 6 cm. Nechala jsem si kvůli tomu zavést tělísko Mirena. Od té doby mě trápí stále výtoky, množí se mi bakterie. Lékař mi doporučil operaci a odstranění dělohy. Můžou se myomy zvrtnout na zhoubné nádory? Děkuji za odpověď(Jitka)
Foto
myomy jsou v naprosté většině případů nezhoubné. exisují ale i nádory, naštěstí poměrně vzácné, které mohou např. na ultrazvuku vypadat jako myomy. ty obvykle rychleji rostou.
Jaké jsou nejčastější příznaky rakoviny čípku, ale i vaječníků? Čeho si všímat?(Kateřina )
Foto
příznaky působí až pokročilé, obtížně léčitelné nádory. čekat na příznaky je proto nebezpečné. právě proto je nutné pravidelně chodit na preventivní prohlídky, které některé nádory mohou odhalit v počátečních stádiích, nebo zachytí už stavy, které nádorům předcházejí. ty lze jednoduše léčit.
Máme rakovinu ženských orgánů v rodině docela hojně. Mám dvě malé děti a dost se bojím. Mám uvažovat o preventivním odstranění prsou i dělohy? Doporučujete to pacientkám?(hanka)
Foto
pokud nemáte prokázánu dědičnou dispozici k některému typu nádorů a pokud jste jinak zdráva, o uvedené operaci bych neuvažoval.
Pane doktore, dcera (11) je velmi vyvinutá a mestruaci má od 10 let. Kdy by měla začít chodit na gynekologii a od kolika let se dělá cytologie? Děkuji Zlata(Zlata)
Foto
cystologický stěr má symsl poté, kdy žena začne žít sexuálním životem. vaginální vyšetření u žen, které vaginální pohlavní styk neměly, provádíme spíše vyjímečně.
Slyšel jsem, že i muži mohou mít nádor v prsu. Je to časné? A jak se to pozná nebo vyšetřuje? Taky na mamografu?(T. Horák)
Foto
nádor prsu se může vyskytnout i u muže, je to ale na rozdíl od rakoviny prsu ženy velice vzácné onemocnění. podezření na něj by mohlo být v případě hmatného útvaru v prsu. vyšetřovací metody ke zpřesnění diagnózy stanový příslušný specialista
Dobrý den, i po 2 dětech mám stále endometriózu. Dá se vyléčit i jinak než odebráním dělohy? Děkuji(Monika)
Foto
záleží na tom, jak rozsáhlé změny endometrióza u vás působí, kde je lokalizována a na řadě dalších faktorů. o prognóze si promluvte se svým gynekologem, který má potřebné konkrétní informace.
Dobrý den, ví se kolik let je dívka, žena, chráněná očkováním proti rakovině děložního čípku nebo za jakou dobu je dobré přeočkování, pokud tedy je nutné přeočkování... Děkuji za odpověď. (Šárka)
Foto
dobu účinnosti žádné vakcíny, která je na trhu relativně nová, neznáme. předpokládá se, že účinnost vakcín proti hpv bude dlouhodobá. dlouhodobě jsou sledovány ženy, které byly očkovány v rámci klinických studií (před více než deseti lety). pokud by se u nich začala vyskytovat onemocnění, před kterými vakcíny chrání, bylo by vhodné přeočkování. z napsaného vyplývá, že pokud bude přeočkování vhodné, populace se to zavčas dozví. zatím nic nesvědčí pro nutnost přeočkování ani u jedné ze dvou dostupných vakcín.
Dobrý den, pozná se rakovina děložního čípku z pouhého vyšetření gynekologem a nebo se to pozná pouze díky cytologii. Děkuji(Mirka)
Foto
některé typy přednádorových stavů a nádorů děložního čípku lze odhalit při gynekologickém vyšetření kolposkopií (pozorováním čípku pod zvětšením), některé změny odhalí spíše cytologie.
Dobrý den pane Doktore, Ráda bych se zeptala, na základě jakých příznaků je možné odhalit rakovinu dělohy či vaječníků sama. Chodím na pravidelné prohlídky, nicméně na základě čerstvé zkušenosti s tchyní, kdy ji její gynekolog onemocnění diagnostikoval až po 3 letech a pozdě kdy ji začaly problémy, úplně nedůvěřuji gynekologovi. Případně kdy mohu požadovat detailnější či doplňující vyšetření. Předem děkuji. (Lucie)
Foto
rakovinu dělohy a vaječníků bohužel sama v počátečních stádiích odhalit nemůžete. počínající nádory nezpůsobují žádné obtíže. poměrně spolehlivě umíme odhalit přednádorové stavy děložního čípku. u některých nádorů zatím preventivní vyšetření nepomáhá- např. u zmíněné rakoviny vaječníků.
