ONLINE CHAT
Dobrý den, stala se nám nepříjemná událost. Šla jsem po ulici se svou čivavou, z větve, přečnívající ze zahrady spadlo na psa jablko, a poškodilo zvířeti páteř. Veteřinář říká, že je to naštíplý obratel a chovné zvíře už zřejmě nikdy nebude zdravé. Máme nárok na nějakou náhradu? Chápu, že většímu psovi by se to nestalo, ale ten náš má jen kilo a půl. Díky, Věrka(Věrka)
Foto
Dobrý den, je pravdou, že majitel pozemku odpovídá i za stromy, které na něm rostou. Ovšem obávám se, že v tomto případě za škodu odpovídat nebude, případně jen částečně. Je totiž otázkou, zda vůbec mohl předpokládat, že upadnuté jablko může někomu ublížit. Naopak Vy jako majitelka jste mohla předpokládat, že když půjdete pod stromem, kde jste viděla jablka, že to Vašemu psovi může ublížit. Pokud by vůbec majitel stromu za škodu odpovídal, tak určitě jen částečně.
Děkuji za odpověď. Ještě jsem se chtěla zeptat, když se vyskytne situace třeba v tom lese/a stává se to bohužel celkem často/, že tam pobíhají i velké plemena psů a páníček je někde ve křoví a jeho pes někoho obtěžuje a majitelé psů většinou i na slušné upozornění reagují až nepřiměřeně agresivně, jak se může takto obtěžovaný občan bránit? Děkuji. (Zdena)
Foto
Dobrý den, záležitost má dva aspekty. Pokud majitel svého psa nehlídá a ten způsobí někomu škodu, za tuto odpovídá a musí ji uhradit. Zároveň se vystavuje i nebezpečí, že jeho pes bude usmrcen mysliveckou stráží. Myslivecká stráž totiž může usmrtit psa, který se pohybuje v honitbě bez majitele (přičemž jsou splněny i další podmínky dané zákonem).
Pane Zelený, prosím o Váš názor. Soused má huskyho, který je ale od rána do večera sám doma. Venčení probíhá stylem, že ho ten kruťas přiváže nakrátko, jde s ním před barák, tam pes udělá loužičku a bobek (pokud ne,dostane řemenem) a zase ho vede zpátky. Pes je absolutně bez pohybu,slouží pouze jako hlídač. Je mi z toho úzko a považuji to za týrání zvířete. Pes přeci musí mít alespoň někdy pohyb! Kam to můžu ohlásit? Je mu nic říkat nebudu, ještě by mi nabančil. (Květa 55)
Foto
Dobrý den, je otázkou, zda toto jednání dosahuje intenzity týrání, či nikoliv. Pokud by majitel psa bil a hrozil akutní problém, je třeba přivolat policii. Pokud problém není akutní, ale přesto je zde podezření na týrání psa, je také možné obrátit se na městský úřad.
Dobrý den,bydlím na sídlišti a mám fenku středního vzrůstu.Vedle ve vchodě bydlí pán a má psa (kříženec vzrůstu bernardýna).Včera jsem stála u vchodu a pes bez vodítka vyběhl ze vchodu a vrhl se na mou fenku,ta začala šíleně řvát a snažila se utéct.Vytáhla jsem ji za vodítko ale vyklouzla se z kšírů a utíkala a pes za ní. Ze vchodu vyšel majitel.Řekl, že jeho pes si chce jen hrát.Byl arogantní a na mé námitky,že takový pes má být na vodítku ignoroval a jednal s arogancí.Já mou fenku dvě hodiny hledala.Zavolala jsem městskou policii,abych incident nahlásila,protože nejsem jediná kdo má s tímto velkým psem problém(skáče po lidech i po psech) a pán ho dál vodí bez vodítka a vždy argumentuje,že pes si chce jen hrát.MP mi vysvětlila,že u nás není vyhláška,že pes musí být na vodítku a pokud pes nekousl mě ani mou fenu nemůžou s tím nic dělat.Pán se nám všem směje a naše fena nechce chodit ven a já se i bojím.Máme někde dovolání?Můžeme se takovému jednání nějak bránit?Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.(Daniela)
Foto
Dobrý den, povinnost mít psa na vodítku stanovuje obec závazným právním předpisem a zároveň určuje plochy, kde na vodítku být nemusí. Současně vždy platí, že pes nesmí obtěžovat okolí, případně působit ostatním škody. Je pravdou, že pokud Vám včera žádná škoda nevznikla, městská policie toho moc dělat nemohla, jelikož majitel psa neporušoval žádnou veřejnoprávní povinnost.
