ONLINE CHAT
Dobrý den, jaká je hodnota jednoho bodu při pracovním úrazu příslušníků bezpečnostních sborů? Úraz se stal v dubnu 2014. Děkuji (Karel Klíma)
Foto
Pokud se jedná o pracovní úraz, je v průběhu roku 2014 hodnota jednoho bodu stále 120 Kč. Nicméně při závažných okolnostech lze uvažovat i o navýšení.
Dobrý den, můj dotaz se netýká úrazu jako takového, ale znám případ, kdy se zdravotní sestřička nakazila tuberkulózou při ošetřování pacienta, u kterého byla otevřená forma choroby zjištěna velmi pozdě a kterého osobně ošetřovala. Myslíte, že by ji zdravotnické zařízení mělo nějak , třeba finančně odškodnit.? jedná se přece o velmi závažný zásah do života, nesoucí řadu rizik s rizik - i kvůli dlouhodobému braní léků aj . Po předběžných konzultacích se zdá, že zdravontcká zařízení se v obdobných případech brání např. tím, že nakažení skrz toho nemocného je neprokazatelné ..... Myslíte, že by např. nemocnice měla svůj personál odškodnit automaticky,když se nakazí i jinou chorobou od pacienta, nebo musí postižený absolvovat složité soudní martyrium s nejistým výsledkem ? (JaroslavaM.)
Foto
Zde se jedná o velmi složitý případ. Dle mého názoru se nejedná o pracovní úraz a patrně ani nemoc z povolání. Pokud zdravotnické zařízení vyloženě neporušilo nějakou z norem právních či hygienických, asi půjde o odškodnění žádat jen velmi těžko. Jako právně schůdnější cestu bych viděl žádat odškodnění po konkrétním nakaženém jedinci, zvlášť v případě, že o nemoci věděl a zatajil to.
Jak postupovat proti posudkovému lékaři od Kooperativy, který svým posudkem ovlivnil odškodnění trvalých následků po úrazu na minimum? S jeho verzí nesouhlasím, následky jsou vážnějšího charakteru. Dík.(Hana V.)
Foto
Pojišťovna si obvykle stanovuje svoje mechanismy, kterými lze napadnout posudek posudkového lékaře. Pokud tyto prostředky selžou, nezbývá, než si obstarat svůj vlastní posudek a s tím argumentovat u pojišťovny. V případě neúspěchu mimosoudního řešení i v soudním řízení.
Dobry den.Za jak dlouho je promlceno Matilda za trvale nasledky.Dekuji Hartmanova.(janacedr@seznam.cz)
Foto
Náhrada újmy za ztížení společenského uplatnění se standardně promlčuje po dvou letech. Tato promlčecí doba ale nezačíná ihned v okamžiku úrazu, ale až když se zdravotní stav poškozeného ustálí.
V lednu jsem při venčení psů uklouzla na chodníku po ludu ukrytém pod sněhem a dosud jsem s úrazem v pracovní neschopnosti. Mohu nárokovat škodu na zdraví u města, které neodklidilo sníh a neposypalo skrytý led, když jde o chodník, který dle nařízení města je neudržovaný v zimě (ulice není označena cedulí, že jde o chodník tohoto typu)? Je normální a v pořádku, že cca 75% chodníků města je zařazeno nařízením města do tohoto typu? Děkuji(Růžičková)
Foto
Bohužel tato praxe je velmi obvyklá, zvláště u větších měst. Doporučoval bych ověřit, zda byla ulice řádně označena tak, jak požaduje zákon, případně zda je ulice skutečně tak bezvýznamná, že na ní město nemusí vykonávat zimní údržbu. Pokud by toto splněno nebylo, lze žádat odškodnění.
Dobrý den, v roce 2012 byla 80 letá maminka po operaci kyčelního kloubu, kdy doma upadla Po nějakou dobu byla na LDN: Neměli prý místo už na rehabilitaci,kde byla pár dnů. Na LDN maminka již trochu chodila. Opět ale upadla. Nikdo mi to nesdělil. Maminka si ale stěžovala na bolesti a viděla jsem, že jí dávali opiáty.Sama jsem ji odvezla na rentgen, kde zjistili vyluxovanou kyčel. Nahodili kloub zpět, ale druhý den opět kloub vypadl. Následovala další operace a po narkozach maminku přeložili do Kroměříže na psych. odd. Maminku jsme si pak vzali domů. Už nikdy se nerozchodila. Byla u nás rok a půl- Nežádali jsme odškodnění, věnovali jsme péči mamince. Přesto, co udělat, aby se příště lékaři a instituce víc snažilI? Co by jste udělal Vy?Děkuji za vyjádření.(Jana Horáková)
Foto
V tomto případě bych si dokázal představit vymáhání odškodného po LDN. Nicméne po tak dlouhé době již může být těžké něco dokazovat.
Dobrý den,stal se mi uraz (fraktura lebky) stalo se mi to dne 13.9 urazovou pojistku jsem měl akorát jsem si ji nechal předělat na větší částku ale platí až týden po mém uraze ošetřen jsem byl až týden po uraze,v nemocnici mi řekni že mi nic není že jsem měl nejspíš slabý otřes mozku po 2 týdnech jsem se vrátil zpět do nemocnice že mě hlava bolí,poslali mě na ct vyšetření a tam zjistili frakturu a až po dalším týdnu mě operovali,chtěl bych se zeptat jestli platí pojistka od dne ůrazu nebo od dne ošetření,a jestli mohu na nemocnici která podle mě zanedbala ošetření podat nějaké oznámení(Josef)
Foto
Bude záležet na smluvním ujednání s pojišťovnou. Spíš bych se ale přikláněl k tomu, že se věc bude řídit starší úpravou. Pokud by se prokázalo, že lékaři něco zanedbali, bylo by možno žádat odškodnění i od lékaře nebo zdravotnického zařízení.
