ONLINE CHAT
Dobrý den pane doktore, nemám dotaz.Moc Vám chci poděkovat za Vaší pomoc a ochotu při každé kontrole. Anička měla před 10 lety nádor na mozku. Daří se jí dobře.(Tomanová Martina )
Foto
Dobrý den, zdravím Aničku a jsem přesvědčen, že budete i nadále chodit na magnetické rezonace s dobrým výsledkem. Děkuji všem tazatelům a přeji hezký zbytek dne! Josef Mališ
dobrý den, moje dcera onemocněla v 15 letech ewingův sarkom ve fibule levé nohy ve 4 stádiu. Po chemoterapii a tandemové transplantaci kostní dřeně se uzdravila. Díky této léčbě je neplodná. S manželem podstoupili 4x umělé oplodnění neúspěšně. Chci se zeptat zda tato léčba nemůže opět být spouštěcím mechanismem rakoviny. Děkuji (Věra K.)
Foto
Obecně děti po úspěšné léčbě nádorového onemocnění v dětském věku mají vyšší riziko nádorů, které souvisí s prodělanou léčbou, proto jsou děti po léčbě trvale dispenzarizovány.
Dobrý den, dostáváte se do situací, kdy pojišťovna nehradí určitou léčbu, která by dítěti pomohla a rodiče na to nemají? Pomůže vám v tom případě nějaká nadace?(Dana B.)
Foto
V těchto situacích se to řeší žádostí o mimiřádnou úhradu a pojišťovny v indikovaných případech vyhoví.
Dobrý den pane doktore,má dcera má od 5 MDS nyní má 15 let,jezdíme na pravidelné kontroly do motolské nemocnice kde je prováděna biopsie kostní dřeně.Chtěla jsem se zeptat jestli je možné že toto onemocnění se nikdy nerozvine do akutní leukemie.Její nynější diagnoza je MDS- refrakt.cytopenie ..děkuji(Pavlína)
Foto
Způsob sledování a vyšetřování je zcela na místě, aby se včas odhalil vývoj onemocnění, ale opět je potřeba více údajů ke konktrétnímu pacientovi.
Pane doktore, odesíláte vaše malé pacienty na protonovou léčbu? Pokud ano, kolik jich bylo? A jaký je váš názor na ní? (kateřina )
Foto
Viz odpověď výše, protonová léčba se jeví jako šetrnější vůči zdravých tkáním, budoucnost určitě ukáže při porovnání velkých skupin vyléčených pacientů, jaké jspou rozdíly v následcích po klasické léčbě fotony a protony.
Dobrý den. Je nějaký všeobecný varovný signál, který rodiče upozorní, že by měli dítě nechat komplexneji vyšetřit? Děkuji. (Katka K. )
Foto
Těch varovných signálů je několik, učíme to studenty při stážích - zduření - otok na končetinách, zvětšené uzliny, které neregují na antibitickou léčbu a jejichž původ nelze vysvětlit, zvětšené břicho, kde může být velký nádor nebo zvětšená játra slezina, pozor na zvětšní varlach (chlapci kolem puberty) - stydí se zajít k lékaři a pak přijdou s velkým nádorem, oko - bělavý odlesk v zornici především při fotografování bleskem - alespoň v rychlosti.
Dobrý den, mám kamarádku a ta má syna s touto diagnozou: Alveorální rabnomyosarkom C493, ložiska intrathorakální, záda, recidiva stehno mozek. Klinické stadium IV. Bohužel jí bylo řečeno že mu nelze pomoci, je mi rok a půl, opravdu neni žádná naděje?(Hanka)
Foto
V onkologii existují někdy situace, kdy i přes veškerou dostupnou léčbu, se léčba nedaří a onemocnění se vyhne jakékoliv kontrole.
Dobrý den p. doktore, jaká je prognóza u glyoblastomu mozkového kmene u 14-letého dítěte? Při operaci odtraněno 97 % nádoru. Lze se uzdravit bez následků v případě benigního nádoru? Děkuji za odpověď (Lenka Kr.)
Foto
Dobrý den, obecně u všech nádorů mozku je důležité kolik nádorové kkáně se podaří odstranit, čím více, tím je naděje na vyléčení vyšší. Je obtížné vyjádřit se ke konkrétnímu případu bez znelosti dalších potřebných informa. Pokud se týká benigních nádorů mozku, tak záleží na umístění nádoru a od toho se odvíjí možnost chirurgického odstranění. Proto opět nelze dát jednoznačnou obecnou odpvěď.