Mam pes, husky sibirskeho, bydlim na vesnice a nekolik x zakouzal slepice ktery jsou v pole volnej a majitele jinde....nebudu zaplatiti skoda za volno veh zvire...jak mam nastupovat dal?:(Husky)
Foto
Dobrý den, pokud Vás pes zakousne cizí slepice, obecně odpovídáte za vzniklou škodu. Ovšem jelikož slepice pobíhají volně, bez dohledu majitele, odpovídáte za škodu společně. Pokud se na výši náhrady nedohodnete, je možné, aby o této záležitosti rozhodl soud, pokud se na něj tedy majitel slepic obrátí.
Dobrý den, sousedi si pořídila na zahradu psa, který neustále štěká. V noci je schopný štěkat hodinu v kuse, nebo třeba každou hodinu a my se nevyspíme. Se sousedy jsme to několikrát řešili, nabízeli jim pomoc známého kynologa, radili ať koupí "protištěkací" obojek atd. Jejich řešení je, že psa na pár dní zavřou na noc a pak se vše opakuje. Psovi se nijak nevěnují, nechodí s ním ven, na cvičák apod. Pes není vyloženě týraný, nikdo ho nebije, dostane nažrat, má veterinární péči, jen mu chybí bližší kontakt s člověkem. Můžeme toto nějak řešit? Děkuji(Markéta)
Foto
Dobrý den, v tomto případě je skutečně jedině možné vyzvat sousedy, aby zajistili, že pes nebude obtěžovat okolí. Pokud na výzvu nebudou reagovat, je možností obrátit se na obecní úřad.
Dobrý den Bydlíme v panelovém domě a majitel bytu nad námi, vlastní vlčáka, po kterém zůstává na schodišti plno chlupů a stop od bahna.Majitel psa tvrdí, že uklízet nemusí, že přispívá do fondu údržby a to je jeho jediná starost.Je povinností majitele psa úklid společného prostoru ( chodby) po znečištění psem? Děkuji.(Max65)
Foto
Dobrý den, vlastník psa za něj odpovídá. Pokud pes způsobí nečistoty na chodbě, měl by je majitel odstranit, případně nést zvýšené náklady na úklid. Záleží samozřejmě, jak máte nastavena pravidla úklidu v domě - zda uklídí obyvatelé, nebo nějaká úklidová služba. Pokud by to byla úklidová služba a kvůli znečištění od daného psa by bylo nutné, aby jezdila častěji, tyto objektivně vzniklé náklady by měl nést majitel psa.
Sousedé nade mnou v bytě mají psa, který v momentě kdy oba odejdou stále nepřetržitě štěká. Celý vchod je z toho na prášky, ale když jim někdo něco řekne, tak odpoví, že pes je na to aby štěkal. Můžeme s tím něco dělat, domluva s primitivními sousedy je naprosto nemožná. Děkuji za odpověď , Marta(Marta)
Foto
Dobrý den, zkusil bych sousedy (hromadně) vyzvat, aby svého psa lépe hlídali. Pokud to nezabere, obraťte se na obecní úřad.