Dobré poledne, manžel byl na operaci s ramenem a následně jsme zjistili že byl na paži popálen "pod manžetou". Poté mu spáleninu přelepili náplastí, kterou mu při kontrole strhli. Spáleninu máme nafocenou. Je po roce možné stále uplatnit odškodnění nebo je to promlčené, na kom případně vymáhat (lék.zařízení nebo přímo operující lékař, je nutné vyjádření obvodního lékaře), je třeba být pojištěn?Jak máme postupovat. děkuji(manželka manžela)
Foto
Případ promlčen není, nicméně z otázky jasně nevyplývá, kdo a za jakých okolností popáleninu způsobil. Pokud by šlo o o pochybení lékaře, doporučuji obrátit se přímo na lékaře nebo nemocnici, popřípadě na lékařskou komoru se stížnosti. Pokud selže mimosoudní řešení, je potřeba se obrátit na soud.
Dobrý den pane doktore, Mám na Vás dotaz.Před 3 týdny jsem podstoupila gynekologickou operaci,operační výkon byl prý bez komplikací.Ale 1.pooperační den jsem měla bolesti břicha po 4.hodinách mě odvezli na sono kde zjistili,že krvácím do dutiny břišní.Odpoledne jsem dostala 2 transfuze krve a až večer mě znova operovali.Chtěla bych se zeptat jestli mám šanci s nějak bránit nikdo s lékařů mi neřekl co se stalo,že jsem musela znova na opeaci.Děkuji za odpověď(Martina)
Foto
Náhradu škody lze žádat při prokázání pochybení lékaře nebo zanedbání péče a jeho souvislosti s poškozením - například zhoršení zdravotního stavu, či nutnost nové operace. Na prvním místě doporučuji obrátit se na konkrétní zdravotnické zařízení, popřípadě na lékařskou komoru se stížností. V případě neúspěchu v rámci mimosoudního jednání však bude třeba obrátit se na soud. V takových případěch bývá většinou nezbytné nechat si vyhotovit znalecký posudek.
Jsem již po 3 operaci levého kolena 2x mě operovali na ortopedii až 3 operace na traumatologii se podařila po 1 operaci mě propustili již na druhy den po operaci po 4 měsícich jsem šla znovu na další operaci propustili mne po 2 dnech PN jsem byla 8 měsíců po 2,5 měsícu v práci jsem musela znovu na operaci která byla provedena 17.10.2014 do dnešního dne jsem PN mám nárok na nejaké odškodné.(Zimová)
Foto
Neznám bližší podrobnosti. Pokud se jedná o pracovní úraz, lze žádat odškodnění po zaměstnavateli. Pokud Vám zranění někdo způsobil, lze žádat náhradu po tomto škůdci. Pokud se domníváte, že pochybil lékař, lze žádat náhradu po něm, nicméně zde je potřeba počítat s obtížným prokazováním pochybení lékaře a jeho souvislosti s poškozením. Pokud zde není nikdo, kdo by úraz způsobil, lze žádat odškodnění po pojišťovně, pokud jste měla sjednáno pojištění.
Dobrý den,pracoval jsem jako horník 26 roků. V roce1990 jsem v dole prodělal infarkt myokardu který mi soud uznal jako pracovní úraz.V roce 1991 mě fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně mě na pracovním lékařství přiznali chorobu z povolání (zaprášení plic).Od té doby chodím každé dva roky na pracovní lékařství na vyšetření,moje nemoc se zhoršuje a dostával jsem nějaké body.Letos mám jít na kontrolu a body už se nedávají tak bych chtěl vědět jak to bude.Děkují za odpověď a jsem s pozdravem (Jan Hrůza)
Foto
Váš úraz by měl být zhodnocen lékařským posudkem se zohledněním jeho vývoje. Podle toho se přistoupí k případné úpravě výše náhrady.
Pane Magistře v roce 2007 jsem měl autonehodu na D1 utrpěl jsem krvácení do mozku a to mě vyřadilo z běžného života problém je v tom,že mě naboural občan slovenska a jeho pojišťovna to prvně hrála na promlčení.Můj zdravotní stav není dobrý a mi to připadá,že čekají na mou smrt ať nemusí plnít a dělají vše proto abych to nevydržel žiju jako žebrák a to předtím jsem měl celkem pohodový život(lukáš eret)
Foto
Bohužel se obávám, že tento případ již asi bude promlčen. Pro relevantnější názor doporučuji konzultaci s právníkem.
V listopadu min roku, jsem byl při jízdě na kole sražen neopatrnou řidičkou, utrpěl jsem vážné zranění v obličeji s trvalými následky. Jak mám postupovat při vymáhání náhrady škody. Děkuji (Kříž Jiří)
Foto
Pokud máte kontakt na řidičku, je třeba se s ní spojit, zjistit si pojišťovnu, se kterou má sjednáno PR, a u ní uplatit nárok na odškodnění. Pokud tento kontakt nemáte, je nutné věc oznámit na policii, která by se mohla pokusit viníka dohledat. V takovém případě bych doporučil obrátit se na ČKP.
Dobry den,17.12. me porazilo auto na prechodu, jsem v pracovni neschopnosti muj uraz je poraneni mnohocetnych struktur kolena.Vim na co vse mam narok pojistovna z povinneho ruceni je semnou v kontaktu a jsou vstricni.Jen nechapu jak se urcuji trvale nasledky a cp vse si ohlidat.Zrejme me ceka operace (menisku) a mela jsem pretrhane vazy na vnitrni strane kolene.Ty uz zrejme jsou v poradku.19.2.jdu na magn.res. predem dekuji za odpoved(Marcela Trefná)
Foto
Trvalé následky se určují lékařským posudkem, doručuji si hlavně pohlídat jeho vyhotovení v momentě, kdy se zdravotní stav ustálí.
