ONLINE CHAT
V levém prsu mám cystu 2 cm, nález se nemění. Je vhodné cystu odstranit? Vpravém prsu jsem měla před 20 lety operaci fibroademu. Nový nález z mamografie je vpravo centrálně s neostře kontur. lož. stínem 13x8 mm. Závěr BI RADS 2. Chtěla bych jet do radonových lázní, je to vhodné nebo by nález mohl být ovlivněn radonem? Bohužel na mamografii nic nevysvětlují. (Sonja)
Foto
Pokud je na mamografu popsané nejasné ložisko, mělo by se ozřejmit ultrazvukem eventuelně biopsií, pokud to ovšem není již známá cysta nebo fibroadenom. V tomto případě by pobyt v radonových lázních nijak nevadil.
Dobrý den, paní doktorko jen Vás chci pozdravit, děkuju, že se o mě hezk y staráte mějte hezký den Ivana D.(Ivana Dinžíková)
Foto
Vy jste tak životaschopná ososba, že byste se ze svých chorob nejspíš dostala i bez mé pomoci, ale musím říct , že vám pomáhám ráda.
2005 karcinom prsu,2013karcinom vajecniku, ted se mi opet zvysili hodnoty CA125.....jsem po prvnim chemu Caelyx. Velmi spatne ho snasim. Pristi tyden mam dostat dalsi davku chema a Ha se na to vubec necitim...Je mozno mi nasadit i jinou chemoterapii ktera by nemela tolik nezadoucich ucinku?dekuji(Majka)
Foto
V případě karcinomu vaječníků existuje mnoho léčebných možností. Pokud máte zjištěnou genetickou mutaci BRCA1/2, bude nyní k dipozici nový lék v tabletách , který patří mezi tzv PARP inhibitory.
Dobrý den.Jsem 5 let po operaci prsu měla jsem 33 ozářek a zároveň nastal zánět prsu,kde jsem dostala 2krát antibiotika.P.mudr.mě řekla,že to mám všechno seškvařený a tím pádem se toho prsu pro bolest nemohu ani dotknout.Můžete mě poradit co pro to mám udělat,abych se té nepříjemné bolesti zbavila?Mudr.mě říkala,že to mohu mít až do smrti no to je hrozná představa v 50letech.Moc děkuji za vaší odpověď popřípadě radu přeji hezký den Jana(Janina)
Foto
Existují nešťastné, naštěstí vzácné případy, kdy prs po operaci bolí, je zdeformován, jizva je ošklivá. Možná by stálo za to kontaktovat chirurga, který vás operoval nebo plastika, a ten by jizvu upravil, nejspíš by mohly ustoupit i bolesti, které Vám způsobuje.
Dobrý den, paní docentko, hodně se poslední dobou mluví o vyšetřování prsou, jak je důležité a může zachránit život. Je mi 28 let a gynekolog mě pravidelně při prohlídce vyšetřuje. Stačí kontrola u lékaře jednou za rok? Nebo bych se měla chodit k němu častěji? Děkuji (Eliška P.)
Foto
Pokud vám gynekolog vyšetření prsů provádí je zodpovědný a pečlivý, ve věku do 35 let to opravdu stačí jednou za rok.
dobrý den, je mi 39 let a chtěla bych se zeptat, chtěla bych si preventivně nechat vyšetřit prsa, kde bych si o to měla zažádat a jaké vyšetření v mém věku by bylo vhodné. Děkuji a krásný den ( Blanka)(Blanka)
Foto
Preventivní vyšetření žen do 45 ti let nehradí pojišťovna, je ale možné se obrátit na gynekologa nebo praktika a požádat o žádanku na ultrazvuk.
Dobrý den, před dvěma lety jsem měla odoperovaný nádor s agresivitou 100%. Podstoupila jsem chemoterapii, ozařování a bioléčbu. Jaká je progóza? Je mi 50 let.(JanaS)
Foto
Prognóza nádorů prsu nezáleží jen na jejich biologické chrakateristice a typu nádoru, ale také na jejich rozsahu, velikosti nádoru, přítomnosti uzlinových metastáz či vzdálených metastáz.