Dobrý den, již asi rok k nám na malou zahrádku u rodinného domu chodí dělat čtyři kočky či kocouři svou potřebu. Každé ráno po nich musíme uklízet a být obtěžování neustálým zápachem těchto výkalů a moči. Nemůžeme pěstovat nic na záhoncích ani ve skleníku, všude vlezou a vše znečistí. Jedná se o kočky, které krmí někdo ze sousedů bydlících ve vnitrobloku. Prosím, poraďte nám, jak můžeme legálně tento problém řešit. Děkuji.(Marie)
Foto
Dobrý den, tato situace je velmi složitá. Obecně platí, že za zvíře odpovídá majitel - ten musí zajistit, aby zvíře neobtěžovalo ostatní obyvatele, a případně uhradit vzniklou škodu. Zde je stěží půjde dohledat vlastníka a nelze stíhat souseda jen kvůli tomu, že dáva jídlo volně pobíhajícím kočkám. Napadá mě, že by bylo možné přivolat odchyt, obvykle strážníky městské policie. Ale zase budě těžko vystihnout správný čas, kdy se kočky po zahradě pohybují.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat, zda mohu něco dělat proti velmi hlučným pejskům, které mají sousedi v panelovém domě. Jakmile majitelé odejdou do práce jejich dva mazlíčci začnou štěkat a výt a přestanou až se majitelé vrátí. Předem děkuji (Vlasta)
Foto
Dobrý den, majitelé psa musí zajistit, aby neobtěžoval ostatní obyvatele. Pokud tak nečiní, můžete se obrátit na obecní úřad (možnost spáchání nějakého přestupku). Je také vhodné, obrátit se na majitele a vyzvat je, aby zajistili, že psi nebudou obtěžova okolí.
Bydlíme na kraji vsi, za zdí naší zahrady je pole. Pořídila jsem si štěně krysaříka. Když jsem ale pustila na zahradu proběhnout, napadl ho dravec. Naštěstí jsem to viděla a koštětem ptáka odehnala. Se štěňátkem jsem ale musela k veterináři a ošetření nebylo nejlevnější. Můžu po někom chtít náhradu? A po kom? A aby toho nebylo málo, tak sousedka mě straší, že jsem koštětem mohla dravce zranit a budou mě popotahovat ochránci přírody. Je to možné?(Johana)
Foto
Dobrý den, divoká zvířata nejsou ničí. Tudíž Vám škodu nikdo neuhradí. Pokud by se ovšem jednalo o zvlášť chráněný druh, odpovídá za škodu stát. Ovšem nejsem si jistý, jak byste nyní ověřila, o jaký druh ptáka šlo.
Dobrý den,mamka má psa,který je na mĕstském úřadĕ vedený na jméno mého bývalého manžela,ale poplatek platí moje mamka. On psa nevidĕl už víc jak rok a i předtím si ho bral jen občas ven. Na městě nám psa nechtějí na mamku přepsat,že bývalý manžel tam musí dojít sám a nahlásit změnu a podepsat. Nekomunikujeme spolu a on to neudělá. Krmivo i veterinu platí mamka. Jde nějak psa přepsat bez souhlasu a podpisu bývalého manžela? Děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne.(Aneta)
Foto
Dobrý den, skutečně Váš bývalý manžel by se měl dostavit, říci, že psa již nedrží, odhlásit jej. A následně by jej přihlásila Vaše maminka. Je také možné využít plnou moc, kterou by Vás Váš bývalý manžel pověřil k zajištění tohoto přepisu.
Koupila jsem vnučce ve zverimexu křečka, ale za dva dny pošel. Je možné reklamovat i zvíře? A to tam mám kvůli reklamaci přinést tu zdechlinu? A jak dokážu, že jsem se o něj starala a nechcípl hlady? (Barbora)
Foto
Dobrý den, i u zvířat platí, že koupíte-li je v obchodě, případné vady, na které jste před nákupem nebyla upozorněna, můžete vytýkat až po dobu 24 měsíců. Když Vám obchodník prodá nemocné, zraněné zvíře, ačkoliv tvrdil, že je v pořádku, stejně jako u věcí se to posoudí dle ustanovení, která řeší tzv. jakost při převzetí. Vaše nároky budou obdobné jako u věcí, ale je třeba vzít v úvahu zvláštní charakter zvířete. Jelikož zvíře uhynulo tak brzy, lze očekávat, že bylo nemocné již při koupi. Pak by Vám měl prodávající vrátit uhrazenou částku. Ovšem musíte mu dokázat, že skutečně uhynulo to zakoupené zvíře.