Dobrý den,měla jsem před měsícem hodně pohmožděný prst,spadl mi na nohu litinový hrnec.Dodnes mě prst u nohy hodně bolí,na chirurgii mi řekli ledovat.Prst je stále oteklý a špatně se mi chodí.Mám právo si nárokovat pojistku i když to není zlomenina ? Mám navštívit ještě chirurgii? Děkuji za odpověď. (Zora Dvořáková)
Foto
Pokud máte sjednané pojištění, můžete žádat pojišťovnu o pojistné plnění dle sjednaných podmínek. Je otázkou, zda pojišťovna spojuje s tímto úrazem výplatu pojistného plnění. Konkrétněji toto bez dalších informací nemohu posoudit.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat.Upadla jsem dost ošklivě a po týdnu mě začal bolet stehenní sval.Šla jsem k lékaři a na UZ byla zjištěna ruptura.Mohu žádat pojišťovnu o plnění,když jsem bolest začala cítit až za týden?(Martina Petrů)
Foto
Ano můžete. Je však třeba vše řádně doložit, zejména lékařskými zprávami.
Dobrý den, v r. 2013 do mně najela zezadu řidička a přerazila mi páteř- půlroční léčba( dle PČR 100% zavinění řidičky). Z jejího povinného ručení mi pojišťovna zaplatila bodové ohodnocení (úrazu tehdy platné), nezaplatila však žádný další náklad - 4 měsíce opatrování psa, úklid, rehabilitační sanatorium atd.atd. ) podotýkám, že žiji sama) - prý to nebyl náklad v souvislosti s léčbou. Chci si své náklady vysoudit. Mám šanci ?mám rovněž trvale zhoršenou kvalitu života. Děkuji z odpověď.(Zdenka )
Foto
Náhradu za ztížení spol. uplatnění určitě lze po pojišťovně uplatňovat, je za potřební lékařský posudek. Pokud v souvislosti s úrazem vznikly další náklady (hlídaní psa), můžete určitě požadovat i jejich úhradu. Trvejte tedy na svém, případně vyhledejte právní pomoc.
Dobrý den, můj syn měl 25.10.2014 zranění v kickboxu, následkem kterého přišel o ledvinu. Je stále v léčení, které bude ukončeno nejdříve ve dubnu po CT. Má úrazové pojištění. Chtěla bych se zeptat, na jaké odškodné má nárok a zda může požadovat odškodné i od pořadatele a od soupeře, který mu úraz způsobil (cizinec - polák). Děkuji. Hanzalíková (Hanzalíková)
Foto
Odškodnění může žádat od pojišťovny, dle podmínek s pojišťovnou sjednaných. Po pořadateli ani po soupeři patrně odškodné žádat nemůže. Ledaže by pořadatel nějakým způsobem porušil své povinnosti, např. při převozu do nemocnice, či nezajištění lékařské pomoci. Nebo soupeř nedodržel pravidla disciplíny.
Vážený pane Nováku, prosím Vás jak je to s uplatněním bolestného za úraz se zuby, zubař mi řekl, že zubaři nemají na bolestné tabulky, takže mi nemůže spočítat body. Na zuby se tedy bolestné uplatňovat nemůže?(michaela)
Foto
Příslušné tabulky obsahují i bodové hdnocení ztráty či poškození zubů. Pokud tedy následky úrazu odpovídají tomuto poškození, lze uvažovat i o bolestném.
Jaká je úspěšnost/neúspěšnost úhrady škody na zdraví od měst/obcí při úrazech způsobených na jejich místních komunikacích? Z toho co čtu z tohoto chatu dedukuji, že obyčejní občané nemají proti obcím a pojišŤovnám mnoho šancí na úspěch. Přitom před existencí tzv. chodníkového zákona, kdy odpovědnost lpěla na každém majiteli nemovitosti, který mě před domem městský chodník, se nikdo těchto lidí neptal, zda mají/nemají pojistku tzv. na blbost. Najednou, když mají plnit obce , vylučují chodníky ze zimní údržby jakým si plánem a hotovo - z odpovědnosti za úrazy se vyviní. Není to divné?(Růžičková)
Foto
Zákonná úprava a její výklad zastávaný soudy je v současné době dosti nepřátelský. Je snaha to změnit, ale jde to pomalu. Obecně pro úspěšné soudní řízení je třeba mít dobře podložený případ (foto, svědci, lékařské zprávy). Pokud se tak děje, je přinejmenším u okresních soudů úspěšnost takových žalob v poslední době vysoká.
Dobry den.Jednorazove odskodneni pozustalych cini nejmene 240tis.Kdo rozhoduje o vysce odskodneni pozustalych jestli je vyssi?A ma na to narok jen manzelka,nebo i zaopatrene dite,ktere zilo s nami v domacnosti?Prosim Vas,a spolecna domacnost je tam kde mel zemrely trvaly pobyt?Protoze on zil na jine adrese nez mel trvaly pobyt.Dekuji za odpoved(Marie)
Foto
Částka 240 000 Kč je určena v zákoně. Vyšší náhrada přichází v úvahu na základě dohody, popřípadě na základě rozhodnutí soudu. Pokud je díte zaopatřené, tak mu tento druh odškodného nepřísluší. Podmínkou společné domácnosti je v podstatě faktické soužití a i společné hrazení nákladů, třeba související s bydlením apod. Pokud se někdo nezdržuje dlouhodobě v místě trvalého bydliště, nelze říci, že zde sdílí společnou domácnost.
