ONLINE CHAT
Je mi velice smutno z toho co se tu děje přece ,když žádal (majitel ) o povolení to neprověřili co jak ?? ,kdo tam vůbec pracuje atd ?? to může vést penzion ,kšeftovat s lidským žalem už každý ,kdo si požáda ?? hezký den (Zdenka )
Foto
Je to nedbalost, laxnost těch, které si platíme z daní. Více jsem napsal dříve.
Mám dotaz,a co dělali úředníci????Je jich moc!!!!Chce jich půlku vyhazet a dat je k lopatě!!!!!Když se chcete starat o nemohouciho tak první co je u vás,tak je socialka,takzvaná úřednice,a stará se i o co nemá,a sebe člověka za každou malickost,a tady se sebou zvěrstva,a to. jev pořádku?????Co dělali úředníci,a socialka?+??Je třeba jevsechny vyhazet!!!!!(pavel bekka)
Foto
Není to v pořádku. Podívejte se na mé předchozí odpovědi.
Čekám na uvedení na pravou míru,že to nebylo v Prostějově,ale v Přerově.(Jaromír Prostějov)
Foto
Nevím, koho osočujete. Já jsem nenapsal, že to bylo v Prostějově. Protože tam to nebylo.
Co říkáte tomu, že tito lidé tam trpí jako zvěř?(Lukáš S.)
Foto
Jsem tím velmi zasažen a nejen v tomto případě, proto už dlouho proti těmto a jiným šmejdům působím.
Dobrý den, domluvili jsme se s babičkou, že jí zajistíme domov důchodců, případně byt s pečovatelskou službou nebo pečovatelku. Mohl byste mi říci, v jakých cenových relacích se služby pohybují? Chceme nalézt zlatou střední cestu. Děkuji.(Evelin)
Foto
Celkově stojí měsíčně mezi 12 až 25 000. Ale důležitý je poměr ceny a kvality. Ověřte si to.
Dobrý den, školek je na každém roku v Praze spousty, ale domů pro staré lidi minimálně, to si nikdo neuvědomuje, že právě ti, co chodí do školek, jednou budou potřebovat taky někde žít? Nebo tento stát doufá, že všichni dřív pomřeme?(Hájková Irena, Kolín)
Foto
Domovů pro seniory nebude nikdy dost. Především bychom měli zkusit co nejdéle žít doma. Podpora terénních služeb je nedostatečná. Je jich málo. Kupříkladu péčovatelská služba, tísňová péče, osobní asistence atd.
Dobrý den, stáří není snadné, ale nevím, co mám dělat, abych dětem nezůstal na krku. Zatím na vše stačím sám, ale to se může změnit ze dne na den. Mohu už někde být třeba předběžně hlášený? Je mi 72 let. (Nádvorník, Praha)
Foto
Myslíte, jestli můžete požádat o domov pro seniory s předstihem? Ano, můžete. Doporočuji tomuto výběru věnovat dost času a nenechat to na jiných. Vy sám si hledejte místo, kde chcete žít. A nechtěl byste se uplatnit jako dobrovolník? Pomáhat potřebným? Třeba tam, kde nakonce budete žít.
Dobrý den. Jsme sice stále mladí, ale mám strach o svého kamaráda. Stává se z něj alibista a bojím se, že inklinuje ke stařeckým zlozvykům. Je ale mladší než já. Mně je 28. Neprožívá náhodou jinou etapu života už? Neměl by se začít připravovat?(Péťa N.)
Foto
Stařecké zlozvyky nemusejí být škodlivé. Ať si zvyká, bude to jednou potřebovat.
Nejlepší varianta jak prožít důstojné stáří je, vůbec se ho nedožít. Nemám kdo by se o mne ve stáří postaral, a když to vidím, jak se ke starým lidem okolí chová (mám každodenní zkušenosti z LDN), už teď mám deprese a opravdu mne to děsí. Moje varianta pro mé stáří je: tuhá zima pod mínus 10, flaška slivovice a lehké letní oblečení s dlouhou procházkou a rozjímáním na lavičce. (Jana B. )
Foto
Jan Werich napsal, že stáří je blbec, ale nikdo nevmyslel lepší způsob jak zůstat na živu. A. Maurois napsal, že opravdu zaměstnaný člověk nemá na stárnutí čas. A prof. Haškovcová: babka, která musí nasekat králíkům trávu nemá čas umřít. Je to o smyslu života ve stáří. Ten si hledáme každý sám.