Jezdím se svým malinkým Yorkšírem vlakem do Prahy za dcerou mám jej v lehčí přenosné tašce a vykukuje mu jen hlavička a má aji náhubek ale průvodčí mně naznačila že je taška nedostačující a že mám za něj zaplatit poloviční jízdenku musím platit aji za tak malého pejska.Děkuji za odpověd.(ILONA ŽURKOVA)
Foto
Dobrý den, tuto otázku nedokážu přesně zodpovědět. Záleží na přepravních podmínkách a ceníku daného dopravce. Je tedy vhodné do těchto dokumentů nahlédnout a ověřit si, zda Vám vzniká povinnost jízde uhradit, či nikoliv.
Co dělat když jse kocour popere ze sousedovím(František)
Foto
Dobrý den, pokud oba kocouři pobíhají volně, lze očekávat, že se poprat mohou. Jelikož to lze předpokládat, tak za škodu by odpovídali obvykle oba majitelé. Pokud by škoda vznikla oběma zvířatům, tak nejspíše každý z majitelů uhradí léčení tomu svému zvířeti.
Pane Zelený, mám 3letého psa, dvakrát jsem za něj poplatky platila, ale jak to bylo před rokem, zapomněla jsem,kam se to vlastně posílá..Proč mi úřad nemůže jednou za rok poslat složenku? někde jsem slyšela, že na to musím myslet sama!!a pokud nezaplatím, hrozí mi,že mi budou naskakovat penále,je to pravda?Předtím jsem bydlela v Praze 8,ale přestěhovala jsem se do jiné části, mám posílat poplatky tedy na jiný úřad?Vůbec tomu nerozumím :/(Stefanie )
Foto
Dobrý den, poplatek je splatný bez vyměření předem do konkrétního data (obvykle záleží na výši poplatku a pak se liší termíny). Některé obce obyvatelům situaci usnadňují a posílají složenky. Některé obce tak nečiní. Ovšem snad všechny obce mají na svých webových stránkách podrobný návod, jak poplatek hradit. Zejména zde v Praze úřady městských částí mají tuto povinnost rozepsanou poměrně podrobně.
Na balkon nám vletěla andulka. Byla prochladlá a hladová. Chytili jsme ji a dali do staré klece. Máme někde nález andulky hlásit, nebo to platí jen pro psy?(Šimon)
Foto
Dobrý den, pokud naleznete zatoulané zvíře, máte povinnost ho vrátit, a pokud nejde poznat, čí je, nález ohlásit. Povinnost platí na všechna zvířata, nejen psy.
dobry den, musim za psa platit poplatky, prestoze mam maleho pejska, (krysarik), je nemocny a tudiz nechodi moc ven a neznecistuje tak okoli..? dekuji P.(Petra)
Foto
Dobrý den, tento poplatek platit musíte. Poplatku totiž podléhají psi starší tří měsíců.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, jestli můžou pobíhat psi třeba po lese navolno, bez vodítka . Vadí nám to hlavně, když chodíme třeba houby a máme s sebou malou vnučku, takže máme o ni strach.Děkuji(Zdena)
Foto
Dobrý den, pes podle zákona do lesa smí, dokonce se v něm může pohybovat i bez vodítka, majitel ho však musí mít na dohled a na povel.
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, kde můžou a v jakých lokalitách pobíhat psi navolno a kde musí mít povinně košík a vodítko. Děkuji(David)
Foto
Dobrý den, tyto lokality obvykle stanovují obce v obecně závazných právních předpisech. Je tedy vhodné nahlédnout na webové stránky obcí, případně tato prostranství bývají označena.