Dobry den,mam narok na odskodne, jsem pojistena u UNIQA.Spadla jsem v lese na parez a projela mne hlavou bolest, hned jsem odjela do nemocnice,pan doktor rikal ze to je od patere a uzivala jsem brufen,ktery mne nepomohl. Po tydnu mne zjistili ze mam aneurisma,operovali mne a uz budu rok doma.Nemam zadne nasledky, mela bych se uz chystat do prace.Dekuji za odpoved J.Ondrasova(Jitka O.)
Foto
Pokud se jednalo o nešťastnou náhodu, není po kom žádat odškodné, maximálně po pojišťovně, pokud jste měla sjednáno pojištění.
Dobrý den,v roce 1992 se mi stal pracovní úraz v dole a přišel jsem o 10 zubů a praskla mi horní čelist.Vyplaceno bylo bolestné 18000 Kč.Byla mi zhotovena náhrada a řečeno,že mám vlivem tohoto úrazu popraskané všechny zubní kořeny a náhrada dlouho nevydrží. Nyní budu muset vše opět řešit, protože kořeny, které držely zubní můstek,se rozpadají,což je následek onoho úrazu.Mohu ještě nyní požadovat nějakou náhradu po Diamo státním podniku, což je nástupnická organizace RD Jeseník, s.p.? Přiměřená oprava chrupu bude stár přes 100 000 Kč. Děkuji(Pavel)
Foto
Ano, můžete stejným způsobem jako původně.
Dobrý den. Mamka měla v květnu 2014 úraz pádem, který si způsobila na chodníku, kde po provedení výkopu došlo pouze k zásypu, nikoli ke konečné úpravě. Ta byla provedena cca až měsíc po úrazu. Chodník měl rozdíl mezi původním asfaltem a zásypem cca 10 cm. Doložili jsme pojišťovně ošetření od lékaře ze záchranné služby a z nemocnice. Došlo k poranění loketního kloubu - nalomení kostí. Výkop (se zásypem ale bez konečné úpravy) nebyl nijak označen. Nebylo možno obejít, po jedné straně příkop a silnice a po druhé vzrostlá zeleň. Musel by se jít jinou ulicí. Česká pojišťovna odmítla plnění úrazu, podali jsem stížnost a i toto odmítla s tvrzením, že byla plná viditelnost, mamka nepřizpůsobila chůzi povaze vozovky a může si v podstatě za úraz sama. stav chodníku v čase úrazu jsme doložili fotodokumentací. Je možno žádat odškodnění znovu? Prosíme o radu. Děkuji Miroslav Fiala. slavek.slavek@seznam.cz(Miroslav Fiala)
Foto
Pokud pojišťovna opakovaně zamítla, bude již nutné věc řešit soudním řízením.
Dobrý den. Měla jsem v roce 2013 prac.úraz páteře. Mám na to ID 1.st. Nyní jsem bez práce,Jsem samoživitelka a tak si ji těžko hledám.Dostala jsem odškodnění,bolestné,náklady na léčbu a náhradu ušlého platu. Vše od pojišťovny ,kde byl můj bývalý zaměstnavatel pojišťen. Chci se tedy zeptat,zda je to vše,oč jsem mohla žádat?Děkuji.Přeji hezký den. Jana Puškášová.(Jana Puškášová)
Foto
Ve Vašem případě si ještě dovedu představit žádost o náhradu újmy za ztížení společenského uplatnění, k tomu ale potřebujete lékařský posudek, který následně zašlete na pojišťovnu. Pokud jste v evidenci ÚP, možná by se dalo uvažovat i o další náhradě za ztrátu na výdělku. Doporučuji se obrátit na právníka.
Dobrý den, můj manžel utrpěl před týdnem úraz. Diagnóza zněla: vykloubené rameno a opilost. Má v tomto případě šanci na nějaké odškodnění. Má sjednané dvě úrazová pojištění. Děkuji.(Novotná)
Foto
Nárok na odškodnění by tady být měl, ovšem je potřeba se připravit na to, že pojišťovna může odškodnění krátit právě z důvodu opilosti.
Zdravim.Potrebovala bych poradit.Kdyz zamestnanec zemre na nasledky prac.urazu(po 3tyd v nemoc.)maji pozustaly narok na bolestne?A na jake dalsi nahrady mame narok?Proc se pojist.ridi starym zakonem,kde je bod 120kc,kdyz dle novely je 250,-kc.?Moc dekuji za obsahlou odpoved.(Barbora)
Foto
Přestože proběhla novela občanského zákoníku, tak prac. úrazy se v této době řídily ještě starou právní úpravou, takže pojišťovna postupovala v tomto ohledu správně. Nárok máte na náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s léčením, náhradu nákladů spojených s pohřbem, věcné škody, náhradu nákladů na výživu pozůstalých (renta) a jednorázové odškodnění pozůstalých.
Dobrý den,3.9.2014 jsem si v práci amputovala část prostředníčku na pravé ruce,byla mi vystavena neschopenka,kterou jsem 23.9.na doporučení ošetřujícího lékaře přerušila,protože jsem měla zaplacený pobyt u moře(lékař koupání prstu v mořské vodě doporučoval).6.10.mi lékař vystavil neschopenku,která trvala do 14.11.Nedostala jsem zaplacenou neschopnost ani bolestné.Děkuji.(Jaroslava)
Foto
V tomto případě bych potřeboval více informací pro podrobnější posouzení. Doporučuji obrátit se na právníka. Osobně ale nepovažuji za šťastné, že PN byla přerušena a znovu obnovena.
Dobrý den, můžete mi prosím poradit, na koho se mám obrátit - na sjezdovce v Itálii mě srazil polský lyžař. Měla jsem zlomené žebro, 14denní neschopnost a proseknuté kalhoty. Lyžař měl pojištění odpovědnosti za škodu, ale neměl u sebe pas (nevím adresu, jenom jméno a č. pojištění). Děkuji za odpověď(Alena)
Foto
Pokusil bych se obrátit na horskou službu v příslušném letovisku, popřípadě na hotel, pokud víte, že lyžař v něm bydlel. Pokud toto selže, asi bych hledal pomoc u českého ministerstva zahraničí, které by mohlo zjistit podrobnosti od ministerstva z polské strany.