I ve starověku se snad dokázali lépe postarat o chudé, invalidní a bezmocné staré lidi než je tomu v našem "slavném" neokapitalismu. Kde je církev se svými miliardami a obrovským majetkem? Mlčí. Prelátům je to fuk. Zlaté chudobince minulých století. A ta parta co "ubytovnu" provozovala by měla být trestně odpovědná. Celé to má silnou podobnost s v Anglii odsouzenými romskými otrokářskými praktikami. Řeči o tom jak se zajistit na stáří jsou plané. TAkové věci by opravdu měl řešit stát, jinak k čemu tu stát vlastně je? Vždyť tu nežijí jen bohatí a žebrákem se může stát opravdu každý, stačí jedno neštěstí v životě a řítí se lavina těžkostí. Je to opravdu hanba doby co se u nás může stát. (racoon)
Foto
Nemyslím si, že prelátům je to fuk. Ale stát máme proto, aby chránil slabší. V tom s Váími naprosto souhlasím. Jestli to bylo ve starověku lepší, nevím. Desatero přikázání vzniklo už dávno a o péči o otce a matku je tem jasná zmínka. Co je příznačné, je to, že obyvatelé takových "ubytoven" níákomu nechybí. To je začátek a konec té hrůzy. Jednou jsou to pacienti psychiatrické léčebny, kteří mají zákonem stanovené opatrovníky, jindy jde o bezdomovce. Proto upozorňuji na nedostatečnost sociální práce. Kdo navštěvuje obyvatele obce, o kterých se dlouho nikdo nic neví? Jak to, že nevyheldávají osaměle žijící seniory, kteří jsou nejsnadnějším terčem šmejdů?
Dobrý den, moje tchýně prodala dům (je jí 70 let), který byl ale na 3 díly společně s dětmi. Ale nějak nedomyslela, že vlastně za peníze z domu už si nic moc nepořídí, vzhledem k tomu že by ráda v Praze nebo jejího okolí.Nicméně by ráda šla i do pečovatelského domova nebo domu pro seniory, ale soukroumé jsou drahé ( od 13 000,- do 22 000,. měsíčně)a státní berou jen na pořadník a to v místě bydliště, které měla ještě nedávno v okrese Kolín. Můžete mi poradit jak by měla postupovat když by ráda získala byt v domu seniorů, mohla by třeba dát nějaký sponzorský dar,nebo jak ho tedy získat? (Ivana)
Foto
Sociální odbory krajů mají pořadníky. Rozhoduje zdravotní stav, životní podmínky, přiznání příspěvku na péči, rodina atd. Sponzorské dary nerozhodují. U soukromých můžete mít šanci i bez pořadníku. Mívají místa, ale jsou ale dražší a často za nekvalitní služby. Ověřte si to předem.
Dobrý den , mám tatínka 83 let s pokročilým stadiem Alzheimerovy choroby.Již ani maminka nezvádá se o něj doma starat. Obeslali jsem 10 domovů s zvláštní péčí a v podstatě v místě bydliště tj. v Praze jsme místo nesehnali vůbec a mimo Prahu je pro maminku velmi obtížné jezdit za ním na návštěvu. Není k zamyšlení, aby se tímto již začal někdo zabývat, že za důchod , který otec má a nějaký příspěvek není možné sehnat nikde umístění na poslední důstojné chvilky života. 30 tis a víc bohuážel může dát jen málokod, protože i ten druhý senior v manželském páru musí z něčeho žít. Můj otec pracoval 50 let a nikoho teď nezajímá.(Jitka)
Foto
Kapacity pro péči o dementní seniory nestačí. Česko zanedbává prudký nástup této choroby. Iniciativa odborných společností je brána na lehkou váhu. Ale Vy nemůžete čekat na dobrá politická rozhodnutí. Potřebujete pomoc hned. Zkuste Česjou alzheimerovskou společnost.
