ONLINE CHAT
Dlouholetá kamarádka chce, abych jí půjčila deset tisíc, že mi je příští měsíc vrátí. Znám ji už léta, ale stejně deset tisíc na ulici nenajdu, a říkám si, že když je nemá teď, tak je nemusí mít ani příští měsíc... Mám jí půjčit??(Petra Hodonín)
Foto
Rozhodnutí je na vás, ale pokud kamarádce chcete pomoci, určitě uzavřete písemnou smlouvu, kde jasně stanovíte podmínky vrácení peněz. Pokud si nejste jistá, můžete kamarádce doporučit, aby se obrátila na některou ze seriózních finančních institucí, ať už jsou to banky nebo nebankovní společnosti sdružené v asociaci ČLFA.
Pane doktore podle mne všechny půjčky je počáteční cesta do pekel.Jediné co bych použil je hypotéka na bydlení.(Jaromír)
Foto
Určitě nedoporučujeme půjčovat si na splácení předchozích půjček, na druhé straně financování dlouhodobějších hodnot jako např. vzdělání nebo bydlení prostřednictvím úvěru se může vyplatit.
Co mám dělat, když mi úvěrová společnost nechce dát smlouvu k pročtení domů?(Marek P.)
Foto
Od takové firmy raději ruce pryč! Doporučujeme komunikovat pouze s takovými finančními institucemi, které jsou naprosto transparentní, tzn. mají smluvní podmínky k dispozici např. na svých internetových stránkách.
Je pravda, že si nově můžu s bankou dohodnout výši úroků? To jako že s nimi můžu licitovat?? Nebo co si pod tím konkrétně představit? A musí pak na to banka přistoupit?(Marta)
Foto
Určitě stojí zato si porovnat nabídky a domluvit si individuální jednání v bance. Každá banka posuzuje žadatele individuálně.
Dobry den chtela bych se zeptat jestli se daji pujicky obracet .(svobodova)
Foto
Záleží na nabídce konkrétní finanční instituce, jestli možnost tzv. revolvingu nabízí.
Dobrý den, máme hypotéku na dům, 3,5mil. Splácíme řádně cca 19.000/měs. Včera nám přišlo roční vyúčtování, dlužíme 2,9mil. (Hypo. banka). Měli jsme fix na 3,5% na 5 let, který nám letos v září končí. Poradíte s kým uzavřít novou smlouvu a na kolik nás vyjde? Měli jsme to rozpočítané na 15 let. Děkuji(p. Jiřík)
Foto
Určitě se vyplatí porovnat s časovým předstihem různé nabídky různých bank včetně té vaší stávající.
Dobry den mam dotaz ohledne syna. Ma pujcku od GE M bank 70000od Cetelem 21000 Smart pujcka 16000 Provident 20000dluh na socialnim a zdravotnim 100000 a 70000 financnimu uradu za prepis domu Poctive chodi do prace ale nezvlada splacet je porad ve skluzu pracuje na ZL. Vlastni sice pul domu ale ten je neprodejny je na nej diky nezaplaceni prevodu exekuce. Uz nevi kudy dal je ve strasne dluhove pasti. Chce slusne zit ale nevi jak z toho ven. Ano udelal chyby je si jich vedom chce je resit ale nevi jak. V rodine penize nejsou aby mu nekdo pomohl(Katerina)
Foto
V takové situaci doporučuji navštívit urychleně některou z bezplatných občanských poraden, které se zabývají dluhovou problematikou a poskytnou vám konkrétní rady, jak ve vaší situaci postupovat.
Dobrý den, mám hypotéku u ČSOB. Chtěla bych ji celou splatit, ale musela bych zaplatit sankci. Hypotéku můžu zaplatit bez sankce jen v den fixace v příštím roce. Je nějaká možnost zaplatit hypotéku bez této pokuty? Kdy budou tyto nesmyslné sankce za předčasné splacení úvěru zrušeny? (Manusková)
Foto
Tuto problematiku by měl řešit návrh nového zákona o úvěrech pro spotřebitele, který by měl zahrnout i oblast hypoték. Znění návrhu zákona by mělo být k dispozici již během tohoto roku.
Dobrý den, myslíte si, že bude úroková sazba hypoték ještě klesat? Kam až může klesnout? Děkuji a přeji pěkný den A.(Alena J.)
Foto
Na tuto otázku bohužel nezná přesnou odpověď asi nikdo, v minulosti se několikrát zdálo, že úrokové sazby klesly na své minimum a přesto následovalo další snížení. Každopádně doporučujeme porovnat vždy aktuální nabídky různých bank.
Dobry den,chci se zeptat existuje nejaka promlcena lhuta dluznika?ptam se protoze znama pani nam dluzi jiz 10 llet .dekuji za odpoved.(lida1)
Foto
Dle občanského zákoníku je standardní promlčecí lhůta 3 roky, pokud máte od dlužníka k dispozici podepsané tzv. uznání dluhu, stanovuje se tato lhůta na 10 let ode dne, kdy došlo k uznání dluhu.
Dobrý večer, rád bych se zeptal, jakou částku mohu půjčit svým dětem, či svým přátelům? Je tato částka něčím omezena? Za odpověď předem moc děkuji.(Vasil)
Foto
Zákon toto nijak neomezuje, nicméně, je dobré vždy pečlivě zvážit komu a jak vysokou částku půjčit.
Chtel bych se zeptat, jestli si muzu z dani odepsat hypoteku, kterou mam od kvetna 2014(martin)
Foto
Toto lze vyřešit v rámci daňového přiznání za rok 2014.
JAK ZÍSKAT ZPĚT FINANČNÍ PŮJČKU NA SMĚNKU -KONČÍ LEDEN 2015- DÍKY(MIROSLAV)
Foto
K zajištění splacení spotřebitelského úvěru nelze použít směnku - říká zákon o spotřebitelském úvěru.
Máte půjčku od Providentu nebo si raději půjčujete u serióznějších společností jako jsou třeba banky?(Pepík)
Foto
Záleží na vaší momentální potřebě a možnostech, ale pokud se rozhodnete pro půjčku, doporučuji volit některou ze společností sdružených v asociaci ČLFA, případně některou z bank.