Na sjezdovce me tuto sobotu srazila lyzarka,mam zlomeny kotnik. Jsem v PN, inicialy dotycne mam, zapis je na horske sluzbe, v nemocnici,i policii. Inicialy dotycne take. Na co mam narok? Jak postpovat? Ceka me asi 8 tydnu leceni. Dekuji za radu. Stepankova(Stepankova )
Foto
Lze žádat náhradu za ztrátu na výdělku, popř. následně i za ztrátu na důchodu, pokud menší výdělek bude mít vliv na jeho výši, dále náhradu nákladů spojených s léčením, např. léky, ale i transporty do nemocnice a zpět, bolestné popř. náhradu za ztížení společenského uplatnění, pokud úraz vyvolá trvalé následky, a věcnou škodu, např. za zničení oděvu. Je třeba se nejprve spojit s druhou lyžařkou a zjistit, zda a u které pojišťovny je pojištěná, a následně na pojišťovnu tuto událost nahlásit.
Pro bolest v zádech jsem byla hospitalizována v nemocnici.Stav se zhoršoval natolik,že jsem přestala chodit,nezavíraly se mi oči,špatně jsem mluvila.Jelikož mi nekapali nic do očí poškrábala se mi sítnice.Je to stav nevratný musím kapat recugel.Mám nárok na odškodnění,když se mi toto stalo přímo za dohledu doktorů?(jijokyticka@seznam.cz)
Foto
V takových případech je stěžejní otázka, zda došlo k pochybení, či zanedbání péče ze strany lékaře či personálu a jestli toto pochybení způsobilo zhoršení zdravotního stavu. Pokud by se na základě lékařského posudku prokázalo, že ano, lze žádat náhradu škody.
Dobrý den, je srdeční zástava s úspěšnou resuscitací možno považovat za úraz ? Vztahuje se na to odškodnění ? Můžete mi napsat e-mailovou adresu pro podrobnější popis případu ? j.vlcek@tiscali.cz(Vlček)
Foto
Bohužel, zde bych skutečně potřeboval znát bližší podrobnosti k případu, bez toho je těžké posoudit, zda Vám nárok na odškodnění mohl vzniknout.
Dobrý den pane magistře, měla jsem úraz na lyžích, srazil mě lyžař, mám na něho kontakt i na případné svědky. V případě, že by nedošlo k mimosoudnímu vyrovnání, existuje nějaká lhůta na podání žaloby? a jaké? na co vše mám nárok? děkuji za odpověď, Leona(Leona)
Foto
Doporučuji žalobu podat max. 2 roky od úrazu. Žádat můžete náhradu za ztrátu na výdělku, popř. následně i za ztrátu na důchodu, pokud menší výdělek bude mít vliv na jeho výši, dále náhradu nákladů spojených s léčením, např. léky, ale i transporty do nemocnice a zpět, bolestné popř. náhradu za ztížení společenského uplatnění, pokud úraz vyvolá trvalé následky, a věcnou škodu, např. za zničení oděvu.
Dobrý den, v červnu jsem si zlomila kotníky a lýtkovou kost. Pojištovna plní nemocenskou, ale během léčení a to již po dvou měsících, mi vypověděla smlouvu, že již pro ně nejsem vhodným klientem. Takže nyní nejsem pojištění na hospitalizaci, ani na nemocenskou, jen na úraz. Navíc jsem byla na vytahování šroubů a to mi již nemocnici nehradili, jelikož mi vypověděli tu smlouvu, ale přitom se to týká toho úrazu, který plní a ještě plnit budou. Můžete mi říct jak je toto možné? Jak je možné, že člověk platí tolik let pojistku a až se mu něco stane, pojištovna ho vypoví? Co kdybych ted, v době léčení a neschopenky měla jiný úraz?? Můžou mě vypovědět pojistku v době neschopenky v léčení a především, můžou mě vůbec tu pojistku takhle vypovědět? Jde o ČSOB(Jarmila)
Foto
Záleží na konkrétním ujednání v pojistné smlouvě a pojistných podmínkách. Nicméně jen na základě zevrubného posouzení mi postup pojišťovny případá jako při nejmenším kontroverzní. Pro zaujetí relevantního stanoviska bych potřeboval případ prozkoumat blíže. Nicméně doporučuji obrátit na právní pomoc a hájit své nároky.
dobry den,chtela jsem se zeptat jak je to s urazem kdyz jsem pestounka a mela jsem uraz doma.Doktor mi chtel vypsat uraz ale potreboval pro jakou pojistovnu mi hradi urazove pojisteni .N socialnim odboru mi rekli ,ze to nevi a na vzp take nohu jsem mela po sesiti a pak jeste pul roku ranu otevrenou nehojilo se mi to jak postupovat a mam narok na odskodneni? dekuji(stanislava)
Foto
Bohužel na odškodnění z úrazového pojištění máte nárok pouze v případě, že máte uzavřenou pojistnou smlouvu s konkrétní pojišťovnou.
Dobry den, maminka si osklive zlamala ruku v pazni kosti, ma tam 5 sroubu. Uraz se stal doma. Je zamestnana v domove duchodcu, kde jsou temer bezmocni lide tzn. zveda klidne i 150kg pacienty, koupe, prebaluje atd. Nastoupila zpet po 5 mesicni prac.neschopnosti, ale ruka v dusledku namahy velice boli. Pojistku ma klasickou, zadny nadatandard proti urazu. Je mozne, aby dostala nejake odskodne z duvodu neschopnosti vykonavat predchozi zamestnani? Je mozne s touto diagnozou dostat alespon castecny invalidni duchod? Dekuji(Klara)
Foto
Pokud jde o odškodnění od pojišťovny, záleží na podmínkách pojištění, pokud jde o invalidní důchod, zde je třeba zažádat u příslušné správy soc. zabezpečení. Bez podrobnějšího posouzení případu bohužel nemohu stanovit, zda má matka právo na odškodnění či invalidní důchod.