Dobrý den, ve vlastní rodině řešíme problém, jak zajistit péči o rodiče, kteří trpí stařeckou demencí. Zatím se snažíme řešit tuto situaci vlastními silami. Je to neuvěřitelně náročná záležitost, musíme stihnout zaměstnání a zároveň péči o rodiče. Po přečtení článků o hrůzách, které musí staří lidé zažívat v "pečovatelských" domech, je nám jasné, že pokud budeme moci, do žádného zařízení je nedáme. Co ale nastane v okamžiku, kdy nebude schopni zajistit domácí péči? Máme vybírat zařízení s tím, že se musíme smířit se současným stavem? Proč nezajistí stát důslednou kontrolu takových zařízení? Je právně ošetřeno, kdo může takové zařízení zřídit a provozovat? Není třeba změnit nedostatečné zákony? Nebo jsou zákony dostačující, pouze selhaly kontrolní orgány? Starých lidí stále přibývá a já se obávám,že se najde mnoho "ušlechtilých" podnikavců, kteří tuto situaci využijí k vlastnímu prospěchu.(Jitka)
Foto
Problémy s demencí pomůže řešit Česká alzheimerovská společnost. Není rozumné spoléhat jen na vlstní síly. Péče bývá velice náročná a je třeba předcházet kolapsu pečujících. Optimální je sdílená péče, kdy se o seniora stará současně rodina i profesionálové. ...Nejen v tomto případě selhávají kontrolní instituce, jak už jsem psal.
Dobrý den, máme babičku, které je 87 let a žije sama ve svém bytě. Za poslední rok ale sledujeme zhoršení jejího zdravotního stavu. Nechceme jí dávat do domova důchodců nebo do nějakého ústavu právě z obavy, že o ní nebude dobře postaráno a ona sama by si to také nepřála. Přijde ale čas, kdy bude potřebovat více a více péče a dohledu a možná bude potřeba i dohled 24 hodin denně. Není pro nás problém poklidit nebo navařit, dělat jí společnost, ale nemůžeme hlídat i přes noc, jestli je v pořádku, jestli náhodou někde neupadla nebo nemá jiné potíže. Naše bytová situace bohužel neumožňuje, abychom si babičku vzali k sobě. Co můžeme udělat pro to, abychom jí udrželi doma co to jenom půjde? Nechceme jí v žádném případě dávat do domova důchodců z obavy, že vybereme špatně a babička skončí v nějakém podobném lazaretu. Řešení přeci musí existovat, že? Děkuji(Daniela)
Foto
Existuje tísňová péče. Život 90 provozuje tuto službu v 11 krajích. Je to nepřetržitý dohled sester a sociálních pracovnic. V akutních případech zajistíme rychlou pomoc. Klient si přivolá službu pomocí tlačítka, ale potřebu dokážeme zjistiut i jinak. Kontakt najdete na www.zivot90.cz
Dobrý den. Starám se o 93letou maminku, ale potřebovala bych na chvíli vysadit - mám nastoupit k týdenní hospitalizaci do nemocnice. Kdo by mi mohl s péčí o maminku pomoci?(Jana Bílá)
Foto
Pomohou Vám v pobytových odlehčovacích službách. Život 90 provozuje takovoiu službu v centru Prahy. Můžete využít www.zitdeledoma.cz
Dobrý den, dokážete říct, jak je možné, že takové instituce jako je lazaret v Přerově existuje? Proč stát vůbec dovolí se starými lidmi kšeftovat? Jak je možné, že téměř každý může dnes vykonávat sociální služby...To není nějaká kontrola? To nestačí instituce zřízené státem nebo krajem? Děkuji. Jára(Jaroslav)
Foto
Kontrola je, ale nedostatečná. Myslím, že je potřeba být ke všem těmto šmejdům nemilosrdný. My jsme často ohleduplněnjší k tzv. podnikatelům, aby nepřišli o zisk než k nemohoucímu člověku. Možná proto, že si myslíme, že starého člověka už nikdo nepotřebuje. Nevidíme si ani na špičku nosu, protože jednou budeme my ve stejné situaci jako on. Jsme hloupí. Jak vymýtit blbost? Nevím.