Dobrý den,jmenuji se Petra je mi 43.let.a jsem 3.roky po léčbě rakoviny prsu.Zdravotně. jsem v pořádku,ale pořád mám bolesti prave ruky a loptky,co bych mela udělat aby se bolest zmirnila.Děkuji (Petra )
Foto
Pokud přetrvává bolestivost při pohybu ruky u operovaného prsu je třeba zahájit rehabilitaci eventuelně lymfodrenáž, nejprve je ale nutné ujistit se o tom, že máte normální mammografii či ultrazvuk.
Dobrý den, může se užívat Valdoxan (psychofarmaka) při Zoladexu a Alozexu? Popřípadě jaké jiné léky by se mohly užívat?(Marta)
Foto
Některá psychofarmaka opravdu ruší účinek hormonální léčby pro karcinom prsu. Je třeba kontaktovat předepisujícícho psychiatra a poradit se o optimální kombinaci léků.
Dobrý den, máte rakovinu ženských orgánů v rodině. Moje maminka a babička prsa, teta vaječníky. Doporučujete nechat si udělat genetické vyšetření a jak na to? Koho mám požádat? (Kamila Jelínková)
Foto
Nejprve by musela být vyšetřena vaše maminka nebo vaše teta a teprve při nálezu mutace vy. Maminka může o vyšetření požádat ošetřujícího onkologa.
Dobrý den, před 3 měsíci jsem po roce a půl vysadila antikoncepci, předtím jsem jí 13 let nebrala. Je mi 35 let a posledních 14 dní mě pne a svědí pravá bradavka a bolí pod pravou lopatkou. Žádnou bulku jsem si nenahmatala. Nevím jestli to může být nádor v prsu, nebo jen změna hormonů. Děkuji za odpověď(Janacv)
Foto
POkud obtíže, které pociťujete v prsu nezmizí po nejbližší menstruaci, navštivte raději lékaře.
Vážená paní doktorko, při operaci karcinomu prsu mi byl odebrán nádor a čtyři uzliny. Ve dvou uzlinách byly nalezeny mikrometastázy. Operatér mne odkázal k onkologovi, aby stanovil, zda je nutno odebrat i další uzliny. Vzhledem k tomu, že se z důvodu delší objednací doby protáhla doba mezi první operací a následnou chemoterapií onkolog vyhodnotil, že na další operaci je již pozdě a byla zahájena chemoterapie. Jsem nyní po 4xAC+4xT, ozařování, biologické léčbě Herceptinem a užívám dlouhodobě Arimidex. Stále přemýšlím, zda případné metastázy, které mohly být v dalších uzlinách byly touto léčbou zneškodněny. Mám požadovat vyšetření PET CT? Děkuji za odpověď.(Jarmila, 53let)
Foto
Názor na reoperaci axillárních uzlin při nálezu mikrometastáz se v poslední době mění. Zdá se, že významnější je celková systémová léčba chemoterapií, biologická terapie trastuzumabem a hormonální léčba s následnou radioterapií, než chirugické odstranění dalších uzlin.
Dobry den rada bych znala Vas názor. Je mi 25 let a Mela jsem nádor triple negativní velky cca 4x5cm bez metastazi...byla mi provedena mastektomie a ppodáno šest chemoterapii... nyní se rozhoduje jestli mam dostat i ozařování... jaky je Vas názor? A druhy dotaz - co lze teď dělat jako prevenci? dekuji (Veronika Z.)
Foto
Vzhledem k velikosti nádoru by asi radioterapie hrudní stěny byla vhodná, záleží ale také na případném postižení uzlin v podpaží, pokud byly nádorem zasažené, také by po operaci měla následovat radioterapie. Teď budete docházet na pravidelné kontroly v tříměsíčních intervalech s kontrolou nádororvých markerů a lokálního nálezu a mammografu zhruba v ročním odstrupu.