Co si myslíte o očkování chlapců vakcínou Silgard proti virům HPV? Je to vůbec k něčemu? Nevím jestli mám nechat syna očkovat. (Renáta)
Foto
Obecně tyto vakcinační programy jsou určeny k prevenci vzniku nádorů v dospělém věku, toto neumím posoudit.
Zdravím pane doktore, když mi bylo 10, prodělal jsem lymfoblastickou leukémii. Nyní je moje žena těhotná a já se obávám, zda můj potomek nemá nějaké genetické dispozice, aby onemocněl stejnou nemocí jako já. Jak to je? Dá se udělat nějaký test v době těhotenství?(Jan Hradil)
Foto
Jistě by bylo vhodné genetické vyšedtření, ale nelze z jednoho vzhorku (třeba plodové vody) stanovit, že vaše očekávané dítě bude nebo nebude mít leukémii.
Jaký typ rakoviny se u dětí vyskytuje nejčastěji? A dá se mu nějak předejít?(Drahoslav)
Foto
Viz předchozí otázka, nejvíce je leukémií - asi jedna čtvrtina všech nádorů, na druhém místě jsou mádory mozku a míchy - asi jedna pětina.
Je možné snížit riziko, že dítě dostane rakovinu, zdravou výživou?(Karolina)
Foto
Přičinu nádorových onemocnění u dětí v drtivé většině neznáme, zdravá výživa je obecně vhodná vždy, ale nelze předpokládat, že po rozvinutí nádorového onemocnění stav zvládneme zavedením zdravého stravování.
Pane doktore, můžete mi napsat, jak se pozná leukémie u dítěte, Jaký musí postoupit vyšetření a kde? A jakých si má rodina všímat přiznaků?(Kamila Novotná)
Foto
Leukémie je onemocnění, které se projevuje často náhle, z plného zdraví, doba trvání příznaků je často velmi krátká. Je nezbytné věnovat pozornost rychle se zvětšujích mízním uzlinám, nevysvětlitelných krvácení do kůže, rychle se zvětšující břicho - protože se zvětšují játra a slezin, také bolesti kostí, únava, slabost, teploty kolem 38 st., které nejsou jinak vysvětlitelné. Na leukémii lze vyslovit pozření už vyšetření krevního obrazu, definitivní diagnóza se stanoví vyšetřením kostní dřeně.
MNOHOČETNÝ MIELOM -PACIENT POD STÁLOU LÉK.KONTROLOU,DIAGNOZA ZJIŠTĚNA AŽ V 70TI LETECH. VELKÉ BOLESTI PÁTEŘEZAMĚSTNÁNÍ NÁROČNÉ,ŽÍT SE DALO S TOUTO NEMOCÍ 5LETLÉČENÍ S VEŠKERROU PÉČÍDÍK LÉKAŘŮM.PROSÍM JE TATO NEMOC DĚDIČNÁ.MOC DĚKUJI.(VĚRA ZIKMUNDOVA-MANŽELA)
Foto
Není známa přímá dědičná souvislost, která by způsoboval nová onemocnění v dalších generacích, u dětí je to raritní.
Dobrý den, když máme v rodině dvě rakovinová onemocnění (babička - rakovina prsu, děda hrtanu), může mít rakovinu i můj potomek? Je to geneticky dáno? Děkuji moc.(Irma78)
Foto
V vašem případě je důležité, kdy onemocnění u vašich příbuzných vzniklo, pokud v mladém časném neobvyklém věku, pak lze předpokládat nějakou genetickou závislost. U rakoviny prsu by bylo vhodné znát o jaký typ se jednalo a jaké znaky měla nádorová tkáň. Ale tady bude důležité kdy babička své onemocnění měla, zda se vše vyšetřovalo současným způsobem.
dobrý den,jaký máte názor na práci protoncentra a můžete zveřejnit jestli to tedy víte kolik dětí čeká na léčbu v tomto zařízení? dále co si myslíte o působení šéfa VZP Kabátka?? jediná VZP nemá s PTC smlouvu. proč-podle Vás?? politika,peníze nebo zákulisní čachry? velice děkuji předem za váš názor.(Jiří Feber.oldbrade@seznam.cz)
Foto
Prototonové centrum v Praze je pracoviště kam posíláme k ozařování naprostou většinu naši dětských pacientů s mozkovými nádory, stejně tak žádáme o léčbu protony v situacích, kdy již dítě v minulosti absolvovalo klasickou radioterapii a je potřeba použít znovu radioterapii. Čekací doby jsou téměř nulové, protože po zjištění diagnózy nádoru mozku nebo páteře, informujeme o tom kolegy z Protonového centra (na pravidelných setkáních vždy v pátek) a ihned se začíná připravovat administrativa tohoto procesu a plán radioterapie. Okolnosti vzniku smlouvy s VZP vůbec neznám, proto se k nim nebudu vyjadřovat.