Hezký den, jsem úplně sama, manžel zemřel, děti jsme neměli. Budím se hrůzou, že až zemřu, ani sousedé si toho nevšimnou. Co mám dělat, komu mám říct, že jsem sama. Kdo se o mě postará, když třeba někde upadnu, nebo když onemocním. Stáří je strašná věc. (Magda Rohlíčková, Pardubice)
Foto
Doporučuji Vám, zavolejte na senior-telefon 800 157 157. Je to služba zdarma a nostop.
Dobrý den, jsem stále ještě poměrně mlád, ačkoliv už mě kolena v zimě bolívají. Stáří se neúprosně blíží. Avšak stále nevím, jak se na ten důchod patřičně připravit. Děkuji.(Etíček)
Foto
Máte babičku, dědu? Učte se od nich. Nebo se přihlaste jako dobrovolník v nějaké organizaci, která pomáhá seniorům. Udělejte si vlastní projekt svého stáří.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Pokud mám doma starou maminku, je částečně samostatná. Domluvili jsme se, že mamince zajistíme pečovatelku, je možné někde nalézt reference na jednotlivé pečovatelky? Případně, jak můžeme zjistit, že vybraná pečovatelka je opravdu dobrá a nebude maminku trápit? U jedné naší známé se stalo, že její maminku pečovatelka zanedbávala a ona se to rodině bála říct. Děkuji. Alexandra(Alexandra)
Foto
Zeptejte se na sociálním odboru. V místě, kde pečovatelka, nebo poskytovatel služby působí. Ptejte se jejich klientů.
Dobrý den, kdo kontroluje kvalitu stacionářů a penzionů pro staré lidi? Jak zjistím, že dostane moje maminka kvalitní služby?(Novotná, Příbram)
Foto
Kvalitu kontroluje inspekce sociálních služeb. U těch, které jsou v registru. Pomůže Vám i inzteraktivní web www.zitdeledoma.cz . Ptejte se na sociálních odborech. Ale především se jděte do domova podívat. Osobní návštěvou zjistíte nejvíc. A maminku vezměte sebou, zůstaňte na oběd, nebo na svačinu. Maminka si musí vybrat, ne Vy.
Dobrý den pane Lormane, kolik odhadujete, že v Česku existuje zařízení na podobné úrovni jako v Přerově?(Martina ze Smíchova)
Foto
Vím o pěti případech za poslední 4 roky.
Dobrý den, ráda bych věděla, jakým způsobem se provádí kontroly v soukromých zařízeních tohoto typu. Pracuji v DOZP a DZR, kde je zřizovatelem městský úřad a jsme kontrolováni velice důkladně. Mohu si dovolit tvrdit, že v našem zařízení není možné, aby se s klientem nejednalo lidsky a důstojně. Uživatelé nejsou ponižováni a jejich odchod se jim snažíme ulehčit jak to jde. Proto nechápu, jak je možné, že v dnešní době se děje něco pro mne tak neuvěřitelného. Co svědomí lékařů, kteří dávají tipy na pacienty, kteří jsou jim nepohodlní a odesílají je do takovýchto zařízení. Jak se proti takovým podnikatelům bránit?(Vlaďka K.)
Foto
Kontroly v sociálních službách má poviunnost dělat inspekce soc služeb. I já mám szejnou zkušenost jako vy, kontrol jako máku, ale ne na ta pravá místa. Proč v "Lazaretu" nekonala, nevím. Nejprve to přece bylo sociální zaříázení. Dále vizte mou předchozí odpověď o sopciálních pracovnících, policii a hygienicích...
Jak je možné, že do takových zařízení nechodí KHS??? a přitom tyhle pracovnice chodí buzerovat i do kadeřnictví!!!! jak je možné, že Městský úřad požehnává takovému druhu podnikání??? Obzvlášť od pochybné vyžrané existence???? Proč se dřív nikdo nezajímal o ubytovnu!!! určitě se jim muselo něco donést, ale laxní přístup a zavírání očí je jednodušší!!! než něco řešit. Je 21. století a tohle ukazuje na to, jak naše společnost upadá v sociální politice, důchodce a mentálně nemocní lidé nemají pro naše politiky žádnou cenu!!!!!!!!!!! Toho chlapa zavřít až zčerná!!!!!!!!!!(zaviracispendlik)
Foto
Souhlasím s Vámi. Doplňuji, že zasáhla senátorka Seitlová a paní ombudsmanka Šabatová. Vizte mou předchozí odpověď.