Dobrý den, dcera - 25 se léčí pro rakovinu prsu- triple negativní nádor zjištěný na konci těhotenství. V říjnu podstoupila mastektomii, nyní chodí na chemoterapie. Genetické vyšetření na mutaci genu BRCA se prý může dělat až po ukončení chemoterapii? Jak dlouho se čeká na výsledky? Slyšela jsem, že i rok. Děkuji velice za odpověď. Jana Růžičková(Jana Růžičková)
Foto
Genetické vyšetření se může provádět i v době chemoterapie, jen musí mít nemocná normální krevní obraz. Vyšetření trvá v současné době opravdu velmi dlouho, půl až jeden rok. Pro pacientky by bylo ideální znát nález ještě před operací, která by se mohla přizpůsobit individuálnímu riziku.
Dobrý den, mám 36 let a začala jsem pravidelně, co rok, chodit na UZ prsou. Stačí to k prevenci? Děkuji.(Milena)
Foto
Určitě, ve věku do 40 let, je ultrazvuk nejvhodnější zobrazovací vyšetření, protože mléčná žláza je hodně bohatá.
Dobrý den, můj dotaz je ohledně kojení po prodělané léčbě rakoviny prsu. Má paní doktorka Tesařová zkušenosti s pacientkami, které mají parciální mastektomii, prošly ozařováním prsa, podpaží i nadklíčku. (jinak byla předoperační chemoterapie, potom ozařování, herceptin a 3 roky Zoladexu, léčba proběhla 2010/11) Mám prsa velká, z operovaného prsa byl vyjmut klín s místem nádoru, takže prso kromě zmenšení asi o dvě čísla je z vnějšího pohledu téměř nezměněné. Bradavka zůstala. Jsem v 7 měsíci těhotenství a zatím reaguje "zdravé" prso, operované se zda zatím k těhotenství lhostejné. Zajímají mě zkušenosti a případné doporučení paní doktorky ke kojení. Zda kojit, nekojit, nechat volný průběh, nebo se o kojení vůbec nepokoušet a laktaci rovnou zastavit? Děkuji(Naďa K.)
Foto
I po operaci prsu pro nádor, chemoterapii a záření lze kojit novorozence z druhého zdravého prsu. V ozářeném prsu se už mléko nevytváří. Držím palce a přeju , ať těhotenství i porod dobře zvládnete a miminko si užijete.
Vážená paní docentko, chtěla bych Vám touto cestou veřejně poděkovat za péči o naši Lucii,( maminku maličké Verunky,), která je ve Vaší péči už deset měsíců. Váš lidský a profesionální přístup nás po celou dobu léčby drží v naději, že vše dobře dopadne a za to jse Vám nesmírně vděčni. Vím jak je často těžké pracovat s nemocnými lidmi, jsem zdravotní sestra. Proto dovedu ocenit vaše pracovní nasazení a péči o nemocné. Přeji Vám hodně zdraví, síly, lásky a štěstí do dalších let. S úctou M. Kašparová(M. Kašparová)
Foto
Moc děkuju, naše největší radost v onkologických ambulancích je, když se nám léčba daří a pacientky se uzdraví tak, že se mohou starat o své malé děti, manžela a vést normální život. Daří se nám to naštěstí stále častěji. Myslím, že také díky naší akci Ruce na prsa. Druhé kolo tohoto edukativního projektu ,který organizuje obecně prospěšná společnost Dialog Jessenius, startuje právě zítra v Praze v Palladiu v 11 hodin. Zahájí jej krásná herečka Veronika Arichteva- Nová.
Paní doktorko, pocházím z malé vesnice u Budějovic a nevím, kam se obrátit, aby mi vyšetřili někde prsa. Je mi 32 a něco se mi nezdá. Gynekolog mi prsa promačkal a řekl, že to nic není, jen asi cysty. Ale já pořád cítím nějakou zavtrdlinu už docela dlouho. Jak mám postupovat?(Katka)
Foto
Pokud máte pochybnost ohledně nálezu v prsu , je možné se obrátit na gynekologa nebo přímo v Budějovicích na mammologcikou poradnu na onkologii. Důležitá je rychlost vyšetření. V případě, že by byla objednací doba dlouhá, obraťe se přímo na mě a udělekte si výlet do Prahy.