Dobrý den,za psa se platí poplatky. Když už zemřel,proč mi chodí složeny?dekuji(gizela)
Foto
Dobrý den, řada lidí se domnívá, že když přestanou poplatek platit, je to signál, že už psa nevlastní a tím ukončují poplatkovou povinnost. Toto je ovšem velmi nepřesná představa, která má za následek nárůst dluhu v evidenci úřadu. Vznik a zánik poplatkové povinnosti, případně další změny rozhodné pro evidenci a výši poplatku, je nutné vždy oznámit správci poplatku, a to do 15 dnů ode dne, kdy daná skutečnost nastala. Pokud pes již nežije, je třeba psa ve výše stanovené lhůtě odhlásit, vrátit evidenční známku a ukončit tak platební povinnost.
Proč vůbec se platí poplatek ze psa chovaného na vlastním pozemku a na vlastní náklady chovatele?Není to převzaná "daň z přepychu" z dob socialistického období?Připomíná mě to poplatky z pohádky za otevcřené okno,trakař,za déšť a podobně.(Jaroslav Jirka)
Foto
Dobrý den, mMístní poplatek ze psů upravuje zákon č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, který v sobě obsahuje prvky daňového právního vztahu, a proto (ač je užíván termín poplatek) je to vlastně místní daň. Zákonodárce rozhodl, že se takováto "daň" bude platit. Jinak máte pravdu, že nerozhoduje, kde psa chováte, ale skutečnost, zda ho chováte.
Co je to v zákoně za nesmysl s těmi včelami? Prý, když vletí roj do obsazeného úlu, patří majiteli úlu. Co je to za blbostl? Jak může roj vletět do obsazeného úlu? Kdo ty zákony píše? Idioti?(Včelař)
Foto
Dobrý den, je pravdou, že občanský zákoník řeší i kuriózní situaci, kdy včelaři uletí včely a usídlí se v cizím, již obsazeném úlu. Pokud se tak stane, včely jsou majetkem vlastníka úlu. Tvůrce zákoníku se inspiroval v německém občanském zákoníku, ale v Německu se za více než sto let platnosti občanského zákoníku podobná situace prý nestala.
Můj pes border kolie je jeste stene. Žijeme na vesnici a sousedům vadí, kdyz pes během dne stěká radostí třeba když vidí ptáky nebo kdyz v křoví neco "šustne". V noci nestěká ani přes den. (Pavlína )
Foto
Dobrý den, je pravdou, že majitel psa musí zajistit, aby pes neobtěžoval okolní obyvatele. Ovšem na vesnici je běžné, že lidé mají domácí zvířata, tedy i psy. A také je zcela běžné, že pes občas štěká. Pokud se nejedná o situaci, kdy Váš pes štěká celé dny, tak se domnívám, že jde o běžnou situaci a nejedná se o obtěžování sousedů.
Dobrý den,při venčení jsem měla řádně na vodítku svou dvou letou dogu. Šla kolem nás další venčící paní, která bohužel neměla svého psa(čivavu) na vodítku a bohužel se stalo to, že má fena, která nemá ráda ňafání malých uštěkaných pejsků a tento pes kolem jí pořád poskakoval až ho zakousla. Majitelka čivavy po mě chce odškodné se kterým nesouhlasím, protože já psa na vodítku měla. Děkuji za radu(kamila)
Foto
Dobrý den, zde se domnívám, že škoda byla způsobena oběma stranami - jednak majitelka čivavy jí měla mít na vodítku, pokud věděla, že může "obtěžovat" jiné psy, a Vy jste měla fence dát náhubek, pokud jste věděla, že se něco takového může stát. To znamená, že za škodu odpovídají obě strany a na její náhradě se budou podílet, otázka zůstává, jak se nastaví podíly. Buď se dohodnete, nebo bude muset rozhodnout soud, pokud se na něj majitelka obrátí.
dobry den, je povinnosti platit poplatky za i maleho pejska, ktery se venci doma na plenu? dekuji (olina)
Foto
Dobrý den, ano, důvodem k přihlášení je již fakt samotného držení psa, nikoliv skutečnost, zda pes chodí ven, či nikoliv.