Dobrý den, Chtěla jsem se Vás zeptat, dne 9.9.2014 se mi stal pracovní úraz, který je řádně zaznamenán - vykloubení kolene, následně probíhala léčba(nebyla jsem v PN), která byla ukončená 12.12.2014, nechala jsem si potvrdit doklad o bolestném, kde mi lékař potvrdil 70 bodů a za vyplnění formuláře jsem zaplatila 500Kč. Vše jsem následně předala zaměstnavateli + doklady o léčbě. Do kdy musí zaměstnavatel celou záležitost vyřídit, a jakou částku je povinnen mi za pracovní úraz vyplatit? Děkuji velmi za odpověď(Monika)
Foto
Zaměstnanec by měl bezodkladně předat dokumentaci pojišťovně, u které je pojištěn . Ta má 3 měsíce na prošetření. V takovém případě můžete žádat bolestné, náhradu nákladů spojených s léčením (připadaly by v úvahu i jiné nároky, ale ve svém dotazu nezmiňujete okolnosti, které by naznačovaly to, že na ně máte právo - např. ztráta na výdělku nebo věcná škoda). Pokud se jedná o prac. úraz., bolestné se určuje podle starších tabulek, ve kterých je jeden bod roven 120 Kč, tedy celkem 8 400 Kč.
Dobrý den, utrpěl jsem úraz na neposypaném chodníku, který je ve vlastnictví města. Jak mám postupovat při odškodnění. Děkuji(Chytka Josef)
Foto
Nejprve je potřeba shromáždit max. důkazů - výpovědi svědků, kteří byli události přítomni, fotodokumentace místa nehody, popis kdy, kde a jak k úrazu došlo. Následně si vyžádejte lékařský posudek, potvrzení od zaměstnavatele o ztrátě na výdělku - pokud jste byla v pracovní neschopnosti, a shromážděte účtenky za všechny výdaje spojené s léčením, nebo zničené oblečení apod. Následně se obraťte s žádostí o odškodnění, podlouženou kopiemi těchto dokladů, na majitele chodníku, tedy obec.
Dobrý den. Mám nárok na odškodnĕní od obce, když jsem v samotném jejím centru upadla na zledovatĕlém chodníku a utrpĕla zlomeninu ruky? Podotýkám, že i přes to, že jsem se snažila jít opatrnĕ, došlo k pádu. Dĕkuji za odpovĕď.(Klimentová)
Foto
Vždy záleží na okolnostech konkrétního případu. Pokud jsou ale splněny zákonné požadavky a pokud jste přizpůsobila chůzi stavu komunikace, pak ANO, máte právo na náhradu škody od jejího vlastníka - obce.
Dobrý den, před dvěma lety mě srazilo na přechodu na zelenou auto. Byla jsem odškodněna z pojistky řidičky za lehká zranění a poškození periferních nervů. Za tohle chci žádat o odškodnění za trvalé následky - bolest do ruky trvá. Můžu žádat i odškodnění za to, že nejsem z psychických důvodů od té doby schopna řídit auto, což mě velmi změnilo život? jak se to dokazuje? Vezmou mi v souvislosti s tím řidičský průkaz? (Albrechtová Yveta)
Foto
Lze žádat i náhradu za ztížení společenského uplatnění, případnou výši náhrady je třeba určit lékařským posudkem. Psychická újma se prokazuje o něco hůře, zde by asi bylo nutné vyšetření odborníka na tuto oblast. Pokud by se následně posudek, který by určoval, že nejste schopná řídit auto, dostal na příslušná místa, tak ano, mohl by to být důvod na odebrání řidičského oprávnění.
Manžela porazilo auto. 3 zlomená žebra, operace plic. 6 měsíců pracovní neschopnosti. Na jaké odškodnění má nárok?(Hana P.)
Foto
V tomto případě lze žádat náhradu za ztrátu na výdělku, popř. následně i za ztrátu na důchodu, pokud menší výdělek bude mít vliv na jeho výši, dále náhradu nákladů spojených s léčením, např. léky, ale i transporty do nemocnice a zpět, bolestné popř. náhradu za ztížení společenského uplatnění, pokud úraz vyvolá trvalé následky, a věcnou škodu, např. za zničení oděvu. tomto případě lze žádat náhradu za ztrátu na výdělku, popř. následně i za ztrátu na důchodu, pokud menší výdělek bude mít vliv na jeho výši, dále náhradu nákladů spojených s léčením, např. léky, ale i transporty do nemocnice a zpět, bolestné popř. náhradu za ztížení společenského uplatnění, pokud úraz vyvolá trvalé následky, a věcnou škodu, např. za zničení oděvu.
Dobrý den,můj spor ohledně pracovního úrazu trvá již 13 let. Teď podstupuji revizní zdravotní posudek a jsem přesvědčena že můj advokát pro mne nedělá to co má. Ze 4 vyřetření nyní musím podstoupit 7. Neurgoval vleklost řízení u okresního soudu ani teď u krajského.Mohu změnit advokáta, co to obnáší a zastupoval by jste mne? (Marie Hanáková)
Foto
Obecně advokáta samozřejmě změnit lze, nicméně v tuto chvíli těžko posoudit, zda za průtahy může opravdu advokát a ne soud, pojišťovna atd.