Dobrý den,zajímalo by mě, zda je možné udělat vyšetření bulky v prsu anonymně?Občas se mi dělávaly bulky, které se ale po čase ztratily.Na ultrazvuku mi téměř vždy potvrdili vodové bulky.Teď mám bulku od července a nevstřebává se.Pomalu u mě začíná přechod. Máme to v rodině,babička žila s bulkou 55 let.Vím, že to nemusí nic znamenat. Nechci řezat do těla, jen mě zajímá, zda je možné se nechat vyšetřit, abych věděla, co mě může čekat. Děkuji(IvkaS)
Foto
Pokud máte v prsu hmatnou bulku více než půl roku, je určitě rozumné navštívit gynekologa nebo mammologa a absolvovat ultrazvuk a mammografii. V rámci tzv, mammárního týmu, kde je přítomen onkolog, radiolog, chirug , patolog a radiiterapeut , vám odborníci vysvětlí o co se jedná a co by bylo rozumné podniknout. Pokud s tím nebudete souhlasit, nikdo vás nebude nutit.
Paní docentko, je mi 23 let a moje obě babičky měly rakovinu prsu. chtěla jsem si nechat vyšetřit prsa ultrazvukem, ale můj gynekolog mi řekl, že jsem mladá a nárok na vyšetření nemám. Pokud opravdu chci, musím si sono zaplatit. Všude se mluví o včasném záchytu a že rakovina prsu postihuje i mladé ženy a pak tohle. Jak by se měla mladá dívka v podobné situaci jako já zachovat? Opravdu si vyšetření zaplatit sama, pokud chce mít jistotu?(Sára H.)
Foto
Pokud máte obavy vzhledem k rodinné zátěži nebo si objevíte neobvyklý nález na prsu který s menstruací nemizí, je rozumné se obrátit na praktika, mammologa nebo gynekologa a požádat o ultrazvukové vyšetření. To odhalí, zda je Vaše prsní žláza riziková a budete potřebovat pravidelné kontroly.
Dobrý den, v roce 2013 mi byla zjištěna rakovina prsu, léčbu jsem ukončila v prosinci 2013, dále mám hormonální léčbu. Letos v lednu jsem byla v lázních. Zajímalo by mne, zda mám s touto diagnózou ještě někdy na lázně nárok. Děkuji.(Miroslava)
Foto
Z indikace I/1 hradí pojišťovna jedenkrát komplexí lázeňskou léčbu do roka po ukončení léčby .
Dobrý den můžu se prosím zeptat na toto co to znamená a co to může být? Děkuji. Vpravo v CC proj. ve VK nápadnější zahuštění v sumaci se žlázou.,vlevo bez lož. změn. Jinak se rozložení žl. v porovnání s předchozím vyšetření zásadně nemění.Axil.uzliny nezachyc.Závěr: Pomalu reduk. typ žl. v MG obraze vlevo bez přesvědčivých znám. malig.Vpravo zahuštění v CC proj. ve VK. Nález ověříme UZ do 6m (Petra)
Foto
Jedná se o popis mammografického vyšetření spíše mladší ženy, kde ještě přetrvává hormonální aktivita a tedy relativně bohatá žlazová struktura prsu. Ta je vpravo v určitém místě trochu nepřehledná a proto chce radiolog tuto oblast ještě prověřit pro jistotu ultrazvukem s odstupem půl roku.
Moc zdravím,prodělala jsem jen dvě chemoterapie/měly být 4/ další jsem odmítla,měla jsem strašný krevní obraz/jak se vyjádřila lékařka/ a velice špatně jsem se snášela.Měly ty dvě alespon nějaký efekt,nebo byly zbytečné? Děkuji(Elena)
Foto
Smyslem chemoterapie po operaci karcinomu prsu je likvidace tzv. minimální reziduální choroby, buněčných nádororvých zbytků, které nejsou viditelné ani okem chiruga ani vyšetřovacími metodami, a mohly by vycestovat do krve a dát základ metastázám nádoru . Nejlépe je absolvovat plnou dávku chemoterapie, ale pokud to není možné, i menší nožství léku může částečně pomoci.