Dobrý den, bydlíme v panelovém bytě v OV. Sousedka nad námi si pořídila psa. Každý den ráno pes po odchodu majitelky štěká non-stop až do jejího příchodu ( večerní hodiny). Už jsme to s ní několikrát řešili, vždy slíbila nápravu. Nikdy se ale nic nestalo a pes prostě neumí být sám doma tak štěká, drápe, skáče. Vše je strašně slyšet. Psa prý po dobu své nepřítomnosti zavírá do klece, tudíž ten pes skáče i s klecí. Hrůza. Co je možné v tomto případě dělat, kde si stěžovat a hlavně na co? Teď jsem podávala stížnost na SVJ na porušování domovního řádu. Bohužel bez odezvy. Prosím o radu. Děkuji(Andrea)
Foto
Dobrý den, majitelka zvířete musí zajistit, aby ostatní sousedi nebyli rušeni. SVJ, resp. výbor by Vám měl odpovědět a pokusit se sjednat nápravu. Vy či výbor SVJ se můžete také obrátit obecní úřad, zda byl či nebyl spáchán přestupek. Také je možné dožadovat se u soudu, aby se majitel zvířete zdržel jednání, kterým obtěžuje ostatní obyvatele.
Šla jsem s dcerou na procházku vilovou čtvrtí. Dcerka (3 roky) jela na tříkolce. Náhle se otevřela vrátka do zahrady jedné z vilek. Paní šla vynést smetí. Pod nohama jí ale proběhl její malý pes a rafl mojí dceru nožičky tak, že jí prokousl kůži. Paní mi odmítla říct své jméno a ukázat očkovací průkaz psa. Jak mám dále postupovat? (Blanka)
Foto
Dobrý den, v tom případě bylo na místě připolit Policii ČR, jelikož došlo k újmě na zdraví. Majitelka psa bude muset nahradit náklady na léčbu, případně škodu na oblečení.
Šla jsem si do kavárny koupit kávu s sebou. V tu chvíli ale zpoza pultu vyšel velký pes majitelky a položil mi tlapy na bílý kabát. Kabát musím dát do čistírny, kde za vyčištění zaplatím několik set korun. Majitelka kavárny mi odmítá čištění zaplatit, prý se tak moc nestalo a není to skoro vidět. Jak mám postupovat? A může vůbec být v kavárně, kde se prodává i jídlo, pes?(Hedvika)
Foto
Dobrý den, pokud Vám zvíře způsobilo škodu, musí Vám jeho majitelka uhradit vzniklou škodu, tedy měla by Vám uhradit náklady na vyčištění kabátu.
Soused chová poštovní holuby. Mám od nich pokálenou střechu svého domu i terasu. Když jsem chtěl, aby soused chov zrušil, tvrdil, že na chov poštovních holubů se vztahují speciální pravidla. Je to pravda?(Karel)
Foto
Dobrý den, Váš soused musí zajistit, aby Vás holubi neobtěžovali, a to třeba i výkaly. Musí Vám uhradit vzniklou škodu, třeba náklady na úklid.
Když byl syn malý, pokousal ho pes. Má z nich teď velký strach. Snažím se mu vysvětlit, že když má pes náhubek a vodítko, bát se ho nemusí. Jenže v poslední době např. v tramvajích, přibývá psů bez náhubku. Existuje nějaký zákon, který by majitelům zvířat nařídil, aby ve veřejných dopravních prostředcích používali náhubky a vodítka? Nebo záleží na velikosti psa?(Libuška)
Foto
Dobrý den, většina obcí nařizuje svým obecně závazným právním předpisem povinnost, aby psi měli na veřejných prostranstvích náhubek. Pokud jej nemají, je vhodné upozornit městské strážníky. Pokud je mi známo, tak snad všichni dopravci ve svých přepravních řádech nařizují, aby v dopravních prostředcích měli psi náhubek a vodítko. Pokud jej nemají, je třeba upozornit zástupce dopravního podniku.