Dobrý den, může zařízení pro seniory vyhrožovat, že pokud jejich příbuzní nebudou doplácet pravidelně měsíčně 1250 Kč, že seniora přestěhují z pokoje, kde roky žil, do menšího pokojíku bez balkonu a bez sociálního zařízení ? Pokud tyto peníze vybírá, jaký je možné žádat doklad, aby bylo jasné, že tyto peníze jdou skutečně na zaplacení pobytu ? (Jana )
Foto
Dobrý den, předpokládám,že popisujete zařízení registorvané jako sociální služba (registr MPSV). Na všechny platby jsou povinni vyszavit plátci věcně strukturované vyúčtování. Ceny pokojů jsou různé, musí to být uvedeno v registru a ve veřejných dokumentech domova. Jestli nejste spokojeni, neměli byste hledat jiný domov? Pokud chcete poradit, zkuste náš senior-telefon 800 157 157.
Dobry den zajima me Jak je možne že ve Vranovicich u Brna v domove duchodcu nemaji klienti zvonky na privolani sestry (pomoci) a na patre neni zadny zdravotni personal . Na noc je zamykaji v pokojich .kdyz se na pokoji neco stane tak nemaji šanci si nikoho privolat. Je to vubec připustne tato situace?(Monika)
Foto
To co popisujete přípustné není. Předám Váš podnět inspekci sociálních služeb. Nebo se obraťte přímo na hejtmanství, sociální odbor, nebo na ministerstvo práce.
Co říkáte tomu ,že naše země se neumí postarat o své babičky a dědečky ,často i o děti a přitom luxusně podporuje nepřizpůsobivé ,chce přijímat muslimy ,kdejaká dvacetiletá ne-zpěvačka ,nebo herečka je milionářka a s nikým to tady nehne ?Není to již přes hranu ?(Robin Hálek)
Foto
Ano, souhlasím s Vámi, je to ostudné. Ale nehledejme vinu jen u "země". Všechno děláme my, lidé. Jak si představujeme své vlastní stáří. Stará se ropdina o své seniory? Těch rodin je asi 75 000, zasluhují velké poděkování. Ale také, za mnohým politickým rozhodnutím bývá snaha dostat lidi "produktivní" do pracovního procesu. A ty starší 65 let, už jsou prý neproduktivní. Je to velký omyl. Starší lidé chtějí být užiteční. Trápí je, že už o jejich práci nikdo nestojí. Na druhé straně vegetují mezi námi mladí nemakačenkové, kteří jen sají ze sociálního systému.
Dobrý den,jak si vysvětlujete že je v civilizované společnosti možné,aby se dělo něco podobného? Jak fungují nebo spíše nefungují kontrolní mechanismy,že je možné,aby si zřídil starobinec chamtivý Rom bez vzdělání a kvalifikace? Jak je možné,aby společnost nechala takto sprostě a bezohledně vykořisťovat ty nejbezbrannější z nás,kteří nota bene celý život pracovali-aby na stará kolena skončili jako prašiví psi na smetišti? Na jakém principu funguje tato společnost,že se stále dokola mohou vyskytovat tytéž případy?Zajímá mne Váš názor a také to,kdo a jak bude za toto jednání postižen.Děkuji.(P.Sedláček,Ostrava)
Foto
Bohužel, nejen u nás dochází k týrání starých lidí. Trýznit slabší, dokonce i své rodiče, to je to ten nejsmutnější fenomén, kterého jsme my lidé schopni. Nejvíc šokující není to, že si chamtivý a cynický člověk zřídil podnik na vydírání lidí, ale to, že to státní a veřejné instituce nezasáhly hned. Jak to, že uživatelé Lazaretu a jemu podobných ubytoven nikomu nechyběli. Co dělali sociální pracovníci, proč nekonala policie eventuleně hygienici. Tyto nástroje společnosti nesou odpovědnost za selhání. Bohudíky zasáhla senátorka a ombudskamnka, která vyslovila podeyření ze spáchání trestného činu. Konečně! To se mělo stát už u případů, které předcházely: Domov na kopci atdd.