Dobrý den, doporučujete po léčbě jiné stravování,nebo nějaké speciální potravinové doplnky nebo vitaminy, nebo čeho se vyloženě vyvarovat. Děkuji a přeji krásný den(Hanka)
Foto
Začít se zdravým životním stylem po ukončení léčby zhoubného nádoru není pozdě. Pestrá strava v malém množství, vyhnout se obezitě nejen omezením stravy,ale především pohybem, pozitivně ovlivňuje výsledky onkologické léčby. Vitaminy v přírodní podobě ovoce a zeleniny nejsou také na škodu. Potravinové doplňky indikujeme tam, kde víme , že nemocným něco skutečně chybí, například vitamin D.
Pěkný den, jsem týden po ozařování,kůže mi zhnědla,je to jen přechodné,nebo trvalé?Čím nejlépe to potírat? A až ted jsem se dozvěděla,že by se mělo s rukou cvičit,aby nenastal otok ruky..Není už ted pozdě a proč to lékaří neporadí pacientkám.Děkuji moc za fundovanou odpověd.(ORINA)
Foto
Zhnědnutí kůže po radioterapii někdy delší dobu přetrvává, je to podobné jako opálení ze sluníčka. Cvičit s rukou není nikdy pozdě, rehabilitace obvykle začíná již na chirurgii. Důležitá je nejen pro hybnost ruky , ale také jako prevence otoku - lymfedemu .
Dobrý den, dočetla jsem se, že z ozařování mamografem může vzniknout rakovina, ve Švýcarsku již od této metody upouští, poraďte jiné vyšetření, děkuji.Holíková z Plzně(Holíková)
Foto
Radiační zátěž mammografickým vyšetřením v dvouletém intervalu v rámci prevence a v ročním intervalu v rámci sledování po ukončení léčby pro nádor představuje zanedbatelnou expozici záření. Dokladem toho je i fakt, že pacientkám v těhotenství provádíme mammografii při stínění plodu zcela bezpečně.
Dobrý den, mám po operaci prsu/prs zachován/, chemoterapie,ozařování.Prý musím brát 5 let lék Tamoxifen,ale ten má spoustu vedlejších účinků,není už k dispozici nějaký lepší,šetrnější? A jak je to s lázněmi po této léčbě,nikdo mi nic neřekl.Děkuji za odpověd(Jitka)
Foto
Tamoxifen sice není nový lék, ale zachránil život už obrovskému množství žen. Na rozdíl od jiných hormonálních preparátů neodvápňuje kosti a je to jediná hormonální tableta, kterou můžeme bezpečně použít u nemocných, které ještě menstruují. Pokud nemáte tendenci k vyšší krevní srážlivosti- trombofilii a chodíte na pravidelné gynekologické prohlídky s vaginálním ultrazvukem , tak je léčba bezpečná. Lázně hradí pojišťovna nemocným do roka po ukončení onkologické léčby.
Dobrý den, jsem 9 měsíců po odstranění ložiska v prsu bez zásahu v axile (peroperačně se nezdálo být maligní). Pak se prokázalo. Následovalo odstranění vaječníků, ozařování, nyní Tamoxifen. Je normální, že mě pořád operované místo bolí včetně podpaží? Bolest není nijak výrazná, ale pořád to hodně cítím. Děkuji. (Markéta)
Foto
Bolest v jizvě po operaci nádoru v prsu může přetrvávat delší dobu, souvisí s hojením , srůsty a objevuje se například při změně počasí. Nic to ale nemění na tom, že je prs po operaci nutné nejméně v ročních intervalech kontrolovat mammograficky , případně ultrazvuukem při přetrvávajících obtížích častěji.