Dobrý den, zeť přišel kvůli nepozornosti spolupracovníka o polovinu palce u pravé ruky. Zaměstnavateli se do řešení případu nechtělo a tak musí řešit vše sám. Potřebné dokumenty již předal. Jak dlouho a přibližně v jaké výši má čekat odškodnění. Děkuji a přeji hezký den.(Mazurová)
Foto
Pokud věc řeší pojišťovna, tak má 3 měsíce na to, aby věc vyšetřila a rozhodla o výši odškodněného. Jedná-li se ale o prac. úraz (vypadá to tak), tak bych se ale snažil tuto věc určitě řešit primárně se zaměstnavatelem. Bez konkrétního posouzení následků úrazu a platových podmínek bohužel nedokážu výši odškodnění odhadnout. Pro určení výše bolestného a ztížení společenského uplatnění je navíc třeba lékařského posudku.
Dobrý den, můj manžel měl smrtelný pracovní úraz v roce 1975!!! nedostala jsem vůbec nic, žádné odškodné za tento úraz a dokonce náhradu i na ztrátě výdělku mne doslova okradli, dostávala jsem 110,- Kč !!! měsíčně a dcera 90,- Kč a ne částku odpovídající poměru jeho platu. V současné době jsem ve starobním důchodu a protože jsem se nikdy neprovdala nemám ani nárok na vdovský důchod, prý jsem byla moc mladá když manžel v práci při pracovním úrazu zemřel!!!??? Bylo mi 20 let a nevěděla jsem na co vše mám nárok, nyní mne zasáhlo že nemám nárok ani na vdovský důchod. Zůstala jsem s dcerou - sirotek a žily jsme velmi nuzně, nebýt mojich rodičů, tak vůbec nevím, jak bychom přežily. Dá se ještě nyní něco dělat alespoň pro můj vdovský důchod ?? Děkuji, hezký den.(Haninka)
Foto
Obávám se, že v tomto případě již budou veškeré nároky promlčené. Obecně vdovský důchod náleží jen ovdovělé osobě. Nicméně možná by tento případ stál za detailnější prozkoumání, které teď bohužel nemohu provést. Proto doporučuji obrátit se pro jistotu na právníka popřípadě na správu soc. zabezpečení.
ZDRAVÍM.JAK JE MOŽNÉ .ŽE LÉKAŘ MI NAPÍŠE URAZ 40 DNÍ A FLEXI MI ZAPLATÍ JEN 21 DNÍ ,VÍM SMLOUVA,ALE JÁ CHODILA S ORTÉZOU A TO UŽ BYLO ZADARMO ,PORADÍTE MI LEPŠÍ POJIŠTOVNU.KTERÁ PLATÍ CELÝ POČET DNÍ .CO MI VYKÁŽE LÉKAŘ,SÁRA(SARAH)
Foto
Pojišťovny si většinou stanovují na základě pojistných podmínek a tzv. oceňovacích tabulek průměrnou dobu léčení jednotlivých úrazů a podle těchto dokumentů hradí odškodné. Jinou pojišťovnu si netroufám poradit, je potřeba si vždy prostudovat pojistné podmínky a tabulky.
Dobrý den, před 3 lety jsem v 5,30 ráno uklouzla na zmrzlém, neupraveném chodníku, který patří městské části Brno a zlomila jsem si kotník, který mi museli sešroubovat. Pojištovna Kooperativa mi napsala, že nemám nárok na odškodnění, jelikož firma, která se stará o úklid , začala s pracemi v 5,00 na jiném místě a tím pádem je vše v pořádku. Co myslíte, mají pravdu? Děkuji za odpověd.(Elena)
Foto
Podmínky, způsob a prioritní místa pro úklid si stanovují většinou města plánem zimní údržby. Pokud je údržba prováděna podle tohoto plánu, vidím vymáhání odškodného jako problematické, a to i s ohledem na brzkou ranní hodinu, kdy se úraz stal. Město i pojišťovna mohou argumentovat, že tak brzo nemohly údržbu provádět všude a chodec si mohl být náledí vědom a přizpůsobit tomu chůzi. Dále zde může být problém i v promlčecí době, která je v tomto případě dva roky od zjištění škody nebo újmy.
Dobrý den, v roce 2012 jsem upadla na schodech na kostrč a více pravou stranu. Následně přes rok léčena pro bolesti stálé kostrče a oblasti si kloubu. Po další době jsem už teměř nechodila pro bolesti i v noci , byla mi zjištěna artroza kyčle stupen IV. Letos jsem podstoupila operaci kyčelního kloubu. Podala jsem si žádost o trvalé následky urazu, pojištovna se staví negativně ke kyčelnímu kloubu, přitom je zjevné, že ten uraz na to měl vliv a u kostrče mám stále problémy a posílají mě k jejich doktorovi . Je duležité vydržet? a nenechat se odbýt? děkuji(Karolina)
Foto
Pojišťovny většinou mají v pojistných podmínkách stanoveno, že mohou vyžadovat vyšetření u svého lékaře. V takovém případě je vhodné tomuto požadavku vyhovět a případně poté rozporovat jeho závěry. Vzhledem ke stáří případu si raději dávejte pozor na promlčecí lhůtu, která je v případě trvalých následků 2 roky od ustálení zdravotního stavu, a vyhledejte právní pomoc.
Dobry den, chtela bych se zeptat na co ma clovek narok pokud se mu stane pracovni uraz zavineny jinou osobou. Bohuzel neni v tu dobu neni pojisteny,ale zamestnavatel ano. Mnohokrat dekuji za odpoved. (Petra Málková)
Foto
Pokud se stane pracovní úraz, nese primárně odpovědnost vždy zaměstnavatel bez ohledu na to, kdo fakticky úraz zavinil. V případě pracovního úrazu lze žádat náhradu za ztrátu na výdělku, popř. následně i za ztrátu na důchodu, pokud menší výdělek bude mít vliv na jeho výši, dále náhradu nákladů spojených s léčením, např. léky, ale i transporty do nemocnice a zpět, bolestné popř. náhradu za stížení společenského uplatnění, pokud úraz vyvolá trvalé následky, a věcnou škodu, např. za zničení oděvu.