Dobrý den, mé dceři (nyní 8 měsíců) byl prenatálně diagnostikována cysta v dutině břišní. Po narození ve třech měsících v Brně na sonu uvedena jako mezenteriální cysta či střevní duplikatura velikosti 5x5x2,5 cm s tekutinou. Stav se sleduje, nyní nás čeká opět kontrolní sono. Dcera zatím bez potíží. Otázka: Je možnost vstřebání této cysty? Nemůže se z ní vyvinout něco jiného nebezpečného? Dále tento útvar nevyšetřovali, jen z utz označili tyto dvě možnosti, po narození tam byly dva menší útvary, ve třech měsích jeden velký. Děkuji za odpověď.(Lenka)
Foto
Cysta není nádor, pokud dojde k nějaké komplikaci, tak je to záležitost chirurgické léčby. Ale sledování vývoje cysty ultrazvukem je zcela namístě.
Pane doktore, nemám dotaz, jen Vám chci ze srdce poděkovat za syna Tomáše Wiewiorku (hisciotyóza kalvy, báze lební, C 96.0..). (Nela W,)
Foto
Dobrý den všem u Wiewiorků, tyto zprávy slyšíme všichni velmi rádi.
Je u dětí větší šance vyléčení onkologického onemocnění, než u dospělých, nebo naopak? (Vojta)
Foto
Děti mají obecně lepší šanci na vyléčení, ale u nich existuje malá část, kde se léčba nedaří. Většina dětských nádorových onemocnění roste velmi rychle, proto je tam mnoho nádorových buněk, které se rychle dělí a to je ten kritický okamžik, kdy cytostatika mohou účinně zasáhnout, čili je to dáno odlišnou a agresivnější biologií dětských nádorů.
Je motolská nemocnice jediná, kde se léčí děti s rakovinou nebo je v republice podobné zdravotnícké zařízení a kde?(Petr M.)
Foto
Nádory dětí se léčí na dvou pracovištích, kromě Motola to je Klinika dětské onkologie ve Fakultní nemocnici v Brně, některá krajská pracoviště poskytují v koordinaci s těmito centry léčbu leukémií.
Dobrý den, mé švagrové byla nedávno sdělena diagnoza její pětileté dcery: neuroblastom. Můžete vysvětlit, o jaký nádor jde?(Tamara)
Foto
Dobrý den, Tamaro, neuroblastom může vycházet z nadledviny nebo drobných nervových uzlíčků podél páteře v břiše nebo hrudníku. Tento typ nádoru se chová velmi nevyzpytatelně, buď je omezen na orgán, ze kterého vychází a pak je léčen třeba jen chirurgickým odstraněním, na druhé straně jsou neuroblastomy s dalšímu - metastatickými - ložisky ve vzdálených orgánech a pak už je léčba intenzivnější a prognóza horší. Tudíž nelze jen na podkladě názvu onemocnění určit způsob léčby a jeho prognózu.
Pane doktore, jaký druh rakoviny nejvíc postihuje děti? Kolik jich asi ročně onemocní?(aneta)
Foto
Dobrý den, Aneto, děti mají zcela odlišné typy nádorů v pozovnání s dospělými, děti nemají ty typické karcinomy, ale jejich nádory vycházejí často z hlubších vrstech tělesných tkání, často postihují krvetvorbu - kostní dřeň, nebo se nalézají v mozku, proto i medicínské názvy jsou jiné - sarkomy např. nebo různé typy nádorů s příponou - blastomy - neuroblastom, hepatoblastom a pod. Ročně onemocní v ČR kolem 350 dětí.
Před 9 lety byl můj tříletý syn vaším pacientem v Motolské nemocnici. Moc ráda bych vám alespoň touto cestou poděkovala za nesmírně lidský a laskavý přístup jak k malým pacientům, tak i k nám rodičům. Pro všechny na onkologii jsou to chvíle velice těžké, ale i díky vám a vašemu milému a přímému jednání, se dalo vše zvládnout lépe. Mějte se co nejlépe, s pozdravem Petra Jablonická(Petra Jablonická)
Foto
Dobrý den, paní Jablonická, je dobře, že se Vám a Vašemu dítěte daří dobře a že jste léčbu takto zládli.