Dobrý den paní docentko,je mě 41 let,mám po mamince rodinnou zátěž,maminka prodělala v 60letech/před 10lety/ operaci ablaci prsu pro ca.s meta do jater..dodnes bez patol malig.nálezu,samozřejmě mám obavy a chodím každoročně na mamolog.kontroly..dá se z genetického vyšetření poznat pravděpodobnost,že také onemocním ca.prsu a ev.kdy se takové vyš.provádí a kdo ho indikuje a za další ,co říkáte na prev.odstranění mléčné žlázy/při onkol rod..anamnéze/ a ev.kdo toto hradí? Příjemný den,děkuji Jelínková Dagmar(Dagmar.J)
Foto
Genetické vyšetření k odhalení mutace genu BRCA1/2 provádí specielní genetické laboratoře na žádost onkologa či onkogenetika podle relativně přísných opravidel ( příbuzní s karcinomem prsu , mladý věk nemocné, muž s karcinomem prsu , triple negativní nádoratp). Vždy, pokud je to možné, se vyšetřuje nemocný pacient ( tedy vaše matka), teprve, pokud by měla zjištěnou genetickou patologii, byla byste vyšetřena vy. Ohledně vhodnosti preventivního odstranění mléčné žlázy by bylo rozumné kontaktovat mammmologickou ambulanci spádové chirurgie. mammolog posoudí, jak moc je vaše žláza riziková. Pokud se jedná o zdravotní idikaci, operaci hradí pojišťovna.
Boli me uz asi dva roky jedno misto na levem prsu,bulky tam nemam,pri samovysetreni je nemam nikde mam si delat starost,letos mi bude 45takze strjne pujdu na vysetreni,ale mam obavy(dagmara)
Foto
Dvouleté obtíže bez pohmatového nálezu a změn na kůži prsu by mohly spíše souviset s páteří, nebo blokádou žebra, než afekcí prsu. Přesto určitě absolvujte mammografii co nejdříve, ať jste v klidu.
Dobry den, paní docentko, chtěla bych se zeptat - je mi 24 let, mivam v posledním pul roce ostré az pichlave bolesti v levém prsu trvající asi pet dnu v měsíci na konci proliferacni fáze. Pri samovysetrovani obou prsů jsem zádné patologické zmeny nezaznamenala. Mám obe prsa velmi citlivé a na omak bolestivé kromě tří dnů v měsíci skoro porad... Těhotná nejsem. A antikoncepci neberu přes rok. Leky zadne jine krome Euthyroxu od 18i let neuzivam. Moje gynekolozka nad tím jen mávla rukou. Me se to ale nezdá. Normální mi to nepřijde. Vím, ze rakovina vetsinou neboli a ca prsu se spíše vyskytuje u starších žen. Ale co by moje bolesti mohlo způsobovat? Nemáte pro me prosím nějakou radu? Moc děkuju. Přeju Vám mnoho zdravi a uspechu v osobním i profesním zivote.(Monika)
Foto
Milá Moniko, nepříjemné bolesti prsu mohou souviset s kolísáním hormonální aktivity, třeba po vynechání antikoncepce, a mohou být nevinné, přesto bych doporučovala absolvovat ultrazvukové vyšetření pro vaši jistotu i jistotu ošetřujícího lékaře. Pokud se žádná závažná příčina neodhalí, je rozumné zkusit pupalkový olej, vynechat černou kávu a požádat gynekologa o vyšetření hormonálního profilu.
Dobrý den, můžete prosím vysvětlit co znamená tato část zprávy? Ca mamme 1..sin ca vývodový inf. G3 ER: 90% PR:90% Ki-67:35% CerbB2:+++ Klasifikace: T1cNXM0G3 následovala operace a odstranen tumor ve velikosti 19mm x 16mm x 30mm + okraj mim 10mm, dále 15 uzlin ve 4 nalezeny mikrometaztáze, .. Zajímalo by mě co bude následovat (chemo?) zda je nutné uplné odstranění prsou a dalších uzlin a jaka je prognoza a co vlastne muzu z rukou na operovane strane delat., aby byla v pohode Dekuji(jitka)
Foto
Jednalo se o dvoucentimetrový zhoubný nádor s vysokou růstovou aktivitou, pozitivitou hormonálních receptorů i antigenu HER2, měla byste absolvovat zajišťovací chemoterapii s biologickou léčbou po dobu jednoho roku, kterou lze po ukončení chemoterapie kombinovat s hormonální léčbou. Budete také potřebovat zajišťovací ozáření prsu a podpaží. Léčba bude náročná, jejím smyslem je zvýšit naději, že se úplně uzdravíte.