Dobrý den. Mému synovi vypověděla Kooperativa k 31..3.15 část pojištěni s názvem "Pojištění dítěte pro případ tělesného poškození úrazem". Během roku měl 3 menší úrazy (2x kotník a vymknutý malík na ruce), Jak mám postupovat dále, zdá se mi to nefér... Děkuji za radu. A.Š.(Alena Š.)
Foto
Podmínky pro trvání smlouvy a případnou výpověď si pojišťovny zpravidla stanovují v pojistných podmínkách, například z důvodu vyšší četnosti úrazů. Opět bez podrobného posouzení bohužel nemohu říci, zda pojišťovna jednala dle práva či nikoliv.
S jakými problémy chodí nejčastěji ženy a s jakými muži?(pepéček)
Foto
Ženy mají tendenci více řešit věcnou škodu, muži naopak hodně řeší ztížení společenského uplatnění, protože nemohou vykonávat určitý sport nebo jiné činnosti.
S jakým nejbizarnějším případem jste se kdy setkal?(pepe11)
Foto
Řešíme případy z nejrůznějších oblastí a někdy i opravdu kuriózní. Napadá mě například odškodnění za poranění při hospodské rvačce nebo pád z lavičky.
Dobrý den, přítel měl úraz kolena, který vyžadoval dvě operace. Nejprve rupturu vazu LCA a vazu LCM a po ortéze (2 měsíce) následovala další operace plastika LCA kolenního kloubu s dalším několikaměsíčním léčením. Pojišťovna však proplatila pouze první zákrok, že na odškodnění z druhé operace nemá nárok. Jak to tedy je? Děkuji za odpověď. vera.ulrychova6@seznam.cz(Věra Ulrychová)
Foto
Pro tuto náhradu škody musí být dodržena podmínka, že oba zákroky musí mít s úrazem tzv. příčinnou souvislost. Pokud se pojišťovna domnívá, že tato podmínka není splněna, může vyplacení náhrady odmítat. Další pravidla si pojišťovny mohou určovat v pojistných podmínkách. Bohužel bez bližšího posouzení případu nemohu posoudit, zda pojišťovna jednala po právu, či nikoli.
pobiram rentu za nemoc z povolani uz 4rokem mam narok na jeji valorizaci dekuji za odpoved(stepan)
Foto
Podle nařízení vlády byste určitě na valorizaci měl mít nárok.
Dobry den. V roce 1968 jsem prodelala vazny uraz , kdy jsem vletla ridici pod kola. tykal se hlavy, noha byla rozdrcena a spalena od pneumatiky. Ja vim, ze jsem nejake penize dostala kdyz mi bylo 18, nevim jestli mam narok na nejake penize ted. V soucasnosti spatne chodim + boli me kotnik etc. Bo;jim se jit do invalidniho duchodu(Simonka)
Foto
V takovém případě je možno si nechat vyhotovit lékařský posudek o ztížení společenského uplatnění. Vzhledem ke stáří případu se ale vážně obávám, že jakýkoli takový nárok je již promlčen.
DOBRY DEN, jaka existuje pravni alternativa pravni pomoci, ktera bude placena z vyhry oskodneni a pokud mozno kdo jii poskytuje takto konkretne.? MOC DEKUJI ZA ODPOVEDI.(jirka)
Foto
Ano, takové společnosti existují, je však potřeba si ohlídat, zda kromě provize z případné výhry nepožadují také další správní poplatky.
Zdravím pane doktore, chci se s Vámi poradit jak z toho bludného kruhu ven!V r.2010 /8.01./se mě stal úraz na komunikaci při cestě ze zaměstnání.Stalo se to před stanicí záchranné služby v Pardubicích-Pardubičkách.Musel jsem být okamžitě hospitalizována ještě týž den operován.Léčba v nemocnici se protáhla i včetně rehabilitace na více než rok/1,75/kdy jsem byl finančně ztrátny v zaměstnání.Přesto mě ČSOB Polištovna u které bylo město Pardubice pojištěné odmítlami uznat pojistnou událost,i když jsem vše včas podal spolu s operačními protokoly a závěrečnou lékařskou zprávou.Těmi průtahy ,které jednoznačně zavinili oni,mi zabránili abych se mohl účinně bránit a argumentují promlčeností celého případu!Děkuji za odpověd,jak mám dále postupovat!!(Jaroslav Houdek Bc,Na Mušce 1)
Foto
Zde se opravdu obávám, že pokud Vám nějaký nárok na náhradu škodu vznikl, je již promlčen a jeho uplatnění v soudním řízení by patrně bylo neúspěšné. Bohužel, v tomto případě Vám již nedokážu více pomoci.
Dobrý den,Utrpěla jsem pracovní úraz na koleni s následnou pracovní neschopností.Po dvoutýdenní léčbě mi bylo koleno operováno - meniskus.Na co mám nárok v případě pracovního úrazu? A je možné,že pojištovna zamítne bolestné? Děkuji(Kamila)
Foto
V případě pracovního úrazu lze žádat náhradu za ztrátu na výdělku, popř. následně i za ztrátu na důchodu, pokud menší výdělek bude mít vliv na jeho výši, dále náhradu nákladů spojených s léčením, např. léky, ale i transporty do nemocnice a zpět, bolestné popř. náhradu za ztížení společenského uplatnění, pokud úraz vyvolá trvalé následky, a věcnou škodu, např. za zničení oděvu. Ano, může se stát, že pojišťovna zamítne celý nárok či jeho část, a to z různých důvodů. Pokud se nepodaří ji přesvědčit, aby změnila názor, je třeba se obrátit na soud.