Pořídila jsem osmileté dceři do bytu, kde jsem v nájmu, malého králíčka. Když pak majitelka náhodou viděla dceru, jak vynáší bobky, řvala na ni, že nemáme v jejím bytě co chovat žádné zvíře, a že nás kvůli tomu vyhodí na ulici. Dcera plakala a má teď strach o králíčka a navíc se bojí i chodit sama z bytu, že zase potká majitelku. Co máme dělat? Může nás kvůli tomu opravdu z bytu vyhodit (nájem platíme pravidelně).(Renata)
Foto
Dobrý den, souhlas majitelky s chovem zvířete není důležitý, protože chov výslovně umožňuje zákon, od kterého se nelze odchýlit v neprospěch nájemníka, a to ani písemnou smlouvou. Pokud si majitelka zvíře v bytě nepřeje, je jen na Vás, jestli jejímu přání vyhovíte, nebo ne.
Co mám dělat, když najdu zatoulaného psa? U nás na vesnici je to docela běžný jev. Děkuji. Roman(Roman)
Foto
Dobrý den, pokud naleznete zatoulané zvíře, máte povinnost ho vrátit. Když nelze poznat, čí je, nález musíte ohlásit. Je to podobné, jako když najdete peněženku. Nález se hlásí obci, která ho musí veřejně oznámit. O zvíře se můžete postarat sami, nebo ho obec svěří provozovateli útulku. Neozve-li se nikdo do dvou měsíců, pak zvíře připadne nálezci nebo útulku, který ho může prodat či darovat někomu dalšímu.
Dobrý den, co mohu udělat, když pes mé sousedky pode mnou již rok a půl většinu dnů štěká, případně vyje, pravidelně je to hlavně ráno v období 6.45 - 8.30. Jsem důchodce a byla jsem ráda, že konečně nemusím vstávat do zaměstnání a mohu si "pospát". Bydlím v paneláku, sousedka se psem bydlí pode mnou. Několikrát jsem ji žádala o zabezpečení klidu, hlavně, aby psa nepouštěla do ložníce - vždy mě jeho štěkání vzbudí. Nic se nezměnilo. Děkuji za odpověď(EVAEVA)
Foto
Dobrý den, majitel domácího zvířete skutečně musí zajistit, aby tento mazlíček neobtěžoval okolí hlukem (či jinak). Pokud to nezajistí lze se obrátit na obecní úřad (možnost přestupkového řízení), případně na soud, aby se majitel zdržel obtěžování ostatních obyvatel domu. Bohužel je to náročnější způsob, který také poškodí vztahy v domě. Nejlepší je se domluvit, ovšem s někým to možné není.
Celá léta mně zajímá poplatek za psa.A to proč se platí poplatky za psy a ne za jiná domácí zvířata.Zvíře jako zvíře,tak proč právě pes a ne třeba kočka(mimochodem největší znečišťovatel a přenašeč parazitů) nebo jiní doma chovaní mazlíčci?(MianM.)
Foto
Dobrý den, odpověď je relativně jednoduchá - říká to zákon, který opravňuje obce tyto poplatky vybírat. Nejspíše se vychází z toho, že pes je větším znečišťovatelem veřejných prostranství než jiná domácí zvířata, typu kočky, morčete či křečka.
Co má dělat starobní důchodce bydlící ve´vlastním panelovém bytě,když mu celé dny za zdí vyje pes?Páníček psa je zaměstnán a po celou dobu jeho nepřítomnosti pes zoufale naříká.Je-li pán doma je klid a on tudíž tvrdí,že jeho pes je tichý a klidný.Jde o větší plemeno psa a tak je i hlasový projev úměrný velikosti.Velice obtížné je to zvláště v noci.Děkuji za odpověď.(jiřina baldová)
Foto
Dobrý den, chovem zvířete nesmí jeho vlastník způsobovat obtíže ostatním obyvatelům domu. Zvíře by zejména nemělo být hlučné tak, že bude obtěžovat okolí. Všichni obyvatelé domu mají právo bydlet v klidu, což zvíře nesmí narušovat. Pokud jsou ostatní obyvatelé rušení, je nezbytné vyzvat souseda, aby zjednal nápravu. Pokud tak neučiní, bylo by nutné obrátit se na soud, případně na obecní úřad (podle přestupkového zákona).