Dobrý den Jaký je Váš názor na rekonstrukci prsu po mastektomii a eventuálně za jak dlouhou dobu po ukončení léčby? Není tím znesnadněno další sledování?(Hanka 46)
Foto
Plastická rekonstrukce po mastectomii nám onkologům trochu komplikuje lokální kontroly, ale hlavním cílem naší léčby je prospěch pacienta. Takže , pokud si nemocná plastiku přeje a je v remisi onemocnění ( pravděpododbně zdravá), tak ji obvykle plánujeme 1-2 roky po ukončení léčby zhoubného nádoru.
Dobrý den, chci se zeptat, lékaři mi doporučili kvuli potvrzenému genu BRCA1 operaci prsou. Mám velké prsa a neumím si představit byt bez nich a zároveň se bojím rakoviny,protoze maminka rak,prsu prave prodelava podruhe a vidim, jak to lekari zanedbali i kdyz jí hlídali. Mám s lékaři pslední dobou špatné zkušenosti. Mě ted také hlídají, chodím pravdileně na ruzná vyšetrení a tak se chci zeptat jak probíhá prubeh operace,zda mi udelaji tvz "nová" prsa a jak dlouho trva rekonvalescence. Mam dve deti a musím se jím venovat a do toho se staram o maminku. Porad o tom uvazuji,ale zaroven se bojim.(Zuzka)
Foto
Známé nosičství mutace genu BRCA1/2 znamená velkou šanci vyhnout se zhoubnému nádoru prsu a vaječníků, jejichž pravděpodbnost tato genetická mutace významně zvyšuje, pomocí preventivních operací . Výkon, který by byl u Vás vhodný se nazývý subkutánní mastectomie a znamená, že se z prsu vyjme mléčná žláza a nahradí se implantátem. Výsledek pak vypadá jako kosmetická operace , jizva je pod prsy, zůstává Vám vaše bradavka. Pokud se výkon nekomplikuje, může znamenat zhruba týdenní hospitalizaci. Ze stejných důvodů by bylo rozumné obětovat i vaječníky, samozřejmě v době, kdy už budete mít tolik dětí, kolik si budete přát.
Dobrý den, je mi 73 r. jsem cca 1 rok po operaci adenokarcinomu v těle dělohy, G3 clear clee, pouze sledovaná, nález byl v 8 mm v jednom řezu v polypu, bez angioinvaze a intramukozmí. Bolí mně levý prs, mamo a ultrazvuk v prosinci 2014 bez nálezu, Ca 15-3 29 a CEA 2,8. Polyp byl při zjištění podhodnocen a odeslána na hysteroskopii až za 1/2 roku. Prosím poraďte, když je zase dle lékaře vše OK? (Irena)
Foto
Bolesti prsu při léčbě karcinomu dělohy mohou souviset s případnou hormonální léčbou. Pokud je mammografie, ultrazvuk i nádorové markery v normě, bylo by rozumné zopakovat ultrazvukovou kontrolu zhruba za půl roku.
Dobry den, jmenuji se Jitka a je 35 let. 13.2. Jsem byla u enndocrinologistky( v zahranici) kvuli bouli v krku, kterou jsem 31.12. nahmatala poprve. Od te do by se tak 4 krat zvetsila. Zjistila mi, ze je to spicka prave stitne zlazy. Biopsie potvrdila abnormalni mnozstvi....16.2. jdu k chirurgovi co me bude operovat. Rada Bych se zeptala na podrobnejsi informoce o rakovine stitne zlazy. Na Co si mam dat pozor, ceho se vyvarovat, jakou stravu atd. Predem dekuji (Jitka King)
Foto
U zhoubného onemocnění štítné žlázy je nejdůležitější časná diagnóza a operační řešení. Nemocné s pokorčilým nádorem, mohou absolvovat léčbu radiojodem, pokud jej jejich nádor vychytává. Zdravý životní styl a kontrolovaná substituce hormonů štítné žlázy je v době rekonvalescence výhodou.