Třetím rokem mi je vždy zjištěn při roční prevent.porohlídce 2. stupeň předrakovinového stavu, jsem vždy odeslána po 2 ¨měsících od stěru do centra pro choroby děložního čípku. Tam mám po dalším stěru výsledky v pořádku. Není lepší čípek konizovat. Je mi 45 let. Děkuji. (VěraR)
Foto
dal bych na doporučení centra, kam jste odesílána. vždy se snažíme vyhnout zbytečným zákrokům. pokud expert nevidí operaci jako nutnou, patrně nutná není.
Dobrý den! Dcera má 14 let, v prosinci byla naočkována 1.dávkou vakcíny Silgard. Od té doby nedostala menstruaci (jinak má menses od 12 let). Mohlo to způsobit očkování? Pohlavní styk neměla. Děkuji za odpověď.(Elena)
Foto
souvislost absence menstruace s dávkou očkování je velice neprevděpodobná.
Vážený pane doktore, mé mamince (61 let) byl diagnostikován karcinom dělohy minulý týden. Někdy na jaře 2013 jí byl objeven myom a trochu krvácela. V červnu 2013 postoupila kyretáž (hystereskopii) s negativním (benigním) výsledkem. Během roku 2014 neměla problémy (v březnu byla na běžné gynek.prohlídce, nic se nedělo), snad možná špinění ke konci roku, ale letos na začátku ledna začala krvácet (prý stále ten myom) a domluvila se s gynekoložkou na odnětí dělohy. Po hysteroskopii (což mělo být běžné vyšetření před hysterektomií), která proběhla na začátku února, přišel šok - karcinom dělohy. Teď má naplánovanou operaci na polovinu března, kdy by jí měla být odebrána děloha, vaječníky a mízní uzliny. Chci se zeptat, jak dlouho se vyvíjí rakovina dělohy? Ja šance, že se to podchytilo včas a bude v pořádku? Ještě chci dodat, že všichni mluví o "ohraničeném" nálezu, nevím, co si pod tím představit, zní to sice lépe než "neohraničený", ale člověk nikdy neví... Moc děkuji za odpověď...(Danda)
Foto
z toho, co píšete, se domnívám, že diagnóza byla stanovena opravdu včas a prognóza vaší maminky je příznivá.
Dobrý den, pane doktore, jsem už v důchodovém věku, jaká je prevence? Děkuji(Libuše Holzbachová)
Foto
gynekologická prevence je pro vás stále důležitá, na obsahu prohlídky se prakticky nic nemění, gynekolog vás bude patrně také pravidelně posílat na mamografii, možná na denzitometrické vyšetření
při otevření skoro každých novin a internetu se dočtu jak všichni dostaneme rakovinu. Je to deprimující nemyslíte?? Už mě to nebaví.(Hanka)
Foto
deprimující to zajisté je, pravda to až tak docela není. nicméně nádorových onemocnění přibývá a je vhodné se proti nim chránit
Je mi 36 let a mám genitální bradavvice. Mohou se zvrhnout do rakoviny? (elanie)
Foto
naprostá většina genitálních bradavic není zhoubných. vzácné formy nádorů mohou někdy vypadat podobně.
Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, zda jako dostatečné předejití tohoto onemocnění stačí 1x ročně preventivní prohlídka u gynekologa. Děkuji Evelína(Evelína)
Foto
u zdravé ženy by měla být preventivní prohlídka jednou ročně zcela dostatečná
Pane doktore, chci nechat očkovat dceru. Silgard nebo cervarix? Poraďte.(odpovědná matka)
Foto
obě vakcíny jsou bezpečné a účinné. já osobně preferuji silgard. chrání proti širšímu spektru onemocnění. je pravdou, že je o něco finančně náročnější, než druhá vámi zmiňovaná vakcína.
Kolik případů karcinomu čípku se u nás ročně objeví? A je léčba úspěšná nebo se na to hodně umírá?(Yveta U.)
Foto
v české republice cca. 1000 nových případů ročně, asi 400 žen ročně na tuto nemoc u nás umírá. celosvětově cca. půl milionu nových případů a cca. polovina tohoto počtu úmrtí na tuto diagnózu
Je rakovina děložního čípku to samé jako rakovina děložního hrdla? (kajetánová)
Foto
ano. v lékařských kruzích se používá spíše termín rakovina děložního hrdla, v komunikaci s laickou veřejností často rakovina děložního čípku.
Dobrý den, pane doktore, doslechla jsem se, že prý tento druh rakoviny mohou dostat i chlapci. Je to pravda? Je možné nechat i je očkovat? Děkuji(Jitka Kocourková)
Foto
nevím, na jaký druh rakoviny se ptáte. pokud na rakovinu děložního hrdla (čípku), pravda to není. jak víte, muži děložní čípek nemají. hpv infekce ale u nich může způsobit jiná nebezpečná či nepříjemná onemocnění. očkování proti hpv má proto smysl i u mužů. je doporučováno u nás i ve světě
Co to přesně je konizace čípku? Gynekolog mě na to poslal a nevysvětlil mi, jestli už jde o rakovinu a já se bála zeptat :-((Tamara)
Foto
konizace je chirurgické odstranění části děložního čípku. provádí se většinou u přednádorových stavů, aby se stav nevyvinul ve zhoubný nádor. rakovinu tedy nejspíš nemáte.
Pane doktore, jakou jste měl nejmladší pacientku v rakovinou čípku nebo dělohy? Já myslela, že je to časté až tak po přechodu. (XYXYXY)
Foto
rakovina děložního čípku může postihnout i mladé ženy, nejsou vyjímečné případy tohoto onemocněnní u žen mladších třiceti let. přednádorové stavy, které chirurgicky odstraňujeme, aby žena nedostala zhoubný nádor, jsou časté i u velmi mladých dívek
Nechala jsem dceru očkovat proti rakovině čípku. Mám i 12 letého kluka. Doporučujete očkování i mladých kluků? A hradí to také zdravotní pojišťovna?(Řeháková Zuzka)
Foto
očkování chlapců proti hpv infekci doporučují odborníci všude na světě. hpv infekce může způsobit mnoho nebezpečných či nepříjemných onemocnění i mužům. na rozdíl od některých jiných zemí vakcinace chlapců není zatím v české republice hrazena z veřejného zdravotního pojištění. i tak bych očkování doporučil jako dobrou investici do zdraví vašeho dítěte
Pane doktore, v jakém případě má význam se nechat geneticky testovat? Maminka měla rakovinu prsu, babička děložního čípku a teta také. Mě je 45 a mám dvě dcery. Poradíte?(Jana Holakovská)
Foto
doporučuji poradit se s vaším registrujícím gynekologem. genetické testování má smysl zejména v případech, že u vašich blízkých příbuzných je více případů onemocnění s dědičnou dispozicí. rakovina prsu mezi tato onemocnění patří, rakovina děložního čípku ne.
Co má být součástí preventivního vyšetření na gynekologii? Jsou pro to nějaká pravidla? (Simona Králů)
Foto
Obsah všech preventivních prohlídek včetně preventivní prohlídky u gynekologa stanoví příslušná vyhláška ministerstva zdravotnictví ČR
Může prevence pomoct odhalit rakovinu dělohy? Proč se ptám - mám pocit, že můj gynekolog preventivní vyšetření trochu odbývá. Zatímco kamarádce, která chodí jinam, dělá její gynekolog jednou ročně ultrazvuk, mně ho ten můj provedl jen jednou, a to už je pět let. Patří ultrazvuk mezi pravidelná vyšetření nebo se dělá jen při problémech? A může ultrazvuk něco odhalit? (Denisa)
Foto
Prevence může předejít většině případům rakoviny děložního čípku. Ultrazvukové vyšetření se k tomu neužívá. Ultrazvuku využíváme k diagnostice jiných onemocnění. Mezi povinná vyšetření při preventivní prohlídce ultrazvukové vyšetření nepatří.
Dobrý de´, v Rámci prevencie stačí chodiť v pravidelných intervaloch po 18 mesiacov na cytoster a prehliadku ? ďakujem za odpoveď (Dadka)
Foto
V České republice je doporučený interval na preventivní prohlídku u gynekologa zatím jeden rok. V mnoha zemích je ale tento interval delší a je rovněž relativně bezpečný.
Mám časté výtoky. Nemůže to být jeden z projevů rakoviny dělohy?(Klára)
Foto
Je pravdou, že opakovanými výtoky se může projevovat i nádor. V naprosté většině případů ale žena s těmito obtížemi nádor nemá a příčina výtoku je jiná.
Maminka se extrémně bojí lékařů. Na gynekologii nebyla prakticky od porodu, a to už je 25 let. Co jí hrozí? A je nějaký způsob, jak jí přinutit k návštěvě gynekologa?(Barbora)
Foto
Dobrý den, zanedbávání prevence je určitě nebezpečné, mamince může hrozit i nádorové onemocnění. Přednádorové stavy a počínající nádory nezpůsobují ženě žádné obtíže. Nutit k prohlídce ji nikdo nemůže, zkuste ji přesvědčit..